CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA „LA SCOALA CU CEAS” – 15 ianuarie 2011 GRADE 4

SECTION I
GRAMMAR & VOCABULARY I. Choose the correct answer, A, B or C. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 I can speak … Barbara can’t play … A piano B Polish C band B languages C a meal

A the saxophone

The guitar is my favourite … A language Can George speak … They can burn a … We can read … Can he … Can you send … I can’t make … A music? A CD

B instrument

C French

B iron? C Spanish? C music C instrument C meal? C a text message?

B sing

A German A swim?

B piano B Italian?

A the Web? B a kilometre? A cook A swim B underwater B ride C run

C a sandwich 1*10=10 POINTS

10 She can … a horse.

II. Put the words in brackets in the correct order: 1. Our ( smoke, not ,teachers,do)………..at school. 2.( not, Ali, does, go)…………..to school on Friday. 3. Where ( Helen, live, does)…….?

4. Pedro and Sarah ( not, do,eat)……….cauliflower. 5. I ( not, usually, do, have ) ………brunch on Wednesday. 5*2= 10 POINTS

III. Write instructions for the classroom. Use “ don’t ” where necessary. 1 2 3 4 5 use / mobile phones listen / teacher do / homework write / desks eat / drink _____________________________________ _____________________________________ _____________________________________ _____________________________________ _________________________ 5*2= 10 POINTS

IV. Match the words in A with the words and phrases in B. A B 1 camera a) a picture 2 3 4 5 6 7 8 9 wait take speak play blonde flat a pair go b) of trainers c) phone

d) hair e) f) Polish for Santa

g) on foot h) battery i) j) problem! the saxophone 10*2=20 POINTS

10 No

SECTION II - COMPOSITION
V.Write a composition about your favourite day of the week. Timp de lucru: 2 ore Se acorda 10 puncte din oficiu. 40 POINTS

TOTAL 100 POINTS

... 1 c 6 d 2 f 7 h 3 a 8 b 4 e 9 g 5 j 10 i 10*2= 20 POINTS 3 Do your homework ! 5*2=10 POINTS 5*2= 10 POINTS V...do not eat. 1.does Helen live? 4.. Balanced structure. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4. Ali does not go. III......BAREM GRADE 4 GRAMMAR & VOCABULARY I.... coherence and logical stream of ideas: 10 points 2. COMPOSITION 1.... . TOTAL 100 POINTS . 1 B 6 A 2 A 7 A 3 B 8 C 4 C 9 C 5 A 10 B 10 POINTS II....do not usually have.. connectors and vocabulary: 10 points 3. 1 Don’t use mobile phones! 2 Listen to the teacher! 4 Don’t write on desks! 5 Don’t eat or drink ! IV. 5. 2..... teachers do not smoke. 3.. Originality and interesting details : 10 points 40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu.. Correct use of structures.

Match the verbs in A with the words and phrases in B. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A play work cook sail write fly drive help listen be a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) B for the EU a plane emails to the radio the trumpet a car sure supper in a boat people 10*1=10 POINTS II.CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA „LA SCOALA CU CEAS” – 15 ianuarie 2011 GRADE 5 SECTION I . year. Find the odd word. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 sunny cloudy cold season spring autumn dry winter serious windy friendly helpful magazine cap sweatshirt sunglasses hairdresser electrician weather nurse sun shy rain star interpreter police officer fire-fighter summer armpit. elbow popular bigger drier later interpreter shop assistant teacher ocean 10*1= 10 POINTS .GRAMMAR & VOCABULARY I. eyelashes.

They always 4 _______________________ their breakfast at eight o’clock and Mark’s dad always 5 _______________________ his favourite newspaper. Write sentences using comparative adjectives. Read the text and complete with the present simple or present continuous of these verbs.. 1 A computer / expensive / mobile phone 2 Anita / short / Sara 3 Russia / big / Britain 4 Japanese / difficult / German 5 English / easy / Chinese 5*2=10 POINTS . His mum and dad 3 _______________________ at the table in the kitchen. Mark 2 _______________________ up. The sun 1 _______________________ – it’s a lovely day. write do shout shine write have run get sit read It’s eight o’clock on Monday morning.’ Mark’s mum always 9 _______________________ at him when he’s late for school. ‘I 7_______________________ a letter. Mark isn’t eating – he’s got a pen and some paper. He 10 _______________________ because he’s late . ‘It’s half past eight!’ Mark is going to school now.. but his homework is on the table in the kitchen! 10*2=20 POINTS IV. ‘I 8 ______________________ my English homework.’ she says. Mark?’ asks his dad.III. ‘Hurry up. ‘Why 6 ____________________ a letter now.’ says Mark.

Think about these questions: • What’s the present like? • What did you do for your birthday party? • What food did you have at the party? 40 POINTS • What other presents did you get? • When can your friend stay with you? Timp de lucru: 2 ore. Say thank you for a birthday present and invite your friend to stay with you. Se acorda 10 puncte din oficiu.COMPOSITION V.Write a short letter to a friend in another country.SECTION II . TOTAL 100 POINTS .

1 A computer is more expensive than a mobile phone. TOTAL 100 POINTS .BAREM GRADE 5 GRAMMAR & VOCABULARY I. 4 Japanese is more difficult than German. Balanced structure. 5*2=10 POINTS V. coherence and logical stream of ideas: 10 points 2. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4. 5 English is easier than Chinese. 1 season 6 shy 2 dry 7 summer 3 windy 8 year 4 magazine 5 weather 9 popular 10 ocean 10*1= 10 POINTS III. Correct use of structures. 1 e 6 b 2 a 7 f 3 h 8 j 4 i 9 d 5 c 10 g 10*1=10 POINTS II. 3 Russia is bigger than Britain. COMPOSITION 1. connectors and vocabulary: 10 points 3. Originality and interesting details : 10 points 40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu. 2 Anita is shorter than Sara. 1 is shining 4 have 7 ’m not writing 10 is running 2 is getting 5 reads 8 ’m doing 3 are sitting 6 are you writing 9 shouts 10*2=20 POINTS IV.

It’s in Krakow. but they didn’t like it there very much. 1 ____ ? No. right. What about your dad? He wasn’t working in England last year. 4 ____ ? Twelve years? Fifteen years. I’m from Slovakia. They’re back in Poland now.CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA "LA SCOALA CU CEAS" – 15 ianuarie 2011 GRADE 6 SECTION I GRAMMAR & VOCABULARY I. But your parents are Polish. He had a job in Japan 9 ____ now he’s in Russia. 3 ____ . Complete 1–10 with A. But they always wanted to go back to Poland. Oh. They were living there for a long time. it’s in Gdansk. But he’s going to come back to England soon. 2 ____ ? Did they move to Slovakia before you were born? Yes. 7 ____ ? No. 8 ____ . I’m really looking forward to it. you’re Polish. . You can meet him when he gets home. That’s nice. B or C. Read the text. Ian Ana Ian Ana Ian Ana Ian Ana Ian Ana Ian Ana. 5 ____ ? I think you told me about their new house. 6 ____ ? No. 10 ____ ? Yes.

7 ________________ you get good exam results. and that’s what she has 4 ________________ to do. She wants 1 ________________ Spanish but her school doesn’t teach it. so Sandra should get the job that she wants.1 2 A aren’t you A they are B are you B are there C will you C aren’t they 3 4 5 6 7 8 9 10 A they did A they were A are they A isn’t it A he wasn’t A it isn’t A and A wasn’t she B are they B there were B were they B it is B wasn’t he B he wasn’t B because B wasn’t it C didn’t they C weren’t they C aren’t they C is there C was he C wasn’t it C so C isn’t it 1*10=10 POINTS II. But her friends think she’s crazy. In fact. She’s interested in Spanish because she loves Spain and would like 2 ________________ a tour guide there when she leaves school. Sandra is going to evening classes this year. you are usually successful. and next holiday she’s going to work in Spain 5 ___________ make her spoken language better. She writes emails to a Spanish friend. she 10 ________________ them emails in Spanish! 10*2=20 POINTS . it’s easier to find a job. When you study a lot. you can’t often 9 ________________ your friends. 3 ________________ you speak a language really well you can often find a good job with a travel company. But she doesn’t care. And when you 8 ________________ hard at something. Read the text and complete with suitable WORD(S) or PHRASE(S). To 6 ________________ her to find a job she’s going to take an exam in Spanish too.

with reindeer skins on top. We went to Lapland! It was a school trip (one week instead of school) and it was fantastic. I use a pen to __________________________________ . Go there too – you really must. Their houses seemed really warm and comfortable. Complete with information about you. This was absolutely the best trip I’ve ever been on. It has an exhibition about the Sami way of life. we saw a huge herd of reindeer. Hi Mike! I’ve just had the most fantastic experience of my life. but suddenly. 4 5 I get angry when __________________________________ . We went really fast and it was so exciting. You see so many colours dancing around the sky. in the middle of all the empty snow. 1 I __________________________________ . so I’m very lucky. We visited a Sami camp too. But I think the best thing was we stayed in an ICE hotel. Love .III. absolutely stunning. and don’t worry – the hotel’s a nice.Read the text and choose True or False. 2 3 Sometimes I refuse __________________________________ . 2*5=10 POINTS IV. He took us into the tundra where we walked for ages in the freezing cold. We also went on a sled ride with husky dogs – with a driver. We didn’t experience the midnight sun – that only happens in summer – but we saw the most amazing Northern Lights. He was hiding behind a tree (only joking!). They were fantastic. It’s very small and quiet with just a museum and a restaurant. One afternoon we drove north and stayed there deep in the Arctic Circle. and guess what – we found Father Christmas. But the museum’s really interesting. warm –5°C! The hotel’s in a place called Jukkasjarvi. you sit on ice chairs … OK. Can you believe it … a hotel made just of ice? You sleep on ice beds. We went reindeer spotting with a Sami guide. We saw people making knives and leather clothes and houses – all from reindeer. I want to visit _________________ and _________________ if I go to London.

True / False True / False True / False True / False True / False True / False 10 P OINTS SECTION II V. Jukkasjarvi is an exhausting place.Hannah 1 2 3 4 Hannah went to Lapland in the school holidays. They visited the Arctic Circle in the summer. The hotel wasn’t really warm.. It had been a very cold night and . Hannah liked the Sami houses. True / False True / False True / False True / False 5 6 7 8 9 10 She saw Father Christmas. TOTAL: 100 POINTS . COMPOSITION Write a 250-word story which starts with the words: “Tom crawled out of his warm bed and walked over to his bedroom window. Hannah was frightened by the Northern Lights. Hannah’s favourite thing was the ice hotel.” 40 POINTS Timp de lucru: 2 ore Se acorda 10 puncte din oficiu. They didn’t find the reindeer quickly. Hannah drove a sled..

Student’s own answers IV.5 points a surprising ending: 3. 1 to learn 6 help 2 to be 7 If 3 If 8 work 4 wanted 9 see 5 to 10 sends 10*2=20 POINTS III. coherence and logical stream of ideas: 10 points 2. 1 true 6 false 2 true 7 false 3 true 8 true 4 false 9 false 5 true 10 false 10 POINTS V. connectors and vocabulary: 10 points 3.Balanced structure.5 points 5*2= 10 POINTS . Accurate spelling and punctuation: 10 points 4. COMPOSITION 1.BAREM GRADE 6 GRAMMAR & VOCABULARY I. Correct use of structures. 1 A 2 C 7 C 3 A 8 B 4 C 9 A 5 C 10 C 6A 10 POINTS II. Strong effect on the reader: 10 points: a very good title: 3 points a very good idea: 3.

Gina’s applied ___ a new job in San Francisco. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Please don’t ___ a word to anyone. Add ONE word to complete each sentence. The first time I (1)__________(speak) to my best friend Susan was the day I saw her waiting for a bus outside the university.40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu. Fred is having second _____ about getting married. Gina. Fred is going __ holiday on his own next week. She wants him to ____ up his mind one way or the other. We (4)__________(spend) a lot of time . He’s looking _____ to spending some time on his own. Put each verb into the most appropriate form. If she leaves him. They had a big ______ the other night. TOTAL 100 POINTS CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA „LA SCOALA CU CEAS” – 15 ianuarie 2011 GRADE 7 SECTION I GRAMMAR & VOCABULARY I. As it (2)__________(rain). He is not sure if now is the ______ time to get married. I offered her a lift. They _____ so much noise that someone called the police. I don’t know if Gina will be ______ for him when he gets back. 12 POINTS II. We (3)__________(be) good friends since then. it will ____ him a favour. He says he’s ____ a lot of pressure from his girlfriend.

You are believed / supposed / expected to be back here in an hour. Do you have any _____ what time it is? It will take her a long time to get ____ her bad news. I’m sure we (6)__________(have) a great time. 1*10=10 POINTS IV. Just you wait and see. ‘It will be fun. Let’s go out.’ I said. so I’m going to bed. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) You should buy it. I just have to ____ my suitcase. There are very many / several / no things that I want to say to her. but I told her not to worry. I’m feeling _____. Today’s Friday. two of the three expressions in italics are possible. we (5)__________(go) on holiday together. I wouldn’t be here now. Hang ____ a minute. Why don’t you _____ up your mind? I don’t want to ____ the cooking tonight. 8 POINTS III. so the day after tomorrow is _____ What’s the _____? You don’t look well. He’s got a little / little / few time left to finish his work. Susan (8)__________(never be) abroad before. Write the one which is INCORRECT (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) I might / will / had to get married by the time I’m 30. In each of these sentences. David said he saw / had seen / sees you recently. I wish I had known / know / knew what to say. 2*10= 20 POINTS . I’ll be ready to leave in a minute. I don’t know where all our / the / some money goes. We (7)__________(go) to travel around Europe and visit some of my relatives. We’ll go in my car unless / if / when Peter decides to come. Add one word to each sentence. I’ll see if she’s here. If I know / knew / had known the answer. She has a deal / number / lot of friends in the area. It really ____ you.with each other and next month.

” Se acorda 10 puncte din oficiu. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) II.COMPOSITION V. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) say thoughts right/best under make for do fight made on forward waiting 12 POINTS spoke was raining have been spend are going (to go) we’ll have are going has never been 8 POINTS III.Write a 300-word story which ends with the words: “The bells jingled and the golden sleigh sparkled in the darkness. Timp de lucru 2 ore.SECTION II . (1) (2) (3) had to know believed . 40 POINTS 100 POINTS BAREM GRADE 7 GRAMMAR & VOCABULARY I.

Strong effect on the reader: 10 points: a very good title: 3 points a very good idea: 3.(4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) no few sees know when deal some 10 POINTS IV. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) suits tired make do Sunday matter idea over on pack/get/find 2*10=20 POINTS V.5 points 40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu. Correct use of structures. connectors and vocabulary: 10 points 3. TOTAL 100 POINTS . coherence and logical stream of ideas: 10 points 2.5 points a surprising ending: 3. COMPOSITION 1. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4.Balanced structure.

none of your other boyfriends (B) have been so level-headed. she (C) will pass the exam. It (A) has been rumoured that the President (B) about to make a major announcement about the state of (C) the nation. but she (B) gave up when her Russian boyfriend (C) told he only wanted them to speak English together. He’s (A) very perfect for you Jasmine. (A) It wasn’t California (B) where we visited on holiday last year. (C) it was Texas. Assuming that they (A) were to offer you the job. It is highly (A) likely that after failing to (B) turn up for most of the classes. and insisted (C) to phone his lawyer. and (C) so utterly gorgeous! She (A) must have been at home because there wasn’t (B) any reply when I (C) knocked on the door. would you (B) willing to accept (C) under the terms and conditions that they advertised? Ingrid had (A) been trying hard to learn Russian. marked (A).CONCURS NATIONAL DE LIMBA ENGLEZA „LA SCOALA CU CEAS” – 15 ianuarie 2011 GRADE 8 SECTION I GRAMMAR & VOCABULARY I. so caring. Mary had her fortune (A) been told last week and (B) ever since then she (C) has been really moody and depressed. . There are three underlined words or phrases. (B) and (C). (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) When I explained (A) what was happening (B) to him he seemed unhappy.Write the letter A/ B /C corresponding to the word or phrase that is grammatically incorrect.

b or c) to complete sentences below: (1) He _____________ stealing his coat. what do you think you would have done? a) hadn’t b) weren’t c) didn’t She __________ in bed when I called. but I did ____________ find out who had been opening my mail. __________ is in Washington State. Choose the correct word or phrase (a. a) that b) who c) which What I don’t understand ___________ they managed to get there before we did. ___________ was very strange because he knows I don’t drink alcohol. a) is b) was if c) is how (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) .(10) That painting (A) will be worth a fortune in (B) those years (C) to come. It was two in the afternoon! a) can’t be b) couldn’t have been c) couldn’t be I think John might ___________ problems at work lately. a) where b) which c) that He offered me some whisky. a) have been having b) have c) be having Do you think that your money could _____________when you were on the bus? a) be stolen b) have stolen c) have been stolen I live in Seattle. a) accused me to b) accused me of c) is me accusing It took me some time. a) basically b) anyway c) eventually Supposing that you _______ become a doctor. 1*10= 10 POINTS II.

a) absolute b) quite c) utter 1*10=10 POINTS III. a) put off b) put up c) put on The water looks beautiful. a) consequently b) yet c) also When you are a busy manager like me. Shall we go for a ____________ in the pool? a) nap b) slap c) dip That man over there has an incredibly _________ forehead. (1) I would like to emphasise that this is not some ___________ idea that I dreamt up last night! I have been working on this plan for the last six months. a) half-baked b) half-cooked c) half-digested Bill’s a bit of an entrepreneur. I’m totally __________ it! a) impatient of b) irritated at c) fed up with It just ____________ that it’s your first wedding anniversary next week. Choose the best word or phrase (a. isn’t it? a) hit me b) come over me c) slapped me They know the risks of swimming with sharks. a) dishes b) puddings c) pies This is my third computer virus in ten days. it’s not a good idea to ______________ until tomorrow what you have time to do today. b.(10) I was ___________ uneasy before the concert started. don’t you think? a) turned-up b) high c) full It’s completely ___________ whether he wants to take a holiday with us or not. He has his fingers in a lot of ___________. a) through him b) out of him c) up to him (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) . or c) to complete sentences. ___________ they still insist on doing it.

Sue was heavily / largely / seriously injured in a car crash last week.(10) _______________ by the time we get back.” 40 POINTS Timp de lucru: 2 ore Se acorda 10 puncte din oficiu.COMPOSITION Write a 300-word story which begins with the words: “Children came pouring out of the classrooms and stood with their mouths open. No money has been spent on the house for years. The hotel is surrounded / set / placed in a small forest near a beautiful lake. It was a huge letdown / garbage / disappointing. TOTAL 100 POINTS . Van Gogh painted several auto-portraits / self-images / self-portraits. The film was very disappointing. It’s very old and run-down / run away / sprawling. The film was extremely terrific / horrible / entertaining. amazed at the sight. 1*10 = 10 POINTS SECTION II V. I’m really fussy of / with / about the brand of trainers I buy. I couldn’t care more / less / any about who wins the next election. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) Underline the most appropriate word in italics in the sentences below. do you think? a) Will you have finished b) Will you be finishing c) Are you going to be finishing 10*2=20 POINTS IV. Patrick’s been confined / stuck / contracted to a wheelchair ever since the accident. Harry lives on the suburbs / outskirts / outside of the city.

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) c b a a a b c b a b 10 POINTS II. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) b c a b a c b c c b .BAREM GRADE 8 GRAMMAR & VOCABULARY I.

connectors and vocabulary: 10 points 3. Accurate spelling and punctuation: 10 points 4. Correct use of structures. Balanced structure.5 points a c c a b a c b c a 20 POINTS . Strong effect on the reader: 10 points: a very good title: 3 points a very good idea: 3.10 POINTS III. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) IV. coherence and logical stream of ideas: 10 points 2. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) self-portraits confined seriously run-down outskirts set entertaining letdown less about 10 POINTS V. COMPOSITION 1.5 points a surprising ending: 3.

40 POINTS Se acorda 10 puncte din oficiu. TOTAL 100 POINTS .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.