Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

Pothuajse një e pesta e trupit tuaj është karbon . formon membranat e qelizave dhe ndihmon në transmetimin e energjisë. Një thes me pleh kimik përmban thuajse të njëjtën sasi azoti sa një trup mesatar njeriu. 4. Azoti është një nga përbërësit kryesorë të muskujve tuaj. Atomet e karbonit krijojnë zinxhirë të gjatë. 3 % Azot. si punon truri ynë. karboni dhe disa elemente të thjeshta kimike. Elementi oksigjen zë dy të tretat e trupit tuaj. 1 % Fosfor. Ai gjithashtu forcon dhëmbët dhe kockat tuaja. kryesisht në formën e ujit (H2O). diamanti dhe grafiti i lapsit. 5. Për këtë do t'ju duheshin vetëm 13 elemente kimike. Hidrogjeni është elementi më i zakonshëm në gjithësi e njëkohësisht ka edhe atomet më të vogla. Ky element bën që të ndizen flakë kunjat e shkrepësve. përse na zë lemza. 18 % Karbon. 2.i njëjti element nga i cili përbëhet qymyri. Imagjinoni sikur të ndërtoni nga fillimi një trup njeriu.sh. 65 % Oksigjen. mund t'i gjeni në oborrin e shtëpisë suaj. Në të vërtetë. 3. 10 % Hidrogjen.35 % Kalcium. . 0.Trupi ynë është një makinë tejet e ndërlikuar. 1. Ai është edhe përbërësi kryesor i ajrit. Po një gjë tashmë e dimë me siguri: trupi ynë përbëhet nga uji. Ka me mijëra vjet që njerëzit përpiqen të kuptojnë si funksionon trupi ynë e megjithatë shumë mistere nuk janë zgjidhur si p. Ju gjithashtu thithni oksigjen nga ajri sa herë që merrni frymë. Kalciumi gjithashtu i mban lëvizjet e trupit tuaj të baraspeshuara kimikisht. duke formuar boshtin e të gjitha molekulave më komplekse brenda jush. që mund të gjenden ngado. 6. Sapuni i tualetit përbëhet nga kalciumi. të gjithë atomet e domosdoshme për ndërtimin e trupit të njeriut. duke përdorur përbërësit më të thjeshtë të mundshëm.

mangani. Për një trup të përkryer ju nevojitet gjithashtu një sasi e vogël bakri. gjithashtu. 0. Klori është një gaz i gjelbër vdekjeprurës. ai lidhet me natriumin duke formuar kripën e gjellës (klorurin e natriumit). 0. Në trupin tuaj magnezi forcon sistemin tuaj imunitar dhe ndihmon në gjallërimin e nervave dhe tkurrjen e muskujve. Kjo do të ishte njësoj si të prisje një stuhi në një fushë mbeturinash të ndërtonte një avion reaktiv. 0. Në trupin e njeriut. silici.6 % Kalcium. alumini.25 % Squfur. Natriumi i bën lëvizjet e trupit tuaj po aq të kripura sa edhe uji i detit.15 % Natrium. Jepini jod larvave dhe ato kthehen në bretkosa. 11. zinku. duhet të filloni të punoni me blloqe ndërtimi të përshtatshme. 1. dhe kjo është arsyeja pse gjaku dhe ndryshku janë të kuq. Për ta bërë këtë.008 % Hekur. Kalciumi është elementi që i bën të forta guaskat e detit. mban në punë zemrën dhe muskujt tuaj. Trupin e njeriut nuk do të mund ta ndërtoni kurrë vetëm duke përzier elementet kimike. 0. Në trupin tuaj ka më pak se një majë luge jod. vezëve të prishura apo pellgjeve me ujë të ndenjur. 12.7. Drita e bardhë ndriçuese e fishekzjarrëve vjen nga djegia e magnezit. stronciumi. . Një trup mesatar përmban edhe rreth 90 miligram uran.05 % Magnez. 9. Blloqet më të vogla të ndërtimit janë njësi mikroskopike të quajtura qeliza. pa të do të vdisnit. Natriumi është gjysma tjetër e klorurit të natriumit (kripës). plumbi dhe arseniku. kobalti. Squfuri është një pjesë e zëvendësueshme e proteinave dhe ndihmon në mpiksjen e gjakut. 10. Është gjithashtu shkaktari i erës së keqe të gazrave trupore. që përdoret për të prodhuar zbardhuesit. litiumi. 0. Hekuri. shkumësin dhe mermerin. 13. Ai bën të njëjtën gjë me dhëmbët dhe kockat tuaja dhe.15 % Klor.00004 % Jod. 8. megjithatë. por do t'ju duhet të grumbulloni rreth 100 trilion të tilla dhe t'i rregulloni ato sipas një skeme pamundësisht të ndërlikuar. Në gjakun tuaj ka hekur të mjaftueshëm sa për një gozhdë. 0. kur lidhet me oksigjenin bëhet i gjakut.

Ju mund të kontrolloni me vetëdije 640 muskuj. vetëm se thithin ajër dhe jo ujë. Qelizat nervore janë telat e trupit. aq më i lartë është zëri. Ai punon si një rrjet me tela dhe kabllo elektrikë. vetëm se përçon informacion e jo energji elektrike. Sistemi juaj i frymëmarrjes thith oksigjenin dhe e kalon në gjoks. oksigjenin.000 herë në ditë. Sinjalet i përshkojnë nervat me shpejtësi 400 km/h. Sa më shumë të tendosen. Ndonëse të gjithë jemi të ndërtuar sipas një plani të njëjtë. ato dridhen dhe lëshojnë tinguj. jemi njëkohësisht fare të ndryshëm nga njëri-tjetri. Mushkëritë tuaja kanë rreth 600 milionë alveola . Rreth 40% e peshës suaj trupore është muskul. Truri juaj përmban 100 miliardë qeliza nervore. i cili merret nga ajri. e përpunon informacionin dhe dërgon sinjale të reja. . i cili i merr sinjalet nga organet shqisore. që i tregojnë trupit si duhet të reagojë.Thuajse gjysma e qelizave tuaja janë qeliza gjaku. por ka qindra muskuj të tjerë që nuk mund t'i lëvizni në mënyrë të vullnetshme. Zëri juaj del nga një dhomë e quajtur kutia e zërit (laringu) që gjendet në krye të trakesë. ai kalon nëpërmjet dy kordave të vogla. Sistemi nervor lejon që trupi juaj të reagojë ndaj botës me shpejtësi të vetëtimes. Këto përshkohen nga enë gjaku që përthithin oksigjenin dhe nxjerrin jashtë dioksidin e karbonit. Ju merrni dhe nxirrni frymë 23. Në çdo sekondë ju prodhoni 2 milion qeliza të reja.nëse do t'i shtrinit ato në një sipërfaqe të sheshtë do të mund të mbuloni me to një fushë tenisi. Rrugët ajrore përfundojnë në qeska ajri të quajtura alveola. Të gjitha qelizat e trupit tuaj kanë nevojë të furnizohen me gazin jetëdhënës. Qendra tij e kontrollit është truri. Qelizat e kuqe të gjakut shpërndajnë oksigjenin nëpër trup. Ka qindra gjëra që të bëjnë ty të ndryshëm nga çdokush tjetër. Kur bashkohen. duke ju mbajtur gjallë. Kur e nxirrni ajrin. Sinjalet elektrike shpërndahen nëpërmjet tyre me një shpejtësi prej qindra kilometra në orë. të cilat thithin ajër. sa herë që marrim frymë. që nga shija për muzikën e ndjenja e humorit deri tek tingulli i zërit e forma e fytyrës. Organet kryesore të këtij sistemi janë mushkëritë. Ato punojnë si sfungjerë gjigantë.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful