Daca m-ai chema, ar zvacni O mie de pasari in colivii ; O mie de usi s-ar da-n laturi Si s-ar umple vazduhul de pasari Si – ca legatura de chei a pamantului

– Ar zangani apele sub mainile vantului Si s-ar vesti dezghetul pretutindeni ! Izvoarele-ar capata calcaie si pinteni Si-ar incepe sa calareasca la vale Pe trunchiuri de copaci, peste pietrele aspre si goale ; Sloiul albastru al singuratatii s-ar sparge in hau – Tu, dezghetul meu, soarele meu ! (Dezghet – Nina Cassian) Stiu de pe-acum ceasul acela in care voi scotoci dupa tine, prin zece sertare, ca sa-i pot spune cuiva cat de mult am iubit in tineretile mele. Multe scrisori voi avea, si fotografii, teancuri de mimici, gesturi strivite de vii, si, printre ele, mainile mele fosni-vor searbad ca frunzele vechi. Dar am sa spun, am sa spun cum zambeai langa mine buzelor mele de-atunci, dulci si veline, si cum stiai ca vom fi impreuna mereu, vesnic (sau pana la moarte). Si am sa spun ca aveai cate-un profil, care-si pierdea in lumina hotarul fragil, ochii pestriti ca doua gize imense, prinse in ploaia de-april. O sa ma laude-acela, fara-ndoiala. « Da, ai trait o frumoasa iubire de gala ... » Eu voi inchide sertarele. Stiu de pe-acum ceasul in care ... (Proiect de intelepciune – Nina Cassian)

bucata cu bucata. vezi-le. Cum v-ati ranit atat de cumplit ? . noi cei lasi n-ar trebui sa iubim ! Ne-nfricosam pe pamant si ametim pe-naltimi domesticim suferinta. Iubirea noastra cea mare a ramas inchisa-n sarutare.N-am banuit. ca fluturele mort in crisalida.. Vezi-le cum trec si se scutura. Fiecare-anotimp ne desparte pe unul de celalalt .. spicele. o facem caine de curte. Prea blanda-s cu noi ! Am trait ca doi monstri pe spinarile tinere-ale anilor nostri. spicele.. florile. ceara suava-a casei de-altadata . de buzele noastre strivita. din gingasul lor stup. pline de sange. (Indragostitii cei lasi – Nina Cassian) Ne-nregistreaza toamne printre acei iubiti .. un cutit. pentru speranta ni-s bataile inimii prea scurte ... Din mierea lor. (Dialog – Nina Cassian) Fiecare anotimp ne desparte pe unul de celalalt si ne-apropie de moarte. vezi-le.. zapezile . florile. Vezi-le cum trec si se scutura. frunzele.. Miezuri de piersica.. n-am banuit Ca soarele poarta-un cutit.Frunze de toamna. Nu. ne-am ingrasat la suflet si la trup si-acum taram greo. zapezile . frunzele.si ne-apropie de moarte. frunze natange.

Nu mai visez pasi pe zapezi. » Si-n timp ce. Nu se iubesc de loc. Soarele cu zveltele-i cutite Înjunghiase cele patru zari - . Oare ai fost? Oare mai esti? (Dorul – Nina Cassian) Am visat azi-noapte sarutari. ca la-nceput. tine-ma strâns. nu mai sunt flori. nu-mi trimiti vesti. Cîmpuri de garoafe zdrentuite. Sarutul se sleieste pe buzele-amandoua. dar s-a facut liniste-n cer. urme de vulpi. Cat fara rost.Care vorbesc prea tare sub teii saraciti Si nu se tin de mana si calca sigur foarte Pe frunzele lovite de soare si de moarte. fara puteri. (Fisa – Nina Cassian) Dragostea mea. ancora grea. toate ma dor: gura – de dor. Vântul cazu – . spune toamna.poate ca nu. cruzi si teferi. sufletul lor doarme în bulbi. Singuratati… Nu mi te-arati. « Priviti-i. Mi-e mila de aceste perechi fara noroc. ochii – de plâns. zambim sub luna noua.

.Sînge picura pe sarutari.Dormi și mă lasă să te privesc nemișcat. Ce mult. ce adânc te iubesc în fiece clipă. platosele-i verzi Adiau departe. Raspîndea fluida lui rugina. Cruntul soare izgonise norii. Cu privirile-mi vii ca un ț ipăt mi-i teamă să nu te trezesc. (Patima – Nina Cassian) Dormi. O padure. As fi vrut dar nu puteam sa fug Pîlpîia tot cîmpul ca un rug. Gura de sarutari mi-era plina. ca-n preajma unui rug.. . Scuturile verzi ale racorii Nu aveam sa le ating nicicînd Sarutam garoafele arzînd. Si-am ramas la sarutari arzînd. Aerul. Zdrente de garoafe la picioare Mi-aratau cît mai aveam de mers Pîn' sa-ajung la platosele verzi.. în racoare. Părul tău unduie-n pernă ca dintr-o carafă turnat..

nicicând nu va izbuti să le plece din nou la pământ.dormi și mă lasă să te privesc înc-o dată. Și dacă astăzi suntem împreună. Doamne. Haide. vei iubi în dureri. atâta de plin. cu mâinile miilor de mii. Iubitule.Încă nu te trezi.. Curând vei deschide doi ochi de lucernă spre mine.. Libera noastră zi ne-așteaptă cu larguri răsfrânte. în amarnicul ieri: -Omule.Îmi vine să strig! trăim! E-al nostru veacul acesta de creșteri! Vieț ile noastre să fim ucenici și meșteri! Dacă nici ăsta nu-i cântec de dragoste.. și pasul pe-asfaltul orașului. Zidim case albe de pace pentru anii cei lungi.. limpezi albine.. care-i? Firește că nu gângăvitul alint pe struna ghitarei. haide să fim gata de drum și de cântec! (Cantec in zori – Nina Cassian) Ce vis. e pentru că. mai neîntreruptă. Dormi. culorile-n jur se stârnesc ne-ncetat. zilnica ta muncă ț i-o ș tiu. am învăț at să trăiesc. puternică... pace nu vei afla. treaptă cu treaptă. „Bună dimineaț a!”-ț i voi spune. și tihna din ceasul târziu. Afară bat zorii. Cu mâinile tale. Ni-e dragostea trainică-n veci și fără de pată..Te-am vegheat. .. -Femeie. ce vis mi-a fost dat. Sunt eu. să iubesc. cu mâinile mele. decât atunci când te știi alături: tovarăși de luptă! Mâna ta bună. am dărâmat temniț i. Ce dragoste poate fi mai mare. nici cântecul robilor. Ce mândre ni-s frunț ile! Nimeni.. soarele poartă încoace. mi-a fost scris: tu si cu mine. cândva. și iată. și creștem în dragoste -cum creștem și-n munci! Dormi. ș i-am ridicat schele... de firesc.

Auziţi! Auziţi! Auziţi! Există-ndrăgostiţi fericiţi! (Post-fata la o iubire sfarsita – Nina Cassian) Dacă m-ai chema. în mişcare mereiee.şi nu era adevărat. ar zvâcni o mie de păsări în colivii. cu-o formă a inimii. (De nerostit – Nina Cassian) Există-ndrăgostiţi fericiţi care rămîn împreună. semănînd a idee. În sărut. Când m-am trezit. ca-ntr-o dulce furtună.şi am vibrat când s-a uitat adânc şi lung la mine . Aceştia rămîn împreună. şi-al căror sărut proaspăt sună… Auziţi… auziţi… Există perechi fără moarte. sloiul albastru al singurătăţii s-ar sparge în hău tu. dezgheţul meu. peste pietrele aspre şi goale. poate aparte.mai patimasi ca nicicand iubindu-ne ca prima pereche de pe pamant si eram frumosi si salbatici si goi si eram morti amandoi. Cu o gură de apă te-am strigat. mai simţeam pe obraz arsura acelor priviri. o mie de uşi s-ar da-n lături şi s-ar umple văzduhul de păsări şi . Semănînd a metaforă. Dar în oglindă am văzut pe obraz două dâre de lacrimi subţiri. Înecată eram în iubire . soarele meu! (Dezghet – Nina Cassian) Am visat că s-a îndrăgostit de mine cineva . (Simpla .Nina Cassian) Cu o mînă de apă te-am atins.ca legătura de chei a pământului ar zăngăni apele sub mâinile vântului şi s-ar vesti dezgheţul pretutindeni! Izvoarele-ar căpăta călcâie şi pinteni şi-ar începe să călărească la vale pe trunchiuri de copaci.

Respirând între două aripi.ca într-un înec adevărat... zburau. cu nelinişte doar. (Zburau . zburau.. ea avea o aripă în dreapta..plămânul ei stâng. prin aur. (Strigatul – Nina Cassian) El avea o aripă în stânga.. Silabele mele erau molecule de apă care stînca s-o năruie ştiu… Tu mergeai pe mal. asurzit de vîntul de sud şi de strigătul meu inegal. Tu mergeai pe mal. ca o lungă suveică de aur. drept şi viu şi surd. drept şi surd şi viu. Cu-o uşoară nelinişte. ea .Nina Cassian) .plămânul lui drept. ca o cheie de aur descuind spaţii de aur. prin aur.... el . ciudat surîzînd. te-ntorceai mai departe. ca un singur trup între două aripi zburau. zburau.. printr-un cer saturat de aur.....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful