SCOALA POSTLICEALA SANITARA “SF.

VASILE CEL MARE”

REFERAT FARMACOTOXICOLOGIE TEMA TOXICITATEA MEDICATIEI HORMONALE

ELEV: GAFTON AURELIA

PROFESOR: D-NA. FARMACIST FLOREA ODETA

FARMACOTOXICOLOGIE

FARMACOTOXICOLOGIE GENERALA Farmacotoxicologia este ramura fundamentala a farmacologiei ce studiaza efectele sau reactiile adverse produse de medicamente precum si patologia medicamentelor. Reactiile adverse sunt reactiile nedorite daunatoare ce apar la dozele eficace terapeutic. Factori favorizanti: - numarul ridicat de medicamente asociate sau polimedicatia - doze eficace mari - tratament prelungit - stari fiziologice particulare (sarcina, varsta inaintata) - stari patologice (insuficienta renala, hepatica) - alti factori: o malnutritia o alcoolul o tutunul o insecticidele o alti poluanti din mediu Frecventa mai mare a reactiilor adverse se intalneste la varstnici. Reactiile adverse sunt clasificate in tipuri, dupa criteriul mecanismului de producere. Cele mai cunoscute mecanisme de producere a reactiilor adverse pot fi grupate in 5 categorii: - mecanism farmacodinamic secundar - mecanism toxic - mecanism idiosincrazic pe fond de boli genetice - mecanism imunologic alergic - mecanism de adaptare fiziologica Tipuri de reactii adverse 1. efect secundar prin mecanism farmacodinamic 2. efect toxic 3. efect cancerigen 4. efect mutagen 5. intoleranta - congenitala (idiosincrazie)

Exemple: . Caracteristica reactiilor imuno-alergice: . EFECTE SECUNDARE Efectele secundare sunt consecinta directa sau indirecta a actiunii farmacodinamice secundare ale medicamentelor. scaderea tonusului si peristaltismului normal intestinal. efect imunosupresiv 7.convulsii ce pot ajunge pana la coma provocate de anestezice locale administrate intravenos datorita actiunii excitante asupra SNC . toxicomania (toleranta + dependenta) 10. Metoprolol.somnolenta dupa trezirea din somn produc hipnocoercitivele de lunga durata (ex fenobarbitalul) .reactii adverse la intreruperea administrarii: .efect asupra reproducerii si a fatului Caracteristici comune ale efectelor secundare si toxice: . Haloperidol . Nebivolol . toleranta 8. dependenta psihica si fizica 9.sindrom de abstinenta .insuficienta functionala glandulara 11.sindrom neurologic extrapiramidal cu manifestare clinica de tip sindrom Parkinson produs de neuroleptice clasice (antipsihotice): Emetiral (proclorperazina).uscaciunea gurii si constipatia date de atropina (medicament antispastic parasimpatolitic) sunt consecinta actiunii secundare a atropinei – hiposalivatie.sindroame depresive induse de simpatolitice (ex alfametildopa – Dopegyt = antihipertensiv) si beta-adrenolitice de tip Atenolol. Bisoprolol.ambele reactii adverse apar fie la doze eficace ca efect advers fie la doze toxice in intoxicatii.intensitatea si frecventa cresc cu doza fiind doza-dependente si favorizate de supradozare in general .absenta relatiei gradate doza-efect 1. .dobandita (alergica) 6.efect rebound .. Betaxolo.

grave . letargie observata la femei tinere tratate cu AINS de tip ibuprofen) .ulcer gastro-duodenal care poate fi agravat de AINS si steroidiene datorita blocarii biosintezei de prostaglandina E2 (PGE2) cu functie hipersecretoare gastrica . Efectele toxice pot fi: .sindrom astmatic prin bronhoconstrictie care poate fi declansat sau agravat de catre beta-adrenolitice neselctive de tip Propranolol sau acid acetilsalicilic la doze antiinflamatoare . Efecte toxice la nivelul inimii . Efecte toxice la nivelul sistemului nervos central Apar tulburari psihice si neurologice favorizate si de terenul neuropsihic predispus si anume: .stare confuzionala produsa de barbiturice la batrani .tulburari de memorie. febra.usoare .hipovitaminoza – in cursul tratamentelor cu antibiotice cu spectru larg (tetraciclina) este consecinta inhibitiei florei microbiene saprofite intestinale 2. hidrocortizon hemisuccinat) .. prednison. dezorientare si halucinatie produse de anticolinergice la varstnici datorita reducerii numarului de neuroni colinergici centrali (atropina.psihoze si halucinatii produse de AINS de tip indometacin.efecte psihice – psihoze de tip schizofrenie provocate de supradozarea glucocorticoizilor (dexamethasona. tropicamida (Mydrum)).fatale (uneori) Efectele toxice se pot manifesta la nivelul tuturor tesuturilor si organelor. ibuprofen (meningita aseptica caracterizata prin cefalee. EFECTE TOXICE Efectele toxice = tulburari functionale sau morfologice diferite de efectele farmacodinamice si care apar la o parte din indivizii tratati in conditii similare.

Anemia aplastica = producerea deficitara de celule stem de catre maduva osoasa.hipercoagulabilitatea pana la tromboze produsa de contraceptivele orale .leucopenie (numar mic de globule albe) pana la agranulocitoza (scaderea masiva pana la disparitia totala a globulelor albe) si trombopenie produsa de citostatice . albe si trombocite (plachete sanguine).efecte morfologice – doxorubicin (antibiotic citotoxic utilizat in neoplasm) Efecte toxice la nivel sanguin Se poate produce aplazie medulara si anemie aplastica ce poate apare la saptamani dupa intreruperea tratamentului cu cloramfenicol.efecte functionale – aritmii – medicamente de tuse si raceala care contin cafeina .methemoglobinemie (cresterea anormala a concentratiei de methemoglobina produsa de derivati de anilina – paracetamolul) .Pot apare: . .hemoliza cu anemie produsa de medicamentele oxidante: o unele antihistaminice o sulfamide o peniciline in exces o aspirina . Aplazie medulara = rarefierea maduvei osoase tradusa prin scaderea numarului de globule rosii si albe si plachete sanguine. celule stem care exista la originea celor 3 tipuri de celule sanguine: globule rosii.efecte functionale: o varsaturi o diaree o colici .anemie megaloblastica prin deficit de vitamina B12 produsa de unele antiepileptice – fenitoinul Efecte toxice la nivelul aparatului digestiv Efectele sunt produse de medicamente iritante de genul antiinflamatoarelor: .

nefropatii produse de o aminoglicozide nefrotoxice (streptomicina. unele foarte grave: .tromboza suprahepatica produsa de contraceptivele orale.citoliza hepatica – produsa de medicamente cum sunt: o rifampicina o paracetamol o isoniazida o antimalarice .insuficienta renala produsa de saruri de calciu si vitamina D in exces Efecte toxice la nivelul aparatului respirator Se inregistreaza astm bronsic.carcinom hepatocelular – steroizii androgeni .. kanamicina. . Contraceptivele orale au un potential toxic hepatic ridicat.hepatita acuta / subacuta prin leziuni necrotice produsa de: o paracetamol o AINS o isoniazida o rifampicina o sulfamide . alveolita si fibroza pulmonara cu tuse. amikacina) o peniciline o aspirina . dispnee. prognostic sever produse de citostatice: ciclofosfamida. gentamicina.cristalurie (nisip) cu iritatia tubilor renali pot produce metaboliti acetilati ai sulfamidelor antimicrobiene greu solubili la pH-ul acid al urinei.ulcer Efecte toxice la nivelul ficatului Apar numeroase efecte adverse.efecte morfologice . Efecte toxice la nivelul rinichilor .ciroza hepatica prin leziuni necrotice poate produce metotrexatul administrat in doze mari timp indelungat . .colestaza intrahepatica (distrugerea canalelor biliare) produsa de contraceptive orale .

vertij.asocierea de medicamente oto-toxice . salicilati in cantitate mai mare de 6 g / zi.toxicitatea cohleara (tulburarea auzului pana la surditate) = data de aminoglicozide. diuretice (furosemid). neomicina are toxicitatea auditiva cea mai mare si frecvent ireversibila.toxicitatea vestibulara (tulburarea echilibrului.glaucom cu unghi deschis prin cresterea presiunii intraoculare produs de glucocorticosteroizi aplicati topic la nivelul ochiului Efecte toxice la nivelul muschilor si tesutului conjunctiv . Efecte toxice la nivelul ochilor Unele medicamente utilizate in doze mari timp indelungat se depoziteaza si depigmenteaza irisul. corneea si retina formand depozite galben-brune cu atrofia ireversibila a retinei si tulburari de vedere cum produc antimalaricele (clorochina si hidroxiclorochina) administrate in doze mari si timp indelungat aproximativ 3 ani in tratamentul poliartriteireumatoide si lupusului. mai ales streptomicina si gentamicina Dintre aminoglicozide.insuficienta renala Ototoxicitatea se manifesta ca: . ameteli) = data de aminoglicozide.retinita pigmentara fara afectarea vederii pot produce neurolepticele fenotiazinice gen tioridazina . ranitidina) . de aceea este exclusa administrarea sistemica a neomicinei. Alte efecte adverse: . mai ales kanamicina si amikacina.miopatii si neuropatii (inflamatii ale muschilor / nervilor) insotite sau nu de mialgii (dureri): o corticoizi o betablocante o ciclosporine o acid nalidixic o antihistaminice H2 (cimetidina.dozele mari si tratament indelungat .Efecte toxice la nivelul urechii Factorii ce cresc riscul de toxicitate la nivelul urechii sunt: . .

.acneea: o halotan o contraceptive orale o steroizi o antiepileptice o antituberculoase o vitamina B12 o barbiturice o cloramfenicol . Medicamentele contraceptive orale provoaca un numar insemnat de tipuri de efecte toxice cutanate: prurit.o antimalarice . salicilati) o antibiotice (peniciline) o antidepresive o AINS – ibuprofen o betablocante o diuretice (furosemid) o hormoni (insulina) o opiacee In general aceste efecte sunt reversibile dupa intreruperea tratamentului. letale.pruritul poate fi produs de: o barbiturice o opiacee o antidepresive o contraceptive orale . acnee. alopecie (caderea parului). Efecte toxice la nivelul pielii Efectele adverse toxice la nivelul pielii sunt de la cele mai usoare (eruptii cutanate) la cele mai grave. tulburari pigmentare etc.distructii musculare (rabdomiolize) – pot fi provocate de: o anestezice generale de tip halotan o analgezice (paracetamol. Sindromul miastenic de origine medicamentoasa este in general manifestarea unor efecte secundare ca de exemplu efectul secundar miorelaxant produs de meprobamat. diazepam etc.

.- - - - o penicilina o sulfamide o fenilbutazona o aciclovir purpura: o sulfamide o barbiturice o anticoagulante o aspirina o indometacin o fenitoina o citostatice fotoreactii (pigmentarea pielii in prezenta luminii): o fenotiazine o sulfamide o tatreacicline o barbiturice o acid nalidixic o adulcorante (zaharina. EFECTE ADVERSE CANCERIGENE Efectele adverse cancerigene constau in initierea si dezvoltarea de celule canceroase. ciclamat) tulburari pigmentare: o antimalaricele o citostatice o contraceptive orale o tetraciclina o neuroleptice o fenotiazine alopecii: o citostatice o anticoagulante o fenitoina o contraceptive orale 3.

Deviatia poate fi: .cantitativa (efect de supradozare sau ineficienta) . EFECTE ADVERSE MUTAGENE Efectele adverse mutagene constau in alterarea mesajului genetic .Reactiile adverse cancerigene au un foarte lung timp de latenta adesea 20-30 de ani. Substantele incriminate sunt: .colchicina . INTOLERANTA Intoleranta = raspunsul anormal cantitativ si/sau calitativ la un medicament deviat de la efectele farmacodinamice ale medicamentului ce apare numai la o parte din populatie.citostatice alchilante .intoleranta dobandita Intoleranta congenitala Poate fi: .de specie .fungicide 5.intoleranta congenitala . Exista 2 tipuri: .substante alchilante (citostatice alchilante) .hidrocarburi policiclice din gudronul de carbune.unele toxine produse de mucegaiuri 4. fumul de tigara .amine aromatice .de grup (idiosincrazie) Idiosincrazia se manifesta ca o deviatie de la raspunsul farmacodinamic normal al populatiei la un medicament.agenti chimici – substante mutagene Exemple de medicamente mutagene: .agenti fizici – radiatii .

O gena poate fi absenta sau poate prezenta anomalii.nitroderivati – nitrofurantoina Hemoliza poate fi redusa fara manifestari clinice si semnificativa clinic..anemia acuta hemolitica . Aceasta enzima mentine concentratia normala de glutation redus in eritrocite.anemia cronica .rasa neagra .antimalarice . Cand este in deficit scade concentratia de glutation redus si se micsoreaza rezistenta eritrocitelor fata de substantele oxidante care vor produce hemoliza.sulfonil uree hipoglicemiante – tolbutamida . Enzimopatii frecvent implicate sunt: .hemoglobinopatii .icter grav la nou nascut Intoleranta dobandita . Cauza = particularitati genetice innascute. Exemple de medicamente ce produc hemoliza in deficit G-6PD: . ceea ce face ca enzima corespunzatoare acestei gene sa fie absenta sau anormala.sulfonamide antimicrobiene . Manifestari clinice: . Aceste anomalii enzimatice determinate genetic se numes enzimopatii.Asia de sud-est Este mai frecventa la barbati. manifestari cu anemie iar in cazuri grave moartea.populatia mediteraneeana .deficienta de glucozo 6-fosfat dehidrogenaza eritrocitara G-6PD .calitativa (reactie anormala diferita la actiunea farmacodinamica) Apare la scurt timp dupa inceperea tratamentului sau chiar la prima doza. Se pare ca reprezinta o aparare fata de agentul malariei care se dezvolta mai greu in eritrocitele cu deficit de G-6PD.methemoglobin reductaza eritrocitara Deficienta de G-6PD afecteaza in special: .

astm bronsic alergic . Intoleranta dobandita reprezinta de fapt o alergie la un medicament avand mecanism imunologic – implica contactul prealabil al medicamentului alergizant (antigen) cu organismul cu formarea de anticorpi (imunoglobuline).penicilina G .temporara .permanenta Se mai numeste hipersensibilitate sau sensibilizare.edem Quincke .anafilactic .mediat celular Medicamente ce pot declansa reactii de tip anafilactic .Apare in timpul vietii si poate fi: .substante iodate de contrast .urticarie .ampicilina . Un contact ulterior al organismului sensibilizat cu medicamentul duce la declansarea reactiei alergice. Exista 4 tipuri de reactii adverse alergice: . calea de administrare S-a constata aparitia mai frecventa la aplicarea locala pe piele sau mucoase.medicament – potentialul antigenic al medicamentului si frecventa contactului cu organismul .mediat prin complexe imune .soc anafilactic . ereditatea.rinita alergica .anestezice IV .organism – reactivitatea individuala care e mai mare la femei.aspirina reactii de tip anafilactic: . Factorii favorizanti ai aparitiei alergiei la medicament sunt dependenti de: .citotoxic .

.sulfonamide + rifampicina – trombocitopenie imuna Medicamente ce declanseaza reactii adverse mediate prin complexe imune .Evolutia este scurta .gentamicina .barbiturice .poate aparea la intervale foarte diferite de la o administrare anterioara a medicamentului (zile – ani).nefrita interstitiala acuta .Sfarsitul poate fi: o cu moarte o cu restabilire completa .aspirine Toate acestea pot da: .Debutul poate aparea in cateva minute sau secunde .neomicina .penicilina + sulfonamide + fenilbutazona – granulocitopenie imuna .peniciline + sulfonamide – pot produce anemie hemolitica imuna .saruri de aur Acestea pot duce la: .eruptii SOCUL ALERGIC MEDICAMENTOS = cea mai grava forma de reactie adversa .peniciline .dermatite de contact .sulfonamide .glomerulonefrita Medicamente ce declanseaza reactii adverse alergice mediate celular .sulfonamida .Medicamente ce declanseaza reactii adverse de tip citotoxic .peniciline forme retard (moldamin) .

teste o cutanate o in vitro 6. Agranulocitoza = diminuarea numarului sau disparitia unor globule albe (granulocite) din sange. agranulocitoza = manifestare clinica acuta cu evolutie dramatica imediata spre exitus 2. Tipuri de efecte adverse imunosupresive In functie de perioada de latenta clinica se disting doua tipuri de efecte adverse imunosupresive: 1.anamneza minutioasa – cea mai buna metoda si lipsita de riscuri .imunostimulatoare (ex: Levamisol (Decaris)) . In terapeutica se utilizeaza unele medicamente pentru actiunea lor modulatoare asupra sistemului imunitar: .Metode de investigare a sensibilizarii la medicamente .) Un numar mare de medicamente utilizate in terapeutica au actiune imunosupresiva manifestata insa ca efect nedorit advers. citostatice etc. deficienta imunitara latenta = evolutie mascata cu manifestare clinica tardiva. rezultand infectii deosebit de grave sau tumori maligne dezvoltate pe fondul de imunodepresie. . EFECTE ADVERSE IMUNOSUPRESIVE Efectul advers imunosupresiv consta in deprimarea sau suprimarea capacitatii imunitare de aparare. Chiar si levamisolul (cunoscut si utilizat ca imunostimulator) poate produce agranulocitoza ce poate fi fatala atunci cand este administrat pe termen lung. 1.imunodepresive (inhiba sistemul imunitar) (ex: Corticosteroizi.

antiinflamatoare o fenilbutazona .sulfamide diuretice o acetazolamida (ederen) o hidroclorotiazida (nefrix) o furosemid o indapamid .anticonvulsivante o carbamazepina o fenitoina .sulfonamide antimicrobiene o sulfafurazolul (neoxazol) o sulfametoxazol + trimetoprim 5/1 (biseptrim) .Agranulocitoza poate fi declansata de numeroase medicamente din diferite grupe farmacodinamice: .sulfamide antidiabetice (hipoglicemiante) o glibenclamid (maninil) o glipizid (glucotrol) o gliclazid (diaprel) .neuroleptice fenotiazine o levomepromazina .anestezice generale o inhalatorii o barbiturice administrate IV .antireumatice o saruri de aur .alte grupe – antibiotice si chimioterapice o cloramfenicol o peniciline o cefalosporine .analgezice / antipiretice o derivati de pirazolona  noraminofenazona (metamizol = algocalmin)  fenazona  propifenazona o derivati de anilina  fenacetina  paracetamol .

tratament de urgenta cu asocieri de antibiotice la doze mari .medicamentosi Factorul medicamentos e reprezentat de abuzul de medicamente cu potential advers imunodepresiv ridicat. Evolutia este spre infectii foarte grave si / sau tumori maligne.- antidepresive ciclice antitiroidiene antimalarice antihistaminice H1.toxici .virotici . H2 antiaritmice o propranolol o chinidina .in cazuri foarte grave se face transplant medular 2.transfuzie de granulocite .prirea imediata a administrarii medicamentului .agranulocitoza se instaleaza in 6-10 ore – mecanismul este imunologic la un subiect sensibilizat .agranulocitoza se instaleaza in 7-10 zile daca subiectul este la prima expunere Tratamentul agranulocitozei Tratamentul trebuie facut corect si de urgenta: . Medicamente incriminate . Deficienta imunitara latenta Factorii cauzali incriminati sunt: .antihipertensive o alfametildopa Viteza de instalare a agranulocitozei este in functie de mecanismul de producere implicat fiind mare in cazul mecanismului imunoalergic. Exemple: .spitalizare si izolare in camera sterila .

innascuta (congenitala).contraindicarea antibioterapiei empirice la diabetici .limitarea rationala a terapiei cu antibiotice in copilarie atunci cand sistemul imunitar este in dezvoltare . TOLERANTA Toleranta = consta intr-o sensibilitate redusa sau absenta la unele actiuni ale unui medicament.limitarea utilizarii medicamentelor cu potential advers imunosupresiv crescut . Tipuri de toleranta: .antibioterapie stiintifica si rationala pentru reducerea riscului de: o scadere a capacitatii de aparare imunitara o crestere a rezistentei bacteriene o esec al antibioterapiei . care poate fi: .monitorizarea imunitara a bolnavilor cu risc 7.- cloramfenicol sulfonamide fenotiazide anticonvulsivante alcool in administrare cronica anestezice generale tetraciclina rifampicina eritromicina streptomicina AINS glucocorticoizi citostatice anestezice locale Profilaxia efectelor adverse imunosupresive .cunoasterea medicamentelor cu potential farmacotoxicologic imunosupresiv .

antidepresive triclice la doze mari . .este reversibila .hipnotice barbiturice . Caracteristici: .este de scurta durata dupa intreruperea tratamentului exemple: . care poate fi: o acuta (tahifilaxie) o cronica (obisnuinta) o incrucisata Tahifilaxia = consta in diminuarea progresiva a intensitatii efectului prin administrari repetate la intervale scurte de timp. Caracteristici: .poate merge pana la disparitia efectului . Se obtine acelasi efect cu doze marite.- o de specie (ex: iepurele prezinta toleranta innascuta la atropina deoarece dispune de o enzima care metabolizeaza rapid atropina) o de grup (ex: unii indivizi prezinta resitenta la anticoagulante si necesita doze mai mari din aceste medicamente) dobandita.dispare la intrerupere dupa un interval de timp variabil Exemple: .efedrina .pulberea de hipofiza posterioara Obisnuinta = consta in diminuarea treptata a unor efecte ale medicamentului in urma administrarii repetate.se instaleaza lent si niciodata nu e completa .se instaleaza repede .antiasmatice .nitroglicerina Atitudinea corecta consta in inlocuirea medicamentului.

psihica = stare psihica ce consta in modificarea de comportament si o stare mentala particulara cu necesitatea psihica imperioasa de administrare continua / periodica a substanteti procurata prin orice mijloace pentru a obtine o senzatie de bine sau pentru inlaturarea disconfortului psihic chiar daca indivizii stiu ca le dauneaza sanatatii.caile de administrare Tipuri de farmacodependenta: . .Fizica = stare patologica cauzata de administrare repetata a unei substante.consumatorii cronici de alcool sunt mai putin sensibili la actiunea narcoticelor. Evidentierea se face prin aparitia sindromului de abstinenta sau de retragere manifestat prin simptome caracteristice psihice.cantitatile consumate si frecventa consumului . 8.particularitatile si antecedentele individului .substanta incriminata . vegetative si somatice opuse actiunii farmacodinamice ale substantei.mediul socio-cultural . FARMACODEPENDENTA Farmacodependenta = stare psihica si/sau fizica caracterizata prin modificari de comportament si alte reactii incluzand nevoia de a lua substanta continuu sau periodic pentru a resimti efecte psihice sau a evita suferintele privatiunii. situatiei familiale si cosiale si se expun la riscuri pentru procurare. Factori ce conditioneaza instalarea farmacodependentei: . .Toleranta incrucisata = apare intre un numar N de medicamente metabolizate de acelasi sistem enzimatic sau care actioneaza pe acelasi substrat reactiv. Exemplu: . stare ce se evidentiaza numai la intreruperea administrarii sau la reducerea importanta a dozelor.

stimulatoare SNC: o tip amfetamina o tip cocaina .farmacodependenta fizica .farmacodependenta psihica . TOXICOMANIA Toxicomania = stare de intoxicatie cronica ce totalizeaza 3 efecte adverse: . meprobamat) .toleranta (obisnuinta) Tipuri de toxicomanii: .deprimante SNC: o alcool o hipnotice o barbiturice o sedative o tranchilizante (diazepam.halocinogene o tip mescalina .9.canabis: o marihuana .in functie de numarul drogurilor exista: o monotoxicomanii o politoxicomanii .in functie de drog: o toxicomanii minore la  barbiturice  hipnotice  tranchilizante  alcool o toxicomanii majore la  morfina  heroina Substante capabile sa produca farmacodependenta: .

unele cu manifestari clinice grave. sindrom de retragere III. 10. efect de ricoseu sau rebound II.antihistaminice H2 (antiulceroase) o cimetidina o ranitidina o famotidina . REACTII ADVERSE LA INTRERUPEREA FARMACOTERAPIEI La intreruperea brusca a unui tratament de lunga durata pot sa fie declansate reactii adverse.β – adrenolitice de tip Propranolol . Exemple: . insuficienta functionala I.marihuana (din frunze si inflorescenta) . Reactiile adverse declansate la intreruperea brusca a farmacoterapiei prelungite sunt de 3 tipuri: I.solventi organici volatili: o acetona o CCl4 o toluen . Efectul rebound = declansat la intreruperea unui tratament de lunga durata cu blocante ale receptorilor (anatgonisti farmacologici).o hasis .hasis (din rezina) . Cele mai importante produse sunt: .tetra-hidro-cannabinol THC Cel mai mare potential toxicomanogen il au morfina si cocaina.anticolinergice centrale .Fenciclidina Canabis = nume generic dat produselor obtinute din Canabis Indica (canepa indiana).

oprirea brusca a antianginoaselor β1 – adrenolitice (metoprolol.o atropina o trihexifenidil Efectul rebound sau de revenire se manifesta clinic prin revenirea bolii tratate exacerbata (agravata) dupa intreruperea brusca a tratamentului indelungat. nebivolo) poate declansa crizele de angina pectorala. Exemple: .barbiturice si benzodiazepine Sindromul de retragere se manifesta clinic prin simptome psihice si somatice.medicamentul antagonist blocheaza receptorii si impiedica stimularea acestora de catre mediatorul chimic fiziologic (agonist fiziologic) un timp prea indelungat . durata in functie de grupa farmacodinamica si clinica de medicament. bisoprolol.la intreruperea brusca a terapiei cu un medicament anatogonist prelungita pana la externalizarea receptorilor agonistul fiziologic va reactiona asupra receptorilor sensibilizati declansand efecte exagerate II. intensitate.la intreruperea brusca a antiulceroaselor antihistaminice H2 agravarea ulcerului gastro-duodenal poate merge pana la perforare . Difera ca simptomatologie.in compensatie sistemul receptor se adapteaza prin cresterea numarului de receptori disponibili pentru activare si externalizarea lor la suprafata membranei . atenolo. Mecanism: . opuse sau asemanatoare actiunii farmacodinamice ale medicamentului a carui administrare este oprita. Sindromul de retragere = declansat la intreruperea unui tratament de lunga durata cu agonisti ai receptorilor (agonisti farmacologici) Exemple: . betaxolo. .opiacee si morfinomimetice .

intreruperea unei terapii indelungate cu fenobarbital poate declansa o criza convulsiva III.medicamente ce declanseaza tulburari la oprirea brusca a tratamentului (oprirea tratamentului se face prin reducerea treptata a dozelor) o antiepileptice o antiparkinsoniene o antihipertensive de tip clonidina. Exemplu: glucocorticosteroizii administrati in doze farmacologice ca medicatie: .antiasmatica .medicamente ce pot provoca ocazional tulburari la oprirea brusca a tratamentului (oprirea tratamentului se face prin reducerea treptata a dozelor) o neuroleptice o tranchilizante de tip meprobamat o hipnotice .imunosupresiva Medicamentele incriminate in reactii adverse la intreruperea farmacoterapiei se impart in 3 grupe dupa gravitatea efectelor clinice: . Insuficienta functionala Insuficienta functionala a unor glande endocrine periferice poate fi declansata la intreruperea brusca a unui tratament indelungat cu hormonii naturali sau de sinteza ai glandei respective administrati la doze farmacologice.Exemple: .oprirea administrarii morfinei dupa o terapie indelungata poate declansa un sindrom asemanator ca simptomatologie sindromului de abstinenta la morfinomani . α-metildopa o antiasmatice o antianginoase β-blocante o antihistaminice H2 o morfinomimetice o corticosteroizi .antiinflamatoare .

EFECTE ADVERSE ASUPRA PROCESULUI REPRODUCERII Medicamentele care difuzeaza prin placenta sunt foarte numeroase pentru ca placenta fiind o membrana lipidica cu pori si sisteme membranare de transport activ permite difuziunea de la mama la fat a substantelor liposolubile cu greutatea moleculara M < 1000 si a celor hidrosolubile polare si disociate din grupele: aminoacizi vitamine hormoni antibiotice chimioterapice narcotice hipnotice tranchilizante neuroleptice antiepileptice analgezice.antiepileptice: Fenitoin. Doxepina .medicamente presupuse a produce tulburari la oprirea brusca o anticoagulante orale o anorexigne 11. antipiretice morfinomimetice citostatice altele Incidenta cea mai mare a efectelor adverse este in primele 3 luni cand predomina riscul de malformatii (efecte teratogene). unghii) .derivati de vitamina A: Izotretinoin (malformatii cardiace.tranchilizante benzodiazepine (malformatii cranio-faciale) . Medicamente contraindicate la gravide datorita potentialului teratogen . SNC) .o sedative o decongestive nazale .anticoagulante cumarinice: acenocumarol (malformatii SNC.antidepresive (malformatii cardiace. acid valproic (malformatii cranio-faciale. Amitriptilina. Fluorouracil (malformatii cranio-faciale) . craniofaciale) . degete.hormoni . ale membrelor): o cele pe baza de Li o triciclice: Anafril.antineoplazice gen Methotrexat.

xilina – bradicardie. gusa . deprimare medulara . midazolam – sedare. sindrom de abstinenta la nou-nascut . tulburari neurologice . hipotiroidism .cloramfenicol – colaps.neuroleptice fentiazine (levomepromazina) – sedare. convulsii . aspirina – hemoragii la doze mari . hipotermie . thyrozol) – gusa. colorata in galben .Medicamente contraindicate la gravide datorita potentialului feto-toxic .aminoglicozide (streptomicina. diazepam.si hidro-solubile.anestezice locale de ti[ lidocaina. kanamicina) – oto-toxicitate EFECTE ADVERSE ASUPRA SUGARULUI Sugarul poate fi expus la reactii adverse provocate de medicamente luate de mama si excretate in lapte. lorazepam.β – adrenolitice – deprimare respiratorie. bradicardie .tranchilizante benzodiazepine de tip bromazepam. deprimare respiratorie . Medicamente contraindicate in timpul alaptarii: . lipo.metronidazol – voma.aminoglicozide – ototoxicitate .tetraciclina – dentitie anormala. asfixie.barbiturice – sedare. sindrom de abstinenta la nou-nascut .morfina – poate produce deprimare respiratorie.anti-tiroidiene (ioduri. deprimare respiratorie. Unele antiepileptice sunt excretate in cantitati relativ mari in lapte.antitiroidiene – hipotiroidism. tulburari digestive . Bariera sange – lapte reprezinta o membrana lipidica cu pori si permite eliminarea in laptele matern a multor medicamente nedisociate. In general cantitatea eliminata din lapte si ingerata de sugar este foarte mica (aproximativ 1% din concentratia realizata de mama).salicilati.anticoagulante cumarinice – hemoragii .cloramfenicol – colaps .antiinflamatoare si antireumatice: .tetracicline – colorarea galbena a dintilor.

Insulina este un hormon polipeptidic secretat de celulele beta ale insulelor pancreatice. Farmacotoxicologie. psihice (anxietate. greata).- o acid acetil salicilic – hemoragii. coma. eritem. nefrite analgezice. Preparatele de insulina insuficient purificate produc fenomane alergice manifestate prin: urticarie. La supradozare apare hipoglicemie insotita de simptome vegetative (datorita eliberarii compensatorii de catecolamine: transpiratii. moarte. colaps.vitamina B6 Efecte secundare ale medicatiei hormonale Insulina si antidiabeticele de sinteza. convulsii. hipertensiune.contraceptive orale . iritabilitate. tahicardie. Este formata din 51 aminoacizi. Uneori efectul insulinei diminua sau dispare. purpura o indometacin la doze mari – colaps o saruri de Au – hepatite. edeme. Daca valoarea glicemiei scade sub 40mg/100ml fenomenele sunt grave aparand delir. . convulsii). fenomen numit insulino-rezistenta. digestive (foame. paloare). Fenomenul se evita prin scimbarea locului injectiei. dependenta purgative – diaree sedative (bromurile in general) – somnolenta Medicamente ce pot suprima lactatia: . confuzie).diuretice . tulburari respiratorii. dispusi in doua lanturi polipeptidice A si B. antipiretice (paracetamol) – methemoglobinemie opiacee – deprimare respiratorie. legate intre ele prin doua punti disulfidice. Fenomenul se evita prin scimbarea locului injectiei. paralizii. tremuraturi. La locul injectarii subcutanate apar lipodistrofii manifestate prin lipoatrofie sau lipohipertrofie. nervoase(ameteli.

Produc anomalii fetale daca sunt administrate in timpul sarcinii. dermatita exfoliativa. B12 si-a acidului folic. greata. eritem polimeorf. Preparatele purificate sunt mai putin imunogene si acest fenomen nu apare. Biguanide antidiabetice. Efectul este mai intens la batrani( la care se utilizeaza dozele mai mici)sau in cazul asocierii cu medicamente care pot creste nivelul plasmatic al sulfamidelor prin diverse mecanisme. iar in insuficienta renala se produce cumularea datorita scaderii ratei de eliminare netransformate sau scaderii metabolizarii in rinichi. voma. Sulfamide antidiabetice. mai frecvent la inceputul tratamentului manifestate prin anorexie. eruptii maculopapulare. Efectele diminua in intesitate daca se reduc dozele sau daca administrarea se face la mese. Efecte toxice sau alergice cutanate( apar in primele 2 luni de tratament) si constau in prurit. Hipoglicemia apare numai in cazul asocierii biguanidelor cu sulfamide sau cu insulina. Tulburari digestive menifestate prin greata. In insuficienta hepatica diminua capacitatea de metabolizare( pentru substantele epurate predominant hepatic). voma. gust metalic. diaree. Produc tulburari digestive. agranulocitoza. constipatie sau diaree. O reactie adversa particulara (cu frecventa redusa. Fenomenul este intalnit la preparatele clasice si mai ales la insulina bovina insuficient purificata si este datorata aparitiei de anticorpi specifici care inactiveaza insulina exogena. trombocitopenie. . Farmacotoxicologie. discrazii sanguine de natura alergica.Uneori efectul insulinei diminua sau dispare. pancitopenie. fenomen numit insulino-rezistent. Hipoglicemia apare in caz de supradozare sau in cazul insuficientei renale sau hepatice. dar grava) este acidoza lactica. femonen datorat stimularii glicolizei anaerobe. La tratament indelungat pot scade absorbtia vit.

-aparat genital feminin: curele cu estrogeni administrati 25 zile asociati cu progesteron in ultimele 10-14 zile duc la sangerari uterine periodice. Produc edeme datorita retentiei hidrosaline. . Hormonii estrogeni. deoarece cresc concentratia colesterolului si scad concentratia acizilor grasi liberi. -sange:cresc riscul afectiunilor tromboembolice deoarece cresc sinteza factorilor coagularii si-a fibrinogenului si scad antitrombina 3. anorexie sau crestere in greutate. Farmacotoxicologie. Reactiile adverse produse de estrogeni sunt: -aparatul digestiv:greata mai ales la inceputul tratamentului (acesta diminua pe parcusul continuarii administrarii lor). La tratament prelungit pot produce calculoza biliara. -la nivelul hepatic: pot creste transaminazele serice.Hormonii sexuali si antagonisti. efect datorat probabil stimularii sistemului renina-angiotensivaaldosteron. -aparatul cardiovascular: cresc tensiunea arteriala( fenomen reversibil la incetarea tratamentului). Rar produc icter colestatic. fosfotaza alcalina. iar administrarea zilnica de asociatii esteroprogestative duce la aparitia unor sangerari intermenstruale neregulate. diaree.

depresie la utilizarea dozelor mari. Administrati la barbati in cancerul de prostata duc la scaderea libiboului. Inductoarele ovulatiei. voma. Farmacotoxicologie. cresterea tensiunii arteriale mai ales cand sunt utilizate in asociatii estro-progestativele(pentru efect contraceptiv). De asemeni. iritabilitate. retentie hidrosalina cu edeme. . edeme. -tulburari SNC :cefalee. atrofie testiculara. . administrat in timpul sarciniii poate produce virilizarea fetusului femel. ginecomastie. flebite si tromboembolii mai ales substantele cu efect estrogenic( semnele clinice care insotesc aceste tulburari sunt cefaleea si tulburarile de vedere. Farmacotoxicologie. cu chisturi foliculinice sau luteale.la barbat pot produce ginecomastie. -crestere in greutate. timp indelungat. in doze mari poate produce fibromatoza multipla. Progestativele. dureri pelvine si abdominale. La utilizarea de doze mari produc: -stimulare excesiva a ovarelor cu cresterea volumuli lor. acestea impun oprirea tratamentului). Reactii adverse produse de progestativele naturale: -progesteronul natural administrat timp indelungat. Reactii adverse produse de progestative de sinteza: -tulburari digestive: greata.La tratament indelungat induc hiperplazia anormala a celulelor endometriale cu aparitia carcinomului endometrial(riscul cancerului de endometru este crescut la femei cu tratament prelungit mai mult de 5 ani). apigastralgii. hipercolesterolemie. la tratament prelungit cresc riscul de cancer mamar.

retentie hidrosalina prin cresterea secretiei de renina. cefalee. hirsutism. edeme(mai ales preparatele care contin concentratii mai mari de estrogeni). diminuarea spermatogenezei la tratament indelungat. Reactiile adverse produse de combinatiile estroprogestative fixe sunt: reactii adverse minore: greata. ingrosarea vocii. retentie hidrosalina. amenoree prelungita dupa oprirea medicatiei. mai slaba comparativ cu estrogenii. suprastimulare sexuala. calvitie temporala sau difuza. -reactii adverse severe: tromboembolii cu accidente vasculare cerebrale si coronare. crestere in greutate. adenoame hepatice. stimulare SNC cu tremor si anxietate. Farmacotoxicologie. . hiperglicemie. hipokaliemie. Medicatia motilitatii uterine. cresterea libidoului. palpitatii. icter colestatic. hipertrofia prostatei. Hormoni androgeni si anabolizanti Reactiile adverse produse de hormonii androgeni sunt: -la femei produc virilizare: acnene. mai rar pot apare sangerari uterine neregulate. hipertensiune arteriala. Reactiile adverse sunt: -stimulare cardiaca cu tahicardie. -la barbati pot produce priapism. -la baieti.Contraceptive hormonale (anticonceptionale) Farmacotoxicologie. administrati inainte de pubertate pot duce la masculinizare precoce si la oprirea cresterii prin inhibitia cartilajului epifizar. icter colestatic. tensiunea sanilor. senzatie de voma. depresie. ameteli. tulburari menstruale(pana la amenoree). candidoze vaginale. pigmentarea pielii.

tremuraturi. la bolnavii cu mixedem sau afectiuni cardiace produc reactii adverse uneori letale. diaree. crampe musculare. hipofunctia tiroidiana este caracterizata prin: oboseala. iar la nivel cutanat congestie cutanata. hepatita. cresterea volumuli tiroidei faraformare de coloid folicular(acest efect este datorat cresterii secretiei de tirotrofina). administrate timp indelungat. transpiratii. -tulburari digestive: greata. La nivel SNC produc: hiperexcitabilitate. Farmacotoxicologie. la nivel hepatic pot produce. crize de angor.Hormoni tiroidieni si antitiroidiene. Reactiile adverse produse de antitiroidiene sunt: -hipertiroidism care apare in cazul administrarii unor doze mari. diaree. palpitatii. emeteli. Farmacotoxicologie. mai rar. voma. insomnie. scaderea in greutate. . Antitiroidiene. Pe aparatul cardiovascular produc: tahicardie. -in general hormonii tiroidieni la doze mari produc fenomene de hipertiroidie caracterizate prin exarcebarea actiunilor farmacodinamice la nivelul aparatelor si sistemelor. La nivel digestiv se inregistreaza anorexie.

-tulburari sanguine: leucopenie. -daca administrarea se face in sarcina. trec in laptele matern si produc hipertiroidism la sugar. administrate la femeile care alapteaza. . la o parte din bolnavi poate apare brusc agranulocitoza. dupa luna 3 produc la fat hipertiroidism.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful