INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS GAYA PETI SURAT 10491, 88805 KOTA KINABALU, SABAH

TELEFON: 088-210646, 088- 210979, 088- 219530 FAKSMILI: 088- 217124 E-MEL: mpg@po.jaring.my LAMAN WEB: http://www2.moe.gov.my/~mpgaya

NAMA PENUH GURU PELATIH DAN NOMBOR TELEFON BIMBIT

RUSNAH BINTI MOHD HAN 0178153821 SRAI.AL-LAMUDIN KG.SG.BEDAUN

NAMA,ALAMAT &NOMBOR TELEFON SEKOLAH BERTUGAS

PETI SURAT 80924,87019 WP LABUAN. KDPM/PLPS-JAWI-NOV10 (34)

NO.MATRIK / NO.MYKAD 611210-12-5518

NAMA PROGRAM / KUMPULAN /OPSYEN

KDPM PLPS JAWI PENGAJIAN ISLAM( AMBILAN NOV. 2010 )

NAMA MATA PELAJARAN/TAJUK

TARANNUM AL-QURAN MOHD ZULKIFLI BIN SAARI

PENSYARAH MENGAJAR

TARIKH SERAH

SEBELUM 30 JANUARI 2012

1

Kemudian tugas mereka di tanah air sendiri adalah mengajar dan menyebarkan ilmu tersebut kepada masyarakat umum.Oleh itu.Di antara faktor tersebarnya seni tarannum khususnya maqam Bayyati di Tanah Melayu ketika itu adalah penghijrahan pelajar Melayu bagi melanjutkan pengajian dalam bidang pengajian Islam di Universiti al-Azhar. Tarannum Bayyati mula diperkenalkan di Malaysia atau dahulunya dikenali sebagai Tanah Melayu kira-kira pada tahun 1940-an iaitu selari dengan permulaan perkembangan tarannum lahjah Arab Misri. Definisi dan perkembangannya.sifatsifat dan peranannya di dalam persembahan bacaan al-Quran.maka dirasakan seumpama masakan yang tidak cukup perisanya.TARANNUM BAYYATI 1.sebilangan daripada pelajar ini bukan sahaja pulangdengan segulung ijazah bahkan membawa bersama mereka pelbagai jenis ilmu dan fikrah khususnya dalam bidang tarannum al-Quran.´Bayyati´bermaksud nama khusus bagi suatu jenis alunan tarannum atau maqamat yang dipopularkan oleh para Qari dari Tanah Arab khususnya dari Mesir. Jelaskan Tarannum Bayyati dari sudut definisi dan perkembangannya.Ini kerana setelah tamat pengajian mereka di sana.keistimewaan tarannum Bayyati ini adalah seumpama menu utama dalam bidang ilmu tarannum dan ia boleh diibaratkan sebagai pembuka selera bagi pencinta tarannum al-Quran.Perkara ini telah berterusan sehingga sekarang. Manakala dari sudut istilahnya pula. 2 . Tarannum bayyati dari sudut bahasa ³Bayyati´adalah berasal dari bahasa Arab yang di ambil dari wazan(asas pertimbangan asal perkataan).Mesir. Kesan daripada tersebar luasnya tarannum Bayyati di Malaysia khususnya.ia menjadikan tarannum ini sangat popular dan jika sesuatu persembahan bacaan alQuran tidak memasukkan tarannum ini.

SIFAT-SIFAT ALUNAN TARANNUM BAYYATI Mempunyai kelembutan di samping ketegasan Mempunyai kesesuaian dengan tabaqah sederhana Mempunyai unsur keharmonian dan ketenangan Mempunyai kesesuaian dengan tarannum pembukaan dan penutup Mengenal sifat-sifat alunan tarannum Bayyati adalah suatu perkara yang amat penting. 3 .setiap tarannum mempunyai misi sebagai alat penyampai bagi menghayati isi kandungan al-Quran.kepentingan mengetahui peranan tarannum Bayyati juga adalah salah satu daripada misi dalam sesuatu persembahan bacaan al-Quran.Justeru.Ini kerana kekurangan ilmu dalam mengetahui selok belok bacaan ini akan mengundang kesukaran mengawal dan menyusun harakah-harakahnya dengan baik dan berkemungkinan besar akan kehilangan punca yang akan menyebabkan terkeluar daripada asas bacaan tarannum ini. Umumnya.

