Petrovacka domaca kobasica Sastojci: 8 kg svinjetine, 2 kg govedine, 22 dkg soli, 15 dkg slatke aleve paprike, 4 dkg mlevenog bibera

, 15 dkg izgnjecenog belog luka, 1 ka ika ecera i pola litre vode. Meso iseceno na kocke pome a se sa zacinima i samelje. Dobro se umesi, dodaje se voda i mesi se dok se meso ne odvaja od ruke. Puni se u tanko crevo, okaci na tap i prosu i na promaji. Dva dana se dr i u pu nici na dimu od tvrdog drveta, a nakon toga se dr i na suvom i promajnom mestu radi daljeg su enja i zrenja. Kada je kobasica dovoljno suva stavlja se u piljevinu ili u pepeo od drveta, na taj nacin ce dugo sacuvati kvalitet. Pre upotrebe cetkom se ocisti od piljevine odnosno pepela ili se opere mlakom vodom.

Suva kobasica Sastojci: 2 kg krte svinjetine, 1 kg slanine, 5 kg govedine, 12 dkg soli, 2 dkg mlevenog belog bibera, 5 dkg aleve paprike, 3 cena belog luka. Meso se samelje, slanina se zamrzne, pa se o trim no em sece na sitne kocke. Beli luk se u pola dl vode izmiksa. Sastojci se sjedine i nakon to je meso odstojalo 2-3 sata, pune se creva. Uvalja se u prosejan pepeo od drveta i cetiri dana se dimi u pu nici na hladnom dimu. Cuva se u prozracnoj i suvoj prostoriji.

Presovana kobasica Sastojci: pola kg buta, pola kg slanine, 1 kg krte svinjetine, u i, dve glavice crnog luka, nekoliko cena belog luka, so, aleva paprika, bosiljak, majcina du ica po ukusu; za corbu: nekoliko listova lorbera, voda, sirce. Meso, slanina i u i se iseckaju, crni luk se izrenda, beli luk se izgnjeci i sa zacinima se dobro sve pome a. Ovom masom se puni eludac prethodno pripremljen za punjenje (ili debelo crevo). Dobro se vezuje i stavlja u sud u kojem ce se bariti. Prelije se me avinom vode i vinskog sirceta da ogrezne i ubaci se nekoliko listova lorbera. Bari se dva sata. Nakon to je kobasica obarena izvadi se iz corbe i presuje izmedu dve daske.

1 kg govedine. Beli luk se izgnjeci i sa solju zajedno se prokuva u 1. takva kobasica se dr i 4-5 dana u pu nici na hladnom dimu. Sastojci se pome aju. U zavisnosti od temperature i prozracnosti prostorije kvalitet ce sacuvati 5-6 nedelja. u fri ideru i du e. izrenda se kora od limuna i iscedi sok. Meso se samelje. 12 dkg aleve paprike. Puni se u veoma tanko crevo i prave se sitne kobasice. dobro se izradi i puni u tanko crevo. Corbu u kojoj se barila. 1. Kobasice sa limunom Sastojci: 5 kg masne svinjetine. Ohladenom tecno cu zaliva se meso koje se neprekidno tuce drvenim cekicem.5 l vode (nije gre ka!). sa renom. jer se mo e upotrebiti za pihtije sa obarenom glavom ili papcima.5 dkg mlevenog dkg tucanog kima. Za ovaj madarski specijalitet meso se isecka i nakon 24 sata se pome a sa zacinima.5 izgnjecenog kg mesa od plecke i buta. pola dkg ecera i 3. 1. Nakon nekoliko sati . 1 dkg mlevenog bibera. ali i bez toga je ukusna. ne treba baciti. 2 kg govedine bez loja. 1 kg dkg soli.5 dkg crnog bibera. Serviraju se barene. 2 cela limuna. 2. Tako zacinjeno meso se samelje. Sitne kobasice Sastojci: 2 kg plecke (krto meso).5 dkg belog luka.Kada se ohladi i prosu i. Prekriveno treba da odstoji na hladnom mestu 24 sata. Prave se kobasice du ine 30 cm. pola dkg mlevenog kima. Ukoliko je potrebno mo e se dosoliti i nakon toga se dodaje biber. i pune u tanko crevo. 30 bibera. Ä ulai´ kobasica Sastojci: 8 gronika. Nakon to se prosu i. 8 dkg soli. 4 cena belog luka. Meso ce nabubriti i izgledace kao testo. Sa mesa treba odstraniti ile i samleti. mo e se staviti u pu nicu na nekoliko dana. Dva dana se dr i u pu nici i cuva se na prohladnom mestu. 12 dkg soli.

prosu ene kobasice se stave u pu nicu i dime se tri dana na hladnom dimu. Masa treba da bude ka asta. Meso se ne melje. krtog mesa i slanine. ka icica ecera. Puni se u creva i 10-15 minuta se bari. Nemacka kobasica sa d igericom Sastojci: jednaka kolicina pluca. Sve se to pome a zajedno sa zacinima. 1. dodaju se bubrezi koji su prethodno oci ceni i obareni. Tako dobijeni cvarci se takode samelju. dodaju se zacini.6 dkg soli. 2 -3 glavice crnog luka. Nakon to se prosu i jedan dan. Slanina se isece na kocke i istopi. . so. Debreciner Sastojci: 5 paprike. mleveni biber. pola ljute). Sa mesa se odstranjuju ile i samelje se zajedno sa plucima i srcem. dolije se voda u kojoj su se barili bubrezi. 2 dkg belog bibera. 12 (eventualno izgnjecenog kg svinjetine. d igerica. dobro se izmesi i puni u tanko crevo. na hladnom dimu. vodeci racuna da voda prekrije kobasice. nego se satarom ili velikim no em sasvim isitni. majoran. D igerica se isece na nicle i preliva se vrucom vodom sve dok bude krvava. Ako je masa tvrda. u pu nici se dr i nedelju dana. Za jedan dan se prosu e okacene na tap na hladnom i promajnom mestu. zatim se samelje. pola dkg belog luka (mo e i izostaviti). pola dkg majorana izrendana kora od jednog limuna). bubrezi. U dobijenoj masti se izdinsta sitno iseckan luk. zatim srce. majcina du ica. a potom se dime u pu nici na hladnom dimu dok ne dobiju lepu boju. Petrovacka ljuta kobasica Sastojci: 1 kg buta. 3 dkg aleve dkg soli. 1 cen izgnjecenog belog luka. pola ka icice grubo mlevenog kima. mleveni biber po ukusu. 3 dkg aleve paprike (pola slatke.

) na temperaturi od 18 do 20°C do 6 dana. ali kroz otvor od 2 mm. da se istera vazduh. pa se sve dobro izme a. 1. na temperaturi od 12 do 15°C. 6 kg masnog svinjskog mesa. Ohladeno meso se isece u manje komade i propusti kroz ma inu za mlevenje mesa. Meso se ocisti od ila i dobro ohladi. jasen. Treba izbegavati da se posle dimljenja kobasice skladi te u suvi e hladnoj i vla noj prostoriji. i zbije u loptu. Dimljena poljska sirova kobasica Sastojci: 4 kg posnog svinjskog mesa. od 2 do 6°C i relativnoj vla nosti 85 do 90%. Posle toga se su i 1 do 12 dana u hladnoj prostoriji. vr i se dimljenje uz upotrebu strugotina od tvrdog drveta (hrast. dok meso ne postane kompaktno vezano. posle klanja i obrade. kroz plocice sa otvorima od 3 mm.5 g belog luka. 0. Kobasice se okace na tap. koje je pre toga dr ano u vodi. Od istog materijala se mo e praviti i trajna kobasica. Slanina se. 3 g ecera. 2 g ecera. Posle toga se samelje (otvor od 3 mm). Kad kobasice dobiju crvenkastu boju i kad se zavr i zrenje. Masa se zatim puni u crevo. ali da se ne smrzne. usoli solju i ecerom i ostavi na hladnom najmanje 24 sata ili 2-3 dana. Dobivenoj masi se dodaju zacini i so i sve se dobro izme a rukama.5-1. 2. Sada se doda preostala so i zacini. a slanina se u kri ke isece i tada ostavi da smrzne.Meso se samelje i dodaju se zacini. tako da se komadi ne dodiruju i ostave u pu nicu na zrenje i blago dimljenje 14 dana. itd.5 g crnog bibera. 1 g bibera u zrnu. samelje. Punjeno crevo se deli na potrebnu du inu (35 do 40 cm) i vezuje. Zacini za 1 kg mase: 28 g kuhinjske soli. Zacini za kg mase: 32 g soli. po elji 0. bukva. takode. Tek posle toga se kobasice su e du e vreme u .5 g majorana. Puni se u creva i pece se u tepsiji uz dodavanje veoma malo vode. Najbolje je da se izraduje za vreme hladnih dana (zimi). Puni se u svinjska tanka creva kalibra 35 do 48 mm. Sirova kobasica od krupno usitnjenog mesa Sastojci: 6 kg cvrste slanine (od leda i vrata). a zatim 24 do 36 sati na hladnom dimu dimi uz vrlo slab dim. Svinjsko meso se.5 g mlevenog bibera. tada se jedan dan prosu i na hladnom dimu i nakon dimljenja se cuva u prozracnoj prostoriji. pa se sve dobro umesi. 6 kg posnog svinjskog mesa.

20 g slatke paprike. po elji. Zacini za kg mase: 28 g soli. Zacini za kg mase: 25-30 g soli. i kod temperature od 10 do 12°C. Posle se puni u svinjska ili goveda tanka creva du ine 30 do 40 cm. Papricirana kobasica od cistog svinjskog mesa Sastojci: 20 kg svinjskog mesa. Posle dobrog me anja masa se stegne u lopte i ostavi na hladenje u fri ideru 2 do 3 dana radi zrenja. Samlevena masa stavi se u korito i me a sa ostalim zacinima i soli uz dodatak vode. . 2-3 g mlevenog bibera. navla e se sa malo vode i dobro izme aju sa zacinima i soli. Zatim se nastavlja zrenje u nekoj hladnijoj prostoriji sa umerenim strujanjem vazduha. Malo se prosu i i krace vreme dimi na hladnom dimu (jednu noc). 3 g bibera. Zacini za kg mase: 20 g soli. Po sirovinskom sastavu i nacinu proizvodnje slicna je sremskoj kobasici. po mogucnosti. Masa se puni u ovcija tanka creva (sajtling) kalibra 20 do 24 mm. 1g majorana. Crvena papricirana kobasica ( panska) Sastojci: 6 kg posnog svinjskog mesa.5 g belog luka (po ukusu).suvoj prostoriji sa oko 75 do 80% relativne vla nosti. Izraduje se u parovima. koliko mo e da primi (da ve e). oko 0. u vinu zgnjecen beli luk u kolicini po ukusu. 1 g mlevenog bibera. 20 g paprike (ljute i slatke). Kobasice od krupno mlevenog svinjskog mesa Sastojci: 16 kg proma cenog svinjskog mesa. 0. 5 g ljute paprike. Meso i slanina se iseku u komadice 10 do 12 mm velike. Meso i slanina se samelju na ma ini sa otvorima na ploci 12 do 16 mm. 4 kg slanine. vino sa tucanim belim lukom. koja se u domacoj proizvodnji ne to krupnije melje. istovremeno sa paprikom (bolje se izme a). malo prosu i na vazduhu i dimi na hladnom dimu 7-14 dana. 20-30 g paprike (ljuta. slatka ili pome ano).5 g majorana. 4 kg slanine.

Masa se puni u ovciji sajtling i prave se parovi. Govede meso treba da ima lepu boju. Meso i slanina se prethodno iseku u komade velicine jajeta i izme aju sa zacinima i soli. Ova kobasica je vrlo kvalitetan proizvod.Ova kobasica se mo e dugo odr ati. 3 kg slanine. 2-3 g ecera. . 2 g ecera. Sirova kobasica od govedeg mesa Sastojci: 7 kg govedeg mesa. du ine oko 10 cm i okaci na tap radi su enje. zrenje). Posle se prenosi u neku suvu prostoriju radi daljeg i du eg su enja i zrenja. Mesu se dodaje so i dobro se izme a. Dalji je postupak kao kod ostalih sirovih kobasica (dimljenje na hladnom dimu. Sirova kobasica od svinjskog mesa Sastojci: 16 kg svinjskog mesa. Po to se dobro ohladi. Tanka kobasica se su i na blagoj temperaturi od 12 do 15°C. Samlevenoj masi se doda ne to vode i sve se me a dok masa ne postane cvr ca. kao to je meso glavâ. Puni se u creva irine 40 do 45 mm. i da je oci ceno od grubih ila. prvo treba ocistiti od ila i propustiti kroz ma inu za mlevenje mesa. 2-3 g bibera. ploca od 10 mm. pa se ponovo sve dobro izme a. Gotova masa se stavi u pogodan sud i cuva 24 do 48 sati u fri ideru. Samlevena masa se tako zbije u loptu. Tek posle toga dodaju se slanina i zacini i sve jo jednom dobro izme a. 3 g bibera. propusti se kroz plocu ma ine za mlevenje mesa velicine 3 mm. kroz plocice sa otvorom od 6 do 8 mm. da se ne mo e sama razdvajati. a slanina se isece u komadice 5 do 6 mm debele i smrzne. lopatica i dr. bukva). U principu se puni u ira creva. Sve se propusti kroz ma inu za mlevenje. Na kraju se dobivena masa stisne u loptu i puni u debelo govede crevo (kalibar 45-65 mm). Meso bogato ilama. Zacini za kg mase: 26-28 g soli. Zacini za kg mase: 32 g soli. a koristi se svaki deo svinjskog mesa. obzirom na upotrebljenu kolicinu mesa. pa ce i proizvod imati razlicit kvalitet. a zatim dimi na srednje jakom dimu (20-25°C) uz upotrebu strugotine tvrdog drveta (jova. a zatim se dodaju zacini.

Mekana sirova kobasica Sastojci: 12 kg posnog svinjskog mesa. I re im zrenja je isti kao kod prethodne kobasice. Dimi se 24 sata na hladnom dimu na 18°C. 8 kg masnog svinjskog mesa). Mo e se izostaviti cvet macisa. Isto tako se mogu kombinovati i zacini. Zacini za kg mase: 25 g kuh. 6 kg posnog svinjskog mesa. da su meso i slanina pre mlevenja dobro ohladeni (na 0 do +2°C. soli. pa se te e mo e ocuvati od kvarenja. Narodna sirova kobasica . 3 g mlevenog bibera. Najbolja je proizvedena samo od svinjskog mesa. Domaca sirova kobasica Sastojci: 30 kg posnog mesa odraslih svinja. 1 g senfovog semena. Narocito je to va no za finije ustinjenu masu. to je vi e masnog tkiva. U odnosu na sirovinu i zacine. zbije u lopte i 3-4 sata dr i u fri ideru (0 do +2°C) Posle toga kobasica se dr i nekoliko dana okacena u prostoriji na temperaturi od 16 do 18°C. Kod takvog ustinjavanja meso se vi e gnjeci i vi e kontaminira bakterijama. Osnovno je u proizvodnji ove kobasice. koje mo e da bude masnije ili posnije. 0. Meso se usitnjava na ma ini sa plocama od 13 mm. a dodati beli luk u kolicini od oko 0. mo e se razlicito usitnjavati (bolje je ne to krupnije). Puni se crevo oko 40 mm. 2 g ecera. 20 kg vrlo masnog svinjskog mesa. radi zrenja. kobasica je mek a i mo e se mazati na hleb: isece se jedan kraj i istiskuje masa iz creva. Praktikuje se stoga da se samlevena masa. 2 g ecera (ili bez). Zacini za kg mase: 30 g kuh. Proizvodnja ove kobasice takode mo e biti razlicita: mo e joj se dodati i govede meso (najvi e do 15%). kobasica se mo e na vi e nacina proizvoditi: samo od svinjskog mesa ili uz dodatak i govedeg mesa. 0. (ili 6 kg govede meso. ali ne smrznuti. 3 g mlevenog bibera. itd. pre punjenja u crevo.5 g na kg. soli. l6 do 24 sata).5 g macisa (ili bez). 8 kg masnog svinjskog mesa. a dimljenje se obavlja na temperaturi 16 do 18°C i ne preko 20°C.5 g paprike.

to znaci da se fino usitnjava. 3 g mlevenog bibera.5 g cveta od macisa. Kao kuvana. po elji mo e i ? g usitnjenog kima. 2 g ecera. Kuvana sirova kobasica (kuvani hamburger za mazanje) Sastojci: upotrebljava se dobro proma ceno svinjsko meso u kolicini po elji. kobasica se dimi na hladnom dimu (16-20°C). Meso se propusti kroz ma inu sa otvorima na ploci . i 25 kg masnijeg svinjskog mesa). pasulj. onda se ne koristi govede meso. Ova kobasica se. Najbolje je meso od tek zaklanih svinja. Zacini za kg mase: 26 g soli.). (ili: 6 kg govedeg mesa i 4 kg masnog svinjskog trbuha).Sastojci: 33 kg posnog svinjskog mesa. 2 g belog bibera. koristi se uz razna jela (gra ak. Meso se propusti kroz ma inu za mlevenje sa plocicom otvora od 2 mm. Svinjsko meso i slanina propuste se kroz plocu ma ine za mlevenje mesa velicine otvora na ploci 8 mm (ili 5 mm) i dodaju se so i zacini. Ako se eli konzumirati kao pecena. Posle su enja na vazduhu od 1 do 2 dana. a slanina trbuha se propusti kroz otvore ploce od 8 ili 10 mm. mada se ne radi o pravoj sirovoj kobasici koja se prete no sirova konzumira. 1/3 g muskat cveta. dok omotac ne postane suv. Dobivene kobasice se su e. uglavnom. kuva. Sve se dobro izme a i cvrsto puni u creva srednjeg kalibra (35-40 mm). Smrznuto meso i malo starije. dok ne dobije utu boju. Dobivena masa se dobro izme a sa soli i zacinima i puni u svinjsko crevo irine 34 do 36 mm. ali ne smrznuto (oko 24 sata na +1 do +4°C). koje je bilo du e u prodavnici. 4 kg masnog svinjskog trbuha. prethodno dobro ohladeno. Zacini za kg mase: 26 g soli. 1 g bibera. 17 kg slanine. ali se mo e i kao sirova konzumirati. Sirova meka kobasica za kuvanje (Hambur ka kobasica) Sastojci: 6 kg posnog svinjskog mesa. beli luk u soli izgnjecen. (ili 25 kg posnog svinjskog mesa. i zatim dime na hladnom dimu. 0. lo e vezuje masu kobasice. Napunjeno crevo se zavrce tako da se naprave parovi. Zacini za kg mase: 26 g soli. dok se ne dobije zlatno uta boja kobasice. 2 g ecera. kupus i dr.

2 g ecera (ili bez). Ceo niz se stavi na ravan sto. Zacini za kg mase: 28 g soli. a ohladena slanina kroz otvore od 3 mm. malo zbijeno. narocito ako je dodato vi e vode.5g paprike. Narodna lovacka kobasica (kobasica za mazanje) Sastojci: 3 kg juneceg mesa. 0.5 g zdrobljenog kima. i pritisne daskom (ne suvi e te kom). usled cega se na povr ini mase kobasice. pa izme a. a zatim u hladnoj vodi ohladi. 2 g bibera. a zatim se okace na tap. 4 g ecera (ili bez). (ili 6. i puni u svinjska tanka creva. Nadev (masa) se puni u ira tanka svinjska creva. Kada se dobro osu e.od 3 mm. i puni u creva irine 40 mm. . Mala lovacka kobasica (sirova meka kobasica) Sastojci: 4 kg juneceg mesa dobro oci cenog od ila. 2 kg svinjskog mesa. bez ila.6 kg juneceg mesa. 7 kg vrlo masnog svinjskog mesa. Kod prerade. Samlevenoj masi dodaju se so i zacini i sve se dobro izme a. Slanina se samelje na ma ini sa plocama ciji su otvori 3 mm. 0. Zacini za kg mase: 30 g soli. ispod omotaca. dva dana su e i zatim na hladnom dimu dime. 3 g mlevenog bibera. Posle se ostavi na su enju i zrenju 12 sati u umereno toploj prostoriji.2 l vode). dr i na hladnom mestu (hladnjak). Tako pritisnute kobasice ostaju 48 sati. Mleveno meso i slanina se dobro izme aju i dodaju im se ostatak soli i zacina. Ohladeno meso se propusti kroz otvore na ploci ma ine za mlevenje mesa od 2 mm. 0. dime se na hladnom dimu. pre nego to ce se preraditi. samelje se na ma ini sa otvorima na ploci od 2 mm i doda malo vode (bolja je mazivost). na suvom zracnom mestu. Odimljeni proizvod se 30 minuta bari na 78°C. stvara mastan rub. 3 kg slanine. 4 kg slanine. takode dobro oci ceno od ila. Iza toga se dimi na toplom dimu na 40 do 45°C. Napunjeno crevo se zavrce tako da se dobiju krace kobasice u jednom nizu. Govede meso se usoli i 12 sati. Konzumira se kao kobasica za mazanje na hleb. Kobasice se posle punjenja ostave 5-7 dana na su enju i zrenju.

200 gr soli. 30 gr mlevenog crnog bibera. Zatim ih dimiti u pu nici hladnim dimom (mo e se produ iti i na desetak dana). Slovacke kobasice sa kimom poznati su specijalitet vojvodanskih Slovaka. Najbolje su. Dodati so. Posle dimljenja treba ih staviti na su enje i dozrevanje. su ene i tanko narezane. a krajeve dobro uvrnuti. sarmi. 100 gr belog luka. samo to ove punimo u goveda creva. 100 gr slatke i isto toliko ljute horgo ke aleve paprike ÄVitamin´. Izvanredne su za zakusku. Pri tome paziti da se ne stvaraju vazdu ni jastucici. ali i uz varivo. predjelo i sendvice. 20 gr mlevenog kima. ipak. brzo propr ene. zajedno sa slaninom i oci cenim belim lukom. To traje od 45 do 60 dana. najpre ocistiti od ilica. 30 gr mlevenog crnog bibera. Meso od plecke i dodatak govedeg mesa (od vratine). 2 glavice belog luka. Priprema se od svinjske plecke. pa mesiti rukama najmanje pola sata. ili se samelje na ma ini kroz re etku 8-10 mm. vec i na Balkanu. kiselom kupusu. tanka svinjska creva. zakuska ili hladno predjelo. Sremske kobasice su poznati specijalitet. Slovacke kobasice najbolje prijaju sve e. 50 gr ljute horgo ke aleve paprike. ne du im od 35 do 40 cm. Punilicom nadevati tanka svinjska creva. 1 kg sve e slanine bez ko urice. 100 gr slatke aleve paprike. pa samleti u ma ini za meso (kroz re etku 8 mm). Ratarske kobasice . Slovacki kulen Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. u parovima. 200 gr soli. koja ne bi trebalo da budu du a od 40 cm. Prostorija u kojoj se su e. ne samo u Vojvodini.Sremske kobasice Sastojci: 7 kg svinjskog mesa. Odlican su dodatak varivima. dok bi najvi a trebalo da bude 12°C. Meso se sitno isecka. biber i papriku. Kobasice ostaviti da odle e dva do tri dana. 2 kg govedeg mesa. a temperatura ne sme pasti ispod nule. tanka goveda creva. promera pola centimetra. tanko narezane i servirane kao meze. mora biti provetrena. Postupak pripremanja je slican ostalim kobasicama.

Za pac: 800 gr soli. u koju se stavi so. Meso mora da odstoji 48 sati na temperaturi od 2-6°C. a za rad hladniji decembarski ili januarski dani. kulen oko 15. 600 gr do 1 kg ljute paprike. vec odmah puniti i to tvrdo. Mesu dodati zacine. U ovom aromaticnom pacu kulenje stoji 10 dana. bosiljka. ili svinjsko debelo crevo. Bira se najbolje meso od buta. ila i opnica i sece se kao za gula . 20 gr belog luka. ca a ecera. ruzmarina. Ime su dobile po tome to su ih cesto upotrebljavali vredni ratari tokom te kih prolecnih i letnjih radova u poljima. izletu ili u kuci.5 kg svinjskog mesa. tanka svinjska creva. plecke i krmenadle zrelih svinja.Sastojci: 8. Izvanredno prijaju kao zakuska ili u ina pri radu. unese u pu nicu i dimi pri spoljnoj temperaturi od -2 do +4°C. a kulen odmah dobio cvrstinu. po ukusu celera. bosiljka. na temperaturu do 15°C. Posle dimljenja i su enja u provetrenoj i tamnoj prostoriji. indijski. u dobro oci cene. ruzmarina. Ratarske kobasice pravimo od svinjskog buta i masnijeg mesa (oko rebara. 20 gr bibera. Zatim se cisti od meke masnoce. traje sve dok kulen ne dobije lepu bakarnu boju. Vi e ne treba me ati. 25 gr mlevenog crnog bibera. mirodije. 220 gr soli. U meduvremenu treba kuvati papriku. ili drugog tvrdog drveta (osim crnogoricnog). na temperaturi iznad nule. 200 gr soli. Da ne bi do lo do stvrdnjavanja stavlja se u srebrnu foliju u kojoj mo e da stoji i vi e od godinu dana. panski ili meksicki rum. i samleti kroz ajbnu 2-3 mm. aprila se unosi u podrum. da bude kao kecap. a gornji i donji deo izbockati iglom da bi iza ao vazduh. jednake svinjske kate. Postupak je u svemu slican pripremanju. . 1. 100 gr slatke aleve paprike. Ratarske kobasice dobre su i kuvane u raznim jelima. Cvrsto vezati. ljutu horgo ku (hibridnu). mirodije. bibera u zrnu i ca u ecera. MTS kulen Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. glavica belog luka.5 kg sve e slanine.) uz dodatak sirove slanine bez ko urice. beli luk. po ukusu celera. Dimljenje piljevinom bukve. bibera u zrnu. cedi 2-3 dana. Kulenje potopiti u 10 l hladne vode. dimljenju i su enju sremskih kobasica. Onda se izvadi. pome ati i samleti kroz ajbnu 10 mm. 1 dl ruma. vrata i sl.

pa ga potopiti u ga eni krec. 20 gr samlevenog kima. Kulen se cuva u promajnim. Dimljenje traje 16 dana. ili debelo crevo. 180 gr soli. 0. kako bi se odstranila preostala voda. a onda se cuvanje nastavlja u zamrzivacu. samo treba paziti da ne smrznu. Za to se koristi drvo i piljevina crvene vrbe ili bukovine. Backi kulen . da se zacini to bolje razlo e i bez gnjecenja dobije cvr ca kompaktna masa. Kulen se potom ra iri po cistom stolu i pospe malo suve soli. 300 gr slatke aleve i 150 gr tucane ljute paprike. Mesu se dodaju pripremljeni zacini. 250-300 gr ljute paprike. Po jednom starom receptu. 220 do 230 gr soli. 20 gr ecera. Tako se zapeku sve pore i zaustavi proces fermentacije. Rukama se okrece i sna no ubada masu. jer daje lepu crveno-braon boju). Kulen Baranjac Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. Sutradan se unosi u pu nicu da se prosu e 24 sata. Kvalitetno. Posle dimljenja kuleni se su e na tavanu. dobro oci ceno meso od buta i karea. pa kulen izvrsnog kvaliteta stoji i godinu dana.Petrovacki kulen Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. a zatim i 150 gr izdvojenog mesa isecenog na tanke i dugacke rezance. posle odle avanja od 24 sata. i odmah puni u svinjsko debelo crevo.5 dl kvalitetnog indijskog ruma. ka ika pastoznog belog luka. a posle svakog drugog dana) hladnim dimom suvog drveta ko ticavog voca (posebno se ceni tre nja. kulen tada treba obrisati vla nom krpom. a zrenje traje 90 dana. razmuceni u 2 do 3 dl vode. isece se na krupnije komade i samelje se na re etki od 8 mm. Dime se dve nedelje (u pocetku svakog dana. suvim i tamnim prostorijama. dobro se ve e i izbode tankom iglom. svaki drugi dan 6 do 8 sati. Melje se kroz re etku 8 mm. Posle 24 sata pocinje hladno dimljenje. Peru kom se ocisti kulen od soli i nani e na tapove. Koristi se svo meso (osim butova za unku) jednogodi nje ili starije svinje. sve dok ne pocnu da Ärose´. dodaju se zacini. Cvrsto se puni u ciste i jednake kate. Tada se unose u pogodan pajz da odstoje do prvih toplijih dana.

unose se u pu nicu i dime 3 dana hladnim dimom. 1 ka ika ka astog belog luka. ocistiti od masnoca.Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. 220 gr soli. a u vecim katama i oko pola godine. a za to vreme kulen u crevu okrenuti dva do tri puta. Ako je vreme vla no. 0. meso iseci na komade 5 x 3 cm i dodati sve zacine pa odlo iti u prohladnu prostoriju da odstoji 3 do 5 dana na temperaturi 5 do 8°C. 300 gr ljute tucane paprike. iseci na tanke rezance (10 x 2 cm). opnica i ilica. pa dodati mesu i samleti kroz re etku 8 mm. 30 gr ecera. Kulen zatim nanizati na tapove i rucno premazati suvom solju. 1 dl kvalitetnog ruma. Sazru posle 4 do 5 meseci. plecke i krmenadle svinja starih izmedu 1. Posle odle avanja meso samleti kroz re etku 10 mm i odmah puniti u kate ili druge omote. kulen ce ce dimiti. 30 gr crnog bibera. ostaviti 24 sata na odle avanje. sok od 4 do 5 skuvanih glavica belog luka. pa mu dodati zacine. 1 kg tvrde slanine. oprati od masnoce. 20 gr crnog bibera. to zavisi od dnevne . pa staviti 2 sata u hladnu vodu.sobne temperature. nanizati na tapove i ostaviti da se ocede i prosu e 24 sata. svakog treceg dana (dva pauzirati). Sremski domaci kulen Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. Posle 10 do 12 dana odle avanja. akovacki kulen . Mo e se cuvati i preko godinu dana. Posle 120 dana su enja u pogodnim prostorijama sazri i spreman je za jelo. Dimiti ih na hladnom dimu (od bukovog drveta i piljevine) mesec dana. Posle pa ljivog ci cenja od ilica i opnica. 200 do 250 gr ljute aleve paprike.5 dl ruma. na temperaturi od 5 do 8°C.5 i 2 godine . plecke i krmenadle. promajnim i suvim prostorijama. od buta. Zrelo svinjsko meso. Smesu cvrsto puniti. 1 kg tvrde slanine. 220 gr soli. Za kvalitetan domaci kulen bira se kvalitetno meso od buta. Kulen dobro uvezati. Kulen cuvati u prohladnim. rucnom punilicom u kate (slepo crevo). dobro izme ati u malo hladne vode. Kad dodu topliji dani uneti ih u suv i provetren podrum (na 18°C). sok od belog luka i rum.

zatim se stavlja u drvene sanduke sa mekinjama.Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. Masi se dodaju zacini i sok od potopljenog belog luka. 200 gr soli. pa mu se dodaju suva so. pa ostaviti dva sata. 100 gr belog luka. Za cuvenu turijsku kobasicu koristi se malo masnije svinjsko meso. 150 gr aleve paprike i 150 gr ljute tucane paprike. pa odlo i u hladan i suv podrum. koji se pa ljivo procedi kroz gazu. plecka i vrat. Za sigurnije cuvanje u gradskim uslovima. Zreo kulen. Sazreva u periodu od 90 do 120 dana ( to zavisi od te ine i debljine kulena). meso iseckati na komadice za mlevenje. ili samelje na ajbnu 8 do 10 mm. Kad se vatra raspali i temperatura dostigne 28 do 35°C. 200 gr aleve slatke paprike. Tako kulen stoji tri dana. ili tovljenika od 120 do 130 kg. dodati 100 gr soli i tucanu papriku. ili drugog tvrdog drveta. biber u zrnu i beli luk. Odle alo meso se o trim no em isece na krupnije komade (1x1 cm). starijih krmaca. Tako mo e da stoji vi e od godinu dana. U pu nicu postavljati visoko (do ravnog plafona). Posle odle anja od 48. Dobijeni kulen se dobro pove e. Cuvati u mracnoj. i cuvati u pogodnoj prostoriji. stavi u korito. preporucuje se nastavak cuvanja u zamrzivacu i do godinu dana. Zavijati ih u novinsku hartiju i papirni d ak. Puniti ga u tanka svinjska creva du ine 35 do 40 cm. potpaliti bukovo ili bagremovo drvo i lakom vatrom (bez dima) ugrejati hladne zidove pu nice i prosu iti creva. ostavi da se su i 24 sata. pa ostaviti da odstoje 3 do 5 sati. staviti u najlon vrecu. na ar staviti pripremljenu bukovu ili bagremovu prpu i dimiti kobasice dva dana 4 do 5 sati. Kulen treba dimiti hladnim dimom od bukovog. i ne dozvoliti da smrznu. 200 gr ljute tucane paprike. a najmanje 24 sata. ma inom ili rucno. Za cuveni dakovacki kulen koristi se svinjski but. Turijska kobasica Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. Zatim se opere u hladnoj vodi. kad temperature postanu visoke. Posle mesec dana kobasice su zrele za jelo. nanizati na tapove. Dobro izme ati. suvoj i provetrenoj prostoriji na temperaturi od 5 do 8°C. 100 gr bibera. 230 gr soli. sve dok se ne dobije kompaktna masa (kao hlebno testo). 1 do 2 glavice belog luka. 10 puta. ili konjska creva. svaki drugi dan. . Samleti na ajbnu 8 mm i dodati preostale zacine. pa unese u pu nicu. plecka i deo posnijeg vrata. Meso se tvrde puni u kate.

Dime se 2 dana (12 sati) na hladnom dimu. Potom ga samleti kroz ajbnu 8 mm. Odle alo svinjsko meso od plecke i sitno.Sremska ljuta kobasica Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. iseci za mlevenje. treba da odle e 8 dana na temperaturi od 5 do 8°C. Kacarevacka kobasica Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. 20 do 30 gr ecera. Nakon toga.prirodnim uslovima i znatno du e u kucnim zamrzivacima. Zrele su posle 30 dana. Masu dobro izme ati i odmah puniti u pripremljenja tanka svinjska creva. 40 gr belog luka.5 godine. unosimo ih u pogodnu provetrenu i suvu prostoriju. dobijeno obradom polutki. Za ovu kobasicu koristi se masnije sitno meso (ficna). tucanu ljutu papriku i beli luk isitnjen kroz re etku od 3 mm. 35 gr crnog bibera. dodati so i ostaviti da odle i 24 sata. promera 25 mm). deblje svinje. Posle odle avanja od 24 sata. 200 do 240 gr soli. starosti od 1 do 1. 220 gr soli. 200 gr ljute i 100 gr tucane ljute paprike. odle i 24 sata. dobro . 200 gr ljute aleve paprike. masnije meso od zrelih svinja. 30 gr bibera. banatskog rizlinga. meso se samelje na re etku 8 mm i prome a sa pripremljenim zacinima i sokom kuvanog belog luka. Sitno. kobasice dve nedelje dimiti. 220 gr soli. Samleti kroz re etku 8 mm i dodati zacine. na temperaturi od 5 do 8°C. starih oko godinu i po dana. radi dalje fermentacije i su enja. 2 l belog vina. 30 do 50 gr belog luka. 30 gr bibera. 150 gr ljute paprike. Cvr ce nadevene kobasice (u tanka svinjska creva. 100 gr slatke aleve paprike. 1 do 2 kg tvrde slanine. a mogu da stoje 5 do 6 meseci u dobrim . Posle 24 sata odle avanja. a vec posle 20 dana su enja mogu se jesti. ili vrat od starije. 3-4 glavice belog luka. Backa domaca kobasica Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. U dve litre vruceg belog vina.

100 gr paprike. 30 gr ecera. posle hladenja. Zatim se izbu e tankim iglicama. ili samleti na ajbnu 10 mm. na temperaturi od 40 do 50°C traje oko nedelju dana. 50 gr bibera. Posle mesec dana kobasice se mogu jesti bez termicke obrade. Sazrevaju 2530 dana. U prirodnim uslovima mogu da stoje do 6 meseci. pa se puni u tanka svinjska creva du ine 35 do 40 cm. 2. Izvanrednog su ukusa. iseci na kocke 1x1 cm. Baranjska kobasica Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. Kvalitetna njegu ka kobasica jedinstvenog ukusa. 30 gr bibera. aprila ili maja. a u zamrzivacu i znatno du e. Kobasice odle e 24 sata u horizontalnom polo aju. na temperaturi od 4 do 7°C.izme ati sve zacine. 200 gr soli. prokuvane ili sa ro tilja. meso se melje kroz ajbnu (re etku) 6 mm. a slu e se sa hrenom i senfom.5 kg svinjskog mesa. Cuvaju se u mracnoj. 50 gr pastoznog belog luka. provetrenoj i suvoj prostoriji. koja treba parovati na 20 cm. Dimljenje bukovom piljevinom. Masi dodati pripiremljene zacine. ledne slanine.5 do 3 kg tvrde slanine. Masa se dobro. izmesiti i puniti u tanka svinjska creva. Za kvalitetnu baranjsku kobasicu koriste se masniji komadi mesa (ficne) koje se dobiju pri obradi polutki i ne to paufleka. kuvane ili ispecene na aru. Tako stoje sve do prvih toplijih dana. nani u na tapove i ostave da odle e 24 sata. izmesi. pa mu se dodaju zacini. Mogu se koristiti i posle 2 do 3 dana dimljenja. Jedu se tako polusuve. pravi se od kvalitetnog svinjskog mesa i tvrde. Cuvaju se u suvim promajnim prostorijama. pa dodati mlevenom mesu. Posle odle avanja od 24 sata. 2 do 3 sata dnevno. Potom se pakuju u srebrnu foliju i odlo e u zamrzivac u kome mogu da stoje i godinu dana. Kobasice se dime nedelju dana sa 3-4 dima po 6 sati. Posle odle avanja od 24 sata. Masu dobro izme ati. 30 do 40 gr belog luka. Njegu ka kobasica Sastojci: 7 do 7. a zatim ih okaciti da vise jo 24 sata. nekoliko puta. 200 gr soli. 1 kg tvrde slanine. 150 gr aleve i 100 gr ljute paprike. Meso i slaninu. kobasicu uneti u pu nicu i dimiti 5 do . da postane kompaktna i odmah puniti u prirodna creva.

od 50 do 100 gr belog luka. zatim se soli. Tokom dimljenja obratiti pa nju da temperatura ne prede 10°C. Zatim se ostavi da odle i 24 sata. Krto govede meso. dodaju mu se zacini i dobro izmesi. Zlatiborska kobasica Sastojci: 7 kg govedeg mesa. Ovaj specijalitet ne priprema se u svim podrucjima Srbije. Kobasica se ne sme su iti brzo. 180 do 220 gr soli. Posle toga. 2 do 3 sata. koje traje 25 do 30 dana. dodaje se kuhinjska so i mleveni biber pa se dobro me a sve dok ne postane kompaktna i lepljiva. koja bi na vi im temperaturama i uz prisustvo dima mogla da pokvari prijatan ukus. zajedno sa crnim (po ukusu i belim) lukom samelje na ajbnu 2 ili 3 mm. Sud uk ima karakteristican ukus i miris koji mu daje govedi loj. posle obrade pr ute. Mo e se jesti posle mesec dana. Puni se u goveda tanka creva du ine do 50 cm. ili posude za odle avanje i cedenje mesa (drvene gajbice). stavljaju se na tapove i odnose u pu nicu na dimljenje. pa nanizana na leskove tapove stavlja pri kraju su are (pu nice). Kobasica se potom ocedi. gubitak u te ini prvobitne mase je oko 30%. od vrata i plecke. tanka goveda creva za nadev. samelje se na re etku promera 5 ili 8 mm. hladnim dimom bukovog ili nekog tvrdog drveta.6 puta. Ostatak sitnog mesa. U zavisnosti od vremenskih uslova. Mase se zatim sjedine. vezivanjem kanapom. Ako je toplije. Krajevi creva se zatim spajaju. Sud uk Sastojci: 8 kg govedeg mesa. 2 kg govedeg loja. meso se samelje. Povr ina gotovog proizvoda je tamno smede. 50 gr crnog mlevenog bibera. Ovo zbog znatne kolicine loja. Su enje traje do 25 . Posle toga se puni u pripremljenja goveda creva. a u dobrim uslovima stoji i do 6 meseci. tamnim i suvim prostorijama. 200 gr crnog luka. i malo ribica (bez masnoce i ila) sece se na sitne kocke. zacini po ukusu. Po zavr enom dimljenju. 3 kg svinjskog. krace odle ava. 250 gr soli. meso odle ava 48 sati. pa ga stavljamo na drvene stolove. hladnim. ni na visokoj temperaturi. vec samo u pojedinim. Ohladeni i stegnuti loj. a presek crvene do tamnocrvene boje. Njegu ka kobasica treba da se su i i sazreva u promajnim.

beli luk. Meso mo emo samleti na krupniju ajbnu (8 mm). 2. ili sitno sece (1x1 cm). Za upotrebu devenica je spremna za oko mesec dana. juneca ili ve tacka creva.odle alo meso. koja se. Tradicija njihove proizvodnje duga je vi e od 200 godina. a jo je bolje polusmrznuto sitno iseci (1x1 cm) o trim no em.tavanskom delu kolibe pokrivene indrom. a odmah zatim podvrgne hladnom dimljenju. te ko presu uje.drvenih koliba desetak dana. oci ceno od ilica. retko se u kobasice stavljaju biber i paprika. 100 gr belog luka. 2. svinjska ili ve tacka creva za nadev. a ako nije planirana za cuvanje u zamrzivacu. a najbolja mera je plemenita plesan. po elji biber i paprika. Masu zatim dobro izme ati i puniti u juneca (ili ve tacka) creva. a rok trajanja je oko 6 meseci. U Baru i okolini. . Nakon toga mesu dodati naseceni beli luk koji je 24 sata odle ao u 2 dl belog vina. Cuva se na promaji u magazinu. zbog relativno vla nog planinskog vazduha. bez gubljenja kvalitetnih svojstava. 200 gr soli. evenica Sastojci: 2. najce ce u gornjem . doda joj se i beli luk. 2. melje se na krupnu re etku.dana. ili se stavi u zamrzivac. Barska domaca kobasica Sastojci: 10 kg svinjskog mesa. Posle punjenja u creva du ine 40 do 50 cm kobasica se nakratko ocedi. Slu i se kao predjelo ili glavno jelo. Masi dodati so i zacine. 30 gr mlevenog bibera. ali to je stvar ukusa.5 kg svinjskog mesa. Pri tom je treba dobro nabijati odgovarajucim drvenim tapom. Zatim se posoli. koje traje 2 do 3 nedelje.5 kg ovcijeg mesa.5 kg govedeg mesa. 2 dl belog vina. Sitno svinjsko . na primer. Zatim se iznose na promaju. Dimi se u hladnim dimnjacima cuvenih planinskih . 220 gr soli. dobro izmesiti i ostaviti da odle i 24 sata. U meso za ovu kobasicu se mo e dodati do 30% svinjskog mesa. Cuveni suhomesnati proizvodi zlatiborskog kraja veoma dugo i dobro se cuvaju. pojavi na omotacu.5 kg tvrde svinjske slanine.