De grote Adje game almanac

Door Wipneusje Mede mogelijk door BIER

Inleiding
Door de jaren heen zijn we met een groep, stel zuiplappen uit Sittard, relatief heftig verslaafd geraakt aan het spel adjegame. De naam adje game stamt uit het latijn. “Ad fundum” betekent “tot op de bodem” en vertaalt zich in deze naar bier in een keer opdrinken. Adjegame is een leuke competitieve manier om alcohol te nuttigen. Verder is adjegame een spel dat geen verliezers kent. Of je wint van je tegenstander of je wordt, over het algemeen in een rap tempo, aangeschoten tot strontbezopen. Wat hierin je doelstelling is kun je zelf bepalen aan de hand van een aantal factoren: De grote van het adje De variant van het spel De snelheid waarmee je speelt

Zoals gezegd hebben we er aardig wat potjes op zitten. Dit heeft geleid tot een breed scala verschillende varianten op het spel. In de komende hoofdstukken zal ik een poging wagen om dit scala aan varianten en regels in kaart te brengen zodat ook de leek toegang heeft tot deze schat aan adje game ervaring! Ik wens u veel leesplezier en succes met de kater! Het beste middel hiertegen is wat mij betreft een glaasje water met zout drinken voor je gaat slapen! Geniet en drink met maten (hoe groter hoe beter)!

Basis regels
De basis regels voor het spel zijn erg eenvoudig. Bepaal wie er mag beginnen door een muntje op te gooien voor kop of munt. Plaats het glas op tafel. Gooi de munt via de tafel in het glas. Wanneer er raak gegooid word krijg je een punt en moet de ander een adje nuttigen. Dit adje kan bestaan uit een van tevoren tot een bepaalde hoogte gevuld glas, wat wel vrij heftig is, of een goeie slok uit je blik of glas. De puntentelling verschilt per variant en deze zullen in de komende hoofdstukken worden behandelt. Wel gaan wij er van uit dat elk potje in principe tot de 5 punten gaat.

Beginners-tips
De manier van gooien is uiteindelijk een kwestie van oefenen. Toch zijn er wel een paar tips om je op weg te helpen: - Zorg dat je de munt zo gooit dat hij met de platte kant op tafel komt - Pak de munt tussen duim en wijsvinger of tussen duim en middelvinger, dit verschilt per persoon - Gooi de munt in een vloeiende beweging en laat de munt los als deze +- 10cm boven de tafel hangt - Bekijk hoe goed de tafel stuitert, hoe beter de tafel stuitert hoe minder kracht je moet zetten en hoe meer je moet mikken. - Wil je oefenen of ingooien, verschuif het glas dan na elke worp. Zo ben je daadwerkelijk aan het oefenen in plaats van alleen die ene beweging ritmisch aan het herhalen waar je weinig meer aan hebt zo gouw het glas verplaatst.

Atributen in de adje game arena
Om het spel te kunnen spelen heb je een aantal dingen nodig. Je kunt het uiteindelijk zo bont maken als je wil natuurlijk maar de volgende attributen kan ik uit ervaring aanraden: Adje-tafel Zorg voor een tafel die goed stuitert. Hout kan maar werkt vaak op elke plaats anders en de munt zal deukjes achterlaten in het hout. Een marmeren tegel werkt bijzonder goed maar ook kunststof tafels werken uitstekend. Metalen tafels werken over het algemeen het beste. Adje-munt De munt die voor jouw het beste werkt verschilt voor iedereen. Wat voor ons het beste werkt is een 50 euro cent munt. Wat hierin een bijkomend voordel is dat het minder uitmaakt als deze kwijtraakt in tegenstelling tot een 2 euro munt. Je zult aardig wat munten kwijtraken door de jaren heen.

Adje-glas Kies een glas waar je het beide mee eens bent maar zorg wel dat het een stevig glas is. Een standaard fris glas werkt over het algemeen het beste. De grote van het glas bepaalt ook de moeilijkheidsgraad dus uiteindelijk is het alleen zaak dat je het er beide mee eens bent. Adje- lepel Als je de adjes van te voren in een bepaalde maat inschenkt wil hier nogal wat schuim opzitten wat zal gaan borrelen als je er een stuk of wat achter elkaar moet doen. Zorg voor een lepel waarmee je dit overtollige schuim kunt weg lepelen. Adje-lap Door het spel heen zal er veel geknoeid worden. Zorg dat de adjegame arena schoon blijft. Bier plakt namelijk en een plakkerige munt blijft aan je vingers hangen bij het loslaten. Adje-scoreblad Na veelvuldig adje gamen word het onmogelijk de scores te onthouden. Zorg dus dat dit goed bijgehouden word. Dit maakt het ook mogelijk om je tegenstander te herinneren aan epic defeats! Het is aan te raden om de score als volgt bij te houden:

Jij Tegenstander

De kruipregel
De kruipregel is heilig in adje game! Dit geeft elk potje te allen tijden net dat beetje extra spanning. Wanneer iemand in welke variant dan ook het hele potje niet scoort moet en verliest moet deze onder de tafel door waarop gespeeld wordt. Het is aan te raden om deze tafel niet al te hoog te laten zijn, dit maakt het weer iets moeilijker en wanneer er bier op de grond ligt voor de persoon in kwestie nog iets vervelender. Als er iemand moet kruipen zorg er dan voor dat de persoon onder de tafel doorgaat en de tafel over de persoon heen!

Als je dit allemaal hebt ben je klaar om te beginnen!

De equalizer
De equalizer is de eerste variant die we ooit gespeeld hebben en mag gerust antiek genoemd worden. Het is een prettige manier om kennis te maken met het spel. Zoals gezegd gaat het erom dat je het eerste 5 punten scoort. Wanneer je de 5e keer raak gooit en je tegenstander er 0 tot 3 heeft heb je direct gewonnen. Is het echter zo dat de score op 4 – 4 is dit niet meer direct het geval. Vanaf nu ontstaat er een soort sudden death. Wanneer je als eerste de 5 – 4 raakt heeft je tegenstander nog één kans om gelijk te maken, te equalizen. Lukt dit gaat het spel verder op dezelfde manier vanaf 5 – 5, lukt dit niet is het spel afgelopen en heb je gewonnen met 5 – 4!

2 punten verschil
Deze variant houdt potjes over het algemeen langer gaande. Dit maakt het meestal een stuk spannender. Tegenwoordig gebruiken wij vooral deze variant. Ook hier gaat het erom dat je het eerste 5 punten scoort. Wanneer je de 5e keer raak gooit en je tegenstander er 0 tot 3 heeft heb je direct gewonnen. Is het echter zo dat de score op 4 – 4 is dit niet meer direct het geval. Je kunt nu geen 2 punten verschil meer maken door op 5 – 4 te komen. bij een gelijke stand (vanaf 4 – 4 zal het potje dus altijd duren tot +2, in dit geval 6 – 4. Wordt het 5 – 5 gaat het tot 7 – 5 etc.

5 coins
De 5 coin battle is de eerste echte variant op de vorige twee. Je kunt deze variant op twee manieren spelen; met 5 gelijke munten of met 5 verschillende. Dit maakt voor het spel niet uit zolang je maar beiden met dezelfde munten gooit. Omstebeurt gooien beide spelers alle 5 de munten achter elkaar en onthouden het aantal keer dat er raak is gegooid. Stel jij gooit er 3 raak en je tegenstander 2 betekent dit dat je 1 punt krijgt. Dit punt wordt vervolgens verwerkt volgens oftewel de equalizer of de twee punten verschil regel. Wanneer beide spelers even vaak raakgooien in het gevecht om 1 punt wordt er geen punt uitgekeerd. Hoeveel bier men drinkt wordt bepaald door het onderlinge verschil in elk gevecht om 1 punt. Wanneer jij er 5 raak gooit en je tegenstander 2 is het onderlinge verschil 3. Dit betekent dat jij 1 punt krijgt en je tegenstander 3 adjes moet nuttigen.

Trickshot battle
In een trickshot battle gaat het erom dat je alleen gebruik maakt van speciale worpen. Je mag elke worp maar een keer uitvoeren. Ook hier kun je ervoor kiezen om volgens oftewel de equalizer of de twee punten verschil regel te spelen. Ook de trickshot battle gaat in eerste instantie tot de 5. Als je echter wat gevorderd bent kun je tot de 10 spelen of de makkelijkste niet gebruiken. De trickshots die wij tot zover verzonnen hebben zijn de volgende: De forehand : maak gebruik van de binnenkant van je hand. Dit kan 1 of 2 vingers zijn maar ook de handpalm. De backhand : het zelfde principe als de forehand alleen maak je nu gebruik van de buitenkant van je hand. Over a can : zet het glas achter een halve liter en gooi de munt over het blik in het glas. On a can : zet het glas op een halve liter en gooi de munt via de tafel in het glas. Blind : gooi de munt in het glas zonder te kijken. Between the legs : zet een been op tafel en een been waar je zit en gooi de munt tussen je benen door in het glas. Cap in ur ass : zet een pet op en leg de munt op de uitstekende voorkant. Mik de munt in het glas door de munt van de pet af te laten glijden. Longshot : zet het glas op aanzienlijke afstand en laat de munt ver van het glas stuiteren. Headshot : leg de munt op je voorhoofd en kop hem er als het ware in. Higher up : ga op je stoel staan en laat de munt met je handen op borsthoogte in het glas vallen. Monocle : klem de munt in je oogkas en gooi hem er zo in. Three quarter glass : dek het glas voor drie kwart af met een plat object en probeer hem er alsnog in te gooien. Pop up : leg het glas plat op tafel. Gooi de munt er hard genoeg in dat het glas rechtop komt te staan met de munt erin. (het is aan te raden een plastic beker te gebruiken i.p.v. een glas). Mushroom : leg een licht bakje over het glas heen en gooi de munt er via de tafel alsnog in. Double target: gooi met een hand twee muntjes tegelijkertijd in twee glazen. Two hands synch throw : gooi met twee handen tegelijkertijd twee muntjes in hetzelfde glas. De via via: maak op 3 á 4 keer de hoogte van het glas een schuin vlak. Gooi de munt via de tafeld op dit vlak in het glas.

De checklist
Om het makkelijk bij te kunnen houden volgt hier een checklist. Kopieer deze voor je gaat spelen en zo kun je makkelijk bijhouden hoeveel en welke trickshots je hebt gespeeld. Geraakte trickshots kun je afvinken. (intialen van deelnemers) Forehand Backhand Over a can On a can Blind Between the legs Cap in ur ass Longshot Headshot Higher up Monocle Three quarter glass Pop up Mushroom Double target Two hands synch throw De via via M L 

Street basketball
Street basketball is een compleet verschillende variant. Je hebt hier de volgende atributen voor nodig: Een verhoging voor het glas een grote plank die rechtop achter tegen het glas aanstaat. Teken hier het vierkant van een basketball bord op dat aansluit op het verhoogde adje glas dat als basket dient. Teken nu op tafel een basketball court. Net als bij basetball gelden de 2 en de 3 punter als de munt buiten de aangegeven vlakken stuitert en in het glas beland. Gooi je van binnen het vrije worp gebied krijg je 1 punt. De adjes die de ander moet nemen verschillen in maat van klein voor een 1-punter en groot voor een 3-punter. Het spel gaat tot de 21. Vanaf het moment dat je de 13 punten barrière hebt gepasseerd mag je na elke rake worp nog eens. Er geld geen equalizer of de twee punten verschil regel, wie het eerst bij de 21 is wint.

multiplayer
Er zullen genoeg situaties zijn waarin er meerdere mensen tegelijkertijd adjegame willen spelen. Je kunt meerdere adjegame arena’s tegelijkertijd opzetten maar je kunt ook met meerdere mensen tegelijkertijd spelen. De scorebalk zit er dan als volgt uit: M L B J je kunt multiplayer alleen met de twee punten verschil regel spelen. Er komen echter nog wat regels bij. Je bepaalt wie er mag beginnen door steen papier schaar te doen. Wanneer er alle drie gekozen worden begin je opnieuw. Nadat bepaalt is wie er mag beginnen gaat de eerste volgorde van gooien met de klok mee. Wanneer je dus mag beginnen en raak gooit moet de persoon links van je drinken en krijg jij een punt. Vervolgens is de persoon links van je aan de beurt en deze gooit op zijn/haar beurt weer op degene links van hem/haar. Wanneer je twee keer achter elkaar raak gooit draait deze cirkel om. Dit is bijvoorbeeld wanneer je als eerste aan de beurt bent en meteen raak gooit. Nadat het eerste rondje gemaakt is ben je voor de tweede keer aan de beurt en je gooit weer raak. Dit betekent dat de persoon links van je alsnog moet drinken maar de beurt om te gooien gaat naar de persoon rechts van je. Deze gooit dan ook op de persoon rechts van hem/haar. Als deze zijn/haar eerste worp ook raak had gegooid en nu nadat het gedraaid is ook zijn/haar tweede worp achter elkaar raak gooit draait het dus weer om. De persoon rechts van hem/haar moet drinken en jij bent weer aan de beurt. Om te voorkomen dat je op deze manier elkaar in een keer kunt laten winnen draait het spel alleen om op het moment dat je daadwerkelijk twee keer achter elkaar raak hebt gegooid. Dus als je vier keer achter elkaar raak gooit draait het spel twee keer om.

Epic battle
De epic battle is geen aparte variant op zichzelf maar een manier om een potje ontzettend lang te kunnen laten duren. Je zult dan het blaadje waarop je bijhoudt wie hoevaak gewonnen en verloren heeft ook moeten bewaren en hier elke keer op verder gaan. De epic batle is op twee manieren te spelen; Balken: je zet een scorebord lijn op het vel. Deze lijn zal je eerste balk vormen. Je speelt potjes in een variant naar keuze en wanneer je aan het einde van de lijn bent tel je wie de meeste potjes gewonnen heeft. Diegene heeft ook meteen de volledige balk gewonnen. Er gaan op een A4 blad 6 balken aan elke kant. Of je voor en achterkant allebei speelt is optioneel. Dit ziet er als volgt uit: M L M wint de eerste balk. Potje, game, set, match : in dit systeem houdt de epic battle niet perse op bij een blaadje en kan het ook eerder afgelopen zijn. Het werkt een beetje als de puntentelling bij tennis en darten. Het potje is het de adjegame waar je mee bezigbent. Deze gaat tot de 5 punten. Win je dit potje betekent dit dat je de eerste game 1 punt scoort. Je blijft potjes spelen tot er iemand 5 potjes gewonnen heeft en deze wint dan de eerste game. Deze game telt dan weer als 1 punt in de eerste set. Je speelt vervolgens net zolang door tot er iemand 5 games heeft gewonnen. Dit levert je 1 punt op in de eerste set. Je speelt vervolgens net zolang door tot er iemand 5 sets heeft gewonnen, dit levert je een punt in deze match. Wie het eerste 3 matches wint wint ook de epic battle! Wat het hierin spannend maakt is dat je nog zo hard van start kunt en zoveel potjes kunt winnen in het begin, als dit er niet toe leid dat je uiteindelijk ook een match punt scoort is alles voor niks geweest. Nadat iemand 1 match punt heeft gemaakt begint alles weer van voren af aan. Je kunt dit als volgt in een score bijhouden.

M L
(potje)

<----------------------Game -------------------------> Om het extra spannend te maken kun je bepalen om voor elk potje een extra muntje te gooien en kop of munt te laten bepalen of dit potje met links of met rechts gespeeld zal worden. In de balk variant kun je ook besluiten om balken om en om links of rechts te spelen.

Legenda
Righty : Alle worpen met rechts. Lefty: Alle worpen met links. Onder de tafel/kruipen: HaHa Niks geraakt. Perfect game: dubbele outline van symbool.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful