PERALATAN HOKI

i. Padang hoki Padang berbentuk segi empat bujur dengan ukuran 91.40 meter panjang dan 55 meter lebar. Garisan panjang dikenali garisan tepi dan garisan lebar dikenali sebagai garisan belakang. Pintu gol diletakkan di atas garisan belakang.

UKURAN PADANG HOKI

UKURAN PINTU GOL

Ia dibuat dengan dua tiang gol tengah yang disambung dengan satu tiang mendatar(crossbar). pejal atau kosong digunakan. Biasanya permukaan bola adalah licin dan berwarna putih.20 meter hingga 1. Bola Bola berbentuk bulat. Tiang bendera Empat tiang bendera diletakkan di setiap luar sudut padang permainan dan dikenali sebagai bendera sudut. iv.66 meter manakala ketinggiannya adalah 2. v. 2 iii.14 meter. Berat bola adalah di antara 156 g – 163 g dan lilitan bola adalah di antara 224 g. Jaring Jaring diikat kukuh pada tiang tengah dan tiang mendatar.235 g TIANG BENDERA BOLA HOKI .ii.Pintu gol Gol diletakkan di tengah garisan belakang.50 meter. keras. Tiang ini diperbuat daripada bahan lembut untuk menjamin keselamatan pemain. Ia mempunyai“mesh” berukuran 45 mm dan berbentuk empat segi. Ketinggian tiang ini di antara 1. Semua tiang di cat dengan warna putih. Jarak di antara dua tiang tengah adalah 3.

Bahagian lengkuk kayu di panggil kepala kayu yang berbentuk “J” atau “U”. Bahagian bulat kayu di panggil belakang kayu (back stick) dan bahagian ini tidak boleh digunakan semasa bermain. Tebal kayu dihadkan dan hanya boleh melalui satu gelung yang berdiameter 51 mm. Bahagian rata di sebelah kiri kayu dipanggil muka kayu (face of the stick) dan hanya boleh digunakan dalam permainan. UKURAN KAYU HOKI GELUNG BAGI KAYU HOKI . Kayu hoki diperbuat daripada kayu dan berat tidak melebihi 737 g.vi. Kayu hoki hendaklah licin dan tidak tajam di bahagian tepi. Kayu hoki Kayu hoki yang rata di sebelah kiri dan berbentuk bulat di sebelah kanan.

Pelindung badan dan bahu untuk melindungi tubuh badan dan dipakai di bawah jersi penjaga gol. Sarung tangan penjaga gol diperbuat daripada kulit dan plastik. penutup muka. Selain itu. Ia berfungsi untuk melindungi tangan dan memberi keyakinan kepada penjaga gol untuk menahan bola. alatan lain yang perlu adalah pelindung dada.2 vii. pelindung mulut dan kemola untuk penjaga gol lelaki. kepala dan kerongkong. Alatan penjaga gol Penjaga gol mesti dilindungi dengan baik dan mesti memakai perlindungan badan yang sesuai. pelindung mulut. Penjaga perlu memakai ped di kaki dari pergelangan kaki sehingga paras lutut. seluar berped. KASUT HOKI . viii.Kasut Pemain digalakkan memakai kasut yang sesuai terutama yang mempunyai tetungku getah. Pelindung mulut pula bertujuan untuk melindungi mulut dan gusi daripada cedera. Pelindung muka adalah wajib bagi penjaga gol kecuali semasa penalti dan ia bertujuan melindungi muka. Bagi memudahkan penjaga gol melungsur di atas permukaan gelanggang sintetik ia perlu memakai seluar yang mempunyai ped. pelindung bahu. Kasut khas digunakan untuk bermain di atas permukaan sintetik di mana membenarkan pemain mempunyai tempat berpijak yang baik. Ped mestilah ringan untuk membantu pergerakan penjaga gol.

ALATAN PENJAGA GOL .

PENGADILAN Pengadilan yang baik dan berkesan merupakan satu aspek permainan yang penting untuk menjamin mempertingkatkan mutu permainan. jurulatih dan guru supaya mendapat kepuasan dan keseronokan dalam permainan. Pengadilan yang baik juga menentukan bahawa perlawanan-perlawanan yang dijalankan dengan lancar dan selamat.CARA BERMAIN Pengetahuan tentang cara bermain dan peraturan asas hoki adalah penting buka sahaja kepada pengadil tetapi juga pemain. Satu perlawanan rasmi dimainkan dalam dua separuh masa iaitu 35 minit untuk setiap separuh masa dan masa rehat tidak melebihi lima minit. Berikut merupakan isyarat-isyarat pengadil dalam permainan hoki: . Permainan ini dimainkan oleh dua pasukan yang mengandungi 11 orang pemain termasuk seorang penjaga gol. Permainan dimulakan dengan satu tolakan tengah dan selepas setiap gol yang dijaringkan. Setiap pasukan akan cuba menjaringkan gol dengan menggunakan kayu hoki untuk mengarahkan sebiji bola ke dalam gol lawan. Perlawanan hoki dikawal oleh dua orang pengadil dan semua undang-undang dan peraturan permainan di bawah kuasa Lembaga Peraturan Hoki (HRB).

.

ISYARAT-ISYARAT PENGADIL .

Kemahiran dalam hoki memberi peluang kepada pemain untuk mempamerkan kreativiti dan gaya individu. Ia digunakan untuk melepaskan diri dengan bola apabila di kawal oleh pihak lawan. • MENGGELECEK LONGGAR . Terdapat beberapa kemahiran asas dalam permainan hoki. Terdapat tiga cara menggelecek. daya tahan.KEMAHIRAN ASAS Hoki merupakan permainan fizikal yang mempunyai unsur-unsur kepantasan. kekuatan. unsur-unsut taktikal dan kemahiran-kemahiran asas. iaitu: i. Menggelecek Menggelecek adalah cara mengawal bola bergerak. iaitu: •  Menggelecek longgar Kemahiran ini digunakan apabila pemain hendak menggerakkan bola dengan cepat bagi tujuan untuk melepaskan diri dari pihak lawan dan memiliki bola sambil bergerak.

 Menggelecek rapat Ia digunakan apabila pemain hendak mengawal bola dengan rapi terutamanya apabila pemain tidak dapat memastikan situasi bola semasa bermain sama ada selamat atau tidak. MENGGELECEK RAPAT MENGGELECEK INDIAN .

Kelebihan kemahiran ini adalah bola boleh digerakkan atau dihantar dengan cepat dan jauh. i. Memukul Merupakan kemahiran yang kuat dan pantas dalam kemahiran hoki. • Mata.berada di sebelah kanan dan di hadapan kaki kanan. Berikut adalah tunjuk cara dalam kemahiran memukul: • Pegangan.bongkok sedikit dan lutut dibengkokkan. Bola.berada di sebelah kanan dan di hadapan kaki kanan.tangan kiri di hujung kayu dan genggam dengan longgar. Tangan kanan memegang tengah kayu dan longgarkan sedikit pergelangan tangan. Tangan kanan di letakkan di bawah tangan kiri. Menggelecek“l ndian” Digunakan apabila pemain hendak menukar arah dari kanan ke kiri atau sebaliknya dan dengan cara ini pemain dapat melepaskan diri daripada pihak lawan. • Badan. • . Pastikan kedudukan kayu hoki adalah lebih kurang 450 dari tanah. Berikut adalah tunjuk cara dalam kemahiran menggelecek: • Pegangan. Pastikan kedudukan kayu hoki adalah lebih kurang 450 dari tanah. siku dan pergelangan tangan menghala ke hadapan. Satu bentuk “V” dibentukkan dengan ibu jari dan jari telunjuk keduadua tangan adalah selari dengan kayu hoki.memandang pada bola semasa membuat tolakan. • Bola.tangan kiri di hujung kayu dengan belakang tangan menghala ke luar.

• Bola. Menolak Kemahiran ini boleh dilakukan dengan cepat tanpa disedari pihak lawan terutamanya untuk“clearance” dan jaringan gol. Kelebihan kemahiran ini dapat melindungi niat pemain kerana pihak lawan sukar 2 menjangka arah bola akan di hantar. i.Badan. Berat badan seimbang semasa hayunan ke belakang dan dipindahkan ke kaki kiri semasa hayunan ke bawah. tangan kanan di bawah dan memegang tengah kayu dengan kuat.tangan kiri di atas kayu hoki.selari dengan kaki dan jarak lebih kurang panjang satu kayu hoki.berdiri dengan bahu kiri menghadap sasaran atau arah pukulan. Berikut adalah tunjuk cara dalam kemahiran menolak: • Pegangan. • . Kaki perlu dibuka seluas bahu dan jari kanan kaki bersudut tegak dengan bahu.

Kayu menyentuh bola dan menghadap ke atas sedikit. Menguis Kemahiran ini berguna untuk menjaringkan gol serta digunakan untuk melepaskan bola dari kayu hoki pihak lawan dan untuk menghantar hantaran jauh kepada pemain pasukan. Berikut adalah tunjuk cara dalam kemahiran menguis: • Pegangan. Ikut lajak kayu hoki ke arah mana bola bergerak. Berat badan di kaki belakang dan dipindahkan ke hadapan serentak semasa menolak bola. Kaki dibuka seluas bahu dan jari kaki menunjuk ke arah sasaran. • Bola.Badan-berdiri dengan bahu menghala ke sasaran. tangan kanan di bawah dan memegang tengah kayu dengan kuat. i. MENGUIS . Pastikan kepala selari dengan kedudukan bola.diletakkan di sebelah kaki kanan dan kayu hoki berada di belakang dan menyentuh bola.diletakkan di hadapan kaki hadapan.tangan kiri di atas kayu hoki. • Bola.berat badan berada di kaki belakang dan dipindahkan ke kaki hadapan apabila lakuan di lakukan. • Badan.

• Mata.tangan kiri di hujung kayu dengan belakang tangan menghala ke luar.i.berdiri tepat menghadap arah bola yang datang dengan badan membongkok ke hadapan dan lutut dibengkokkan sedikit MENYERKAP . Menahan/menyerkap Ia merupakan kemahiran yang penting dan kerap digunakan dalam permainan hoki.memandang pada arah bola • Badan. Berikut adalah tunjuk cara dalam kemahiran menahan: • Pegangan. Tangan kanan memegang tengah kayu dan longgarkan sedikit pergelangan tangan. siku dan pergelangan tangan menghala ke hadapan.

Ia mempunyai kelebihan dari segi elemen kejutan dan pemain berada pada jarak yang baik untuk melakukan tackle. • TACKLE FORHAND . Terdapat beberapa jenis tackle iaitu: • Tacklej ab Kayu hoki dipegang degan tangan kiri dengan sisi kayu yang rata menghadap ke atas.i. Merebut (tackle) Kemahiran ini bertujuan untuk mendapatkan bola daripada pihak lawan dengan cara yang betul. Pemain perlu menerpa ke hadapan dengan tangan kiri memegang kayu dan mencucuk(jab) bola supaya bola bergerak ke belakang kayu pihak lawan. Pegangan kayu dengan tangan kiri di hujung kayu dan tanagan kanan di bahagian tengah kayu. Tackleforehand Biasanya dilakukan oleh pemain pertahanan di sisi kanan badan dan ia dilakukan semasa berhenti atau semasa berlari dengan pemain penyerang.

• Berdiri dengan sebelah kaki berada di hadapan supaya dapat bergerak dan bertukar arah dengan mudah dan cepat .• Tackle reverse stick Kemahiran ini agak sukar dilakukan kerana ia dimainkan di sebelah kiri pemain pertahanan iaitu merupakan sisi yang lemah bagi sesetengah pemain. • Membuat gerakan yang mengelirukan dengan badan dan kayu hoki supaya penyerang melakukan kesilapan. TACKLE REVERSE STICK Berikut adalah perkara yang perlu diketahui dalam kemahiran merebut: • Mata sentiasa memerhati ke arah bola • Kekalkan kayu hoki di atas tanah supaya mengurangkan jaraknya dari bola dan penahan dapat bergerak dengan cepat apabila mendapat peluang. Ia dilakukan dengan menyerkap bola menggunakan belakang kayu hoki dan memaksa pemain penyerang berlari melepasi bola.

.i. Perkara yang perlu dipastikan semasa mengambil sudut penalti adalah: • Pukulan masuk dikira dari garisan gol di dalam kawasan D dan bola mesti biberhentikan di luar kawasan D Hanya penjaga gol dan empat pemain pertahanan berada dalam kawasan D semasa sudut penalti • • Pemain pertahanan hendaklah berada di belakang garisan gol sehingga bola di tolak masuk oleh penyerang. • Pemain penyerang yang lain perlu berada di luar garisan kawasan D sehingga bola di tolak masuk. Sudut penalti Kemahiran ini menjadi satu aspek penting dalam hoki kerana kebanyakan bilangan gol dijaringkan menggunakan sudut penalti. • Pemain penyerang yang melakukan tolakan dibenarkan berada dengan sebelah kaki atau kedua-dua belah kaki di dalam kawasan bermain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful