`

10 RASPUNSURI ESENTIALE PENTRU SARCINA TA
Ce trebuie sa stie o viitoare mamica pentru a avea o sarcina fara probleme

1

www.eumama.ro | Primesti raspuns la orice intrebare

`

CUPRINS:

1. Ce analize si teste se recomanda in sarcina? 2. Cand si de ce se efectueaza ecografiile in timpul sarcinii? 3. Ce este triplul test si cand se recomanda? 4. In ce situatii sexul este interzis si ce simptome sunt considerate urgente? 5. Ce exercitii fizice sunt permise in timpul sarcinii? 6. Care este alimentatia potrivita pentru o gravida? 7. Ce alimente sunt interzise in sarcina? 8. Ce medicamente sunt permise in timpul sarcinii? 9. Ce plante medicinale sunt interzise in sarcina? 10. Care sunt semnele de travaliu?

2

www.eumama.ro | Primesti raspuns la orice intrebare

`

1. Ce analize si teste se recomanda in timpul sarcinii?

3

www.eumama.ro | Primesti raspuns la orice intrebare

hepatita C. este necesar ca ginecologul sa recolteze o mostra si pentru acest test.  Daca tatal are RH negativ. exista 50% sanse ca si bebelusul sa fie tot cu RH pozitiv. TESTELE DE DEPISTARE A INFECTIILOR » www. Aceste infectii pot afecta dezvoltarea fatului in timpul sarcinii. pot necesita avortul terapeutic sau pot determina avortul spontan. anomalii congenitale grave ori infectarea bebelusului dupa nastere si de aceea este foarte importanta depistarea lor inainte de avansarea sarcinii. nu este nevoie de investigatii suplimentare. Ea confirma sarcina si urmareste eventuale anomalii de la inceputul sarcinii sau indentifica sarcinile cu risc. Testul Papanicolau identifica modificarile celulare anormale de la nivelul cervixului.  Daca tatal are RH pozitiv si mama Rh negativ. rubeola. toxoplasmoza. HIV. motiv pentru care mama trebuie sa faca periodic dozari de anticorpi anti RH (anti D).` E cografia este primul test care se face in sarcina. va fi investigat si tatal.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . 4 Sunt recomandate la inceputul sarcinii.  Daca RH-ul mamei este negativ. Citomegalovirus si Listeria monocytogenes. Ce este de facut cand mama are RH negativ? EXAMEN CITOLOGIC PAPANICOLAU » Daca mamica nu a efectuat nici un examen citologic Papanicolau in ultimul an. sifilis. Se fac analize de sange pentru hepatita B.eumama. GRUPA SANGUINA SI RH-ul » Este foarte important de stiut care este grupa sanguina si RH-ul mamei.

o complicatie a sarcinii (mai ales in al 3-lea trimestru de sarcina).  Calcemia (nivelul de calciu din sange) este foarte importanta pentru dezvoltarea normala a bebelusului. Functia renala mai este verificata si prin analizele urinare: urocultura si sumarul de urina.  Transaminazele (TGP. 5 www.  Colesterolul si trigliceridele. iar creatinina si ureea.eumama. in primul trimestru de sarcina sau in urmatoarele trimestre. ATENTIE! Medicul ginecolog care urmareste sarcina va recomanda ce analize uzuale de sange sau de urina trebuie recoltate de la gravida.  Sumarul de urina este important pentru depistarea glucozei in sange (semn de diabet) si pentru diagnosticul preeclampsiei. adica o parte din grasimile din sange. functia rinichilor. TGO) arata daca functia ficatului este normala sau alterata. te ajutam cu o lista de analize ce se recomanda de obicei la inceputul sarcinii. anemie de exemplu.  Hemoleucograma completa ofera informatii despre compozitia sangelui si daca sunt semne de diferite boli. trebuie dozate pentru eventuale restrictii alimentare din timpul sarcinii.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . dar si pentru sanatatea mamei.CE ANALIZE SE FAC LA INCEPUT DE SARCINA ? » Ca sa fii informata.  Glicemia reflecta cantitatea de glucoza din sange si riscul mamei de a face diabet gestational.

Cand si de ce este important sa se efectueze ecografii? 6 www.` 2.ro | Primesti raspuns la orice intrebare .eumama.

CE INSEAMNA ECOGRAFIILE DE SARCINA 2D. Efectuarea unor examinari suplimentare va fi decisa ulterior de medicul curant in functie de evolutia sarcinii. starea fetala prin calcularea unor scoruri biofizice fetale. 3D sau 4D? » Ecografia este un examen substantial in sarcina. Ecografiile de la 11-13. placenta. A treia ecografie este reprezentata de ecografia de morfologie fetala la varsta de 18-22 saptamani de gestatie (ideal in jurul a 22 saptamani de gestatie). este complementar unui diagnostic clinic.` P rima ecografie se face atunci cand se banuieste sarcina. anumiti parametri ecografici si bitestul (free beta hCG + PAPP-A) in vederea estimarii riscului pentru trisomia 21 si 18. www. screeninig care integreaza varsta materna. 2D-ul este cel ce da un prognostic asupra sarcinii si o evalueaza complet. dar aceasta decizie este luata de medicul curant.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . Urmatoarea ecografie se efectueaza cand fatul are 11-13 saptamani si 6 zile (ideal 12) in cadrul screeningului de trimestru 1.eumama. greutatea fetala. Ecografia 2D este obligatorie pentru ca identifica structurile fatului in interior si anumite anomalii genetice sau morfologice ale acestuia. 7 Este important de precizat ca ecografiile 3D si 4D nu pot inlocui ecografia 2D.6 saptamani si cea de la 18-22 saptamani reprezinta examinarile ecografice obligatorii in sarcina. ritmul dezvoltarii fetale. cantitatea de lichid amniotic. ele pot veni cu amanunte in ceea ce priveste morfologia fetala (evaluarea structurilor acestuia). Ecografia este importanta pentru stabilirea diagnosticului de sarcina intrauterina si varstei de gestatie in functie de care se programeaza urmatoarele ecografii. Se mai pot indica ecografii in trimestrul 3 care au rolul de a estima printre altele.

ro | Primesti raspuns la orice intrebare . Ecografiile 3D si 4D sunt ecografii de profunzime ce ofera fatului un volum. Cele mai evidente exemple in acest sens sunt cand: • • • • • fatul nu se dezvolta normal este mai mic decat varsta gestationala exista o incompatibilitate de RH este sarcina gemelara cu o singura punga amniotica exista malformatii Intrucat prin placenta si respectiv prin cordonul ombilical sunt transferati catre fat toti nutrientii necesari. Fluxul sanguin prin cordonul ombilical este esential. este materia prima de crestere. malformatii ale nasului. este cel care are menirea de a hrani bebelusul. 8 www. sau tumori superficiale.eumama. de a-i oferi substratul unei dezvoltari sanatoase.` Ecografia 3D aduce informatii suplimentare despre malformatiile faciale. precum buza de iepure. CE ESTE ECOGRAFIA DOPPLER ? » Ecografia Doppler se utilizeaza pentru a depista proprietati ale fluxului sanguin din cordonul ombilical. ele trebuie vizualizate in detaliu. gura de lup. astfel incat ea devine spectaculoasa pentru parinti pentru ca pot vedea fatul in detaliu. Prin ecografia 4D se obtin imagini in miscare. asociaza umbre. globilor oculari sau despre malformatiile peretelui abdominal. vizibile in timp real si se depisteaza eventuale anomalii cardiace.

ro | Primesti raspuns la orice intrebare .` 3. Ce este triplul test si cand se recomanda? 9 www.eumama.

trisomia 21 (sindromul Down) si trisomia 18 (sindromul Edwards).AFP scazuta.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . Laboratorul stabileste o limita (cutoff). estriol scazut. cum ar fi defectele de tub neural. estriol scazut. 10 www. numarul fetilor. Poate fi efectuat in intervalul 14-21 saptamani. fertilizare in vitro) sunt introduse in niste programe speciale pentru a calcula riscurile. cu sensibilitate mai mare intre 16-18 saptamani de sarcina.` T riplul test este un test screening care se efectueaza in trimestrul 2 de sarcina.AFP crescuta Tripul test consta in determinarea serica a unor markeri :  AFP (secretata de fat)  Beta hCG (secretat de placenta)  Estradiolul neconjugat (secretat de fat si placenta) Valorile obtinute pentru acesti markeri corelate cu alte date ( varsta materna. Rezultatele triplului test pot fi rezumate dupa cum urmeaza:  Trisomie 21 . in scopul identificarii sarcinilor cu risc crescut pentru anumite anomalii fetale. greutate. varsta gestationala. fumat. cu varsta mamei si anumiti indici ecografici si care creste sensibilitatea de detectie a Sindromului Down pana la 90 %. status diabetic. rasa. In ultima perioada triplul test este rezervat cazurilor care din motive diverse nu au putut efectua screeningul de trimestrul 1.AFP scazuta. HCG scazut  Defecte de tub neural .eumama. care coreleaza bitestul (determinarea din sangele matern a PAPA si a beta hCG-ului). HCG rescut  Trisomie 18 .

Amniocenteza este o metoda invaziva de investigatie ce presupune prelevare de lichid amniotic. precum amniocenteza.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . intre saptamanile 15-18 de sarcina. cut-off reprezinta un risc crescut pentru una dintre afectiunile mentionate. ATENTIE!  Triplul test nu este o metoda diagnostic!  In cazul unui triplu test modificat. ci mai degraba indica oportunitatea efectuarii unor investigatii suplimentare. 11 www.eumama. medicul dumneavoastra decide oportunitatea efectuarii unor testari suplimentare. iar un test pozitiv nu inseamna neaparat un copil afectat. ghidat ecografic.` ESTE IMOPORTANT DE PRECIZAT » O valoare obtinuta care depaseste aceasta limita. Amniocenteza nu se efectueaza de rutina ci este recomandata doar in randul gravidelor cu risc crescut de a naste un copil cu o afectiune genetica si care prezinta modificari ale triplului test efectuat anterior. dar nu are valoare diagnostica.  Acest test detecteaza aproximativ 70 % din sarcinile cu sindrom Down.

` 4.eumama.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . In ce situatii sexul este interzis si ce simptome sunt considerate urgente? 12 www.

in zona genitala sau lombara  umflarea mainilor sau fetei  vedere incetosata  varsaturi prelungite  febra sau frisoane  durerile sau arsurile la urinare  ametelile severe  dificultatile severe ale respiratiei  ritmul cardiac accelerat sau aritmic  slabiciunea musculara  problemele la deplasare  dureri sau sangerari dupa contactul sexual  pierdere de lichid amniotic dupa contactul sexual  reducerea sau absenta miscarilor fetale (dupa luna a 6-a de sarcina). cel mai bine intreaba-ti medicul care iti urmareste sarcina. fara nici un fel de complicatii si medicul tau nu a precizat ca trebuie sa eviti sexul.` D aca ai o sarcina normala. trebuie contactat medicul ginecolog.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . ai voie sa faci sex in toate cele 3 trimestre de sarcina.eumama.  ai factori de risc pentru a naste prematur  ai sangerari vaginale  iti suspectezi partenerul de o boala cu transmitere sexuala  ai scurgeri de lichid amniotic  ai placenta praevia. deoarece pot fi semne ale unor complicatii mai mult sau mai putin severe ale sarcinii. cu sanse de avort sau nastere prematura  ai dureri abdominal Cand nu stii daca ai sau nu voie sa faci sex. adica inainte de saptamana 37. adica placenta este situata foarte jos si acopera colul uterin  ai colul scurtat sau dilatat. De obicei NU se recomanda sa ai contacte sexuale daca:  ai in antecedente un avort spontan sau o amenintare de avort  in sarcina anterioara ai nascut prematur. 13  hemoragiile sau scurgerile de lichide din vagin  dureri abdominale. ce grabesc travaliul si pot declansa nasterea prematura! Daca apar oricare dintre semnele si simptomele urmatoare. www. In ultima luna de sarcina se recomanda sexul cu prezervativ deoarece sperma contine prostaglandine.

din saptamana 28 de sarcina. dar este mai frecventa in trimestrul al treilea  simptome de nastere prematura. cum ar fi gravidele cu preeclampsie.` PLACENTA PREVIA » Placenta previa (placenta jos inserata) poate fi diagnosticata doar prin ecografie si are urmatoarele simptome:  sangerarea vaginala. una din 5 gravide cu placenta previa au si contractii uterine  unele gravide cu placenta previa nu au nici un simptom CE RISCURI PRESUPUNE ? » Cele mai multe cazuri de placenta previa diagnosticate pana in 20 de saptamani se rezolva de la sine. iar din saptamana 36 devin saptamanale pana la nastere. medicul recomanda tratamentul potrivit : • • • • internare repaos la pat evitarea contactelor sexuale evitarea altor activitati ce ar putea duce la contractii uterine si la o nastere prematura 14 www. In functie de pozitia placentei. Pe masura ce uterul se mareste. care poate aparea inca din a 20-a saptamana de sarcina. In cazul sarcinilor cu riscuri crescute. placenta previa. existand posibilitatea producerii unor hemoragii puternice. placenta urca ocupandu-si pozitia normala.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . sarcina multipla vizitele sunt mult mai dese si sunt stabilite de la caz la caz. vizitele la ginecolog se fac o data la 2 saptamani. este indicata nasterea prin cezariana.eumama. Daca nu se intampla asa. Intr-o sarcina normala. diabet gestational. pentru ca nasterea normala este foarte riscanta. starea gravidei si a bebelusului.

Ce exercitii fizice sunt permise in timpul sarcinii? 15 www.` 5.ro | Primesti raspuns la orice intrebare .eumama.

Masajul prenatal trebuie realizat doar de un fiziokinetoterapeut cu experienta in tehnica masajului prenatal. CE BENEFICII ARE MASAJUL PRENATAL ? »  reduce tensiunea musculara si relaxeaza  imbunatateste circulatia sangelui. CE ESTE MASAJUL PRENATAL? » Masajul Prenatal este realizat astfel incat sa raspunda nevoilor femeii insarcinate. diabet.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . Deasemenea. In cazul in care medicul curant a constatat anumite probleme in sarcina. contractii dureroase etc) si de aceea exercitiile fizice sunt recomandate doar cu acordul prealabil al medicului care urmareste sarcina. boli cardiace. Plimbarile in aer liber sunt benefice. gatului. de imbunatatire a circulatiei si a mobilitatii. Este recomandat ca exercitiile fizice sa se desfasoare sub atenta supraveghere a unui terapeut specializat care indica tipul si frecventa lor in functie de stadiul sarcinii si de particularitatile fiecarei gravide. tot sub supraveghere.I n cazul in care sarcina este una fara probleme si nu exista contraindicatii din partea medicului curant. circulatia limfatica si mobilitatea  previne aparatia vergeturilor deoarece mentine elasticitatea pielii  reduce inflamarea si durerea nervului sciatic prin detensionarea muschilor aferenti 16 www. recomanda evitarea exercitiilor fizice sau chiar repaos la pat. gravida are numai beneficii daca urmeaza un program special de gimnastica prenatala. in perioada sarcinii poti merge la o piscina sau un bazin pentru a inota. de reducere a tensiunii musculare. Gimnastica gravidei este contraindicata in primul trimestru de sarcina sau daca gravida are anumite probleme (hipertensiune. terapeut pe care il gasesti in centrele speciale pentru gravide. pentru ca sarcina schimba centrul de greutate al corpului si apasa asupra spatelui. muschilor abdominali. Scopurile masajului prenatal sunt de relaxare.eumama. umerilor.