PERANAN PERSEMBAHAN TARANNUM BAYYATI Memantapkan persembahan bacaan Menjadikan tarannum pembukaan dan penutup Menjadi pengukur kepada tarannum yang akan dipersembahkan sesudahnya Memantapkankan kefasihan sebutan huruf-huruf al-Quran Melahirkan kemukjizatan al-Quran dari sudut bacaan 4 .1.Di antara peranan tarannum Bayyati dinyatakan dalam Rajah 1.

Mengikut sejarah.falsafah dan peranannya dalam bacaan al-Quran. Popular sebelum tahun 1940-an 2. Bil. Lahjah Arab Hijazi 1. 3. Lahjah Arab Misri Popular selepas tahun 1940-an Irama dan rentaknya lebih lembut dengan nada suara yang sederhana.2 berikut.2:Asal usul tarannum al-quran atau muzik 5 .Terangkan secara ringkas berkaitan sejarah perkembangan tarannum. Ilmu seni tarannum al-Quran terbahagi kepada dua bahagian iaitu tarannum lahjah arab hijazi dan tarannum lahjah arab misri.2.ia juga diilhamkan melalui beberapa unsur seperti yang digambarkan dalam Rajah 1. Nyatakan dua perbezaan di antara tarannum lahjah Arab hijazi dan tarannum lahjah Arab Misri. Jadual menunjukkan dua perbezaan di antara Tarannum Lahjah Arab Hijazi dan Misri. Bunyian daripada geseran kayu Bunyian daripada tiupan angin ASAL-USUL TARANNUM(MUZIK) Bunyian air yang mengalir Bunyian kicauan burung 1.tarannum atau muzik adalah merupakan sebahagian daripada budaya sesebuah masyarakat setempat. Irama dan rentaknya lebih lincah dengan nada suara yang tinggi.

di antaranya adalah sebagaimana yang diriwayatkan oleh al-Imam al-Bukhari dalam kitabnya al-Jami¶al-Sahih yang menunjukkan isyarat keharusan membaca al-Quran secara bertarannum atau berlagu.Di bawah.a daripada Rasulullah s. Setelah kedatangan islam dan penurunan al-Quran.sejarah tarannum al-Quran ini sebenarnya ialah bermula seawal turunnya al-Quran pada peristiwa wahyu pertama di GuaHira¶ kira-kira seawal tahun 610 Masihi.w: 6 . Menurut catatan Shaykh Muhammad Solih Fatani dalam kitabnya Siraj al-Qari pemodenan alunan tarannum khususnya muzik Arabi adalah disebabkan pengaruh Yunani.merupakan perbahasan lanjut mengenai sejarah tarannum al-Quran yang bermula sejak zaman Baginda s.w ialah melagukan bacaan al-Quran. Justeru.berdasarkan beberapa Hadis Sahih .Dengan itu lahirlah kepelbagaian bentuk irama tarannum dan muzik mengikut budaya sesebuah masyarakat.a.Ini dibuktikan oleh hadis berikut: : Maksudnya:Daripada Abu Hurairah r.a.Hasil daripada bunyi-bunyian tersebut. Dalam kebanyakan Hadis-hadis Sahih.maka diambil istifadah atau manfaat oleh ahliahli muzik dan penyair dengan mengubah dan dilunakkan mengikut selera masingmasing.w bersabda:Adapun yang diizinkan oleh Allah akan sesuatu perkara dan diakui perintah itu oleh Nabi s.umat islam ketika itu disarankan supaya menukar budaya tersebut kepada membudayakan bacaan al-Quran dalam kehidupan seharian mereka dengan bacaan yang lebih baik dan lunak.a.Ia bertujuan untuk menarik masyarakat Arab Jahiliyyah ketika itu untuk mengisi keperluan rohani dan memperdengarkan di telinga-telinga mereka tentang isi kandungan al-Quran alMukjiz.Kemudian dipopularkan oleh pakar pakara muzik tempatan iaitu Ishak bin Ibrahim al-Mawsuli al-Nadim.

Ini kerana pengkhususan penurunan al-Quran itu kepada Baginda s.a.a.a berkata:Aku melihat Rasulullah s.beliau membaca surah al-Fath di mana bacaan itu baginda melakukan tarji¶(Bacaan lambat dengan memahami isi kandungannya) Dalam satu riwayat yang lain pula.Oleh sebab itu.a.w Kitab al-Quran dan Nabi Muhammad s.a.w merupakan dua asset yang tidak boleh dipisahkan.a.Perkara ini disebut oleh Imam Abu Daud dalam sunannya seperti berikut: : : Maksudnya:Daripada Abdullah ibn Maghaffal r.Tarannum pada Zaman Rasulullah s.menjadi hobi dan mainan bicara Baginda s. Keunikan kegemaran Rasulullah s.Baginda s.w pernah mendengar dan memuji Abdullah ibn Mas¶ud yang membacakan al-Quran ketika solat.a.w terhadap bacaan al-Quran dikongsikan bersama para sahabatnya di mana sebagaimana termaktub dalam banyak Hadis Nabawi.w.Rasulullah s.w pernah suatu ketika membaca surah al-Tur dalam solat maghrib.w dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran.w sangat suka mendengar bacaan al-Quran di kalangan para sahabatnya bahkan memujinya.sedang menunggang unta.penyampai risalahNya.penerang segala isi kandungan al-Quran dan penyebar syiarNya. : 7 .a.Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dalam Musnadnya.Baginda s.w pada hari pembukaan kota Makkah.t.w.w selaku pemikul amanah Allah s.a.a.Perkara ini didengari oleh Muhammad ibn Jubayr ibn Mat¶am maka beliau menyifatkan bahawa tiada sorang pun yang lebih lunak suara bacaannya selain Rasulullah s.a.

falsafahnya adalah berkisar dalam lingkungan melagukan bacaan al-Quran iaitu suatu usaha ke arah memperkasakan amalan membaca al-Quran dengan menjaga mutu dan kualiti yang bertepatan syara¶ bagi menghubungkan rasa hati pembaca dan pendengar kepada menghayati keagungan Allah sebagai Maha pencipta.a pernah meriwayatkan bahawa pada suatu ketika beliau bersama Rasulullah s.seorang ahli falsafah Islam mendefinisikan falsafah sebagai suatu ilmu mengenai hakikat sesuatu(Tuhan)yang berada dalam kemampuan manusia untuk mencapainya.peranannya juga merupakan aset yang perlu diketahui oleh setiap Qari dan Qariah.oleh itu.3 Jadual 1. FALSAFAH TARANNUM DAN PERANANNYA Menurut kajian Ahmad Sunawari Long dalam bukunya Sejarah Falsafah.Maksudnya:Rasulullah s.w bersabda:Barangsiapa yang ingin membaca al-Quran lunak dan tepat sebagaimana ia diturunkan maka hendaklah ia membaca seperti bacaan ibn ummi Abd(iaitu gelaran kepada( Abdullah ibn Masud).a.w kelihatan gembira dan bersyukur sambil berdoa dengan pujian kehadrat Ilahi kerana menjadikan di kalangan umatnya yang baik dalam bacaan al-Quran.falsafah adalah kajian terhadap sesuatu yang benar.3:Peranan Tarannum Bil 1 2 3 4 5 Peranan Tarannum Untuk mencapai tahap ketartilan bacaan al-Quran yang sebenar.bertarannum tanpa memahami falsafahnya merupakan amalan yang sia-sia dan suatu penyelewengan terhadap nilai ilmu itu sendiri.a.a.w.di antaranya dapat kita lihat dalam jadual 1.Menurut Plato.t Untuk mewarnai seni bacaan al-Quran 8 .definisi falsafah adalah merupakan gabungan dua perkataan Greek.Dalam bidang tarannum al-Quran.a. Untuk menghormati kedudukan al-Quran sebagai sumber panduan utama Untuk menambahkan kekhusyukan dan keinsafan Untuk mendapat rahmat daripada Allah s. Dalam mencapai matlamat dan falsafah tarannum.setelah selesai bacaan tersebut.a.iaitu philein dan sophos yang bermaksud´menyintai dan hikmah´.w iaitu Salim.baik dan cantik.falsafah merupakan batu asas dalam menggerakkan hala tuju sesuatu bidang.hamba kepada Abu Huzayfah r. Saydatina Aishah r.w mencuri dengar bacaan al-Quran yang dibacakan oleh salah seorang sahabat Baginda s.Baginda s. Jelasnya.Manakala al-Kindi.

30%Qari dan Qariah mengamalkan bahagian ini. 15% Qari dan Qariah mengamalkan bahagian ini.system persembahan tarannum yang diperkenalkan adalah terdiri daripada komponan-komponan yang dapat kita lihat dalam Rajah 1.5 yang seterusnya.4 berikut.Qari dan Qariah dari Malaysia masa kini telah menyusun lagu bacaan al-Quran dan mempopularkannya seperti yang ditunjukkan dalam jadual 1. Jadual 1. SISTEM PERSEMBAHAN TARANNUM DI MALAYSIA Mengandungi beberapa jenis tarannum yang berlainan tanpa berulang-ulang Mengandungi beberapa tabaqah suara yang disusun mengikut tekniknya Tarannum pembukaan dan tarannum penutup hendaklah dari jenis yang sama(Keutamaan/Bayyati) 9 . Di Malaysia.4:Susunan Tarannum yang Popular di Malaysia Bil 1 2 3 Jenis Lagu/Tarannum Bayyati-Soba-Hijaz-Nahawand dan Rast Bayyati-Hijaz-Nahawand-Rast dan Sikah Bayyati-Nahawand-Rast-Sikah dan Jiharkah 4 Bayyati-Soba-Nahawand-Rast dan Sikah 5 Bayyati-µIraqi-Hijaz-Sikah dan Rast 50% Qari dan Qariah mengamalkan kedua-dua bahagian ini. 5% Qari dan Qariah mengamalkan bahagian ini.

Dalam hal ini.4(a).a.licin.bersih. 10 .lembut.t yang berfungsi sebagai alat komunikasi sesame manusia.manis.kecil.garau.bersih.w bersabda:Hiasilah bacaan al-Quran dengan kelunakan suaramu.tinggi.Bandingkan kategori suara yang ideal dan tidak ideal untuk mempelajari tarannum Al-Quran. Suara merupakan salah satu nikmat Allah s.w.tinggi.bab¶Menghiasi bacaan al-Quran dengan kelunakan suara: : Maksudnya:Daripada al-Barrae berkata:Rasulullah s.lembut. Ia mempunyai sepuluh sifat iaitu ketepatan nada.pelbagai jenis bunyi alat muzik dan pelbagai jenis gaya pertuturan(loghat).Islam menggalakkan umatnya membaca ayat suci al-Quran dengan suara yang lunak sehingga dapat member kesan kepada hati si pembaca mahupun orang yang mendengarnya. 4(b). Adapun suara manusia adalah merupakan anugerah yang istimewa kerana ia boleh diproses.dilatih dan disesuaikan mengikut apa yang dihajati.lantang dan tajam. Ia mempunyai sembilan sifat iaitu ketepatan nada.terang dan tajam.bersih.a.Ia boleh didefinisikan sebagai suatu getaran bunyi yang diproses oleh udara oleh paru-paru melalui selaput suara ke rongga-rongga mulut atau hidung yang akan ditentukan bunyinya oleh alat pertuturan yang lain mengikut kehendak yang tertentu.manis.Contohnya.licin.suara manusia boleh mengikut suara pelbagai jenis suara haiwan.Jelaskan definisi suara .w yang diriwayatkan oleh Imam al-Nasa¶I dalam sunannya.licin.rendah.lembut.manis.Kaedah ini dikenali sebagai memperelokkan suara atau tahsin al-sout.rendah. Seni suara jika dipelajari akan mendatangkan banyak manfaat lebih-lebih lagi dalam memperdengarkan bacaan al-Quran.garau.terang dan lantang.terang.sederhana.Ini sejajar dengan Hadis Nabi Muhammad s. Bil 1 Sifat SUARA TERBAIK SUARA BAIK SUARA KURANG BAIK 2 3 Catatan Ia mempunyai sebelas sifat iaitu ketepatan nada.

nipis.keras.kedua dan ketiga adalah merupakan kategori suara yang istimewa dan mudah untuk mempelajari tarannum al-Quran.Jika diasah dan diperbaiki mutu suara kategori terakhir ini.terputus.ia akan mengambil masa dan latihan yang agak lama sebelum berupaya untuk bertarannum.pecah.terketarketar.tenggelam.tercekik.4 SUARA TIDAK BAIK Ia mempunyai sifat-sifat sumbang.dan sebagainya.parau.kategori keempat pula dikira sebagai suara yang bermasalah dan sukar untuk bertarannum.lemah.Manakala. Jadual 2.1:Kategori suara Adapun kategori pertama.serak. 11 .lembab.tersepit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful