You are on page 1of 12

Company Annual Profit (£) Cost to Buy (£) Number of Employees

A 20,000 18,000 5
B 26,000 25,000 8
C 21,000 20,000 8
D 30,000 30,000 12

Q1 Which company has the highest annual profit per employee?


A B C D

Simply divide the annual profit by the number of employees for each company.
Company a has £4,000/employee.

Q2 If the profits per employee remain the same, how many extra employees
would Company B have to recruit to achieve annual profits of £39,000?
6 3 12 4

For company B, profit per employee is originally (£26,000 ÷ 8) =


£3,250/employee. So £39,000 ÷ £3,250 = 12 employees, which is 4 more than
they currently have.

Q3 If an investor purchased Company B, and the profits for each company stayed
the same, how much money would the investor have made after two years?
£27,000 Profit £2,000 Loss £2,700 Profit £52,000 Profit

Cost to buy Company B, we are told, is £25,000. Annual profit we are told is
£26,000. So after two years: -£25,000 + £26,000 + £26,000 = £27,000

www.AssessmentDay.co.uk
Q4 Between 1990 and 2000, what was the increase in energy use for the PC
Room, Meeting Rooms and Office Space combined?
50kWh 184kWh 188kWh Cannot say

In 1990: (12% + 12% + 41%) of 17,000kWh = 11,050


In 2000: (21% + 14% + 39%) of 15,000kWh = 11,100

Q5 If the total energy usage today has reduced by 6% compared to that of 2000,
by how much has today’s usage reduced when compared to 1990?
82.9% 20.1% 17.8% Cannot say

Total energy usage in 2000 = 15,000kWh, so today’s is 15,000/1.06 =


14,150.9kWh. This compares with 1990 levels as follows: 17,000 ÷ 14,150.9 =
1.201. The reduction to get from 17,000 to 14,150.9 is therefore 20.1%. The
question refers to total energy use; remember the answers are based only on the
information given, so don’t click Cannot Say thinking that we aren’t given data for
all energy use in the world.

Q6 Which space experienced the smallest change in energy use between 1990
and 2000?
Kitchen Print Room Meeting Rooms PC Room

We can rule out PC Room and Kitchen by inspection. However, the 1990 level and
2000 level will need to be worked out for every other space listed as a possible
answer.

www.AssessmentDay.co.uk
Q7 Approximately, what percentage of the people sampled are unemployed?
7% 5% 6% 4%

Total unemployed = 52,000 + 43,000 = 97,000.


Total people sampled = 1,343,000 + 1,031,000 = 2,374,000
97,000 ÷ 2,374,000 = 4.086%

Q8 If it is predicted that the number of females employed in IT will rise by 10%


every year, but the number of males stays the same, what percent of IT
employees would be female after a three year period?
54.1% 53.5% 85.0% 45.5%

If female employees rises by 10%, that gives 142,417 after three years.
142,417 out of (now 263,417 IT employees) = 54.07%

Q9 What is the ratio of males to females employed in Business Services?


5:3 2:1 3:2 5:4

M: 186,000
F: 124,000
M ÷ F = 1.5

www.AssessmentDay.co.uk
Q10 What was the average accident cost per vehicle on the road in Ribley in
November?
£0.23 £0.47 £15.40 £2.30

‘Per vehicle on the road’ is the key, as this is not what is given in the far right
column.
Total accidents cost in Ribley = 10 x £1,900 = £19,000. Number of vehicles on
road = 81,000. So £19,000 ÷ 81,000 = £0.2346

Q11 Comparing Wartop with Surren, what was the difference in accident cost per
vehicle on the road in October?
3.4p 6.4p £64.60 £0.70

Wartop: (£3,200 per accident x 4 accidents) ÷ 89,000 = £0.1438


Surren: (£1,050 per accident x 9 accidents) ÷ 119,000 = £0.0794
Difference = £0.064

Q12 What was the average accident cost per vehicle on road in all three towns in
September?
£0.17 £0.32 £0.94 £20.50

Total costs of all accidents: (£1,900 x 6) + (£3,200 x 18) + (£1,050 x 20) =


£90,000. Total number of vehicles on road = 76,000 + 101,000 + 104,000 =
281,000. So £90,000 ÷ 281,000 = £0.320.

www.AssessmentDay.co.uk
1996 Output 16% 35% 43% 3%3%

2006 Output 19% 32% 40% 6% 3%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Nuclear Coal Gas Renew ables Other

Q13 In 1996, total output of all fuels was 200TWh. If output for Nuclear in 2006
was twice that for Coal in 1996, what was the output for Nuclear in 2006?
140TWh 400TWh 64TWh 96TWh

Coal in 1996 was 35% of 200TWh: 70TWh. So Nuclear in 2006 is twice this:
140TWh.

Q14 Now if instead, Renewables output doubled to 18TWh between 1996 and
2006, approximately what was the Gas output in 1996?
129TWh 86TWh 120TWh 110TWh

So in 2006, Renewables was 18TWh, which was double what it was in 1996:
9TWh. Therefore, if 9TWh is 3% of the total (according to chart), total in 1996
was 300TWh. Gas we are told made up 43% in 1996, i.e. 0.43 x 300TWh =
129TWh.

Q15 If total output was 200TWh in 1996 and 320TWh in 2006, what was Gas
output in 2001?
107TWh 133TWh 120TWh Cannot say

No data is given, or can be implied, for 2001 in the question.

www.AssessmentDay.co.uk
Refund Cause % This Year % Last Year
Faulty Software 27 32
Faulty Hardware 48 41
Delivery Damage 9.5 8
False Advertsement 1.5 1
Poor Customer Service 12 15
Other 2 3

Q16 Total refunds last year totalled 912. This year saw a 20% increase in the
number of total refunds. Approximately how many refunds were issued this year
due to Delivery Damage?
102 104 124 1040

Total refunds for last year: 912, so for this year add 20%:1094.4. Of this 8%
were refunded due to delivery damage = 103.97.

Q17 If refunds last year totalled 800 and there had been a 15% increase in the
number of refunds due to Faulty Hardware compared to the year before last,
approximately how many complaints were received in this category in the year
before last?
186 215 285 243

Total last year: 800, of which 41% were due to faulty hardware = 328. This is a
15% increase on the year before last. So 328 ÷ 1.15 = 285.2

Q18 If refunds totalled 912 last year and 840 this year, by what percentage did
Faulty Hardware refunds increase between the two years?
7.8% 2.8% 79.1% 11.0%

Last year = 912 x 41% = 373.9


This year = 840 x 48% = 403.2
Increase = 403.2 ÷ 373.9 = 7.84%

www.AssessmentDay.co.uk
01 May 1995
UK Pounds US Dollars
Sterling (£) ($)
UK Pounds Sterling 1.00 1.74
US Dollar 0.57 1.00
Canadian Dollar 0.50 0.87
JP Yen 0.005 0.008
Euro 0.69 0.84
Russian Rubles 0.020 0.035

Q19 What was the approximate value in Pounds Sterling of 150 Canadian Dollars
in 1995?
£55 £75 £130 £300

The table shows us that 1 Pound is worth 0.5 Canadian Dollars.

Q20 Approximately How many Euros was 85 Russian Rubles worth in May 1995?
Є2.46 Є2,933 Є1,900 Cannot say

You have to convert both Euros and Rubles to a common reference (we’ll use
Pounds). So 85 Rubles = 85 x 0.020 = £1.7. We are told one Euro is worth
£0.69, so £1.7 must be worth €2.464.

Q21 Approximately how many more Canadian Dollars would you get for 100 UK
Pounds Sterling than you would for 120 US Dollars?
CAD$35 CAD$5 4 CAD$60 CAD$62

100 Pounds = (100 ÷ 0.5) = 200 CAD


120 US = (120 ÷ 0.87) = 137.93 CAD

www.AssessmentDay.co.uk
UK France
Number of cars (000) Number of cars (000)
Mass (kg) 1995 2000 1995 2000
0-499 4 9 6 11
500-999 21 32 56 89
1000-1499 292 341 346 491
1500-1999 420 495 510 586
2000-2499 71 65 64 26

Q22 How many cars under 2,000kg were there in France in 1995?
918,000 408 408,000 737,000

510 + 346 + 56 + 6 (thousand) = 918,000

Q23 What was the combined mass of all the cars in the UK in 2000?
211,000kg 858,500kg 1,426,500kg Cannot Say

Don’t be tempted to start adding anything up. Because the data is grouped, we
don’t know how many cars are at the bottom end of the group, and how many
are towards the top.

Q24 In the UK, what was the percentage increase in the total number of cars
between 1995 and 2000?
15.0% 16.6% 32.1% 58.0%

Add them all up.


1995: 4 + 21 + 292 + 420 + 71 = 808 (thousand)
2000: 9 + 32 + 341 + 495 + 65 = 942 (thousand)
942 ÷ 808 = 1.166.

www.AssessmentDay.co.uk
Population Structure 1985
Live Births per Deaths per Percentage of
Population at 1000 1000 population at start of
start of year population population year aged
(millions) (Jan-Dec) (Jan-Dec) under 15 60 or over
UK 56.6 13.3 11.8 19 21
France 55.2 13.9 10.0 21 19
Australia 46.5 8.0 6.5 19 17
Germany 61.0 9.6 11.5 15 20
Greece 28.5 13.2 7.8 21 18

Q25 How many live births occurred in 1985 in Greece and Australia together?
21,200 748,200 1,051,000 Cannot say

Note live births are given per 1000 population. So,


Greece: 28.5 (million) x 13.2 (per 1000) = 376,200
Australia: 46.5 (million) x 8.0 (per 1000) = 372,000
Total = 748,200.

Q26 Which country had the highest number of people aged under 15 at the start
of 1985?
UK France Australia Germany

Immediately from the possible answers we can neglect Greece in our working.
UK: 56.6 x 19% = 10.754
France: 55.2 x 21% = 11.592
Australia: 46.5 x 17% = 7.905
Germany: 61.0 x 15% = 9.15

Q27 What was the net effect on the UK population in 1985?


Increase of 84,900 Increase of 85,170 Increase of 542,810
Decrease of 61,400

Births: 13.3 (per 1000) x 56.6 (million) = 752,780


Deaths: 11.8 (per 1000) x 56.6 (million) = 667,880
Net = 84,900

Q 28 Approximately what percentage of the German population were aged 60 or


over at the end of 1985?
20% 21% 16% Cannot say

The end column giving percent over 60 is for the start of the year only.

www.AssessmentDay.co.uk
PC Sales by shop
22
20
18

Number of PCs sold


16
14
12
10
8
6
4
2
0
Jan Feb Mar Apr

Regal PC PC Now ElectroPC Quick PC

Q29 For all the shops combined, which month showed the largest decrease in PC
sales over the previous month?
Jan Feb Mar Apr

We have to sum for every month, even though we have no data for Dec and
therefore Jan cannot be the answer.
Jan: 8 + 20 + 5 + 10 = 43
Feb: 10 + 20 + 4 + 14 = 48
Mar: 13 + 18 + 6 + 18 = 55
Apr: 10 + 16 + 8 + 19 = 53
April was the only month where sales droped.

Q30 Approximately what percentage of Regal PC’s sales were made in April?
21% 22% 24% 28%

Total PC sales for Regal = 8 + 10 + 13 + 10 = 41.


April = 10. So 10 ÷ 41 = 24.4%.

Q31 If the average profit made on each PC sold by Quick PC over all four months
was £62 what was the total profit over the four months for this shop?
£3,144 £3,782 £3,857 Cannot say

Total sales by Quick PC over the four months = 10 + 14 + 18 + 19 = 61. So 61 x


£62 = £3,782

www.AssessmentDay.co.uk
2002 2003 2004
Total number of graduates 1,700 1,800 1,900
Percent in employment 40 39 41
Percent in further study 33 36 35
Percent unemployed 5 6 7
Percent other 22 19 17

Q32 What was the largest number of students in any year that went on to further
study?
665 648 561 584

2002: 1,700 x 33% = 561


2003: 1,800 x 36% = 648
2004: 1,900 x 35% = 665

Q33 What was the increase in the number of graduates in employment between
2002 and 2004?
99 84 98 Cannot say

2002: 1,700 x 40% = 680


2004: 1,900 x 41% = 779
Increase = 99

Q34 62% of all social science graduates in 2003 found employment. If social
science graduates accounted for 20% of all graduates entering employment,
approximately how many social science students did not enter employment in
2003?
41 50 63 86

We know that in 2003 (1,800 x 39%) 702 graduates entered employment. We


are told that of these, 20% are social science graduates (i.e. 140.4). We are told
the 140.4 accounts for only 62% of all social science graduates. Therefore total
social science graduates = 226.5, of which 140.4 entered employment.

www.AssessmentDay.co.uk
Answers
Q1 A Q7 4% Q13 140TWh Q19 £75 Q25 748,200 Q31 £3,782
Q2 4 Q8 54.1% Q14 129TWh Q20 2.46 Q26 France Q32 665
Q3 £27,000 profit Q9 3:2 Q15 Cannot Say Q21 CAD$62 Q27 Increase of 84,900 Q33 99
Q4 50kWh Q10 £0.23 Q16 104 Q22 918,000 Q28 Cannot Say Q34 86
Q5 20.1% Q11 3.4p Q17 285 Q23 211,000kg Q29 Apr.
Meeting
Q6 Rooms Q12 £0.32 Q18 7.8% Q24 16.6% Q30 24%

www.AssessmentDay.co.uk