You are on page 1of 5

Sekolah Menengah Montfort Latihan Bahasa Menengah 4 Nama: __________________ Kelas: ___________ Tarikh: _____________

Isikan tempat kosong dengan imbuhan yang sesuai. Setelah berhenti dan berehat selama sejam di Air Terjun Madai, kami (1) (terus) perjalanan ke Gua Madai. Dari jauh kami telah terpegun (2) (lihat) persekitaran di situ. Rumah-rumah pemetik sarang burung layang-layang berdiri megah di lereng-lereng bukit. Dianggarkan sebanyak 100 buah rumah kesemuanya tetapi kebanyakannya kosong tanpa penghuni. Keadaan ini adalah kerana semasa kami sampai di sini, bukanlah musim memetik. Di Madai, kerja-kerja (3) (petik) dijalankan sebanyak tiga kali setahun. Semasa waktu memetik sahaja rumah-rumah ini akan dihuni. Pemetik-pemetik di gua ini terdiri daripada orang-orang kampung yang tinggal berhampiran di sini bekerja dengan sebuah syarikat. Walau bagaimanapun, kami bernasib baik kerana dapat berjumpa dengan ketua kampung dan beberapa buah keluarga yang (4) (jaga) gua tersebut. Seramai tiga orang pemuda sudi menjadi pemandu jalan untuk membawa kami (5) (jelajah) Gua Madai. Kami dibawa ke beberapa buah gua yang mempunyai struktur pembentukan yang sungguh cantik dan unik. Di dinding-dinding gua, lumut-lumut kehijauan (6) (seri) lagi kecantikannya. Kira-kira 6 km ke barat Gua Madai ialah Baturong, banjaran gunung batu. Dahulu Baturong terletak di tengah kawasan Tasik Tingkayu iaitu sebelum tasik ini kering kira-kira 16 000 tahun dahulu. Di sini juga kamu boleh (7) (temu) bekas-bekas kewujudan manusia pada lapisan-lapisan batu. Untuk sampai ke sini, kamu terpaksa (8) (lalu) ladang kelapa

Berhampiran Baturong ini juga terdapat gunung berapi lumpur yang boleh ditemui sekiranya kamu sanggup (9) (redah) hutan. eloklah dapatkan bantuan pemandu jalan dari Lahad Datu. ___________________________ 9. ___________________________ 8. ___________________________ 5. hlm. ___________________________ . ___________________________ 11. Selamat mengembara! (Sadatul Mahiran Rosli.sawit dan koko. November 1993. ___________________________ 6. ___________________________ 10. Gua Seribu Misteri. ___________________________ 2. 44-45) 1. ___________________________ 4. Dewan Pelajar. ___________________________ 7. ___________________________ 3. ___________________________ 12. Sekiranya kamu ingin (10) (nikmat) dan melihat sendiri tempat-tempat yang (11) (tarik) serta (12) (cabar).

Kancil tolong aku. Jilid 27.18-19) 1. 12. murah rezeki.Belum dipalu lagi sudah (5) (gema).” “Cis! Ada pengacau di luar sana. “Kalau kau (7) (tolong) aku. 5. “Kau pergilah (6) (hadap) Raja Sulaiman untuk minta izin baginda. 6. 3. barulah kau pukul gong itu. Kata Pak Belang. setelah dipalu lagi merdu bunyinya. 4.11.” jawab Pak Belang. 2. “Bunyi apa itu Kancil?” tanya Pak Belang. “Kalau begitu baiklah.. 11.” kata Pak Belang.” kata Sang Kancil.” kata Sang Harimau. Tarikh: _____________ .” kata Sang Kancil kepada Pak Belang. Bil. Pak Belang semakin (3) (minat).” kata Sang Kancil. “Sesiapa yang (1) (pukul) gong ini akan (2) (dapat) untung.Sekolah Menengah Montfort Latihan Bahasa Menengah 1 Nama: __________________ Kelas: ___________ Baca cerita di bawah dan isi tempat kosong dengan perkataan berimbuhan yang sesuai. aku akan maafkan (8) (salah) kau yang lalu. kata Pak Belang. Wah! merdunya.” kata tebuan. “Bila aku (9) (jerit). 10. Kancil. bisanya. Aku ingin sekali hendak memalu gong itu. ke. Apabila sudah jauh. “Tak mahulah. sang kancil pun menjerit. Dewan Pelajar. Kancil pula (12) (lari) diri jauh dari situ. 8. hlm. Kancil pun menyusup masuk ke hutan kononnya pergi menghadap Raja Sulaiman. (Khadijah Hashim. Hidup senang. “Ya. tebuan pun marah dan keluar lalu (11) (sengat) Pak Belang. kau pergilah sendiri. 9. Selepas Pak Belang (10) (tumbuk) sarang tebuan itu. Itulah dengung gong (4) (tuah). “Aduh! sakitnya. November1993. biar aku pergi menghadap tetapi gong itu jangan dipalu dahulu. 7.”Pukullah sekarang.” kata Sang Kancil.

Di situ terdapat sebuah kem yang memberi peluang . Di kawasan ini. Salah satu tempat yang menjadi (3) penarik (____________________) utama. Selain (6) pengenalan (____________________) dengan granit. Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) sebagai tapak pergunungan purba. Gua ini didiami puak Bushmen sejak lebih 2000 tahun dahulu. Taman Negara Mana Pools. Taman Negara Matobo turut mempunyai beratus-ratus gua. (5) pengiktirafan (_______________________) oleh Pertubuhan Pendidikan.Sekolah Menengah Montfort Latihan Bahasa Menengah 4 Nama: __________________ Kelas: ___________ Baca petikan di bawah dan betulkan kesalahan penggunaan imbuhan dalam petikan ini.Taman Pahlawan Zimbabwe. Selain itu. khususnya dalam kalangan pelancong luar ialah Taman Negara Matobo. iaitu bandar kedua terbesar selepas Harave. Negara Zimbabwe memang kaya dengan alam semula jadi dan terdapat beberapa buah tempat (1) tarikan (______________________) seperti Taman Negara Matobo. Di kawasan (4) bergunung (__________________________) Matobo yang terkenal dengan keindahan granit. Buktinya boleh dilihat pada hari ini dengan (7) tinggalan (______________) lukisan yang ada di dinding gua sebagai tatapan kepada generasi baru Zimbabwe. Zimbabwe turut terkenal dengan keindahanalam yang terdapat di Bulawayo. negara ini turut (2) dikenali (______________________) dengan keindahan Air Terjun Victoria dan seni bina moden. Tarikh: _____________ Taman Negara Antekope. Taman Negara Antelope. Muzium Sejaram Alam dan sebagainya.

Terkenal dengan keindahan Granit. Bulawayo mempunyai sebuah muzium yang dikenali sebagai Muzium Sejarah Alam merupakan muzium terbesar dan (10) kebaikan (____________________) di dunia. (Dipetik daripada Dewan Pelajar. halaman 21) . Julai 2006.kepada pengunjung melakukan aktiviti seperti melawat taman haiwan. Zimbabwe. menaiki kuda atau berjalan di sekitar kem dan (8) pendakian (___________________) ke gua yang pernah (9) kediaman (_______________________) oleh kaum Bushmen.