You are on page 1of 3

Μαθηµατικά Γ΄ Γυµνασίου

Κλασµατικές Εξισώσεις
• Παραγοντοποιούµαι τους παρανοµαστές
• Πολλαπλασιάζουµε µε το Ελάχιστο Κοινό
Πολλαπλάσιο των παρανοµαστών
• Κάνουµε απαλοιφή των παρενθέσεων
• Χωρίζουµε γνωστούς από αγνώστους
• ∆ιαιρούµε µε τον συντελεστή του αγνώστου

x
x+1
13
+
=
x+1
x
6

Περιορισµοί:
• x + 1 6= 0 ⇒ x 6= −1

• x 6= 0

ΕΚΠ(x + 1, x, 6) = 6 · (x + 1) · x

x
x+1
+
6
·
(x
+
1)
·
x
·  

x
+1
x  

2
6x + 6 · (x + 1)2
6x2 + 6 · (x2 + 2x + 1)
6x2 + 6x2 + 12x + 6
6x2 + 6x2 + 12x + 6 − 13x2 − 13x
−x2 − x + 6 

6 ·
(x+1)
·x·

= 6 · (x + 1) · x ·
=
=
=
=
=

13
6

13(x + 1) · x
(13x + 13) · x
13x2 + 13x
0
0

∆ = (−1)2 − 4 · (−1) · 6
= 1 + 24
= 25

theorhma.blogspot.com

Ξενιτιδης Κλεανθης

x1,2


−(−1) ± 25
=
2 · (−1)
1±5
=
−2

x = −3 ή x = 2

3x − 2
x−2
x−1

=
x2 − 36 x2 − 6x
x2 + 6x

Παραγοντοποιούµε τους παρανοµαστές.

x−2
x−1
3x − 2

=
(x − 6)(x + 6) x(x − 6)
x(x + 6)
Περιορισµοί:
• x + 6 6= 0 ⇒ x 6= −6

• x 6= 0

• x − 6 6= 0 ⇒ x 6= 6
ΕΚΠ(x + 6, x − 6, x) = (x + 6) · (x − 6) · x  

(x+6)
·
(x−6)
·x 

3x − 2 

 −
(x−6)
(x + 6)  

x−2
x−1  

− (x + 6) · 
(x−6)
·
x
=
(x+6)
· (x − 6) · 
x   

x
(x− 6)
x
(x+6)  

x(3x − 2) − (x + 6)(x − 2)
3x − 2x − (x2 − 2x + 6x − 12)
3x2 − 2x − x2 + 2x − 6x + 12 − x2 + x + 6x − 6
x2 + x + 6
2

=
=
=
=

(x − 6)(x − 1)
x2 − x − 6x + 6
0
0

∆ = 12 − 4 · 6
= −23 < 0
Η εξίσωση είναι Α∆ΥΝΑΤΗ.

theorhma.blogspot.com

Ξενιτιδης Κλεανθης

2 2x − 3
2 − x2
1.
+
= 2
x
x−2
x − 2x
2.

1
x−1
=1−
x
x

3.

x+3 1
1
+ =− 2
3−x x
x − 3x

4.

1
3x − 1
=−
x−2
2

5.

1
5
=
x
2−x

6.

1
3x
=1−
3x − 2
2 − 3x

7.

1
1
− =2
2
x
x

8.
9.

x2

1
2
x−1
+ 2
= 2
−x x −1
x +x

4
x+2
x+1
+ 2
=
2(x − 1) x + 2x − 3
x+3

theorhma.blogspot.com

Ξενιτιδης Κλεανθης