WOOD IN LANDSCAPE

[LANDSCAPE
ARCHITECTURE

]

aravinda devaraj(1rv05at004) preetha a meda (1rvo5at046) [8th sem, b.arch ‘a’ 06-03-2009]

TREATMENT FOR WOOD USED OUTDOORS..

Why does wood need to be treated?

Wood will decay if temperature, oxygen, and moisture are not controlled. The simplest way to prevent biological deterioration is to keep wood dry. However, this is not practical for outdoor structures. Where temperature, oxygen, and moisture cannot be entirely controlled, use of decay-resistant wood species and/or woods treated with preservatives is the only option to prevent wood deterioration.

What form of deterioration can take place?
•Decrease of strength due to faults. •Absorption of water, thereby causing warping. •Raised grain •Shelling

So how is treatment done?

Wood is treated with copper and arsenic forced into the grain inside high-pressure cylinders. Because the chemicals are fixed in the wood and don't leach out, pressuretreated wood is safe to use in vegetable gardens. •Wood preservative contains chemicals that kill the fungi and insects that discolor or destroy wood. •A water repellent is a penetrating wood finish loaded with oils or waxes designed to prevent water from soaking into wood. After wood is properly treated with any waterborne-preservative-treatment process, it is re-dried (kiln dried or air dried).

SOME WOODEN STRUCTURES..

Gundagai. NSW. Australia Arizona …BRIDGES .

Europe’s oldest wooden bridge …BRIDGES Harrisburg Covered Bridge . Sevierville Muritzeu m Oldest bridge in Thailand .

…DECKS .

.…DECKS Nomad Home. Salzburg.

…SEATING .

…SEATING .

House in Kottayam …PERGOLAS .

…PERGOLAS .

…STAIRS .

…STAIRS .

…SCULPTURES Pavilion Expo. Holland Pavilion Expo. Hungary .

…WALLS Pavilion expo 2000. Switzerland .

…WALLS Traditional Japanese Compound Bamboo wall Wall in Holland Traditional Chinese screen wall .

…RETAINING WALLS .

Victoria. Japan Japan pavilion Expo `92 Tucker House.…POPULAR WALLS Komyo-ji Temple. Australia .

SOME PROJECTS.. .

Geometric hot springs Villarrica National Park chilea .

.

He strived to create a harmonic balance between nature and geometry by constructing the hot springs from mainly wood and raw materials. They spring from the Aihué ravine at temperatures of 176°F (80°C). or Cajón Negro. as they used to be called. around 60 in all. . Germán del Sol. 17 pools have been created with red wooden paths and ramp. are the result of an ambitious project carried out by architect.The Geométricas Hot Springs. These hot springs are characterized by an abundant number of thermal fountains.

plan .

and a deck for resting . locker rooms.The wooden footbridge that passes through the center allows one to look around the ravine and choose one’s favorite pool in which to bathe. Close to every pool there is a wooden pavilion with private bathrooms.

long (450 m). .476 ft. the thermal waters flow into the pools through a wooden channel that directs the water. which is about 1.Under the footbridge.

there’s meeting place. assembled of pure wood.Around these springs. where one can sit and chat with friends after a refreshing bath. ‘’quincho’’. It’s a covered and warm space around an open fire. .

.The lighting is unobtrusive and allows one to experience the natural darkness of the environment as it is. while providing the required minimum illumination for safe circulation.

The geometry highlights the natural and separates it from the built. . This architecture distinguishes the place and makes it irreplaceable.

The Serpentine gallery pavillion london .

.

."The Pavilion is designed as a wooden timber structure that acts as an urban street running from the park to the existing Gallery…” Gehry and his team took inspiration for this Pavilion from a fascinating variety of sources including the elaborate wooden catapults designed by Leonardo Da Vinci as well as the striped walls of summer beach huts.

glass canopies are hung from the wooden structure to protect the interior from wind and rain and provide for shade during sunny days…” .“…Inside the Pavilion.

” . discussion and debate…” “…As the visitor walks through the Pavilion they have access to terraced seating on both sides of the urban street.“…The Pavilion is much like an amphitheater. performance. designed to serve as a place for live events. music...

“… In addition to the terraced seating there are five elevated seating pods." . which are accessed around the perimeter of the Pavilion. private viewing platforms and dining areas. These pods serve as visual markers enclosing the street and can be used as stages.

. these seemingly random elements will make a transformative place for reflection and relaxation by day. and discussion and performance by night.Part amphitheatre. part promenade.

. multi-dimensional space.The structure is anchored by four massive steel columns and is comprised of large timber planks and a complex network of overlapping glass planes that create a dramatic.

.

japan .Yokohama International Port Terminal yokohama.

.

" FOA . The project is then generated from a circulation diagram that aspires to eliminate the linear structure characteristic of piers. and the directionality of the circulation."Our proposal for the project starts by declaring the site as an open public space and proposes to have the roof of the building as an open plaza.

The brief of the Yokohama International Port Terminal asked for the articulation of a passenger cruise terminal and a mix of civic facilities for the use of citizens in one building. .

.

Rather than a symbolic figure or object.The project is a mediating device between the system of public spaces and the management of the cruise ship passenger flow. the structure materializes a state of union between land and water .

. it uses interlocking steel plates at inclination to one another as a result of which the plates fold up to form the different levels. This also copes with the lateral forces generated by seismic movements that affect the Japanese topography.The structure doesn’t follow the conventional column and beam system.it gives a sense of continuity. In addition to the structural advantage of this technique. Instead. it contributes to the architectural language of the building.

would present Yokohama City with a continuous structure of open public spaces along the waterfront.This sense of continuity is essential to the design. a continuity between the levels. . The site had a pivotal role along the city's water front that. if declared a public space. There is a continuity of the exterior to the interior. a continuity of the natural landscape onto the roof of the terminal.

. details and finishes emphasizes the project’s objective of performing a functional and conceptually innovative role in the creation of transitional spaces.A reduced palette of materials.

mainly wood-deck flooring system. The ambition was to construct continuous but differentiated spaces along the length of the pier. . glazing system and fencing/handrail system use a single detail along the length of the building and only vary to explore the geometrical variation across spaces.All secondary system that are applied to the steel topography.

.

info www.WEBSITES: www. REFERENCES .fpl..fed.us www.archrecord.construction.No.archdaily.building..7 Architecture Now.com http://www.com www.arcspace.Vol.fs.wayfaring.com www.2 Great New Buildings of the World New Minimalist Houses.uk BOOKS: International year book.James Greyson Trulove .Anja Llorella New Sustainable homes.co.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful