You are on page 1of 84

Stretcha rätt – rörlighet för cykliSter

cykeltidningen kadens | 2012: mars Cykeltransportväskor | test: eddy merCkx emx 5 | test: silva sprint – lyxlampan | återhämtningsdryCk | sista minuten till gran Canaria

Grönsakstoppen Vi har hela listan!

Raid Pyrenèen 18 legendariska klättringar

FörsäkrinGsbolaGen så ersätter de din Förstörda cykel

Mars 02 : 12
RETURVECKA

Test: Sex nya

29-tummare

SEK 59,50 | NOK 69 | EURO 6,90 | mEdiapaRtNER EuroSport

7 388058 705959

INTERPRESS 0587-02

v 13

Tjuvstart | VM i cykelcross 2012
2012 års världsmästerskap i cykelcross avgjordes i Koksijde som ligger i Belgien. Det är en kuststad som är känd bland annat för sina höga sanddyner. Dyner som skulle visa sig vara utslagsgivande då de var en del av banan. Sverige skickade ner ett starkt landslag som tyvärr inte riktigt fick till det. Belgarna njöt av att ha hemmaplan. I herrklassen var de sju snabbaste från Belgien. Niels Albert vann. Damklassen vann Marianne Vos överlägset. Kajsa Snihs kom på 25:e plats och Åsa Erlandsson kom på 30:e.

Bråkigt i sandlådan. Banan i Koksijde var sandig och svårcyklad.

2 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Foto | Jahn Ekman

Tvärstopp! Sverige plockar en placering

cykeltidningen Kadens [02:2012] 3

Tjuvstart | VM i cykelcross 2012

Magnus Darvell blir tryckt åt sidan av en tysk som anser sig ha företräde 4 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Foto | Jahn Ekman

cykeltidningen Kadens [02:2012] 5

Tjuvstart | VM i cykelcross 2012

Det finns inga crosshulliganer. Eller?

6 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Foto | Jahn Ekman

Publiken I Koksijde njöt av stämningen och spänningen. Sven Nys är för många fortfarande favoriten.

cykeltidningen Kadens [02:2012] 7

Tjuvstart | VM i cykelcross 2012

8 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Foto | Jahn Ekman

Ännu en cyklist som springer. Enligt de som var med så var inte sanden så jobbig som den ser ut. Den var värre!

cykeltidningen Kadens [02:2012] 9

I N N E H Å L L

# 0 2

20
Omslag
Camilla Magnusson på en Merida Big Nine.

Foto: mike cotty

Foto: Luca Mara

raid pyrenéen
RepoRtage: Raid Pyrenéen är sträckan genom Pyrenéerna mellan atlanten och medelhavet. 720 kilometer, maxtiden för en Raid är 100 timmar. Mike Cotty körde på 30.

Foto: carl-johan paulin

20| 28|

mallOrca
Restipset: Finaste rundan på Mallorca. Tidigare chefredaktören och Mallorcaveteranen Stefan Larsén delar med sig av sin favoritrunda på cykelön i medelhavet.

30

träning & kunskap träning
att stRetcha är för många cyklister rutin. För andra är det något man mest pratar om. Fredrik Ericsson reder ut rörlig en cyklist behöver vara och hur man blir det.

gran canaria
ResoR: Sista minuten till Gran Canaria. Planerar man noggrant kan man dra iväg när priset är det rätta. Under våren går det att hitta billiga sista minuten-resor. Vi tog en till Kanarieöarna.

30| 34| 36|

42|

”När jag kommer fram till Aspin är jag van vid mörkret. Det är skönt att inte kunna se allt för långt framåt. Varenda meter är här och nu. Inget som stör, känslan av att befinna sig i en egen värld förstärks.”
Läs Mike Cottys berättelse om hur han körde Raid Pyrenéen på 30 timmar.

träning
två yogainspiReRade favoritövningar som hjälper dig att stretcha de knepiga musklerna runt höften.

persOnlig tränare
peRsonlig tRänaRe är inte ett särskilt ovanligt yrke längre. Men för oss cyklister som behöver hjälp med träningen är utbudet begränsat. Vi har träffat en av de cykelcoacher som jobbar i Sverige.

44|
kOst

Fasta avdelningar
Ledartröjan: Nu flyr jag kylan. 12 Prolog: OS-Emma på väg tillbaka efter trafikolyckan. 14 Frågor och svar: Fråga så svarar vi. 40 Kalendern: Nu är äntligen tävlingssäsongen igång. 72 Kultur: Bicycle Diaries. 74 Epilog: Ut och upptäck. 76 Nästa nummer: 20 mars! 82

46|

Bli snaBBare
50 enkla tips som kan göra dig bättre i kampen mot klockan.

grönt är skönt. Anna Sjögren har listat de nyttigaste grönsakerna. Ät dig frisk med rätt grönt.

receptet

48|

Bananmjölk. Ibland är det enklaste också det bästa. Efter ett hårt och intensivt pass med mjölksyrainslag gäller det att snabbt bjuda kroppen på en återställare.

10 cykeltidningen Kadens [02:2012]

I N N E H Å L L

# 0 2
PRENUMERATIONSÄRENDEN Kontakta Titeldata för alla ärenden som rör prenumerationer: beställningar, reklamationer av utebliven tidning eller premie, adressändring samt övriga prenumerationsfrågor. Kundtjänst: öppettider 8.30–16.00 Onlineservice: www.prenservice.se Tel: 0770-457 116 Fax: 08-652 03 00 Adress: Titeldata AB, Kundtjänst 112 86 Stockholm Ett års prenumeration, tio nummer, kostar 499 kronor inom Sverige. Du kan beställa prenumeration, adressändra med mera på www.prenservice.se. REDAKTIONEN
ChefRedaktör Kalle Bern

52
Bros Adventure XT, en av 6 nya 29-tummare som vi har testat.

54

kalle.bern@kadens.se

Redaktör Andreas Danielsson

pendling
Rödljuset är ibland ett irriterande stopp för cyklister. Tekniken som används för att reglera cyklisters trafikrytm är gammalmodig. Krister Isaksson berättar hur trafiken kan bli mer effektiv och modern.

50| 52|

du har väl inte missat det här på kadens.se?
Anton Johansson bloggar: Cykelcross: VM, kort och gott. Idag avgjordes VM i Koksijde i Belgien. Redan från start gick Niels Albert för fullt och fick snart en lucka som växte och växte. Inför dagens race har man kunnat läsa om att belgarna prioriterade en laginsats och att man hade kaptener som man skulle köra för. Ett tag såg det ut som att Pauwells och Nys var intresserade av att köra ifatt Albert. Men ett försök räckte för att konstatera att han körde som i trans och var ostoppbar. Pauwells och Nys slog av på takten och Alberts försprång ökade. De sista varven bildade hela det belgiska landslaget sånär som på Albert som nu hade en lucka på över en halv minut, en grupp som kom att distansera regerande världsmästaren Stybar med ca två minuter. Mot slutet var de mest tongivande Tom Muessen och Rob Peters. Den senare skulle visa sig vara starkast och ro hem silverpengen. Årets världscupsegrare Pauwells fick nöja sig med brons. Sju belgare på startlinjen, sju belgare i topp.

andreas.danielsson@kadens.se Redaktör Åsa Eriksson asa.eriksson@kadens.se Redaktör Krister Isaksson krister.isaksson@kadens.se Redaktör Daniel Rytz daniel.rytz@kadens.se

Försäkring
åsa eRiksson ringde runt till de olika försäkringsbolagen och kollade hur de ersätter cyklister.

Husfotograf Luca Mara luca.mara@comhem.se Formgivning Paolo Sangregorio

paolo.sangregorio@kadens.se
FÖRLAGS- OCH ANNONSINFORMATION

Ansvarig utgivare Hans Lodin

Tel: 08-545 535 30 hasse@springtime.se Tel: 08-545 535 36 jojje@kadens.se

cyklar & prylar 29-tumstest

Marknadschef Robert Karlsson

54| 62|

sex nya mountainbikes med stora hjul.

Marknadsansvarig annonser

Lasse Strand Tel: 023-79 43 13, Mob: 070-545 25 07 lasse.strand@kadens.se
Marknadsansvarig webb Robert Karlsson

racertest
eddy meRckx EMX 5: Komfortabel men snabb racer från legendens gamla cykelmärke.

Tel: 08-545 535 36 jojje@kadens.se

transpOrtväskOr

64| 66|

FöRvaRa cykeln säkert på resan.

mintester
vi har testat en dyr men kraftfull lampa från Silva och ett par rejält tilltagna vindskydd för frusna händer.

Nyheter: Ännu fler platser till Grenserittet MTB: Nu har anmälan till Grenserittet öppnat. Arrangören släpper 7500 platser till mountainbikeloppet som går från Sverige till Norge På den långa banan avverkas drygt 79 kilometer med start i Strömstad och mål i Halden. Det finns också en 40-kilometersvariant den 3 augusti, samt lopp för både barn och ungdom.

Post- och besöksadress

Cykeltidningen Kadens On the run AB Kungsholmstorg 4 Box 22559, 104 22 Stockholm
Kontaktinformation

Tel: 08-545 535 39 Fax: 08-545 535 49 redaktion@kadens.se www.kadens.se

Medverkande i detta nummer:

Tryck V-TAB Vimmerby 2012 Copyright On the run AB

Kalle Bern, Mike Cotty,Andreas Danielsson, Fredrik Ericsson,Åsa Eriksson, Stefan Larsén, Luca Mara, Joachim Pettersson, Daniel Rytz,Anna Sjögren

ISSN 1651-9744 Stockholm 2011 cykeltidningen Kadens [02:2012] 11

tröjan
Foto: luca mara

Kalle Bern, chefredaktör

Nu drar jag söderut

Bäst just nu

J

ag har byggt ett nytt cykelförvarings­ system. Vi tipsade i höstas om hur man med beslag från Ikea kunde bygga en snygg cykel­ hängare. Jag gjorde det och upptäckte att beslagen bytt namn. Kamprad ville tydligen förnya sig och ändrade namnet från Klippig till Strecket. Snyggt blev det ändå. Passade på att skruva upp yt­ terligare 6 hyllmeter åt böckerna också. Känner mig som Martin Timell.

V

sämst just nu

A

tt inget händer i fallet Contador. När den här tidningen kommer ut har han troligen fått sin dom av CAS. Ska det ta så här lång tid? Blir han dömd är det förkastligt att det dröjt så länge. Blir han friad så är det värdelöst att han cyklat omkring så länge och blivit misstänkt. Det blir skit hur de än gör.

längtar till

M

in nya mountain­ bike. Jag beställde en likadan cykel som en av de vi testar i det här numret. Jag tror att den kommer passa mig och min cykelstil perfekt. Tyvärr kommer den inte förrän i slutet av mars. Funderar redan på hur jag ska lyxa till den nya cykeln.

aRje åR i februari längtar jag något fruktansvärt efter att få cykla där det är lite varmare. Missförstå mig rätt, jag gillar att cykla i Sverige. Jag kan till en början också uppskatta vinterns cykling. Hårda skoterspår eller en fin grusväg med packad snö är underbart. Men till slut får det ändå vara nog! Det finns dåliga kläder och det finns ännu sämre väder. Det blir för mycket av det kalla helt enkelt. Jag har de senaste åren blivit lite för bekväm. Nu undviker jag gärna de längre cykelturerna om det är tvåsiffrigt i köldgrader. I år har jag besökt velodromen i Falun ganska många gånger och på så sätt sluppit undan den värsta köldallergin. Jag gillar att cykla när man känner fartvinden mot armarnas och benens bara hud. I det här numret har vi samlat lite matnyttiga texter om resor. Åsa Eriksson har ringt runt till de olika försäkringsbolagen och kollat vad som gäller för cyklister på resa. Den tidigare chefredaktören och Mallorcaveteranen Stefan Larsén delar med sig av sin bästa tur på Mallorca. Vi har också tagit in ännu en artikel om Gran Canaria, Kanarieöarna känns som ett hett resmål för cyklister just nu. När det är som värst här hemma i Sverige tar jag med mig några medarbetare och åker till Portugal. Vi kommer att åka ner för att testa nya spännande landsvägscyklar. Det är ett hårt jobb men det måste göras. I det här numret har vi testat mountainbikes med 29 tum stora hjul. 2011 måste ändå ha varit 29-tummarnas år? Jaroslav Kulhavys dominans i crosscountry på stora hjul i kombination med att de flesta tillverkare sålde slut

i segmentet. Det kanske är så att vi närmar oss ett skifte på tronen för mountainbikehjul. De storhjulade cyklarna testade vi hemma i Sverige under lite kallare förhållanden. Bilderna tog vi när det var sjukt kallt. Ändå envisades jag med att köra i kortkort. För att försöka förmedla en somrig känsla. Insåg ganska direkt att jag inte lyckades. Jag ser ut att frysa sönder på båda bilderna. Den känslan av att vara genomfrusen ska jag ta med mig ner till Portugal. Vi drar alltså ner ungefär samma dag som den här tidningen ligger i butik. Det brukar vara fantastiskt rolig cykling och ofta ganska bra väder. Jag hoppas att så många som möjligt av våra läsare har möjlighet att cykla utomlands ibland. Det är fantastiskt härligt att få byta ut slasket mot torr asfalt och en varm vind som smeker de bara armarna. Att fly vintern och vardagen för att cykla på heltid en vecka kan jag varmt rekommendera.

12 cykeltidningen Kadens [02:2012]

MTB ULTIMA

REK. PRIS: 44 995:–

FÖR SVENSKA FÖRHÅLLANDEN

s c ho lz & f r i e n ds

Foto: luca mara

Styrmuffar för frusna tassar
näR vi trodde vi hade sett det mesta dök dessa styrmuffar upp. Om vinterkylan biter alltför hårt ska man alltså stoppa in de frusna tassarna i dessa gosiga påsar av syntetisk fårskinnsimitation. Enligt ett tillverkaren Basil ska muffarna passa på alla styren. Och då vågar vi påstå att Basil aldrig har sett hur en cyklist håller i ett bockstyre, eller ett helt rakt styre. Men visst var de söta? Cirka pris 25 euro www.basil.nl

Med ett leende runt vättern
Bianchi caFé & cycles i Stockholm har satt ihop en 25 man stor klunga till årets Vätternrunda. I satsningen ingår en insamling till förmån för stiftelsen Operation smile som hjälper barn med ansiktsdeformiteter i hela världen. Med hjälp av sponsorer och privatpersoner hoppas Team Bianchi Café & Cycles kunna samla in ett rejält bidrag till stiftelsen. Checken kommer att överlämnas av Salvatore Grimaldi vid en ceremoni på caféet den 19 juni. www.operationsmile.se

Ny svensk tidning om allt tvåhjuligt
chRistoFFeR RoBin har vi tidigare skrivit om i Kadens. Då efter att han byggt en timrekordscykel enligt Graeme Obrees recept. Nu har Christoffer startat en tidning om allt tvåhjuligt. 2 Wheelers magazine heter den nya tidningen.

Vätternrundan går till högsta instans
vätteRnRundan geR inte upp kampen om ett bilfritt lopp, och har nu vänt sig till regeringen för att få hjälp. Länsstyrelsen har tidigare gjort bedömningen att en avstängning av vägen inte är lämplig eftersom Trafikverket säger att det strider mot Väglagen. – Med nuvarande lagstiftning har vi kommit till vägs ände när det gäller att skapa den bilfria miljö vi eftersträvar. Därför yrkar vi på en lagändring till 2013, skriver Vätternrundans VD Eva-Lena Frick i ett pressmeddelande.

Lidingöloppet blir cykellopp
det äR inte bara arrangörerna av skidtävlingar som flirtar med oss cyklister. Nästa vår blir det premiär för Lidingöloppets mountainbikelopp, men redan i år kommer banorna att testas i samband med Runner’s World Lidingö Ultramarathon den 28 april. Utvalda cyklister från både elit och motion kommer då att teståka banan och utvärdera sträckan inför 2013. Loppet beräknas bli ungefär 60 kilometer. http://www.lidingoloppet.se/

14 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Emma Johansson på väg tillbaka efter olyckan
text: Åsa Eriksson

Foto: luca mara

i mitten på januari blev Emma Johansson påkörd av en bilist under en träningsrunda på Gran Canaria. Med båda nyckelbenen brutna och en illa tilltygad arm undrar vi förstås hur den närmaste framtiden ser ut för Sveriges största cykelstjärna. Det har gått tio dagar sedan olyckan. Hur känner du dig i dag? – Fysiskt känns det bra, benen klarade sig från blessyrer, och redan idag ska jag få mig en liten tur på ergometern. Armarna och överkroppen är stela efter operationen och smällen, så där har jag lite att jobba på. Hur blir det med din träning nu? – Tack vare operationen på båda nyckelbenen så är jag redan tillbaka på ergometern, och inom 10 dagar cyklar jag ute igen. Träningslägret som vi hade planerat med laget i början på februari utgår. Istället blir det styrke- och tröskelintervaller på ergometern hemma i Norge. Hur tänker du om säsongen i stort? – Säsongen är inte i någon fara. Det blir bara lite förskjutning på starten. Jag räknar med att vara igång och tävla i mitten av mars.

BIG NINE TFS 300
7 995;-

29:ERS TILL ALLAMERIDA BIG NINE
29:ers har funnits sedan några år tillbaka i Meridas sortiment men 2012-generationen är något helt nytt! Med fokus på geometri och vikt upplevs cykeln livlig men också aggressiv. I jämförelse med 26” har 29” hjul fördelen med en lägre angreppsvinkel som ger ett fint flyt över hinder. Större hjul gör det också lättare att forcera tekniska hinder. Big Nine specifika fördelar är den extremt låga tyngdpunkten, korta hjulbasen och låga fronten.

BIG NINE CF TEAM
59 995;-

Dessa konstruktionsfördelar ger en väldigt kvick och hanterbar 29”. En kombination av de bästa egenskaperna från 29:ers och 26:ers. Merida har i 2012 års utbud 9 modeller i prisklassen 6 995;- till toppmodellen för 59 995;-

cykeltidningen Kadens [02:2012] 15 www.merida.se

Oxtrampen i ny skepnad Vätternspalten
För att undvika kollision med andra nationaldagslopp flyttas Oxtrampen över Kinnekulle till den 3 juni. Med det nya datumet och nya distanser hoppas arrangörerna kunna locka ännu fler till rundan som blev Årets motionslopp 2008. Oxtrampen erbjuder i år bansträckningar om 100, 70 och 40 kilometer. Arrangör www.mariestadcyklisten.se

Hampus hittade hem på banan
Hampus Stendahl, 21, har hittat sitt rätta element och är en av de första svenskarna som satsar seriöst på velodrom. Trots att han bara har några månaders erfarenhet från bancykling har han redan rekordet på flygande varv på velodromen i Falun.

Vad har du för mål och drömmar? – Jag skulle vilja kvala in till världscupen och bli en av de första som tävlar för Sverige på velodrom. I nuläget är det bara jag och junioren Marcus Ottosson som satsar, och det skulle vara jättekul om vi blev några fler. Man ser ibland riktigt duktiga cyklister träna på velodromen, men ofta är det landsvägscyklister som ”bara” vintertränar och därmed är i ett helt annat skede i sin träning. Hur ser din träning ut i dag? – Jag lägger mycket fokus på banspecifik träning just nu. Det känns viktigt att få bra kontroll på cykeln och teknik på banan. När det gäller styrketräningen så trappar jag upp försiktigt. I framtiden hoppas jag kunna få åka utomlands och träna på längre banor också. Vad är din styrka på banan? – Jag kör ganska mycket med huvudet och försöker att inte känna efter för mycket i kroppen. Sedan är min förbättringspotential till stor fördel, och jag har haft en snabb utveckling på kort tid. Eftersom jag aldrig har tränat styrketräning tidigare tror jag att jag kan bli rätt mycket starkare när den träningen ger resultat. Och så tycker jag förstås att det här är fantastiskt roligt. Det har verkligen gett mig en hoppfull omstart i cykellivet.

Berätta, hur gick det till? Halkade du så att säga in på ett bananskal? – Ja, faktiskt. Jag tränade mtb tidigare, och körde en del långloppscuper. Men min kroppstyp tillät mig aldrig bli så bra som jag ville. Det var nära att jag gav upp allt vad cykel heter, men jag blev uppmanad att testa velodrom. Det dröjde ända till i höstas, men då körde jag riktigt bra redan under grundkursen, och förstod att det här var något för mig. Vad är det som är så kul med velodromcykling? – Det handlar om så mycket – råstyrka, adrenalin, explosivitet, taktik, närkamp, rävspel, acceleration, tajming och fart. Sprint är en otroligt häftig gren eftersom det är så väldigt mycket som händer på kort tid.

i januaRi tillbringade tjugo av tjejerna en helg på Selma Spa i Sunne. På schemat stod förstås träning, och eftersom temperaturen visade många grader under nollan avverkades flera pass inomhus. Att spontant dra igång ett träningspass i det här gänget är aldrig något problem, för det finns gott om verksamma instruktörer. Spinning-cyklar, skidor, cyklar, yogamattor och core-muskler kom till användning, liksom Selmas egen bubbelpool förstås. – Vi har haft en jättehärlig helg här i Sunne, och har kunnat fatta en hel del bra beslut om hur vi ska styra upp våren när det gäller sponsorer, träningar och andra motionslopp, berättar Silva Sjödin som är projektledare för gruppen. För det kommer att bli andra motionslopp. Skandisloppet i Uppsala är ett prioriterat träningslopp, och den 2 juni kör SubXX sitt genrep på Siljan runt. I övrigt lär man se större och mindre samlingar av tjejerna både här och där i landet. För det här med tajt klungkörning är något som kräver mycket övning. Cyklisterna i göteborgstrakten ger sig regelbundet ut på träningar, och även stockholmsborna har lyckats få ihop en handfull träffar. Än så länge är träningarna enbart till för tjejer, men ändå under devisen ju fler desto bättre. Det är alltså inte enbart SubXX-deltagare som varit inblandade, utan också cykeltjejer med andra mål och avsikter. – Det känns mäktigt och unikt att bara köra tjejer! Men vi kommer också bjuda in SubXX’s tränare Mattias Reck att köra med oss på något pass framöver, berättar tjejerna på västkusten (som också under ett av dessa träningspass blev attackerade av ett möhippegäng som kidnappade en av cyklisterna). Redan i höstas fick ju Mattias Reck vara med om det som vi så många gånger har upplevt – hur det är att vara ensam tjej i klungan. Eller ja, i hans fall kille. Så vad tyckte han om att vara på träningsläger med trettio tjejer? – Det slog mig verkligen att jag var ensam kille, och jag tänkte att så här är säkert jämt för många cykeltjejer. Det närmaste jag tidigare har upplevt var väl när jag som enda kille valde syslöjd istället för träslöjd, säger Mattias Reck. Han berättar också att han tidigt bestämde sig för att inte ta över för mycket, utan låta lägret i Borlänge vara just tjejernas helg. – Jag försökte hålla ganska låg profil vid stormötet, men sedan höll jag i träning och föredrag, och då kändes allt bara som vanligt. I rollen som ledare glömde jag snart bort att det bara vara tjejer i gruppen. Mattias Reck var också den som höll i SubXX’s första lagtempoträning: – Jag minns att det gick över förväntan bra på lagtempot, växlingarna satt väldigt bra ganska omgående. Sedan den helgens träning har startfältet fördubblats. 30 har blivit 60, men utropsbudet är fortfarande det samma – att alla ska komma Åsa Eriksson till Motala i sitt livs bästa form.
SubXX består av 60 cykeltjejer från olika delar av landet som kommer att ställa sig på startlinjen i Vätternrundan 2012 med ett enda mål – att bli den största och snabbaste tjejsatsningen i loppets historia. läs meR på: www.subxx.se

16 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Ljungskog trampar takten
susanne ljungskog, slagverk och film står i centrum när den specialkomponerade cykelkonserten Girot i Ale uppförs vid invigningen av den nya idrottsanläggningen Bohushallen i just Ale. Konserten är tillägnad den svenska världsmästarinnan, och till film och musik får åhörarna följa hennes framfart på cykel i trakterna runt Surte. Årstider, väderlekar, backar, och utförsåkningar blir inspiration för slagverkarna, och till och med cykeldelar från cykelaffären Olles cykel och sport får spela med på ett hörn. Kompositören till verket heter Mikael Forsman och invigningen äger rum den 9 mars kl. 19.00. Från kl. 17.00 finns Susanne Ljungskog och andra representanter för cykelsporten på plats för att prata cykel. www.mikaelforsman.com/girot.i.ale.html

Inte bara Atherton
syskonskaRan atheRton i Atherton racing har slutat hålla saker och ting inom familjen. Efter ett par framgångsrika år på cyklar från Commencal har familjen nu bildat ett nytt team med tillverkaren Gt. Till teamet ansluter också Marc Beaumont. Tillsammans med cykelmärket Gt bildar man istället Gt Factory Racing. Atherton racing har de senaste fem åren samlat på sig över 50 professionella segrar och flertalet världscuptitlar inom fourcross och downhill. Beaumont kompletterar nu gruppen med sina färdigheter. Både Dan Atherton och Marc Beumont kommer vid sidan av världscupen i downhill köra en hel del i längre downhilltävlingar av endurotyp. www.athertonracing.co.uk/

« To race with the FDJ you need a strong character. We made a bike to match… »
Gilles Lapierre, boss who’s ready for the attack

www.vartex.se

www.lapierrebikes.com

The reference in terms of stiffness, light-weight (860g in size 55), precision and design. The Xelius FDJ, with its super-responsive carbon monocoque technology, is built for racing. Like the riders of the FDJ, the new 2012 Xelius FDJ will allow you to reach your full potential… Only for experienced users! Karlstad cykel & sportKarlstad054-21 91. Jiro Cykel ABÄlmhult0476-146 11. Mak´s cykelservice Åmål0532-133 87. Cykelhuset VARBERG0340-61 10 Alrikssons CykelSexdrega0325-62 50 53. Nordic CyclingHägersten08-645 42 25. CykelcenterMotala0141-510 40. CykelmekanoNybro0481-102 37. VelocipedTrelleborg040-440 32. CykelcenterSträngnäs0152-199 66. Stockholm Bike RetailerStockholm08-20 76 60.
60.

cykeltidningen Kadens [02:2012] 17

panelen
Vart reser du helst med cykel? Åsa Erlandsson, Varbergs MTB, svensk mästare i cykelcross – Alperna. Fast alla ställen där det finns fina, höga berg fungerar!

Henrik van Ingelandt, mekaniker Bianchi Café & Cycles och för landslaget – Mallorca eller till l’Alpe d’Huez.

Hydraulisk tempobroms
maguRa lanseRaR i ett samarbete med Cervélo en ny hydraulisk broms som är särskilt framtagen för tempocyklar. I vikten på 495 gram har tillverkaren gjort sitt bästa för att klämma in såväl maximal bromskraft och modulering som aerodynamik. Enligt tillverkaren ska man med perfektion kunna bromsa senare och mer exakt. För den som slår till på en ny Cervélo P5 går det också att få bromsen inbyggd i cykeln. Bromsen finns att köpa från juni i år och priset för den värsta versionen drar mot 600 euro. Tempocykeln P5 kommer att finnas i två versioner , en som bara är godkänd för triathlon där bromsen är helt inbyggd. På cykeln som är godkänd av uci är inte bromsen lika inbyggd.
Mattias Reck, cykeltränare – Mallorca, Luxemburg, Belgien och sist men inte minst Bjärehalvön!

Fel om Giant i cykelguiden
tyväRR Fick Giant fel kontaktuppgifter i cykelguiden som var med i nummer ett av Cykeltidningen Kadens. Det är Jaguarverken som är generalagent för Giant i Sverige och dem når man på telefonnummer 060-669 800 eller på mailadressen info@jaguarverken.se. Cyklarna kan du kolla in på www.giant-bicycles.com.

Bli en hjälte!
Vi på BRIS har öppet 365 dagar om året så att alla barn och unga kan få prata med en vuxen som lyssnar. En del hör av sig till oss för att de vill prata om något och vara anonyma, andra har inga kompisar att leka med och några kommer från en dysfunktionell familj och behöver hjälp utifrån. Hos oss jobbar 600 hjältar frivilligt med att svara i telefon, mejl och chatt. När du skänker 50 kr blir du också en av våra fina vardagshjältar!

Philip Lindau, Team Cykelcity, svensk mästare landsväg – Jag gillar Spanien. Både Girona och Alicante är riktigt bra resemål för en cyklist. 

Silva Sjödin, motionär, Team SubXX – Dolomiterna är fantastisk vackert att cykla i, vilka vyer!

Skicka “bris50” i ett SMS till 729 09 och skänk 50 kr till BRIS verksamhet.

bris.se

PG 90 15 04 -1

18 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Toolmanator 2 Flea lights

Atom computors

Slick bottlecage

Barrier saddlebag

AirStick SL

Airtower floorpump

20 cykeltidningen Kadens [02:2012]

cykeltidningen Kadens [02:2012] 21

Från atlanten till medelhavet rakt över Pyrenéerna, bergskedjan som skiljer iberiska halvön från resten av kontinentala Europa. Uppför och utför några legendariska Tour de France-klättringar. 720 kilometer från kust till kust. Mike Cotty cyklade hela vägen.

D

TexT och foTo: Michael cotty

et är mörkt i rummet. Gardinerna är noggrant fördragna. Det måste vara mörkt. Jag måste sova. Hotellets neonskylt blinkar två meter från fönstret, den är framgångsrikt dold av gardinerna. Ändå kan jag inte sova. Jag är i Hendaye, en stad på den franska västkusten. Västerut ligger Biscayabuktens vilda vatten och ännu längre bort Amerika. Rakt österut ligger anledningen både till att jag ligger vaken och till att jag åkt hit. Pyrenéerna. Hendaye ligger precis på den spanska gränsen. Skulle det vara ljust ute borde jag kunna se in i Baskien. Nu tittar jag istället in i mörkret och försöker sova. Men det enda jag kan göra är att stirra in i mörkret och tänka på vägen som jag kommer att cykla på när det blir ljust. Pulsen rusar när jag tänker på vad som väntar. Det tog 15 timmar att köra hit från England. Jag har med mig en följebil och tre vänner som ska hjälpa mig med mat och ombyteskläder när jag cyklar genom Pyrenéerna. Skulle jag mot all förmodan bli för kall, trött eller i värsta fall sjuk kan jag nog få åka bil istället. Det börjar bli dags att gå upp, istället för att stressa över den uteblivna sömnen så går jag igenom packlistan. Det skapar en viss trygghet att veta att allt är med. Jag känner mig redo för mitt möte med vägen. Jag känner mig redo för allt, skulle bergen rämna samtidigt som en tsunami sveper in över Europa så känner jag mig redo för det också. Vi har med oss allt. Jag tittar ut över havet. På strandpromenaden passerar morgonpigga hundar med sina trötta hussar och mattar. Jag och mina tre medhjälpare känner oss som en del av en egen värld. En värld där bara den 720 kilometer långa sträckan som kallas Raid Pyrenéen finns. Det är vi med vägen och det är vi mot vägen. Redo för att lämna den lilla atlantidyllen kollar jag igenom tubdäcken en sista gång. De sitter bra och är i gott skick. En salt vind från havet väcker något i mig, nu vill jag komma igång. Vi rullar ut genom staden, jag tittar en sista gång på atlanten som långt borta flyter ihop med en perfekt blå himmel. Noggrant inprogrammerat i min GPS-navigator finns vägen till medelhavet. Sträckningen bestämdes på femtiotalet av Cyclo Club Béarnais. På vägen passerar man bland annat Peyresourde, Aspin, Aubisque, Menté, Aspet, Pailhéres och Tourmalet för att nämna några av de legendariska tourklättringarna som jag kommer att cykla

Hendaye och den franska Atlantkusten. Nu återstår bara 720 km och 11 000 höjdmeter innan Michael når Medelhavet.

över. För att få säga att man kört Raid Pyrenéen ska man klara det på max 100 timmar. Jag tänker köra non stop. Mitt mål är att klara det under 35 timmar. Gör man det på fem dagar eller en vecka så är det en fantastisk tur för alla som gillar att cykla i berg. Jag misstänker att min version kommer bli lite jobbigare.

Om Nietzsche hade cyklat
Jag testkörde delar av sträckan mitt i juli. Då spöregnade det och blåste rejält. Det var så kallt att jag ofta undrade varför jag höll på med det jag gjorde. Vädret då påminde mer om engelsk vinter. Nu är det andra veckan i september. Förhoppningsvis är vädret stabilare, jag hoppas på att slippa regnet. Bergens humör är lynnigt. Ibland kan bergen i september bjuda på sommarväder. Men oftast flyttar vintern in tidigt i bergen. Ändå, oavsett vilken sida bergen väljer att visa så är en dag i bergen alltid bättre än den vardag som de flesta av oss lever i. Tourmalet i snöstorm är alltid bättre än ett monotont vardagsliv. Cyklingen uppför kräver beslutsamhet och respekt för berget. Ibland måste man också skita fullständigt i allt och bara bita ihop. Tugga styrlinda och få det gjort. Efteråt, när man återhämtat sig både mentalt och fysiskt. Det är först då man märker hur själen påverkas. Långt inne

22 cykeltidningen Kadens [02:2012]

i kroppen på en obestämd plats finns ett nytt lugn. Men också en styrka. Efter varje berg kan jag gräva djupare efter nya krafter. När motluten tömmer mina ben på kraft känner jag ändå hur jag blir starkare. Om Nietzsche cyklat skulle han beskrivit det som: ”Det som inte dödar dig gör att du kan cykla längre”. Åter till verkligheten. I verkligheten är jag på väg uppför. Mot Pyrenèerna. Det dåliga vädret från i somras är bortblåst. Nu finns det värme. Temperaturen stiger i takt med att vägen reser sig från havsnivå upp mot bergen. Trafiken blir glesare när avståndet till atlanten ökar. In-

Aubisque och cykelskulpturen som symboliserar de tre ledartröjorna i Tour de France.

landet är glesare befolkat. Benen trampar på, de rinner runt som vatten. Det går lätt. Jag börjar närma mig slutet av plattlandet, det har gått lätt uppför ett tag nu. Byn Laruns är den sista utposten innan bergen börjar på riktigt. Som en varm fuktig filt sluter sig molnen kring mig när jag kommit en bit upp på Col d’Aubisque. På asfalten finns sommarens hyllningar kvar. Textat med vit färg står cykelhjältarnas namn. Ingenstans ser jag mitt eget. Hela tiden får jag påminna mig själv om att ta det lugnt. Hela kroppen är glad och direkt när jag slutar att tänka aktivt på att ta det lugnt ökar jag farten. Ståendes
cykeltidningen Kadens [02:2012] 23

Tourmalet i dimma.

med händerna i bocken matar jag på. Hör mig själv säga med en faderlig röst: ”Mike; vad fan håller du på med? Tror du att du är Pantani?”. Jag inser att det inte handlar om att köra hem gula tröjan. Det handlar om att komma fram. Troligtvis har jag 30 timmar kvar. Jag är alltså inte Pantani. Det är alltid speciellt att cykla på platser som man läst om eller sett på TV. Hela min resa går på historisk cykelmark. Det finns en skylt som markerar toppen av Col d’Aubisque men det är de tre stora cykelskulpturerna som jag ser. Cyklarna är målade för att symbolisera de tre viktiga tröjorna, den gula, den gröna och den prickiga bergatröjan. Det här är på riktigt. Det är här det händer.

Tillbaka till värmen
Molntäcket på Aubisque var lokalt. Utför kör jag in i solen igen. Det är svårare att hitta flytet utför när man kommer från dimman. Nästa topp heter Soulor och återigen är vädret klart. Molnen som låg runt Col d’Aubisque var verkligen lokala. Det är blå himmel i alla riktningar uppe på Soulor. Fantastiska vyer gör det svårt att skynda. Samtidigt blir benen pigga av allt det vackra. Bara ett par månader tidigare hade jag gömt mig från kylan inne på cafét som ligger uppe på toppen. Nu cyklar jag utför utan att ta på mig ett skyddande vindtätt lager. Jag kör som om vägarna vore avstängda för min skull. Det är farligt men trafiken är så gles nu när semestrarna är över. Jag tar risken.

Tourmalets födelse
Det var Alphonse Steinés som ville inkludera Pyrenéerna i Tour de France. Henri Desgrange gick med på att 24 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Steines skulle få åka iväg och kolla om det var cykelbart. Col d’Aubisque innebar inga problem. Med hjälp av en inhyrd lokal guide lyckades de ta sig över Aubisque. Tourmalet gick inte lika lätt. Bilen gick sönder och de båda började gå. Chauffören vände redan efter 600 meters promenad, han var rädd för björnarna som brukade komma in i den franska delen av bergskedjan när det snöade i Spanien. Ensam på vägen upp mot Tourmalet höll det på att gå illa. Med en guldpeng försökte han hyra in en herde som skulle guida honom till toppen. Ganska snabbt vände även herden tillbaka. Guldpengen fick han med sig ner till fåren igen. Den dåliga vägen var istäckt och vid ett tillfälle halkade Steinés ner i en fors. Ensam, blöt och kall funderade han på att invänta morgonsolen men insåg att han nog skulle frysa ihjäl om han inte fortsatte. Utan att riktigt veta om han tagit sig över toppen eller var han befann sig fortsatte han. Plötsligt hörde han en röst i mörkret: ”vem är du? Identifiera dig, annars skjuter jag”. Det var en utsänd hjälppatrull som letade efter Steinés. Själv hade han inte insett att han behövde räddas. Klockan var runt tre på natten. Om han inte hade fått hjälp uppe på berget skulle han med stor sannolikhet ha dött på vägen. Tidningen L’Auto som då arrangerade Tour de France hade en utsänd journalist på andra sidan berget som hjälpte Steinés och ordnade ett hotellrum. Efter ett varmt bad skickade han ett telegram till Henri Desgrange: ”Tog mig över Tourmalet. Mycket fin väg. Cykelbar utan problem”. 1910 års Tour när fransmannen Octave Lapize blev första cyklist att ta sig över Tourmalet hade han en annan åsikt. Han skrek: ”Ni är mördare,

mördare!” till tävlingsorganisatörerna. Sedan dess har Tourmalet varit en självklar del av Tour de France. Idag är vägen väldigt mycket bättre än den stig som de cyklade uppför 1910. Slät asfalt. Jag oroar mig inte heller för att björnarna ska komma hit från Spanien. Jag tittar ner i dalen, här uppe på Tourmalet njuter jag av solnedgången. Det tar ett par minuter att montera på lamporna och ta på varma kläder. Natten kommer att bli kall. Ett par minuters paus. Den längsta vilan på hela turen ska det visa sig. Jag trampar igång igen, efter ett par tramptag är jag inne i min egen värld igen. Fullt ös utför igen. Framför mig finns en tunnel av ljus. När man närmar sig tresiffriga hastigheter innebär det alltid en rejäl adrenalinkick. I mörker på en väg utan belysning är det som att sugas ner i ett svart hål. Allt som finns är jag och min lampa. Följebilen håller sig en bit bakom, både för att inte störa men också för att de inte kan hänga med. När jag kommer fram till Aspin är jag van vid mörkret. Det är skönt att inte kunna se allt för långt framåt. Varenda meter är här och nu. Inget som stör, känslan av att befinna sig i en egen värld förstärks. Utför känner man sig fri som aldrig annars och uppför kan man stänga av alla tankar helt. Loudenvielle passerar jag efter drygt 320 kilometer, det känns bra att ha klarat några av de värsta bergen. Col d’Peyresourde är en nio kilometer lång klättring med jämn lutning. Stirrandes in i mörkret trampar jag på uppför de sju procenten. Meter efter meter närmar jag mig medelhavet. Jag är inte ens halvvägs. Det är som terapi att lyssna på kedjan och de andra ljuden som en cykel har. Mot slutet av klättringen lyssnar jag på däcken mot den knastriga asfalten. Hade jag lyssnat lite

Ett snabbt stopp vid bilen för att fylla på depåerna under stjärnhimmeln.

noggrannare skulle jag nog ha hört att det låg en hel del grus på vägen. Något jag blir läskigt medveten om när jag åker av vägen i första kurvan på väg utför. Som tur är finns en bred parkeringsficka den fungerar bra som avåkningszon. Det är bara tur att jag inte ramlar. Inte ens i dagsljus brukar jag klara av så svåra situationer. I mörker och med en rejäl sömnbrist är det ett under. Nästan direkt när jag kommer ner vänder det uppför igen. Col de Menté är en sträng klättring. Varenda meter är plågsam. Brant och krävande, jag gungar mig uppför. Berg efter berg tar jag mig framåt. Jag har hamnat i ett tillstånd där kroppen bara kör på. Portet d’Aspet är brantare och det finns tid för eftertanke. Under Tour de France 1995 körde Fabio Casartelli ihjäl sig utför den klättring jag kör uppför. Med knapp styrfart passerar jag hans minnesmärke. Fortfarande lämnar hundratals cyklister något litet minne vid monumentet varje sommar. Som mörkast är det timmen innan gryning. Dalgången mellan Saint Girons och Massat är för mig dödens dal. Den ensamhet jag känner är overklig. Det är som om alla andra människor försvunnit. Jag är ensam kvar, en kylig dimma ligger stilla och struntar fullständigt i den trötta cyklisten som rullar förbi. Jag är i ett ingenmansland mellan atlanten och medelhavet. Vartenda tramptag, andetag och hjärtslag försvinner in i tomma intet. Allt jag tidigare har gjort känns oviktigt. För första gången på nitton timmar är jag trött. Inte bara trött, jag är låg. Det har varit kolsvart ute i tio timmar, jag undrar om solen slocknat för gott. På Col de Portet börjar hopplösheten lösas upp. Trots att dimman noga döljer siluetten av den efterlängtade
cykeltidningen Kadens [02:2012] 25

Fakta Raid PyRenéen
Längd: 720 kilometer Maxtid: 100 timmar Antal höjdmeter: 11 000 Säsong: Körs mellan juni och september. Deltagare får ett stämpelkort som ska stämplas vid vissa kontroller. Webb: www.velopelaton.com eller www.raidpyrenees.com

26 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Framme vid Medelhavet.

hård motvind. Lutningen är ibland runt tio procent och vinden gör allt för att knäcka mig. Alla försök att klättra rytmiskt är lönlösa. Återigen handlar det om tramptag efter tramptag. Att orka ta sig vidare är mitt primära mål. Kilometermarkeringarna verkar vara utspridda för att strö salt i såren. De verkar sitta alldeles för långt från varandra. Som i en mardröm passerar jag samma vägavsnitt gång på gång. Som tur är så finns det fortfarande vackra berg att titta på. Även om vyn hela tiden är likadan så inspirerar den. På något sätt lyckas jag kämpa mig uppåt. Ser en skylt och tror att det är en kilometerskylt. Det är det inte. Det är en skylt där det står 12 procent. Det är inte ett dåligt skämt. Det är så brant. Jag är så trött. Vägen uppför Col de Puymorens är den timme då jag lärt mig mest om mig själv. Innan Puymorens var jag inte helt säker på vad jag var och vad jag kunde. Efter den här klättringen är jag rena Dalai Lama när det gäller självkännedom.

Värmen ger mig energi
Col de Moulis, Garabel och Jau. De tre sista stora bergen besegrar jag i värme. Solen värmer mina ben och långt inne tänds en eld som driver mig framåt. Det känns som om jag precis rullat ut ur Hendaye vid atlantkusten. Mina ben och mitt huvud är som pånyttfödda. Det är fantastiskt att få uppleva en ny typ pigghet. Jag fattar att jag gått över någon gräns, nu är allt möjligt. Enligt all logik borde jag vara helt slut. Av någon anledning har jag fått kontroll på allt igen. Benen gör som jag vill och alla tankar på hur jobbigt det är har försvunnit. Jag känner en värme inom mig och börjar dagdrömma om Medelhavet. Höjdmätaren tickar ner i lagom takt och jag ser det platta landskap som kommer att följa mig fram till det efterlängtade medelhavet. Saltlukten i den fuktiga luften blir allt starkare. Jag har cyklat 720 kilometer på 30 timmar och 43 minuter. Jag har trampat 280 000 varv. Antalet höjdmeter är över 11 000 och jag har gjort av med runt 21 000 kalorier. 119 sekunder tar det att hälla upp en Guiness. Jag är ingen stordrickare men jag uppskattar ändå en god öl. Från atlanten till medelhavet, skål för det. Nu ska jag sova och låta bergen sjunka in. Långt inne finns nu en ny styrka. Jag har gjort något väldigt få andra har klarat. Jag är tillfreds.
cykeltidningen Kadens [02:2012] 27

toppen vågar jag hoppas. Det har börjat bli ljust. Snart kommer solen att bränna bort all dimma. Helt plötsligt ser jag en orangekantad bergsiluett. Solen är på väg upp. Så vackert att benen vaknar. Jag saktar in och njuter av utsikten. Himlen är blå och snabbt försvinner alla spår av dimma nere i dalarna, älvorna har dansat klart för den här gången. Jag är glad att jag njöt uppe på Col de Portet. Den efterföljande dalen är seg och dessutom fylld med dofterna från alla bagerier som precis öppnat. Människor rör sig i de små byarna och det känns livat. Lukten av varma Pain au Chocolat är extra jobbig innan frukost. Jag stannar inte för nybakt bröd. Jag får mat från bilen och fortsätter mot nästa berg. Alla klättringar som är ”hors cathegorie” förtjänar respekt. Om toppen dessutom är närmare 2000 meter och du har 500 kilometer i benen så är det en utmaning på riktigt. Till en början känns klättringen uppför Col de Puymorens hanterbar. Det brukar kännas så i början. När jag kommer lite högre upp möts jag av

Stefans bästa Mallorcatips
TexT: Stefan LarSén FoTo: Luca Mara

För landsvägscyklister är fortfarande Mallorca resemålet nummer ett. Även om Gran Canaria ökat i popularitet igen så fortsätter Mallis att vakta sin plats på toppen. Stefan Larsén, tidigare chefredaktör på Cykeltidningen Kadens och en riktig Mallorcaexpert delar här med sig av sin favoritrunda på ön. 137 kilometer lång med lagom stora berg på vägen.

Palma – Calvia – Es Capdellà – Andratx – Estellencs – Banyalbufar – Valldemossa – s’Esgleieta – Esporles – Puigpunyent – Galilea – Calvià – Palma Nova – Palma | 137 kilometer

D

en sydliga delen av bergskedjan Tramuntana är mitt favoritområde på ön. Både bergen öster om kustvägen och den sträckning som följer kusten bjuder på ganska snälla klättringar, många små fina byar med fikagaranti, fantastiska vyer och väldigt lite biltrafik. Bästa vägen ut ur Palma är ”militärvägen” (104-3) som går upp från Palmas västliga område El Terreno, strax norr om slottet Castell de Bellver. Det är en sex kilometer lång klättring som passerar en militärbas strax utanför Palma stad, men det är bara de sista kilometrarna som lutar på lite mer. Efter krönet följer en slingrande utförskörning, innan man svänger vänster i en t-korsning in på till en lika härlig men inte riktigt lika slingrande väg (101-6), som delvis följer en lummig flodbädd. Kör rakt fram genom Calvià och fortsätt rakt genom es Capdellà till Andratx. I den stora rondellen utanför Andratx kör du höger, ut på den större kustvägen mot Sóller (C-710). Risken för mycket trafik på denna större väg är ganska liten, mest befolkas den av turister och cyklister som vill uppleva vyerna. Se upp för vingliga bilförare bara, det är inte alla som håller ögonen på vägen – och du kommer snart att förstå varför. Från Andratx går det till en början uppför, en ganska snäll lutning genom skog och dalar fem kilometer upp till Coll de sa Gramola 344 meters höjd. Snart ser du också havet – och det är en fantastisk utsikt. Njut för fullt av vyerna, men håll ett öga på vägen du också. Det går uppför och utför och svänger både hit och dit. Efter klättringen mot Col des Pi på 330 meters höjd passerar du genom Estellencs, fortsätt tills du kommer till Banyalbufar. Nu har du kört cirka 57 kilometer, så passa på att ta en fika i någon av restaurangerna på vänster sida. Jordgubbstårtan kan rekommenderas, liksom utsikten över Medelhavet. En liten bit efter Banyalbufar kommer en avtagsväg till höger mot Valldemossa – den ska du ta. Men vill du köra en kortare rundan så kan man

28 cykeltidningen Kadens [02:2012]

skippa öglan över Valldemossa och köra rakt fram istället och strax efter korsningen höger mot Puigpunyent (110-1) – då blir rundan cirka 103 kilometer istället. Kör du den långa svängen över Valldemossa väntar direkt efter korsningen en cirka fem kilometer lång klättring upp mot Col de Claret på 499 meters höjd. En utförskörning och några längre rakor senare passerar du en liten väg på vänster sida, ner mot Port de Valldemossa.Är du sugen på lunch och gillar att cykla utför och uppför är det här en riktig pärla. Kör gärna in på vägen några hundra meter tills du ser ner till hamnen och havet. Eller skippa att kika över kanten om du har anlag för svindel. En bilväg som är bred som en cykelväg (men med mittlinje!) hänger på bergsväggen och det är bara serpentiner fem kilometer ner till havet. Väl där finns inte mer än en liten fiskehamn, några hus, en stenig strand och en grym fiskrestaurang. De vet att ta betalt av turister, men du får garanterat en bra fisk till lunch. Nackdelen med det här upplägget är att du inte direkt är uppvärmd och att du troligen har magen full med mat när det är dags att köra vidare. Och det kan kännas lite motigt när samma bergvägg ska avverkas åt andra hållet. Skippar du Port de Valldemossa finns det gott om lunchalternativ i Valldemossa. Kör i så fall bara vidare på stora kustvägen och sväng höger lite senare in på PM113. Efter Valldemossa blir det en snabb utförskörning på en ganska bred väg. I s´Esgleita kör du höger (PM-112) och sedan höger igen upp mot Esporles. Nu går det lätt uppför igen på en bred väg med svepande öppna kurvor. Det är en väg som egentligen är allra bäst åt andra hållet – utför. Efter Esporles svänger du vänster mot Puigpunyent (110-1). Det är här du ansluter från andra hållet om du har hoppat över Valldemossa – efter cirka en kilometer från Valldemossakorsningen. Nu är du inne på en supersmal, superfin väg som går genom grönskande dalar och över små berg, förbi fantastiska gårdar och apelsinlundar. En knixig klättring måste du avverka till Penyal es Grau på 516 meters höjd, innan du får susa nerför en lika knixig men ganska snabb utförslöpa som leder in i en öppen dalgång ner mot Puigpunyent. I Puigpunyent kan du ta en fika och sen svänga vänster ner mot Palma på en öppen, snabb och kurvig väg

– om du är nöjd för dagen. Eller så tar du den sista klättringen över Galilea, en fyra kilometer lång backe med fina vyer. Efter utförsåkningen svänger du vänster i es Capdellà mot Calvia igen, innan du störtar nerför en två kilometer lång och helt rak backe mot Palma Nova och den snälla men ganska trafikerade kustvägen till Palma. Eller så tar du vänster in på samma väg hem som du körde ut, och klättrar över militärvägsbacken som dagens final. Rundan går att variera på många sätt, och om du vill förlänga dagen så kan man absolut koppla på lite kustväg över Deià och Sóller, två av öns kanske finaste byar. Men då blir det ytterligare ett par rejäla berg att ta sig över. Ta med en karta men skriv ned alla korsningar och hur du ska svänga på en lite lapp. Den kan du klistra på styret.

Passa på att gå i kloster
Det finns ett par ställen man måste besöka på ön. Klostret Sant Salvador på ett litet berg utanför den sydöstra staden Felanitx är ett sånt ställe. En fem kilometer lång stigning på en riktigt fin väg, belönas inte bara med en fantastisk utsikt på 507 meters höjd över ön. Här finns också lite cykelkuriosa inne i klostret. Det är den inhemska bancyklisten och sexfaldiga världsmästaren Guillem Timoner (1955, -59, -60, -62, -64 och -65) som har skänkt sina världsmästartröjor till klostret.

AndrA måsten på ön
Cap Formentor – för havet! Sa Calobra – för svindeln och vyerna Klostret på Randa – för utsikten och fikat Orient från Bunyola – för upplevelsen och lunchen Puig Mayor-klättringen via Biniaraix – för apelsinlundarna, höjden och längden Ute- och innevelodromerna i nordvästra Palma – för att det är velodromer Cykelaffären Gomila i Binissalem – för sortimentet De nyanlagda cykelvägarna söder om Llucmajor – för att de är bilfria Cykeltorget i Petra – för att alla cyklister kommer till Petra någon gång Klostret Betlem norr om Artà – för klättringen och utsikten Klostret i Lluc norr om Inca – för fikat! Den förfallna utevelodromen i Algaida – för nostalgitrippen. Och för att det också är en velodrom.

cykeltidningen Kadens [02:2012] 29

solen
Gran Canaria är åter hett som cykelresmål. Mallorca är fortfarande nummer ett men fler och fler cyklister börjar hitta till den härliga atlantön. Carl Johan Paulin har besökt Gran Canaria. Och han åker gärna dit igen.
TexT och foTo: Carl Johan Paulin

Sista minuten till

C

ykelväskan åker iväg på specialbagagebandet. Jag har länge väntat på rätt läge för att dra iväg. Rätt läge innebär att priserna på resor är låga samtidigt som jag har en lucka både hemma och på jobbet. Det är då jag passar på. Det blev i mitten av februari och jag står ensam med nyrakade ben bland soldyrkare i charterkön på Arlanda. Min plan den här gången är att bo på den solsäkra och välbesökta södra sidan av Gran Canaria. Kanske också att göra ett försök att cykla på norra sidan av ön och då övernatta på ”fel” sida. När vi anländer till hotellet så spöregnar det. Jag upptäcker att jag har något gemensamt med mina medresenärer. Kvinnan som på planet ner beställde in två småflaskor vin innan klockan åtta på morgonen är lika orolig som jag för vädret. Jag somnar till ljudet av regn och åska men vaknar till en klarblå himmel. I februari brukar Kanarieöarnas klimat påminna om svensk sommar. Alltså någon regnskur ibland men för det mesta runt 20 grader och uppehåll.

Kallt och tungt eller varmt och lätt?
Att grensla sin sjukilosracer i februari är alltid en svårslagen känsla. Kontrasten från en tung vintercykel och hårt väder är enorm och känna den milda vinden mot

bar hud. Det första jag slås av i stigningen upp mot Fataga är hur många cyklister som är ute på vägarna. Det är nästan lika många till antalet som på Mallorca i mars men med skillnaden att de enorma klungorna som kan ses på mallis är mindre på Gran Canaria. Pulsen stiger snabbt i den på sina ställen branta stigningen och jag får genast användning av min låga utväxling. Trots att jag får slita i vissa partier på vägen upp känns det ändå att cykelpendlandet i snö och kyla förbättrat mig. Lite av känslan försvinner när jag möter bilar som varit uppe på toppen och har snö på taket. Vissa har byggt en snögubbe på taket och kör försiktigt ner mot havsnivå med den smältande mannen av snö balanserandes på bilens tak. Jag har gjort mina höjdmetrar för idag och på 1200 meter över havet viker jag av mot Ayacata, där finns öns bästa fika. Efter en slät kopp i solen beger jag mig hemåt igenom Gavilanes-ravinen. När jag kommer tillbaka till hotellet har det blivit sex timmar i sadeln, trots att jag lovade mig själv att ta det lugnt första dagen. Redan dag två gör jag min attack mot öns nordsida. Med ryggsäck rullar jag iväg mot nya vägar. Jag kommer att tänka på att det är bara två saker som jag bävar för på den här ön. Det ena är en hund som tillsynes utan ägare bor nära toppen på ön och det andra är trafiken och de

30 cykeltidningen Kadens [02:2012]

cykeltidningen Kadens [02:2012] 31

trånga tunnlarna runt Puerto Rico. Toppen ska jag över men trafiken i Puerto Rico ska jag undvika.

Färskpressad juice och härliga färger
Mitt första delmål på den här turen får bli ett litet skjul som jag vet säljer färskpressad apelsinjuice i det blåsiga passet ner mot San Nicolas. Jag kan fortfarande komma ihåg hur bra juicen smakade från tidigare år och det får mig nu att trampa på hårdare uppför bergsidan. Här börjar det tunna ut rejält med cyklisterna och bilar, ofta är det helt tyst och jag växlar mellan att njuta av stillheten och musiken i mina lurar. När jag kommer fram till Los Azulejos ser jag att berget börjat skifta i färg med en härlig pallett mellan grönt och gult. Det brukar normalt bara vara brunt och svart. Torra färger. Det luktar också väldigt mycket mer så här tidigt på året. Innan värmen torkat ut dofterna. Dessutom ackompanjerat av alla de små porlande bäckarna som rinner ner för bergssluttningen. Rejält sliten stannar jag på 400 meters höjd och äter allt som går att hitta i ryggsäcken. Tillskottet av energi gör förvånansvärt gott och jag stretar på upp till utkiksplatsen Mirador de Balcón. Min föreställning om att Gran Canarias västsida skulle påminna om Mallorcas nordvästsida, visar sig stämma ganska bra. Det är vidun-

derligt vackert och dramatiskt här och moralen stiger när jag kan ana Ageate där jag bokat ett hotellrum långt borta i fjärran. På nordsidan möter man sällan några cyklister och trafiken är väldigt gles. Till min förskräckelse tar vägen mig nu nästan ner till vattnet igen ganska snabbt, för att sen leta sig upp lika högt som innan. Den topografiska karta som jag planerat turen efter stämmer inte helt överens med verkligheten. Jag får bita i rejält sista biten och hålla bort alla negativa tankar som pockar på. Kroppen vill bara vila, men jag kämpar på, en meter i taget. Känslan av att rulla ner till Ageate med alla sina vita småhus är obeskrivligt härlig. Hotellet ligger ovanför fiskehamnen. Självklart tar jag med cykeln upp på rummet. Bara att se bestämd ut tänker jag när jag går förbi receptionen med min slanka skönhet vid min sida. Efter en god natts sömn bär det av ännu mer norrut. Jag har alltid förvånats av hur pigg man kan känna sig efter en natts sömn och god frukost, trots att man dagen innan cyklat skiten ur sig själv. Kroppen är fantastiskt duktig på att ladda om.

Stor variation och gott kaffe
Det är mycket kallare på öns norra sida. Molnen hänger tungt och det regnar lätt. Efter en halvtimmes cykling

32 cykeltidningen Kadens [02:2012]

är det dags att köra upp i bergen mot Hoya de Pineda. Det är runt 10 grader och den fuktiga luften gör det behagligt att cykla. Svetten och den fuktiga luften har blött ner min kläder rejält. Växel- och bromsvajrarna får agera klädstreck. Hjälmen hänger på styret och får bli cykelkorg eftersom jag redan nu vet att hela förmiddagen kommer att gå åt till klättring. Efter att ha snirklat mig fram längs den gröna bergssidan i över en timme, tar vägen nu en skarp höger ner i en dalgång. Efter den korta utförskörningen fortsätter vägen nästan rakt uppför igen. Växtligheten tilltar ännu mer och vägen går in i en tät skog. Det är svårt att tro att det är samma ö som igår när jag startade nere vid Maspalomas sanddyner. Det är så väldigt mycket lummigare på den här sidan av ön. Men också kallare. Pinar de Tamadaba är en underbar skog med kanarietall. Det här är en plats som urinvånarna kallade «hålighet» detta trots att den ligger högre än det omgivande landskapet. Överallt ser man spår efter den stora branden som härjade här på ön för några år sen. Många av träden är fortfarande svarta av sot. På 1500 meters höjd ligger trädgränsen. Marken är här täckt av vulkanaska. På min högra sida ser jag nu Artenara och det är dags för dagens första utförskörning. Jag har cyklat i skugga och uppför i nästan tre timmar. När jag för första gången idag ser solen och känner värmen, stiger

humöret rejält. Kontrasterna mellan norr och söder på Gran Canaria är verkligen stor och det känns idag som att denna skarpa gräns går idag just här i Artenara. Detta gör att jag känner moralen stiga trots att jag vet att jag har två höga toppar kvar för dagen, Cruz de Tejeda och Pico de las Nieves. Väl hemma på mitt charterhotell från tidigare i veckan visar klockan att jag suttit på cykeln i nästan sju timmar. De följande dagarna slår jag följe med likasinnade svenskar som är nere på ön och tränar. Det är skönt att cykla i grupp igen. Sista cykeldagen tar jag den fina vägen uppför Fuente de La Guirerra. Jag ska ta en sista fika i Ayacata. Asfalten är härligt nylagd och jämn, den kan bara vara något år gammal. Det blir min tredje fika i den lila byn på den här resan och jag inser att den ligger perfekt till för som dagsmål på kortare turer, eller delmål om man ska vidare norrut. Gran Canaria är en ö som vi svenskar länge haft som vår stora favorit, men som så ofta fått ett skamfilat rykte. För cyklister är det den perfekt tillflyktsorten under vinterhalvåret. Det finns en helt annan charm än de stora betongkolosserna längs stränderna, bara man väljer en cykel istället för en solstol som sin följeslagare under sin tid här.

Eftersom vädret nästan är lika bra året om kan du välja vilken tid på året som helst för din resa. Sommartid kan det ibland vara lite för varmt. Januari kan vara lite mera ostadigt och med lite lägre temperaturer, men det är marginellt. Norwegian flyger direkt till Gran Canaria. Bra om man inte vill boka charter. Undvik att bo i Las Palmas. Ska du bo någon natt på öns norra sida så kan det vara bra att boka hemifrån. Största cykelaffären på ön är Free Motion som ligger i Playa Ingles. Free Motion ordnar också guidade cykelturer både för Landsväg och mountainbike. Boka på www.free-motion.net

cykeltidningen Kadens [02:2012] 33

Hitta formen med cykelcoach

TexT: Åsa Eriksson FoTo: Luca Mara

Allt fler svenskar tar hjälp i sin träning och personlig tränare är inte ett särskilt ovanligt yrke längre. För oss cyklister som behöver hjälp med träningen är inte utbudet lika stort. Vi har träffat en av de cykelcoacher som jobbar i Sverige. Mattias Reck erbjuder flera former av cykelträning, både för proffs och glada motionärer. När motivationen, inspirationen och perspirationen tryter – kanske är det dags att skaffa sig en egen coach?

Mattias Reck, vad innebär det att ha en cykelcoach? Ringer du och sparkar igång den som sjunkit alltför djupt ner i mjuka soffan? – Som coach hjälper jag till på många sätt. För vissa är jag ”bara” ett bollplank, för andra detaljstyr jag träningsprogram och hjälper till med tester. Visst skulle jag kunna jaga igång folk att börja träna, men det är sällan något problem faktiskt.  Vad är det för skillnad på en cykelcoach och en vanlig PT på det lokala gymmet? – En cykeltränare brukar dels vara relativt duktig på kropp, kondition- och styrketräning, och kost i allmänhet, men har dessutom sin spetskompetens inom cykel. Ligger ditt fokus på cykel, kan det vara en bra idé att söka sig till just en cykelcoach. En PT på det lokala gymmet har sällan uthållighet och cykel som sin specialitet. Är det teknik på cykeln också, eller främst träning och kondition man kan få hjälp med? – Det varierar från tränare till tränare, men det mesta brukar gå att lösa. Främst brukar det gälla fysiska bitar, och därpå hjälper man klienten att hitta vägar och  miljöer där de kan få stöd i sin teknik- eller kanske mentala träning. Ju högre krav på prestation desto fler fysiska möten bru-

kar man ha. Det är också då man hjälper klienten med flera olika pusselbitar och detaljer. Under hur långa perioder brukar man ha en coach? – Det brukar man kunna skräddarsy efter behov. För en person som har svårt att komma igång och behöver bryta den dåliga trenden av inaktivitet rekommenderar jag en PT som pushar lite extra under första månaden. Efter att nya rutiner ha satt sig är det läge som PT att gå in på lite mer avancerade grejer. Hur fungerar det att ha en coach på distans? – Det finns ganska få cykelcoacher i Sverige och därför arbetar vi mycket på distans med fysiska möten några gånger per år. Med dagens moderna teknik – mobil, mejl, skype, videofilmer- fungerar det alldeles utmärkt. Till sist, vad är det vanligast misstaget man gör i sitt träningsupplägg? – Oftast är de alldeles för ambitiösa alldeles för tidigt. Kör man väldigt hårt redan i oktober och sedan fortsätter på samma sätt genom hela vintern är risken stor att man drar på sig skador. Dessutom kan man tappa mycket motivation framåt våren när det egentligen är dags att dra upp träningen ytterligare en nivå.

Mattias Reck är tränare åt Team Cykelcity och flera andra svenska elitcyklister. Han anlitas också av många motionärer som vill ha stöd och hjälp med sin fysiska utveckling Mattias är dessutom en uppskattad inspiratör och föredragshållare.

34 cykeltidningen Kadens [02:2012]

cykeltidningen Kadens [02:2012] 35

Våga träna styrka. Rätt utfört är styrketräning odelat positivt även för cyklister. Den gamla myten att all styrketräning leder till ökad vikt är fel. Och även om du lyckas lägga på dig vikt behöver det inte betyda att du cyklar saktare.

50
tips till ett snabbare cyklande
Mountainbike

Ha en rörlig blick. I skogen är det viktigt att inte bli överraskad av terrängen. Därför måste du både ha koll på vad som sker under dina hjul och vad som väntar längre fram. Att cykla längs en landsväg kräver inte samma örnblick, om du inte ligger i en klunga – då är den rörliga blicken minst lika viktig som i skogen.

Starkare bål och överkropp. När farten är hög och underlaget skakigt på en mountainbike måste du klara av att ”hålla i ratten”. Och på en landsvägscykel kommer en stark överkropp att hjälpa dig i både klättringar och spurter.

Rätt mängd luft i ringarna. Med rätt lufttryck menas balansen mellan bra grepp, komfort och prestanda. För lågt tryck kan leda till onödiga genomslagspunkteringar och för högt rullmotstånd. För högt tryck gör cykeln obekväm och med sämre grepp. Lagom är helt enkelt bäst.

TexT: Kadens redaKtion FoTo: Luca Mara

Landsväg

Våga lek! Världens bästa cyklister är mycket tekniskt skickliga. Sladda, hoppa och stegra bör vara ett konsekvent inslag i ditt cyklande så ofta du kan – lekfullheten leder osökt till en bättre teknik och bättre kontroll över cykeln.

Träna det du bäst behöver, alltså det du är sämst på. Det är inte alltid så kul men ack så viktigt om du vill lyckas.

De flesta cyklister kan bli bättre med små medel. Vi har samlat 50 enkla tips som kan vara ett steg på vägen (eller i skogen) mot högre fart. Även om råden syftar till att du ska bli en snabbare cyklist finns det mycket att hämta även för dig som bara cyklar för att det är kul. För nöjescyklister kan också få fördelar av högre fart.

Boka en bike fit. Genom en korrekt position på cykeln får du ut mer kraft med bättre komfort. Du kan alltså cykla fortare till ett lägre pris och med mindre slitage på hela kroppen.

Träna på det du är bäst på. Vässa ditt vinnande vapen så du kan avgöra tävlingar till din egen fördel.

36 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Anlita en personlig tränare som är specialiserad på cykel om du verkligen vill utvecklas. Det är inte alltid man vet bäst själv.

Rätt gummi för rätt väder. Även om du inte tävlar aktivt är det bra med några olika däck att välja mellan beroende på underlag och väder.

Träna backar. Långa backar, branta backar och korta backar – alla typer av backar. Om och om igen. Lär dig älska motluten.

Våga träna med bättre cyklister och var inte rädd för överfartsträning. Antingen får du den genom att slita dig med i ett bättre sällskap eller så kan du testa så kallad paceträning, alltså bakom en bil eller motorcykel i hög fart. Kör över din egen förmåga. Genom att cykla snabbare och svårare än du egentligen klarar av höjer du din egen nivå. Så länge man fortsätter att utvecklas så kommer man att ramla ibland.

Gör ett riktigt fystest. Att kartlägga de fysiska och tekniska egenskaperna i ett lab är ett bra sätt att få din palett av egenskaper svart på vitt och därmed ett bra utgångsläge för att planera träningen.

Åk på en cykelresa. Nya platser inspirerar och längre sammanhängande perioder av cykling är oftast bra för formen.

Välj rätt väg. Ganska ofta är den kortaste vägen också den snabbaste. Åtminstone om man kan hålla farten uppe. Analysera ditt vägval och värdera de olika alternativen. I en tävlingssituation måste besluten fattas snabbt. Att träna på att läsa terrängen och låta ögat planera spårval är därför viktigt. Addera enbensträning under dina pass. Genom att trampa med ett ben åt gången tränar man rundtrampet effektivt samtidigt som man får bra cykelspecifik höftböjarträning. Tänk på att rörelsen ska vara mjuk och fin med knäet i rak linje mellan lår och vad.

Lär dig att laga en punktering, snabbt och riktigt. Våga pressa materialet på träning och ”unna” dig gärna någon punktering så du vet vart gränsen verkligen går för hur hårt du kan belasta din cykel. Om du missar en sektion i skogen, kör om den tills det flyter på bra. Nöt bort de tekniska problem som dyker upp istället för att fly problemen genom att åka vidare, kanske med en onödig rädsla och respekt för olika hinder.

Testa andra former av cykling. Tillbringa en heldag på velodrom eller varför inte på en BMX-bana. Liftburen cykling eller cykelcross – alla discipliner har sin charm och fyller faktiskt en funktion även om du inte siktar på en framtid i en ny sport.

Hitta en eller flera testslingor och börja klocka dina tider med jämna mellanrum. Det är ett enkelt sätt att utvärdera din fysik och jämföra olika inställningar på cykeln.

Bli bättre på att pumpa. Genom att utnyttja terrängen till att skapa fart sparar man de vanliga cykelmusklerna. Pumpandet innebär också bättre flyt då hindren hjälper istället för att hindra.

Ha ett tydligt mål med varje träningspass. Är det långt och lugnt eller kort och hårt? Att blanda för mycket blir sällan bra.

Även om du följer ett specifikt träningsprogram ska du unna dig några roliga spontanpass lite då och då. Det är viktigt att ha kul när man cyklar, även om du siktar på att bli bäst.

Om du inte följer ett specifikt träningsprogram bör du skaffa ett, åtminstone om du har ambitioner att förbättra dig.

cykeltidningen Kadens [02:2012] 37

Omkörning ej förbjudet. Att lära sig köra om i alla möjliga situationer är viktig träning. Ta chansen när den finns.

Ha tur! Hur konstigt det än låter är vissa cyklister bättre på att ha tur. Ofta drabbar oturen de som är sämst förbereda. Att vara i bra form och ha en cykel i gott skick ger oftare tur.

Ta hand om din cykel. Se till att fixa allt innan det går sönder. Om man råkar ut för cykelhaverier stup i kvarten blir man långsam och cyklingen blir tråkig.

Lär dig cykla på spänger. Balansträning och blicken rakt fram är två viktiga nycklar till framgång när underlaget består av plankor.

Komplettera med alternativa träningsmetoder. Löpträning i terräng är effektivt sätt att bli riktigt trött och träna hela kroppen. När du är ute och kutar i skogen kan du fundera på hur du skulle ha cyklat.

Fegbromsa mindre. Justera hellre farten genom att sluta trampa eller genom att ta mer vind.

Testa ett brett styre om du inte använt det innan. Den aerodynamiska försämringen märks sällan på en moutainbike. Däremot kommer du att få mer kraft och bättre kontroll i tekniskt svåra situationer. Bli trygg i grupp. Att känna sig avslappnad i närheten av andra cyklister är en grundförutsättning för att cykla landsväg. Genom att cykla och träna i grupp blir man tryggare.

Tävla. Tävling är många gånger den bästa träningen.

Ny cykel och toppmodern utrustning är inte ett måste om du inte satsar mot den absoluta toppen. Men om din plånbok tillåter ska du unna dig lite härlig konsumtion ibland – bra prylar lockar till roligare cykling. Lätta hjul är ofta en dyr investering. Men det gör skillnad.

Träna på att växla i tid. Rätt växel vid rätt tillfälle.

Titta på de som är bättre och ta efter.

Tänkt strategiskt även under träning. Det är ypperliga tillfällen att testa en ny taktik eller mental inställning.

38 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Ge din cykel smörj. En ren cykel mår och går bättre. Skillnaden i friktion mellan ett skitigt och rent drivsystem är stort. Smörj rätt och smörj ofta. Oavsett om du cyklar i Sverige eller någon annanstans i världen är cykling är ett fantastiskt sätt att upptäcka naturen och nya platser. Lyft blicken från backen och påminn dig själv om att det är njutbart och vackert att röra sig framåt i rask takt.

Leta efter glädjen och utmaningen i att våga ta i riktigt ordentligt. Är du frisk och hel är det ofarligt att trycka upp intensiteten i taket med jämna mellanrum. I tävlingssituationer är det farten som avgör. Genom att vänja dig med högra farter och hög intensitet är du bättre förberedd när det väl gäller.

Kaffepausen är den riktiga cyklistens bästa vän. Lär dig högakta fikat, då kommer du inte att uppleva de långa passen som outhärdliga och långtråkiga.

Inspirera dig själv genom att titta på och läs om de allra bästa cyklisterna. Kanske blir du inte nästa Armstrong eller Absalon men låt dem smitta av sig på din motivation.

Bli bra på att svänga. Genom att cykla lite mindre långsamt där det går som långsammast höjer du snitthastigheten.

Träning i samma miljö med samma umgänge har sina fördelar men att bryta mönstret och träna med andra cyklister på andra platser är ett bra sätt att krydda tillvaron.

Face the music. Undvik att vagga in dig i falska förhoppningar om att du egentligen är bättre än du visat på de senaste tävlingarna. Det leder nästan bara till mentala svackor och prestationsångest. Klockor och resultatlistor ljuger inte. Du är så snabb eller långsam som klockan eller resultatet visar. Strunta i ursäkterna och ladda om med realistiska mål istället.

Gör inte misstaget många gör att i tävlingssituationer för första gången bekanta dig med nya prylar. I skarpa lägen är det beprövat material som gäller.

Likaväl som majoriteten av träningspassen bör ha ett uttalat mål och tydlig rubrik bör du också ha ett klart mål med varje tävling och inte lämna omklädningsrummet med mindre än att du lärt dig något nytt.

Gilla att cykla. Och gillar du inte att cykla bör du ställa dig själv frågan – varför håller du på?

cykeltidningen Kadens [02:2012] 39

träning & kunskap

| Frågor och svar
F+S
Fråga oss!
Mountainbike: Kalle Bern | KB Journalist med förkärlek för smala kulturyttringar inom cykelsporten och breda däck, utförsåkning och friåkning. Mountainbike: Andreas Danielsson | AD Fd förbundskapten i mountainbike. Intres­ serad av prestation. Andreas jobbar även på uppdrag av SOK som stöd till cyklister. En av tidningens grundare. Träning: Fredrik Ericsson | FE Idrottsfysiolog med inriktningen uthållig­ het och cykelträning. Förbundskapten för mountainbikelands­ laget. Motionscykling: Åsa Eriksson | ÅE Spinninginstruktör och cykelfrälst motionär som skriver regel­ bundet för Kadens. Redaktör med inrikt­ ning motion. Praktisk cykling: Krister Isaksson | KI Arbetar med cykel­ frågor som trafikplane­ rare. Ny redaktör med inriktning mot praktisk cykling och pendling. Prylar och landsväg: Daniel Rytz | DR Kadens prylbloggande it­konsult med sten­ koll. Tävlar i elitklassen på landsväg och är vår pryl­ och proffs­ redaktör. Träning och kost: Anna Sjögren | AS Legitimerad sjukgym­ nast, farmaceut och kostrådgivare med bak­ grund inom triatlon och konditionsidrotter.

Fråga våra experter! Skriv till oss, men fatta dig kort. Den bästa frågan i varje nummer belönas med en Lezyne Smartwallet, värd cirka 250 kronor. Märk ditt brev/mail med ”Expertfråga” och skicka till oss på adressen Cykeltidningen Kadens, Box 22 559, 104 22 Stockholm eller till redaktion@kadens.se. Vi förbehåller oss rätten att korta och redigera insändare som publiceras.

Uppåt värre
Hej Kadens Jag skriver för att jag undrar något pinsamt. Istället för att skriva att det är en kompis som råkat ut för det här så ber jag att få vara anonym. När jag åker på träningsläger får jag ett problem. Efter ett par dagar i sadeln börjar jag vakna mitt i natten med erektion. I början tänkte jag att det kanske hade med sadeln att göra men då jag är triathlet vet jag nu att jag drabbas även om jag är inne i en period med nästan bara löpning. Är det bara jag som drabbas eller är det som Malena skulle ha sagt ”helt normalt”? Jag trodde cykling skulle försämra den här förmågan! Tacksam för svar.
StÅndaktig triathlet

fOtO: jOhn marin

Bästa brevet:
Hej Åsa! Jag undrar om Létape du Tour även i år går mellan Modane Valfrejus och l’Alpe d’Huez. Skulle gärna vilja cykla Alpe d’Huez innan min cykelkarriär är slut. Mvh och tack för en bra tidning
JacqueS

Hej Jacques! L’etape du Tour kommer i år i två upplagor – en i Alperna, och en i Pyrenéerna. Det första loppet är 140 kilometer och går från Albertville till La Toussuire les Sybelles den 8 juli. På vägen passerar man Col de la Madeleine, Col de la Croix de Fer och Col du Mollard, vilket betyder att man i alla fall är och snurrar i samma region som den åtråvärda klättringen till l’Alpe d’Huez. Den 14 juli går det andra l’Etape du Tour-loppet, från Pau till Bagnères-de-Luchon. Kända berg som Col d’Aubisque, Col de Tourmalet, Col d’Aspin och Col de Peyresourde ska övervinnas på den 197 kilometer långa banan. Man behöver förstås inte delta i något organiserat lopp för att få uppleva l’Alpe d’Huez. Om man ändå skulle vara i krokarna för att köra en l’Etape du Tour kan man ju testa backen någon dag senare på egen hand. Och jag lovar, l’Alpe d’Huez är värt varenda tramptag. Det är härligt när du når toppen. Mer om l’Etape du Tour http://www.letapedutour.com/ Åe

Hej Det kroppsliga fenomen du beskriver har vi hört talas om. Det drabbade en kompis. Erektionen är helt normal och finns nog där varje natt. Att du märker den först när du är på träningsläger kan ha två förklaringar. Den första är att du tränat bra och skött vätskeintaget i ett par dagar och på så sätt ökat blodvolymen. Därför är din erektion kraftigare och du vaknar av den. Den andra förklaringen är att du helt enkelt inte sover lika bra och därför vaknar lättare. Fe

40 cykeltidningen Kadens [02:2012]

We rethought The Best Bike in the World*. Here is the result:

-6%

aerodynamic improvement of the frontal impact surface area*

+19 % +14 % - 30gr +6 %

*in regards to the 2010 Best Bike in the World

increased braking stiffness*
*in regards to the 2010 Best Bike in the World

*in regards to the 2010 Best Bike in the World

increased lateral stiffness*

*in regards to the 2010 Best Bike in the World

increased pedaling symmetry

*in regards to the 2010 Best Bike in the World

*The 2010 DOGMA 60.1 was recognized as the best competition bike in the World All data shall be publically available and verifiable on our website soon!

info@intercycle.se www.intercycle.se

pinarello.com

träning & kunskap

| Träning

Rörlighet – het fråga för cyklister

Fredrik ericsson fOtO: luca Mara

rörlighet, prestation och skador
Trots ganska mycket forskning på rörlighet inom idrott är rekommendationerna rätt spretiga gällande dess förmåga att förbättra prestationen, förbättra återhämtningen eller minska risken för skada. Det verkar vara väldigt beroende på vilken idrott det gäller och dessutom individuellt. Låga rörlighetskrav i själva utförandet och liten risk för sträckningar, som i princip bara sker vid vurpor, gör att rörlighetsträning inte är någon större prioritet för cyklister. Är du för stel för att kunna inta positioner på cykeln som du behöver kunna använda bör du naturligtvis se till att träna upp rörligheten. Samma sak gäller om du är så stel i någon muskel att andra muskler eller strukturer i kroppen måste kompensera för denna stelhet och därmed riskerar att överbelastas eller skadas.

C

ykling kräver i de allra flesta fall inte mer rörlighet än vad som räcker för att leva ett normalt liv. Klarar man av att dammsuga de mest otillgängliga delarna av lägenheten är man också rörlig nog för att grensla sin cykel. Många stretchar ändå regelbundet i förhoppningen att det ska förbättra prestationsförmågan. Frågan är dock om en god rörlighet gör att man cyklar fortare och är gammal hederlig stretching verkligen den enda typen av rörlighetsträning? Detta ska vi reda ut. Den låsta rörelsen i tramptaget är en av idrottsvärldens minst krävande ur rörlighetssynpunkt och med undantag för vissa aerodynamiska sittställningar, behöver cyklister mycket sällan utsätta sig för några särskilt krävande positioner på cykeln. Detta gör att cyklister nästan aldrig behöver göra maximala rörelseutslag eller komma ut i ändläget för någon led eller muskel. Däremot har cykling den fula ovanan att skapa en onormal stelhet i vissa muskler, särskilt om cykelintresset kombineras med ett stillasittande arbete.Anledningen är att man som cyklist sitter i en position som tvingar 42 cykeltidningen Kadens [02:2012]

vissa muskler att arbeta i en väldigt förkortad position under många timmar. De värst drabbade områdena är höftböjare, baksida- och framsida av lår, nacke och bröst. Även sätes- och ryggmusklerna kan bli korta och stela på cyklister. Med tanke på de låga kraven på rörlighet inom cykelsporten, men att cyklingen i sig kan skapa stelhet, är en bra devis att bara rörlighetsträna så mycket som krävs för att upprätthålla en normal rörlighet.

Olika sätt att öka sin rörlighet
Det finns en rad olika sätt att förbättra sin rörlighet, därför kan det vara bra att ha en genomgång av olika begrepp inom rörlighetsträning. Hur stor rörelse som kan ske över en led kan begränsas av ledens skelettdelar eller de elastiska egenskaperna hos någon av de muskler och senor som gå över leden. I muskeln är det sällan muskelfibrerna i sig som är begränsningen utan hinnan runt muskeln, som kallas muskelfascian. För att det ska ske en rörelse i en led krävs det någon

träning & kunskap

| Träning

”Rörlighetsträna bara så mycket som krävs för att upprätthålla en normal rörlighet”

form av kraft. När kraften produceras av musklerna som går över leden kallas detta aktiv rörlighet. Om kraften inte produceras av muskler som går över leden utan kraften kommer från någon utomstående kraft, exempelvis en annan person som drar eller trycker eller gravitationen, kallas detta passiv rörlighet. Töjning eller statisk rörlighet innebär långsamma rörelser ut mot maximalt rörelseutslag och att positionen sedan hålls i det läget en tid.

Myter oM stretching
Det finns inga vetenskapliga belägg för att stretching kan minska träningsvärk eller göra att träningsvärken försvinner fortare. Man hör ofta cyklister säga att de ska ”stretcha ur mjölksyra ur musklerna”, ibland ska detta dessutom ske dagen efter ett hårt pass eller tävling. Dels är mjölksyra i sig inte något negativt utan det är när mjölksyran delas upp i saltet laktat och en lös vätejon, som vätejonen ställer till problem för mus­ keln. Laktatet går ut i blodet och tas sedan åter upp av musklerna, som faktiskt använder det som bränsle. Normalt sett är all mjölksy­ ra, vätejoner och laktat tillbaka på vilonivåer inom någon timme efter maximal ansträng­ ning och det är ytterst oklart om man kan eller ens vill påskynda denna process med stretching. Det finns inte heller någon forskning som bevisat att en muskel med normal rörlighet återhämtar sig snabbare genom stretching eller annan rörlighetsträning. Även om en muskel är lång och kan röra sig långt ut i ett ändläge kan muskeln i sig vara stel och därmed mer eller mindre trög när den ska kontrahera eller sträckas ut. Denna stel­ het kan göra att det krävs mer energi för att utföra en viss rörelse, vilket alltså försämrar rörelseekonomin och därmed prestationsför­ mågan. Forskning har dock visat att uppvärm­ ning har betydligt större inverkan än stret­ ching på den typen av muskelstelhet.

övningar
Olika typer av rörlighetsträning kan dock vara avslappnande och så där härligt behagligt smärtsamt att endorfiner utsöndras. Det är alltså knappast bortkastad tid att träna rörlighet om man tycker om det och har tid till det. Trenden inom idrotten är att passiv och statisk töjning används i mindre utsträckning i alla idrotter som inte har stora krav på rörlighet och ersätts främst med aktiva och dynamiska övningar. Statiska övningar har den stora fördelen att de är enkla, både att förstå och att utföra. Några exempel på bra töjningar för cyklister hittar du på sidan 44. Det finns väldigt många typer av rörelser som testar ens rörlighet och därmed kan kallas dynamiska eller funktionella rörlighetsövningar. • MAQ (Olympisk rörlighet) • Häckgång • Brygga • Benpendlingar • oga tränar rörligheten och samtiY digt ger det en del styrka. • ndra idrotter kan förbättra din A rörlighet som cyklist. Höftböjaren tänjs vid löpning och klassisk längdskidåkning. Ryggsimning är bra rörlighetsträning för bröstmusklerna, axlarna och bröstryggen.

Vid töjning är det bättre att hålla töjningen under lång tid än att utföra samma töjning fler gånger. En töjning bör hållas minst 30 sekunder och det är bättre att hålla töjningen 90 sekunder en gång än att töja 30 sekunder tre gånger. En variant på statisk töjning är Pnf (Propriocep­ tiv Neuromuskulär Facilitering) eller Kat (Kontraktion­ Avslappning­Töjning) som innebär att man först töjer en avslappnad muskel i 5–10 sekunder sedan spän­ ner man muskeln i 5–10 sekunder för att åter slappna av och töja i 5–10 sekunder. Man upprepar hela proce­ duren 3–5 gånger. När man spänner muskeln ska man hålla kvar positionen nära ytterläget. I den avslappnade fasen ska man töja ytterligare. Vid dynamisk rörlighet sker en rörelse ute kring det maximala rörelseutslaget över en eller flera leder. Bal­ listisk rörlighet, vilket normalt kallas tänjning, är en typ av dynamisk rörlighet som innebär snabba, ”studsiga” och rytmiska rörelser ut mot ändläget i en viss rörelse. En annan aspekt av den dynamiska rörligheten kallas funktionell rörlighet som kopplar ihop rörligheten med en fysisk förmåga:

rörlighet
• nabbhetsrörlighet är förmågan att nå stort rörelseut­ S slag snabbt • tyrkerörlighet är förmågan att nå stort rörelseutslag S under hög belastning • thållighetsrörlighet är förmågan att nå stort rörelseut­ U slag vid upprepade tillfällen under längre tid
Tänjning och töjning? Att tänja är att med en snabb rörelse röra sig mot ytterläget och snabbt återgå, detta upprepas ofta flera gånger. Töjning är det vi normalt sett kallar stretching. Töjning är alltså att röra sig mot ett ytterläge för att statiskt hålla den ställningen minst 30 sekunder.

cykeltidningen Kadens [02:2012] 43

träning & kunskap

| Träning

Stretching för cyklister
Eftersom cyklister inte nödvändigtvis behöver lägga allt för mycket tid på rörlighet är det bra med övningar som töjer många muskler i en och samma ställning. Muskler som ofta blir stela och korta på cyklister är de runt höften. Muskler som dessa två övningar töjer effektivt.
text: Fredrik ericSSon fOtO: luca Mara

duvan (kapotasana)
Den här övningen töjer muskler på fram- och baksidan av höften. Musklerna heter: • Iliopsoas • Gluteus Maximus • Piriformis Varianter: • Är man stel, kan man behöva sitta på en kudde eller upphöjning för att klara av att kunna komma ner i ställningen och slappna av • För att öka töjningen på framsidan av höften och även sträcka ut musklerna i magen kan man böja sig bakåt och svanka • För att förstärka töjningen på sätet kan man luta sig framåt, som mest så att man lägger pannan mot marken • För att även töja framsida lår i samma ställning kan man böja i knät, ta tag i foten med ena handen och dra foten mot ryggen

sittande sidoböj Med raka ben i vinkel utåt
Den här övningen töjer muskler på baksidan och insidan av låret samt i ryggen. Musklerna heter: • Quadratus Lumorum • Latissimus Dorsi • Hamstrings • Adduktorerna longus och brevis Varianter: • Fäller man bålen ut mot ena benet med sidan av bålen mot benet tar töjningen mer på ryggen, särskilt om man sträcker armarna mot foten • Fäller man bålen ut mot ena benet med framsidan av bröstet mot benet tar töjningen mer på baksidan av låret

44 cykeltidningen Kadens [02:2012]

TRADITIONSRIK

tradition

erfarenhet kvalitet handbyggd

passion

PRO DX CROSS

Rose har en lång tradition och har i över 100 år tillverkat cyklar av högsta kvalitet. Vi har erfarenheten och PASSIONEN för att kunna bygga bra cyklar. Varje cykel byggs för hand enligt kundens önskemål i vår fabrik i Tyskland. www.rosebikes.se

träning & kunskap

| Kost
text: anna SJögren fOtO: luca Mara

Grönsakstopplistan

G

rönsaker är nyttigt, det vet vi ju. Men handen på hjärtat, hur mycket grönsaker får du i dig varje dag? För många består det dagliga grönsaksintaget av några pliktskyldiga salladsblad och en halv tomat, som ibland blir kvar på tallriken. Långt ifrån den rekommenderade dosen på ett halvt kilo grönsaker och frukt per dag. Men det finns många fördelar med att öka mängden grönsaker i kosten. Grönsaker är näringstät mat, mycket näring för lite kalorier. Grönsakerna håller dig frisk genom att de innehåller gott om vitaminer och mineraler och ett brett spektrum av antioxidanter. Grönsaker kan till och med göra dig till en snabbare cyklist – om du väljer de nitratrika sorterna.

del i måltiden. Istället för att tänka kött och potatis/pasta och lax/ris och fisk, och sen i bästa fall lägga lite sallad vid sidan om – ta med grönsaker som en del av måltiden – gröna bönor, pasta och lax eller broccoligratäng och fisk till exempel. Ät gärna vegetariskt en eller två dagar i veckan för att få in lite mer grönsakstäta recept i repertoaren. En snabblösning för de dagar då grönsaksintaget ligger lågt är att mixa ner en bunt salladsblad i smoothien – rena hälsokicken. Försök att variera mellan olika grönsaker och glöm inte kål och rotfrukter som är bra alternativ, fram för allt under vinterhalvåret när det är svårt att hitta färska grönsaker som inte rest jorden runt innan de hamnat på ICA.

Grön medicin
Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss minst ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag, och då ska ungefär halva denna mängd vara grönsaker. En kost med mycket frukt och grönsaker har i otaliga studier visat sig medföra positiva effekter på hälsan i form av minskad risk för en rad sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Man vet inte exakt varför – som vanligt är naturen mer komplex än vi förstår –på Livsmedelsverkets hemsida finns följande förslag på mekanismer: ”… antioxidativ aktivitet, modulering av enzymsystem som deltar i avgiftningsprocesser, stimulering av immunsystemet, minskad trombocytaggregation, påverkan av kolesterolmetabolismen, modulering av steroidhormoners metabolism samt sänkning av blodtrycket”. Låter toppen eller hur? Med vanlig mat - det är ju fantastiskt. Som vi tidigare har berättat om i Kadens är grönsaker dessutom extra intressant för idrottare genom sitt nitratinnehåll. I en svensk studie fann man att intag av stora mängder nitrat hade betydande effekter på syreupptaget och sätter man i sig stora mängder nitratrika grönsaker skulle man därmed kunna förbättra prestationen markant – ännu en anledning att ösa på med grönsaker till middagen. Nog om grönsakernas förträfflighet, att grönsaker är bra är nog de flesta överens om. Men hur gör man rent praktiskt för att få i sig mer grönsaker – ett kvarts kilo är ju en ansenlig mängd att tugga i sig. Ett förslag är att förändra tänket kring maten för att få in grönsakerna som en naturlig 46 cykeltidningen Kadens [02:2012]

träning & kunskap

| Kost

Grönsakernas topplista

Det här är en topplista utan vetenskapliga ambitioner eftersom många faktorer spelar in och det är svårt att klassa nyttighet på ett rättvisande sätt. Att högt innehåll av antioxidanter är bra det vet man. Innehållet av antioxidanter mäter man med ett så kallat ORAC värde, men det är inte hundraprocentigt eftersom det endast mäter den neutraliserande effekten på fria radikaler i provrör, och därmed bara ger en vägledning till vad som händer i kroppen. Utöver antioxidanterna finns en mängd nyttiga ämnen i grönsaker som inte är helt kartlagda ännu även om forskarna börjar få ett hum om vilka ämnen som är viktiga för vår hälsa. Så, eftersom vi inte vet exakt vad i grönsakerna som är nyttigt är det bästa att få i sig av många olika sorter och gärna många olika färger – varje sort och färg har sin uppsättning antioxidanter och vi behöver hela spektret för att dra nytta av alla hälsoeffekter. Grönkål/Vitkål/Rödkål Kål innehåller mycket antioxidanter – särskilt rödkål och grönkål. De innehåller också indoler som har visat sig mot­ verka cancer. Kål anses vara avgiftande och är bra för mat­ smältningen. Broccoli Broccoli innehåller faktiskt mer C­vitamin än citrusfrukter. Förut­ om vitamin C är broccoli rikt på järn och B­vitaminer och har ett högt innehåll av antioxidanter. Spenat Gröna bladgrönsaker är vitamin och mineralrika och är bra för hälsan på många sätt. Studier har visat att ett högt intag av gröna bladgrön­ saker kan förhindra diabetes. De innehåller också lutein som är bra för att hålla ögonen friska. Dessutom innehåller de bra med folsyra, vita­ min K och kalcium. Tomat Tomat innehåller ämnet lycopen som är en potent antioxidant. Lyco­ pen tros kunna minska risken för till exempel hjärt­ kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Att behandla tomaterna med värme har visat sig öka upptaget, så gör gärna en varm tomatsås, då ökar du chanserna att få i dig bra med lycopen. Mycket av lycopenet sitter i skalet så om du väljer färdiga tomatprodukter som tomatpuré och tomatsås, se till att skalet inte tagits bort vid tillverkningen. Lök Lök innehåller relativt mycket antioxidanter som till exempel quercitin, men också flavonoider och svavel. Det finns studier som tyder på att intag av lök kan motverka cancer och sänka kolesterolhalten i kroppen.

Vitlök Vitlök är en riktig antioxidant­bomb om man räknar per 100 gram, men så mycket vitlök äter ju få av oss av förklarliga skäl. Även i mindre mängder är vitlök nyttigt – många använder vitlök för att förhindra förkylningar och historiskt har man använt vitlök i många tusen år som ett hjälpmedel för att hålla sig frisk. Det finns studier som visar på att vitlök har effekt mot virus och bakterier och eventuellt kan sänka blodfetterna. Ärtor/sockerärtor Ärtor ligger rätt högt på OraC listan vilket tyder på ett högt antioxidantinnehåll, bland annat lutein och zeaxantin som är bra för ögonen. De innehål­ ler lite mer energi än övriga grönsaker och bra med protein vilket gör att de kan vara basen i en måltid – till exempel som ärtsoppa. Ärtor är också rika på fettsyror, vitamin B och mineraler. Rödbetor Rödbetor ligger på topplistan över nitratinnehåll. För dig som är intresserad av att testa om studien på nitratets effekt på syreupptaget fungerar är rödbe­ tor ett bra val. Den röda färgen skvallrar om ett högt antioxidantinnehåll. Avokado Avokado är egentligen en frukt, men de flesta betraktar den som en grönsak så den får vara med på listan ändå. Avokadon beskylls ofta för att vara fet, och visst innehåller den mycket fett för att vara en frukt men ändå bara 15 gram per 100 gram, och det är fett av den goda sorten som vi behöver få i oss. Avokado innehåller antioxidanten glutation som är mycket kraftfull och även beta­sitosterol som kan verka kolesterolsänkande. Avokado innehåller också bra med E­vitamin, B­vitamin, folsyra och kalium. Paprika Paprika är egentligen ett bär och finns i många olika storlekar och färger. Den röda paprikan har högst näringsvärde, men det är ju snyggt på tallri­ ken att blanda olika färger. Paprika innehåller mycket C­vitamin, ­B­vitamin, E­vitamin, folsyra, karotenoi­ der och flavonoider.

cykeltidningen Kadens [02:2012] 47

träning & kunskap

| Funktionsmat
text: anna SJögren fOtO: luca Mara

Enkel återställare efter hårt träningspass

I

förra numret tipsade vi om bra återhämtningsmat efter ett lågintensivt distanspass. Efter hårdare och kortare intervallpass är det viktigaste att få i sig energi snabbt. Kroppen skriker efter protein och kolhydrater. Snabbare är i det här fallet bättre. Mjölk med en mixad banan i är ett enkelt sätt att få i sig det man så akut behöver. Protein och kolhydrat. Återställardrycken behöver förr eller senare kompletteras med ett lagat mål mat. Då kan man med fördel äta en rätt med högt protein och kolhydratsinnehåll men mindre fett. Fett hindrar kroppen från att snabbt ta upp kolhydrater.

ingredienser:
1 banan 3 dl lättmjölk Mixa och svep. Drycken ger ett snabbt och bra tillskott av protein och kolhydrater. Inom en halvtimme efter avslutat pass bör du se till att få i dig ungefär 0.1–0.2 gram protein per kilo kroppsvikt. För kolhydraterna så gäller det att få i sig ungefär 0.5 – 1.5 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt. Ibland lite mer eller mindre beroende på hur hårt och länge du kört. Anpassa alltså mängden efter vikt, träningsmängd och intensitet. Receptet ger cirka 11 gram protein och cirka 40 gram kolhydrater. Det går förstås lika bra att äta bananen och dricka mjölken bredvid om man inte har tillgång till mixer. Vill man smaksätta drycken kan man blanda i lite Oboy.

48 cykeltidningen Kadens [02:2012]

CANNONDALE.COM

SUPERSIX EVO ULTIMATE

SUPER. EVOLVED.
Weighing in at an unbelievable 695 grams*, the new SuperSix EVO is one of the lightest road frames ever created. With the world’s best stiffness-to-weight ratio of 142.3 Nm/deg/kg, the road-tracking smoothness of our SPEED SAVE features and a BallisTec carbon construction so strong and durable that it outlasts most aluminum frames in destructive testing, EVO is the most evolved race machine ever made.
*56 cm frame, ULT paint, normalized to Tour magazine standards.

Ultra-light, stiff, strong and smooth BallisTec carbon construction

info@intercycle.se www.intercycle.se

träning & kunskap

| Pendling

I väntan på grönt
Krister Isaksson.

Trafikljusen är långt ifrån anpassade för cykling. Fortfarande behöver cyklisterna stanna och trycka på en knapp för att kunna få grönt i vissa korsningar.
text: kriSter iSakSSon fOtO: luca Mara

D

u cyklar på en cykelbana längs en bilväg och du närmar dig en korsning med trafiksignaler. Det är grönt för biltrafik som kör på vägen bredvid men cykelsignalen lyser rött. Du tvingas stanna och trycka på en knapp för att få grönt, ingenting händer och du får vänta till nästa omlopp för att få grönt. Känner du igen situationen? Trafiksignaler är många gånger en källa till frustration och irritation hos cyklister. Det är kanske inte så konstigt när man betänker att den teknik och styrning som används för trafiksignaler till stora delar är utvecklad för biltrafiken. Den är också tämligen omodern. De första trafiksignaler som uppfördes i landet på 1920-talet styrdes genom att en polisman vred på en strömbrytare för 50 cykeltidningen Kadens [02:2012]

I stället för att cykla mot rött bör du ställa krav på Trafikverket och din kommun att modernisera och cykelanpassa trafiksignalerna!

att ställa signalen i rött respektive grönt. Inte särskilt mycket har hänt för cyklister sedan dess förutom att du nu får trycka på knappen själv (höjden av teknisk utveckling!).

Vad kan då göras?
Det finns en rad olika förbättringar som kan göras. I många fall kan man ta bort trafiksignalen och ersätta den med till exempel en cirkulationsplats. Utformas den väl och med hänsyn till cyklister så förbättras både framkomligheten och säkerheten för alla trafikanter. Vad man inte får glömma bort är att trafiksignalens primära funktion är att fördela tid för rörelse – nu får du röra dig, nu ska du stå stilla. Detta kan många gånger

träning & kunskap

| Pendling
”De första trafiksignaler som uppfördes i landet på 1920-talet styrdes genom att en polisman vred på en strömbrytare för att ställa signalen i rött respektive grönt. Inte särskilt mycket har hänt för cyklister sedan dess förutom att du nu får trycka på knappen själv, det är höjden av teknisk utveckling!”

trafikanterna själva lösa om de erbjuds en säker och väl utformad trafikmiljö, anpassad för alla trafikantgrupper. För att förbättra den ovan beskrivna situationen där du cyklade på cykelbanan kan väghållaren programmera in en så kallad överanmälan. Det innebär att när medlöpande biltrafik har grönt blir cykelsignalen automatiskt också grön. Detta fungerar bra så länge det förekommer biltrafik på vägen bredvid men vid lågtrafik kommer du fortfarande tvingas stanna och trycka på knappen. Det kan undvikas genom att placera ut detektorer på cykelbanan som känner av cyklar. Är de väl placerade och intrimmade har du grönt när du kommer fram till korsningen. En mycket viktig säkerhetsåtgärd som bör finnas i varje trafiksignal där cykeltrafik är tillåten är en cykelbox. Åtgärden innebär att stopplinjen för biltrafiken är tillbakadragen cirka fem meter och cyklisterna kan placera sig ända framme vid signalen. På så sätt ökas cyklisternas synbarhet och risken för olyckor där bilister svänger höger och cyklister ska cykla rakt fram minskar. Åtgärden underlättar också för de cyklister som tänker svänga vänster i korsningen. Finns det flera trafiksignaler efter varandra är det inte ovanligt att man för biltrafiken programmerar in en grön våg vilket innebär att om man kör i en viss hastighet får man grönt hela vägen. Detta går många gånger att göra även för cyklister. I rusningstrafik cyklar man ofta lika fort eller fortare än biltrafiken. Anpassas då den gröna vågen efter en lämplig cykelhastighet, exempelvis 22 km/t, så blir det grönt hela vägen även för cyklister. Detta har genomförts på Götgatan och Skeppsbron i Stockholm och resultatet har blivit avsevärt kortare restid för såväl cyklister som bilister samt färre som cyklar mot rött. I fyrvägskorsningar med cykelbanor skulle det vara möjligt att införa allgrönt för cyklister. Det innebär att samtliga anslutande cykelbanor får grönt samtidigt och du kan då som cyklist cykla tvärs över korsningen istället för att i omgångar cykla runt korsningen. Denna lösning finns sedan länge i många städer i Holland. Anledningen till att lösningen inte finns i Sverige är att den stjäl för mycket tid från biltrafiken. Mycket av det som beskrivs ovan är självklarheter när det gäller biltrafik men är dessvärre tämligen ovanligt när det gäller cykeltrafik. Så ställ krav på Trafikverket och din kommun att modernisera och cykelanpassa trafiksignalerna!

Cyklister
Stockholms stad har genomfört ett antal studier angående cyklisters rödljuscyklande. Studierna visar att ca 20 procent av cyklisterna väljer att cykla mot rött. Främst är det män och budcyklister som cyklar mot rött.

Gående
Stockholms stad har även genomför en studie av rödljusgående som visar att så många som 50–60 procent går mot rött på många av stadens huvudgator.

Bilister
Under 2011 genomförde Motormännen en observationsstudie i fem städer som visade att närmare 10 procent av bilisterna kör mot rött, 48 procent stannade inte för gult fast de kunde. Bötesbeloppet om du cyklar mot rött är 1 500 kr. Kör du mot rött är bötesbeloppet 3 000 kr. Går du mot rött blir det ingen bötespåföljd. Det är dock inte tillåtet att gå mot rött enligt trafiklagstiftningen.

cykeltidningen Kadens [02:2012] 51

träning & kunskap

| Försäkringar

Resa med cykel – vad händer när den krossas?
Vi ringde runt till de vanligaste försäkringsbolagen och frågade hur de ersätter en cyklist som får resan förstörd på olika sätt. Den drabbade cyklisten gör en resa med flyg och tar med sig sin cykel (förpackad enligt konstens alla regler). På resmålet bor personen på ett hotell som har ett låst rum där man kan förvara cykeln. Personen har försäkring. Cykeln är 2 år gammal och kostade 40.000 kronor vid inköp.
Folksam
Skadan ersätts. Åldersavdraget är 35 procent och självrisken är 1 500 kronor. upp till 500 kronor per person och dag, högst 2 000 kronor per person.

Trygg Hansa
Ersättning kan lämnas med 400 kronor per dygn ­ dock max 2 000 kronor.

Åsa Eriksson.

Hur ersätter ni om cykeln försvinner helt i flygtransporten och aldrig dyker upp igen? Europeiska Reseförsäkringar
Vid skador eller förlust under flygtransporten är i första hand flygbolaget skyldiga att ersät­ ta. Om flygbolaget inte ersätter eller endast ersätter en liten del görs anmälan till Euro­ peiska. Stulen egendom värderas efter mark­ nadsvärdet, inklusive skick vid skadetillfället. Maxbeloppet är 50 000 kronor.

fOtO: luca Mara

Cykeln skadas, helt eller delvis under flygtransporten, hur ersätter ni cyklisten? Europeiska Reseförsäkringar
I första hand är flygbolaget skyldiga att ersät­ ta. Om flygbolaget inte ersätter eller endast ersätter en liten del görs anmälan till Europe­ iska. Bagageskyddet i reseförsäkring extrem täcker upp till 50 000 kronor och vid skada under transport täcker försäkringen repa­ rationskostnaden. Den försäkrade har ock­ så möjlighet att hyra en cykel för max 10 000 kronor.

Trygg Hansa
Om cykeln skadas under transporten, har flygbolaget skyldighet att ersätta upp till 11 000 kronor. Först därefter kan frågan prö­ vas på hemförsäkringen.

Länsförsäkringar Stockholm
I första hand ska flygbolaget ersätta detta. Om så inte är fallet eller om flygbolaget inte ger tillräcklig ersättning gäller vår försäkring för stöld av egendom som du medför utanför bostaden, och för incheckad eller polletterad egendom i samband med resa. Självrisken är 25 procent av skadebeloppet, dock lägst grund­ självrisken som är 1 500 kronor. Cykeln ersätts med 85 procent av sitt värde om cykeln är upp till 1–2 år gammal. Om cykeln är 2–3 år gammal ersätts den med 65 procent av sitt värde.

Vad händer om cykeln blir försenad till resmålet och kommer till hotellet tre dagar efter resenären? Europeiska Reseförsäkringar
Vid försening kan man hyra en cykel för upp till 10 000 kronor.

Länsförsäkringar Stockholm
Självrisken är 25 procent av skadebeloppet, dock lägst grundsjälvrisken som är 1 500 kro­ nor. Cykeln ersätts med 85 procent av sitt vär­ de om cykeln är upp till 1–2 år gammal. Är den 2–3 år gammal ersätts den med 65 procent av sitt värde.

Länsförsäkringar Stockholm
Bagageförsening ingår bara om du har till­ läggsförsäkringen utökat reseskydd. Om ditt bagaget är mer än 8 timmar försenat till res­ målet, får du ersättning med 2 000 kronor per kolli, dock högst 10 000 kronor sammanlagt.

If
Med specialförsäkring betalas 70 procent av värdet ut. Annars max 8 000 kronor som maxvärde.

If
En så pass dyr cykel är i allmänhet specialför­ säkrad hos oss. Vi betalar då kostnaden för att reparera cykeln, dock max cykelns värde. En två år gammal cykel värderas till 70 procent av nypriset. Om cykeln inte har specialförsäkring, utan bara vanlig hemförsäkring utgår ersätt­ ning med maxvärdet 8 000 kronor.

If
Vi betalar ersättning för bagageförsening med 2 000 kronor.

Folksam
Händelsen är ersättningsbar. Åldersavdraget är 35 procent och självrisken är 1 500 kronor.

Folksam
Genom tilläggsförsäkringen Resklar ersät­ ter vi hyra av cykel. Vi lämnar ersättning med

Trygg Hansa
Om cykeln försvinner under transporten har flygbolaget skyldighet att ersätta upp till 11 000 kronor. Först därefter kan frågan prövas på hemförsäkringen.

52 cykeltidningen Kadens [02:2012]

träning & kunskap

| Försäkringar
If
Nej, vi betalar inte ersättning för att resans ändamål inte kunnat genomföras.

Om cykeln blir stulen i hotellets låsta utrymme? Europeiska Reseförsäkringar
Stulen egendom värderas efter marknadsvär­ det, inklusive skick vid skadetillfället. Maxbe­ loppet är 50 000 kronor.

Länsförsäkringar Stockholm
Var aktsam och förvara cykeln låst.

Folksam
Nej, vi har ingen försäkring som kan ersätta den händelsen.

If
Se till att ha tecknat specialförsäkring för cykeln om den är värd mer än 8 000 kronor.

Länsförsäkringar Stockholm
Självrisken är 25 procent av skadebelop­ pet, dock lägst grundsjälvrisken som är 1 500 kronor. Cykeln ersätts med 85 procent av sitt värde om cykeln är upp till 1–2 år gammal. Om cykeln är från 2 år upp till 3 år gammal ersätts den med 65 procent. Förutsättningen för att vi ska ersätta cykeln är att den är låst.

Trygg Hansa
Nej, ersättning lämnas inte om syftet med resan går förlorat.

Folksam
Vi rekommenderar att kunden skaffar god­ kända lås. Om cykeln har ett högt värde kan det vara en god idé att teckna en separat för­ säkring för cykeln. Den heter Värdesaksför­ säkring.

Till sist, vilka är era rekommenda tioner till en cyklist som ska ge sig ut på resa? Europeiska Reseförsäkringar
Förutom att skydda cykeln är det viktigt att ha en bra försäkring som skyddar cyklisten i sig. Reseförsäkring Extrem ger även ersättning för bland annat läkarkostnader, hemtran­ sport, invaliditets­ och dödsfallsersättning, ansvars­, överfalls­ och rättsskydd. Den täck­ er för alla aktiviteter man kan hitta på med en cykel – så länge det är lagligt i det land man befinner sig.

Trygg Hansa
Det viktigaste är att säkerställa att man har en hemförsäkring, där reseskydd ingår. Ska man vara borta längre tid än 45 dagar, bör man komplettera med en separat reseförsäk­ ring. Se till att ha godkända cykellås med på resan, så att man inte riskerar nedsatt ersätt­ ning för att cykeln inte är låst på rätt sätt. Var också observant på flygbolagen. Om man har resgods som är värt mer än 11 000 kronor, har flygbolagen skyldighet att ge möjlighet till att höja beloppet.

If
Med specialförsäkring betalas 70 procent av värdet ut. Annars maxbeloppet 8 000 kronor.

Folksam
Cykeln ersätts med upp till 20 000 kronor vid stöld utanför den egna bostaden.

Trygg Hansa
Om cykeln varit låst på ett godkänt sätt ersätts kunden med max 50 000 kronor. Detta på det särskilda cykelmomentet i Hemförsäk­ ringen. Om cykeln inte varit låst på ett god­ känt sätt, måste det i så fall vara inbrott i låst utrymme, för att full ersättning ska kunna lämnas.

Om själva ändamålet med hela resan har gått förlorat efter att cykeln har försvunnit eller kommit för sent. Ersätts resan? Europeiska Reseförsäkringar
Om man i förhand har bokat en aktivitet som man inte kan utföra på grund av förse­ nad utrustning täcker försäkringen för ”förlo­ rad aktivitetskostnad” upp till 25 000 kronor (gäller även vid sjukdom). Resans värde (flyg, hotell) ersätts inte. Dock kan man ju hyra en cykel och på så sätt rädda resan ändå.

Länsförsäkringar Stockholm
Nej. Reseavbrott gäller om du råkar ut för akut sjukdom eller olycksfallsskada alternativt om väsentlig skada har drabbat din privata egen­ dom på hemorten (till exempel om huset har brunnit ned). I det här exemplet skulle vi dock kunna hjälpa kunden med att snabbt beta­ la ut ersättning så att kunden kan köpa en ny cykel på resan och därmed också fullfölja syf­ tet med resan.

Viktigt om Länsförsäkringar Länsförsäkringar finns i hela Sverige med 23 kundägda länsbolag och svaren på frågorna ovan är utifrån Länsförsäkringar Stockholms produkter och försäkringsvillkor. Det kan skilja sig mellan de olika länsbolag och för att få riktig information kontakta ditt lokala länsbolag. Skandia har inte försäkringar för cyklar utan hänvisar då till andra försäkringsbolag.

cykeltidningen Kadens [02:2012] 53

cyklar & prylar

| Test: 29-tummare
TexT: Kadens RedaKtion FoTo: Luca MaRa

Sex heta tjugonior
Efter att i flera år varit ett alternativt alternativ till den gällande hjulstandarden på 26 tum klev 29-tummarna in i finrummet 2011. Från att ha varit en svårsåld cykeltyp sålde de slut tidigt under säsongen. Efterfrågan var helt plötsligt större än tillgången och cykelhandlarna ångrade sina försiktiga inköp. Till 2012 har de förhoppningsvis lärt sig.
et finns flera anledningar att köpa en mountainbike med större hjul. En del argument är baserade på enkla fakta och sanningar medan andra är baserade på antaganden. Det finns självklart för- och nackdelar med större hjul, precis som med mindre hjul. Att större hjul är tyngre än motsvarande hjul i mindre storlek är en nackdel. Att de rullar över ojämnheter lättare är för det mesta en egenskap som ska tillskrivas de större hjulen. Vissa påstår också att de större hjulen har ett lägre rullmotstånd. Men i de jämförelser av rullmotstånd som har gjorts har 26 och 29 tum visat sig ha samma rullmotstånd. Hjulens högre vikt och ökade storlek ger också förbättrad stabilitet tack vare att den roterande massan hamnar längre ifrån navets centrum. När cykeltypen var en nymodighet misslyckades många ramtillverkare med geometrin. De flesta byggde helt enkelt en 26-tummare med plats för större hjul. Cyklarna upplevdes då som lite sega och svårcyklade.

D

Rätt recept på en lyckad storhjuling
Nu har många cykeltillverkare hittat rätt med ramgeometrin och det finns numera nästan lika mycket komponenter till storhjulingarna som till 26 tum. Urvalet av däck var länge en nackdel men nu finns de flesta däck i båda storlekarna. För svensk terräng behöver man inte anpassa utväxlingen till de större hjulen. Ska man cykla i bergig terräng bör man däremot kolla upp så att utväxlingen är anpassad till de större hjulen. Speciellt om det sitter ett tvådelat vevparti på cykeln. Våra testcyklar ska inte jämföras mot varandra eftersom prisskillnaden är stor och inriktningen skiljer sig. En av de testade cyklarna är från norska Bros, det var den som tydligast var anpassad för ett 54 cykeltidningen Kadens [02:2012]

specifikt användningsområde. Norrmännen köper ofta en cykel för Birkebeinerittet, det syns tydligt på cykeln från Bros. Resten av cyklarna är mer mångsidiga. I testet finns det med två heldämpade cyklar, en från Scott och en från Rose. Båda är helt nyutvecklade för i år. När det gäller de heldämpade tjugoniotummarna har de flesta tillverkare gjort sin läxa redan till första året. Både Scott och Rose har hittat en geometri som passar det tänkta användningsområdet. Scott har en lite flackare gaffelvinkel men som är ställbar och därför passar bra både för racing och för teknisk stigcykling. Rose har valt en geometri som är ganska standard för cykeltypen. Inte helt olik den geometri som Jaroslav Kulhavy hade när han vann VM i cross country på en heldämpad 29-tummare. Skillnaderna är små och ofta så rör det sig om en halv grads skillnad på styrvinkeln och någon centimeter kortare eller längre kedjestag. Skillnader som ändå märks ganska tydligt när man väl cyklar. Vi har cyklat alla cyklar både i typisk långloppsterräng och i riktigt teknisk skog. När man väljer en ny cykel med stora hjul är det som alltid viktigt att veta vilken typ av cykling som man ska ägna sig åt. Än så länge är de flesta cyklar i den här kategorin relativt mångsidiga, det finns ännu inga rena utförscyklar med 29 tum stora hjul. Ska man bara köra grusväg och relativt lättåkta långlopp kan det vara bra att kolla på de extremt lätta cyklarna som är så populära i Norge. Den norska tillverkaren Diamant har en helstel 29-tummare i sitt sortiment som väger 6,7 kilo. Den lättaste cykeln i vårt test är norska Bros som väger 10,7 kilo storlek L. De flesta heldämpade 29-tummare har ett brett användningsområde och kan beroende på specifikation duga till både cross country och lite lättare friåkning.

Vikttoppen
1 Bros 10,7 kilo 2 Specialized 11,1 kilo 3 Merida 11,7 kilo 4 Cube 12,4 kilo 5 Scott 12,5 kilo (heldämpad) 6 Rose 12,6 kilo (heldämpad)

pristoppen
1 Cube 15 000 kronor 2 Rose 17 000 kronor 3 Specialized 17 000 kronor 4 Bros 17 500 kronor 5 Merida 20 000 kronor 6 Scott 23 000 kronor

cyklar & prylar

| Test: 29-tummare
"För svensk terräng behöver man inte anpassa utväxlingen till de större hjulen. Ska man cykla i bergig terräng bör man däremot kolla upp så att utväxlingen är anpassad till de större hjulen. Speciellt om det sitter ett tvådelat vevparti på cykeln."

cykeltidningen Kadens [02:2012] 55

| Test: 29-tummare Bros Adventure XT
cyklar & prylar

N

orrmännen älskar Birkebeinerittet och de flesta cyklar som säljs är anpassade till det lättåkta loppet som körs mestadels på grusväg. Inte helt olikt Cykelvasan alltså. 29-tum stora hjul, en lätt ram och däck med lågt rullmotstånd. Receptet på en bra långloppscykel är ganska enkelt. Ska cykeln vara lite roligare och konkurrera på annat sätt än genom pris blir det däremot svårare. Norska märket Bros är butikskedjan Bike Brothers egna märke, de har flera butiker i Norge och en i Växjö. Cykeln ser vid en första koll ut att vara avsedd för långloppsmotionärer. Även om den saknar en tydlig karaktär har cykeln många rätt. Lätta hjul och ett relativt lågt placerat vevlager - Bros har gjort sin läxa. Kapitlet om kedjestagen slarvade de tyvärr lite med. Det är nämligen två centimeter längre än de behöver vara. Sadel och gaffelvinkel är anpassat till det tänkta användningsområdet. Branta vinklar lämpliga för cross country och långlopp, i teorin har de skapat en bra 29-tummare om man bortser från de långa kedjestagen. Det är också en lätt cykel, mycket tack vare hjulen och de lätta däcken. Det smala styret och de knappt mönstrade däcken ger cykeln en viss nerv, trots de långa kedjestagen. Ändå så blir cykeln lite svårcyklad i bråkig terräng. I jämförelse med cyklar som har kortare kedjestag krävs en högre insats från cyklisten. På grusväg är det inget som man märker av, då kan de lite längre kedjestagen ibland innebära en fördel då de kan ge en lugnare åkupplevelse. Specifikationen är inte direkt standard. Det är genomgående bra och funktionella komponenter, men ovanliga. Drivlina och växelkomponenter plockade ur Shimanos XT-grupp. Bromsarna är också XT men skivorna är ett par lätta Ashima-skivor, inte helt vanligt som originalspecifikation. Inte heller hjulen är helt vanliga.

kAdens tycker
Kul med ett nytt märke, även om det bara är tillgängligt i deras egna butiker. Bra specifikation om man letar efter en lätt cykel. Inte helt lyckad geometri med lite för långa kedjestag.

svårt med reservdelar. Långa kedjestag.
610 mm 72,5° 70,5°

+ Lätt! Snabb grusvägsracer − Ovanlig gaffel, kan bli

Notubes ZTR Crest-fälgar med ett par lätta maskinlagrade nav i mitten. Stans är kända för att göra lätta aluminiumfälgar och Crest är inget undantag. Gaffeln är en Epicon från SR Suntour, en gaffel som fungerar bra men som är ovanlig, kan vara värt att kolla upp tillgången på reservdelar innan köp. Man märker att komponenterna är valda för att tilltala långloppscyklisten.

455 mm
1 130 mm

Bros AdVenture Xt
Storlekar: 17, 19, 21, 23 Ram: Bros aluminium Gaffel: SR Suntour Epicon Växelsystem: Shimano XT Bromsar: Shimano XT Hjul och Däck: Notubes ZTR Crest/ Stans Raven 20x1,95 Övriga komponenter: Styre, styrstam, sadel och sadelstolpe från Bros egna sortiment. Vikt utan pedaler: 10,7 kilo Cirkapris: 17 500 kronor Leverantör: Bike Brothers, 0470- 571 333, www. bikebrothers.se

mm 540

56 cykeltidningen Kadens [02:2012]

| Test: 29-tummare Cube Ltd SL
cyklar & prylar

T

yska Cube är ett av de minst orädda företagen när det handlar om att våga designa och färgmatcha komponenterna in i minsta detalj. Dessutom gör de det mycket bra. Deras LTD-SL är däremot ganska försiktigt designad där de gröna inslagen utmärker layouten. Riserstyret och Schwalbes Rapid Rob 2.25 däck ger direkt känslan av skön kontroll och bra feeling. Foxgaffeln är styv, trots att axeln inte är genomgående. Formula-bromsarna biter bra och är lätta att kontrollera. Cykeln är billigast i testet men matchar de andra bra tack vare ett smart komponentval. Cube gör 2012 sitt första år i 29-tumsbranschen och de har direkt lyckats bra med geometrin. Det är nog inte mer komplicerat än att de tittat på de tillverkare som tidigare lyckats bäst. Korta kedjestag och ett lågt vevparti är något de flesta vill ha när de väljer 29-tummare. Receptet på en bra stel ram för 29 tum stora hjul är inte längre en hemlighet. Cube har följt det receptet. Det känns naturligt att cykla aktivt på Cube Ltd SL, man vill stå upp och trampa genom de stökiga sektionerna. Ändå tillåter de stora hjulen en mer passiv cykelstil. För många duktiga cyklister är fortfarande en framdämpad cykel ett bra val. Speciellt om cykeln har 29 tum stora hjul. Med lägst pris av de testade cyklarna kommer nog Ltd SL bli en storsäljare. Cube själva flaggar redan nu för att modellen kommer att sälja slut. Både prisnivå och åkegenskaper talar för att det är en cykel som kommer tilltala en bred grupp köpare. Både rena nybörjare och cyklister som ska köpa sin första 29-tummare tilltalas av priset. Duktiga cyklister som vill ha en cykel att bygga vidare på bör tilltalas av geometrin. Cykeln finns också med finare komponenter till ett högre pris.

kAdens tycker
Prisvärd cykel med rolig geometri. I de små storlekarna kommer nog de flesta tycka att styret sitter för högt.

tas av att styrlagrets dammkåpa och riserstyret. Sittställningen blir väldigt upprätt, något som går att fixa med ett lägre styre och en låg dammkåpa.

+ Snygg och prisvärd. Rolig geometri − Styrröret är väldigt lågt, men det motabe-

577 mm 73° 70°

438 mm

mm 470

1 120 mm

cuBe Ltd sL
Storlekar: 17, 19, 21, 23 Ram: Alu Superlite 6061 Gaffel: Fox Evolution 32 Växelsystem: Shimano SLX/XT Bromsar: Formula RX Hjul och Däck: Sun Ringlé Radium/ Schwalbe Rapid Rob 29x2,25 Övriga komponenter: Styre, styrstam, sadel och sadelstolpe från Cube Vikt utan pedaler: 12,4 kilo Cirkapris: 15 000 kronor Leverantör: Biketoyz, www.biketoyz.se, info@ biketoyz.se

cykeltidningen Kadens [02:2012] 57

| Test: 29-tummare Merida Big Nine 1200
cyklar & prylar

I

bland får man bara den där känslan av att en cykel är riktigt skön att åka på och där man inte exakt kan sätta fingret på något annat än att helheten är bra. Så upplevs Meridas Big Nine 1200. Snygg design, skön ram och överlag en cykel som direkt lockar till att hålla farten uppe i snabb och medelsvår terräng. När vi försöker bena ut vad som gör en cykel rolig är det på 29-tummarna ständigt två parametrar som återkommer, vevlagerhöjd och kedjestagslängd är två mått som är viktiga. Merida Big Nine har relativt korta kedjestag och ett lågt placerat vevlager. Den låga tyngdpunkten gör att man kan svänga i högre hastighet och det känns samtidigt som om man sitter mer i cykeln än på cykeln. De korta kedjestagen gör att cykeln känns livlig. Specifikationen är bra och genomtänkt. Det enda frågetecknet är att de har valt en vanlig axel till framhjulet men en genomgående axel på bakhjulet. På 29-tummare ser vi gärna att tillverkarna gör allt som är möjligt för att styva upp både gaffel och hjul. Hjulparet på Big Nine är välbyggt och styvt. Det är först när man pressar cykeln rejält som man önskar sig en genomgående gaffel fram. Växelkomponenterna är Srams X9 rakt igenom. Merida har precis som Rose valt bromsar från Magura - bra bromsar med få justeringsmöjligheter. Som de flesta andra cyklar som vi testat så har Meridan däck från Schwalbe. Racing Ralph som också är ett av tillverkarens vanligaste däck har bra grepp med lagom mycket luftkammare för nästan all sorts cykling.

kAdens tycker
Merida har lyckats bra med att skapa en cykel som är rolig både för den hängivna stigcyklisten och långloppscyklisten. Ska man bara cykla i teknisk terräng bör man kanske ändå fundera på en heldämpad cykel.

+ Härligt lekfull geometri. Bra med genomgående axel på bakhjulet. − Dyr, 20 000 kronor är lite för mycket för en cykel med Sram X9 och aluminiumram.
620 mm 72° 70,5°

445 mm
1 120 mm

MeridA Big nine 1200
Storlekar: 17, 19, 21, 23 Ram: Merida Gaffel: DT Swiss XMM 100 Växelsystem: Sram X9 Bromsar: Magura MT4 Hjul och Däck: Alex Rims/Schwalbe Racing Ralph 29x 2,25 Övriga komponenter: Styre, styrstam och sadelstolpe från Meridas egna sortiment. Sadel från Selle Italia Vikt utan pedaler: 11,7 kilo Cirkapris: 20 000 kronor Leverantör: Merida Sverige AB, 031-742 85 60, www.merida.se

mm 483

58 cykeltidningen Kadens [02:2012]

| Test: 29-tummare Rose Dr Z 29 -2
cyklar & prylar

E

n heldämpad cykel för 17 000 kronor? Dessutom med 29 tum stora hjul. Det måste ändå anses vara billigt. Konstruktionen är inte helt olik den andra heldämpade cykeln i testet där en enkelsving via ett länkage komprimerar bakdämparen. Tittar man nogrannare ser man ändå skillnader. Rose använder ett längage som liknar Horst-länkaget. Som vanligt när det gäller Rose är det en väldigt prisvärd produkt. Specifikationen är jämförbar med vissa cyklar som kostar nästan 10 000 kronor mer. Hjulen är Eastons XC som är relativt lätta och styva. Just hjulens styvhet är extra viktig på cyklar med större hjul, då det är mer material mellan händer och mark kan det annars flexa lite väl mycket. Komponenterna i övrigt kommer delvis från Shimanos XT-grupp. Gaffel och bakdämpare är båda från Rock Shox och är låsbara. Gaffeln har genomgående axel. Bromsarna är ett par Magura MT 2, bra modulation och jämn bromsverkan. Ute på stigen går det snabbt att bli vän med DR Z. Det är lätt att hitta flytet och åkegenskaperna är väldigt förutsägbara. Det är få situationer där man upplever cykeln som svårhanterlig. Det är egentligen bara i tvära svängar man måste planera lite bättre. De stora hjulen gör det möjligt att ha med sig farten in i tekniskt svåra situationer. I de flesta fall har man också med sig farten ut ur stöket. Rose har gjort mycket rätt när de konstruerade sin första heldämpade 29-tummare. Priset är lågt och när det komponentvalet finns det inget att klaga på.

kAdens tycker
Som stigcykel och en duglig träningspartner är Rose DR Z ett bra val. För lättåkta långlopp eller för cyklisten som mest kör grusväg finns det däremot bättre alternativ.

+ Väldigt prisvärd och överlag behagliga egenskaper − Upplevs seg i vissa situationer

615 mm 73,5° 70°

455 mm

mm 492

1 140 mm

rose dr Z -2
Storlekar: S, M, L, XL Ram: DR Z AL 7005 Bakdämpare: Rock Shox Monarch RT 3 Gaffel: Rock Shox Reba RLT Remote lockout Växelsystem: Shimano XT Bromsar: Magura MT 2 Hjul och Däck: Easton XC/Schwalbe Racing Ralph 29x 2,25 Övriga komponenter: Styre, styrstam och sadelstolpe från Rose. Sadel från Selle Italia Vikt utan pedaler: 12,6 kilo Cirkapris: 17 000 kronor Leverantör: Rose Versand, www.roseversand.se

cykeltidningen Kadens [02:2012] 59

| Test: 29-tummare Scott Spark Elite 29
cyklar & prylar

D

en beprövade cross country-racern Spark förnyades till 2012. Som ett komplement till 26-tumsversionen adderade Scott en 29-tummare i sortimentet. Det första man tänker på när man ser Spark 29 är de rena linjerna. Det är en snygg cykel. Scott har vidareutvecklat sin dämparlåsning och nu kan man låsa både framgaffel och bakdämpare med samma spak. Huruvida det är en fördel eller nackdel att du inte kan låsa bara fram- eller bakhjulet separat är upp till dig att bedöma. Det finns en enkelhet i att hela cykeln blir låst när man drar i reglaget. Och de flesta cyklister föredrar att antingen köra låst eller öppet. Men en del cyklister vill också ha möjligheten att köra med låst fjädring bak och öppet fram. Det går inte på Scott Spark Elite, åtminstone inte med mindre än att du köper två separata reglage. Växelkomponeterna är plockade ur Shimanos XTgrupp, bra prylar som fungerar. Bromsarna är ett par Avid elixir 5 S som tyvärr var lite ojämna och tog olika långt från styret nästan varje gång man skulle bromsa. Vinklarna är lite mer tillbakalutade på Scott vilket gör att cykeln lämpar sig bra för teknisk stigcykling. Geometrin och fjädringen gör den mycket härlig utför, särskilt om underlaget är stökigt. Det går att ösa på rejält och cykeln känns stabil även när man tar sig vatten över huvudet. Tyvärr sker detta på bekostnad av att cykeln inte är lika snabb när underlaget är lättåkt. Gaffelvinkeln är ställbar i två lägen och i det branta läget påminner cykeln mer om Specialized Epic i geometrin, en cykel som duger till att vinna VM i cross country på. Hjulen är stabilt byggda liksom Rock Shox gaffeln. Men på en heldämpad 29-tums cykel föredrar vi genomgående axlar eller åtminstone grövre axlar än 9 millimeter för att förbättra styvheten. Infästningen för baknavet går att bygga om så att man kan uppgradera till en genomgående axel. Fram däremot måste man byta gaffel om man vill ha en styvare framvagn.

kAdens tycker
Spark är komplett, med lättare hjul och gaffelvinkeln i det brantaste läget hävdar sig cykeln bra även på tävlingsbanan. Med de lite flackare inställningarna är det en duglig och lätt stigcykel för teknisk terräng.

+ Snygg och välkonstruerad. Med justerbar gaffelvinkel funkar den bra både för stigcyklisten och cyklister som vill tävla. − Lite väl mycket vajerhölje kring styret. Med två vajrar till lockout blir det totalt 6 höljen som går från styret.
600 mm 72,5° 69,5°

448 mm
1 112 mm

scott spArk 29
Storlekar: S, M, L, XL Ram: Scott spatk 29 aluminium Bakdämpare: Scott/DT Nude Gaffel: Rock Shox Reba 29 Växelsystem: Shimano XT Bromsar: Avid Elixir 5 S Hjul och Däck: Alex fälgar med nav från Scott/ Shimano. Schwalbe Rocket Ron 29x2,25. Övriga komponenter: Styre, styrstam, sadel och sadelstolpe från Scott. Vikt utan pedaler: 12,5 kilo Cirkapris: 22 995 kronor Leverantör: Scott svenska AB, 018- 56 28 00, www.scott-sports.com

mm 440

60 cykeltidningen Kadens [02:2012]

| Test: 29-tummare Specialized Stumpjumper Comp
cyklar & prylar

S

vart och lysgult. Specialized har inte varit försiktiga med färgburken när de lackade sin Stumpjumper Comp. Cykeln ser snabb ut och när vi tar fram måttbandet ser vi att den också har en snabb geometri. 435 millimeter långa kedjestag är kortast i testet. Gaffelvinkeln är också brantast. Styret är rakt men hela 685 millimeter brett. När man är van ger det skön kontroll. Specialized säljer en Evo-version av den här cykeln, då är målgruppen cyklister som vill köra grov terräng utan nummerlapp. I det här utförandet duger Stumpjumper till både tävling och njutningsfull stigcykling. Det går att få ner styret lågt även på de mindre modellerna. Sittställningen är alltså relativt utsträckt. Cykeln känns trygg i de flesta situationer utan att vara tråkig. Detta trots att cykeln har testets brantaste gaffelvinkel. Däckens låga volym innebär tyvärr att man ofta punkterar med originalspecifikationen. Komponentvalet är till stor del plockat ur Specializeds egna sortiment. Vissa av de delar som kommer från andra tillverkare är specialtillverkade för Specialized. Vevarmarna är till exempel specialanpassade med en utväxling som passar de större hjulen bättre. Däcken som sitter på från början heter Renegade, de är 1,95 breda och passar bäst på lättåkta och torra banor. För de flesta cyklister är däcken för klena. Framgaffeln är specialbyggd åt Specialized, i minsta storleken har den 80 millimeter slaglängd. I de andra storlekarna har gaffeln 90 millimeter. Som på alla gafflar från Rock Shox så låser inte gaffeln helt i det låsta läget.

kAdens tycker
Vi gillar den här cykeln. Efter att ha testat med andra däck blev vi ännu gladare. Det här är ett bra val för cyklister som vill cykla lite allt möjligt men inte vill ha en heldämpad cykel.

däcken är egentligen bara lämpliga i väldigt snäll terräng.

+ Rolig geometri. Låg vikt. − Sadeln känns hård och knakar. De klena

615 mm 73,5° 71,5°

435 mm
1 096 mm

speciALiZed stuMpjuMper coMp
Storlekar: 17, 19, 21, 23 Ram: Specialized M5 Gaffel: Rock Shox Reba RL 29 Växelsystem: Sram X7/X9 Bromsar: Avid Elixir 7 Hjul och Däck: Roval 29/Specialized Renegade 29x1,95 Övriga komponenter: Styre, styrstam, sadel och sadelstolpe från Specializeds egna sortiment. Vikt utan pedaler: 11,7 kilo Cirkapris: 17 000 kronor Leverantör: Specialized Europe, 070 225 35 85, www. specialized.com

cykeltidningen Kadens [02:2012] 61

mm 483

cyklar & prylar

| Test: Eddy Merckx EMX 5
TexT: KaLLe BeRn FoTo: KaLLe BeRn

Komfortabelt åk med förpliktande namn

2011 körde proffslaget Quick Step på cyklar från Eddy Merckx. Tom Boonen var den självklara fixstjärnan och modellen han använde var EMX 7. Vi har testat en version med samma geometri men som är byggd i lite billigare kolfiber.

E
Vårt testexemplar hade Campagnolo Record. Men vill man ha det i Sverige får man köpa ramen löst och välja en egen specifikation.

ddy är en av tidernas största cyklister, enligt många den största. Direkt efter avslutad karriär startade han sitt eget cykelmärke och självklart döpte han det efter sig själv. Länge fortsatte han att vara delaktig i utvecklingsarbetet och tog hela tiden hjälp av det proffslag som de för tillfället samarbetade med. Han planerade hela tiden att sonen Axel skulle ta över cykelmärket när det blev pensionsdags. Men när Axel istället flyttade till Kanada och berättade att han hade andra planer än sin far sålde Eddy Merckx sitt cykelmärke och blev pensionär. Cykeln vi har testat är alltså inte tillverkad av ett cykelmärke som Eddy äger. Fortfarande ska han enligt de nya ägarna vara delaktig i en liten del av utvecklingsarbetet. Då han alltid varit väldigt petig med materialet kanske det borde räcka för att understryka att de nya ägarna gjort ett bra jobb.

Lugn i hög fart
Vi testade en cykel som var lackad åt Quick Step-laget, alltså en 2011 års modell. Enligt tillverkaren ska det inte vara någon skillnad på cyklarna till 2012. Specifikationen

är härlig och lite lagom lyxig med komponenter från Campagnolo Record. Det är få cyklar på den svenska marknaden som levereras med Campa nuförtiden. Cykeln säljs 2012 med Shimano Ultegra, Dura Ace eller Campagnolo Chorus. Men vårt testexemplar har alltså Campagnolo Record. Vill man ha Campa Record får man köpa ramen löst och välja en egen specifikation. Hjulen är inte av högprofilstyp utan lite mer neutrala i åkupplevelsen. Det sitter ett par Campagnolo Eurus på testcykeln, hjul som påminner om de Fullcrum som finns i specifikationen 2012. Specifikationen är alltså inte samma som den cykel som finns att köpa 2012. Vi koncentrerar oss därför på cykelns åkegenskaper. Efter att ha anpassat cykeln till mina mått bär det iväg på en första tur. Cyklar från Eddy Merckx har alltid haft en lite egen åkkänsla, det där typiskt italienskt nervösa saknas. Eddys cyklar har alltid varit stabila och med god komfort. Men de har ändå haft en tydlig karaktär. EMX 5 som ändå är en ren tävlingscykel uppfyller förväntningarna på komfort och stabilitet utan att upplevas trög eller flexig. Genom tighta kurvor kan man känna att lite nerv skulle vara önskvärt. Det krävs en del engagemang för att inte understyra. När man vant sig vid cykelns lugna temperament innebär det istället att man tar med sig mer fart både in och ut ur kurvor. EMX 5 är stadig och tillåter en hel del fart utför. Styrningen är, trots tendenserna till understyrning, väldigt precis. Ramens styvhet i kombination med en fin gaffel förmedlar cyklistens rörelser med precision. Att våga släppa styret i hög fart brukar vara ett bra kännetecken på en stabil ram. Det är inga problem att sitta och rota i ryggfickorna när det går riktigt snabbt. När man väl vänjer sig finns det helt klart fördelar med de lugna åkegenskaperna.

Egen eller gammal väg?
Dag två på cykeln kör jag ett Gran Fondo, 150 kilometer och närmare 3500 fallhöjdsmeter. Här får cykeln verkligen bekänna färg. Sadeln från Prologo påminner om sadeln jag sitter på hemma och det mesta på cykeln stämmer med det jag använder till vardags. Det går lätt att känna sig hemma och trivas på EMX 5. Det finns enklare versioner av ramen som har en mer komfortanpas62 cykeltidningen Kadens [02:2012]

cyklar & prylar

| Test: Eddy Merckx EMX 5

sad geometri, den testade cykeln och den finare EMX 7 har Eddys tävlingsgeometri. När man inspekterar ramen noga märker man att Eddy Merckx gått en lite egen väg. När det gäller de senaste trenderna avvaktar de lite och håller kvar vid andra trender. Ett tecken på det är att toppmodellen EMX 7 fortfarande 2012 har integrerad sadelstolpe. Sadelstagen är också rejält tilltagna, de tunna lite modernare stagen hittar vi inte på Eddys ramar. Gaffeln har ett koniskt gaffelrör med större lagerbana nertill. Även när det gäller innovation är tillverkaren alltså precis som geometrin relativt lugn. Några detaljer tyder ändå på en viss framåtanda. Dold vajerdragning och koniskt styrrör är två sådana detaljer. Cykelmärket Eddy Merckx fortsätter alltså att göra fina cyklar även efter att mannen med samma namn slutat äga företaget. EMX 5 är en bra cykel för nästan all sorts landsvägscykling. Vill man ha en lite lättare cykel kan man gå upp en nivå och köpa EMX 7 som enligt tillverkaren är både lättare och styvare. Distributionen i sverige har under ett par år flyttat runt mellan olika företag men verkar nu ha stannat hos Bikesports i Malmö.

”Cyklar från Eddy Merckx har alltid haft en lite egen åkkänsla, det där typiskt italienskt nervösa saknas. Eddys cyklar har alltid varit stabila och med god komfort.”

595 mm 73,1° 72°

412 mm
1014 mm

eddy MerckX eMX 5
Storlekar: 50, 52, 54, 56, 58, 60 Ram: Eddy Merckx EMX 5 Carbon LC Gaffel: Carbon 1K Växelsystem: Shimano Ultegra eller Dura Ace Hjul och Däck: Fulcrum Racing 3 Övriga komponenter: Styre, styrstam och sadelstolpe från FSA. Sadel från Prologo Vikt utan pedaler: Ej tillgängligt Cirkapris: 46 000-60 000 kronor Leverantör: Bikesports, 040-631 57 10, www.eddymerckx.be

cykeltidningen Kadens [02:2012] 63

mm 555

cyklar & prylar

Transportväskor
En bra väska är ett bra sätt att slippa oroa sig för cykeln när man flyger. Vi har kollat in ett par väskor som finns på den svenska marknaden. Kolla så att din cykel passar i väskan. Mjuka väskor fungerar bra för tåg och busstransporter då man hela tiden hanterar sin väska själv.

Evoc Bike Travel Bag
Färgglad väska från Evoc. En mjuk väska som enligt tillverkaren ska skydda cykeln nästan lika mycket som en hård väska. Massor av smarta extrafickor där man kan lägga in pedaler och snabbkopplingar. 8,6 kilo med plats även för stora heldämpade cyklar. Pris: 3395 kronor Leverantör: Ilikebike, 08-22 18 60, www.evocsports.com

Hårt och mjukt från Spectra
Cycleuropes eget komponentmärke har två väskor i sortimentet. Den mjuka väskan kostar 995 kronor Den hårda väskan kostar 2999 kronor Leverantör: Cycleurope, 0340- 860 00, www.cycleurope.se

64 cykeltidningen Kadens [02:2012]

cyklar & prylar

Mjuk väska från PRO
Tillverkad i kraftig nylonväv, och har skumvaddering på sidorna. I botten sitter en plastskiva som skyddar cykeln underifrån och styvar upp väskan. Två invändiga fickor för hjul. Utrustad med axelrem och bärhandtag. Perfekt för till exempel tågtransport inom Sverige. Kan även användas på flyget om man packar/vadderar cykeln ordentligt. Men var försiktig, det är inte helt lätt att få ersättning av flygbolag som skadat en cykel i mjuk väska. Pris: 1179 kronor Leverantör: Shimano nordic, 018-56 16 00, www.shimano-nordic.se

Elite Vaison, hård väska på drygt 16 kilo.
Vill man inte riskera något så har Elite väskan. Rejält vadderad med ett hårt skal som ska klara flera turer genom bagagekrossen på de flesta flygplatser. 16,9 kilo. Pris: 6255 kronor Leverantör: Shimano nordic, 018-56 16 00, www.shimano-nordic.se

cykeltidningen Kadens [02:2012] 65

| Minitester Bar Mitts: Varma händer i alla väder
cyklar & prylar

Vi har testat Bar Mitts för rakt styre, men det finns även en modell för bockstyre. Håll ett öga på Daniel Rytz blogg på kadens. se för ett test av den modellen!

Det här med att bo på nordligare breddgrader medför ju en del bekymmer för oss cyklister som våra kamrater längre söderut inte dras med. Under nästan halva året är det så kallt att vi, bara för att kunna cykla utomhus, klär oss i oändliga lager kläder och utrustar våra cyklar med dubbdäck och skärmar. Jag tillhör den grupp cyklister som har stora problem med att hålla händerna varma under vinterhalvåret. Och jag har testat det mesta. Det enda som hittills funkat för mig är klumpiga tumvantar som förvisso håller värmen, men som å andra sidan är just klumpiga. Med rakt styre funkar de ok men kör man bockstyre är det ett litet äventyr varje gång man ska bromsa eller växla. Och att plocka saker ur ryggfickorna, justera hjälm eller annat är dessutom helt uteslutet med handskar på. Så när det trillade in ett par Bar Mitts på redaktionen var jag inte sen att anmäla mitt intresse för att testa. Vid första anblick ser de ut som gigantiska grytlappar i neopren. Men efter att ha kastat ett öga på monteringsanvisningarna och på under minuten fått på dem på min vintercykel såg de betydligt mer ändamålsen-

liga ut. Trots det var jag en aning skeptisk när jag gav mig ut på en första testrunda. Monterade täcker de nästan hela styret och hela anordningen ser ganska klumpig ut men skenet bedrar och efter bara några minuter har jag vant mig vid utsikten. Eftersom det 5,5 mm tjocka neoprenet är både vind- och vattentätt räcker det med tunna handskar under för att det ska kännas riktigt varmt och behagligt trots 4-5 minusgrader. Det finns gott om utrymme inne i ”mittsen” för att man lätt ska komma åt broms- och växelreglage. Däremot funkar det inte så bra med barends vilket gör att man blir fast i en handposition. Det är lätt att komma i och ur värmarna eftersom det kraftiga materialet gör att de håller sig öppna även när man inte har händerna på styret och med tunna handskar på händerna är det smidigt att plocka fram en välbehövlig bar i slutet av passet. På det stora hela är Bar Mitts en mycket trevlig bekantskap. De är riktigt varma, lätta att få på plats och ger en smidighet som vanliga handskar har svårt att mäta sig med. I minusskålen hamnar det ökade vindfånget som inte bara gör det trögare att trampa men som också gör det lite mer spännande att cykla när det blåser rejäl sidvind. Att cykla utan händer på styret är inget att rekommendera men bortsett från det är Bar Mitts en klockren investering för dig som har tröttnat på att frysa om händerna. dR

+ Du kommer inte att frysa om händerna i ett par Bar Mitts − Vindfånget Pris: 49 euro Leverantör: www.crossladen.de

Testat: Bar Mitts handvärmare

66 cykeltidningen Kadens [02:2012]

| Minitester Silva Sprint Plus
cyklar & prylar

Inte nog med att vi har det kallt här uppe i norr, det är ju mörkt också. Men som tur är finns det ju bot för det också. Så varför begränsa sig till att cykla ute under dygnets ljusa timmar? Mörkercykling tillför helt nya dimensioner till ditt cyklande. Bekanta stigar känns som nya och du hittar nya linjer och utmaningar i den mest hemtama terrängen. Svenska Silva har sina rötter i orienteringssporten och har gjort pannlampor sedan början av 1930-talet. Nu vänder man sig inte längre bara till dem som gillar att springa i skog med karta utan har tagit fram flera modeller riktade till oss cyklister. Vi har testat värstinglampan Sprint Plus. Sprint Plus levereras med lampa, batteripack, huvudfäste och två specifika cykelfästen. Det ena för styret och det andra för att fästa lampan på cykelhjälmen. Både styr- och hjälmfästet är lätta att få på plats men eftersom hjälmfästet har en superstark självhäftande fästkudde på baksidan ska du vara ganska säker på var du vill ha fästet innan du klämmer dit det. Vi valde också att säkra vårt fäste med vanliga buntband för att vara på den säkra sidan (i efterhand kan vi konstatera att det inte var nödvändigt). Vi efterlyser dock ett mer flexibelt hjälmfäste för att lätt kunna flytta lampan mellan hjälmar och för att inte behöva ha kvar fästet på hjälmen även när man inte behöver lampan. Det självhäftande fästet klarar sig bra även när det är rejält kallt. Om vi ska snacka siffror så skickar Sprint Plus med hjälp av 5 stycken LED-lampor ut 1030 Lumen med en räckvidd på upp till 140 meter. Batteritiden på maxeffekt är ca 2,5 timmar och i sparläget räcker det uppladdningsbara batteripacket hela 20 timmar. Men allt handlar inte om ljusstyrka utan att snarare hur man tar tillvara på det ljus man har. Silva kallar sitt ljuskoncept för Intelligent Light. En idé som bygger på en stark ljuskälla riktad rakt fram tillsammans med lite mindre ljusstarka ljuskällor som lyser upp ett större område runtom. Ljusbilden är formad som en avlång Barbapa. Vad det översätts till i verkligheten är en ljusbild som ger en fantastisk upplevelse när det handlar om att cykla i mörker. Styrkemässigt är Sprint Plus mer än tillräcklig och den starka smala ljuskäglan lyser upp allt du har rakt framför dig samtidigt som den ganska breda ljusbil68 cykeltidningen Kadens [02:2012]

den gör att man inte behöver vrida på huvudet för att få en idé om hur det ser ut vid sidan av stigen. Det är till en början lite knepigt att hitta rätt höjd på ljuskäglan beroende på dels terräng och dels hastighet. Kör man snabbt vill man ha den längre fram och är det stökigt vill man se närmare. Men lampan kan tiltas upp och ner i sitt fäste och det dröjer inte länge innan man instinktivt börjar justera lampan vid behov. Vi har kört med lampan på hjälmen i skogen och tycker att det räcker mer än väl. Komplettera med en lampa på styret och det blir som att cykla i dagsljus. För landsvägscykling fungerar det utmärkt med en lampa på styret, tänk då också på att blända av vid möte, så stark är den! Finishen på lampan är i toppklass och allt i paketet andas kvalitet. Priset på Silva Sprint Plus är ca 4 500 kronor vilket är betydligt högre än många av konkurrenterna på marknaden. På senare år har utbudet av belysning blivit bredare samtidigt som priserna sjunkit. Mycket tack vare att postorderlampor från fjärran-östern fått rejält fotfäste i Cykelsverige. Silva känner givetvis av konkurrensen men säger att man inte vill konkurrera på pris utan istället erbjuda sina kunder en bättre produkt med bättre service i alla led. Sammanfattningsvis får Silva Sprint Plus ett mycket gott betyg. Funktions- och ljusmässigt hittar vi inget att klaga på och det enda önskemålet vi har är ett lite vassare hjälmfäste. dR

Testat: Silva Sprint Plus

dessutom är av engångstyp. Pris: 4500 kronor Leverantör: Silva AB, www.silva.se

+ Bra ljusbild och härlig kvalitetskänsla. − Dyr. Begränsande med bara en typ av hjälmfäste som

SPECIALIZED CONCEPT STORE SWEDEN
HOS OSS FÅR DU ALLTID HJÄLP AV CYKLISTER VI HAR KUNSKAPEN, VILJAN OCH PRODUKTERNA SOM KRÄVS

2010 ITU SPRINT WORLD CHAMPION

HOW SWEDE IT IS!

CYKELSPECIALISTEN SICKLA AB SKEPPSMÄKLARGATAN 33 120 69 STOCKHOLM 08-554 444 40
SCS@CYKELSPECIALISTEN.COM WWW.CYKELSPECIALISTEN.COM

LISA NORDEN WON THE 2010 ITU SPRINT WORLD CHAMPIONSHIPS, WITH HELP FROM A CRUSHING BIKE LEG ABOARD HER S-WORKS AMIRA.

cyklar & prylar

| Minitester

Magicshine MJ-872: Ljus für alle
Sportstormarknaden XXL säljer MJ-872-lampan för 1499 kronor. Med jämna mellanrum rear de dessutom ut den. Enligt tillverkaren så ska lampan vräka ut 1600 lumen, det är jättemycket ljus. Om lampan ger så mycket ljus som XXL påstår så är den väldigt prisvärd. Redan innan man testat att cykla med lampan så känns det som ett acceptabelt pris. Lamphuset är fräst i aluminium och känns gediget. Lampan ska klara att översköljas av vatten enligt IP-standarden. Regn ska alltså inte vara något problem. Om vattenskyddet är lika bra på batteripacket framgår inte av den information som finns tillgänglig om lampan. Vi körde ett par rejält blöta turer utan att lampan slocknade. Ljusmängden är alltså enligt Magicshine 1600 lumens, vi har inte verktygen för att mäta ljusmängd. Därför har vi nöjt oss med att utvärdera hur lampan är att cykla med. Själva lamphuset väger 101 gram och batteripaketet 250 gram. Det tar runt 3 timmar att ladda batteriet som är av lithium ion-typ. Att montera lampan tar under minuten om man monterar den på styret. På hjälmen kan det ta lite längre tid då man måste trixa lite för att gömma spännremmarna. Alla detaljer känns smidiga och genomtänkta. Batteripaketet fäster man enkelt runt ramens topprör eller så lägger man det i vätskeryggsäcken. Vi har kört lampan i mörk och teknisk skog, under testperioden använde vi lampan både som pannlampa och styrmonterad. 70 cykeltidningen Kadens [02:2012] Med full effekt hinner man köra lite mindre än 2 timmar. Tillverkaren anger 2 timmar och 12 minuter som batteritid, det stämmer inte riktigt med verkligheten. Om man håller koll på batteriet och slår över till halv effekt så har man däremot en hel del ljustid. Även med halvljus så kan man cykla i krävande terräng. Men det blir lite svårare. Ljusbilden är koncentrerad till en punkt med en hel del restljus runt om kring. Ljusresterna räcker gott till att cykla i all terräng och riktar man den koncentrerade ljuspunkten där man som mest behöver den behöver man inte ändra ljusriktning förrän man kommer ut på en snabbare grusväg. I högre farter vill man flytta fram ljuspunkten en bit. I hemmaskogen på kända och okända stigar kändes det aldrig som att vi hade för lite ljus. I låg fart så riktar man bara lampan mot en punkt ganska nära cykeln. För de pengar som lampan kostar är det svårt att hitta lika mycket ljus. Och efter att ha kört lampan en stor del av hösten och vintern tycker vi också att vi kan lita på den. Att batteritiden avviker från tillverkarens uppgifter är nog en detalj man får acceptera.

Testat: Magicshine MJ-872

+ Prisvärd. Mycket ljus! − Remmarna till hjälmfästet är lite för långa.
Pris: 1499 kronor Leverantör: XXL, www.xxl.se

www.langloppscupen.se

MITSUBISHI MTB CHALLENGE 2012
LÅNGA BILLINGERACET 19 MAJ SKÖVDE LIDA LOOP 10 JUNI STHLM RÄNNESLÄTTSTUREN 1 JULI EKSJÖ MÖRKSUGGEJAKTEN 8 JULI RÄTTVIK ENGELBREKTSTUREN 29 JULI NORBERG FINNMARKSTUREN 26 AUG LUDVIKA BOCKSTENSTUREN 1 SEPT VARBERG

N Ä R ? V A R ? H U R ?

Velodrom
2012 2012

paris-nice
2012 2012

17 19 feb feb
Träningsläger
2012 2012

Världscuptävling i London http://trackworldcup. co.uk/

mars

4 11 mars
2012

LVG: Förra året vann Tony Martin det stora etapploppet från Paris till Nice. Vem ska ta hem segern i år?

gran fondo Val di cecina
LVG: Ett av årets första Gran fondon är en backig historia med start och mål i Cecina, Italien. Den långa banan avverkar 2012 hela 2230 höjdmeter på 130 kilometer. Den som vill spara mars krafterna till senare på säsongen kan med fördel köra en kortare distans på 88 kilometer och 1190 höjdmeter. Loppet heter Granfondo Val di Cecina. http://www.ciclisticacecina.com/

Tirreno-adriaTico
LVG: Tirreno-Adriatico är tävlingen mellan de italienska kustremsorna mars mars och också en av de förberedande racen inför de stora vårklassikerna. Förra årets segrare hette Cadel Evans.
2012

LVG: Var först med att möta våren i Portugal med feb mars Cykeltidningen Kadens. Träningsläger för landsvägscyklister i småtuff terräng.http://www.springtime.se/

25

3

4

7 13

indoor
Danska mästerskapen i indoor cycling går i Bagsvaerd, strax utanför Köpenhamn. Cyklister mars och spinningentuasiaster tävlar inomhus i sprint, berg och halvtimmeskörningar. www.dm-indoorcycling.dk
2012

3

VärldscupTäVlingar xco/dhi
2012 2012

16 18 mars mars

MTB: Världscuptävlingar XCO/DHI i Pietermaritzburg http://www.mtbworldcupsa.co.za/

72 cykeltidningen Kadens [02:2012]

spinn of hope
Indoor: I samarbete mellan Barncancerfonden och gymanläggningar i hela landet mars arrangeras Spinn of hope. Genom att anmäla sig själv eller ett lag till tolv timmars spinning går hela startavgiften på 1 500 kronor oavkortat till Barncancerfonden. Ännu en ideell och svettig satsning med ett hjärtligt syfte. http://www.barncancerfonden.se/Spin-ofhope/
2012

cape epic i sydafrika
MTB: Platserna till Absa Cape Epic i Sydafrika är slut sedan länge. mars april Det här är en åtta dagar lång tävling där deltagarna kör i tvåmannalag. Varje år bjuder arrangören på en ny bana, och loppet går genom såväl skog som över berg, stäpp, vinodlingar och kustlandskap. Totalt ska 781 kilometer och 16300 höjdmeter avverkas en utmaning i hästväg. http://www.cape-epic.com/
2012 2012

Vm på bana i melbourne
Velodrom: VM på bana 2012 går av stapeln april april i Melbourne, Australien. Fem dagar med intensiva tävlingar både för både sprinters och långdistansare. Vi längtar efter att få se Grégory Baugé och hans vita handskar. http://www.2012trackworlds.com.au/
2012 2012

31

25 1

4

8

mer cykel på eurosporT i mars!

5 mars Paris-Nice etapp 2 15:00-16:00 6 mars Paris-Nice etapp 3 15:00-16:00 7 mars Paris-Nice etapp 4 19:00-20:00 7 mars Eurosport 2 Tirreno-Adriatico etapp 1 15:00-16:00 8 mars Paris-Nice etapp 5 14:45-16:15

8 mars Eurosport 2 Tirreno-Adriatico etapp 2 15:00-16:00 9 mars Eurosport 2 Tirreno-Adriatico etapp 3 15:00-16:15 9 mars Paris-Nice etapp 6 20:00-21:00 10 mars Paris-Nice etapp 7 19:00-20:00 10 mars Tirreno-Adriatico etapp 4 20:00-21:00

11 mars Paris-Nice etapp 8 17:45-19:00 11 mars Tirreno-Adriatico etapp 5 20:00-21:00 13 mars Eurosport 2 Tour of Taiwan 18:45-19 19 mars Katalonien runt etapp 1 15:00-16:00 25 mars Criterium International 16:30-17:00

cykeltidningen Kadens [02:2012] 73

Bok: David Byrne Bicycle Diaries

KUL TUR

D

et här är egentligen inte en bok om Cykling. David Byrne är mest känd som frontfigur i bandet Talking Heads. Under turnéer och andra resor har han gjort det till en vana att alltid ta med sig sin vikbara cykel. Mellan sina vanliga åtaganden rullar han ut på cykeln för att upptäcka. Det är det upptäckandet som boken Bicycle Diaries beskriver. Korta berättelser om arkitektur konst eller annat som han upptäcker på sin cykel. Självklart är titeln en lek med Che Guevaras Motorcycle Diaries. Men det är också det enda som de två böckerna har gemensamt. Byrnes bok beskriver på ett bra sätt en upptäckarglädje på cykel och inspirerar till ett bra sätt att upptäcka nya städer. Är man ute efter cykelnördigt detaljerad berättelser är det här fel bok. Boken handlar mest om cykeln som ett verktyg och en vän på vägen till nya upplevelser. Det är välskrivet men ibland lite spretigt. Till en början är det lite svårt att hänga med i Byrnes berättarstil, ändå så fångas man i den lite hackiga berättelsen. Extra roligt är det att läsa tankarna om den aggressiva New York-cyklisten. Byrne bor i New York och cyklar mycket i sin hemstad, han tror att cyklisternas beteende grundar sig i vad de dagligen blir utsatta för i New York-trafiken. Att en lösning för trafiksituationen skulle vara att börja bemöta varandra trevligt. Det låter inte helt omöjligt. Gladast blir man ändå av att cykeln tillskrivs en så pass stor betydelse. Nästan allt som Byrne beskriver har han upplevt tack vare cykeln. Det hade inte funkat att upptäcka städer på samma sätt i en limousine eller till fots. Cykelns fart och de möjligheter som ett lätt och smidigt fordon ger är enligt Byrne unika. Man måste läsa lite mellan raderna för att som cyklist placera cykeln i huvudrollen. Men det går. Jag är beredd att hålla med Byrne om cykelns fantastiska egenskaper. Däremot så tycker jag inte att det här är en bok man ska läsa om man enbart vill läsa om cykling. Upplevelser i flera storstäder runt om i världen beskrivs i boken. Det går med lite fantasi också att använda boken som inspiration inför besök i städerna där David Byrne cyklat. kalle bern

74 cykeltidningen Kadens [02:2012]

Snart är det ljust igen Snart är det ljust igen ta chansen ––upplev mörkret chansen upplev mörkret

Bianchi Cavaria Bianchi Cavaria BCC Edition 2012 BCC Edition 2012 Från 24.995 kr Från 24.995 kr

Silva Sprint Plus Silva kr 4.500Sprint Plus 4.500 kr

Silva X-Trail Plus Silva X-Trail Plus 2.000 kr 2.000 kr

Bianchi Café & Cycles | Norrlandsgatan 20, Stockholm | mån 10-19, lör 11-17, sön stängt. Bianchi Café & Cycles | Norrlandsgatan 20, Stockholm | mån 10-19, lör 11-17, sön stängt.

E P I LOG
text: Joachim Pettersson

Utforska din närmiljö!

E

fter att en mättnad på cykling infunnit sig har jag på senare tid omvärderat mitt sätt att cykla. Istället för att ge mig ut i snålblåsten och köra fyraminuters intervaller för att fullfölja ett träningsprogram, försöker jag njuta mer av att cykla. Som att ibland ta ett stopp mitt i naturen och befinna mig i stillheten, eller fångas av rörelsen och det meditativa som en jämn kadens innebär. Nu har jag tagit ytterligare ett steg mot en cykling som är än mer oplanerad och lustfylld. Det hela började med att jag var ute och cyklade i Stockholms innerstad på min standardcykel. Jag körde igenom kvarter efter kvarter på Östermalm, åkte på vackra gator som Frejagatan, Bragegatan och Eriksbergsgatan. Gator som jag som nyinflyttad, naivt och fattigt cykelbud i mitten av 90-talet trodde att jag inom en snar framtid kunde ha som hemadress. Kombinationen av upptäckarglädje och eufori som den här cyklingen gav ledde till att jag några dagar senare utrustade min cykel med ett par spdpedaler för att ge mig iväg på en längre tur. Jag hamnade snart i Fredhäll och hann cykla många varv i stadsdelen innan jag tog ett stopp på den säreget vackra Snoilskyvägen med sin storslagna utsikt mot Stora Essingen och Alvik. Jag tog mig sedan över till Kristineberg, jag höjde tempot och tränade kurvtagning. Efter cirka 20 minuter hade två stadsdelar avverkats under måttlig puls, men med desto mer intryck från arkitektur, människor i rörelse och tips på fina caféer som exempelvis Bageriet i Fredhäll. Dessutom lärde jag mig hitta i kvarter som jag tidigare känt igen namnen på, men som jag inte sett med egna ögon. Jag fortsatte raskt över till Lilla Essingen, väjde för en råtta stor som kanin, hann med tre varv runt

den lilla holmen inom loppet av åtta minuter och sedan vidare mot den betydligt mer omfångsrika Stora Essingen. Där rullade det på mer smärtfritt med mindre trafik och färre trafikljus. Kuperade smågator i villakvarter, några tvära svängar och sedan ut på en ringled och vidare över en bro för att korsa Mälaren och plötsligt befann jag mig i Alvik. När jag hämtade andan vid Alviks strand slog det mig plötsligt att det var så här jag cyklade i min barndom. Runt i kvarteren, genom parker och skogar med kompisarna under ljumma, ljusa sommarkvällar som aldrig tog slut. Det var också så här jag upptäckt och orienterat mig i städer som Hudiksvall, Uppsala, Linköping och Göteborg som jag tidigare bott i. Ingen buss eller bil hade kunnat ge mig samma överblick eller känsla för dessa städer som cykeln. Att cykla i en urban miljö ger en annan typ av eufori än att cykla på slingriga asfaltsvägar omgärdad av en stilla och mäktig natur. Här finns rörelsen, det händer någonting hela tiden som kräver koncentration och uppmärksamhet. Cyklingen blir till en upptäcktsfärd som berikar, vidgar perspektiven och ger överblick och orientering i en i områden som du kanske bara känner till genom kartan. En timme i stadskvarter eller i bebyggelse och du upplever oändligt mer än vad du gör under samma tidsrymd på landsvägen. Jag rekommenderar den här typen av cykling till dig som behöver variation och inspiration i din träning! Det är en cykling som både fungerar som återhämtning fysiskt såväl som mentalt, men som också ger upphov till reflektion. Bestäm en del av din närmiljö som du vill utforska. Ge dig av och se var färden leder dig!

76 cykeltidningen Kadens [02:2012]

I samarbete med

a-xus.se

SEXDREGA

+
pluggtest.indd 1 2010-12-09 16.22

Italiensk Design!

Nu finns FP Quattro hos KumlaSportCenter. Med reservation för slutförsäljning.

www.cykeltjanst.com

Ord.pris: 35000:Nu: 27 000:-

KumlaSportCenter
Vardagar 11.00-19.00 Lördagar 11.00-16.00 Info@kumlasportcenter.com www.kumlasportcenter.com

www.bikepro.se
Svenskbyggda kolfiberhjul! www.revolver-racing.com

racerdepan.se

www.cykelcentrum.se

78 cykeltidningen Kadens [02:2012]

här hittar du kadens
Adels Cykel & Sport Väpnaregatan 4 393 50 Kalmar Tel: 0480-167 25 www.adelgatans-cykel.se Alrikssons Cykel Svenljungavägen 1 512 77 Sexdrega 0325-62 50 53 www.alrikssonscykel.se Bianchi Café & Cycles Norrlandsgatan 20 111 43 Stockholm 08-611 21 00 bianchicafecycles.com Cykelcentrum Borlänge Stationsgatan 22 784 35 Borlänge Tel: 0243-136 47 www.cykelcentrum.se Cykel City Stockholm Folkungagatan 126 11630 Stockholm Tel: 08-643 73 55 www.cykelcity.se Cykelhuset Fåglum Varberg Birger Svenssons väg 14 432 40 Varberg Tel: 0340-61 10 60 info@cykelhusetvarberg.se Cykel o Fjäll Stora torget 791 71 Falun Tel: 023-63862 www.cykelfjall.se Cykelspecialisten i Stockholm Långholmsgatan 14 117 33 Stockholm Tel: 08-669 13 60 www.cykelspecialisten. com Cykeltjänst Östergatan 44 151 22 Södertälje 08-550 338 67 www.cykeltjanst.com Cykloteket Norra stationsgatan 75-77 113 64 Stockholm Tel: 08-545 493 90 www.cykloteket.se Cykloteket Västberga Västbergavägen 4 126 30 Hägersten Tel: 08-545 493 90 www.cykloteket.se Erland Cykel och Sport Västra Vallgatan 41 432 41 Varberg Tel: 0340-14455 www.erlan.se MC-Center Nässelvägen 4 291 59 Kristianstad Tel: 044-211 713 www.mccenter.se Norra Cykel & Motor Engelbrektsgatan 16-18 702 12 Örebro Tel: 019-611 86 60 www.norracykel.se Racerdepån Odengatan 38 521 41 Falköping Tel: 0515-71 14 30 www.racerdepan.se Sportson i Kalmar Verkstadsgatan 15 392 39 Kalmar Tel: 0480-274 00 www.sportson.se/stores/ kalmar Sävedalens Cykel Göteborgsvägen 46 433 02 Sävedalen 031-26 28 00 www.sportab.se Öster-Cykel Källgatan 7 554 53 Jönköping Tel: 036-71 38 00

SEE YOU IN MOTALA

www.vatternrundan.se

siv med på en inten Häng lg: ch rolig cykelhe o
i Varberg 19–22 april

Sök fler återförsäljare nära dig på www.interpress.se

LÄGR

ET

Blåbären minskar
Stoppa det oansvariga skogsbruket som hotar blåbären i våra södra skogar.
SMS:a MEDLEM till 72 900. (normal SMS-taxa)
Medlemskapet kostar 24 kr/mån Läs mer på naturskyddsforeningen.se

cykelvägar, bo Träna på suveräna ningar gott, gå på föreläs ott , äta ter från våra partoch testa produk du får träna ners.Vi ser till att ssar din nivå, din i grupper som pa ndition bäst. teknik och din ko

Till din hjälp finns engagerande tränare:
> Mattias Reck > Marina Emanuelsson > Camilla Larsson > Anders Olsson

Läs mer på www.vatternrundan.se!
Partners

• Rek. pris 24995:• Fraktfritt inom Sverige.

www.höllvikencykel.se

17995:BIANCHI SEMPRE Ultegra
• Rek. pris 24995:• Fraktfritt inom Sverige.

vårt pris:

www.höllvikencykel.se
DN_mtrldag101202_Naturskyddsf_bjorn.indd 1 10-11-30 10.27.43

18995:-

vårt pris:

cykeltidningen Kadens [02:2012] 79

Tel. 040-45 09 34

Tel. 040-45 09 34

TREK 4.7 Ultegra

Roger Richter reklam Foto: Luca Mara

Garanterat tullfritt
Det finns bara ett sätt att snabbt, billigt och säkert ta sig in till City.

runnersstore.se
Vasagatan 16. 111 20 Stockholm. Tel 08 22 25 50 Baltzarsgatan 31. 211 36 Malmö. Tel 040 12 96 70

N Ä S T A

N U MM E R

Ute 20:e mars

Vårklassikerguide till årets kullerstensinferno

Paris Roubaix – vi följde Van Summerens väg mot segern
paris-b rest-pa ris | Cy i kla rätt n trafike e still! | sitt int

Allt inför vårens långlopp på mountainbike

82 cykeltidningen Kadens [02:2012]

cykeltid ningen kadens anuari | 2012: j ari Cyke –febru
lguiden , så köpe r du ny dy hoj | ed om Cent ralstim | ulantia

A p r. 03 : 12
INTERP

001 näs

705959 7 388058 v 18

RETUR

2012-0

26 2-05 20:

RESS 058

VECKA

,50 | NO SEK 59
ta numme r.indd

7-03

K 69 | EU

RO 6,90 |

Eu aRtNER mEdiap

t roSpor

1

E N FO CC

Ä R T S TT

ER

!

instruktörer – Jonas Bauer vasaloppsinspiratör | fredrik ericsson förBundskapten mtB | emil lindgren | mattias nilsson mangus darvell | Jenny rissveds | anna öHrström | mattias reck | isak strömBerg | david ekHolm | mattHias wengelin m.fl

SU

CykelVasaläger
Torsby 3–6 maj 2012

H ä ng m e d på e t t i nt e ns i vt r olig t cyk elläg er öppet för alla !
Till din hjälp finns Sveriges främsta mtb-cyklister och tränare, som blir dina instruktörer. Du kommer garanterat att bli en bättre terrängcyklist – distansträning, teknikpass, lär dig meka, näringslära, produktinfo av CykelVasans leverantörer/partners, sociala aktiviteter + mycket mer ... Platserna är begränsade, först till kvarn ... Fyra dagar CykelVasaläger med hotell + helpension 3.445:anmäl dig på www.enervit.se

Craft – EnErvit limited edition
Beställ nya supersetet – tröja, byxa, armvärmare och benvärmare från Craft/ Enervit.

CykelVasalägerpris1.295 kr
(ordinarie 1.995 kr) Finns i storlekarna s–xl, unisex. Endast komplett set kan köpas. Levereras på lägret!

Posttidning B

Cykeltidningen Kadens c/o Titeldata 112 86 Stockholm

RACE CARBON
Kompetent landsvägsracer byggd på samma nya kolfiberram som Competition. Shimano 105/Tiagra drivlina och Shimano WHJ-501 hjul. Handbyggs i Göteborg, som alla våra racermodeller. Rek. ca pris: 13.995 kr.

Generalagent Unicykel AB, 031-50 01 10, nishiki.se