Fisa De Lectura Ion

Capitolul I - Începutul

Romanul debuteaza cu prezentarea cursului care duce vedere Somesului într-un pare şi sat a ce de unui la viaţa drum prima şi

lipsit

amorţit de căldura ameţitoare care nu le dadea pace sătenilor. Imaginea satului, a oamenilor şi a animalelor din sat, este puţin deprimantă deoarece toţi sunt lipsiţi de vlagă şi pentru că situaţia începe să se La prezente schimbe hora doar de în apropierea sunt cârciumii lui Avrum. duminică precum personaje primarul,

Ştefan Hotnog, Trifon Tătaru, Simion Butunoiu şi sunt prezentate relaţiile dintre aceştia. Apare Vasile ţiganul Baciu; şi Ion Ion, se feciorul supără pe Glatenaşului care dansa cu Ana a lui Briceag, deoarece acesta

refuză să mai cânte. Tatăl Anei, venit şi el la horă, începe să întrebe de fata sa, iar când a auzit că e cu Ion în grădină a plecat să-l găsească pe acesta pentru a-i cere socoteala deoarece el nu accepta reşaţia Anei cu un ţăran ci

apare şi Titu care incepe să priceapă care să sunt facă problemele mult mai vieţii mult. acela de a avea ocazia să-l înfrunte pe George deoarece acesta era cel care l-a asmuţit pe tatăl Anei asupra sa. după ce se spală şi se schimbă. . se iveşte şi momentul mult dorit al lui Ion.Zvârcolirea Ion se trezeşte. Ion se duce la slujbă. aceea de a se lupta cu Vasile Baciu pentru Ana. loc în care este muştruluit de părinte pentru că s-a batut cu George. el fiind notar. unde se întâlneşte cu fata pe care o iubea cu adevărat. îndrepte pentru a început cârciuma petrece în continuare. dar dorindu-şi astfel devenind poet. Capitolul II . După sătenii spre au ce hora lui s-a să se Avrum terminat. Odată cu dorinţa lăutarilor de a pleca de la cârciumă. cu hainele şi de observă că adormise sărbătoare păttate cu sângele lui George. odată ce termină cu munca la camp. dar care era foarte săracă. de la sat.vroia să o mărite cu George al Tomii. Florica. Ion ia o hotărâre importantă. Ion pleacă la muncă.

mai ales acestia acceptau Aurel.Capitolul III . dar vândut-o. teologie văzuse doar o dată. În acest timp Ion vrea să-şi mărească bucata lui de pamant. dar care îi făcea curte. căci Ion nu vroia să renunţe la Ana şi la bogaţia ei. pe care îl astfel încat ea îl refuza pe Pintea. şi vrea crezand ca acesta nu o sa bage de acesta observă să-l ducă pe Ion la judecată pentru a-l învăţa minte. dar pe luînd bucată care a din bucata i-a Simion care aparţinut. deoarece credeau că vrea să-si bată joc de fată. acţiunea fată de adevarată un student se muta 19 asupra ani asupra Laurei. avea o o numai care să o viziteze pe Ana pe ascuns la ea acasa din ce in ce mai viziune la dragostei. seaama. Capitolul IV . şi îl iubeste din ce în ce mai mult pe Aurel Ungureanu. împăcare făcută de doar de faţa lumii. Pintea trimite o scrisoare părinţilor ei.Zestrea începe cu împăcarea dintre George si Ion. astfel încât începuse des. Lungu. în care le cere mâna fiicei lor. lucru că foarte nu aşteptat prea îl de catre pe parinţii si rudele Laurei.Noaptea .

iar Ana nu se mai putea . căci astfel se putea căsători cu ea si se putea a fost îmbogăţi. ispăşească săptămâni. dar o ajungând judecătorului. împacă trebuie de totuşi pedeapsă George. între timp. începe să se raspandească veste prin sat cum că Ana cu lucru a ar devenit fi o însarcinată. încearcă să-i câştige inima. Ion primeşte citaţia de la judecătorie şi neştiind ce să facă se duce la învaţator ca să-l sfatuiască despre această Simion. Ana îi spune lui Ion că se pare că este însarcinată. mai crezând că duşmanul de său nu este interesat aceasta.văzând că Ion nu se mai duce la Ana.odată timpului acest trecerea certitudine. Capitolul V .Ruşinea este fixată logodna dintre Laura si Pintea pentru a doua duminica dupa Bobotează. însă Ana îl poate iubi doar pe Ion. auzita de aceasta catre discutie ce ar trebui Ion se să facă în în faţa cu să două situaţie. George. lucru care l-a bucurat tare mult pe Ion. care ara ascuns.

Capitolul VI . şi după ce Vasile a fost de acord să pună averea pe numele Anei şi lui Ion să-i dea 5 locuri şi o pereche de boi. George întreba ce are de gând cu Ana şi cu căsătoria dintre ei. Vasile. fie trecută nici spus şi să vrea ca toată averea lui Vasile să altfel gândeşte însoare cu Ana. tatăl ei nu mai ştia ce să facă. la el nevrînd să se oprească care îl nici apariţia vecinilor rugau să înceteze. dar tot timpul el este cuprins de remuşcări. şi . gândinduse imediat că vinovat este Ion. crezînd acasă la copilului pentru a-l este George. Vasile se duce la Ion pentru a însă pe nu discuta acesta numele se a lui pe tema că că se căsătoriei. începe să o bată pe Ana. ajuns acasă.Nunta Titu pleacă din sat ca să o uite pe Roza.ascunde trecea. Ion se gândeşte că este o propunere destul de bună. o compătimea şi îi aducea doctorul de frică acesta ajuns să nu i se că întample tatal ceva. după câteva zile. Vasile află că George nu s-a atins de ea. după ce s-au sfătuit timp de câteva ore.

Laura Pintea. el gândindu-se numai la faptul că în sfârşit şi-a îndeplinit visul şi că este bogat. cu toate că acum era însurat el se întâlnea pe furiş cu Florica.Vasile conflictul dintre Belciug şi Herdelea era din ce în ce mai aprig. certe nici cu nedorind se celălalt. se căsatoreste cu George apoi au într-o duminică. Ion aceasta încearcă s-a consolat să-i cu ia alt toată bărbat.acceptă să-i ia fata de sotie. luând-o la bătaie pe Ana. o altă nuntă este aceea dintre Ion şi Ana. chiar dacă unul se desfăşura să pe ascuns. plecat cu o trăsură la Bistriţa. care a durat trei zile. crezând că ea şi înţeles . după cum era obiceiul. mai ales că în scurt timp după ce el a plecat din sat. totuşi averea lui Vasile prin intermedediul Anei. dar Ion era deja dezinteresat de Ana. dar Vasile nu se lasă păcălit de cei doi. Ana pentru este a-l bătută şi de acesta. Titu şi-a dat seama că Roza nu merită dragostea lui adevărată. de unde urmau să-şi continue călătoria cu trenul. odată tatăl întoarsă ei s-au la Ion. Capitolul VII .

În pe Vasile acest pentru în timp.păcăli. deoarece în acea zi ţipetele şi copilului. trimite mult scrisoare şi să acasă care spune că sunt fericiţi. relaţia dintre Ion şi Ana mergea din ce în ce mai rău. născând un băiat. copilul lui Ion şi al anei a fost botezat Petre. deoarece Ion o bătea din ce în ce mai des. Ion a găsit un avocat şi l-a judecata o înşelătoria sa. chiar dacă ea era însărcinată. care Titu se întâlneşte o învăţătoare de 25 de ani Virginia îndrăgosteşte. spunând tras Laura în că Ion a gonit-o. călătorind pe nume prin satul de Lusca. după ce s-a mai calmat Ion îi spune soţiei sale că dacă nu are nici un ban nu poate să o ţină şi ar fi mai bine pentru ea să se întoarcă acasă.Copilul Ana se întoarce acasă la tatăl său. ajutată de către Zenobia. că au călătorit nu-şi facă probleme pentru ei. Ion fiind impresionat de dar timp. Capitolul VIII . după puţin timp au luat-o durerile facerii. bucurându-se în acelaşi întristându-se .

din deoarece postul dar că a de şi este fost putea Laura suspendat pierde prin învăţător. dar după ce a făcut acest lucru a fost cuprins de remuşcări şi a vrut să-l lovească pe Ion. însă acesta l-a trântit pe scări. Vasile se duce la notar pentru a-i ceda lui Ion şi ceea ce a mai rămas din avere. în duminica imediat a următoare fost găsit botezului. trebuie să se întoarcă . dar că sarcina nu merge foarte bine.Sărutarea Avrum pe capul lui Herdelea se adună din ce în ce mai multe griji. să se află certe că cu aceasta este curtată şi de un locotenent. fiind îngrijorat că l-ar definitiv. Titu se hotărăşte să plece în România. Capitolul IX . dar cum nu dispunea de banii necesari. însă nu vroia văzând noroc locotenentul răspunde de la pentru a nu fi băgat la arest.era sărbătorit Sfântul Petru. îndrăgostindu-se pe zi ce trece de Virginia. acasă. spânzurat. că în Virginia curtele locotenentului şi că nu are dragoste nici această dată. Titu. care spunea datorită unei scrisori primite de la însărcinată.

Ion tot au la felul între început de copilul patru să-l său. Herdelea a fost achitat. uită să îi felicite pe cei doi. având acum certitudinea că Ion nu o iubeşte şi că se gândeşte numai la Florica. iar Titu de supărare. gânduri neliniştească referitoare . decide să pună capăt suferinţei căreia nu-i mai putea face faţă şi se spânură în grajd. Ion şi fapt care l-a întristat să pe se care l-a facut împrietenească din ce în ce mai mult cu acesta pentru a putea petrece mai mult timp alături de persoana pe care o iubea cu adevărat. Capitolul X . ajuns ziduri. o Maria a hotărît să se căsătorească cu George. Virginia se logodeşte cu locotenentul. Ana. fapt care la bucurat atât de tare încât nici nu a putut dormi.Ştreangul în cele din urmă Laura a născut fetiţă pe care a botezat-o Maria.în ziua plecării. negre la pe închisoare..Blestemul Ion se crede blestemat şi vrea să săvârşească pedeapsa din închisoare. Capitolul XI .

care îl ameninţă că o să-l ducă la tribunal. care plângea întruna de la moartea mamei lui. copilul toată averea ar trebui să se întoarcă la Vasile. deochiat după cum spunea Zenobia. aceea de care se temea el mai după mult. fiind convins că încă mai pot fi împreună. sa întors acasă. Florica. său el chiar îl fiind dacă îşi cheltuie toată averea. dar o veste proastă îl aştepta. dar Savista îi vede şi îi mărturiseşte totul lui George. după ce Ion şi-a ispasit pedeapsa. ameninţările neliniştesc socrului pe Ion. dar Ion ia în batjocură cererea lui Vasile. îngrijorat din cauza pământului dar şi din cauza Floricăi pe care vroia să o recucerească.Petrişor. în acest timp. Capitolul XII . acesta jurând că-l va omorî. pe care-l iubea. moare şi. Titu ajunge în România .George Ion începe sa-i dea din nou târcoale Floricăi. puţin copilul timp era bolnav. Ion gândindu-se că dacă şi acesta moare el ar fi nevoit să-i şi înnapoieze care lui Vasile toată la averea pentru care luptase atâta timp pentru renunţase chiar femeia pe care o iubea cu adevărat.

care venise săl caute pe Herdelea şi care îi dă întâlnire pentru a doua zi. orbit de furie. urmează să aibă loc şi nunta dintre i-a la cei doi. să el se se ducă în pădure la lemne. fost îl imediat arestat de jandarmi.unde ceva mai târziu apare şi Ion neştiind că george s-a întors. averea lui Ion a ajuns în patrimoniul bisericii. deoarece răspuns declaraţie. Zăgreanu afirmativ mărturisit această iubirea ce i-o poarta. în seara în care Ion trebuia să vină la de Florica. George apucă sapa cea nouă şi ieşind în curte loveşte de trei ori. iar Ghighi a .unde reuşeşte să-şi facă şi câţiva prieteni. ograda lui George se umpluse iar de de oameni a şi de anchetatori. gelozie George şi de hotărăşte mânie. în ziua George bal. cu puţin timp după bal. spărgându-i capul lui Ion şi omorându-l. iar Vasile a jurat că nu o să mai bea niciodată. dar cuprins întoarce acasă. înainte Ghighi cunoaşte pe Zăgreanu.Sfârşitul în ziua imediat următoare. Capitolul XIII .

romanul secvenţă odată din se de încheie la cu aceeaşi aceea a început. drumului satului. dar în sens invers cu plecarea familiei Herdelea satul unde au îndurat atâtea necazuri dar în care au avut parte şi de bucurii.Savista a fost alungată de Florica. . despre care se spune că ar fi rămas însărcinată cu Ion.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful