DEFINISI NEGARA MAJU DAN BERKEMBANG Suatu negara dikatakan maju salah satunya adalah dengan melihat pada

keberhasilan pembangunan oleh negara yang bersangkutan. Apabila negara tersebut belum dapat mencapai tujuan pembangunan yang telah ditetapkan atau belum dapat menyeimbangkan pencapaian pembangunan yang telah dilakukan. Sedangkan negara yang mampu menyeimbangkan pencapaian pembangunan yang telah ditetapkan, sehingga sebagian besar tujuan pembangunan telah dapat terwujud baik yang bersifat fisik ataupun nonfisik maka negara tersebut dapat disebut negara maju INDIKATOR PENGGOLONGAN NEGARA MAJU DAN BERKEMBANG Dasar yang dijadikan penggolongan suatu negara dalam kategori negara maju dapat diketahui dari indikatorindikator dibawah ini : a) Indikator kuantitatif (data yang dapat dihitung), yaitu : 1. Jumlah dan kepadan penduduk 2. Tingkat pertumbuhan penduduk 3. Angka beban tanggungan 4. Usia harapan hidup. b) Indikator kualitatif (data yang hanya dapat dibandingkan) 1. Etos kerja dan pola pikir 2. Tingkat pendidikan 3. Mata pencaharian 4. Tingkat kesehatan 5. Pendapatan 6. Tingkat kesadaran hukum

Ciri-Ciri Negara Maju a. Sumber Daya Alam Dimanfaatkan secara Optimal Pemanfaatan teknologi dan kepemilikan modal membuat masyarakat di negara maju mampu memanfaatkan sumber daya alam secara optimal, menemukan sumber daya alam baru, ataupun

memanfaatkan sumber daya alam yang telah ada sebagai energi alternatif. Misalnya pemanfaatan tenaga angin, air, atau energi matahari untuk menggantikan fungsi dari energi minyak bumi.

b . Dapat Mengatasi Masalah Kependudukan Hal ini dikarenakan angka pertumbuhan kecil, jumlah penduduk pada umumnya tidak terlalu banyak, angka beban ketergantungan kecil, kualitas dan produktivitaspenduduk tinggi, pendapatan perkapita tinggi, danpeluang kerja dan kesempatan berusaha terbuka luas. c . Produktivitas Masyarakat Didominasi BarangBarang Hasil Produksi dan Jasa Kegiatan ini tidak memerlukan lingkungan agraris, sehingga dapat dipastikan bahwa > 70% penduduk negara maju tinggal di perkotaan.

Kebutuhan minyak mentahnya tercukupi dengan cara mengimpor dari negara-negara lain yang umumnya termasuk dalam kategori negara-negara berkembang. Pemerintahan yang berjalan menerapkan prinsip akuntabilitas (dapat dipertanggungjawabkan) serta transparansi (terbuka) dalam berbagai tindakan dan pengambilan keputusan. Tercukupinya Penyediaan Fasilitas Umum Negara maju memiliki kemampuan berupa sarana dan dana dalam memberikan pelayanan fasilitas umum yang memadai bagi warganya. Hal ini juga didukung dengan tingginya tingkat kesadaran warga masyarakatnya dalam memelihara dan memanfaatkan ketersediaan sarana fasilitas umum yang ada. Ekspor yang Dilakukan adalah Ekspor Hasil Industri dan Jasa Ada kalanya. Misalnya. g. . namun negara tersebut mampu menghasilkan produk olahan minyak bumi dan memasarkannya ke seluruh penjuru dunia.d . Kesadaran Hukum. suatu negara maju sangat minim sumber daya alam atau bahkan tidak memiliki sumber daya alam sama sekali. namun kemampuanlah yang diperhitungkan. e. atau penyandang cacat fisik yang lain diberi fasilitas khusus dan porsi atau kesempatan kerja yang sejajar dengan masyarakat normal. Tingkat dan Kualitas Hidup Masyarakat Tinggi Tingginya kualitas penduduk mendorong semakin tingginya produktivitas masyarakat yang bermuara pada semakin tingginya pendapatan perkapita dan pendapatan nasional. Kesetaraan Gender. hasil minyak mentah dari negara Inggris sangat minim. namun dapat menghasilkan produk olahan sumber daya alam. Penghormatan terhadap hak asasi manusia dijunjung tinggi. bahkan untuk golongan minoritas. Jenis kelamin tidak lagi dipermasalahkan dalam penentuan jabatan. dan Penghormatan terhadap Hak Asasi Manusia Dijunjung Tinggi Masyarakat di negara maju pada umumnya memiliki disiplin yang tinggi dalam mematuhi hukum. misalnya untuk kaum difabel (different ability) seperti orang tua. f. tuna netra.

2008 . j . Penghasilan penduduk yang tinggi akan berdampak pada pendapatan perkapita yang tinggi pula. Kondisi demikian membuat penduduk negara maju tidak lagi menggantungkan sektor pertanian sebagai penghasilan utama. Di negara-negara maju secara umum penduduknya sudah memiliki kesadaran tinggi akan arti penting pendidikan dan penguasaan Iptek.al] . Hal tersebut terlihat dari angka partisipasi belajar penduduk negara-negara maju yang sangat tinggi. dapat terlihat dari angka kematian penduduk yang rendah dan angka harapan hidup penduduk yang tinggi di negara maju. Tingkat Pendapatan Penduduk Relatif Tinggi Kemajuan tingkat pendidikan serta penguasaan Iptek oleh mayoritas penduduk menjadikan negara maju memiliki potensi SDM yang berkualitas tinggi. Tingkat kesehatan penduduk yang sudah baik. Tingkat Kesehatan Sudah Baik Rata-rata penduduk negara maju sudah memiliki standar kehidupan yang tinggi. tetapi di sektor industri. Departemen Pendidikan Nasional. editor Ermawati.h. Variasi pekerjaan di berbagai sektor tersebut menjadikan penduduk negara maju memiliki pendapatan rata-rata tinggi. jasa dan perdagangan. Tingkat Pendidikan Relatif Tinggi Tingkat pendidikan merupakan salah satu indikator penting yang menunjukkan kualitas penduduk suatu negara. Selain itu pihak pemerintah juga memberikan perhatian yang sangat baik terhadap tingkat kesehatan masyarakat melalui pembangunan berbagai sarana dan prasarana kesehatan yang memadai di berbagai daerah yang dapat dijangkau oleh semua lapisan masyarakat. Tingginya tingkat pendidikan penduduk di negara maju juga ditunjang oleh sistem pendidikan yang baik dan anggaran pendidikan yang tinggi dari pemerintah. Tri Tien Gunawati.² Jakarta : Pusat Perbukuan. sehingga kesadaran masyarakat akan arti penting kesehatan juga sudah baik. Sumber: Buku Sekolah (Ilmu pengetahuan sosial : untuk SMP/MTs kelas IX/Sanusi Fattah « [et. i . Ika Tyasing K.

12. Ekonomi Malaysia adalah negara mempunyai ekonomi ke-29 terbesar di dunia mengikut pariti kuasa membeli dengan keluaran dalam negara kasar bagi tahun 2007 dianggarkan berjumlah $357. [3][4] [2] Bagi taburan pendapatan. Daripada itu. di sekitar 15.8% daripada seisi rumah mempunyai pendapatan di antara RM5. [5] Isi kandungan [sorokkan] 1 Sistem ekonomi di Malaysia 2 Pertanian 3 Perikanan 4 Perdagangan 5 Perlombongan o o o o 5. telah dianggap sebagai sebuah negara industri baru.4 Bijih besi . terdapat 5. 8. [1] Malaysia adalah negara yang sedang membangun.001 dan RM10. ensiklopedia bebas.8% memperolehi di antara RM2. Negara memainkan peranan yang penting tetapi semakin berkurangan dalam menjana ekonomi menerusi perancangan makroekonomi.001 dan RM4.000. Di alam tahun 2007. 29.000 serta 8.000.9% daripada seisi keluarga/rumah memperolehi di antara RM3.2 Emas 5.6% mempunyai pendapatan sebulan di bawah RM1.000.Ekonomi Malaysia Daripada Wikipedia.000 dan RM2.400.9% mempunyai pendapatan RM10.3 Arang batu 5.9 bilion dengan suatu kadar tumbesaran sebanyak 5% hingga 7% semenjak 2007 Negara-negara Asia Tenggara telah mengalami suatu peningkatan ekonomi mendadak dan menjalani pembangunan yang pantas semasa akhir abad ke-20 dan mempunyai satu KDNK per kapita sebanyak $14.1 Bijih timah 5.001 dan RM5.4% mempunyai pendapatan di antara RM1.000 dan ke atas. mengamalkan pasaran berorientasikan negara dan terbuka.000 serta 4. Akhirnya.6% di antara RM4.000. manakala 19.8 juta seisi rumah pada tahun 2007.001 dan RM3.

Penanaman padi sawah dipercayai diperkenalkan oleh orang Thai di negeri-negeri Melayu Utara dan orang Minangkabau di negeri-negeri Selatan. Padi sawah ditanam di kawasan rendah dan di lembah-lembah sungai yang subur damdengan tanah alluvium. rakyat biasa menjadi petani. Air telah dibawa masuk ke sawah padi melalui tali air dan terusan. Ekonomi sara diri ialah kegiatan ekonomi yang bertujuan atau sekadar mampu untuk menampung keperluan harian keluarga. pedagang. Sistem ekonomi komersil hanya wujud di Tanah Melayu setelah kehadiran penjajah British pada abad ke-19. menangkap ikan dan memungut hasil hutan. hasil kegiatan ekonomi akan digunakan untuk keluarga mereka. pembesar pula menjadi pemilik tapak perlombongan dan sebagainya. Melaka. padi pula merupakan tanaman utama memandangkan ia adalah makanan asasi masyarakat di rantau ini. Menjelang abad ke-18. . Salah satu perkembangan yang nyata semasa itu dapat dilihat dalam sektor perdagangan dan perlombongan.o 5. Kehadiran mereka telah mempergiatkan bentuk ekonomi tersebut memandangkan mereka mengutip cukai daripada rakyat. hasil jualan tersebut akan digunakan untuk membeli barangan keperluan yang lain yang juga menjadi asas keperluan seperti pakaian dan sebagainya. Kedah merupakan negeri yang terkenal sebagai jelapang padi negara kita. Antara negeri ini. Kegiatan ekonomi sara diri yang utama ialah bercucuk tanam. Maknanya. kincir telah dibina untuk membawa air masuk ke sawah padi. Sebagai contoh. memaksa rakyat mendapatkan duit tunai. dataran Perlis dan Seberang Perai juga turut menjadi kawasan penanaman padi yang utama. Antara terusan yang terkenal ialah Terusan Wan Mat Saman yang dibina pada tahun 1885 di Kedah. Bentuk dan kegiatan ekonomi yang mereka amalkan adalah dipengaruhi daripada sistem pemerintahan pada masa dahulu. Penanaman padi sawah ini berkembang dengan pesat adalah dipengaruhi oleh sistem pengairan yang digunakan sejak abad ke-19. Negeri Sembilan dan Pahang. Ini kerana mereka yang gagal menjelaskan cukai akan dihukum.5 Bauksit 6 Lihat juga 7 Rujukan 8 Pautan luar [sunting]Sistem ekonomi di Malaysia Sistem ekonomi di Malaysia pada abad ke-19 sehingga tahun 1963 boleh dikategorikan kepada 2 bentuk yang utama iaitu sistem ekonomi sara diri dan sistem ekonomi komersil. Di Negeri Sembilan pula. Merujuk kepadanya. dua jenis padi telah diusahakan iaitu padi sawah dan padi huma (bukit). Kegiatan sebegini tidak memerlukan penggunaan mata wang yang banyak. Di Malaysia. Segala kelebihan pengeluaran akan dijual. [sunting]Pertanian Kegiatan pertanian merupakan kegiatan ekonomi sara diri masyarakat Melayu tradisional yang sangat penting. Negeri-negeri yang terkenal dalam penanaman padi sawah di Tanah Melayu ialah Kedah.

nelayan-nelayan di negeri ikan akan menangkap ikan di kolam. tomak dan serampang digunakan untuk menangkap ikan.patin lokasi utams kegiatan ini: a)kuala muda.Berbanding dengan penanaman padi sawah. lukah. masyarakat Malaysia pada masa kini juga kurang berminat untuk berkecimpung dalam kegiatan perikanan kerana kerjanya yang amat sukar dan pandapatan yang rendah. mereka juga cuba memperbaiki alat-alat penangkapan mereka pada masa ini. contoh ikan air masin ialah kerapu kerabong. padi huma ditanam di kawasan yang bergunung-ganang. Pihak kerajaan juga menggalakan supaya golongan muda berkecimpung dalam kegiatan ini. bubu. Untuk menarik minat. Di laut.terengganu terdapat juga ikan yang dipelihara didlm sangkar utk memenuhi keperluan penduduk. Di sungai pula. pancing.haruan. Penanaman tanaman ini menjadi penting kerana ia merupakan ³makanan selang´. kelong dan rawai untuk menangkap ikan. Sebagai contoh.johor f)kemaman. jala. Selain itu. Pada masa kini kegiatan perikanan hanya dijalankan oleh golongan yang tinggal di pinggir laut dan golongan yang kurang berpendidikan. ubi juga dapat dijadikan sebahagian makanan utama sewaktu bekalan beras tidak mencukupi.perak c)batu maung. Kegiatan perikanan merupakan pekerjaan utama bagi masyarakat Melayu yang tinggal di tepi laut dan sungai. Mereka menjalankan aktiviti mereka di antara bulan Mac hingga bulan Oktober dan dihentikan antara bulan November hingga Februari kerana masa itu merupakan musim tengkujuh. Pada musim tengkujuh. pihak kerajaan telah berusaha dalam pelbagaai cara antaranya ialah menubuhkan persatuan-persatuan nelayan dan banyak lagi. nelayan menggunakan pukat. padi huma ditanam secara berpindah-randah setiap kali penanaman dijalankan kerana kesuburan tanah telah hilang atau berkurangan. antara produk ikan adalah:- keropok ikan/lekor . Biasanya. Selain itu. terdapat juga tanaman-tanaman lain sebagai pelengkap kepada hasil padi seperti ubi. [sunting]Perikanan Ikan merupakan sumber makanan kepada masyarakat Melayu tradisional. Selain itu. Kegiatan perikanan dapat dilihat khasnya di negeri Terengganu dan Pahang. sayur-sayuran dan sebagainya.pinang d)kuala selangor. jala.keli. Walau bagaimanapun. kai. suku kaum Dusun dari Murut di Sabah dan Sarawak yang tinggal di kawasan pedalaman melakukan kegiatan penanaman padi huma.Perikanan juga terbahagi kpd 2 iaitu perikanan air masin dan air tawar.p. jaring.tenggiri manakala contoh ikan air tawar ialah talapiah. tangguk. Hasil tangkapan akan dijadikan keperluan diri sendiri dan lebihan hasil akan dijual.selangor e)kukup.kedah b)pulau pangkor. sungai dan sawah padi.

Perkembangan yang pesat dalam penanaman getah telah menambahkan lagi hasil perdagangan Tanah Melayu. Hasil yang banyak membolehkan British menjalankan rancangan pembinaan jalan keretapi dan sebagainya. purata keluasan penanaman getah di Tanah Melayu telah meningkat dari 129809 hektar kepada 2971000 hektar dan eksport getah telah bertambah dari 6500 tan dalam tahun 1910 kepada 456000 tan pada tahun 1929. pendapatan cukai terhadap perlombongan bijih timah dari Perak dan Selangor masing-masing berjumlah $281823 dan $107558. Kegiatan penanaman tumbuhan ini dapat dilihat di Johor dimana orang Cina yang berhijrah dari Singapura mengusahakan penanaman gambir. getah pula menjadi tanaman eksport atau hasil dagangan yang penting kerana ia sangat menguntungkan. perkapalan dan sebagainya telah dibincangkan. Bermula. terdapat juga bahan-bahan dagangan yang berorientasikan kepada hasil-hasil pertanian. beberapa aspek yang berkaitan seperti sistem pengangkutan. Fenomena ini menyebabkan British mengambil langkah untuk menyusun semula program perusahaan getah dan beberapa pendekatan telah dibuat seperti Rancangan Sekatan Stevenson (1922-1928). Sejak 1917. Dengan itu. Tetapi pengeluaran bijih timah yang banyak menyebabkan lebihan penawaran di pasaran dunia. eksport bijih timah mencapai paras 127714498 (89% daripada nilai jumlah eksport Negeri-negeri Melayu Bersekutu) bagi negeri Perak dan Selangor. Harga getah juga meningkat daripada 1s3d sepaun kepada 2s6d sepaun antara tahun 1830-1900. harga bijih timah telah menyusut dari 99. rempah. Akibat kemelesetan harga getah. Harganya terus menaik sehingga 8s9d sepaun pada tahun 1910. Selain bijih timah. Walau bagaimanapun.budu/cencalok belacan sate ikan/sotong [sunting]Perdagangan Kegiatan perdagangan di Tanah Melayu merupakan lanjutan daripada kegiatan perlombongan memandangkan bahan-bahan perdagangan itu sendiri lebih berasaskan kepada bahan-bahan mentah. Antara tahun 1906-1929. pengeluaran yang tidak terkawal menyebabkan kelebihan penawaran dan harga getah telah merosot daripada 8s9d (1910) kepada 1s10d sepaun (1920-an). lada hitam. abad ke-20. Hasil kelapa sawit seterusnya menjadi bahan dagangan yang penting di Tanah Melayu. Pembinaan infrastruktur ini membolehkan bijih timah dieksport dengan mudah. Dalam tahun 1895.7 pound setan (1880-an). kelapa sawit telah ditanam secara komersil di Selangor. gambir dan tebu juga merupakan barang dagangan yang penting. di Pulau Pinang dan Perak usaha penanaman tebu dijalankan oleh orang Eropah. Walau bagaimanapun. Secara amnya. sebab itulah banyak kemudahan infrastruktur dibina. Beberapa langkah telah diambil oleh British untuk menyekat dan mengawal pengeluaran bijih timah agar harganya tidak turun. Dalam tahun 1879. Perkembangannya berhubung rapat dengan sistem pengangkutan.7 pound setan (1870-an) kepada 96. aktiviti ini dijalankan secara kecil-kecilan terutama oleh pembesar-pembesar . kawasan penanaman kelapa sawit telah meningkat dari 4900 hektar (1926) kepada 25777 hektar (1933). [sunting]Perlombongan Perlombongan di Tanah Melayu selalunya merujuk kepada perlombongan bijih timah memandangkan hasil perlombongan logam lain seperti emas adalah terlalu sedikit. Dalam soal perkembangan perdagangan.

Arab. India dan China. perlombongan emastelah dijalankan selewat-lewatnya semenjak abad ke-16 lagi. [sunting]Emas Menurut J. Perusahaan ini pada umumnya merupakan perusahaan orang Melayu dan jumlah pengeluarannya adalah kecil. sikap orang Melayu yang menganggap perlombongan itu hanya merupakan pekerjaan sambilan menyebabkan perkembangannya tidak pesat. penggunaan pam kelikir dan sebagainya telah merangsangkan hasil pengeluaran terus meningkat. Dinyatakan bahawa di Pahang terutamanya di Kuala Lipis.A. apabila orang Cina mula melibatkan diri dalam perlombongan bijih timah. Selain itu. Selain itu. kemasukan modal Cina dan pengenalan cara-cara perlombongan yang lebih efektif oleh orang Cina. Pengambilan buruh Cina juga dipergiatkan lagi. seorang penulis Itali mengulas bahawa bijih timah di Tanah Melayu sangat tulen dan bercahaya. mereka telah menggalakkan kemasukan orang Cina sebagai buruh. . Keadaan ini telah memberi peluang kepada British untuk campur tangan dalam hal-hal pentadbiran Tanah Melayu. Kekayaan bijih timah di Tanah Melayu dapat dibuktikan melalui seorang pengembara Arab yang bernama Abu Dulaf (abad ke-10). Keadaan ini jelas dilihat mulai tahun 1820-an.F. Beliau berkata ³di seluruh dunia tidak ada lombong bijih timah seperti di Tanah Melayu´. Menurut sumber China pula.Melayu. Melaka dan Pahang ada mengeksport bijih timah. Selain itu. Bijih timah telah menarik minat pedagang-pedagang asing dari Mediterranean. Pada abad ke-12 pula. bijih timah mula dilombong di Perak pada tahun 1616 di Manjung dan Beruas. Lombong-lombong ini dikuasai oleh raja dan pembesar. Mereka menggunakan kapal korek untuk melombong. Kennedy. Penggunaan kapal korek dapat melombong dengan banyak tetapi kaedah ini memerlukan belanja yang tinggi. Catatan J. [sunting]Bijih timah Industri bijih timah merupakan satu industri yang tertua di Tanah Melayu sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. McNair pula menunjukkan. Pada tahun 1840-an. perlombongan bijih timah merupakan perusahaan orang Melayu. Mereka menggunakan cara melampan dan mendulang untuk melombong. Atas inisiatif pembesar. Dalam tempoh yang lebih lewat. Timah yang dilombong daripada kawasan pedalaman telah dilebur dan dijadikan timah jongkong lalu dibawa ke hilir sungai untuk diperniagakan. Sehingga tahun 1820-an. akibat perubahan radikal di Eropah dari segi penggunaan bijih timah. Dengan itu. kerajaan British juga berusaha untuk mewujudkan suasana yang menyenangkan kepada perkembangan perusahaan bijih timah swasta kepunyaan orang Eropah. perusahaan ini mula bertukar corak dengan penemuan kawasan baru. permintaan terhadapnya telah meningkat. perusahaan bijih timah oleh orang Cina mulai diambil alih oleh syarikat Eropah kerana teknik kapal korek yang dapat melombong dengan cepat dan akhirnya menjual perusahaan lombong bijih timah mereka kepada syarikat British. emas merupakan dagangan yang penting di Tanah Melayu sehinggakan Tanah Melayu dikenali sebagai Semenanjung Emas atau Semenanjung Kencana. perlombongan emas mungkin telah dijalankan berhampiran dengan Melaka pada zaman Neolitik lagi dan kenyataan ini mungkin benar kerana semenjak dahulu. Hasilnya adalah terhad. Keadaan ini telah membawa perubahan kekuasaan dan kaitan politik orang Cina di Tanah Melayu secara keseluruhan.

Arang batu yang diperolehi telah dijual dalam pasaran tempatan kepada Keretapi Tanah Melayu. stesen-stesen kuasa dan lombong bijih timah. Dalam tahun 1950-an. Namun kedua-dua lombong tersebut telah ditutup pada tahun 1941 apabila meletusnya Perang Dunia II. [sunting]Bauksit Bauksit hanya mula dikenali dan dijalankan perlombongannya pada tahun 1936 di Bukit Pasir berhampiran dengan Batu Pahat. Raub Australian Gold Mining Company (oleh orang Australia) telah ditubuhkan. Kebanyakan hasil bauksit Tanah Melayu dieksport ke negara Jepun dan hanya sebahagian kecil sahaja dieksport ke Australia dan Taiwan. Bijih besi ini kemudian dieksport ke negara Jepun dan menjelang tahun 1938. Ia merupakan syarikat perlombongan emas yang terpenting di Tanah Melayu dan ditutup pada tahun 1960-an. SebelumPerang Dunia II.Pada tahun 1889. kira-kira setengah daripada jumlah import bijih besi Jepun datangnya dari Tanah Melayu. pengeluaran arang batu mula merosot sebagai akibat persaingan dengan bahan api minyak. lombong arang batu di Batu Arang telah ditutup pada tahun 1960. [sunting]Arang batu Perlombongan arang batu dijalankan di Batu Arang (Selangor) dan Enggor (Perak). [sunting]Bijih besi Perlombongan bijih besi hanya dijalankan oleh syarikat-syarikat Jepun hanya selepas Perang Dunia I di Johor dan Terengganu sertaKelantan. dua lombong bauksit telah dibuka iaitu di Perigi Acheh dan Sri Medan. Dengan itu. Kegiatan ini dijalankan oleh Syarikat Malayan Collieries semenjak tahun 1915. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful