You are on page 1of 3

Leven op een VOC schip!

We maken een reis terug in de tijd! Hoe zag het leven op een VOC schip eruit? Welke gevaren kwam je tegen en hoe was het om te werken als scheepsjongen? Tijdens deze webwandeling vind je de antwoorden op deze vragen! Gebruik het werkblad om je antwoorden in te vullen. Waar wacht je nog op gooi het anker los! Bekijk volgend filmpje door op de link te klikken: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20061219_voc01 Vraag 1 Vraag 2 Welke ziekte kwam er voor aan boord van de schepen? Wat was de oorzaak van deze ziekte?

Hoe was het leven aan boord van een VOC schip nu echt? Welke gevaren kwam je nog meer tegen? Klik op de volgende link: http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra511/aanboord.html

Vraag 3 Vraag 4 Vraag 5

Wat werd er aan boord van de schepen gegeten en gedronken? Welke problemen, naast ziekte, kwamen de scheepsbemanning nog meer tegen op de lange tochten? Is er een verschil tussen de gewone bemanning en de kapitein en de hogere scheepsbestuurders? Welke verschillen waren er op de boot?

Hoe is de VOC nu eigenlijk begonnen? Daar kom je achter wanneer je op de volgende link klikt. Kijk en luister goed en vindt het antwoord op de volgende vraag http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20061219_voc02

Vraag 6

Hoe wisten de Nederlanders de route naar Azi te vinden en welke twee mannen hebben hierbij geholpen?

De VOC bestond uit heel veel schepen. De handel met Azi bracht geld in het laatje van de Nederlandse handelslieden. De heren 17 speelde ook een grote rol in de VOC. Bekijk het volgende filmpje: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20061219_voc04 Vraag 7 Wie waren de Heren 17? Wat was hun rol binnen de VOC?

De route die de VOC naar Azie voer, veranderde. Waarom werd er voor een andere route naar Azie gekozen?Bekijk het volgende filmpje en vindt het antwoord. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20061219_voc05 Vraag 8 Waarom werd er een nieuwe route gezocht naar Azi?

Zo, nu weet je meer over het leven aan boord van een VOC schip!

Werkblad Vraag 1 Welke ziekte kwam er voor aan boord van de schepen?

Vraag 2

Wat was de oorzaak van deze ziekte?

Vraag 3

Wat werd er aan boord van de schepen gegeten en gedronken?

Vraag 4

Welke problemen, naast ziekte, kwamen de scheepsbemanning nog meer tegen op de lange tochten?

Vraag 5

Is er een verschil tussen de gewone bemanning en de kapitein en de hogere scheepsbestuurders? Welke verschillen waren er op de boot?

Vraag 6

Hoe wisten de Nederlanders de route naar Azi te vinden en welke twee mannen hebben hierbij geholpen?

Vraag 7

Wie waren de Heren 17? Wat was hun rol binnen de VOC?

Vraag 8

Waarom werd er een nieuwe route gezocht naar Azi?

Related Interests