You are on page 1of 2

Europa si specificul culturii europene

 Exista astazi tot mai multe discutii despre o identitate europeana si despre identitatea poparelor Europei. 

Notiunea de identitate se aplica nu doar unui individ, dar si grupurilor umane, putem vorbi astfel despre identitatea unui individ, cat si despre identitate sociala. 

Pe parcursul istoriei s-a demonstrat insa, ca Europa poate forma o singura familie, in urma cu cateva secole spatiul European nu era conturat, exista fara frontiere sau piete delimitate. 

Epoca moderna a amplificat modalitatile de comunicare, raporturile dintre societati si culture, a intensificat schimburile de bunuri, idei si valori. Civilizatia reprezinta astfel un ansamblu alcatuit din tehnici, moravuri, institutii, credinte, limba sau obiceiuri, fiind abordata ca o unitate la care ne putem raporta. 

Remi Brague: ³Europa nu este doar greceasca, nici doar ebraica, nici macar grecoebraica, ea este intai romana´. 

Un element fundamental al culturii europene este Crestinismul. In Evul Mediu o treime din Europa era condusa direct de Biserica, ea ajunge sa fie nu numai un loc geografic, ci inainte de toate o notiune culturala si istorica. 

Ideea de unitate europeana se gaseste inca din Antichitate, in perioada confederatiilor cetatilor grecesti, Platon fiind primul care a sustinut unificarea lor. La inceputul sec XX apar primele manifestari doctrinare ale ideii de unitate europeana, concretizata in ³Statele Unite Europene´ propuse de catre Victor Hugo si Garibaldi la Paris in anul 1900.

 Unul dintre cele mai importante tratate ale UE este ³Carta UE´. pe 1 ianuarie 1993. La aproape un secol mai tarziu. se ocrotesc diversitatile cultural si traditiile poparelor Europei. plasandu-l in central atentiei. prin tratatul de la Maastricht. a identitatii nationale statelor member. 346 de milioane de persoane devin cea mai mare piata unificata din lume. prin care se acorda importanta individului. .