eumama.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . Care este alimentatia potrivita pentru o gravida? 17 www.` 6.

iaurt si alte lactate. cereale integrale si alimente bogate in proteine. peste. Daca este posibil. pentru ca dezvoltarea fatului este rapida si tubul neural al fatului se inchide in primele 4 saptamani de sarcina. Studiile arata ca acidul folic poate preveni aparitia defectelor la nastere. cand are loc organogeneza. seminte). DE CE AI NEVOIE DE UN SUPLIMENT DE ACID FOLIC » Acidul folic ajuta la formarea sanatoasa a celulelor. 2 sau mai multe portii de fructe. mai ales in primul trimestru de sarcina. nuci. este important ca suplimentele de acid folic sa fie luate inainte de conceptie. cum ar fi cele ale coloanei vertebrale (spina bifida) sau ale creierului (dezvoltarea incompleta sau lipsa creierului).` A limentatia gravidei trebuie sa fie una echilibrata. In fiecare zi ar trebui sa consumi: 6 sau mai multe portii de cereale (cereale integrale de preferat). normalizeaza functiile creierului. lactate. Respectand piramida alimentelor te asiguri ca primesti cantitatea corecta de substante nutritive.ro | Primesti raspuns la orice intrebare .eumama. 2-3 portii de carne. la reproducerea corecta a ADN-ului (materialul genetic al organismului). oua si/sau proteine vegetale (leguminoase. 2-3 portii de lapte. se recomanda suplimentarea dietei. www. 18 ATENTIE ! » Acidul folic este foarte important. mai ales in primul trimestru de sarcina. Deoarece nu stii daca ai consumat suficiente alimente bogate in aceasta vitamina (vitamina B9) necesara pentru a asigura cantitatea de acid folic (folat) recomandata de experti in timpul sarcinii. 3 sau mai multe portii de legume. sa cuprinda fructe si legume proaspete.

broccoli.` In perioada de preconceptie. In primul rand trebuie refacute anumite depozite de acid folic si apoi sa se recurga la suplimentare (cei 0. de aceea timpul de preparare trebuie redus (aburi. microunde sau legume proaspete). dar acidul folic este distrus prin gatit excesiv. adica 4 mg de acid folic pe zi. sparangel. dar numai cu avizul medicului! Alte surse naturale de acid folic »  11 verze de Brussels: 127 mcg  25g germeni de grau: 100 mcg  1 papaya de marime medie: 115 mcg  1 portocala mare: 54 mcg  4 sparangheli fierti (la aburi): 88mcg  1 galbenus de ou fiert tare: 22 mcg  75g somon: 17mcg Discuta cu medicul despre orice probleme potentiale si acesta va stabili daca este necesar sa iei o doza mai mare de acid folic inainte de sarcina sau in primul trimestru de sarcina. Femeilor cu risc crescut de a avea un copil cu spina bifida li se poate recomanda chiar 4000 micrograme (mcg).ro | Primesti raspuns la orice intrebare . fasole verde. De obicei.4 mg (miligrame) de acid folic in fiecare zi si sa aiba o dieta bogata in acid folic pentru a reduce riscul aparitiei defectelor de tub neural la nastere. se recomanda fiecarei femei care se gandeste sa aiba copii un supliment de 400 micrograme (mcg) adica 0. mazare) sunt o sursa buna. CARE SUNT CELE MAI BUNE SURSE NATURALE DE ACID FOLIC ? » 19 Legumele cu frunze verzi (spanac.eumama. pe o perioada de 1-3 luni inainte de inceperea sarcinii. fie vitamine prenatale care contin cantitatea necesara in timpul sarcinii. www. Insuficenta acidului folic poate provoca si un avort spontan. conopida. In farmacii se gasesc tablete de acid folic de 5mg sau 1mg. doza recomandata este 1 mg de acid folic zilnic.4 mg pe zi).

ro | Primesti raspuns la orice intrebare . fructele uscate si cerealele fortificate. Se previne astfel anemia mamei. 60-100 mg. unde cresterea medie in greutate este de 16-21 kg. Este foarte important spre sfarsitul sarcinii cand fatul. Fierul este o componenta importanta a hemoglobinei globulelor rosii ale sangelui. legumele cu frunze verzi. CONSUMA SUFICIENT CALCIU » Doza zilnica recomandata de calciu pentru o gravida este de 1200 mg. Alimentele bogate in fier sunt ouale. O femeie cu o greutate normala trebuie sa ia in medie 12-16 kg pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Chiar daca aceste limite nu sunt respectate exact. branza). daca fatul se dezvolta normal. iaurt.eumama. Produsele lactate light contin tot la fel de mult calciu ca si cele grase. mult fier in hemoragia de la nastere si postpartum. Se pierde. 20 www. La fel si pentru femeile supraponderale la inceputul sarcinii. nu este nici o problema. in timp ce femeile supraponderale mai putin.` CONSUMA SUFICIENT FIER » Doza zilnica de fier necesara este de 30 mg. placenta si mama isi maresc volumul sanguin si pot consuma toate depozitele mamei. Este foarte important pentru mineralizarea oaselor bebelusului in formare. carnea rosie. respectiv 10-13 kg. de asemenea. Exceptie face sarcina gemelara. Pentru sarcina gemelara este recomandata o cantitate zilnica mai mare de fier. in medie 13-18 kg. Femeile subponderale iau ceva mai mult in greutate. Produsele bogate in calciu sunt toate lactatele (lapte.

eumama. lapte. Se recomanda 3 l de apa zilnic. de exemplu un sandwich. O gravida are nevoie doar de 300 de calorii in plus pe zi. dar aduc kilograme in plus gravidelor. preparate in casa. Un semn ca gravida consuma suficiente lichide este culoare galben pal a urinei. nu cantitatea de alimente consumata. Totusi. infectiile urinare si edemele. Dulciurile concentrate nu aduc un aport potrivit de nutrienti pentru bebelusi. Nu te speria daca simti pofta de a manca o cutie de inghetata. Este un lucru normal. 21 www. trebuie sa fii atenta la ce mananci.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . dar pe langa apa plata pot fi consumate si sucuri de legume sau fructe proaspete. In cazul in care are o culoare galben intens. Consumul suficient de lichide este foarte important pe toata durata sarcinii. Hidratarea corespunzatoare previne durerile de cap. consumul de lichide este nesatisfacator.` CONSUMA SUFICIENTE LICHIDE » IMPORTANT » Nu sunt permise curele de slabire in timpul sarcinii! Nu manca atat cat pentru doua persoane! Este mult mai importanta calitatea alimentatiei. Apa plata este cea mai buna optiune. datorita revolutiei hormonale din perioada celor 9 luni de sarcina. ceaiuri de fructe.

` 7. Ce alimente sunt interzise in timpul sarcinii? 22 www.eumama.ro | Primesti raspuns la orice intrebare .

Poate te gandesti. nu presupune ca au fost. cum stii ce este permis sa mananci in perioada de sarcina? Iata mai jos alimentele pe care specialistii le considera interzise si alimentele care trebuie consumate cu masura. Bauturile alcoolice sunt interzise complet in sarcina. Gravidelor cu alergii alimentare sau cu istoric in familie de alergii la anumite alimente li se recomanda sa nu consume alune si arahide in timpul sarcinii. CE ALIMENTE SUNT INTERZISE IN PERIOADA DE SARCINA? » Branzeturi moi (brie. Unii sunt permisi. asociata cu pierderea de sarcina sau cu nasterea prematura. altii nu. Indulcitori artificiali. ar putea fi responsabile de infectia cu salmonella. sucralat sau aspartam (cel din urma nu se recomanda celor ce sufera de fenilcetonurie). Ce inseamna branzeturi “moi”? Acestea in general sunt nepasteurizate si pot contine bacteria Listeria. din acelasi motiv.` C and sfaturile vin din toate partile. peste crud (sushi. unele sosuri. pentru ca ar putea provoca infectii periculoase pentru fat. Se vor evita zaharina si ciclamatul in timpul sarcinii.eumama. maioneza se prepara si cu oua crude! Peste oceanic mare (peste spada. ton si macrou) pentru ca poate contine cantitati mari de mercur. rechin. de ce sa mananci oua crude? Dar. Oua crude. Camembert). Cantitatea de alcool “sigura” in sarcina nu este cunoscuta.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . chiar si icre sau somon afumat). Doar in caz de diabet ( fie el anterior sarcinii sau indus de aceasta). se admit indulcitori ca: sunett. Carne cruda sau insuficient preparata. Daca pe eticheta nu se precizeaza ca branzeturile au fost pasteurizate. 23 www.

` Evita excesul de vitamina A! Studiile arata ca vitamina in exces determina malformatii la fat. un supliment mare de vitamina A ar fi daunator. deci cu atat mai mult. www. ciocolata etc trebuie pe cat posibil evitate. Acestea sunt iritante pentru stomac.8-1 mg/zi 770-1000 micrograme/zi 2000-2900 UI (unitati internationale)/zi maxim 3300 UI pe zi Aceste doze se pastreaza pe toata perioada sarcinii. Sunt permise 300 mg cofeina/zi. In general alimentele conservate au adaos de sare. coloranti. mai ales cele iuti. care este inafara riscului. In trimestrul 1 de sarcina suplimentele vitaminice cu cantitati mari de vitamina A trebuie evitate. grasimi etc. CE ALIMENTE TREBUIE REDUSE DIN CONSUMUL ZILNIC ? »  Cofeina. 24 ATENTIE ! » Nu te culca dupa ce mananci! Stai jumatate de ora in pozitia sezand. Trebuie evitat excesul de vitamina A in orice moment al sarcinii pentru ca da malformatii la nivel de cap. In perioada de alaptare necesarul de vitamina A creste pana la 4000 UI. Cafeaua.eumama. Femeile gravide sunt sfatuite sa limiteze cantitatea de sodiu: sare sau alimente bogate in glutamat de sodiu (monosodium glutamate) dar si pe cea de zahar. Daca te intinzi la orizontala. Ficatul contine multa vitamina A si trebuie evitat excesul mai ales in primul trimestru de sarcina. fata si sistem nervos. Vitaminele prenatale contin in medie 1 mg de vitamina A. Este permisa o cana de cafea slaba pe zi. In primul trimestru al sarcinii se formeaza structurile fatului. zahar. cola. favorizezi refluxul alimentelor din stomac in esofag si agravezi greata si provoci varsaturile.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . DOZELE DE VITAMINA A RECOMANDATE » • • • • 0. ingreuneaza digestia si provoaca arsuri stomacale. cord. ceaiul negru.  Mancaruri grase. prajite sau prea condimentate.  Sare sau zahar in exces.

ro | Primesti raspuns la orice intrebare . Ce medicamente sunt premise sau interzise in timpul sarcinii? 25 www.` 8.eumama.

26 www. cum ar fi suplimentele de vitamine si minerale. cancerul etc). diabetul. dupa luni sau ani de la nastere. Prozac pentru depresie. acestea nu au nici un efect negativ asupra gravidei si fatului. In timpul sarcinii se administreaza curent o serie de medicamente. tetraciclina si doxicilina administrate in sarcina. Efectele nocive ale anumitor medicamente asupra fatului nu este obligatoriu sa fie vizibile inca de la nastere. tuberculoza. va fi luat doar in cazuri extreme in sarcina si este interzis in perioada de alaptare. hipertensiunea arteriala. determina decolorarea dintilor. intre 6-9 luni dupa nastere. Si daca totusi este nevoie (o boala mai severa. malaria. impiedica formarea smaltului si incetinesc cresterea oaselor. In aceste cazuri. ATENTIE ! » In general. In dozele normale recomandate. efectele pozitive ale medicamentelor sunt mai importante decat potentialul risc asupra fatului. care vor fi vizibile doar cand incepe eruptia dentara. se recomanda ca femeile insarcinate sa nu ia nici un medicament in primele 12 saptamani de sarcina.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . de durata tratamentului si de perioada de sarcina in care este administrat.eumama.` P entru cele mai multe dintre medicamente nu sunt facute studii pe femeile insarcinate pentru a fi evaluate efectele nocive asupra fatului in dezvoltare. Efectele unui medicament asupra fatului depind de clasa din care face parte. ci pot aparea mai tarziu. De exemplu. trebuie luate doar cu consultul medicului ginecolog. fluoxetina (substanta activa) se excreta in lapte si are efecte toxice asupra copilului. ca de ex. de doza luata. astmul.

ro | Primesti raspuns la orice intrebare . • Clasa X (interzis) cuprinde medicamentele pe care au fost facute studii ce releva defectele severe asupra fatului si nu se vor prescrie niciodata in timpul sarcinii. pentru alergii) Guaifenesin (Robitussin. In unele cazuri. cortizon.eumama. Exemplu: paracetamol. Exemplu: antimaniacalele.` Medicamentele sunt clasificate in 4 categorii din punctul de vedere al sigurantei administrarii in timpul sarcinii: • Clasa A (inofensiv) contine medicamentele care sunt testate in cursul sarcinii si nu au efecte nocive asupra fatului. Exemplu: acidul folic. Exemplu: thalidomida. Zantac (pentru arsuri stomacale) Ampicilina Penicilina Eritromicina Cefalosporine (pentru infectii urinare. Gaviscon. • Clasa B (relativ sigur) contine medicamente folosite foarte des la femeile insarcinate si care nu par a determina defecte la fat. antiepilepticele. proclorperazina. vitamina B6. unele antidepresive. respiratorii) www. • Clasa C (poate fi nociv) cuprinde medicamentele la care se banuieste ca au efecte nocive la fat si cele pentru care studiile nu sunt inca finalizate. Exemplu: fluconazol. ciprofloxacina. insulina. aspartam. medicatia din bolile tiroidiene. chimioterapicele. se face totusi chimioterapie in timpul sarcinii. pentru tuse). Maalox. alte medicamente folosite in bolile pielii. 27 MEDICAMENTE PERMISE IN SARCINA »          Paracetamol Spray-uri nazale cu apa de mare (pentru nasul infundat) Difendidramina hidroclorida (Benadryl. antipsoriazicele. • Clasa D (nociv) include medicamentele cu risc clar asupra fatului.

De exemplu. ciclofosfamida. amfetaminele. metronidazol etc). fenitoina. trimetadiona. dacarbazina. cloramfenicolul.eumama. Medicamentele cu risc incert cuprind unele chimioterapice(clormetina. cisplatina. chinina. discuta cu ginecologul despre acestea! 28 www. streroizii androgeni si anabolizanti. clorambucil). Daca suferi de o boala cronica si urmezi un tratament. inhibitorii ACE (lisinopril. acid valproic. aminoglicozidele (gentamicina. litiul. se spune ca este contraindicata femeilor la varsta procreerii. busulfan. fenobarbitalul. aspirina. dupa sfarsitul tratamentului exista interdictie de sarcina minim 4 (patru) saptamani. mercaptopurina. nu trebuie administrate in sarcina. prescrisa in acnee nodulo-chistica) este interzisa in sarcina si alaptare.` Printre medicamentele cu efecte severe asupra fatului se numara unele medicamente folosite la chimioterapie (aminopterina. procarbazina. warfarina. streptomicina. kanamicina etc) si sulfamidele (biseptol. nici chiar cele din plante fara sfatul medicului. tetraciclina. Vitamina A in cantitati mari are efect cert negativ si teratogen asupra fatului. metotrexat. IN CONCLUZIE » Nu trebuie sa iei medicamente. doxorubicina). azatioprina. chinolonele (ciprofloxacin etc). vitamina A (are risc cert in cantitati mari) si vitamina D in doze mari. antidepresivele triciclice (amitriptilina).ro | Primesti raspuns la orice intrebare . Dintre antibiotice. diazepamul. fluorouracil. isotretinoina (Roaccutane-acid retinoic-metabolit al vitaminei A. daunorubicina. captopril etc). citarabina.

` 9. Ce plante medicinale sunt interzise in sarcina? 29 www.ro | Primesti raspuns la orice intrebare .eumama.

) SCOTT.  Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra L.). Contine substante cu efect emenagog (favorizeaza aparitia menstruatiei) si care stimuleaza contractiile uterine.  Carmaz (Phytolacca americana L).). emenagog.). Stimuleaza contractiile uterine. Rubarbar (Rheum sp. Stimuleaza contractiile uterine. www.).ro | Primesti raspuns la orice intrebare .).  Feriga (Dryopteris filix-mas (L.). alcaloizi. Alcaloizi. Stimuleaza contractiile uterine.  Cimbru (Thymus vulgaris L.  Vasc (Viscum album L.` PLANTE MEDICINALE CARE DETERMINA CONTRACTII UTERINE SI PREZINTA RISC DE AVORT » 30  Obligeana (Acorus calamus L.  Carcel (Ephedra sp.  Ardei iute. emenagog. Substante amare.). Are efect stimulant uterin.).  Pelin (Artemisia sp). Contine derivati antracenici si substante amare cu actiune emenagoga si stimulanta uterin.  Hydrastis (Hydrastis canadensis L.  Revent. Stimuleaza contractiile uterine. stimuleaza contractiile uterine. emenagog.  Podophyllum (Podophyllum peltatum L. favorizand avortul spontan. emenagog. stimuleaza contractiile uterine. substante amare. stimuleaza contractiile uterine. Planta stimuleaza contractile uterine. Stimuleaza contractiile uterine.  In (Linum usitatissimum L. fenicul (Foeniculum vulgare MILL). Ulei esential. Podofilotoxina pe care o contine este un purgativ drastic. Contine ulei esential si substante amare care stimuleaza contractiile uterine.  Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium L. Contine ulei esential si substante amare care favorizeaza contractia uterului si riscul de avort. Stimuleaza contractiile uterine. Stimulează contractiile uterine.  Salvie (Salvia officinalis L. Substante amare.).eumama.).).).).  Vetrice (Tanacetum vulgare L. stimuleaza contractiile uterine.  Floarea pasiunii (Passiflora incarnata L).  Anason dulce. favorizeaza avortul si are actiune emenagoga.

) Rostopasca (Chelidonium majus L. Veratrum. Conium si Solanum spp (alcaloizi) Astragalus.) Levantica (Lavandula officinalis CHAIX) Crusinul (Rhamnus sp.ro | Primesti raspuns la orice intrebare .eumama. PLANTE MEDICINALE CARE AU EFECTE EMENAGOGE (provoaca menstruatia) »      Coada soricelului (Achillea millefolium L. dar se stie ca au acest efect)  Datura and Senecio spp.) Ienupar (Juniperus communis L. (suspectate ca fiind teratogene)     Eleutherococcus senticosus (Siberian ginseng).) 31 www. Ferula si Nicotinia (nu se cunoaste substanta teratogenica pe care o contin. Se cunoaste ca protector impotriva produselor cu proprietati teratogene.` PLANTE MEDICINALE CARE AU EFECTE TERATOGENE ASUPRA FATULUI » Podophyllum peltatum Scutellaria baicalensis Lupinus.

Care sunt semnele de travaliu? 32 www.eumama.` 10.ro | Primesti raspuns la orice intrebare .

Desi este un semn usor de recunoscut. Ruperea membranelor amniotice. Aceasta situatie este destul de rara. galbene. nu toate gravidele il constientizeaza. Bebelusul a coborat in micul bazin si se pregateste de nastere. Uterul apasa mai putin pe diafragma si plamani si astfel respiratia devine mai usoara. adica se subtiaza si se scurteaza. CUM RECUNOSTI CONTRACTIILE DIN TRAVALIU ? »  de obicei apar la intervale regulate de timp (initial la 20-30 de minute).ro | Primesti raspuns la orice intrebare . dupa ce colul se dilata si se sterge. Poate fi eliminat sub forma unui dop solid sau ca secretii vascoase. apasa mai mult pe vezica urinara. fie putin cate putin. De cele mai multe ori se rup in timpul travaliului. 33 www. ore sau minunte inainte de travaliu. In schimb.` O respiratie mai usoara.eumama. Dopul gelatinos izoleaza bebelusul de mediul extern. Se pot rupe inante de inceperea travaliului si lichidul amniotic este eliminat fie tot dintr-o data. zile. cu saptamani. Pierderea dopului de mucus. Acest lucru se poate intampla oricand incepand cu saptamana 35 de sarcina. cu mici cantitati de sange rosu deschis. apoi intervalul dintre ele scade  devin din ce in ce mai lungi (initial sunt de 30-40 secunde)  devin din ce in ce mai dureroase  durerea incepe din zona lombara a spatelui si inradiaza in fata sau invers si pot fi confundate cu durerile dinainte de menstruatie  miscarea sau modificarea pozitiei nu incetinesc contractiile adevarate. ceea ce duce la vizite si mai dese la toaleta sau pierderi de urina. la doar 1 din 10 gravide. Se poate elimina in orice moment.

dar mai putin exacta). Nu mai dureaza mult si iti vei vedea bebelusul! 34 www. Inmuierea colului uterin.` Lichidul amniotic poate fi confundat cu urina. Nu poate fi perceputa de gravide. mergeti urgent la spital pentru ca sunt semne de infectie a lichidului amniotic. Dilatarea colului uterin. Sunt diferite de contractiile neregulate Braxton Hicks din timpul sarcinii. Daca lichidul eliminat este verzui sau urat mirositor. Nasterea se apropie. Nu folositi tampoane interne. mai ales la gravidele care au pierderi urinare. Daca este inodor si incolor. Inmuierea si scurtarea colului uterina are loc de obicei in ultima luna de sarcina. dar uneori pot fi confundate. Se masoara in centimetrii sau in degete (o masuratoare des practicata. Dilatatia completa este de 10 cm si inseamna ca in urmatoarea ora veti naste. Este semnul de travaliu cel mai usor de recunoscut. Ginecologul verifica acest lucru la fiecare control din ultimul trimestru de sarcina.ro | Primesti raspuns la orice intrebare . luati legatura cu ginecologul. Un col uterin moale permite inceperea dilatarii. Acest aspect va fi verificat de medicul ginecolog sau moasa prin tuseu vaginal. Contractiile regulate. Este unul dintre rolurile contractiilor Braxton Hicks. odata cu inmuierea colului uterin.eumama. ATENTIE ! » Cand contractiile apar la 5 minute si dureaza 6090 sec. ar trebui sa fii deja la spital. nu faceti sex si nu faceti nimic care ar putea introduce bacterii in vagin.

ro Toate drepturile rezervate. Multumiri pentru raspunsurile specializate: Mihaela Chicireanu.` Daca informatiile ti-au fost utile. electronica. fotocopiere sau in alt mod. Medic specialist Obstretica .ro Design & Ilustratie Coperta ©2011 Art Director Iulia Stanescu E-Book Publicat in 2011 de eumama.Ginecologie Elisa Bondoc.eumama. Medic rezident Gastroenterologie 35 Primesti raspuns la orice intrebare www. stocata sau transmisa in orice forma ori prin orice metoda de inregistare mecanica. Medic rezident Obstretrica .Ginecologie Diana Gradinaru. Fondator eumama. Nici o portiune din aceasta carte nu poate fi reprodusa. fara permisiune scrisa de la detinator. TE RUGAM RECOMANDA CARTEA Recomanda aceasta carte tuturor mamicilor pe care le cunosti folosind acest link: SA NU UITAM DE LINK???????? INSCRIE-TE Inscrie-te in comunitatea www.ro pentru ca aici primesti raspunsul la orice intrebare! Text ©2011 Ana Stan.ro | Primesti raspuns la orice intrebare .ro www.eumama.eumama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful