PEMOTONGAN OKSIASETILENA

Prinsip Pemotongan Pemotongan oksiasetilena menggunakan prinsip pengoksidaan yang terjadi hasil tindak balas antara logam ferus yang diprapanaskan dan oksigen tulen. Logam yang akan dipotong akan diprapanas pada suhu 700ºC hingga 900ºC di bawah takat lebur. Suhu yang sesuai boleh dikenalpasti apabila logam berubah menjadi warna merah ceri. Logam ferus yang diprapanas mula dioksidakan setelah jet oksigen tulen dipancutkan diatasnya. Semburan oksigen tulen tersebut akan mengalirkan ferus oksida cair kebahagian bawah potongan. Kesan ferus oksida yang terlekat bahagian bawah logam yang dipotong dipanggil ferus oksida atau sangga.

Gambarajah : Prinsip pemotongan oksiasetilena

gas propana dan gas propadiana (Mapp). gas asli. Perbezan antara kelengkapan memotong dan mengimpal ialah bahagian Sumpitan api (Torch) dan muncung sumpitan api (Tip). injap kawalan asetilena dan kepla sumpitan. dua campuran gas iaitu gas oksigen dan asetilena digunakan. Kelengkapan Pemotongan Kelengkapan dan kelengkapan tambahan (aksesori) pemotongan adalah hampir sama dengan kelengkapan kimpalan oksiasetilena. . gas hidrogen. Selain gas asetilena gas bahan api lain yang boleh digunakan bersama oksigen ialah gas butana. injap kawalan oksigen. tiub oksigen. Sumpitan api pemotong terdiri daripada bahagian badan. tiub prapanas.Jenis Gas Bagi mendapatkan haba yang sesuai untuk memotong logam. tuil tekanan injap oksigen pemotong.

. Bagi mendapatkan hasil potongan berkualiti.gambar foto: Muncung sumpitan api pemotong yang telah dipasang pada kepala sumpitan Muncung Sumpitan api pemotong Muncung sumpitan api pemotong mempunyai satu orifis jet oksigen pada bahagian tengah serta dikelilingi enam orifis prapanas. Saiz muncung sumpitan api pemotong diukur berdasarkan dimeter orifis jet oksigen. pemilihan saiz muncung sumpitan mestilah sesuai dengan ketebalan logam yang akan dipotong.

nyalaan pertengahan dan nyalaan pengoksidaan. Gambar foto: Nyalaan Pengabon terhasil apabila pelarasan gas asetilena terlebih dari gas oksigen . Tiga jenis nyalaan yang mungkin terhasil semasa melaras injap kawalan ialah nyalaan pengabon.Nyalaan Pemotongan Oksiasetilena Nyalaan pemotongan akan terhasil dengan melaras injap kawalan gas asetilena dan injap kawalan oksigen yang terdapat pada badan sumpitan api pemotong.

Proses Pemotongan Proses pemotongan dengan mendirisiap kelengkapan pemotongan dan melaras nyalaan pertengahan.Selepas proses tandaan selesai .Gambar foto: Nyalaan Pertengahan terhasil sekiranya pelarasan gas oksigen dan asetilena seimbang Gambar foto: Nyalaan Pengoksidaan terhasil sekiranya pelarasan gas oksigen terlebih dari gas asetilena Nyalaan pertengahan sesuai digunakan untuk pemotongan logam dan akan menghasilkan pemotongan yang berkualiti. Logam yang hendak dipotong hendaklah ditanda garisan panduan pemotongan terlebih dahulu supaya bahagian yang dipotong menepati ukuran yang dihendaki.

Proses Prapanas Lakukan proses prapanas di bahagian penjuru permulaan garisan panduan sehingga warna bahagian tersebut berubah menjadi warna merah ceri. Tekan tuil jet oksigen tulen untuk memotong logam .tetapkan kedudukan logam yang akan dipotong.

Gerakkan muncung sumpitan di sepanjang garisan panduan pemotongan dengan cara menolak kehadapan.Pastikan sudut muncung sumpitan api pemotong sentiasa berkedudukan 90º dengan jarak muncung antara 2mm hingga 3mm. menarik kebelakang atau bergerak dari kanan ke kiri mengikut keadaan kedudukan logam. .

Nota: Bahagian tepian lurus pada besi bersudut boleh dijadikan sebagai alat panduan meknikal bagi memastikan hasil pemotongan lurus.Lakukan kerja pemotongan sehingga selesai dan bersih hasil potongan dengan membuang ferus oksida yang mungkin terlekat pada bahagian penjuru bawah logam yang dipotong. • Penjuru bawah juga bersegi tepat • Tiada sangga atau jika ada mudah ditanggalkan . Hasil Pemotongan yang Berkualiti Ciri pemotongan berkualiti • Penjuru atas bersegi tepat • Permukaan potongan licin atau hampir licin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful