You are on page 1of 11

I.

DESCRIEREA PROIECTULUI: Incepand din primul semestru al anului 1998 societatea Crisbal SRL si-a propus sa deruleze un plan de investitii avand drept scop dezvoltarea sectorului de transport / expeditii de marfuri in trafic international, incadrandu-se cu acest sector de activitate in sfera serviciilor la export. Dupa cum se stie acest sector de activitate este generator de venituri in valuta, toate incasarile rezultate din aceasta activitate avand cota zero de TVA. Ca urmare , incepand cu 1998 veniturile in valuta au crescut simtitor, aceasta activitate devenind activitatea de baza a firmei. In aceasta perioada societatea Crisbal a incheiat un numar de 5 contracte de leasing cu firmele : - Volvo Truck Corporation - din Suedia in colaborare cu Schmitz din Germania -Afin International Inc. - din S.U.A. in colaborare cu Iveco din Italia

II. CONTEXTUL SECTORIAL : Sectorul proiectului propus este transportul de marfuri. Din acest sector transportul international s-a dezvoltat dupa 1991, odata cu aparitia I.M.M- urilor. Firmele private sunt cele care detin acum suprematia in acest segment de piata, firmele de stat sunt inexistente datorita parcului invechit si a managementului de proasta calitate.Pe langa servicii de buna calitate, transportatorii trebuie sa faca fata unui mediu concurential extern si sa respecte cu strictete normele U.E. cu privire la protectia mediului ( poluare). Societatea Crisbal SRL face parte din categoria interprinderilor mici si mijlocii cu capital privat, iar in cadrul transportatorilor ocupam un loc mijlociu datorita celor 7 autocamioane care lucreaza in trafic international si datorita activitatii casei de expeditii.

Franta. Activitatile de baza stipulate in Contractul societatii sunt : activitati de comert en-gross si en detail cu produse agricole.Crisbal srl a fost infiintata in anul 1991 prin hotarire judecatoreasca nr 1863/SC/91. tarile nordiceScandinavia. Firma Crisbal asigura la cerere si rezervari de ferry-boat.1.industriale si de larg consum.Bl.fabricant : Uzinele Volvo din Suedia conform statutului societatii se gaseste in Craiova.ap. servicii de alimentatie publica. . Descrierea sumara a procesului tehnologic actual: Activitatea de baza fiind transportul international de marfuri. 3. in special Suedia. 2.C. vize pentru soferi.Brazda lui Novac. firma Crisbal srl lucreaza atat cu camioanele proprii ca transportator direct cat si cu camioanele altor societati in regim de casa de expeditie. Scurt istoric: S. cazare sau parking.III. activitati de import-export. tarile din Europa de Est . Detalii despre mijloacele de transport: . fosta Yugoslavie.Austria.sc. Transportul se efectueaza in tarile din UE.E1.Bulgaria. transporturi interne si internationale de marfuri si persoane. Sediul social Balos Gheorghe. persoane fizice sau alte case de expeditie. CARACTERISTICILE FIRMEI: 1. Cristea Cristinel Emil .Autotractor Volvo FH12-42 . in special Italia. pe baza comenzilor lansate de firme exportatoare de marfuri.10 si are 3 asociati si anume: Cristea Valentin. Polonia. Norvegia.

00/1800 .Autotractor Volvo FH12-42 3 buc.1 buc. .putere max.(KW) /turatie: 309. de axe : 2 .fabricant : Uzinele Volvo din Suedia . . de axe : 2 .anul fabricatiei: 1999 .Autotractor Volvo FH12-42 1buc.putere max. .cilindree :12130 .gradul de uzura: 10% .(KW) /turatie :309.(KW) /turatie: 309.putere max.anul fabricatiei: 1999 .cilindree : 12130 .nr.nr.fabricant : Uzinele Volvo din Suedia .putere max.cilindree : 12130 .00/1800 .gradul de uzura :minim .Autotractor Iveco Eurotech 1 buc.anul fabricatiei: 1998 . . de axe : 2 .(KW) /turatie: 309.nr.fabricant : Uzinele Iveco din Germania .gradul de uzura : minim .anul fabricatiei: 1997 .00/1800 .00/1900 .

anul fabricatiei: 1998 ..putere max.fabricant : Uzinele Schmitz din Germania .nr.fabricant : Uzinele Iveco din Germania . de axe :3 .Semiremorca Schmitz 1 buc.anul fabricatiei: 1999 .cilindree :13798 .fabricant : Uzinele Schmitz din Germania .Autotractor Iveco Eurostar 1 buc. de axe : 2 . .fabricant : Olanda .(KW) /turatie: 309.nr. . .900 .anul fabricatiei: 1992 .gradul de uzura: 10% . .890*2.dimensiuni :13.Semiremorca Pacton 1 buc.500*4. de axe : 3 . de axe : 2 .60*2.500*3.00/1900 .gradul de uzura: 10% .Semiremorca Schmitz 3 buc.nr.dimensiuni :13.nr.anul fabricatiei:1998 .cilindree : 13798 .000 .

89*2.nr.00 .iar tarile din Europa Centrala si de Est practica preturi joase . . companiile romanesti de transport extern au fost nevoite sa scada nivelul preturilor practicate pentru servicii externe ca sa poata ramane in competitie.70*2. PIETE SI MARKETING A. Preturi: a.50*4. IV. de axe :3 4.00 . Avand in vedere insa ca piata din tara noastra este abia la inceput . de 83 de curse complete externe ( tur/retur) cu mijloacele proprii de transport si peste 500 de curse in regim de casa de expeditie.dimensiuni :13.50*4. Detalii despre veniturile obtinute din servicii externe: In cursul anului 1999 firma Crisbal a efectuat un nr.nr.. Acest segment de piata a aparut dupa 1991 prin aparitia firmelor private care au reorganizat acest sector de activitate la standarde europene. de axe :3 . . Istoria preturilor: In mod normal preturile operatorilor de transport extern ar trebui sa se alinieze cu celelalte preturi pentru operatiuni similare practicate in Uniunea Europeana.fabricant : Italia-Germania .dimensiuni : 13.pentru a putea patrunde pe piata vestica.anul fabricatiei:1998 .Semiremorca Acerbi 2 buc.

cresterea mondiala a pretului petrolului . Economia noastra fiind o economie in tranzitie. dar pentru o perioada scurta de timp cuprinsa intre 1-2 luni. Daca acest pret creste din mai multe cauze cum ar fi : . confruntandu-se cu acestea. astfel de situatii au aparut destul de frecvent. in functie de situatie. Deasemenea . Pretul intern scazut la motorina este singurul avantaj pe care ei il au in raport cu firmele occidentale.alinierea pretului cu cel european . firma noastra. atunci preturile de transport vor scadea sau vor urca drastic. in cazurile in care apar dezechilibre majore intre volumul marfurilor importate si cele exportate.Acest lucru sa intampla in conditiile in care dupa cum se stie Romania se confrunta de 9 ani cu o fiscalitate ridicata. Prognoza preturilor: Operatorii romani de transport pot mentine acest nivel scazut al pretului pe km Atata timp cat pretul combustibililor ramane constant.cresterea accizelor sau taxelor vamale devalorizarea monedei nationale atunci firmele romanesti de transport vor fi nevoite sa mareasca preturile practicate pentru serviciile externe. . b. in decursul celor 9 ani de activitate. cu o neconcordanta a legislatiei romanesti cu cea europeana si o ambiguitate a ordonantelor ( vezi legea leasingului ).

de intocmire a formalitatilor vamale si alte servicii de expeditie. reducerea birocratiei stimularea intreprinzatorilor privati. Aceste noi activitati necesita o mediatizare aparte. B. scaderea taxelor si impozitelor. tarile fostei URSS pentru care in prezent nu avem cereri de transport. exemplu: Grecia.Deasemenea trebuie diversificata gama serviciilor. Strategii de marketing pentru promovarea noilor produse: Odata cu cresterea concurentei . Turcia. care se . incluzand de exemplu servicii de depozitare a marfurilor . si calitate. cheltuielile de marketing incluzand chiar reclama TV la posturile locale sau nationale. firma trebuie sa se reorienteze spre alte piete. Strategii de marketing: a. Strategii de marketing pentru piata actuala: Principalele avantaje ale produselor oferitede firma sunt pret reflecta in urmatoarele cheltuieli: reclama in ziarele locale telefoane si expeditii prin posta a ofertelor de servicii anunturi publicate in Pagini Nationale sau Pagini Aurii pagina Web pe Internet aparitii in Anuarul Transportatorilor b. Pentru promovarea acestor avantaje sunt alocate anual anumite sume activitatii de marketing.Cresterea preturilor de transport in urmatorii ani poate fi contracarata printr-o politica fiscala adecvata. O serie de masuri au fost deja adoptate cum ar fi: reducerea impozitului pe profit la cota de 5% pentru operatiuni de export.

volumul si tonajul incarcaturii sunt furnizate de client . formalitatile vamale indeplinite si transportul se poate efectua spre vama de destinatie . Daca sunt indeplinite aceste conditii minime de transport. trebuie sa indeplineasca anumite cerinte si anume: operatorul de transport sa fie autorizat sa execute astfel de servicii incarcatura ( marfa) trebuie sa fie asigurata la o societate de asigurari din Romania sau din alta tara din U. d. mijlocul de transport sa fie asigurat full casco si sa detina carte verde valabila marfa sa fie insotita de documentele necesare: factura si declaratia vamala. Detalii referitoare la tipul marfii.Acestea au autorizari separate . in cazul marfurilor periculoase sau toxice sunt necesare autorizatii speciale ADR.beneficiarul transportului. Se exclud marfurile perisabile care se transporta cu temperatura controlata si necesita semiremorci frigorifice. adresa de descarcare. vama de destinatie. se poate intocmi factura de transport care are ca termen scadent 30 zile de la data semnarii CMR-ului. carnet TIR si CMR. In tara de destinatie se cauta un alt client si o alta incarcatura si procedura se repeta la intoarcere. precum si autorizarea mijlocului de transport si a conducatorului auto.E. Consideratii privind protectia mediului: .in special de la Directia de Sanatate Publica. Procesul tehnologic principal: Modalitatea de incarcare a unei marfi si transportul acesteia in si dinspre exterior.c.unde sunt indeplinite aceleasi conditii. marfa poate fi incarcata. La inchiderea carnetului TIR si semnarea CMR de confirmare ca incarcatura a ajuns la destinatie.000 $. date care sunt specificate in comanda de transport. De obicei se practica asigurarea CMR de 100. Deasemenea se pot face grupaje de mai multe marfuri in cazul in care volumul sau tonajul autocamionului nu este complet.

respectand astfel toate normele U.carti verzi asigurari pentru marfa: asigurare tip CMR asigurari de sanatate pentru soferi taxe pentru obtinerea vizelor garantii pentru ridicarea carnetelor TIR de la ARTRI.R autorizatii de transport sau CMT-uri elibrate de Ministerul Transporturilor autorizare tip ADR pentru marfuri periculoase cartea de identitate a autovehiculului si certificatul de imatriculare Taxe obigatorii care trebuie platite: asigurari pentru vehicul : full caso.Autocamioanele fabricate in Comunitatea Europeana au certificate Euro 2. Aspecte juridice: Acte necesare operatorului de transport pentru a functiona: licenta de transport marfuri pe firma licenta de executie cu categoria autovehiculului agreerea TIR pentru semiremorca categoria de poluare redusa eliberarta de R. RCA obigatorie.E privind protectia mediului inconjurator e.A. se incadreaza in categoria A de poluare redusa. taxa Basescu anuala pentru utilizarea drumurilor taxa Basescu de 5% la introducerea vehiculelor in tara impozite pe bunuri .

Preturi a. Scurt istoric 2. PIETE SI MARKETING A. DESCRIEREA PROIECTULUI II.Cuprins: I. Descrierea sumara a procesului tehnologic actual 3. Detalii despre veniturile obtinute din servicii externe IV. CARACTERISTICILE FIRMEI 1. CONTEXTUL SECTORIAL III. Prognoza preturilor . Istoria preturilor b. Detalii despre mijloacele de transport 4.

Strategii de marketing c. Strategii de marketing pentru promovarea noilor produse e. Consideratii privind protectia mediului g. Procesul tehnologic principal f.B. Aspecte juridice . Strategii de marketing pentru piata actuala d.