3.0 MATAHARI 3.1 Perkaitan antara ekliptik, altitude,azimuth Matahari di tempat berbeza dan Musim.

Ekliptik merupakan laluan bagi Matahari. Manakala azimuth adalah koordinat horizontal dan altitude adalah koordinat vertical. Musim adalah didefinasikan oleh tarikh di mana Matahari merentasi 4 titik sfera celestial.

Rajah 3.1 : Sfera celestial

Pada waktu ini Matahari terbit di Barat Utara dan terbenam di Utara Selatan serta Matahari berada lebih daripada 12 Jam. Pada kedudukan ini Matahari bergerak dari timur ke barat. Oleh itu. 21 September kedudukan Matahari serentak dengan garisan Khatulistiwa. Pada masa ini. Namun pada musim panas.5 darjah. setiap tahun adalah seimbang siang dan malam. Amerika Utara mengalami cuaca panas manakala Amerika Selatan mengalami cuaca sejuk. Sebagai contoh pada soltis musim panas pada akhir Jun. Ini kerana Matahari berada di atas Kutub Utara celestial dan Amerika Selatan berada jauh dengan Matahari. Pada waktu ini Amerika Utara mengalami cuaca sejuk dan Amerika Selatan mengalami cuaca panas. Matahari berada betul-betul di atas kepala pada waktu ini sebagai contoh di Malaysia. pada 21 Disember iaitu musim sejuk Matahari terbit di Selatan Utara dan terbenam di Barat Selatan dan berada kurang daripada 12 Jam. Manakala. 21 Jun kedudukan Matahari condong pada maksimum utara 23.5 darjah.Rajah 3. Ini kerana kedudukan Matahari condong pada maksimum utara -23. .1 (b) : Kedudukan Matahari mengikut musim Dua kali setahun pada ekuinok vernal . 21 Mac dan ekuinok musim luruh.

Hari matahari 24 jam panjang. Apa yang penting bagi panjang hari adalah hanya bahagian selari gerakan suria khatulistiwa. tetapi pada masa ekuinoks. orbit Bumi mengelilingi Matahari bukan berbentuk bulat. gerakan solar bersama-sama bergerak selari ekliptik kepada khatulistiwa cakerawala di masa solstis apabila Matahari lebih utara atau selatan khatulistiwa. tetapi elips.2 Perkaitan antara pergerakan Matahari dengan pergerakan Bumi Panjang hari berdasarkan masa yang diambil Matahari melengkapkan laluan hariannya di langit. Kedua. relatif kepada kedudukan pada waktu tengahari setiap hari. gerakan adalah pada sudut khatulistiwa cakerawala. bergerak lebih daripada tahap purata satu per hari pada bulan Januari. Masa harian yang berdasarkan kedudukan Matahari di langit. Tempoh putaran sebenar Bumi ialah 23 jam. gerakan jelas Matahari di langit sedikit perbezaan. . tetapi sedikit kurang daripada purata pada bulan Julai. lantas Bumi berputar sedikit lagi untuk mendapatkan Matahari kembali ke kedudukan yang sama di langit. Panjang sebenar mana-mana hari diberi berbeza-beza sepanjang tahun kerana dua sebab. Ini menghasilkan variasi kedua panjang hari. Matahari telah menggerakkan lebih kurang satu darjah di langit. 56 minit.3. Pertama. dari lintasan meridian pada tengah hari lintasan meridian hari berikutnya. tetapi panjang hari empat minit lebih lama.Oleh itu. Masa Sidereal dan masa solar tidak sama dengan gerakan tahunan Matahari di langit. Dalam satu putaran Bumi.

1 (c) : Pergerakan Matahari .Rajah 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful