Labu sayong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Labu Sayong)

Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang, dalam Mukim Sayong, iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar, Negeri Perak. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. Lanjutan daripada ini, perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional, khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung, padi, senduduk, lawang, cengkih dan pucuk rebung.

[sunting]Teknik

pembuatan labu sayong

Perusahaan membuat Labu Sayong tergolong dalam pembuatan seramik. Peredaran zaman, telah merevolusi kaedah pembuatannya daripada tradisional kepada moden. Pembuatan tradisional Pembuatan moden 

 

 

Throwing / Teknik lemparan alin Teknik acuan Teknik sepuh

[sunting]Lokasi

perusahaan seramik labu sayong

Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar: Kampung Kepala Bendang, Mukim Sayong Kuala Kangsar Kampung Paya Lintah, Mukim Buaia, Padang Rengas Kampung Kuala Dal, Mukim Buaia, Padang Rengas 

 

Kebanyakkan lokasi perusahaan ini turut menawarkan pakej lawatan sambil belajar kepada pelbagai agensi, sekolah, IPT, dan dokumentari.

di daerah Kuala Kangsar.Labu Sayong-Tembikar/Seramik Tembikar adalah kraft yang paling awal dilakukan oleh manusia. Perak. sementara motif flora. ³Salah satu yang paling terkenal adalah Labu Sayong. bukan hanya kerana penggunaannya. LABU PANAI Labu Panai ialah bentuk labu yang berhiaskan garis-garis lurus atau menyerong pada bahagian badannya. air. Labu Sayong sangat dikagumi. Sehingga hari ini. Di Malaysia. Secara tradisional. Lekuk ini dihasilkan dengan menekan jari dan dengan bantuan alat buatan sendiri yang diperbuat daripada kayu. Garis-garis yang dipanggil panai ini dihasilkan dengan menempelkan tanah pada badan labu atau mengukir badannya dengan alat pengukir yang dibuat sendiri oleh tukang-tukang ini. Teknik ini tidak meninggalkan kesan timbul pada badan labu LABU TANAH . tetapi untuk keindahan dan nilai estetika yang tinggi. Perkara yang menakjubkan tentang kendi tanah liat hitam ini adalah bahawa ia dapat mendinginkan air dan dipercayai untuk membantu mencegah penyakit dan gangguan perut. selain fungsi domestik Marnie seperti dekorasi. Pada masa lalu. Keunikan seramik diukur dengan bentuk dan pola. Pembuatan Labu Sayong menekankan unsur-unsur alam. Rekabentuk permukaan biasanya terdiri atas alam-Diilhami motif dan bentuk-bentuk geometri yang harmoni. Sejarah Labu Sayong JENIS-JENIS LABU LABU GELUGUR Labu gelugur dihasilkan daripada bentuk buah gelugur yang mempunyai badan yang bulat dan berlekuklekuk.´ Yang hanya menyebutkan nama Sayong membangkitkan citra hitam yang terkenal tanah liat berbentuk labu. Terdapat juga panai yang dihasilkan dengan teknik gurisan. daripada penggunaan hak tanah liat teknik pembentukan dengan tangan. Seluruh bahagian badan labu itu akan ditekan sehingga menimbulkan kesan lurah bagi menggambarkan buah gelugur. Sebuah pasu dicipta untuk memenuhi keperluan hidup sehari-hari dan tujuan rohani. yang berwarna hitam dan boleh ditemui di Sayong. angin dan matahari memberikan inspirasi bagi pembuat panci. Idea untuk membuat labu berbentuk kendi tanah liat ini berasal dari penggunaan labu matang sebenarnya untuk menyimpan air. awal penggunaan seramik terutamanya untuk simpanan makanan dan air. Labu Sayong digunakan secara meluas untuk menyimpan air minum oleh orang Melayu. fauna dan menghiasi geometrics adalah atraksi yang berubah dengan aliran masa dan zaman. selepas isinya telah dihapuskan dan bahagian dalam dibersihkan. alam yang terdiri daripada bumi.

pasir dan diikuti pula dengan tanah liat. Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. 2 Menjemur Tujuannya ialah untuk mengeringkan jenis-jenis tanah liat yang digunakan. Sukatan air hendaklah dikawal supaya campuran tidak menjadi terlalu lembik atau terlalu keras. Dari segi reka bentuknya. 4 Mengayak Proses ini bertujuan untuk mengasingkan tanah daripada sampah dan ketulan tanah yang tidak hancur. Labu tanah mempunyai badan yang bulat dan bentuk lehernya adalah menyerupai tangkai labu yang tegak ke atas dari bahagian badannya. 3 MenumbukTanah perlulah benar-benar kering sebelum menjalankan proses ini. Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah. basin dan sebagainya di mana campuran itu digaul sehingga sebati. Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. MEMPROSES LABU SAYONG 1 Menyediakan tanah Mengambil tanah dari tempat dan medium yang sesuai. maka rekaannya adalah ringkas. Proses ini dilakukan supaya tanah menjadi serbuk(powder). lubang perlu digali sedalam tiga kaki dari permukaan tanah.Labu tanah ini tidak mempunyai kaki di bahagian punggungnya.Tujuan utama proses ini dijalankan adalah untuk menghaluskan tanah . Tanah ini terbahagi kepada tiga medium yang berbeza iaitu tanah biasa.Istilah labu tanah muncul berdasarkan material asas yang digunakan dalam pembinaan badannya iaitu tanah. membujur sahaja atau dibiarkan kosong dan licin sama sekali. 6 MenguliTujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. leher. Oleh kerana reka bentuk labu ini diadaptasikan daripada bentuk semulajadi alam. Permukaan dasarnya adalah leper seperti reka bentuk dasar labu lepap. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan. Proses membancuh boleh dibuat di dalam bekas seperti baldi. Oleh itu untuk mendapatkan tanah liat. . 7 Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu. LABU LEPAP Labu ini dipanggil labu lepap kerana bentuk labunya yang leper di bahagian punggung. Badannya masih berbentuk bulat dan hiasan permukaan luarnya tidak berpanai timbul. 5 Membancuh Tujuan untuk mencampur tanah dengan air. kalau adapun hanyalah dihiasi dengan gurisan-gurisan menegak. untuk membezakannya dengan yang asli maka perkataan 'tanah' digunakan dibelakang labu tiruan yang diperbuat daripada tanah. ia adalah seiras dengan buah labu yang asli. tidak mempunyai kaki dan rata. Tanah yang telah dibekalkan hendaklah dicangkul dan diisikan didalam kereta sorong untuk dibawa ke tempat tanah itu dijemur iaitu di atas zink atau pelantar yang didedahkan kepada cahaya matahari selama satu atau dua hari. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. melintang. Proses ini dilakukan menggunakan lesung kaki dan melibatkan dua orang pekerja.

membakar dan menyepuh. dan sedikit kayu kering yang dibakar. 8 MenghiasApabila labu siap. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. July 8. Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu. Setelah badan labu terbentuk .kepala dan muncung labu. Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api. sabut kelapa kering. Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar. Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru. 2007 Kaedah Pembuatan Labu Sayong Kaedah Pembuatan Labu Sayong . Posted by azam72 at 5:35 AM 0 comments Labels: handkraft Sunday. Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. 9 MembakarProses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai. daun kelapa atau tikar selepas disalai. Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin. Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu.tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar.

Teknik Picit Teknik yang biasa digunakan kerana mudah dilakukan oleh penduduk di Kampung Sayong kerana ianya mudah dipraktikkan. bunga cengkih dan pucuk rebung. Bahagian badan dan kepalanya perlu disiapkan terlebih dahulu. Pisau buluh digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar dengan mengikis bahagian yang tidak rata. secara tidak langsung. Tanah liat diuli memanjang supaya mudah digelung dalam bentuk bulat untuk dijadikan perut labu. Labu-labu yang telah disiapkan diletakkan ditempat redup untuk menggelakkannya retak. Labu sayong biasanya dibuat dalam dua warna iaitu hitam dan coklat. papan rata atau papan gelak. Tanah liat yang digunakan untuk penghasilannya ialah tanah liat yang berwarna kelabu dan tanah liat yang berwarna kemerah-merahan. Cara membuatnya hanya dengan mengepal tanah liat dan membentuk lubang ditengah-tengahnya. labu tela. Teknik yang digunakan bagi proses pembuatan Labu Sayong. Hiasan yang kebanyakannya digunakan ialah pecah empat. Alatan yang digunakan ialah batu sungai. pengukir. Teknik yang biasanya digunakan ialah teknik lingkaran dan picit bagi proses pembentukkan labu sayong.Tradisi tembikar ini diusahakan oleh penduduk tempatan di pendalaman seperti para penduduk di Kampung Sayong. Labu ini dibiarkan selama lima belas (15) hari. labu pucung dan labu panai. Salah satu keunikan labu ini ialah ianya diilhamkan daripada bentuk buah labu itu sendiri dan corak yang digunakan lebih bersifat semulajadi atau nature. Permukaannya ditekan dari luar manakala bahagian dalamnya ditahan dengan menggunakan tangan. gergaji kecil. bunga lawang. Pembentukan Labu Sayong Pembentukan labu bermula di bahagian kemudian barulah diikuti bahagian lehernya. bunga cakar ayam. bagi penduduk Kampung Sayong. Perak Darul Ridzuan. bunga api. Teknik Tuangan Dilakukan dengan menggunakan sejenis tanah liat yang cair yang telah diproses terlebih dahulu dikenali sebagai slap. Ia hanya memerlukan kecekapan kedua-dua belah tangan. Namun. mereka menggunakan sejenis tanah yang terdapat di daerah Sayong. Teknik Kepingan Tanah liat yang diproses akan digelek sehingga menjadi kepingan dengan menggunakan penggelek tanah liat. ini mungkin kerana ianya biasanya dihasilkan oleh kaum wanita maka. span. Biasanya tanah liat yang digunakan namun. Bentukya ialah leper seperti labu bocong. . Kuala Kangsar. kemudiannya teknik memicit dilakukan dengan ibu jari. pinggan. Garis pusatnya berukuran 12. Ianya kemudian akan dituangkan ke dalam acuan yang diperbuat daripada Plaster Paris. Teknik Lingkaran Teknik yang menggunakan roda pemutar atau piring sebagai pelapik.5 sm. jiwa mereka yang lebih sensitif turut dipaparkan melalui corak yang dihasilkan. Tujuannya untuk membiarkan bahagian yang dibuat kering sebelum disambung dengan kerja yang baru. Roda tersebut akan dipusingkan dalam proses membuat labu sayong. mengikut para penghasil labu sayong yang lain. pengguris dan roda pembentuk tembikar. Kepingan tersebut kemudiannya akan dibentuk mengikut acuan yang telah disediakan. tanah yang sesuai digunakan ialah tanah yang didapati satu kaki daripada aras permukaan bumi. perepek. Kerja ini dibuat secara perlahan-lahan dan berperingkat-peringkat. bunga tanjung.

damar digunakan untuk menyapu bahagian bawah labu sayong bagi memastikan bahagian bawahnya tidak mengalami sebarang kerosakkan serta tahan lebih lama dan tidak mengalami sebarang kebocoran semasa mengisi air simpanan. Selepas disalai barulah dilakukan proses pembakaran secara terbuka dengan menutupi bahan-bahan pembakaran di atas tembikar atau labu tersebut. Labu yang telah dibakar akan dibiarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari tempat pembakaran. Proses menyalai tembikar dilakukan di atas para dengan bahan-bahan pembakaran selama lebih kurang enam (6) jam sehingga warna nya menjadi kelabu tua dan kemerah-merahan. Suhu kepanasan pembakaran ialah antara 700-900 celcius dan proses ini mengambil masa lebih kurang dua (2) jam sehingga bahan pembakaran hangus menjadi abu. rupa bentuk yang paling terawal dicipta ialah periuk. dapat dijadikan penawar kepada beberapa penyakit contohnya deman panas. belanga dan kukusan. pengguris dawai. Gaya bentuk atau motif corak yang digunakan ialah bebas ataupun bercorak semulajadi. senibina. kikiran bunga pecah lapan dan ukiran bunga separuh bulat. Kegunanaan dalam Kehidupan Harian Labu Sayong bukan sahaja menjadi tempat untuk menyimpan air. Labu Sayong yang telah siap dibakar akan diambil kemudian. malahan air yang disimpan di dalam labu tersebut bukan sahaja segar untuk diminum. kayu kering. daun pisang kering dan rumput kering. bahkan turut berfungsi sebagai bahan penting dalam upacara keagamaan. buluh kering. Proses pembakaran terbahagi kepada dua peringkat iaitu menyalai dan membakar. bahan perhiasan dan juga cenderahati. Proses Pembakaran Labu Sayong Secara Tradisional Bahan untuk pembakaran ialah sabut kelapa.Corak Teknik membuat ragam hias ini menggunakan alat-alat seperti pelapik kayu berukir. pengukir besi dan kayu. bahkan. Terdapat berbagaibagai jenis rupa bentuk seni tembikar. .

Bentukya ialah leper seperti labu bocong. Teknik yang digunakan bagi proses pembuatan Labu Sayong. mereka menggunakan sejenis tanah yang terdapat di daerah Sayong. Labu sayong biasanya dibuat dalam dua warna iaitu hitam dan coklat. tanah yang sesuai digunakan ialah tanah yang didapati satu kaki daripada aras permukaan bumi. Alatan yang digunakan ialah batu sungai. perepek. Perak Darul Ridzuan. bunga api. Biasanya tanah liat yang digunakan namun. Cara membuatnya hanya dengan mengepal tanah liat dan membentuk lubang ditengah-tengahnya. pengguris dan roda pembentuk tembikar. bunga cengkih dan pucuk rebung. jiwa mereka yang lebih sensitif turut dipaparkan melalui corak yang dihasilkan. bunga tanjung. papan rata atau papan gelak. bunga lawang. mengikut para penghasil labu sayong yang lain. bunga cakar ayam. Hiasan yang kebanyakannya digunakan ialah pecah empat. bagi penduduk Kampung Sayong. labu tela. Ia hanya memerlukan kecekapan kedua-dua belah tangan. pinggan. Namun. labu pucung dan labu panai.Kaedah Pembuatan Labu Sayong Kaedah Pembuatan Labu Sayong Tradisi tembikar ini diusahakan oleh penduduk tempatan di pendalaman seperti para penduduk di Kampung Sayong. kemudiannya teknik memicit . Kuala Kangsar. Tanah liat yang digunakan untuk penghasilannya ialah tanah liat yang berwarna kelabu dan tanah liat yang berwarna kemerah-merahan. ini mungkin kerana ianya biasanya dihasilkan oleh kaum wanita maka. gergaji kecil. secara tidak langsung. Teknik yang biasanya digunakan ialah teknik lingkaran dan picit bagi proses pembentukkan labu sayong. pengukir. Teknik Picit Teknik yang biasa digunakan kerana mudah dilakukan oleh penduduk di Kampung Sayong kerana ianya mudah dipraktikkan. Salah satu keunikan labu ini ialah ianya diilhamkan daripada bentuk buah labu itu sendiri dan corak yang digunakan lebih bersifat semulajadi atau nature. span.

Terdapat berbagaibagai jenis rupa bentuk seni tembikar. belanga dan kukusan. Pisau buluh digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar dengan mengikis bahagian yang tidak rata. Teknik Kepingan Tanah liat yang diproses akan digelek sehingga menjadi kepingan dengan menggunakan penggelek tanah liat. Garis pusatnya berukuran 12. Labu ini dibiarkan selama lima belas (15) hari. pengguris dawai. Tujuannya untuk membiarkan bahagian yang dibuat kering sebelum disambung dengan kerja yang baru. Selepas disalai barulah dilakukan proses pembakaran secara terbuka dengan menutupi bahan-bahan pembakaran di atas tembikar atau labu tersebut.5 sm. Kepingan tersebut kemudiannya akan dibentuk mengikut acuan yang telah disediakan. senibina. Corak Teknik membuat ragam hias ini menggunakan alat-alat seperti pelapik kayu berukir. damar digunakan untuk menyapu bahagian bawah labu sayong bagi memastikan bahagian bawahnya tidak mengalami sebarang kerosakkan serta tahan lebih lama dan tidak mengalami sebarang kebocoran semasa mengisi air simpanan. Gaya bentuk atau motif corak yang digunakan ialah bebas ataupun bercorak semulajadi. kikiran bunga pecah lapan dan ukiran bunga separuh bulat. malahan air yang . Labu Sayong yang telah siap dibakar akan diambil kemudian. Permukaannya ditekan dari luar manakala bahagian dalamnya ditahan dengan menggunakan tangan. Tanah liat diuli memanjang supaya mudah digelung dalam bentuk bulat untuk dijadikan perut labu. Ianya kemudian akan dituangkan ke dalam acuan yang diperbuat daripada Plaster Paris. Teknik Tuangan Dilakukan dengan menggunakan sejenis tanah liat yang cair yang telah diproses terlebih dahulu dikenali sebagai slap. Teknik Lingkaran Teknik yang menggunakan roda pemutar atau piring sebagai pelapik. rupa bentuk yang paling terawal dicipta ialah periuk. daun pisang kering dan rumput kering. Suhu kepanasan pembakaran ialah antara 700-900 celcius dan proses ini mengambil masa lebih kurang dua (2) jam sehingga bahan pembakaran hangus menjadi abu. Roda tersebut akan dipusingkan dalam proses membuat labu sayong. Pembentukan Labu Sayong Pembentukan labu bermula di bahagian kemudian barulah diikuti bahagian lehernya. Kegunanaan dalam Kehidupan Harian Labu Sayong bukan sahaja menjadi tempat untuk menyimpan air. kayu kering. bahan perhiasan dan juga cenderahati. Labu yang telah dibakar akan dibiarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari tempat pembakaran. Proses Pembakaran Labu Sayong Secara Tradisional Bahan untuk pembakaran ialah sabut kelapa.dilakukan dengan ibu jari. Bahagian badan dan kepalanya perlu disiapkan terlebih dahulu. Kerja ini dibuat secara perlahan-lahan dan berperingkat-peringkat. buluh kering. bahkan turut berfungsi sebagai bahan penting dalam upacara keagamaan. Proses pembakaran terbahagi kepada dua peringkat iaitu menyalai dan membakar. Labu-labu yang telah disiapkan diletakkan ditempat redup untuk menggelakkannya retak. Proses menyalai tembikar dilakukan di atas para dengan bahan-bahan pembakaran selama lebih kurang enam (6) jam sehingga warna nya menjadi kelabu tua dan kemerah-merahan. pengukir besi dan kayu.

dapat dijadikan penawar kepada beberapa penyakit contohnya deman panas. . bahkan.disimpan di dalam labu tersebut bukan sahaja segar untuk diminum.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful