Norwegian Grammar

Word Order

Questions with interrogatives Questions Hva liker du å gjøre? Hvor studerer du? Hvordan trives du her? Når har du norsktime? Hvorfor lærer du norsk? Hvem er norsklæreren din? Hvor mange studenter er det i klassen? Hvor lenge har du studert norsk? Hvor langt er det til byen? Hvor gammel er du? Answers Jeg liker å gå på ski. Jeg studerer ved St. Olaf College Jeg trives godt her. Jeg har norsktime klokka åtte. Fordi faren min er fra Norge. Norsklæreren min er Solveig Zempel. Det er 25 studenter i klassen. Jeg har studert norsk i to år. Det er ca. 5 kilometer til byen. Jeg er 35 år gammel.

hvilken + en/ei nouns

hvilket + et nouns

hvilke + plural nouns

Hvilken lærer har du? Hvilket hus liker du? Hvilke penner kjøpte du?

Yes / No questions Yes / No Question Liker du kaffe? Long Answer Ja, jeg liker kaffe.

Nei, jeg liker ikke kaffe. Er du fra Norge? Har du en katt? Skal du dra hjem? Ja, jeg er fra Norge. Nei, jeg er ikke fra Norge. Ja, jeg har en katt. Nei, jeg har ikke en katt. Ja, jeg skal dra hjem. Nei, jeg skal ikke dra hjem.

Yes / No Question Liker du kaffe? Er du fra Norge? Har du en katt? Skal du dra hjem?

Short Answer Ja, det gjør jeg. Nei, det gjør jeg ikke. Ja, det er jeg. Nei, det er jeg ikke. Ja, det har jeg. Nei, det har jeg ikke. Ja, det skal jeg. Nei, det skal jeg ikke.

Question with "ikke" Drikker du ikke melk?

Long Answer Jo, jeg drikker melk. Nei, jeg drikker ikke melk.

Short Answer Jo, det gjør jeg. Nei, det gjør jeg ikke.

Word Order in Sentences

Sentences with Normal Word Order Subject Erik Merete Verb er kan snakke Other Elements fra USA. norsk.

Negative Sentences Subject Lars Camilla Jeg Verb + "ikke" arbeider ikke vil ikke gå liker ham ikke Other Elements i dag. på kino. så godt.

Sentences with Inverted Word Order Adverbial / Object Om sommeren I Norge Pizza Verb svømmer kan liker Subject jeg jeg jeg Other Elements ofte gå på ski veldig godt.

Coordinating Conjunctions and Compound Sentences Conjunctions og Examples in Sentences Jeg heter Pål, og kona mi heter Mari. Jeg heter Erik og er 30 år gammel. Jeg liker pizza, spaghetti og pølser. Jeg liker å gå på ski, men vennene mine liker å kjøre slalåm. Jeg studerer i Northfield, men arbeider i Minneapolis. Vil du gå på kino eller skal vi bli hjemme? Liker du pizza eller hamburgere? Jeg må gjøre leksene nå for jeg må arbeide i kveld.

men

eller for

Subordinating Conjunctions and Complex Sentences Normal Word Order: When the independent clause is first and the subordinating conjunction and the dependent clause come second, the subject and verb have normal word order in both clauses. hvis Jeg skal spille tennis hvis det blir fint vær.

skal jeg gå på kino. osv. Vi gikk på kino siden det var så kaldt ute. alltid. there is inversion of the subject and the verb in the second clause (the independent clause).) normally occur after the verb. Jeg gikk en tur selv om det regnet ute.fordi siden selv om når da mens før etter at Jeg lærer norsk fordi jeg har familie i Norge. lærer jeg norsk. Siden det var så kaldt ute. Placement of Adverbs in Dependent Clauses Sentence adverbs (ikke. gikk vi på kino. but . Jeg skal gå ut når jeg er ferdig med leksene. Mens jeg gjør leksene mine. Jeg skal gå på kino etter at jeg har gjort leksene. skal jeg spille tennis. Når jeg er ferdig med leksene. Fordi jeg har familie i Norge. Inversion after the Dependent Clause When the subordinating conjunction and the dependent clause start the sentence. dro jeg hjem. gikk jeg en tur. Før jeg legger meg. hvis fordi siden selv om når da mens før etter at Hvis det blir fint vær. Selv om det regnet ute. Jeg drikker et glass vin før jeg legger meg. Da jeg var ferdig på skolen. drikker jeg et glass vin. Jeg ser på TV mens jeg gjør leksene mine. Etter at jeg har gjort leksene. aldri. ser jeg på TV. skal jeg gå ut. Jeg dro hjem da jeg var ferdig på skolen.

hvis fordi Jeg skal spille tennis hvis det ikke blir fint vær. Jeg må skifte jobb fordi jeg ikke tjener nok penger nå. Jeg har et hus. Pl. Sing. Når jeg ikke gjør leksene mine. Jeg eier et hotell. Def. trener vi i idrettsbygningen. Han har to hytter. (a __ ) Jeg har en penn. Han har to hus. ( ___ s) penner hytter * hus __ hoteller Def. nytt. Jeg blir inne selv om det ikke regner nå. Han har to penner. Sing. Selv om det ikke regner nå. Jeg har ei hytte. Husene er fine. (the ___ ) Indef. Hotellet er Hotellene er Han eier to hoteller. Pennen er rød. Sing. blir jeg inne. . Siden det alltid er så kaldt her. må jeg skifte jobb. (a __ ) en penn ei hytte et hus et hotell Def.they come before the verb when they occur inside dependent clauses. Plural ( ___ s) Def. Hyttene er nye. Sing. blir jeg i dårlig humør. Vi trener i idrettsbygningen siden det alltid er så kaldt her. Fordi jeg ikke tjener nok penger nå. Huset er stort. Plural (the ___ s) pennene hyttene husene hotellene G M F N Indef. skal jeg spille tennis. (the ___ ) pennen hytta huset hotellet Indef. siden selv om når Nouns Noun Forms Gender Masculine Feminine Neuter Indef. Hytta er stor. nye. Plural (the ___ s) Pennene er røde. Jeg blir i dårlig humør når jeg ikke gjør leksene mine. Hvis det ikke blir fint vær.

Hotellet ligger i sentrum. Han kjøpte den senga. Jeg kjøpte ei ny seng. Vi begynner til uken. Jeg liker denne pennen. Jeg leser disse bøkene. Jeg kjenner ei jente som heter Marie. Faren var i Norge. Jeg vasker håret. Jeg har dette slipset. Jeg har vondt i magen. Samfunnet trenger dyktige lærere. Definite Form: Use of Definite Form Refers to something already mentioned or assumed known in the context. Used after a demonstrative pronoun.. Jeg pusser ofte tennene. Pennen min er ny. Jeg går på ski om vinteren. Example Jeg har en venn i Norge. / Huset til Mie er koselig. Senga var dyr. / Sånn er livet. Jeg har tre norske bøker. Jeg kjøpte et hus. The Definite Article . Naturen er vakker her. Søsteren var i USA. Jeg pleier å lese om kvelden. Used with the definite article and adjective in the double definite construction. Senga mi er gammel. Used when referring to body parts or family members. Han liker den pennen.Indefinite Form: Use of Indefinite Form Introduces a noun into context for the first time. Pennen er rød. Jeg liker det nye huset. Jeg bor på et hotell. Used in possessive constructions when the noun is placed before a possessive pronoun or prepositional phrase. / Senga til Erik er ny. Bilene mine er røde. Jeg kjøpte denne senga. / Pennen til Tom er fin. Eplene var veldig gode. Musikken er en viktig del av livet mitt. Huset mitt er koselig. Example Jeg har en penn. Han leser de bøkene. Jeg skadet kneet. Used in time expressions with "om" and "til" Used with abstract phenomena or generic categories. Jeg liker den nye genseren. Vi reiser til Norge til sommeren. Jeg liker de nye skoene. Jeg spiste to epler. / Bilene til Roger er røde. Jeg liker den nye senga. Han har det slipset.

Jeg skriver brev. følgende) Boka lå på øverste hylle. nederste. Hotellet ligger på venstre side. However. a separate definite article must be used Jeg liker den nye pennen. (eneste. age or religion Example Erik er nordmann. Jeg var i Norge forrige uke. when there is an adjective in front of a definite Jeg liker den nye senga. especially when the noun is the Ungene mine går ikke på privatskole. men han er muslim. Siste dag reiste vi til Bergen. forrige. Nå bor hun i telt. siste. object of the preposition. Example Jeg liker pennen. without reference to a specific noun. social role. Jeg liker huset. Adjectives Indefinite Adjectives: . og mannen hennes er lærer. Jeg er lutheraner. Jeg liker det nye huset. Vi skal gå på kino. noun when combined with an adjective Neste dag dro vi til Trondheim. / Jeg liker senga. første. venstre. profession. noun. indicating order or placement. øverste. Jeg liker de nye skoene. Often there is no article when a verb + noun Jeg kjører bil. "Double definite construction" (definite article + adj. Jeg lærte norsk da jeg var barn. høyre. Paul McCartney spiller gitar. construction describes a common activity Barna liker å hoppe tau.Use of Definite Article Normally. + definite noun) Nouns without Articles Nouns without Articles No indefinite article is used when categorizing people by nationality. Sometimes there is no article in idiomatic Er det lenge siden sist du var på sirkus? expressions. nouns are made definite by adding an ending to the nouns. men jeg er tysker. Silje er lege. / Jeg liker skoene. samme. No definite article or ending is used with the Første dag var vi i Oslo.

(Den er fin. 1A. Jeg har fine stoler. Senga er fin. Bilen er fin.Gender Masculine Feminine Neuter Plural Attributive (before the noun) Jeg har en fin bil. Jeg liker de fine stolene. Adjectives ending in -ig do not add -t in the neuter form en hyggelig fest ei hyggelig jente et hyggelig rom hyggelige venner . Stolene er fine.) Jeg har et hus. Jeg har ei fin seng. Jeg har ei fin seng. Huset er fint. Jeg har et fint hus.) Adjective + e fine fine fine fine Noun in Def. Jeg har fine stoler. (De er fine.) Jeg har noen stoler. (Det er fint.) Jeg har ei seng. Jeg liker det store huset. Form bilen senga huset stolene Indefinite and Definite Adjectives: Gender Masculine Feminine Neuter Plural Indefinite Adjectives Jeg har en fin bil. Jeg liker den fine senga. Definite Adjectives Jeg liker den fine bilen. Jeg har et fint hus. (Den er fin. Gender Masculine Feminine Neuter Plural Definite Adjectives: Gender Masculine Feminine Neuter Plural Definite Article den den det de Predicative (after the noun) Jeg har en bil.

-el. kort. Adjectives that end in -m add another -m before the -e ending in the plural and definite forms en morsom gutt en dum idé ei morsom jente ei dum ku et morsomt sted et dumt menneske morsomme filmer dumme mennesker 4B. Adjectives that end in double consonants drop one of the double consonants before adding -t in the neuter en stygg bil ei stygg lampe et stygt hus stygge steder . vakker.en rolig dag ei rolig jente et rolig sted rolige venner 1B. grå. or -er get contracted forms in the plural and definite forms (sulten. Most adjectives ending in -sk do not add -t in the neuter (exceptions: et ferskt brød. flott. Adjectives that end in -t preceded by a consonant do not take an extra -t in the neuter (svart. interessant) en svart bil en flott dag ei svart ku ei flott jente et svart flagg et flott sted svarte biler flotte venner 2. et friskt barn) en norsk gutt en fantastisk dag ei norsk jente ei fantastisk jente et norsk flagg et fantastisk sted norske venner fantastiske venner 1C. Adjectives ending in -en. lubben. ny) en blå bil en ny dag ei blå seng ei ny seng et blått flagg et nytt sted blå biler nye venner 3. Adjectives ending in a stressed vowel get -tt in the neuter and sometimes no ending in the plural and definite form (blå. åpen) en sulten gutt ei sulten jente et sultent barn et åpent hus sultne mennesker åpne venner en åpen person ei åpen dør en vakker dag ei vakker jente et vakkert sted vakre jenter 4A.

stakkars.sitt . Object. Pronouns Overview of Pronouns: (Subject.mine Reflexive Poss.mitt . Possessive.si .sine din .sine ----sin . sjalu. gratis. Possessive) Subject jeg du han hun vi dere de Object Reflexive meg deg ham henne oss dere dem meg deg seg seg oss dere seg Possessive min . Jeg liker de små stolene. Reflexive. Jeg har et lite hus. Jeg liker den lille senga. Gender Masculine Feminine Neuter Plural Indefinite Adjectives Jeg har en hel dag. Definite Adjectives Det tar hele dagen. Definite Adjectives Jeg liker den lille bilen.våre deres deres Overview of Pronoun Usage: Subject Object Reflexive Possessive . ----sin .si .sitt . Jeg liker det lille huset.5.dine hans hennes vår . Ref. Jeg har ei hel uke.mi . Jeg har to hele dager.sine sin .si . bedre. Jeg har et helt år. Det tar hele året.sitt . Det tar hele uka. tro. moderne) en bra bil ei bra lampe et bra hus bra steder 6A. The adjectives "hel / halv" are declined in the usual way in the indefinite. 6B.ditt . Jeg har små stoler.vårt . Some adjectives are not declined at all (bra. lilla. they are not preceded by a definite article. stille. Jeg har ei lita seng.di . but when they come before a definite noun. The adjective "liten" is entirely irregular Gender Masculine Feminine Neuter Plural Indefinite Adjectives Jeg har en liten bil.

The third person subject is the "owner" of the thing/person in question 3. Anne kjenner henne. sine" 1. Hun sminker Leiligheten hennes er liten. There is a third person subject of the clause 2. we use "that" or "those. Pål skriver til dere. we use "this" or "these. Faren din heter Pål." For people or objects further away. Overview of Possessive Pronouns: Masculine pennen min pennen din pennen hans pennen hennes pennen vår pennen deres pennen deres Feminine hytta mi hytta di hytta hans hytta hennes hytta vår hytta deres hytta deres Neuter huset mitt huset ditt huset hans huset hennes huset vårt huset deres huset deres Plural bilene mine bilene dine bilene hans bilene hennes bilene våre bilene deres bilene deres Use of "sin. Dere er hyggelige. Datteren deres er 6 år. Du er fra USA. De skynder seg. si. Broren min er 16 år. Hun liker pizza. Mari passer på dem. Sønnen deres er snill. Per forstår deg. The thing/person "owned" is not part of the subject. Lars snakker med ham. Basic Rules --. Han studerer tysk. Vi legger oss. Vi leser nå. Huset hans er stort. Jeg vasker meg. To refer to people or objects close to us. Han barberer seg. sitt. What do you think of these shoes? Or do you like those shoes the better? . Dere vasker dere. Du skynder deg. seg. Mia hjelper oss. Bilen vår er ny. Erik liker meg. De snakker norsk.Jeg bor her.Demonstrative Pronouns Description Demonstrative pronouns are used to point out something or someone." Example: I like this shirt better than that red shirt.

Jeg liker dette skjerfet (this) bedre enn det skjerfet (that). 3. Jeg liker disse skoene (these) bedre enn de skoene (those). What do they mean? Marit: Hva skal du ha på deg i kveld? Anne: Det vet jeg ikke. (denne dressen | dette huset | disse skoene) 2. Partial Completion 1. Jeg liker dette slipset (this) bedre enn det slipset (that). demonstrative pronouns must agree in gender and number with the accompanying noun. De har en veldig fin farge. kan jeg prøve den? Ekspeditør: Ja. Kunde: Ja. men jeg vil helst ha noe i blått. . Jeg liker denne skjorta (this) bedre enn den skjorta (that). Jeg liker denne kjolen (this) bedre enn den kjolen (that). Ekspeditør: Den blå kjolen (that blue dress) der borte kunne kanskje passe da. jeg ser etter ny kjole.Basic Rules 1. Ekspeditøren: Kan jeg hjelpe deg? Kunde: Ja. The noun must be in the definite form (denne dressen | dette huset | disse skoene) Chart of Basic Forms GENDER Masculine (en) Feminine (ei) Neuter (et) Plural THIS | THESE denne dressen (this suit) denne skjorta (this shirt) dette skjerfet (this scarf) disse skoene (these shoes) THAT | THOSE den dressen (that suit) den skjorta (that shirt) det skjerfet (that scarf) de skoene (those shoes) Identification Find the demonstrative pronouns in the conversations below. 6. Hva synes du? Liker du disse buksene (these pants) her eller liker du de buksene (those pants) der borte? Marit: Jeg tror jeg liker disse buksene (these pants). 5. 2. Jeg liker disse vottene (these) bedre enn de vottene (those). prøverommet er der borte. 4. Ekspeditør: Hva synes du om denne kjolen (this dress) her? Kunde: Den er fin. In Norwegian.

Jeg liker den bunaden best (that national costume). 11.spiste || pusse .) Examples of weak verbs in past tense: Jeg spiste frokost. Den anorakken er fin (that parka).satt || skrive . 12. as either WEAK (endings are added to the root of the verb to form the past tense) or STRONG (involving a vowel change in the root -. Norwegian verbs can be classified. Dette skjørtet er pent (this skirt).skrev || gå .kledde || prøve . (sitte . 7. Så prøvde jeg å vekke broren min. like English verbs.often no ending at all.Full Completion 1.prøvde) Examples of strong verbs in past tense: Jeg satt og skrev et brev til foreldrene mine. 4. 2. Disse kjolene er stilige (these dresses). Jeg er mest glad i disse hanskene (these gloves).pusset || kle . Jeg liker ikke denne jakka / denne jakken (this jacket). Så gikk jeg på kino. Jeg liker den dressen best (that suit). 8. pusset tennene og kledde på meg. 9. 3. Verbs Basic Rules --. Jeg liker ikke det slipset (that tie). 5. 6. (spise . 10.gikk Basic Rules . Jeg liker disse olabuksene (these jeans). Jeg synes den lua / den luen er fin (that cap). or to tell about something that happened repeatedly in the past.Verbs: Past Tense Description We use past tense (preteritum) to tell about something that happened at a specific time in the past. Jeg kan ikke fordra de støvlene (those boots). Jeg foretrekker denne genseren (this sweater).

so you should learn to recognize those and then assume that the rest are weak. 2. bo. leie. prøv) Chart of Weak Verbs Weak Verb Classes The root ends in two consonants ex. or in some specific two consonant combinations (ll.) prøve. pusse. if there is one. You cannot tell by looking at a verb whether it is weak or strong. ng. ex. puss. there are four different endings for weak verbs (-et | -te | de | dde). These endings are always added to the stem or root of the verb.) like.1. 3. trenge. there are many fewer strong verbs than weak verbs. snakke -et (past tense) -et (present perfect tense) The root ends in one consonant. However. There is not an easy way to learn the past tense of the strong verbs. nn. nk) ex.) spille. bo. tenke -te (past tense) -t (present perfect tense) The root ends in v or a diphthong. spise ex. such as "ei". svømme. kjenne. This root is found by dropping the unstressed -e on the end of the infinitive. pleie -de (past tense) -d (present perfect tense) The root ends in a long vowel Infinitive vaske (wash) snakke (talk) like (like) spise (eat) spille (play) Past Tense Present Perfect vasket (washed) snakket (talked) har vasket (have washed) har snakket (have talked) likte (liked) spiste (ate) spilte (played) har likt (have liked) har spist (have eaten) har spilt (have played) prøve (try) leie (rent) bo (live) prøvde (tried) leide (rented) bodde (lived) har prøvd (have tried) har leid (have rented) har bodd (have lived) . kle. As you will see in the chart below. You just need to memorize the forms of each verb (refer to the list of strong verbs and their forms in your textbook). prøve.) vaske. forming the past tense of weak verbs follows an easily recognizable pattern. and it is most efficient to learn what the pattern is and how to apply it rather than to memorize the forms of each individual verb. (Infinitives: spise. mm. kle. In contrast. | Roots: spis.

-nn. tro.be | svømme . skjønne. signify | stelle . spille. spille.do | kjøre . run into | tørke . huske.help | ta . slutte.swim leie . Jeg var (was) ikke så sulten så jeg bestemte (decided) meg for å hoppe over frokost.rent | gjøre . Look at the following weak verbs. -ng.Past Tense 112 midterm Identification A.throw | være . What do the following verbs mean? kaste . skje.take si . travel.) bo. svare. wipe . Mannen min satt (sat) allerede ved bordet og leste (read) avisen. leave | prøve . Jeg laget (made) kaffe og smurte (made) matpakken min. prøve.try | kle .live. vise.play måke . slutte.ex. Find the past tense verbs in the descriptions below. -nk | -te ending in past and -t in present perfect Class 3: leve. leve. bruke. -mm. tro Stem ends in long vowel | -dde ending in past and -dd in present perfect C. åpne. glemme. skjønne. bruke.meet.shovel | bo . åpne. Jeg pratet (chatted) litt med mannen min og så dro (went) jeg på jobben. reside | lage . What classes do they belong in? passe.dry. glemme. bestille Stem ends in one consonant or -ll.take care of | spille . bestille Class 1: passe.stand | hjelpe .make dra . kle -dde (past tense) -dd (present perfect tense) kle (dress) kledde (dressed) har kledd (have dressed) Quiz Answers --. prøve Stem ends in v or a diphthong | -de ending in past and -d in present perfect Class 4: skje. What do they mean? Jeg stod (stood / got up) opp klokka seks og tok (took) en dusj. B.go. huske Stem ends in two consonants | -et ending in past tense and -et ending in present perfect Class 2: vise.mean.get dressed stå .say | treffe .drive bety . svare. Så kledde (dressed) jeg på meg og gikk (went) ut på kjøkkenet for å spise frokost.

Complete the missing weak verb forms in the chart below. study | holde .see D. Complete the missing strong verb forms in the chart below.lese .hold | se . Infinitive stå dra se synge gå treffe drikke skrive hjelpe Present Tense står drar ser synger går treffer drikker skriver hjelper Past Tense stod dro så sang gikk traff drakk skrev hjalp Present Perfect har stått har dratt har sett har sunget har gått har truffet har drukket har skrevet har hjulpet E.read. Infinitive reise kjøre kaste bo måke prøve snakke Present Tense reiser kjører kaster bor måker prøver snakker Past Tense reiste kjørte kastet bodde måkte prøvde snakket Present Perfect har reist har kjørt har kastet har bodd har måkt har prøvd har snakket .

skjønne. Vi prøvde (prøve) å snakke norsk sammen. huske. og så kledde (kle) jeg på meg. Etter norsktimen dro (dra) jeg og noen venner til byen for å gå i butikker. Mannen min satt allerede ved bordet og leste avisen. leve. tro. svare. Jeg pratet litt med mannen min og så dro jeg på jobben. I går stod (stå) jeg opp klokka 7. men det var (være) litt vanskelig. bruke. åpne. og så la (legge) jeg meg klokka 12.Past Tense 112 midterm Identification A. slutte. -nn. spille. bestille Class 1: Stem ends in two consonants | -et ending in past tense and -et ending in present perfect Class 2: Stem ends in one consonant or -ll.spille bety spiller betyr spilte betydde har spilt har betydd Completion Below are descriptions of vacations. Look at the following weak verbs. Jeg laget kaffe og smurte matpakken min. og gikk (gå) til norsktimen. pusset (pusse) tennene. Da vi kom (komme) hjem igjen traff (treffe) jeg romkameraten min i kafeterian. prøve. -ng. Etter middag så (se) ve på TV og gjorde (gjør) lekser. B. -nk | -te ending in past and -t in present perfect Class 3: Stem ends in v or a diphthong | -de ending in past and -d in present perfect . vise. Find the past tense verbs in the descriptions below. -mm. Jeg var ikke så sulten så jeg bestemte meg for å hoppe over frokost. glemme. Vi ville gjerne spise middag på en restaurant. What do they mean? Jeg stod opp klokka seks og tok en dusj. skje. Quiz --. Complete the sentences by filling in the appropriate past tense verb. Jeg skrev (skrive) et par brev. What classes do they belong in? passe. Jeg spiste (spise) frokost. Vi kjøpte (kjøpe) noen nye klær. og så drakk (drikke) vi en kopp kaffe på en liten kafe. men vi hadde (ha) ikke penger til det. Så kledde jeg på meg og gikk ut på kjøkkenet for å spise frokost.

What do the following verbs mean? kaste leie bety måke dra stå si lese | være | gjøre | stelle | bo | prøve | hjelpe | treffe | holde | svømme | kjøre | spille | lage | kle | ta | tørke | se D. Infinitive stå Present Tense står Past Tense Present Perfect har stått dra drar har dratt se ser har sett synge synger har sunget .Class 4: Stem ends in long vowel | -dde ending in past and -dd in present perfect C. Complete the missing strong verb forms in the chart below.

Infinitive reise Present Tense reiser Past Tense Present Perfect har reist kjøre kjører har kjørt kaste kaster har kastet bo bor har bodd måke måker har måkt prøve prøver har prøvd snakke spille snakker spiller har snkket har spilt .gå går har gått treffe treffer har truffet drikke drikker har drukket skrive skriver har skrevet hjelpe hjelper har hjulpet E. Complete the missing weak verb forms in the chart below.

Vi ville gjerne spise middag på en restaurant. Da vi (komme) hjem igjen (treffe) jeg romkameraten min i kafeterian. Mannen min satt (sat) allerede ved bordet og leste (read) avisen. og Quiz Answers --. Complete the sentences by filling in the appropriate past tense verb. men det (være) litt vanskelig. og så kopp kaffe på en liten kafe. What do they mean? Jeg stod (stood / got up) opp klokka seks og tok en dusj. Etter norsktimen butikker. og (dra) jeg og noen venner til byen for å gå i (drikke) vi en (kjøpe) noen nye klær. Find the past tense verbs in the descriptions below. Jeg (kle) jeg på meg. (skrive) et par brev. Så kledde (dressed) jeg på meg og gikk (went) ut på kjøkkenet for å spise frokost. Vi (prøve) å snakke norsk sammen. Jeg (legge) jeg meg klokka 12. men vi (ha) ikke penger til det. norsktimen . Jeg pratet (chatted) litt med mannen min og så dro (went) jeg på jobben. Etter middag (se) vi på TV og så (gjøre) lekser. .bety betyr har betydd Completion Below are descriptions of vacations. Vi (spise) frokost. I går (stå) jeg opp klokka 7 .Past Tense Identification A. Jeg laget (made) kaffe og smurte (made) matpakken min. Jeg var (was) ikke så sulten så jeg bestemte (decided) meg for å hoppe over frokost. og så (gå) til (pusse) tennene.

åpne.understand vise . bruke. åpne. slutte.tell D. be suitable | lage .remember | slutte . huske Stem ends in two consonants | -et ending in past tense and -et ending in present perfect Class 2: vise. Complete the missing strong verb forms in the chart below. svare. vise. skje. be familiar with flytte .try | skje . leve. What classes do they belong in? passe. Look at the following weak verbs. bestille Stem ends in one consonant or -ll. spille. skjønne.fit. prøve Stem ends in v or a diphthong | -de ending in past and -d in present perfect Class 4: skje.laugh gi . slutte.show | tjene .wish | passe . be alive | prøve .run | fortelle . glemme. spille. -mm.live. Infinitive bli ligge se synge vinne treffe sove selge hjelpe Present Tense blir ligger ser synger vinner treffer sover selger hjelper Past Tense ble lå så sang vant traff sov solgte hjalp Present Perfect har blitt har ligget har sett har sunget har vunnet har truffet har sovet har solgt har hjulpet . request | vite .move | huske .earn | kjenne .say | velge .know. tro Stem ends in long vowel | -dde ending in past and -dd in present perfect C.B. -ng. What do the following verbs mean? øke .make leve .choose | le . tro.forget | skjønne . -nn. -nk | -te ending in past and -t in present perfect Class 3: leve.ask si .give | løpe .ask. bestille Class 1: passe. glemme. svare. bruke.increase | glemme .happen be . skjønne.know (facts) | spørre .quit ønske . prøve. huske.

Quiz --. Vi dro (dra) også på båttur på Oslofjorden med noen av slektningene våre . og det var (være) artig.E.Past Tense Identification A. Vi prøvde (prøve) å snakke norsk med de nordmennene vi traff (treffe). Infinitive tenke høre koste tro sende leve takke møte bestille Present Tense tenker hører koster tror sender lever takker møter bestiller Past Tense tenkte hørte kostet trodde sendte levde takket møtte bestilte Present Perfect har tenkt har hørt har kostet har trodd har sendt har levd har takket har møtt har bestilt Completion Below are descriptions of vacations. Der besøkte (besøke) vi mange museer . Fra Bergen reiste (reise) vi med fly hjem til USA. Jeg var ikke så sulten så jeg bestemte meg for å hoppe over frokost. Vi begynte (begynne) turen vår i Oslo . Der bodde (bo) vi på campinghytte. Mannen min satt allerede ved bordet og leste avisen. What do they mean? Jeg stod opp klokka seks og tok en dusj. men vi syntes (synes) det var (være) vanskelig. Så kledde jeg på meg og gikk ut på kjøkkenet for å spise frokost. Complete the sentences by filling in the appropriate past tense verb. Jeg laget kaffe og smurte matpakken min. . Jeg pratet litt med mannen min og så dro jeg på jobben. I fjor reiste (reise) vi til Norge i sommerferien . Find the past tense verbs in the descriptions below. Men vi forstod (forstå) mye av det som vi så (se) på TV og leste (lese) i avisene. Complete the missing weak verb forms in the chart below. Fra Oslo tok (ta) vi toget til Bergen . kjøpte (kjøpe) mange suvenirer i butikkene og gikk (gå) i teater .

Look at the following weak verbs. slutte. -mm. leve. . bestille Class 1: Stem ends in two consonants | -et ending in past tense and -et ending in present perfect Class 2: Stem ends in one consonant or -ll. prøve. spille. tro. glemme. skje. What do the following verbs mean? øke vise flytte ønske leve be si gi | glemme | tjene | huske | passe | prøve | vite | velge | løpe | skjønne | kjenne | slutte | lage | skje | spørre | le | fortelle D. vise. åpne. skjønne. svare. -nk | -te ending in past and -t in present perfect Class 3: Stem ends in v or a diphthong | -de ending in past and -d in present perfect Class 4: Stem ends in long vowel | -dde ending in past and -dd in present perfect C. -ng. Complete the missing strong verb forms in the chart below. huske. bruke.B. What classes do they belong in? passe. -nn.

Infinitive tenke høre koste tro sende leve takke Present Tense tenker hører koster tror sender lever takker Past Tense Present Perfect har tenkt har hørt har kostet har trodd har sendt har levd har takket .Infinitive bli ligge se synge vinne treffe sove selge hjelpe Present Tense blir ligger ser synger vinner treffer sover selger hjelper Past Tense Present Perfect har blitt har ligget har sett har sunget har vunnet har truffet har sovet har solgt har hjulpet E. Complete the missing weak verb forms in the chart below.

Vi (besøke) vi mange museer .Verbs: Imperative Form Description We use the imperative form of the verb to make requests. and give orders or commands. og det (reise) vi med fly hjem til USA. Fra Bergen Basic Rules --. Der (bo) vi på (prøve) å snakke norsk med de nordmennene vi (synes) det (forstå) mye av det som vi (være) (se) på TV (lese) i avisene. (gå) i teater . Complete the sentences by filling in the appropriate past tense verb. Fra Oslo campinghytte. the imperative is formed by dropping the -e from the .Hjelp! (Help!) --. (være) artig. Vi (begynne) turen vår i Oslo . I fjor (reise) vi til Norge i sommerferien .Vær stille! (Be quiet!) Ta til venstre! (Turn left!) --. men vi vanskelig. Men vi og (ta) vi toget til Bergen .Spis maten din! (Eat your food!) Basic Rules 1. Der (kjøpe) mange suvenirer i butikkene og (dra) også på båttur på Oslofjorden med noen av slektningene våre . Vi (treffe). In Norwegian.Sitt ned! (Sit down!) --. give directions or instructions.møte bestille møter bestiller har møtt har bestilt Completion Below are descriptions of vacations. Kom hit! (Come here!) -.

imperative (ta) Chart of the Imperative Form Infinitive gjøre (do) snakke (talk/speak) gå (go) Imperative (positive) Gjør det! (Do it!) Snakk norsk! (Speak Norwegian!) Gå hjem! (Go home!) Imperative (negative) Ikke gjør det! | Gjør ikke det! (Don't do it!) Ikke snakk norsk! | Snakk ikke norsk! (Don't speak Norwegian!) Ikke gå hjem! | Gå ikke hjem! (Don't go home!) Quiz Answers --. Gå rett fram til du kommer til sykehuset.vær Full Completion Below are several phrases which parents often say to their children. gå .se | komme . Når du kommer til en stor park. ta . Følg denne gata rett fram i tre kvartaler. Skynd deg! (skynde) | Slapp av (slappe) 3. spise .imperative (spis) infinitive (ta) --------. 1. Banken ligger på venstre side litt lenger opp i Nygata. Complete the phrases with the imperative form of the verb.drikk | snakke . infinitive (spise) ----.spis | drikke . if there is one.snakk 2.kom 3. ta til venstre i Kirkeveien.Imperative Form of the Verb Identification .ta | kjøpe . Partial Completion Fill in the imperative forms of the verbs below. Banken ligger på den andre siden av byen. Der må du ta til høyre i Nygata.kjøp | være .Imperative Form of the Verb Identification Find the imperative forms of the verb in the directions below. 1.gå | se . Kom hit! (komme) | Vær stille! (være) 2.infinitive. Se her! (se) | Vent litt! (vente) Quiz --.

Når du kommer til en stor park. Often it is either unimportant who the actor is. hit! (komme) | deg! (skynde) | her! (se) | stille! (være) | av (slappe) | litt! (vente) 2. gå 3. Banken ligger på den andre siden av byen. Passive Voice: Bilen ble vasket av meg (The car was washed by me). or the result of an action.) . we wish to conceal the actor's identity. 3. Følg denne gata rett fram i tre kvartaler. ta til venstre i Kirkeveien. Active Voice: Jeg vasket bilen (I washed the car). Partial Completion Fill in the imperative forms of the verbs below. Gå rett fram til du kommer til sykehuset. 1. rather than who is doing it. or the actor's identity is unknown. Studiekortet brukes som legitimasjon (The student card is used as identification. (I use my student card as identification. Banken ligger på venstre side litt lenger opp i Nygata.Find the imperative forms of the verb in the directions below. spise | drikke | se | kjøpe | snakke | komme | være 2. Basic Rules --. Jeg bruker studiekortet som legitimasjon.Verbs: Passive Voice Description The passive voice is used when we wish to emphasize the object of an action. ta Full Completion Below are several phrases which parents often say to their children. Der må du ta til høyre i Nygata. 1. Complete the phrases with the imperative form of the verb.

(The dinner ought to be served at five o'clock. (The car is being washed.) Filmen ble vist (The film was shown. Jobben blir gjort. (The clothes are going to be washed tomorrow.Basic Rules 1.) Bilen ble vasket. (The homework must be done today.) Filmen blir vist. må.) Bilen blir vasket. (The car will be washed. The passive voice is formed by using the helping verb "bli" + the perfect participle.) Bilen vil bli vasket.) Middagen serveres klokka fem. (The car has been washed.) Present Tense Tekstboka bestilles i bokhandelen.) Present Perfect Brevet har blitt skrevet. (The dinner is served at five o'clock. (The clothes are being washed today. kan. (The job was done. Chart of Passive Verbs ("bli" + participle) Future Tense Brevet vil bli skrevet.) Filmen vil bli vist. (The job will be done. 2.) Bilen har blitt vasket.) Past Tense Brevet ble skrevet (The letter was written. The past participle remains constant while "bli" appears in different tenses.) Hjemmeleksene gjøres i dag.) . (The letter will be written. This s-passive is commonly used after the modal helping verbs (skal.) Filmen har blitt vist. (The car was washed.passive) S-Passives with Modal Helping Verbs Tekstboka kan bestilles i bokhandelen.) Klærne skal vaskes i morgen. (The film is being shown. The passive voice can also be formed by adding an -s to the infinitive of the verb.) Present Tense Brevet blir skrevet.) Jobben ble gjort. (The textbook is ordered in the bookstore.) (The job is being done.) Klærne vaskes i dag.) Jobben vil bli gjort. (The job has been done. (The letter is being written.) Middagen bør serveres klokka fem.) Hjemmeleksene må gjøres i dag. bør). (The film has been shown.) Jobben har blitt gjort. (The textbook can be ordered in the bookstore. (The homework is being done today.) Chart of Passive Verbs (s. (The film will be shown. (The letter has been written.

Boka blir lest av mange mennesker. 3. 4. 8. 2. 5. Hjemmeleksene ble gjort i siste liten. Hjemmeleksene ble gjort i siste liten. What do they mean? 1. Alle pengene har blitt tatt! || All the money has been taken. Boka blir lest av mange mennesker.Quiz Answers --. || It was discussed in class today. 2. || America was discovered by Leiv Eriksson. Det ble diskutert i timen i dag. What do they mean? 1. Bøkene kan bestilles via e-post. Quiz --. Filmen har blitt vist mange ganger før. 3. 4. 2. Isen serveres med sjokoladesaus. 1. || The whole cake is being eaten now. Pakker må sendes på postkontoret. 6. 6. || Norwegian waffles are sold in Old Main. || The homework was done at the last minute. || The books can be ordered by e-mail. . Hele kaken blir spist nå. || The film has been shown many times before. Det må gjøres i dag! || It must be done today. || The book is being read by many people.Passive Voice Identification Find the passive constructions in the sentences below. 3. Amerika ble oppdaget av Leiv Eriksson. 5. Filmen har blitt vist mange ganger før. Norske vafler selges i Old Main. || The house is going to be painted tomorrow. Klærne vil bli vasket i morgen. || The ice cream is served with chocolate sauce.Passive Voice Identification Find the passive constructions in the sentences below. 7. Huset skal males i morgen. || Packages must be sent at the post office. || The clothing is going to be washed tomorrow.

6. || Sofies verden 2. || Middag 3. Completion Change the sentences below from active to passive voice. Alle pengene har blitt tatt! 7. Vi gjør hjemmearbeidet. || Hjemmearbeidet . Det må gjøres i dag! 3. Jeg har vasket bilen. Isen serveres med sjokoladesaus. 6. Bøkene kan bestilles via e-post. || Bilen 4. 5. Det ble diskutert i timen i dag. 5.4. Pakker må sendes på postkontoret. Amerika ble oppdaget av Leiv Eriksson. Klærne vil bli vasket i morgen. Huset skal males i morgen. 1. 4. 2. Petter lager middag. Norske vafler selges i Old Main. 1. Hele kaken blir spist nå. 8. Alle leste Sofies verden.

Man baker kaken i ti minutter. Vi gir bort de gamle syklene. || Anders 3. Jeg skal gjøre husarbeidet snart. || Kaken . || Bilen 5. Dere må bruke ordboka. Vi må hjelpe Anders. Han spiste hele paien.5. Jeg kjørte faren min til sykehuset. Klassen skriver et brev. || Husarbeidet 2. || Hele paien 7. Noen bør spise maten før i kveld. || Et brev 8. Han har tatt lua mi. Dere kan selge bilen i Northfield. Man koker potetene først. || Lua mi 6. || Maten 4. || Ordboka 6. || De gamle syklene 7. || Faren min 1. || Potetene 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful