You are on page 1of 22

MANAGEMENTUL TIMPULUI

1. TIMPUL – O RESURSA CE NU POATE FI STOCATA 1) O RESURSA CE NU POATE FI STOCATA Administrarea timpului joaca un rol important in viata ta.
Timpul este o resursa fundamentala si modul in care o folosesti iti influenteaza: succesul: - Ce anume face diferenta intre cei care au succes si cei care nu au? Deseori ceea ce face diferenta este faptul ca primii isi folosesc timpul in mod eficient, pe cand ceilalti au tendinta sa il risipeasca. sanatatea: - Modul in care iti folosesti timpul iti influenteaza nivelul stresului.Cu cat esti mai organizat, cu cat iti planifici mai bine activitatile, cu atat te vei simti mai putin stresat,iar sanatatea ta va fi mai buna. Cunoastem cu totii persoane “acaparate” de munca lor, care nu “pot” beneficia niciodata de concediu. Astfel de persoane nu isi administreaza eficient timpul si isi pun in pericol sanatatea. fericirea: - Administrarea timpului iti poate influenta chiar fericirea! Daca iti folosesti eficient timpul poti s amentii un echilibru intre munca, viata de familie si activitatile de ralaxare.

2) O RESURSA LIMITATA Timpul nu poate fi stocat. Daca nu avem bani, putem imprumuta sau putem gasi o cale de a castiga mai multi.Daca nu avem suficiente resurse umane,putem angaja personal.Daca avem nevoie de mai multe echipamente,putem cumpara.In privinta timpului, lucrurile sunt foarte diferite: nu vom putea schimba niciodata faptul ca sunt n umai 24 ore intr-o zi, 168 ore intr-o saptamana. Mai mult, este dificil sa lucrezi eficient mai mult de 10 sau 12 ore pe zi, sau 60 pana la 70 de ore pe saptamana. Timpul este una dintre acele resurse care nu poate fi “pusa la pastrare” si nu poate fi cumparat sau imprumutat, iar acest lucru nu il putem decide noi, nu il putem negocia. Cele trei ore petrecute intr-o sedinta nefructuoasa, cele doua luni dedicate unui proiect inutil sunt pierdute definitiv.

3) O RESURSA DISTRIBUITIVA IN MOD EGAL Timpul: singura resursa data in mod egal tuturor. Chiar daca timpul are valoare diferita pentru persoane diferite, este singura resursa distributiva in mod egal tuturor. Fiecare om are exact aceeasi zestre de timp: 24 ore pe zi, 168 ore pe saptamana, 7 zile pe saptamana. Diferenta pentru o perioada data, consta i ceeace realizam cu timpul disponibil.

4) O RESURSA VALOROASA Timpul inseamna bani. Benjamin Franklin a spus: “Time is money”. In cele mai multe situatii, timpul alocat diferitelor activitati este convertit in bani si este inclus in costurile totale aferente acelei activitati sau proiect. 5) TIMPUL: O RESURSA CARE TREBUIE GESTIONATA Un bun manager isi valorifica la maximum timpul. Diferenta de baza dintre managerii care reusesc si cei care esueaza consta in modul in care ei isi folosesc timpul intr-o perioada data.Cei care reusesc isi valorifica timpul la maximum, pe cand ceilalti nu, muncesc mult dar isi folosesc timpul ineficient. Ceea ce conteaza este cum utilizezi timpul disponibil. Daca iti gestionezi eficient timpul, poti sa muncesti acelasi numar de ore si sa obtii rezultate mai bune; sau sa lucrezi mai putine ore si sa obtii aceleasi rezultate; sau sa muncesti mai multe ore si sa obtii rezultate exceptionale. Solutii: - Pentru a administra mai bine timpul, trebuie sa nu subestimezi dificultatea schimbarii obiceiurilor! - Administrarea eficienta a timpului necesita sa urmezi un program riguros in doua etape: Etapa 1: adopta o atitudine pozitiva; Etapa 2: dobandeste abilitati necessare. 1.1 ETAPA 1: ADOPTA O ATITUDINE POZITIVA Constientizarea importantei timpului Daca vrei sa iti gestionezi in mod eficient timpul,incepe perin a adopta o atitudine pozitiva. Cum poti sa ajungi sa ai aceasta atitudine?

nivelul de stres/sanatate? . dar cea mai mare parte a timpului tau este sub controlul tau.Acestea sunt: .Sunt hotarat sa-mi fac timp pentru a-mi administra timpul? Atitudinea ta este un factor cheie. Raspunde la urmatoarele intrebari: .Esti constient de pierderea oportunitatilor? .Fii convins ca timpul este bunul tau cel mai pretios Raspunde la urmatoarele intrebari: .succesul? .diferenta de baza intre ceea ce este si ceea ce nu este sub controlul nostru este o problema de atitudine.Inceteaza sa ma atribui lipsa ta de timp unor cauze externe.Atitudinea ta este un factor cheie pentru succesul administrarii propriului timp. Trebuie sa ai deja o atitudine pozitiva fata de gestiunea timpului. Persoanele care au reusit in administrarea timpului au adoptat la inceput o atitudine pozitiva si optimista fata de abilitatea lor de a-si gestiona timpul. 1.Inceteaza sa spui ca ceilalti sunt de vina pentru timpul tau pierdut. Concluzie Totul depinde de tine. Desigur ca exista un numar de factori care nu depind de tine.Stii costul orar al muncii tale? .In cele mai multe cazuri.Convinge-te pe tine insuti ca poti sa iti controlezi timpul.Stii ca modul tau de folosire a timpului iti influenteaza: .Atitudinea ta determina ceea ce poti sau ceea ce nu poti sa faci cu timpul.2 ETAPA 2: DOBANDESTE ABILITATILE NECESARE Categorii de abilitati si deprinderi care trebuie dobandite.Sunt hotarat sa ma supun unei autodiscipline riguroase pentru aplicarea tehnicilor de administrare a timpului? .Dar ai abilitatile necesare? Sunt patru mari categorii de abilitati necesare pentru gestionarea eficienta a timpului.fericirea? Poti sa controlezi folosirea propriului timp! Fii convins ca poti sa-ti imbunatatesti modul in care iti folosesti propriul timp Succesul si eficienta ta depind de administrarea timpului.teama sau indoiala. Factorii care constituie obstacole pentru gestionarea timpului sunt adesea lucruri precum ezitarea. ei au fost convinsi ca administrarea timpului depinde de ei si au actionat in consecinta. Actioneaza! Decide-te sa iti imbunatatesti gestionarea timpului.

c.a. Stabilirea prioritatilor si planificarea Stabilirea prioritatilor este punctul de inceput al administrarii timpului. Ea se aplica numerelor mari si a fost confirmata de multe studii. b.lunare. d. Organizarea timpului si a elementelor consumatoare de timp sunt la fel de importante.Acesta este singurul mod posibil de a te focaliza pe ceea ce este cu adevarat important.Trateaza-le cu multa rigurozitate! c.Trebuie mai intai sa decizi ce trebuie facut. .trebuie ca mai intai sa fii capabil sa identifici si sa stabilesti prioritatile astfel incat apoi sa iti concentrezi cea mai mare parte din timp si efort pentru realizarea lor. Acesta este Efectul Pareto sau Regula 20/80. Organizarea timpului Mai multe elemente ale muncii noastre zilnice ne consuma o mare parte din timp.saptamanale. a. economistul italian Vilfredo pareto a efectuat numeroase studii care au condus la concluzia ca in cele mai multe situatii un numar limitat(20%) de factori au cel mai mare efect(80%). PLANIFICAREA TIMPULUI SI STABILIREA PRIORITATILOR 1) EFECTUL PARETO (REGULA 20/80) In cele mai multe cazuri 20% din factori produc 80% din rezultate In secolul trecut(1906). a delega.anuale. Planificarea te ajuta sa economisesti timp. b.Apoi poti sa elaborezi planuri de actiune zilnice. a organiza timpul.Degeaba ai planificat si ai stabilit prioritati daca apoi devii dezorganizat. a stabili prioritatile. Delegarea Delegarea poate fi o metoda buna pentru a obtine rezultatele dorite cu ajutorul unor resurse umane suplimentare. a planifica.desi proportia poate varia de la 15/85 la 35/65. Toate te vor ajuta sa economisesti timp.Daca ti-ai stabilit prioritatile poti incepe sa planifici. 2.

. O activitate cu beneficiu mic contribuie putin la obtinerea rezultatelor. .a primii vizitatori neinvitati.elaborarea planurilor de actiune. .Aceasta inseamna ca unele activitati ale unui manager aduc un beneficiu mare si altele un beneficiu mic.a face ceva fara un scop precis.a face o munca ce poate fi delegata. . departament la altul sau de la o firma la alta. Efectul Pareto se aplica si in administrarea timpului: 20% din activitatile managerului produc 80% din rezultate si invers.a astepta.Efectul Pareto si administrarea timpului. 2) IDENTIFICAREA ACTIVITATILOR CU BENEFICIU Analizeaza propria ta pozitie.valorificarea oportunitatilor. . . O activitate cu beneficiu mare contribuie semnificativ la obtinerea rezultatelor.a face o munca ce nu este necesara.a participa la intalniri. Ce este o activitate cu beneficiu mic? Spre deosebire de activitatile cu beneficiu mare. Ce este o activitate cu beneficiu mare? O activitate cu beneficiu mare este aceea care aduce o contributie majora la realizarea unui obiectiv sau scop. . judecata si discernamantul sunt intotdeauna necesare.a calatori. . in termeni de rezultate.dar ele contribuie semnificativ la realizarile managerului.organizarea. Exemple: . . Sunt utile urmatoarele intrebari: . Nu exista o formula magica de identificare a activitatilor cu beneficiu mare. 80% din activitatile unui manager au un efect foarte mic. Activitatile cu beneficiu redus produc putine rezultate. .stabilirea obiectivelor. .creatia si inovatia.delegarea competentei. Exemple: . cele cu beneficiu mic nu contribuie semnificativ la realizarea obiectivelor managerului.Activitatile pot sa difere de la un post.

De aceea.promovarea ta. trebuie sa te concentrezi asupra activitatilor cu beneficiu mare. PRIORITATI MARI.reciteste-o atent si intreaba-te pe tine insuti cu privire la fiecare activitate.BENEFICII MARI Stabilirea prioritatilor este esentiala Cum poti sa faci conexiunea intre activitatile cu beneficii mari si munca de zi cu zi? Cum poti sa conciliezi ceea ce este important cu ceea ce este urgent? Trei pasi pentru stabilirea prioritatilor . este important sa verifici in mod regulat lista pentru a fi sigur ca eforturile tale sunt inotdeauna concentrate asupra celor mai profitabile si mai productive activitati. exista multe ratiuni pentru care ele pot fi modificate in timp: schimbari in strategia companiei.alcatuieste o lista a lor. 2) CONCENTREAZA-TE ASUPRA ACTIVITATILOR CU BENEFICIU MARE Activitati cu beneficiu mare Pentru a-ti administra bine timpul. si nu mai mult de zece.locului de munca? Ce se asteapta de la mine? Care parte a muncii mele este cu adevarat importanta ? Daca ar trebui sa fac numai trei lucruri care ar fi acelea? Daca as avea timp destul.- Care este scopul si functia departamentului/organizatiei. Acesta activitate contribuie intr-adevar in mod semnificativ la atingerea obiectivelor mele? Pentru ca lista mea sa fie de folos pune-o in ghidul tau de administrare a timpului si consult-o in mod regulat.O astfel de lista contine in mod obisnuit patru pana la sapte activitati cu beneficiu mare. Revizuieste lista periodic Schimbarile variate pot sa iti afecteze lista activitatilor cu beneficiu mare Activitatile tale cu beneficiu mare nu sunt “batute in cuie”. Daca lista ta are mai mult de zece. ce probleme as putea rezolva? Care activitati pot fi facute numai de mine? Alcatuieste o lista a activitatilor tale cu beneficiu mare O lista cu nu mai mult de 10 activitati cu beneficii mari Dupa ce identifici activitatile pe care le consideri cu beneficiu mare si pe cele cu beneficiu mic.urgentele etc.

astfel iti vei dedica timpul unor prioritati false. .impartiti intre activitatile importante si cele urgente. STABILESTE PRIORITATILE Urgent sau important? Multi manageri lucreaza sub presiune. IDENTIFICA ACTIVITATILE NECESARE Pentru fiecare rezultat. . Cum poti sa-ti stabilesti prioritatile?Urmeaza acesti pasi simpli dar sistematici . aminteste-ti ca activitatile cu beneficiu mare sunt acelea care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor tale. voi finaliza Doua rapoarte.intreaba-te mai intai daca fiecare activitate este urgenta sau nu.rezultatele cheie sunt cele pe care doresti sa le obtii pe termen scurt.astfel iti vei consuma timpul numai cu activitati urgente fara a face ceva cu adevarat important.pentru ati stabilii prioritatile. Ce este de facut? Specifica termenul limita Numeste responsabilul Foloseste verb de actiune Numeste rezultatul Cum? Pana la sfarsitul lunii. In termeni mai concreti.Exista o singura solutie : stabilirea prioritatilor. Stabilirea prioritatilor inseamna determinarea ta de a-ti cencentra eforul si energia pe baza prioritatilor anuale.Stabileste rezultatele cheie pe care le vrei sau trebuie sa le obtii. Acum separa activitatile cu beneficiu mare de cele cu beneficiu mic.identifica ce activitati trebuie facute pentru a-l obtine. pana pe 25 iulie Eu Voi realiza. Inainte de a face alegerea. Deci. STABILESTE-TI REZULTATELE CHEIE Punctul de pornire: precizeaza rezultatele care trebuie obtinute Orice actiune pe care vrei sa o faci trebuie sa corespunda unui rezultat precis.Stabileste activitatile prioritare. . Managerii de acest tip isi ocupa timpul cu “stingerea focului” in loc sa actioneze asupra situatiilor.Ele definesc campul tau de ACTIUNE.Identifica activiatile necesare obtinerii acestor rezultate.in timp ce acestea pot deveni ele insele urgente. lunare sau chiar zilnice. Activitatile urgente reclama atentie imediata si impiedica focalizarea pe activitatile important. etc.estimeaza cat va dura fiecare activitate si numele persoanei care o va face. Nu confunda importanta cu urgenta.

. Activitatile tale prioritare trebuie sa fie: .Beneficiu mic / Neurgente Stabileste prioritatile Cand stabilesti prioritatile trebuie sa iei in considerare doua criterii: .de evadare din realitate.beneficiul activitatilor . Mai putin urgent II . .Beneficiu mare / Urgente .intrevederi.Activitati de relaxare. . Exemplu de mod de impartire a activitatilor dupa urgenta si importanta. activitatile care au beneficiu mare dar nu sunt urgente si acele care au urgente dar nu au un beneficiu mare.termenele limita.Delegare. .Intreruperi. . .O parte din coresponenta.Beneficiu mic / Urgente .Beneficiu mare / Neurgente . Dupa ce ai indeplinit aceste sarcini prioritare.Recreere autentica.Unele intruniri.Multe din chetsiunile imediate presante. .Crearea unor relatii.Probleme presante. IV . te poti concentra pe realizarea celorlalte tipuri.Exista patru combinatii posibile intre activitati urgenete sau neurgente si importante sau neimportante: . aceasta insemnand cu cel mai apropiat termen limita.sedinte III Neimportant .formare.Activitatile sau indivizii care te fac sa-ti pierzi timpul. .Corespondenta neimportanta.anumite telefoane. . .Planificare. din rapoarte. . urgente.rutina.cu beneficiu mare .Crize.unele sedinte.Discutii informale. dar nu foarte importante.Proiecte cu scadenta apropiata.urgente. . Urgent I Important . . .Unele apeluri telefonice.Management.

Stabileste prioritatile cat mai curand posibil in perioada de planificare(la inceputul saptamanii. Rezultate cheie Prioritati -neprevazute -crize -urgente .al zilei. cat si pentru neprevazute(actiune). PLANIFICAREA TIMPULUI PROPRIU Reguli de aur pentru administrarea timpului. Exista cateva reguli simple si practice care ne vor ajuta sa ne folosim timpul mai bine. dar nu vom stii pe ce si de ce.3. ne vom cheltui fondurile.trebuie sa prevedem atat pentru cheltuielile curente(rutina). Ca si la stabilirea bugetelor financiare.Acest lucru te va ajuta sa te concentrezi pe activitatile cu adevarat importante.etc. Trebuie sa stabilim fonduri pentru imbunatatiri(actiune). Stabileste o marja de siguranta pentru activitatile neprevazute (urgentele). etc). INVAZIE . ADMINISTRAREA TIMPULUI RUTINA 20 – 30 % ACTIUNE 25 – 40 % REACTIE 30 – 40 % -apeluri telefonice -contacte -intalniri -calatorii -rapoarte -etc. Daca nu urmam aceste principii de alocare.

Fiecare dintre cele patru instrumente are un rol particular.planul zilnic. utilizarea lor in mod adecvat va furniza un sistem de planificare complet si riguros.daca au aparut probleme noi.1. Aceste instrumente sunt: . .In ultima zi de vineri a lunii sau in prima zi de luni a lunii. .Analizeaza cu atentie luna precedenta si determina: .Pastreaza flexibilitatea in programare.Deleaga. . . .planul lunar.Lista de obiective. .Estimeaza timpul necesar pentru fiecare activitate.Agenda.Planul de actiune. PLANUL LUNAR Cand? . .planul saptamanal. Sugestii . 4. Instrumente . .Programeaza cele mai importante activitati la inceputul lunii. . UTILIZAREA INSTRUMENTELOR DE PLANIFICARE Planificarea timpului reclama utilizarea unor instrumente de planificare foarte bune.planul de actiune.Rezerva in agenda ta lunara timpul cerut de fiecare activitate. . . Cum? . .daca ti-ai atins toate obiectivele. .Alcatuieste o lista a activitatilor care trebuie realizate in cursul lunii .Planul lunar.4.

. .Pastreaza flexibilitatea in programare.Agenda.Agenda.Programeaza sa realizezi cele mai importante activitati la inceputul saptamanii.2 PLANUL SAPTAMANAL Cand? .Examineaza prioritatile zilei.Decide ce vei face tu insuti/insati si ce vei delega. Instrumente . .Ordoneaza prioritatile. .Ordoneaza activitatile in ordinea prioritatii.3. Instrumente . . . Cum? .Listeaza prioritatile pentru ziua respectiva.Comunica celorlalti programarea ta. . Sugestii .Primul lucru dimineata cand ajungi la serviciu sau ultimul lucru seara inainte de a pleca de la serviciu. . Cum? . .Pastreaza flexibilitatea in programare. PLANUL ZILNIC Cand? .Grupeaza activitatile similare in aceasi perioada a saptamanii.Estimeaza timpul necesar pentru fiecare.4.Comunica celorlalti programarea ta. .Examineaza prioritatile si rezultatele cheie. Sugestii . .Vineri dupa-amiaza sau luni dimineata.Listeaza activitatile care trebuie facute in timpul saptamanii. . 4.Programeaza sa realizezi cele mai importante activitati la inceputul zilei.

a le schimba pe ale tale este mai usor.1. .Listeaza activitatile necesare pentru realizarea proiectului. inseamna ca ti se pare foarte dificil sa iti organizezi munca intr-un mod rational.Stabileste resposabilii pentru fiecare activitate. Exista si vor exista intotdeauna factoripe care nu-i poti controla. pentru a face asta. Sugestii .4. .Defineste obiectivele priectului: . incepe o analiza atenta a . . Situatiile in care nu poti face nimic sunt foarte rare.Comunica celor implicati planificarea proiectului. . dar este sigur ca tu ai sub control majoritatea factorilor.Ordoneaza activitatile intr-o secventa logica. Controlezi cea mai mare parte din timpul tau. Instrumente .Intocmeste pleanificarea pe baza infoematiilor de mai sus. Cum? . ORGANIZAREA TIMPULUI PROPRIU 5.Planul de actiune. CARE FACTORI SUNT SUB CONTROLUL TAU? A schimba metodele altora este dificil. trebuie sa schimbi obiceiurile celorlalti.corespund cu propiile tale obiective? . . iar acest lucru este mai mult decat imposibil pentru tine.Inaintea unui proiect important.4. PLANUL DE ACTIUNE Cand? . Esti tipul de manager care sustine ca lipsa sa de timp se datoreaza celorlalti sau factorilor care sunt in afara controlului sau? Daca esti.Incepe cu termenul limita(deadline) si urmeaza calea inversa pana la data de inceput a proiectului. 5. Acceptand aceasta ipoteza.Estimeaza timpul necesar pentru fiecare activitate.sunt compatibile cu prioritatiile tale? .

Cateva aspecte ale muncii tale zilnice iti consuma mult timp.De exemplu. Intreruperile(telefoanele. 5. .calatoriilor. Jurnalul de activitate este un instrument esential pentru o buna administrare a timpului. PRINCIPII FUNDAMENTALE Este mai eficient sa grupezi activitatile similare. CUM SA ITI ORGANIZEZI TIMPUL IN MOD EFICIENT Pentru a organiza munca in mod eficient si a economisi timp.colegii. .3.identificarea factorilor care cauzeaza pierderea de timp. .lecturilor.Aranjeaza astfel incat colegii tai sa recunoasca situatiile in care nu vrei sa fii intrerupt. poti sa dai toate telefoanele in aceeasi perioada de timp.hartiilor/documentelor. Este intotdeauna mai eficient sa grupezi activitati similare. Nu incerca sa faci mai multe lucruri in acelasi timp. Concentreaza-te Poti sa iti optimizezi concentrarea si sa iti maresti eficienta prin minimizarea numarului de intreruperi care apar de-a lungul zilei de lucru. 5. . Fiind mai bine organizat in aceste arii inseamna sa economisesti timp pretios care sa fie dedicat activitatilor cu beneficiu mare. .superiorii. .sedintelor.practicilor tale! Intreaba-te daca nu poti sa castigi timp printr-o mai buna organizare a: . .prietenii etc) reprezinta unul dintre cele mai mari obstacole pentru gestionarea eficienta a timpului. Analizeaza-le in detaliu si cu siguranta vei gasi modalitati de imbunatatire.corespondentei.secretara.utilizarea instrumentelor de economisire a timpului. Organizarea: un factor controlabil Aceste activitati sunt controlabile in mare masura.convorbirilor telefonice.poate fi utilizata urmatoarele procedura: . Grupeaza activitatile.Este imperativ sa lucrezi asupra unei singure probleme o singura data.2.subordonatii.

calatoriile. Care dintre aceste obstacole sunt sub controlul propriu?Ce metode pot sa folosesc pentru a le reduce sau a le elimina? UTILIZEAZA INSTRUMENTE SI TEHNICI DE ECONOMISIRE A TIMPULUI.problemele si crizele. Jurnalul zilnic iti arata activitatile inutile Identifica “hotii de timp” din activitatea zilnica.intreruperile. Analizeaza-ti programul in detaliu. .Clasifica-le pe categorii ca: intreruperi. . Analizeaza “hotii de timp” Analizeaza aceste obstacole in ordinea importantei lor(timpul pierdut. .IDENTIFICA FACTORII CARE DETERMINA PIERDEREA TIMPULUI(“HOTII DE TIMP”) Pentru a-ti organiza munca in mod eficient trebuie mai intai sa examinezi metodele de lucru si sa identifici cauzele reale ale pierderii de timp. sarcini administrative.intalnirile/sedintele. Sugestie: completeaza un jurnal de activitate care te va ajuta sa descoperi unde apar pierderile de timp si de ce. Consulta jurnalul si identifica toate activitatile neproductive. Aceste activitati sunt obstacole majore pentru o organizare eficienta.apeluri telefonice. .corespondenta si hartiile de lucru. . .consecintele). Tehnici Pentru a-ti gestiona eficient timpul trebuie sa aplici diverse tehnici de economisire a timpului privind elemente ca: .Acest lucru iti va permite sa iei decizii importante in privinta eliminarii sau reducerii timpului pierdut. intalniri etc.cititul. “Organizer”-sprijin pentru organizare si planificare Utilizarea unei agende de tip “organizer” te va ajuta sa aplici tehnicile si metodele de organizare eficienta a timpului.

. .evenimentele nu sunt sub controlul tau.5. 6.Invata cum sa pui punct unei conversatii care dureaza prea mult. . Invata sa limitezi intreruperile. . .Planifica-ti convorbirile/ apelurile. . De ce? Pentru ca ele limiteaza nivelul si durata puterii de concentrare. PROBLEME SI CRIZE Uneori. Mesajele telefonice .numele persoanei.Comunica in mod eficient.Rezuma sau solicita interlocutorului sa rezume cele mai importante puncte ale discutiei.Inavata sa spui “nu”. Invata cum sa reactionezi la intreruperi. .4.Invata sa fii ferm.deleaga sarcina de a raspunde mesajelor oricand este posibil.telefonul reprezinta un instrument care iti permite sa economisesti timp si efort.Stabileste intalniri. CONTROLUL FACTORILOR CONSUMATORI DE TIMP TELEFONUL Daca este utilizat eficient. cand nimic nu pare a merge bine. .data si ora apelului. . .Acorda-ti timp sa fii singur. . INTRERUPERILE Intreruperile de orice fel(vizitatori. .telefoane etc) sunt obstacole majore pentru eficienta timpului. .Specifica cat timp ai la dispozitie. .Grupeaza toate apelurile intr-o anumita perioada a zilei.numarul de telefon.Limiteaza numarul de ointalniri pe zi astfel incat sa ramana o rezerva pentru cele neprevazute.Panica si improvizatia inlocuiesc actiunea rationala. .Planifica intalnirile. .Triaza convorbirile. .colegi.aminteste-ti ca numai un masaj clar este util. scopul apelului.Inainte de a suna intreaba-te cand este cel mai probabil sa gasesti persoana cu care trebuie sa comunici.planificata. Convorbirile telefonice .

Care este cea mai realista solutie in circumstantele date? . . .incepe prin a nu face nimic. . foarte incet”. Pregateste un plan de actiune simplu si eficient . c.Inainte de a face ceva privind o problema neasteptata.Daca aceasta maniera contravine naturii tale.repeta-ti de multe ori: “Ma grabesc foarte. pe baza consecintelor probabile.Alcatuieste o lista cu toate masurile fezabile.Care solutie va avea cele mai putine consecinte negative? d.Identifica toate aspectele implicate si clasifica-le in ordinea prioritatii. Cauta solutiile posibile .a. Decizia .Acorda-ti timp pentru a aduna toate informatiile relevante. ferm si cu mult calm Analizeaza situatia retrospectiv Care au fost cauzele crizei ? Ce masuri ar fi putut preveni criza ? Ce masuri trebuie luate penru a preveni acest tip de criza ? Cine trebuie informat asupra acestor masuri ? . b.Ce masuri trebuie luate ? Cand ? De catre cine ? Cum ? Cine trebuie informat ? e. Analizeaza cu calm situatia . . Actioneaza rapid.Problema depinde de tine? .Alege-le pe cele care pot fi aplicate fara intarziere. f.

Arborele obiectivelor. Cadru logic de lucru. a oportunitatilor si a amenintarilor cu care se confrunta aceasta. Arborele problemelor. fie negativ) de interventia propusa. Analiza factorilor implicati(stakeholders).finantare. dupa ce problemele au fost remediate.identificare. Analiza problemelor. Un instrument ce poate fi folosit in timpul tuturor fazelor procesului de planificare. Concluziile acetsei analize sunt integrate ulterior in conceptul proiectului. Conditii ce trebuie indeplinite inainte ca proiectul sa poata incepe motiv pentru care trebuie luate anumite masuri de siguranta. O reprezentare sub forma de diagrama a situatiei din viitor. de identificare si analiza intereselor. a potentialului lor.toate avand acelasi obiectiv. O investigatie structurata a aspectelor negative ale unei situatii pentru a stabili cauzele si efectele lor. Analiza strategiei. Ofera o cale de verificare daca proiectul a fost bine conceput si daca beneficiaza de o monitorizare si o evaluare imbunatatite. O reprezentare sub forma de diagrama a rezultatelor analizei problemelor ce indica relatia de cauza-efect. Conditii sine-qua-non.implementare si evaluare). Identificarea potentialelor obiective prin transformarea situatiilornegative in teluri pozitive. Factori externi ce ar putea afecta derularea sau succesul proiectului.Activitatile reprezinta actiunile concrete minime ce au nevoie de planificare.formulare.GLOSAR DE TERMENI - - - - - - - - - - Abordare integrata. Este o metoda pentru managementul celor sase faze ale ciclului proiectului(programare. Analiza obiectelor. Analiza a punctelor tari si a punctelor slabe ale unei organizatii. Este un set de concepte ce se afla in legatura. Ele formeaza a patra coloana din cadrul de lucru logic si sunt formulate de o maniera pozitiva. Evaluarea esentiala a cailor alternative de atingere a obiectivelor si selectarea uneia si a mai multora pentru interventiile viitoare. dar asupra carora managerul de proiect nu are un control direct. Avanrtaje.Ele trebuie indeplinite pentru a produce rezultate. ce descriu intr-o maniera operationala si sub forma unei matrice cele mai importante aspecte ale proiectului. . Rezultatul acestei analize este arborele problemelor. Activitati. urmand unei analize a problemelor si indicand o relatie de mijloc-scop. Ceea ce rezulta in urma unei analize a obiectivelor este arborele obiectivelor. Suma mai multor sarcini. Analiza SWOT. Ea analizeaza cele mai importante elemente ale fiecarei faze si criteriile de coeziune si dezvoltare durabila aplicabile de-a lungul intregului ciclu al proiectului. Analiza partenerilor implica identificarea tuturor grupurilor de factori implicati ce vor fi probabil afectati (fie pozitiv. a problemelor.

Este strategia de baza a proiectului ce acopera toti pasii ce vor fi urmati in cadrul logic de lucru pentru a contribui la scopul general. Se refera la siguranta ca obiectivele proiectului pot fi intradevar atinse.- - - - - - - Contributie. Factori externi si evenimente ce ar putea afecta derularea sau succesul priectului. Factori de risc. Eficienta. Ei sunt formulati intr-o maniera negativa. Ei pot. Eficacitate. Aceasta permite echipei sa stie daca ceea ce a planificat a fost implementat si astfel daca obiectivele au fost atinse si in ce masura. Acronim al “Programme Evaluation and review Technique” (Tehnica de evaluare si revizuire a programelor) si respectiv a “Critical Path Method”(Metoda caii cruciale). De obicei trebuie luate in considerare diferite subgrupuri. Mijloace.) folosite/consumate in legatura cu rezultatele asteptate. Posibilitatea de continuare a producerii beneficiilor unui proiect dupa ce s-a incheiat perioada de sprijin extern. Gradul de atingere a rezultatelor asteptate. pozitiv sau negativ. Impact. Evaluarea. Orice persoana. Evaluarea ar trebui sa acopere intregul proces. institutii sau firme ce ar putea avea o relatie cu proiectul/programul sunt definiti ca factori implicati. Vezi “Resurse”. Gen. Ierarhia obiectivelor. Vezi “avantaje” si “factori de risc”. sa afecteze sau sa fie afectati de proces si de rezultatele interventiilor. Genul difera de sex care face referire la diferentele determinate biologic dintre femei si barbati. a obiectivelor si a scopului prin evaluara indicatorilor lor.Posibilitatea ca acestea sa se infaptuiasca este foarte mica. Costurile repezinta transformarea in termeni financiari a tuturor resurselor identificate. Diagrama GANTT. Fezabilitate.materiale. Factori externi. Volumul de resurse (umane. grup de persoane.financiare etc. DAC.Organization for Economic Co-operation and Development (Organizatia pentru cooperare economica si dezvoltare). Dezvoltare durabila. Vezi “arborele obiectivelor”. Factori implicati(stakeholders). O metoda grafica de prezentare a informatiei pentru a monitoriza simultan planul de actiune si executia sa reala in timp. Development Assistance Committee(Comitetul de Asistenta pentru Dezvoltare) al OECD. Vezi “eficacitate” Logica interventiei. Monitorizarea este un rpoces intreprins pentru a minimiza riscul potential de devieri si cheltuieli neasteptate prin stabilirea unui numar . nu sa fie facuta doar la sfarsit. Diferentele sociale carora subscriem si care sunt invatate de femei si barbati si care variaza in timp si de la o societate sau grup la altul. Costuri. O metoda de prezentare a caii de urmat in activitatile cruciale prevazute in procesul de planificare prin legarea sarcinilor de datele limita ale executiei. Monitorizare. Vezi “Resurse”. direct sau indirect. Diagrama PERT/CPM.

Tabele de prezentare. Program. Obiectivul da sens proiectului si indica directia de urmat in timpul fazelor de programare si implementare. Obiectivul ce trebuie atins de catre acest proiect singur fara interventia altor proiecte. (Materiale de lucru ZOPP. BIBLIOGRAFIE - - - - - - - Broughton. Introduction to the method. A .1987. (Abordarea cadrului de lucru logic. 1997. Cooperation planning. Manual Project Cycle Management (manual pentru managementul ciclului de desfasurare a unui proiect). A guide to monitoring and evaluating development projects. Jonathan. Federatia internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie“Procesul de Planificare a Proiectelor”. Swiss Development Cooperation (SDC). Candida. The Logical Framework Approach (LFA). Serviciul de evaluare).- - - de mecanisme pentru a ajuta echipa sa verifice procesul si sa masoare rezultatele in mod regulat. Principles for project assessment. Este obiectivul general ce trebuie atins dupa ce proiectul a fost implementat. Canberra: Australian Council for Overseas Aid (ACFOA) (Consiliul Australian pentru ajutor extern). Vezi “rezultate asteptate”. Obiective specifice. Set de instrumente. Oxfam UK/Irlanda. GTZ. Frankfurt : GTZ. Introducere in metoda). Vezi “obiectivul proiectului”. Handbook for Objective-Oriented Planning. Atingerea obiectivului proiectului ar trebui sa contribuie direct la atingerea scopului general. (Concepte si cadre de lucru pentru analize de gen si planificare.Manual pentru planificarea orientate spre obiective). Comisia europeana. Un numar de proiecte legate si activitati organizate pentru a atinge acelasi obiectiv. March. Concept and frameworks for gender analysis and planning. (Cooperarea in dezvoltare elvetiana. Vezi “rezultate asteptate”. Produs. EuropeAid Co-operation Office (Biroul pentru cooperare EuropeAid). ZOPP working materials. Oslo. Obiectiv. NORAD. 1993. Sensul sau generic se refera la rezultatele asteptate. iulie 1996. Bridging the gap. Obiectivul general. Bernard si Hampshire .(Principii pentru evaluarea proiectelor). Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) (Organizatia pentru cooperare economica si dezvoltare). Evaluation Service. Paris : Development Assistance Committee (DAC)(Comitetul de Asistenta pentru dezvoltare). A tool kit. obiectivul proiectului si scopul general. 1998. Bruxelles: martie 2001.). 2003. Obiectivul proiectului.

Un ajutor pentru incepatori si planificatori cu experienta). Note de curs si observatii din cadrul unor cursuri de pregatire cu tematica managementul timpului cu participanti din Romania (Florin Ghinda. 1998 Inteligenta emotionala.htm Oxfam: http://www. Berna. EuropeAid Co-operation Office (Biroul pentru cooperare EuropeAid). Daniel Goleman.int/cmm/europeaid MDF Management for Development Foundation Consultancy Services (Fundatia pentru dezvolatare in management./Con-planbud. (Planificarea in cooperare. serviciile de consultanta): http://www. Covey. conceperea si evaluarea proiectelor. un manual pentru ONG-uri). perioada 2002-2006).htm PCM Group. 1993.uk/policy/gender/99jul/799asse. Consultanti si moderatori ai procesului): http://www.nl. Zivetz. Project Identification. Process Consultants and Moderators (Grupul PCM.pcm-group. Managementul timpului sau cum ne stabilim prioritatile – Stephen Covey.- - working aid for beginners and more experienced planners.eu. 1997. (Identificarea . Gaberra: Australian Council for Overseas Aid (ACFOA) (Consiliul australian pentru ajutor extern).mdf.org.com - - . Stephen. 1995. Design and Appraisal : a manual for NGOs. Laurie. 1989. http://europa.oxfam. >>Site-uri web recomandate Comisia Europeana. The Seven Habits Effective People.

Jonathan Swift Timpul e singurul predicator caruia omul e dispus sa-i dea ascultare. Timpul vindeca orice rana. Tu poti sa intarzii. el ne da invatatura de minte pe care. Emil Cioran Timpul este un surogat metafizic al marii. Nichita Stanescu Timpul este un lup devorator. Este singura moneda pe care o ai si numai tu poti hotari cum o vei cheltui. cei varstnici s-au straduit zadarnic si ne-o impartaseasca. de la cap la coada. spunea in “Amurgul gandurilor” Benjamin Franklin in “Ce trebuie sa faca o fata?” : Timpul este materia din care este formata viata. Timpul descopera toate. Timpul ma face sa pretuiesc vesnicia Nu timpul ti se potrivest etie. dar le fac sa creasca pe cele mari. Cine l-a vazut pe « maine » ? . dar Timpul nu va intarzia. Kazimierg Matan Timpul este singurul drum cu sens unic. pentru altii prea incet. In amanare se afla primejdia S-ar putea ca ziua de maine sa fie a altuia. Faith ulBaldwin Timp este un croitor specializat in modificari Hector Berliaz Timpul este cel mai bun profesor. Fii atent ca nu cumva sa-i lasi pe altii s-o cheltuiasca pt tine. George Calinescu Timpul este evaluare de sentiment – pentru unii trece prea repede . Gene Roddenberry Timpul este focul in care ardem. Dumitru Staniloae Timpul este distanta dintre chemarea lui Dumnezeu si raspunsul tau. Woody Allen Timpul este modalitatea naturii de a face ca sa nu se intample toate deodata. Baruch Spinoza Timpul nu este o calitate a lucrurilor ci numai un mod de a gandi. ci tu potriveste-te cu timpul.Managementul timpului • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Baudelaire “Timpul este doar un fluid din care pescuiesc eu”. Carl Sandburg Timpul este moneda vietii tale. Timpul pierdut nu se mai intoarce. Timpul si distanta pot stinge iubirile mici. Octavian Paler Timpul este o fiara care are nesfarsita rabdare de a inghitii totul. Din pacate el isi omoara toti elevii. la vremea lor. Mircea Eloade in Huligannii Timpul este lucru care se pierde intr-adevar. Platon Timpul este imaginea mobila a eternitatii imobile.

Fii fericit cat traiesti pentru ca mort o sa fii mult timp Daca judeci pe cineva. Felul cum utilizam timpul liber ne tradeaza caracterul (Plinius) Seneca : Socoteste fiecare zi o viata. pretuieste indoit Amanarea e hotul timpului Vremea trece. face cat o vesnicie de suferinta. Unul din lucrurile dragute la batranete este ca poti sa fluieri in timp ce-ti speli dinti Celui ce stie sa astepte. s-o facem atunci cand vrem. nu-ti mai ramane timp sa iubesti Lucrul la timp daruit . .resind sa vindece cele mai aspre rani. Mintea nu poate lua mult timp locul inimii. A ajunge la spartul targului Ceasul diminetii e aurul vietii Ceasul pierdut nu-l intoarce anul.primul vers al celebrei “Glosa” a lui M. Balzac : Un minut de indoiala.uitare. Secretul rabdarii este sa faci altceva intre timp.• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Stradania tineretii este odihna batranetii. Ceea ce vrem noi sa facem. pentru ca acest “vrem” se schimba si are scaderi si amanari (Shakespeare) Femeia vede unde barbatul abia zareste Fa-ti datoria si nu te teme de nici o razbunare Scorpionul inteapa si tot el tipa Smerenia este forma ca mai grava a arogantei. timpul ii deschide portile. vremea vine . Eminescu si exemplifica curgerea infinita a timpului Trecerea timpului aduce alinare.