COLEGIUL ECONOMIC "ION GHICA" TÂRGOVIŞTE

PROIECT LA DECORAREA SĂLII DE SERVIRE

CLASA a XI-a J an de completare GRUPA I: NICULESCU MADALINA ENCULESCU ELENA GEANTĂ DANIELA IANCU BOGDAN

Tipuri de decoruri utilizate.Modalităţi de decorare a mesei de Paște. b. Decoruri de încăpere.1. 3. Felicitare de Paște. Decoruri de exterior. Sortimente de preparate şi băuturi oferite. . b. 2. a.

Aceasta nu înseamnă ca trebuie neapărat sa eliminaţi din peisaj vechile piese (vesela.). aşa cum sugerează însăşi primăvara. ci presupune o regândire a decorului astfel încât el sa dea impresia de căldura si veselie si sa creeze o atmosfera propice acestei sărbători. pahare. .Masa de Paste trebuie sa fie luminoasa si aerisita. farfurii etc.

TIPURI DE DECORURI UTILIZATE Gândiţi aranjamentul pornind de la fata de masa si de la şerveţele: pentru un efect liniştitor folosiţi nuanţe ton pe ton pentru aceste doua accesorii. de asemenea. utiliza şervetele si fete de masa tematice in nuanţe vii: verde. galben. sau puteţi opta pentru un singur accesoriu imprimat si celalalt unicolor. iepuraşi etc. Pentru aceasta plasaţi in centrul mesei (de preferat) .a. Puteţi. puişori. Important este sa evitaţi excesul de imprimeuri si culori pentru a nu crea senzaţia de aglomeraţie. Ca in oricare alt ansamblu decorativ este foarte important sa creaţi un punct focal. roşu. portocaliu. cu imprimeuri reprezentând: oua de Paste.

Reţineţi ca decoraţiunile si vazele cu flori trebuie sa fie cat mai joase. decorat cu iepuraşi si oua colorate. însa nu e absolut necesar. cu gura larga. astfel încât comesenii sa aibă o buna vizibilitate si sa poate discuta nestingheriţi.Pentru a va impresiona invitaţii puteţi sa aşezaţi in dreptul fiecăruia cate un dar simbolic: un ou din lemn pictat manual sau decorat in mod deosebit de . un sfeşnic cu lumânări in forma de oua încondeiate etc. un aranjament floral . asortate cu fata de masa si cu şerveţelele. Puteţi folosi farfurii obişnuite. cu condiţia ca acestea sa nu arate ieftin si sa nu fie ciobite. umplut cu fructe proaspete.un obiect ornamental care sa sugereze sărbătoarea Paştelui: un coşuleţ din răchita. un bol din sticla decorativ. Este preferabil ca setul de farfurii si paharele sa aibă imprimeuri cu modele primăvăratice si pascale.

saculei din satin umpluţi cu migdale. având. oua încondeiate. Ornamentele de sărbători joaca un rol important in crearea atmosferei calde de sărbători. specifica primăverii. . fructe urcate. Daca spaţiul rămas după aşezarea veselei si a tacâmurilor nu este suficient pentru amplasarea unor decoraţiuni tematice. Folosiţi pe cat de mult posibil culoarea verde. bomboane etc. Folosiţi decoruri tematice pentru întreaga camera: puişori si pasarele din ceramica. vaze cu flori si ornamente. iepuraşi si lumânări de diferite forme si culori. va fi o masa servita si decorata in mod spectaculos. grija sa nu încărcaţi atmosfera si sa păstraţi un aer degajat si vesel. însa ceea ce ii va impresiona cu adevărat pe musafirii dvs. este recomandat ca obiectele necesare servirii sa aibă o componenta ornamentala in sine.. însa.către dvs. alune glazurate. utilizând întreaga paleta de nuanţe si tonuri si puneţi-vă imaginaţia la încercare. Nu utilizaţi lumânări parfumate sau alte produse odorizante pentru a nu distruge savoarea bucatelor servite cu ocazia acestei sărbători.

Primul lucru cu care trebuie să începeţi este o faţă de masă albă. iar dacă serviţi şi aperitiv. farfurie de felul principal. folosind farfurie suport. farfurie de ciorbă/supă. pe care musafirii sa-l ia la plecare: iepuraşi. lângă tacâmuri puteţi așeza cate un cadou simbolic. Se spune ca mâncarea este mai gustoasă dacă masa este aşezată şi prezentarea în farfurie îţi atrage atenţia într-un mod plăcut. o farfurie de aperitiv. De asemenea. pe care sa notaţi numele invitaţilor. Continuaţi prin a aranja farfuriile. este mai potrivită pentru orice eveniment (alegeţi una din damasc.Folosiţi mici obiecte decorative care sa marcheze locul fiecărui invitat sau cartonase colorate/imprimate cu motive de sărbătoare. . Dacă desertul îl serviţi la masă pregătiţi în apropiere farfuriile. oua roşii. are ţinuta mai bună).

Aranjamentul este simplu. alături în farfurie aşezaţi câteva bomboane colorate în formă de ouă. Prindeţi în jurul vasului ceramic panglici roz şi galbene. Dacă aveţi răbdare şi îndemânare puteţi decora ouăle cu desene sau puneţi pe ele numele persoanelor invitate la masă. farfurii. nelipsitele ouă colorate. Păstraţi iarba şi pentru a realiza un culcuş în care să aşezaţi oul. . nu aveţi nevoie decât de puţină imaginaţie pentru a combina câteva obiecte pe care le aveţi prin casă.Tacâmurile se aşează în funcţie de felurile de mâncare care se servesc. un vas de ceramică în care să aşezaţi florile. cu siguranţă: o faţă de masă. la fel şi la băutură nu uitaţi să aşezaţi pahar de apă şi pentru adulţi pahare pentru băuturile ce se servesc. panglici. bomboane etc. înăuntru aşezaţi iarbă sau frunze şi flori. Masa de Paşte este plină cu iepuraşi mici de porţelan locul central ocupându-l masa cu iepure şi aranjamentul floral. De aceea nu trebuie să uitaţi câte feluri de mâncare serviţi şi de câte furculiţe aveţi nevoie.

Pentru ca tot aranjamentul să nu devină apăsător. DECORURI DE ÎNCĂPERE . gama cromatică este simplă. b. Folosiţi flori proaspete sau pentru un aranjament mai simplu. alegeţi ghivece cu flori.

DECORURI DE EXTERIOR .c.

Nu uita ca si curtea casei tale trebuie amenajata. Sarbatorile Pascale se apropie cu pasi repezi. puteti sa realizati un "pom de Pasti" intr-o vaza sau intr-un ghiveci. Este momentul sa incepi pregatirile. Curata gradina de frunze si buruieni inestetice si decoreaza-o cu diverse figurine specifice Pastelui.Daca nu dispuneti de o curte pentru decorarea careia sa va puneti imaginatia sa lucreze. .

Decorarea usii de la intrare .

daca doresti si coronita nu este prea incarcata poti adauga si cateva flori.Construieste o coronita din nuieluse pentru foc legand-o din loc in loc cu o sarma. Coronita de Paste va fi cu siguranta apreciata de toti musafirii care iti vor trece pragul in aceasta perioada. Ataseaza apoi in jurul ei frunze verzi. Acestea pot fi atat frunze naturale cat si din plastic. puisori sau iepurasi. De asemenea. Prinde apoi de coronita decoratiuni in forma de oua colorate. .

cozonacul nu lipseşte de pe masa fiecărui creştin. tradiţia spune că întotdeauna pe masa trebuie să avem ouă roşii. Tot acum gospodinele pregătesc drobul de miel care se va alătura şi el la lista preparatelor tradiţionale. cozonac şi preparate din carne de miel. Pe lângă ouăle vopsite. vită sau porc. aroma cozonacului ne face să simţim că este cu adevărat sărbătoare. Fie că este cu nucă. fie că plecăm la munte. . Celor care nu le place carnea de miel o pot înlocui cu cea de pasăre. Carnea de miel este apreciată de foarte mulţi români care nu concept masa de Paşte fără stufat de miel.Fie că sărbătorim în familie. ciorbă de miel şi friptură de miel. cu alune sau cu rahat. cu stafide.

tort. BĂUTURI ALCOOLICE: vin alb. salată de fructe. Face parte din tradiţie şi pe deasupra este şi foarte gustoasă. BĂUTURI NEALCOOLICE: cafea. spată de miel. coniac . salată de ouă. ţuică. ♦ SORTIMENTE DE GUSTĂRI: ouă roşii. şampanie . muşchi de vită. apă prăjitură cu cremă de ouă. băuturi răcoritoare . ♦ minerală . lichior. papanaşi. whisky. Ar mai fi de spus că un vin roşu merge foarte bine cu friptura de miel. ouă umplute cu pastă de brânză. vin roşu . somon în sos de miere cu mărar ♦ ♦ SORTIMENTE DE DESERT: pască. cozonac. mozzarella ♦ SORTIMENTE DE PREPARATE DE BAZĂ: friptură de curcan. ruladă de curan. cotlet de miel. drob de miel . stufat. . tarte de roşii . îngheţată de ciocolată .Nu trebuie să lipsească de pe masă nici pasca.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful