KOTAK BENTUK

Pengenalan Kotak bentuk ialah suatu binaan sementara yang berfungsi untuk membentuk konkrit pada bentuk yang dikehendaki. Dalam kerja konkrit, ia dikenali sebagai acuan dimana bancuhan konkri dituang dan dibiarkan mengeras. Dalam projek pembinaan, kotak bentuk atau acuan adalah dibina berdasarkan apa yang digambarkan di dalam pelan. Untuk kerja-kerja pembinaan yang besar, kotak bentuk merupakan sebahagian dari sistem kerja. Kotak bentuk yang baik adalah yang kuat dan tidak berubah bentuk apabila menerima beban. Kebanyakan kotak bentuk yang digunakan dalam projek pembinaan dari jenis kayu kerana ia dapat digunakan berulang kali.

 Mudah dipasang dan dibuka Ia hendaklah menggunakan cara yang paling mudah dalam proses pemasangannya supaya ia juga mudah apabila membukanya.Ciri-ciri kotak bentuk Sebelum kotak bentuk dibina ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian : Kuat dan kukuh Kotak bentuk yang dibina hendaklah dapat menanggung beban hidup dan beban mati. Ia juga akan menerima gegaran dan hentakan akibat getaran alat penggetar dan sebagainya semasa kerja-kerja konkrit sedang dijalankan.  Telap air Ia untuk mengelakkan air simen mengalir keluar dari kotak bentuk dan menjaga kualiti acuan konkrit yang dibina.  Mempunyai sokongan yang baik Kotak bentuk yang dipasang mestilah disokong dan diikat dengan kuat untuk menerima beban tetulang dan beban konkrit.  Ukuran yang betul Acuan yang hendak dibina mestilah mempunyai ukuran yang betul dan tepat mengikut ukuran yang terdapat dalam pelan. . Ini kerana ia akan memberi kesan terhadap saiz konkrit jika berlaku kesilapan terhadap acuan. Ini bertujuan untuk tidak merosakkan struktur konkrit dan kotak bentuk itu sendiri.

ii.bahan yang biasa digunakan ialah : i. Penghasilan konkrit tuang dahulu biasanya memrlukan kotak bentuk logam kerana ia tahan lasak dan sesuai digunakan dalam pembinaan lantai atas dan bumbung dalam bangunan bertingkat-tingkat. . Kayu lembut separuh kering adalah bahan yang bajk untuk membuat kotak bentuk. Kaca Gentian dan plastic gentian Kaca gentian dan plastic gentian dan digunakan khas untuk membina struktur yang mempunyai reka bentuk tersendiri.Bahan-bahan ini mudah didapati dan senang dikerjakan. iii. Kayu keras pula adalah berat dan sukar dipaku. Logam Kegunaan logam dalm pembinaan adalah terhad pada pembinaan yang tertentu dan juga memerlukan kemahiran yang tersendiri. Papan dan papan lapis Bahan ini sangat luas digunakan dalam pembinaan acuan baik untuk konkrit tuang dahulu mahupun konkrit tuang disitu.Bahan-Bahan yang digunakan Untuk Membuat Kotak Bentuk Kotak Bentuk boleh dibuat daripada beberapa jenis bahan.

VI. Tanggam ini digunakan untuk memastikan acuan kalis air dan memberi permukaan yang licin kepada konkrit. IV. V. . Papan lapis juga digunakan terutamanya untuk membentukan permukaan yang lengkap. Dawai digunakan untuk menarik kedua-dua lapik papan supaya kembang apabila bancuhan konkrit ditempatkan. Belebas merupakan tetulang kepada acuan dan menegakan lapik papan supaya kedudukanya tidak berubah. III. Rembat bertujuan mengukuhkan dan menetapkan kedudukan acuan serta menahan tegasan semasa bancuhan konkrit ditempatkan dan getaran dilakukan. VIII. VII. II. Papan alas tapak ialah untuk meluruskan acuan tersebut dan menyokong belebas pada jarak yang sama. Tupang digunakan untuk menentukan jarak diantara kedua-dua lapik papan dalam acuan itu sehingga bancuhan konkrit ditempatkan.Bahagian-Bahagian Kotak Bentuk Antara bahagian-bahagian kotak bentuk ialah : I. Susur dinding digunakan untuk memastikan kelurusan acuan serta mengukuhkan kedudukanya. Pancang digunakan untuk mengekalkan rembat. Lapik papan(sheating) terdiri daripada papan dengan papan bertanggam lidah dan lurah.

Oleh kerana terdapat bahagian µground beam¶ yang sempit. 2) µGround Beam¶ µ Ground beam µ merupakan binaan struktur bangunan yang dibina di bawah tanah. Fungsinya adalah untuk mengukuhkan bangunan dan membantu mengagihkan beban bangunan ke struktur asas. Ini bermakna.Kotak Bentuk Pada Struktur Bangunan 1) Asas Ia dibina setelah kerja-kerja pemotongan cerucuk dan µlean conc¶ selesai. ia mempunyai 4 bahagian sisinya dan cara pemasangannya ialah dengan membentuk terlebih dahulu 3 bagian sisinya dan satu sisi lagi akan dipasang ketika 3 sisi tersebut diletakkan pada tempat pembinaannya. kerjakerja menyapu minyak pada kotak bentuk dilakukan terlebih dahulu. Biasanya pekerja akan menyiapakan kotak bentuk lebih awal sebelum kerja-kerja pemasangannya dilakukan. Selalunya struktur µpile cap¶ dan µstump¶ berbentuk segi empat sama dan segi empat tepat. Sebelum kotak bentuk dibuat ukuran terlebih dahulu diambil daripada pelan dan tempat pembinaannya. Untuk bahagian asas biasanya ia mempunyai 2 binaan iaitu µpile cap¶ dan µstump¶. Pembinaan kotak bentuk dijalankan setelah selesai kerja-kerja penimbunan struktur µpile cap¶ dan µstump¶. Ini semua untuk menjimatkan masa dan merupakan satu teknik yang digunakan bagi memudahkan kerja. . Selepas itu barulah kerja-kerja pemasangan tetulang dan kerja-kerja konkrit akan dijalankan.

Selalunya bahagian µdrop¶ ini merupakan bahagian tandas ataupun dapur. bulat. dan sebagainya. Kotak bentuk tiang akan dibina setelah selesai kerja-kerja pembinaan µslab¶. Jadi. Biasanya acuan bagi struktur tiang ini mengandungi papan pendinding ( sheeting ) yang dipasang tegak mengikut bentuk tiang sama ada segi empat tepat. Ia dikukuhkan dengan pemasangan perembat ( yoles ) yang dipasang selari dengan pendinding kelihatan seperti anak tangga.3) Lantai Bawah ( Ground Floor Slab ) Lantai bawah merupakan lantai yang dibina di atas permukaan penimbusan µground beam¶. segi empat sama. Tetulang akan dibina terlebih sebelum kotak bentuk dipasang berbeza dengan struktur rasuk yang menjalankan kerja-kerja pemasangan kotak bentuk terlebih dahulu sebelum memasang tetulang. 4) Tiang Tiang merupakan satu struktur bangunan yang dibina bagi menghubungkan lantai bawah dengan lantai tingkat atas dan seterusnya. Pembinaannya mudah jika dibandingkan dengan pembinaan rasuk. . ia hanya perlu memasang kotak bentuk tersebut pada bahagian tepi ( keliling ) µground beam¶ yang telah siap. Biasanya kotak bentuk untuk lantai bawah tidak tinggi. Ini kerana. Pembinaannya bermula dari µsetting out¶ untuk mendapatkan titik tengah batang tiang. Pada tengah-tengah bangunan ia akan memasang kayu 1´x2´ untuk turun ( drop ). pembinaan acuannya iaitu kotak bentuk memerlukan ketelitian supaya tiang tersebut tepat pada tempatnya.

Untuk mengukuhkan lagi acuan tiang. kayu 4´ x 2´ akan dipasang di atas peranca yang berfungsi sebagai kerangka bagi acuan rasuk dan lantai. Pembinaan kotak bentuk bagi struktur ini dimulakan dengan pemasangan topi (biasanya menggunakan papan lapis) pada permukaan atas struktur tiang. 5) Rasuk Tingkat Satu & µSlab¶ Kotak bentuk bagi struktur rasuk tingkat satu. Pemasangan peranca perlu dilakukan dengan berhati-hati kerana ia akan menanggung beban yang berat. Pembinaannya bermula setelah tiang siap dibuka acuannya.Cara pemasangannya pula sama seperti pemasangan kotak bentuk bagi struktur µpile cap¶ dan µstump¶ bagi tiang yang berbentuk segi empat. biasanya ia hanya mempunyai dua sisi dan kedua-dua sisi tersebut akan dipasang zink pada permukaannya. kayu 1´ x 2´ akan digunakan sebagai pengikat atau perembat dan di bawahnya akan dipaku dengan paku konkrit. dan lantai akan dibina serta di konkrit pada masa yang sama. Bagi tiang yang berbentuk bulat pula. Peranca besi ( scaffolding ) digunakan sebagai tupang untuk menahan kotak yang dalam pemasangan. Kemudian papan lapis akan dipasang untuk bahagian bawah terlebih dahulu seterusnya bahagian tepi dan bahagian atas khas untuk lantai sahaja. Untuk struktur ini ia memerlukan lebih banyak tenaga dan bahan mentah seperti papan lapis berbanding struktur tiang. . Setelah peranca siap dipasang. µslab¶. .

Ini bertujuan untuk memastikan konkrit cukup mengeras apabila dibuka. tempohnya ialah 3 hari. Kotak bentuk yang hendak dijalankan kerja-kerja pembukaannya perlulah dipastikan terlebih dahulu akan pengerasan konkrit bagi struktur bangunan tersebut. Ia dibuka dengan berhati-hati bagi memastikan permukaan konkrit tidak mengalami kerosakan seterusnya dapat menjaga kualiti konkrit tersebut.Pembukaan Kotak Bentuk Pembukaan kotak bentuk merupakan kerja yang terakhir bagi menentukan sesuatu struktur binaan siap 100%. Tempoh Pembukaan Kotak Bentuk : -  Bagi struktur yang tidak menanggung beban seperti tiang dan lantai bawah yang menggunakan Simen Portland biasa.  Bagi struktur yang menggunakan simen cepat keras pula tempoh pembukaannya hanya mengambil masa selama 2 hari sahaja Lantai ( penyangga tidak ditanggalkan ) 4 hari Lantai ( penyangga ditanggalkan ) 10 hari .

Rasuk ( penyangga tidak ditanggalkan ) 8 hari Rasuk ( penyangga ditanggalkan ) 21 hari .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful