Referat

Economie Europeana

Horincar Andrei-Ioan, Fil_bro@yahoo.com Poghir Ina, yna_andreutza2008@yahoo.com Popov Viorica, popov_vio@yahoo.com

com Cuprins . lorycykutza_dragutza@yahoo.Stoica Elena Loredana.

Procesul de extindere in Uniunea Europeana si consecintele sale economice Rezumat Cuvinte cheieş Introducere Lucrari similare .

daca UE ar fi respins insusi principiul unei largiri carte Est. care combina cresterea economica si stabilitatea preturilor. facand obiectul a numeroase dezbateri. un echilibru intre constrangerile financiare si bugetare. conditii si provocari Pentru UE. fara indoiala. mai precis asupra desavarsirii Pietei Interne Unica si realizarii stadiului de Uniune Economica si Monetara (UEM). Daca desavarsirea Pietei Unice este o conditie prealabila uniunii economice si monetare. poate fi facuta sub multiple aspecte data fiind complexitatea evolutiei sale de-a lungul timpului. . Se naste astfel . un sistem economic deschis bazat pe piata. De felul in care vor sti sa raspunda acestei provocari atat UE. intr-o perspectiva evolutiva a constructiei europene. extinderea carte TECE prezinta interes in primul rand din punct de vedere politic. Uniunea Europeana a intrat in faza de maturitate. catre tarile Europei Centrale si de Est (TECE). politica in domeniul transporturilor si politica regionala. Procesul de extindere a UE catre TECE: mize. Procesul de extindere carte Est a UE este cel care va determina nu numai destinul Uniunii Europene . Au mai fost abordate si dezvoltate. nu se poate vorbi despre o Piata Unica pe deplin realizata decat daca UEM este efectiva. dificil de suportat de o parte din populatie. Insa. drept consecinta descurajarea TECE in fata procesului de reforma. prin promiterea unei aderari intr-un termen mai mult sau mai putin indelungat. pe de o parte . acesta ar fi avut. Astfel . Se poate spune ca. cat si TECE si decat de pregatite vor fi ambele parti. va depinde viitorul unei “Europe reunificate”. Prezentarea UE din perspectiva realizarilor sale de pana acum. ea fiind legata de rolul integrarii europene in mentinerea pacii si democratiei. politica de concurenta. Provocarea cu care se confrunta este cea a unei noi extinderi. Analiza intreprinsa in acesta carte se opreste cu preponderenta asupra componentei economice dupa anii ’90. studii si carti publicate in Uniunea Europeana (UE) si in lume. dar si pe cel al continentului european in intregime. in pragul secolului XXI. grija pentru locurile de munca si protectia mediului si care are in vedere. UE deschide perspective de bunastare si securitate pentru aceste tari. cu referiri si la implicatiile aderarii de noi state la UE. iar pe de alta parte coeziunea economica si sociala. politica agricola comuna. dar si politic prezinta un larg interes.Procesul de extindere al Uniunii Europene Problematica evolutiei si rezultatelor integrarii europene sub aspect economic.

“Agenda 2000” . atat D. ca urmare a acordului privind Tratatul de la Amsterdam care a pregatit terenul.Tot din punct de vedere politic. ci ca pe un: “ pachet de instrumente de maximizare a bunastarii”. cu un “adapost intro lume plina de incertitudini si fara volatilitate”. trebuie reamintit ca nu orice integrare aduce beneficii si ca. Jacques Santer. In ceea ce o priveste pe Romania. relatia sa cu UE si inceperea negocierilor de aderare pot sa reprezinte un imbold major. tot dintr-o perspectiva pe termen mediu sau lung.Rodrik cat si D. Apoi. La 16 iulie 1997. De astfel. pentru ca acesta sa aiba impact net pozitiv. noua “Mare Europa” va avea o cu totul alta pondere in echilibrul geopolitic mondial. intre UE si marea majoritate a TECE exista decalaje importante. In planul securitatii . Daca aderarea TECE la UE le permite tarilor Est europene redobandirea unei cresteri economice mai puternice si crearea de locuri de munca. economica si sociala a unei mari parti a tariilor europene. Presedintele Comisiei Europene de atunci. Daianu apreciau ca “ integrarea nu poate fi un substitut pentru o strategie de dezvoltare economica”. Pe drumul aderarii… Problema extinderii UE spre Est a dominat si va domina inca multi ani actualitatea politica. nu este pregatita sa faca fata provocarilor pe care le presupune o admitere in scurt timp la UE. care nu se plaseaza printre fruntasele plutonului de tari candidate. in acesta privinta Uniunea Europeana a fost asemuita nu de putine ori. integrarea economica nu trebuie privita nici ca pe un scop in sine si nici ca pe un panaceu. indeosebi catre Federatia Rusa si fostele republici ale Uniunii Sovietice. Din acest punct de vedere. dar si catre anumite tari in dezvoltare. a prezentat Parlamentului European “Agenta 2000”. ca tendianta de a emigra din Estul catre Vestul Europei se va reduce. acel “Big Push” care ar putea-o ajuta in reducerea decalajelor economice fata de tarile europene avansate. in mod rezonabil. cu niveluri de dezvoltare economica apropiate. atunci putem gandi. In primul rand. Un alt aspect interesant al castigurilor potentiale pentru UE din largirea catre Est priveste atenuarea riscului de migrare. cu cele . Europa Centrala si Orientala va construi o excelenta platforma de export catre noi piete.UE ofera tarilor central si est-europene garantii. tarile participante trebuie sa fie concurentiale si potential complementare. la nivel intern acesta largire va avea repercursiuni asupra naturii si functionarii institutiilor Uniunii Europene. in sensul ca apartenenta la Uniune implica o datorie de asistenta intre statele membre. iar Romania. In domeniul investitiilor straine. care reprezinta strategia detaliata a Comisiei destinata intaririi si largirii Uniunii la inceputul secolului XXI. In acest sens.

asa cum am mentionat . nu mai putin . posibil acest lucru. O astfel de politica. SISTEMUL MONETAR EUROPEAN Problema monetara nu a fost o prioritate in redactarile Tratatului de la Roma. s-a scris si se va mai scrie. Sistemul Monetar European (SME) . Zona Euro este.nici nu ar fi fost. iar in cele de mai sus nu am adus chiar toate punctele de vede. dar doar in 1978 statele membre s-au pus de acord pentru a crea o organizatie mondiala. cat de o consecinta inevitabila a rolului pe care biletul verde a ajuns sa o joace in lume. Este deopotriva adevarat ca slaba sensibilitate americana la inflatie nu face din cursul dolarului o preocupare Rezervei Federale. Acest dezechilibru nu poate favoriza stabilitatea in sistemul monetar international (SMI). decat prin lupta contra inflatiei. “cos monetar” in care valoarea este suma cantitatilor in fiecare moneda comunitara fixate proportional cu ponderea economica a fiecarui stat membru. . modernizarea politicilor cheie si extinderea frontierelor Uniunii prin largirea catre Est. Cursurile sunt stabilite in ECU. Este vorba aici nu atat de o critica fata de autoritatile americane. tehnic. nu are mai putin un impact real asupra SMI. Succesul SME se explica totusi mai putin prin stabilitatea schimburilor. si este indeajuns de important pentru a fi repetat. a competitivitatii si locurilor de munca. sistem de schimburi “stabile si ajustabile” care a intrat in vigoare in 1979. Uniunea exista si este functionala. este o startegie ce vizeaza intarirea cresterii. si ea o realitate.1300 de pagini ale sale. Bancile Centrale intervin pe pietele de schimb. EURO este un instrument de crestere a influentei Europei in lume Pana la 1 Ianuarie 1999. Mai multe propuneri de cooperare monetara fusesera avansate in anii ’60. a “neglijentei benigne” .adica nu mai punem de mult problema unei alternative. iar europenii nu sunt singurii in suferinta. Cursurile pivot sunt ajustabile: ele pot fi modificate la cererea unui stat membru (vorbim atunci de devalorizare sau reevaluare). in care membrii sai se pot angaja. Despre ambele se vorbeste. relatiile financiare mondiale erau dominate de departe de dolar.

Concluzii Multumiri Bibliografie: “Europa economica” .Institutul European. Bertrand Commelin “EURO” – Liviu C. Andrei “Economia Europeana” – Mirela Diaconescu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful