You are on page 1of 15

Cap. 1.

Memoriu tehnic
Arborele cotit ,numit si arbore motor ,are rolul de a transforma,impreuna cu biela,miscarea de translatie a grupului piston in miscare de rotatie.Arborele cotit transmite aceasta miscare de rotatie(respectiv cuplul motor)prin intermediul organelor de transmisie,la rotile motoare ale automobilului.De asemenea ,pune in miscare diferite mecanisme si agregate ale motorului(mecanismul de distributie,pompa de apa,ventilatorul etc.). Constructia arborelui cotit este in functie de numarul si pozitia cilindrilor fiecarui cilindru corespunzindu-i cate un cot numit maneton,format din 2 brate de manivela si un fus pe care se monteaza lagarul de biela,coturile nu sunt dispuse in acelasi plan,ci decalate intre ele un functiune de numarul cilindrilor si de asezarea lor (in linie sau in V) La motoarele cu patru cilindrii in linie in patru timpi in cursul a doua rotatii ale arborelui cotit(720 de grade) au loc patru curse utile ale pistonului.Pentru ca funcionarea motorului sa fie uniforma,trebuie ca succesiunea curselor utile in cilindrii sa se faca la 180 de grade(720 : 4) de rotatie a arborelui cotit.Succesiunea curselor utile incepand cu primul cilindru ,sau oridnea de aprindere,in acest caz este 1-2-4-3 sau 1-3-4-2.In acest caz manivelele arborelui cotit sunt decalate cu 180 de grade. Fusurile paliere si fusurile manetoane trebuie unse fortat pentru a le feri de uzuri pronuntate,deoarece durata de serviciu a motorului este functie de cea arborelui cotit. Pentru asigurarea unui circui continuu de ulei necesar fiecarui fus arborele cotit se gaureste pe toata lungimea sa formandu-se un canal continuu.La mijlocul fiecarui fus palier si fus maneton se gaseste un orificiu de un diametru mai mic,perpendicular pe axa fusului si prelungit pana la canalul general de ungere a arborelui cotit.Prin aceasta uleiul patrunde prin suprafata fusului pe care il unge. Deoarece din sistemul de ungere descris mai sus fac parte si palierele extreme ale arborelui cotit apare pericolul scurgerii uleiului in afara motorului.Preintampinarea si indepartarea acestui neajuns se face prin dispozitive speciale de etansare Ovalitatea si conicitatea adminisibila a fusurilor este de 0,005 mm la autoturisme(Dacia 1300)si de 0,012-0,02 mm la autocamioane. Forma arborelui cotit depinde de : numarul si pozitia cilindrilor ,numarul fusurilor manetoane,ordinea de functionare a motorului si sistemul de echilibrare a motorului. Arborele cotit are un numar de fusuri paliere de obicei egal cu numarul cilindrilor plus

Arborele cotit se sprijina pe blocul motor pe lagare paliere cu semicuzineti. .precum si umplerea uniforma a cilindrilor si deci succesiunea timpilor utili.prin intermediul fuliei (roata) de antrenare se monteaza la amorizoru de vibratie care de obicei este de tip cu frecare moleculara si cu frictiune.unul:aceasta mareste rigiditatea lui insa duce la cresterea greutatii si a lungimii. Arborele cotit se echilibreaza cu ajutorul contragreutatilor plasate in prelungirea bratelor de manivela (opuse lor) si bineinteles a decalarii corecte a manivelelor aratate mai sus. La capatul anterior .Vibratile arborelui cotit sunt atenuate de elementul de cauciuc (datorita deformarilor si frecarilor moleculare interne).iar prelucrarea este mai dificila. La motoarele cu opt cilindri in V unghiul de decalare este de 90 de grade (720 : 8) dar sunt articulate 2 biele pe cate un fus maneton : oridinea de funcionare (succesiunea timpilor utili) va fi 1-5-4-2-6-3-7-8.Verificarea exhilibrari se face pe masini speciale iar ponderarea arborelui prin degajari partiale de material (gaurire sau frezare in contragreutati).Este format dintr-un inel metalic cu rol de masa de inertie. Decalarea fusurilor manetoane(intre ele) se face in functiune de numarul lor asigurand prin aceasta o functionare uniforma a motorului si o echilibrarea arborelui cotit.Fusul maneton impreuna cu cele 2 brate manetoane formeaza manivela.Se mai folosesc si amortizoare cu frecare lichida in silicon Exista si arbori cotiti prevazuti cu filtre centrifugale de ulei(ARO) care au niste racorduri din canalele interioare.deci si a manivelelor(720 : 4) manetoanele centrale sunt decalate cu 180 de grade fata de cele externe Motoarele cu sase cilindrii in linie in patru timpi au decalarea fusurilor manetoane la 120 de grade(720 : 6) deci ordinea de funcionare este 1-5-3-6-2-4 si mai rar 1-4-2-6-3-5.Numarul fusurilor manetoane este egal cu cel al cilindilor la motoarele in linie si redus la jumatate la motoarele in V (SR211: D 2156 MTN 8R si 1240 V8DT). Fusurile paliere sunt plasate pe aceiasi axa geometrica.pentru depunerea impuritatilor din ulei in timpul rotirii.vulcanizat pe un element de cauciuc de la flansa fixata prin suruburi pe fulie. Astfel la motoarele cu patru cilindri in linie in patru timpi decalarea este de 180 grade intre fusurile manetoane.Diamentrul fusurilor de biela este mai mic ca cel al fusurilor paliere.iar latimea lor este diferita.

Se asambleaza impreuna cu bielele si se echilibreaza dinamic pe masini speciale(formand asa-zisul ambielaj). Tinandu-se seama de conditiile de lucru.2.fusurile de sprijin (paliere) 1. 1.Motoarele in doi timpi au arborele cotit demontabil pentru ca lagarele bielelor sunt rulmenti ca si la cele paliere.sa fie echilibrate static si dinamic 1.2 Parti componente Elementele principale ale arborelui cotit sunt: Fig 1. .suprafetele de frecare sa prezinte o buna rezistenta la uzura .sa asigure o rezistenta si rigiditate mare .sa evite rezonanta oscilatiilor de rasucire .arborele cotit trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte. . arborele cotit Insumeaza lucrul mecanic produs de fiecare cilindru si de asemenea anrreneazaunele sisteme auxiliare ale motorului.1 Partile componente ale arborelui cotit .1 Rol si cerinte impuse Arborele cotit transforma miscarea de translatie a pistonului intr-o miscarede de rotatieti transmite spre utilizare momentul motor dezvoltat de forta de presiune a gazelor. prin care arborele cotit este asezat pe lagarele fixate in carterul motorului (fusurile paliere sunt situate pe axa geometridi a arborelui cotit). La motoarele policilindrice.

1«1. La MAC-ul mai solicitat. pentru a rezista la solicitarile de incovoiere.45«0. nu comporta intreruperi. Intrucat conditia de rigiditate a arborelui cotit impune dimensionarea larga a cotului.. se utilizeaza oteluri aliate cu Cr. solicitarea lui coboara sub un asemenea nivel incat este posibila utilizarea otelurilor nealiate si anume otelul de calitate cu continut mediu de carbon ( OLC 45x. Arborele cotit se confectioneaza prin doua procedee: prin forjare si prin turnare. . Forjarea in matrita prezinta avantajul ca fibrele.75%«4. numit fus maneton.22«0.0%. Arborele cotit este confectionat din aceste materiale. Mn = 0. Arborele motor a primit denumirea de . urmata de prelucrari mecanice. Fiecare cot este alcatuit din doua brate 2 (care leaga fusurile de sprijin de fusurile manetoane) si un fus 3. Ni = 3.25«35%. matritat la cald.3%. arborele cotit se va confectiona din semifabricate obtinute din fonta aliata sau din fonta modificata. rasucire.025). Ni. Mo = 0. Forjarea se efectueaza liber sau in matrita.coturile (in numar egal cu numarul cilindrilor la motoarele in linie si cu jumatatea numarului de cilindri la motoarele io V).45.3 Materiale folosite Materialul pentru arborele cotit depinde de procedeul de fabricatie si de dimensiunile arborelui. Arborii cotiti forjati se confectioneaza din otel . uzura. arbore cotit¶¶ datorita configuratiei axei sale de . dar un cost ridicat. . 85«125 daN/cm2. dupa cum se vede in figura.Arborii cotiti cu gabarit mai mic se pot confectiona din semifabricate din otel carbon de calitate.partea posterioara prevazuta cu o flansa 5 pe care se fixeaza volantul l0 cu coroana 11. Si = 0.25%. Mo. S+P <0. Cr = 1. care au o rezistenta la rupere superioara.. socuri si vibratii. la extremitiifile bra{elor se prevad masele 4 pentru echilibrare. prin care arborele cotit se leaga de capul bielei. cei turnati se confectioneaza din fonta sau otel.55%.partea din fata a arborelui cotit (partea frontala) pe care se fixeaza roata dinfatii 6 (care actioneaza mecanismul de distributie si alte organe auxiliare). prin operatia de turnare. fulia 7 (pentru antrenarea ventilatorului si a generatorului de curent).STAS 880-66) cu rezistenta la rupere 70«80 daN/mm2. In unele cazuri. urmand conturul presei. 1.30«0. cand lungimea arborelui cotit nu depaseste aproximativ 2 m. OLC 60x. O varietate de otel pentru arborele cotit este otelul aliat NiCrMo (C = 0. fixacl pe amortizorul de vibratii 8 si racul 9 (pentru pornirea manuala a motorului). V (STAS 791-66).

care au o rezisten la rupere superioar . la fel sânt prev zute posibilit (pentru distribu ie sau angrenaj pentru anexe) amortizorul în func ie de constructia motorului. coteste alternativ de la un fus palier la un fus maneton si inapoi la fusul palier. Partea arborelui cotit prin care se transmite mi carea la utilizator (la motoarele cu ardere intern ) se nume te partea posterioar . modificat prin opera ia de turnare. etc. urmat de tratarea suprafe elori de frecare. cu ajutorul c rora poete fi montat între vârfuri func ioneze cît mai silen ios. Arborele cotit este prev zut cu fusuri manetoane coaxiale. sau numai angrenaj pentru anexe) cel lalt cap t. La capete este prev zut cu g uri de centrare. în func ie de construc ia motorului.simetrie. majoritatea arborilori coti i sânt prev zu i cu canale de ungere. La cel pu in unul dintre aceste lag re paliere. se efectueaz echilibrarea arborelui cotit. arborele cotit este prev zut perpendicular pe axa lui cu o suprafa prelucrat pentru cuzine i axial. Arborii coti i de materiale pentru a rezista la solicit rile de încovoiere. prin care circul ulei sub presiune între fusurile paliere pentru prelucrare. În interior. Ni. deci pentru ca motorul s i fusuri manetoane ile (turnate sau este f cut de bra ele manetoane în prelungirea c rora se g sesc contragreut aplicate) care folosesc la echilibrarea Pentru ca arborele cotit s se învârteasc cît mai uniform i fusurile manetoane. Arborele cotit este confec ionat din aceste i uzur . a arborelui cotit. se utilizeaz o eluri aliate cu Cr. La i de fixare a unui pinion i amortizorul de torsiune. 1. .4 Procedeu tehnologic Arborele cotit se confec ioneaz prin dou procedee: prin turnare sau forjare. La arbori mai solicita i. arborele cotit este prelucrat mecanic. sau numai volant . numit partea frontal . se confec ioneaz din font aliat . i cu fusuri paliere prin intermediul c rora arborele se sprijin pe lag rele paliere în blocul motor sau carcas . Dup turnare sau forjare. care serpuieste. i este prevazut cu posibilitatea de fixare a unui pinion (pentru distribu ie sau i volant . Arborele cotit turnat. sau o el de calitate cu con inut mediu de carbon. Leg tura dintre fusuri paliere i la rotirea lin . r sucire m rime mai mic sânt forja i din o el. i lin. Arborele cotit poate fi dintr-o singur bucat sau asamblat din mai multe buc i dup care este echilibrat.

7. Legatura dintre fusuri paliere si fusuri manetoane este facuta de bratele manetoane. sunt prevazute suprafete cilindrice conice sau in trepte. amortizorul oscilatiilor de torsiune si fulia pentru antrenarea ventilatorului. n ¶¶de fusuri manetoane coaxiale. prin frecarea interioara a masei de cauciuc. Volanta. numit partea frontala. pe care se vor monta pinionul de distributie. compresie si evacuare. absoarbe o parte din energia vibratiilor. coaxiale. prevazute cu pene. si este prevazut cu o flansa pe care se va presa si se va asigura cu suruburi volanta si coroana dintata (figura 1. pentru pornirea manuala a motorului (fig. disc care are tendinta sa se roteasca uniform. Partea arborelui cotit prin care se transmite miscarea la utilizator (la ambreiaj ) se numeste partea posterioara. prin intermediul carora arborele se sprijina pe lagarele paliere. periculos prin efectele sale distrugerea . se vor inmagazina in masa de cauciuc care face corp comun cu discul masiv. directie si sens. fara socuri. Volanta reduce rotirea neuniforma a arborelui. Legatura masei de cauciuc si a discului cu arborele cotit se face prin flansa profilata care se strange cu suruburi pe butucul fuliei. transmise de la arborele cotit. In timpul functionarii arborelui.1. Sarcini Este cea mai solicitata piesa prin care trece intreaga putere a motorului si asupra careia actioneaza forte variabile ca marime. la manivela. si cu un numar de . in partea frontala a arborelui se monteaza amortizorul oscilatiilor de torsiune care. pe care il invarte in fazele de admisie. In capatul frontal este practicata o gaura filetata in care se insurubeaza clichetul numit si rac. are forma unui disc masiv din fonta cenusie care inmagazineaza energia dezvoltata de motor in faza de ardere si destinderea si o cedeaza arborelui cotit. a arborelui cotit.. egal cu numarul cilindrilor motorului. Arborele cotit este prevazut cu un numar . Socurile si vibratiile torsionale.. la anumite turatii ale motorului pot sa produca fenomenul de rezonanta. pompei de apa si a altor anexe. pozitia 9).5. Pentru a preintampina acest fenomen.1.n+1¶¶ fusuri paliere. montata pe capatul posterior al arborelui cotit. atenueaza socurile care apar la trecerea .7) care serveste la pornirea automata a motorului. generatorului de curent. La celalalt capat. iau nastere oscilatii de torsiune care. in prelungirea carora se gasesc contragreutatile care folosesc la echilibrare si asigura rotirea lina.

pentru a putea fi montat intre varfuri pentru rectificarea si verificari. Pentru ca arborele cotit sa se invarta cat mai uniform. De asemenea. lin. Corpul arborelui cotit este prevazut in interior cu canale capilare prin care circula ulei sub presiune intre fusurile paliere si fusurile manetoane. se efectueaza echilibrarea arborelui cotit. prevazut cu conuri de protectie. care va fi antrenata de pinionul bendixului la pornirea automata (la cheie ) a motorului. deci pentru ca motorul sa functioneze cat mai silentios. la capete este prevazut cu gauri de centrare. . confectionarea din otel carbon.pistonului prin punctele moarte si usureaza pornirea motorului si plecare automobilului de pe loc. Pe volanta se imprima si reperele ajutatoare pentru punerea la punct a aprinderii si distributiei. Pe volanta se monteaza prin presarea coroana dintata.

Pe arborele cotit se gasesc roata de antrenare pentru transmisia cu roti.1 Arborele cotit al motorului V10-TDI este fabricat din otel de imbunatatire.6.1. roata de semnal pentru senzorul turatiei motorului precum si contragreutatile (fixate cu suruburi) . Variante constructive Arbore cotit pentru motorul V10-TDI Fig 1.6. Acesta este forjat la un capat.

6.Arbore cotit Dacia 1.2 . 1.4 Fig.

Arbore cotit BMW 335 Fig.3 .1.6.

1.8 Uzura arborilor cotiti În timpul exploat rii datorit uzurilor normale arborele cotit sufer anumite modific ri. ovale. Fusurile paliere sunt alimentate cu ulei din rampa central (conduct lung cât carterul motorului în care pompa de ulei refuleaz uleiul sub presiune). Fiind o pies relativ scump .2 mm pe diametru apar solicit rile cu oc care se manifest prin b t i puternice în zona carterului motorului.. 0.1... De la fusurile paliere uleiul ajunge la fusurile manetoane prin orificii practicate prin bra ele arborelui cotit ca în figura 2. hiperboloidale. înc din faza de proiectare se prevede posibilitatea de reperare a acestuia. De cele mai multe ori uzurile nu sunt uniforme i astfel lag rele devin conice. Metoda folosit este metoda ..1 1. Fig. Uzura se datoreaz frec rii (s nu uit m c lag rele arborelui cotit sunt lag re de alunecare i nu de rostogolire ± nu sunt rulmen i . Dintre acestea cea mai frecvent este uzura fusurilor.1.7.26.iar coeficientul de frecare este de cel pu in 100 de ori mai mare). În aceste condi ii arborele trebuie reparat.7 Ungerea arborilor cotiti Ungerea fusurilor arborelui cotit trebuie realizat prin presiune. la uzuri de 0.

prin rectificare.1 se pot vedea câteva forme pe care le pot ob ine fusurile arborelui cotit în urma uz rii.8.2 . În figura 1.treptelor de repara ii. De obicei între cote exist o diferen de diametru de 0. la forma geometric ini ial (cilindric ) pân când suprafa a nu mai prezint zone nerectificate (asa numita Ärectificare la curat´) urmând ca apoi s se continue prelucrarea pân la ob inerea dimensiunii prestabilite ca i cot de repara ie cea mai apropiat . Dup rectificare arborele se poate monta în acela i bloc motor numai dac se utilizeaz cuzine i mai gro i care s compenseze stratul de material uzat i stratul de material prelucrat prin rectificare.8. Fig.25mm.8. 1. La arborii coti i pentru autoturisme se prev d maxim patru cote de repara ie iar la arborii coti i de mari dimensiuni (deci mai scumpi) se prev d chiar i apte cote de repara ii. Aceasta const din readucerea fusului.1 Fig. 1.

. Stelajul se alege (de c tre proiectant) în func ie de num rul i dispunerea cilindrilor motorului. Dispunerea unghiular a manivelelor pentru motoare în patru timpi cu cilindri dispu i în linie este prezentat în figura 1. . .incovoierea arborelui cotit . sunt: .9 Repararea arborelui cotit.torsionarea arborelui cotit .Stelajul arborelui cotit reprezint generic dispunerea unghiular a manivelelor arborelui cotit.8.3 Zonele de uzare ale arborelui cotit 1. Fig 1. .2. Defecte in exploatare Uzurile si defectiunile care pot aparea in timpul exploatarii motorului.8.fisurarea .ovalizare fusurilor . Defecte.

. Tehnologia de reparare a arborelui cotit. inseamna ca grupul volant-ambreiaj este dezechilibrat. Exfolierea se poate produce datorita materialului semifabricatului. urmata de rectificarea si lustruire. mai redusa decat la fusurile manetoane. Scule si dispozitive folosite. Fusurile arborelui cotit se pot reconditiona prin micsorarea sau majorarea diametrului lor. Reconditionarea fusurilor prin majorarea diametrelor sau majorarea diametrului lor.infundarea canalizatiilor de ungere. Incovoierea sau torsionarea arborelui cotit se poate produce in urma unei solicitari mari cu caracter de soc. daca grosimea acestuia o permite la asa-numite trepte de reparare. Lustruirea fusurilor (ultima operatie in procesul reconditionarii ) se poate face pasta de rodat fina. . .. a tratamentelor termice incorecte sau datorita metalizarii incorecte a fusurilor. Aceste deformatii cauzeaza uzuri rapide la paliere. Uzura fusurilor paliere este.indreptarea la rece .reconditionarea fusurilor manetoane .reconditionarea canalului de pana .reconditionarea fusurilor paliere . urmata de rectificare si lustruire. Fisurarea arborelui cotit poate aparea in urma unor defectiuni de fabricati sau datorita oboselii materialului.echilibrare . cuprinde urmatoarele reparatii: . Procesul tehnologic de reconditionare a arborelui cotit.cromare . Micsorarea diametrului fusului se face prin rectificarea pe masini de rectificat a stratului superficial dur realizat in fabricatie.ruperea arborelui cotit .exfolierea stratului dur exterior al fusurilor .prin metalizare cu aliaje dure.reconditionarea fisurilor . Daca fusul palier central este rizat. Determinarea fisurilor se face corect prin defectoscopie magnetica numai in intreprinderile constructore. . de obicei. . . . la reconditionare. . . .verificarea si control. .

Se asambleaza subansamblele..incarcare prin vibrocontact cu electrozi calibili. . urmata de rectificarea si lustruire. continuand cu asamblarea finala pe bloc-carter. Asamblarea mecanismului biela-manivela se efectueaza in ordinea inversa demontarii.