Program Mentor Mentee ‘Tunjuk Ajarku Sifu’ – 2010

KERTAS KERJA CADANGAN PROGRAM MENTOR MENTEE 2010 SEKOLAH SENI JOHOR BAHRU JALAN ABDUL SAMAD 80100 JOHOR BAHRU

1.0

PENDAHULUAN 1.1 Sekolah Seni Johor Bahru merupakan salah satu agenda khas yang diaspirasikan dan dilaksanakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Sekolah ini telah beroperasi bermula 15 Januari 2007. Pelajar-pelajar berbakat telah dipilih untuk mengikuti pembelajaran dalam empat pakej cabang seni yang telah ditetapkan iaitu Seni Visual, Seni Tari, Seni Teater dan Seni Visual di samping mata pelajaran akademik. 1.2 Sebagai salah satu langkah ke arah memastikan setiap pelajar mendapat perhatian dan dipantau dari segi akademik , sahsiah dan disiplin. Program Mentor Mentee ’Tunjuk Ajar ku Sifu’ merupakan salah satu alternatif mendekatkan dan merapatkan pelajar dengan guru masing-masing. Guru atau mentor akan memainkan peranan bagi memastikan mentee mereka sentiasa mencapai pencapaian cemerlang dalam semua bidang, akademik dan juga sahsiah.

2.0

TUJUAN Pemerhatian dan motivasi kepada pelajar bagi mencapai kecemerlangan sahsiah, akademik dan disiplin. RASIONAL 3.1 Memberi peluang kepada pelajar untuk berkongsi maklumat, masalah dan mendapat bimbingan daripada guru-guru. Dengan kewujudan peluang tersebut, diharap ianya mampu melahirkan pelajar yang lebih cemerlang, bersahsiah dan berdisiplin serta sentiasa bersedia untuk menghadapi suasana pembelajaran hasil perkongsian maklumat dan masalah bersama mentor masing-masing.

3.0

4.0

OBJEKTIF 4.1 4.2 Pelajar lebih bermotivasi untuk mencapai kecemerlangan akademik, disiplin dan sahsiah. Memberikan bimbingan agar pelajar kecemerlangan akademik dan disiplin. sentiasa menjaga tatasusila,

Unit Bimbingan & Kaunseling SSeMJB

Page 1

0 Sekolah Seni Johor Bahru Januari 2010 Unit Bimbingan & Kaunseling SSeMJB Page 2 .0 SASARAN Semua pelajar PENGISIAN AKTIVITI Pertemuan dan bimibingan KESIMPULAN Diharapkan program ini mampu menyuntik semangat dan melahirkan pelajar Sekolah Seni Johor Bahru yang sentiasa dibimbing dan dipantau agar mereka mencapai kecemerlangan di dalam akademik.0 8. sahsiah dan disiplin.Program Mentor Mentee ‘Tunjuk Ajarku Sifu’ – 2010 5. 7.0 JAWATAN KUASA PENGELOLA JAWATANKUASA PENGELOLA PROGRAM MENTOR MENTEE ‘TUNJUK AJARKU SIFU’ SEKOLAH SENI JOHOR BAHRU 2010 Penasihat Cik Hjh Rohana Bt Ismail (Pengetua) Pengerusi Cik Hjh Norziah Bt Aziz (Penolong Kanan Akademik / Pentadbiran) Naib Pengerusi 1 En Ali Mustaffa Bin Othman (Penolong Kanan Hal Ehwal Murid) Naib Pengerusi 2 En Tee Tiam Chai (Penolong Kanan Kokurikulum) Penyelaras Program Pn Suhaibah Binti Mohamed (Guru Kaunseling) Setiausaha Cik Nurul Akmar Binti Said (Guru Kaunseling) Ahli Jawatan kuasa Kerja Semua guru Sekolah Seni Johor Bahru 6.