Meesters in decoratietechnieken, zo mogen we de Engelsen gerust omschrijven.

En dan bedoelen we meer dan aileen de 'good old' bloemmotieven waar Groot-Brlttannie zo beroemd om is. Neem de drie jonge vakvrouwen uit dit katern. Allemaal maakten ze vanuit die klassieke tradltie een sprong naar iets nieuws en unieks. De bloemetles voorbi], maar nog steeds met de natuur als basispatroon.

• ••

I

.:.......1,) ::;z:: , '7~;)

Aan de rand van de Zuid-Engelse badplaats Hastings in haar riante atelier treffen we de Engelse decoratiekunstenares Melissa White op een belangrijk moment. Op haar werktafel ligt een indrukwekkende lap linnen uitgespreid die ze met een penseel beschildert. Deze is bestemd voor het Amerikaanse textielmerk Rowan. "Ze gaan mijn ontwerpen op textiel drukken en wereldwijd verkopen," vertelt Melissa. "Heel spannend. Op de labels komt 'Melissa White for Rowan' te staan." Ook vanuit eigen land is er belangstelling: de beroemde Engelse textiel- en behangfabrikant Zoffany is zojuist met haar in zee gegaan. Het is duidelijk: Melissa White's carriere zit in de lift.

AUTHENTIEKE

MOTIEVEN

Behalve het beschilderen van textiel, maakt Melissa fresco's nieuwe stijl en schildert ze motieven op muren en meubels. Hoewel alles wat ze maakt antiek oogt, is haar schilderwerk geen restauratie of conservatie. Melissa: "Wat ik doe, is het reproduceren van authentieke, bestaande motieven, die ik op een eigentijdse manier verwerk. Met name de decoraties uit de tijd van Elizabeth I, de zestiende eeuw, vind ik prachtig. Het was een welvarende tijd waarin mensen veel geld uitgaven aan het laten verfraaien van hun interieur. Daarmee etaleerden ze ook hun rijkdom. Als de koningin door het land reisde en een bepaalde stad zou aandoen, werden in allerijl de woningen met fraaie schilderingen opgesierd. Daar deden ook minder welgestelde mensen aan mee, om Hare Majesteit het gevoel te geven dat het iedereen in haar koninkrijk goed ging, De motieven uit die periode zijn niet te gedetailleerd of pompeus, maar hebben heel rustige, vaak wat strakkere vormen."

vind ik heel mooi. Ik heb veel fresco's in die Japanse sfeer gemaakt." Fresco's zijn normaal gesproken muurschilderingen die op een nog natte kalklaag worden aangebracht. Maar Melissa past een andere techniek toe. "Ik bestrijk een juten doek met gips dat ik goed laat drogen. Vervolgens schuur ik het glad, waarna ik de schildering erop aanbreng. Soms schilder ik een paar lagen over elkaar, omdat de verf in het poreuze gips wordt opgezogen. De Japans aandoende decoraties die ik er dan op schilder varieren van bloemen en takken tot vogels. Zodra de verf goed droog is, beweeg ik de jute zodanig dat er hier en daar barstjes in het gips ontstaan. Hierdoor lijkt het alsof de schildering eeuwenoud is. Daarna plak ik de jute op board, zodat deze stevig genoeg is om als wanddecoratie te dienen."

HANDBESCHILDERD BEHANG
Van al de stoffen die Melissa met de hand beschildert, maakt ze kussenhoezen, gordijnen en tafelkleden. En hierbij maakt ze gebruik van mooie natuurlijke kleurpigmenten: poeders die ze bindt met een gelei op natuurbasis, waardoor een smeuig geheel ontstaat. Het linnen wordt geprepareerd waarna het waterproof is, zodat de beschilderde stoffen ook gewassen kunnen worden. Op de vraag of ze als kind al de wens had om decoratiekunstenares te worden, antwoordt ze: "Ik ben altijd creatief geweest, en bezig om van alles te maken. Eigenlijk stond het vroeger al vast dat ik kunstenares zou worden, maar ik had nog geen idee met welke vorm van kunst ik me bezig wilde houden." Het gezin bracht vaak vakanties door in het oude landhuis van Melissa's Franse grootvader in de Dordogne. "Die vakanties hebben grote invloed gehad op mijn latere werk," weet ze nu. "Ik was gek op de sfeer in dat huis. Overal waren royale kamers, gedecoreerd met eeuwenoud handbeschilderd behang. Zo oud, dat er in de loop der tijd kleine barstjes en scheurtjes in gekomen waren, wat een prachtig doorleefd effect gaf. Uren heb ik ~

IAPANSE SFEER
Behalve met haar Elizabethaanse heeft Melissa ook veel succes met die geinspireerd zijn door het werk Japanse me esters als Hokusai en "De stijl en de sfeer die hun werk motieven, decoraties van oude Toyokuni. uitstraalt,

SEASONS

35

36

SEASONS

er naar gekeken. Ik houd van dingen die geleefd hebben, waaraan je ziet dat de tijd er invloed op heeft gehad. Ais ik een wanddecoratie maak, zorg ik ervoor dat hij er oud uitziet door kleine barstjes en kleurverschillen aan te brengen."

DE BESTE OPLEIDING
Voordat Melissa de penselen oppakte, studeerde ze kunstgeschiedenis in Birmingham en Dijon, waar ze zich specialiseerde in decoratieve kunst. Terug in Hastings waar ze opgroeide, ontmoette ze David Cutmore, restaurateur van antiek behang en oude wandschilderingen. Jarenlang bestudeerde hij muur- en plafonddecoraties door heel Engeland. Hij bezocht oude pubs, 'inns' en landhuizen waar nog gedeelten van muurschilderingen bewaard zijn gebleven en fotografeerde en documenteerde ze. Hij was juist bezig met de middeleeuwse decoraties van Shakespeare's geboortehuis in Stratfordupon-Avon dat elk jaar door honderdduizenden mensen wordt bezocht. Het project zou vier jaar in beslag nemen en David kon wei wat hulp gebruiken. Zo kwam Melissa als assistente bij hem in dienst. Melissa: "Een mooie tijd. Zo werkten we met de glaceertechniek, waarbij transparante kleurlagen over elkaar worden aangebracht. De ene kleur schemert dan door de andere, wat een mooi effect geeft. Door dit werk leerde ik de Elizabethaanse decoraties, die stammen uit de tijd van Shakespeare, goed kennen. Mijn kennis groeide enorm. Een betere opleiding had ik me niet kunnen wensen. Gaandeweg ging ik onder het toeziend oog van David zelfstandiger werken en voelde ik mij helemaal op m'n plek bij dit creatieve werk. Het werd me meer en meer duidelijk dat dit de richting voor mij was: de decoratieve kunst."

ik voor het eerst naar Stratford gereisd om bij de opening van de nieuw gedecoreerde kamers aanwezig te zijn. Een grootse happening. Om het huis was een enorm lint gespannen, met een gigantische strik op de voordeur. Actrice Judy Dench was gekomen om hem los te knopen." De middeleeuwse decoraties oogstten veel bewondering van zowel het publiek als de media. Melissa White werd een bekendheid en kreeg opdrachten van musea en particulieren om ook hun muren te komen beschilderen. Melissa: "David Cutmore en ik zijn de enigen die de oude motieven nog toepassen. Jammer genoeg is er heel weinig van deze stijl bewaard gebleven, ook in boeken is er niet veel te vinden. De regenten na Elizabeth I, de puriteinen, waren minder vrij van geest en richtten hun huizen veel soberder en strakker in. Aanwezige decoraties werden zomaar overgeschilderd. David is een van de weinigen die veel weet over de wanddecoraties uit die laatmiddeleeuwse periode. Door middel van mijn werk wil ik mensen attent maken op dit bijzondere tijdperk. Bekend is dat de decoraties indertijd snel werden geschilderd, dat kun je zien aan de spatjes op de schilderingen. Ook is de verf hier en daar wat uitgelopen en er zitten zo nu en dan penseelharen in. Verder zie je dat als een schilder met zijn motieven in een hoek van een kamer niet helemaal symmetrisch uitkwam, hij zijn decoraties erop aanpaste. Oat spontane van handwerk, daar houd ik van. Ik zal altijd ambachtelijk blijven werken, ook al worden er in Engeland en Amerika straks duizenden meters linn en, katoen en behangpapier met mijn motiefontwerpen gedrukt." ~
Melissa White, 0044 7792 067548 (mobiel), www.fairlyte.co.uk

WANDGROTE

DOEKEN

De decoraties voor het huis van Shakespeare schilderden David en Melissa in een atelier in Hastings op wandgrote linnen doeken die op enorme houten frames gespannen waren. Later werden aile doeken naar Stratford vervoerd en op de bestaande muren gemonteerd. "Pas toen al het werk na vier jaar klaar was, ben

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful