Plan de afacere

Acest model plan de afaceri vine in ajutorul tau. El contine peste 150 de intrebari, impartite pe diferite capitole. Daca o intrebare nu se potriveste tipului de afacere pe care vrei sa-l faci, treci la urmatoarea. Valoarea reala a crearii unui plan de afaceri nu este de fiecare data palpabilitatea produsului, adica aceea ca, la final, vei simti produsul in mana. Adevarata valoare este ca necesita un proces de cercetare si gandire despre tipul de afacere pe care vrei sa-l faci, totul decurgand intr-un mod sistematic. In timp ce scri un plan de afaceri, vei studia, vei cerceta, te vei gandi de mai multe ori inainte sa-ti raspunzi la intrebari, vei analiza orice idee si cat de buna este ea pentru tine. Necesita timp acum, dar efectele viitoare sunt cat se poate de profitabile. Lipsa unui plan de afaceri te poate costa grav in viitor si duce chiar la falimentul afacerii. Acest model de plan de afaceri este un model care poate fi folosit pentru orice tip de afacere. Totusi, tu va trebui sa modifici ori de cate ori vor exista situatii particulare. La sfarsitul acestui model de plan de afaceri am prezentat cateva situatii particulare pentru diferite tipuri de afaceri. Aceasta sectiune contine, de altfel, si informatii care iti vor imbunatati planul de afaceri si il vor face mult mai eficient. Daca scri acest plan de afaceri cu scopul de a-l prezenta investitorilor sau unei banci fi foarte atent la stilul de scris, vei fi judecat atat in functie de calitatea planului cat si in functie de ideile tale. In zilele noastre prezenta pe internet este obligatorie. Beneficiile pe care le va avea afacerea ta sunt foarte numeroase, iar indifferent de marimea afacerii tale, un website care sa te reprezinte este absolut necesar. Tocmai de accea am scris un ghid despre ce trebuie sa faci ca website-ul sa te reprezinte la cel mai inalt nivel. Aici am descris in peste 30 de pagini despre cum sa-ti cresti numarul de vizitatori/clienti, cum sa-i faci sa cumpere mai mult si cum sa-i faci sa cumpere produsele mai scumpe. Acest ghid il primesti gratuit odata cu abonarea dumneavoastra la newsletterul nostru. Sfatul nostru este sa includeti in planul dumneavoastra de afaceri si costurile necesare pentru deschiderea unui website. In mod normal, crearea unui plan de afaceri foarte bun necesita saptamani. Majoritatea timpului este petrecut pentru studii si reanalizarea propriilor idei si presupuneri. La sfarsit valoarea unui astfel de plan poate fi inestimabila, deci aloca suficient timp si fa treaba asa cum trebuie. Nu vei regreta efortul. Si nu in ultimul rand, nu uita sa pastrezi notite despre sursa informatiilor si despre orice date financiare.

Plan de afaceri model
Proprietar:

Cuprinsul planului de afaceri I. Management si organizare VII.Nume: Adresa: Nr. Produse si servicii IV. Plan operational VI. de Telefon: Fax: E-Mail: I. Anexe II. Declaratie de venituri personale VIII. Plan de Marketing V. O descriere generala a afacerii . Plan financiar X. II. Costuri pentru inceputul afacerii si capitalizare IX. Cuprins O descriere generala a afacerii III.

In acest caz. a misiunii lor. pe o perioada scurta de timp. un obiectiv poate fi. Poti incepe facand si tu acest lucru. Ce este important pentru tine la aceasta afacere? Cui ii sunt adresate produsele tale? ( Stai putin timp la aceasta intrebare ± ii vei acorda un raspuns mai amplu in sectiunea Plan de marketing). Acesta are un ritm de crestere? Ce schimbari prevezi ca se vor intampla pe piata. pragurile pot fi tinte anuale de vanzari si anumiti indicatori care masoara satisfacerea clientilor. cu alti parteneri. Care sunt factorii care le fac pe aceste firme sa reuseasca? Care crezi ca sunt principalele tale atu-uri in raport cu competitia? Ai experienta in acest domeniu. anumite abilitati de adaptabilitate ridicate. Descrie segmentul de piata pe care iti vei desfasura activitatea. brosuri de vanzari etc. care sa fie lider in serviciile oferite clientilor. Descrierea de mai sus trebuie urmata de prezentarea obiectivelor si pragurilor afacerii. evidentierea unicitatii sau marcii proprietarului. unde vrei sa ajunga afacerea ta. .In ce tip de afacere vrei sa intri? Care este rolul tau in ea? Majoritatea companiilor au o scurta descriere a activitatii lor. Care sunt factorii care iti vor oferi avantaje sau dezavantaje fata de competitie? Exemplele trebuie sa contina niveluri de calitate. Obiectivul este. destinatia unde vrei sa ajungi. putem sa-i spunem si asa. iar aceasta scurta descriere sa o adaugi in planul tau. desene. Produse si servicii Descrie in detaliu produsul sau serviciul pe care vrei sa ajungi sa-l vinzi (detalii tehnice.). fotografii. De cele mai multe ori in 30 de cuvinte ele pot explica de ce exista pe piata si care sunt principiile de ghidare pe care le folosesc. etc? De ce ai ales aceasta forma ? III. Pragurile sunt etape pe care le parcurgi pana sa-ti atingi obiectivul. sa ajungi sa deti o afacere sanatoasa si de succes. De exemplu. dar pe o perioada lunga de timp? Ce vei face pentru a profita de ele? Analizeaza competitia si descrie punctele lor tari si competentele lor de baza. asociat cu o corporatie. esti destul de puternic sa rezisti acestei aventuri? Pornesti in aceasta afacere: singur.

ofera statistici. rapoarte privind anumite tendinte. grafice si alte analize ale unor institutii specializate. Plan de Marketing Analiza pietei ± De ce? Nu conteaza cat de bun este produsul sau serviciul oferit. analize ale industriei. o afacere nu poate reusi fara o strategie de marketing bine pusa la punct. Analiza pietei ± Cum? Sunt doua tipuri de analiza a pietei: primara si secundara. fara un studiu in prealabil. reviste. Atunci cand scri planul tau de marketing. la anumite agentii guvernamentale etc. Utilizati procesul de planificare al afacerii drept oportunitate pentru a strange date si raspunsuri la intrebari. rapoarte demografice. Este foarte periculos sa-ti asumi faptul ca deja sti ce se intampla pe piata si care sunt tendintele ei. Analiza primara inseamna sa-ti construiesti propriile tale date. Analiza secundara inseamna sa folosesti informatii care sunt publice. Locul unde se fac tranzactii economice. Planul de marketing va fi la un anumit moment. Camera de comert si registrul comertului iti pot oferi informatii bune despre zona ta de activitate. De exemplu. carti etc. Folosind internetul poti gasi mai multe informatii decat poti folosi tu vreodata. la registrul comertului si camera de comert. Acestea pot fi: ziare. Poti gasi acest tip de informatii in librarii. bursele. numere. si surse. Economie . baza tuturor proiectiilor privind vanzarile. Tu trebuie sa faci acest studiu ca sa fi sigur ca te afli pe drumul cel bun. poti lua interviuri si poti face studii de piata pentru a afla nevoile consumatorilor. au baze de date care ofera informatii excelente despre tendintele pietei. Timpul tau va fi bine folosit. fi cat mai explicit posibil. poti nota competitorii. si nu este recomandata pentru afacerile mici si medii.Care este pretul produsului sau serviciului? Este gratis. sub forma de leasing sau are un anumit nivel deja stabilit? IV. Sunt foarte multe carti care iti arata cum sa faci singur aceste lucruri. O analiza a pietei facuta de experti poate fi foarte costisitoare. tu poti contoriza traficul unei anumite locatii. online. Aceasta etapa incepe cu o analiza sistematica a pietei.

* Potentialul de crestere pentru o afacere de marimea ta. Costuri ridicate de infintare 2. Sindicatele 8.Cum vei depasi aceste bariere? . Schimbari legislative 11. tendinte in preferintele de consum. Costuri ridicate de productie 3. Schimbari economice 12.Cum iti va influenta afacerea urmatoarele schimbari ce pot aparea? 9. Costuri de formare si perfectionare a angajatilor 6. Schimbari tehnologice 10.Data despre industria dumneavoastra: * Care este marimea totala a pietei de desfacere? * Ce procentaj vor avea produsele tale din aceasta piata? (Este importanta numai daca tu crezi ca vei fi un factor major pe piata. Costuri de transport 7. si tendinte in dezvoltarea produselor. Costuri pentru promovarea marcii si acceptarea ei . * Tendinte in piata tina ± tendinte de crestere. * Care sunt obstacolele cu care va confruntati ca sa intrati pe piata ca o firma noua? Cateva obstacole sunt: 1. Schimbari in industrie Produse . Costuri ridicate de marketing 4.) * Cereri actuale pe piata tinta. Tehnologii si utilaje 5.

Daca vei vinde consumatorilor un produs si o vei face printr-un punct de distributie. De exemplu. In cele ce urmeaza vei invata sa le descrii din punctul de vedere al consumatorilor. Tu vei construi caracteristici pentru produse ca sa poti vinde beneficii. atunci va trebui sa analizezi atat consumatorul cat si intermediarii carora le vei vinde produsul. o casa care ofera adapost. si gandestete la ele. gen angro sau puncte de vanzare cu amanuntul. construieste cea ce se numeste profilul demografic: . caracteristicile lor si pozitionarea lor geografica. de exemplu va exista o diferenta daca vei vrea sa vinzi catre o firma sau direct consumatorilor (persoanelor fizice sau juridice). Descrierea va depinde de ce vrei tu sa vinzi. asigurarea de service. Ce il face special? * Descrie beneficiul. garantie. Ce va reprezenta acel produs pentru client? Noteaza toate diferentele intre caracteristici si beneficii. suport tehnic. acestea sunt caracteristicile. are un anumit design si dureaza o perioada mare de timp este facuta din anumite materiale. Identifica cel mai important grup. Beneficiile includ mandria proprietarului de a o avea. Apoi pentru fiecare grup de consumatori. Ce servicii oferi dupa ce ai vandut produsul? Cateva exemple sunt: transportul. Pentru fiecare produs sau serviciu: * Descrie cea mai importanta caracteristica. Consumatorii Identifica consumatorii tinta.In sectiunea Produse si servicii ai descris produsele si serviciile pe care ai vrut sa le oferi din punctul tau de vedere. un sentiment de securitatea financiara si siguranta furnizate famililei etc. politica de returnare etc. Caracteristici si Beneficii Fa o lista cu cele mai importante produse sau servicii. Poti avea mai mult de un singur grup de consumatori.

sau doar anumitor tipuri de clienti? .* Varsta * Sex * Locatie * Nivelul lor de venit * Clasa sociala si ocupatia * Nivelul de educatie * Altele ( specifice ramurii tale economice) * Altele ( specifice ramurii tale economice) Pentru consumatorii tip firma (persoane juridice). factorii demografici pot fi: * Ramura economica (sau o parte a ei) * Locatia * Marimea firmei * Cerintele de calitate * Nivelul tehnologic al produsului sau serviciului dorit * Nivelul pretului * Altele ( specifice ramurii tale economice) * Altele ( specifice ramurii tale economice) Competia Care sunt produsele si companiile care vor fi concurentele tale? Fa o lista cu cei mai mari competitori: (Nume si adresa) Aceste companii iti vor face concurenta pe tot ansamblu vanzarii sau doar in anumite locatii. pe anumite produse.

In realitate. In prima coloana sunt trecuti factorii de competivitate. cu cel al concurentei? Foloseste tabelul de mai jos pentru a-ti compara afacerea ta cu a celor mai importanti doi competitori. Din moment ce acestia variaza de la industrie la alta. 5 = nu asa important. Daca tu crezi ca anumiti factori sunt un dezavantaj pentru tine trece-i. Eu. cu toate ca sunt afaceri diferite. Acest lucru iti va deschide ochii si in viitor vei sti ce ai de indreptat. tu poti sa-ti customizezi propria ta lista de factori. 1 = crucial. In a doua coloana. Tine minte ca nu poti fi perfect pentru toti oamenii. Tabelul 1: Analiza competivitatii .Sti care sunt competitorii tai indirecti? (De exemplu magazinele de inchiriat si vandut filme sunt in competitie cu teatrele. Apoi verifica daca acesti factori reprezinta un atu sau o slabiciune pentru tine.) Cum se va compara produsul sau serviciul oferit de tine. Incearca sa fi destul de onest cand completezi acest tabel. a incerca sa fi perfect duce ca multe afaceri sa dea faliment deoarece incercarea de a fi perfect consuma foarte multe resurse si timp. In ultima coloana. estimeaza importanta fiecarui factor pentru clienti. Acum analizeaza pe fiecare competitor in parte. Trece in cateva randuri care sunt atu-urile si slabiciunile majore pentru fiecare factor in parte. noteazati cum crezi tu ca vei patrunde in ³mintile consumatorilor´.

Acum. Nise Acum dupa ce ai analizat sistematic industria ta. si competitia. produsele tale. scrie un scurt paragraf care sa cuprinda avantajele si dezavantajele competitiei. . consumatorii tai tinta. iti poti face o imagine cu afacerea ta si locul ei in ³lume´.

De exemplu site-ul www. Metoda cea mai buna este ca pretul tau sa fie la acelasi nivel cu media de pret al concurentei. te bazezi pe promovarea din gura in gura. a avea cel mai mic pret nu este o politica tocmai buna. Daca esti primul pe toate nisele componente ale afacerii tale vei fi primul si in afacere. ce planuri ai pentru imaginea de tip grafic? Aceasta include logo. idei de afaceri. Ti-ai creat un sistem care sa-ti identifice clientii fideli ca sa-i poti contacta? Bugetul pentru promovare Cat vei cheltui pentru a realiza tot ce este mai sus? Inainte de a incepe? (aceste cifre vor intra in bugetul pentru inceputul unei afaceri) In curs de derulare? Pret Explica metodele care le folosesti pentru a stabili pretul. la fel? De ce? Cat de important este pretul pentru consumatorii tai? Decizia finala pe care o iau consumatorii se raporteaza la pret? .) In plus. iar produsele sau serviciile oferite de tine sa fie de o calitate mai buna Compara pretul tau cu cel al competitiei. partile unice din piata. brosuri.Intr-un scurt paragraf. Este acesta mai mare. defineste nisele. participi la expozitii etc. El ofera planuri de afaceri. folosesti anumite retele sociale. mai mic. Pentru cele mai multe afaceri mici. Promovare Cum vor auzi consumatorii de produsele tale? Ai identificat cele mai atractive mijloace ca si cost pentru promovarea produselor tale? Ce imagine proprie vrei sa promovezi? Cum vrei sa te vada consumatorii? Ai si alte metode de promovare decat publicitatea platita? (cataloage. Consumatorii nu tin de pret asa de mult pe cat credeti. informatii despre francize etc. Strategie Contureaza o strategie consistenta despre cum sa ataci mai bine aceste nise. carti de vizita.ro se adreseaza tuturor celor interesati de afaceri. pliante etc.pafaceri. Pentru acest site categoria idei de afaceri reprezinta o nisa.

. locatia. Vei descrie toate nevoile fizice mai amanuntit in capitolul Plan operational. Aici. Plan operational Explica foarte clar operatiunile de zi cu zi ale afacerii. Multe afaceri mici pot merge bine la inceput chiar daca sunt realizate de acasa. si mediul inconjurator. Canale de distributie Cum vinzi produsele sau serviciile tale? * Vanzari cu amanuntul * In mod direct (comanda prin mail. Locatia este importanta pentru consumatori? Daca da. dintr-un anumit catalog) * Angro * Agenti de vanzari * Licitatii * Propriile tale magazine V. Acum este timpul sa te gandesti ce locatie vrei si ce vrei ca aceasta sa contina. oamenii. cum? Daca consumatorii viziteaza aceasta locatie: Este convenabil pentru tine? Ai destule locuri de parcare? Iti ajunge spatiul interior? Se incadreaza cu imaginea pe care vrei sa o ai? Asta se asteapta consumatorii sa vada? Unde sunt localizati competitorii? Este mai bine sa fii langa ei (cum sunt dealerii de masini sau restaurantele tip fast food) sau la o anumita distanta. echipamentul.Ce alte servicii oferi clientilor in pretul respectiv? Pot cumpara acel produs in rate? Locatia Probabil nu ti-ai ales inca locatia. vei analiza cum va afecta locatia aleasa consumatorii. diferitele procese de productie. Web.

. asigurare. intretinerea. utilitati. costurile initiale de remodelare pentru a face spatiul sa indeplineasca conditiile de care aveti nevoie. costurile si detaliile de constructie vor reprezenta o parte insemnata a planului dumneavoastra. Cerinte fizice: * Spatiul necesar (precizati de cat spatiu a-ti avea nevoie) * Tipul cladirii * Zona * Electricitate si alte utilitati Acces: Este important pentru afacerea ta ca locatia sa dispuna de o cale de acces petru aprovizionare sau transport? Ai nevoie de cai de acces foarte rapide? Care este necesarul spatiului de parcare? Constructii? Majoritatea firmelor nu i-au in calcul acest lucru.Productia Cum si unde sunt produsele sau serviciile tale realizate? Explica ce inseamna pentru afacerea ta urmatoarele: * Echipamente de productie si costuri * Controlul calitatii * Serviciul clienti * Controlul invetarului * Dezvoltarea de produse Locatia Ce trebuie sa contina locatia ca sa-ti satisfaca nevoile in afacere? Descrie propria ta locatie unde iti desfasori afacerea. dar daca aveti in plan sa construiti. Costuri: Estimati costurile cu locatia. incluzand chiria. Aceste numere vor constitui o parte a planului financiar.

profesionisti) * Unde si cum vei gasi personalul potrivit pentru tine? * Calitatea personalului existent * Structura de salariu * Metode de instruirea si aprofundare * Impartirea pe sarcini. produselor finite? * Care este valoarea stocului? * Care este rata cifrei de afaceri si cum se compara aceasta cu media industriei de pe piata? .Care vor fi orele de lucru in aceasta afacere? Mediul juridic Descrieti urmatoarele: * Licente pentru desfasurarea activitatii * Permise * Reguli si regulamente privind santatea. cine face ce? * Ai un program stabilit pentru fiecare cu ce are de facut? Daca nu alocati timp si scrie unul. necalificati. proviziilor. * Pentru anumite munci ai nevoie de anumite contracte aditionale? Inventar * Ce tip de inventar pastrezi: al materialelor. spatiul de lucru. sau mediul inconjurator * Regulamente speciale pentru desfasurarea activitatii * Specificatii despre desfasurarea activitatii intr-o anumita zona sau in acea cladire * Asigurari Personal * Numarul de angajati * Clasificarea lor (calificati.

sau daca s-a creat un trend cu privire la acest lucru.Aprovizionare Identifica factorii cheie ai aprovizionarii: * Nume si adrese a celor care te aprovizioneaza * Tipul si cantitatea furnizata * Aprovizionarea se face pe credit? * Care este mijlocul de livrare? * Noteazati furnizorii buni cat si fiabilitatea produselor luate de la fiecare Este nevoie sa ai mai mult de un furnizor pentru un anumit produs critic necesar desfasurarii afacerii tale? Te astepti la intarzieri privind anumite livrari? Cum ti-ar afecta acestea activitatea? Costurile de aprovizionare variaza? Daca da. cum faci fata acestora? Politici de credit * Planuiesti sa vinzi pe credit? * Este chiar nevoie sa vinzi pe credit? * Daca da. Vei avea nevoie de o anumita strategie bine pusa la punct pentru clientii rau platnici: . ce politici ai in privinta celor care ia credit si care este suma maxima pe care o poate lua? * Cum verifici daca acestia fac plata la timp? * Ce termene oferi clientilor cu privire la marimea creditelor si datei scadente de plata a acestuia? Oferi anumite discount-uri daca platesc cash? (Sfat: Oferiti acest lucru doar daca competitia dumneavoastra ofera asa ceva.) * Cunosti costurile necesare mentinerii si extinderii unui credit? Cum iti vor afecta aceste costuri pretul produsului sau serviciilor oferite? Administrarea sumelor ce trebuiesc incasate Atunci cand lucrezi cu credite trebuie sa ai o evidenta a banilor pe care trebuie sa-i primesti si de asemenea sa ai stabilite o serie de masuri pentru cei care nu achita la timp.

VI. Management si Organizare Cine va administra afacerea zi de zi? Ce experienta are aceasta persoana si ce aduce nou afacerii? Ce calitati speciale si competitive are? Exista un plan de a continua afacerea daca aceasta persoana este pierduta? Daca ai mai mult de 10 angajati. Plata facuta prea devreme poate crea intrarea in anumite incapacitati de plata. plata prea tarzie te poate costa anumite discounturi si iti poate afecta relatia cu furnizorii. Daca intocmesti acest plan pentru obtinerea unui imprumut sau pentru anumiti investitori este recomandat sa treci in plan angajatii cheie. Sprijin consultativ Listeaza urmatoarele unde este cazul: * Consiliul director * Manageri * Avocat * Contabil * Agent de asigurari * Bancher * Mentori si sfatuitori cheie . creaza un tabel organizational in care sa fie trecute o ierarhie a lor si in dreptul fiecaruia pentru ce este fiecare responsabil.* Cand ii vei contacta telefonic? * Cand le vei trimite o instintare scrisa ca sunt restanti cu o anumita suma? * Care este momentul cand ii vei actiona in judecata pentru recuperarea prejudiciului? Administrarea sumelor ce trebuiesc platite Ai nevoie de asemenea de o evidenta a sumelor care trebuiesc platite catre cei care se ocupa de aprovizionarea afacerii tale. Acest lucru te ajuta sa-ti poti planifica cui trebuie sa faci plata si cand.

si cu cat eforturile de cercetare sunt mai mari si mai exacte. Problema cu acesta metoda este ca distruge acuratetea planului. Dati sursele. de cele mai multe ori. cantitatile. VIII. iar acest tabel te va ajuta pentru a vedea ce este dispobil in anumite situatii. Costuri pentru inceputul afacerii si capitalizare Vei avea foarte multe costuri de inceput. cu atat sansele sunt mai mici ca sa omiteti anumiti factori esentiali pentru inceperea si dezvoltarea afacerii. Aceasta este metoda pe care o recomandam. A doua metoda este de a introduce o line separata in plan numita cheltuieli neprevazute. Incercati sa vorbiti cu alte persoane care au inceput afaceri asemanatoare pentru a avea o idee despre marimea cheltuielilor neprevazute.* Consultanti VII. Explicati in detaliu cercetarea facuta si cum ati ajuns la aceste sume. va recomandam sa treceti cheltuielile neprevazute cu cel putin 20% din totalul celorlalte cheltuieli pentru inceput afacerii. IX. Declaratie de venituri personale Include intr-un tabel pentru fiecare proprietar sau actionar proprietatile active sau passive. Chiar si cu cele mai bune motode de cercetare. Proprietarii vor aproviziona de multe ori din propriile lor rezerve afacerea. Daca nu puteti obtine informatii exacte. chiar inainte de a deschide afacerea. De asemenea explicati in detalii care este suma cu care va contribui fiecare investitor. si conditiile eventualelor imprumuturi. si care este procentajul din afacere detinut de fiecare. ca apoi sa faceti un plan de unde luati suficient capital. Este foarte important sa estimati aceste costuri foarte exact. Sunt doua metode de a face ajustari privind extra-costurile. Bancherii si investitorii. deschiderea unei afaceri va costa mai mult decat anticipate. vor dori aceste informatii. Primul este de a marii cu 20% costul fiecarui lucru in buget. capitalul net detinut de acestia. cat si. Acest lucru este un proces de cercetare. Plan financiar .

Afacerile esueaza deoarece se ajunge la punctul cand nu se mai pot plati facturile. Si in acest caz este necesar sa pastrati notite cu cercetarile pe care le faceti. un plan al fluxurilor de numerar. o foaie cu balanta activelor si pasivelor. dar niciuna nu se compara nici macar un moment cu cea de a ramane fara bani. si rezerve. Astfel puteti accesa mult mai usor sursele cercetarilor si va puteti intoarce oricand la ideile de baza si aduce modificari. fluxurile de numerar reprezinta sangele acestuia. un plan pe patru ani a previziunilor privind profitul si pierderile. trebuie sa stiti exact cand trebuie sa primiti anumiti bani (pentru vanzari) sau cand trebuie sa platiti (costuri). Un plan pe patru ani al previziunilor privind profitul si pierderile Un plan pe 12 luni al previziunilor privind profitul este inima planului financiar. Fluxurile de numerar Daca previziunile privind profitul reprezinta inima unui plan de afaceri.Un plan financiar consta intr-un plan pe 12 luni a previziunilor privind profitul si pierderile. . Este compus dintr-un plan al vanzarilor unde sunt trecute toate vanzarile luna de luna si un plan al costurilor. Aceasta sectiune este pentru cei care vor sa mearga mai departe cu calculele si predictiile. Daca diferenta dintre suma totala obtinuta din vanzarea produselor sau serviciilor si totalul costurilor pentru producerea acolor bunuri este pozitiva atunci afacerea noastra a obtinut profit. Fluxurile de numerar reprezinta doar o aruncatura de privire la contul dumneavoastra. Obiectivul a tot ce s-a discutat pana in acest moment este de a invata sa planificati cat de multi bani va trebuie pentru costurile inainte de a incepe o afacere. Orice parte a planului dumneavoastra de afacere este importanta. costurile de operare. Observatie: Intotdeauna pastrati notite cu cercetarile pe care le faceti. si un calcul al punctului de rentabilitate. Un plan pe 12 luni al previziunilor privind profitul si pierderile Cei mai multi din proprietarii de afaceri cred ca un plan pe 12 luni al previziunilor privind profitul si pierderile reprezinta ³centrala´ afacerii. daca suma este pe minus inseamna ca suntem in pierdere. Pentru fiecare detaliu. Aici puneti totul impreuna in numere si puteti in sfarsit sa obtineti o idee privind ce anume este necesar pentru a abtine profit si a avea o afacere de succes. Nu exista un truc anume in a face un anumit plan special privind fluxurile de numerar. costurile preliminare.

Foaia cu balanta activelor si pasivelor Cand vorbesc de active ma refer la tot ce detine firma. De asemenea deprecierea nu apare in fluxul de numerar. cea ce ramane este valuarea propriu zisa a afacerii detinute. la un anumit pret. daca realizati o vanzare in luna unu. veti plati in avans. cum ar fi banii obtinuti din vanzari si cei pe care trebuie sai platiti pentru achizitii. Cand pasivele sunt extrase din active. deoarece nimeni nu o sa va scrie un cec pentru ea. intretinere si reparatii neprevazute.Este necesar sa urmariti factorii esentiali pentru afacerea dumneavoastra si care au un impact mare in cadrul fluxurilor de numerar. Aceasta foaie este foarte importanta atunci cand se face evaluarea afacerii. de exemplu: * Brosuri si materiale publicitare * Studii industriale * Planuri si schite * Harti si fotografii ale locatiei . toate acestea trebuiesc trecute in buget. Aveti mare grija la acest factor daca lucrati cu doua tipuri de monezi. Practic acest punct este zona unde se creeaza o linie ce desparte zona de minus de zona in care se va trece pe profit operational. X. la livrare sau mai tarziu? Cum vor afecata acestea fluxul de numerar? De asemenea trebuie sa luati in considerare costurile iregulate cum ar fi anumite taxe trimestriale. Punctul de rentabilitate O analiza a punctului de rentabilitate prezice cantitatea de produse sau servicii care trebuie vanduta. ea fiind importanta pentru banci atunci cand ne va elibera un credit cat si pentru investitori. cand veti primii banii pentru aceasta vanzare? Cand veti achizitiona cele necesare pentru productie. pentru a recupera totalul costurilor de investitie. De exemplu. pe cand pasivele sunt reprezentate de datoriile firmei. Anexe Aceasta parte include detaliile si studiile folosite in alcatuirea planului.

* Magazine sau alte articole * O lista detaliata a echipamentului detinut sau care urmeaza a fi cumparat * Copie dupa contractul de leasing * Scrisori de suport din partea viitorilor consumatori * Orice alte materiale necesare pentru a sustine acest plan de afaceri * Studii de marketing * O lista cu toate activele detinute .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful