PROIECT DE ACTIVITATE INTEGRATA

EDUCATOARE: Vlad Anuta UNITATEA DE INVATAMANT: Gradinita Mihai Eminescu, Baia Mare DATA: 7.05.2009 GRUPA: mijlocie TEMA ZILEI: “ In gradina Primaverii ” SCOPUL ACTIVITATII: • Formarea si consolidarea unor abilitati practice specifice nivelului de dezvoltare motrica; • Consolidarea numaratului in limitele 1-5; • Dezvoltarea simtului practic si estetic prin realizarea diferitelor colaje estetice si functionale. CENTRE DE INTERES:
 

STIINTA - “ Semanam legume ” ARTA “ Confectionam floricele si iarba ” “ Pictam trunchiul pomisorului ”

 

JOC DE ROL - “ La aprozar ” CONSTRUCTII - “ Gardul livezii ”

DOMENII EXPERIENTIALE :

ACTIVITATE PRACTICA - confectionare macheta: “ Livada inflorita ” ACTIVITATE MATEMATICA – joc exercitiu: “ Consolidarea numaratului in limitele 1-5 ”

. ele reprezentand trunchiuri de pomisori. o Sa pregateasca ghivecele si pamantul pentru semanare.  Sa verbalizeze si sa motiveze actiunea. o Sa utilizeze formule de politete atat din postura de vanzator cat si din cea de cumparator.  Sa distribuie legume in cosulete in ordine crescatoare de la 1 la 5. o Sa foloseasca in cadrul jocului cantarul si casa de marcat. o Sa utilizeze banii din hartie pentru cumpararea produselor. 2. o Sa picteze tuburile de carton cu maro. ACTIVITATI PE CENTRE DE INTERES a) Stiinta .  Sa raporteze cantitatea la numar si sa asocieze cifra corespunzatoare numarului. Joc de rol – sarcini de lucru: o Sa isi stabileasca rolurile de vanzator si cumparator din cadrul jocului.  Sa aplice corect pasta de lipit pe suprafata ceruta.sarcini de lucru: o Sa observe cu lupa semintele de legume.  Sa lipeasca corect materialele puse la dispozitie pentru realizarea lucrarilor propuse. o Sa semene semintele de legume peste pamantul din ghiveci. o Sa ataseze florilor din hartie tulpina din bat de chibrit.  Sa colaboreze in cadrul grupului pentru finalizarea machetei. prin combinarea elementelor puse la dispozitie cu cele realizate de ei . DOMENIUL OM SI SOCIETATE  Sa denumeasca corect materialele de lucru. o Sa acopere semintele cu un alt strat de pamant si apoi sa il ude.  Sa realizeze o macheta cu tema data. DOMENIUL STIINTA  Sa numere constient prin incercuire elementele multimii cu 5. Arta – sarcini de lucru: o Sa desfaca firicele de iarba din hartie creponata.OBIECTIVE URMARITE IN CADRUL DOMENIILOR EXPERIENTIALE : 1.  Sa coloreze pe fisa data 5 floricele respectiv 5 fluturasi.

Editura Didactica Publishing House. Editura Miniped. crengute. o Sa gaseasca utilitate garduletului construit prin asezarea lui pe o bucata de polistiren. creioane colorate carioci. 2005 Ghid pentru proiecte tematice. bete de chibrit legume. lupe pensule. 2008 Laurentiu Culea.“ Activitatea integrata din gradinita” editura Didactica Publishing House. bani din hartie rotodiscuri mici. Bucuresti. frunze din hartie colorata.Angela Sesovici . floricele din hartie ecologica. MATERIALE FOLOSITE : ghivece de plastic si pamant seminte de legume. polistiren pasta de lipit.d) Constructii – sarcini de lucru: o Sa construiasca din rotodiscuri mici gardul livezii. acuarela. 2008 Metoda proiectelor la varste timpurii. casa de marcat . o Sa lucreze in echipa si sa pastreze ordine la locul de joaca. fructe. pod din plastic. tuburi din carton hartie creponata. fructe din plastic BIBLIOGRAFIE: Curriculum pentru invatamantul prescolar –Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii . 2008 Metode interactive de grup… . Zana primaverii legume. cantar . hartie colorata. ace de gamalie cosulete jetoane cu cifre si diferite imagini imagini specifice anotimpului primavara fise imdividuale.

Anuntarea temei Frontala . Zana primaverii a lasat in grupa un cosulet cu o scrisoare catre acestia si pe masute materialele necesare Conversatia pentru a indeplini sarcinile din Observatia scrisoare.SECVENTA DIDACTICA 1.frontala .Prezentarea Continutului si Pentru ca i-am promis Zanei primaverii ca o vom ajuta sa ii Conversatia . Copiii vor descoperi materialele si scrisoarea de la Zana primaverii si vor astepta indicatiile educatoarei pentru a efectua sarcinile cerute. Conversatia Calendarul naturii-precizarii cu privire la aspecte legate de starea vremii si a anotimpului in care ne aflam.prin verificarea cunostintelor copiilor referitoare la anotimpul primavara 4.prin observarea surprizei 3. Inainte de venirea copiilor . Se prezinta obiectivele pe Intelesul copiilor si se anunta tema zilei si activitatile ce Explicatia urmeaza a fi desfasurate in cursul zilei.prin observarea comportamentului copiilor Asigurarea climatului educativ pentru desfasurarea activitatilor in conditii optime. 2. Intalnirea de dimineata-salutul.Reactualizarea Copiii sunt solicitati intr-o scurta cunostintelor convorbire referitoare la anotimpul primavara si vor alcatui Convorbirea impreuna cu educatoarea un Metoda ciorchine cu imagini pe aceasta ciorchinelui tema. 5.prin observarea comportamentului copiilor asupra fixarii temei Orala.Captarea atentiei Orala .Introducerea in activitate CONTINUTUL ABORDAT METODE SI STRATEGII DIDACTICE EVALUAREA Orala .

-asezarea pe mijlocul machetei a unui raulet confectionat tot din Aprecierea hartie creponata iar peste acesta se va aseza un pod din plastic . vom confectiona impreuna o macheta Explicatia cu livada inflorita. a toamnei si a ierni. Fiecare copil va primi cate o crenguta naturala. floricele decupate de diferite culori. frontala . In timp ce Observatia copiii vor lucra. frunzulite. . in interiorul gradinii imprejmuite Conversatia de gardul din rotodiscuri.prin observarea si aprecierea modului de lucru al copiilor in echipa .asezarea firelor de iarba confectionate din hartie creponata la sectorul “Arta” . Se va trece apoi la realizarea machetei cu livada inflorita prin: -aplicarea gardului construit la sectorul “Constructii” pe suprafata din polistiren. Educatoarea va demonstra si va explica copiilor tehnica de lucru Demonstratia pe care o vor folosi pentru a Explicatia realiza tema propusa. educatoarea va oferi indicatii suplimentare . individuala.frontala . 5 pe o parte a raului si 5 pe Orala. pasta de lipit si cate o carioca de culoare maro. copiii vor face aprecieri asupra lucrarilor Aprecierea proprii si ale celorlalti colegi . Conversatia Macheta se va realiza si prin utilizarea lucrarilor efectuate pe centrele de interes. La finalizarea realizarii pomisorului inflorit. -aplicarea trunchiurilor de pomisori confectionati din tuburi de carton picate cu acuarela maro la sectorul “Arta” pe macheta.dirijarea invatarii facem o gradina care sa o reprezinte si cu care sa se poata mandri in fata surorilor sale Zana verii.prin observarea si aprecierea modului de lucru al copiilor -autoevaluare Orala.

Impreuna cu educatoarea. finalizandu-se astfel confectionarea machetei.la cifra 2:doi puisori. apoi copiii vor veni pe rand si vor numara prin incercuire cei 5 morcovi. -asezarea crengutelor impodobite cu floricele si frunzulite in trunchiurile pomisorilor aflati pe macheta. copiii vor realiza apoi scara numerica pana la 5 pe o tabla magnetica cu jetoane.3.colectiva -prin aprecierea intregii lucrari Orala.distribuind la cifra 1:un mar. Educatoare va solicita unui copil sa aleaga din cosul cu legume 5 morcovi si sa ii aseze pe masuta. confectionadu-se astfel pomisorii infloriti din gradina Primaverii. Observatia -aplicarea printre pomisori a Conversatia papadiilor confectionate din floricele galbene si betisoare de chibrit la sectorul “Arta” .2.la cifra 4:patru floricele si la cifra 5:cinci Observatia Explicatia Conversatia Exercitiul Orala.frontala -prin observarea modului de lucru al copiilor Individuala -prin exercitiul de numarare . Educatoarea le propune apoi copiilor sa ii arate Zanei primaverii cat de bine stiu ei sa numere. utilizand legumele folosite la jocul de rol.apoi rosii si castraveti. la cifra 3:trei fluturasi.4 respectiv 5 ridichi.cealalta parte. Pe masuta vor fi puse 5 cosulete pe care copiii le vor numara si in care vor trebui sa distribuie cate 1. Copiii sunt solicitati sa numere pomisorii aflati de o parte a raului (5pomisori) si apoi pe cei aflati de cealalta parte a raului(tot 5).

Impreuna cu educatoarea. Educatoare le propune copiilor sa pregateasca pentru Zana primaverii o expozitie cu tot ceea ce au realizat ei pe parcursul intregii zile. -corectitudinea realizarii scarii numerice pana la 5 pe tabla magnetica. Se fac aprecieri verbale asupra efortului depus de copii in realizarea lucrarilor si a bunei desfasurari a activitatiilor. 6. pentru ca aceasta sa poata vedea ce frumos au lucrat. Conversatia Se va urmari: Aprecierea -corectitudinea redarii elementelor la fiecare centru de interes. copiii vor observa si aprecia lucrarile Observatia realizate pentru Zana primaverii.Obtinerea performantei Copiii vor fi impartiti la masute in doua grupe si vor primi cate o fisa Explicatia pe care vor avea de colorat doar 5 Munca elemente.Evaluarea performantei Orala. Activitatea zilei se va finaliza cu un joc recreativ si de relaxare: “Micul fluturas” Conversatia Aprecierea Jocul Individuala -prin rezolvarea fisei 7.morcovi.Incheierea Activitatii Orala.prima grupa va colora Individuala doar 5 fluturasi si a doua grupa doar 5 floricele. -corectitudinea realizarii lucrarilor si acuratetea lor de la activitatea practica in vederea realizarii machetei “Livada inflorita” . frontala -prin observarea si aprecierea produselor activitatii 8.individuala. Lucrarile expuse vor fi evaluate.frontala -prin aprecieri verbale . -respectarea cerintei privind rezolvarea fisei individuale la activitatea matematica.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful