Rast studimi 2

Carrefour
Ne qershor te vitit 1957 u hap dyqani i pare Carrefour ne Annecy,France dhe nepermjet shitjeve jashte vendit se shpejti u kthye ne nje zinxhir dyqanesh. Grupi Carrefour solli per here te pare konceptin e hipermarketit, nje supermarket i madh dhe nje sere dyqanesh, te gjitha ne nje vendndodhje. Hipermarketet jane shfaqur qe ne qershor 1963 kohe ne te cilen grupi Carrefour hapi hipermarketin e pare ne Paris, France. Ne prill 1976 ata vendosen te lanconin nje marke te re te quajtur Produits Libres ( produkte te lira), nje linje me 50 produkte ushqimore ku perfshiheshin : vaj, qumesht, biskota, makarona, dhe te gjitha keto ishin produkte pa nje marke te caktuar qe shiteshin me cmim te ulet. Ne vitet 1970 dhe 1980 Carrefour eshte zgjeruar ne shtete te ndryshme te Europes si : Belgjike, Zvicer, Britani e Madhe dhe Itali dhe ka bashkepunuar me shume kompani ne keto shtete. Ne 1991 dy konkurrentet me te medhenj ishin Euromarche dhe Montlaur nje zinxhir dyqanesh ushqimore te falimentuar. Keshtu Carrefour ka arritur piken kritike ne France me 798 hipermarkete dhe normat ligjore ja kane ndaluar hapjen e hipermarketeve te tjera. Carrefour ka vazhduar te perhapet ne tregje te huaja dhe te beje partnership ne shtete si : Austria, Britani, Hollande, Zvicra, Gjermania, Belgjika, Italia, Spanja, Afrika, Argjentina, Brazili dhe USA. Ne 1999 u shkri me nje nga konkurrentet me te medhenj ne France me emrin Continent. Ne 2000 ata u shkrine me nje tjeter konkurrent Promodes SA me nje perfitim prej 16.5 miliard dollare dhe u be prezente ne 26 qytete me me shume se 8800 dyqane. Nje nga fuqite e Carrefour eshte madhesia e tij. Ato zene vendin e pare ne bote persa i perket zinxhirit te hipermarketeve, vendin e dyte persa i perket te ardhurave vjetore dhe te tretin persa i perket fitimit. Nje nga te mirat e te qenit zinxhir dyqanesh me pakice eshte fitimi i madh qe merr. Ky fitim mund te perdoret per operacionet e zgjerimit duke shmangur kostot e interesit nepermjet marrjes se kredise. Nje tjeter fuqi eshte avantazhi qe fitohet ne ekonomite e shkalles. Volum i larte outputi nenkupton cmime te ulta per njesi dhe kjo do te thote me shume konsumatore. Per Carrefour eshte e nevojshme qe te kete nje volum te larte produktesh per shkak te numrit per madh te dyqaneve 10378. Cmimet e ulta qe variojne ne ekonomite e shkalles mund te perdoren per te mposhtur konkurrentet dhe ne parandalimin e hyrjes se konkurrenteve te rinj. Disa nga dobesite e Carrefour perfshijne zhvillimin e ngadalte te e-commerce, qarkullimi i ngadalshem i portofolit ne disa dyqane dhe pamundesia e nje parashikimi te sakte. Ne dhjetor 2009 shitjet e

Nje vemendje e vecante i duhet kushtuar konkurrenteve vecanerisht Metro Group. Megjithate. Konkurrentet jane lokale dhe globale dhe secili prej tyre ka rreziqet e veta. Carrefour ka oportunitete nepermjet te cilave mund te arrihet kapitalizimi dhe rritja. Tajvani dhe Tajlanda jane vende te cilat jane ne faze zhvillimi. Kjo renie i solli kompanise humbjen e cerekut te shitjeve ne treg. Keto barriera ndikojne tek shume aspekte te operacioneve si ne manaxhim. Oportunitetet e . koordinim dhe logjistike. pikerisht vende te cilat ka zgjedhur te zgjerohet Carrefour. Kerkesa per prodhime organike ka pesuar rritje te ndjeshme gjate viteve te fundit ne te gjithe boten per shkak te efektit te demshem te kimikateve qe jane gjetur si pesticidet qe perdoren ne prodhimin e te mirave. zgjerimin e biznesit dhe se fundi fitimin. Madhesia e kompanise sjell probleme ne komunikim. cmime te ulta per njesi prej ekonomive te shkalles dhe pazareve te ndryshme nga bleresit. Per me teper.Carrefour rane me 2. Biznesi ne mbi 26 shtete ka disavantazhet e veta ku perfshihen : mungesa e komunikimit.. Analiza SWOT Fuqia kryesore vjen per shkak te madhesise e cila sjell fitime te rendesishme. zgjerimin e biznesit dhe ne zbritjen e fitimit. Ekonomistet Aziatike kane komentuar se shkak i falimentimit ka qene varferia ekonomike gjate asaj kohe. pas nje vendimi te qeverise Tajlandeze per hedhjen ne qarkullim te Baht. i cili ze vendin e trete ne bote persa i perket shitjeve neto. operacionet ne shtete te huaja sjellin sfida per shkak te kompetencave social-kulturore sic eshte per shembull te kuptuarit e tradites se bizneseve lokale dhe praktikave te konsumit.8% per shkak te keq manaxhimit te drejtorit te operacioneve James McCann. konkurrenca etj. Per kete. transferimi. logjistika. rritje te metejshme ne madhesi dhe eleminimin e konkurrences. Kriza ekonomike u shkaktua nga kolapsi financiar i monedhes Thai. Ne 1998 Carrefour hapi dhe mbylli kater dyqne ne Hong Kong. nje avantazh jep madhesia e tyre e cila ndihmon ne gllaberimin e konkurrenteve me te dobet. Kercenimin me te madh e perben risku i politikave ekonomike dhe politike dhe kjo sepse jane plotesisht te pakontrollueshme. Kercenimet kryesore me te cilat eshte perballur jane konkurrenca ne rritje dhe risku i politikave ekonomike. koordinimi. Nje oportunitet i fundit eshte shtrirja e Carrefour ne kontinentin e Azise. Te gjitha keto jane barriera qe pengojne manaxhimin. operacionet. Nje tjeter oportunitet eshte blerja e konkurrenteve te tjere me te dobet. Nje pjese te biznesit e ze pajisja me te mira organike ne tregjet ekzistuese. kompetencat socialkulturore. elementet qe sjellin avantazh sjellin gjithashtu edhe sfida.

Lufta e konkurrences lokale dhe globale do te jete e pashmangshme por nepermjet analizave te sakta dhe vendimeve te duhura manaxheriale do te behet e mundur shtrirja ne Azi. Carrefour ka zhvilluar nje model te µrrethit te suksesit¶ : origjinaliteti + varieteti + cmimet e ulta volum i larte mundesi blerjeje te shumta kosto e ulet cmime te ulta. Eshte e rendesishme te theksoj se Carrefour duhet te zhvilloje nje emer te mire marke ne menyre qe te fitoje besnikerine e konsumatoreve. Ato kane vendosur se fundi zyra IT dhe zyra administrative per te trajnuar emigrantet.zhvendosja e fokusit ne tregjet e Amerikes Latine dhe 4. self-service.terheqja nga tregjet Aziatike 2.fokusimi i zgjerimit ne tregjet Europiane. origjinaliteti ose freskia dhe parkingu i lire. Gjithashtu e rendesishme eshte qe te perdori fuqine blerese duke e kombinuar me ekonomite e shkalles per te terhequr konsumatoret. cmimet e ulta. Nje strategji eksperimentale eshte vendosja e njesive te sherbimit per nevojat lokale si edhe shtrihen ne sa me shume vende per te arritur ekonomite e shkalles. Nje tjeter oportunitet eshte shtrirja ne Azi. duke shpresuar qe keto do te terheqin konsumatoret. produkte cilesore. Misioni i Carrefour eshte : Carrefour eshte perqendruar totalisht ne permushjen e nevojave te klienteve. Misioni jone eshte te jemi marka me e mire ne zinxhirin e shitjeve me pakice ne secilin nga tregjet tona. Zinxhiri i furnizimit ka fokus kryesor ne perdorimin e distributoreve lokal. Niveli i strategjise se biznesit eshte fokusuar ne promocionin e linjes se produkteve. Pas informacioneve te marra per Carrefour disa nga strategjite alternative qe do i rekomandoja jane : 1. Niveli i strategjise se biznesit mbeshtetet kryesisht ne keto shtylla : one-stop shopping. Rekomandimi qe i propozoj eshte vazhdimi i konkurrences me lojtaret lokale dhe internacionale. .vazhdimi i konkurrences me lojtaret lokale/internacional ne Azi 3. Ata perbejne nje rrezik persa i perket madhesise dhe kanaleve te shperndarjes. Po ashtu kane emer te njohur globalisht. Gjithnje e me teper blerja e lojtareve me te vegjel po konsiderohet si nje strategji e mire per tu rritur ne madhesi dhe per te eleminuar konkurrentet. Per kete eshte rritur perdorimi i reklames dhe diskauntet brenda dites.shtrirjes ne shtete te ndryshme vijne nga parashikimi i mire i kerkesave per produkte sic jane per shembull te mirat organike. Ata perdorin emrin e markes te tyre per te vene ne dukje avantazhet.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful