nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwe PJJ SEMESTER 2 SESI 2011/2012 (A112 PJJ) rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyu KAE3013 iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg EKSPRESI KREATIVITI

hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjkl KANAK-KANAK zxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn [PANDUAN KERJA KURSUS] mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjk lzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqw

Tugasan 1: Penulisan esei (individu) Tugasan 2: Perancangan aktiviti (individu) Tugasan 3: e-forum Tugasan yang telah lengkap perlu dihantar dalam bentuk soft-copy dan hard-copy kepada Tutor e-Learning bagi kumpulan masing-masing. • Tema • Tajuk aktiviti • Rasional aktiviti . Terdapat 3 (TIGA) tugasan dalam kursus KAE3013. 3. iii. Sila beri perhatian kepada arahan dan pengumuman daripadaTutor e-Learning kumpulan masing-masing dari semasa ke semasa. TUGASAN PECAHAN TUGASAN TUGASAN INDIVIDU 1 SOALAN/ ARAHAN Pilih satu bidang seni kreatif berikut: • Seni lukis • Kraftangan • Drama • Muzik • Tarian Huraikan secara terperinci bagaimana bidang seni kreatif ini dapat menyumbang kepada perkembangan dan pembelajaran kanakkanak serta meningkatkan kesedaran terhadap kepelbagaian budaya di Malaysia. 4. rancang DUA (2) aktiviti kreatif untuk sambutan/majlis tersebut.ARAHAN 1. Berikut adalah beberapa senario yang terdapat di sekolah: • • • • Sambutan Hari Guru Sambutan Hari Kemerdekaan Majlis Perasmian yang dihadiri oleh orang kenamaan Hari Penyampaian Hadiah MARKAH 20 markah TARIKH AKHIR PENERIMAAN 4hb Mei 2012 (Minggu ke-10) TUGASAN INDIVIDU 2 20 markah 4hb Mei 2012 (Minggu ke-10) Berdasarkan mana-mana satu senario di atas. Sila fahami secara mendalam Panduan Kerja Kursus sebelum anda memulakan tugasan. Perancangan anda perlu mengandungi perkara-perkara berikut. iaitu: i. sebagai guru yang bertanggungjawab menguruskan persembahan atau pameran. 2. ii.

20 markah 1 2 3 Kreativiti kanak-kanak adalah semula jadi 5 markah atau boleh dipelajari. Penulisan esei perlu mengandungi sekurang-kurangnya rujukan 4 buah buku ilmiah dan beberapa artikel dari jurnal. Imaginasi: Kesan Bincangkan.5 line iv.• Bilangan pelajar yang terlibat • Durasi aktiviti • Peralatan/bahanbahan/skrip/kostum/setprops/muzik/lirik dan lain-lain yang perlu disediakan • Langkah-langkah perlaksanaan • Bincangkan unsur-unsur kreativiti dan nilai-nilai murni yang dapat dikembangkan dalam aktiviti tersebut. Bincangkan. Jawapan bagi setiap soalan ialah lebih kurang 150 patah perkataan. Font: Times New Roman. positif dan negatif. Forum E-Learning: i. Tugasan yang dihasilkan perlu asli. Panjang esei ialah sekurang-kurangnya 20 halaman (tidak termasuk rujukan dan lampiran). Spacing 1. Saiz 11. Saiz 12/Arial. 5 markah 5 markah 9 March 2012 (Minggu ke-3) 30 March 2012 (Minggu ke-6) 27 April 2012 (Minggu ke-9) 18 Mei 2012 (Minggu ke-12) Kanak-kanak yang kreatif adalah kanakkanak yang pandai menyelesaikan masalah. v. Jawab keempat-empat semua soalan forum dalam ruangan group forum di MyGuru3. Penulisan rujukan perlu ditulis mengikut format APA. ii. FORMAT TUGASAN Tugasan Individu: i. ii. E-FORUM 4 (EMPAT) soalan forum disediakan untuk dibincang secara on-line menerusi laman MyGuru3. 2. iii. Bagaimana kreativiti kanak-kanak boleh dinilai dan digredkan? JUMLAH 4 5 markah 60 1. Adakah anda setuju dengan kenyataan ini. .

4. Sebarang masalah yang timbul sila berhubung dengan Tutor E-learning kumpulan anda. anda digalakkan memberikan respon atau berinteraksi dengan pelajar lain dalam kumpulan anda. Anda perlu mencetak SEMUA jawapan dan respon/interaksi anda di dalam e-forum untuk dimasukkan ke dalam tugasan anda bagi tujuan penilaian. iv. Tarikh akhir penerimaan tugasan secara atas talian dan pos ialah pada 4hb Mei 2012 (Minggu ke-12).iii. Bagi mengelakkan sebarang masalah. Pelajar perlu peka dengan tarikh yang ditentukan dengan merujuk ruangan pengumuman dari semasa ke semasa. Selain daripada memberikan jawapan terhadap soalan forum. Tugasan yang telah lengkap mestilah disusun mengikut susunan: (a) Muka hadapan tugasan(Gunakan format seperti di LAMPIRAN 1) (b) Isi kandungan dan halaman bagi tugasan 1 (Rujuk format dalam LAMPIRAN 2) (c) Tugasan 1 (d) Rujukan (e) Lampiran (jika ada) (f) Isi kandungan dan halaman bagi tugasan 2 (Rujuk format dalam LAMPIRAN 2) (g) Tugasan 2 (h) Rujukan (i) Lampiran (jika ada) (j) Cetakan bagi jawapan dan respon untuk soalan forum Setiap pelajar MESTI memuat naik tugasan masing-masing menerusi tapak penghantaran tugasan mengikut kumpulan masing-masing dalam laman MyGuru3. anda digalakkan menghantar tugasan lebih awal dari tarikh yang ditetapkan. PANDUAN PENYERAHAN TUGASAN 1. 2. Penghantaran yang lewat tidak akan dilayan. 3. . Lawati laman Assingment dan muat naik tugasan mengikut tapak tugasan yang disediakan dalam kumpulan masingmasing.

(0) (18-20) (17-15) (14-12) (11-9) (7-8) (5-6) (3-4) (1-2) . Tiada kesalahan format & bahasa. ada contoh yang baik dan konkrit. Kesalahan format & bahasa melebihi 8 perkara. Menepati format. ada contoh yang konkrit. Kesalahan format & bahasa tidak melebihi 7 perkara. isi di huraikan dan ada contoh. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Kesalahan format melebihi 5 perkara. Tidak lengkap. isi tdak dihuraikan. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. Tiada kesalahan bahasa. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 4 kesalahan). isi tidak mencukupi. isi mencukupi. Idea disusun dengan baik. isi di huraikan dan ada contoh. ada maklumat sokongan dan kesimpulan dibuat dengan baik. Idea tersusun dengan kemas. isi mencukupi. Tiada contoh. isi mencukupi. Menepati format.SKALA PEMARKAHAN KERJA KURSUS Markah TUGASAN INDIVIDU Menepati format penulisan tugsan ilmiah IAITU pengenalan yang menarik. Menepati format. isi dikembangkan dengan baik. Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. kreatif dan kritis. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. isi mencukupi. isi mencukupi. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 3 kesalahan). Kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara). isi di huraikan dan ada contoh. Ada Idea sendiri. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara).isi kandungan dibincangkan dengan mencukupi.membincangkan dengan jelas. Ada idea asli yang bernas. isi di huraikan dan ada contoh. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Idea disusun dengan baik. Ada idea asli yang bernas. isi diolah dan dikembangkan dengan baik. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Idea tersusun dengan kemas. Kesalahan format minima (tidak melebihi 3 perkara) & keslahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkataan). isi mencukupi.

LAMPIRAN PEMARKAHAN TUGASAN 1 TUGASAN 2 E FORUM JUMLAH 1 2 3 RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS KAE3013 EKSPRESI KREATIVITI KANAK-KANAK TAJUK TUGASAN KUMPULAN _________ DISEDIAKAN OLEH NAMA NO. TELEFON NAMA TUTOR E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ . ID NO.

1 2.0 Pendahuluan Topik perbincangan 2.0 5.0 Subtopik Subtopik Topik perbincangan Topik perbincangan Penutup RUJUKAN LAMPIRAN LAMPIRAN 3 .0 4.2 3.LAMPIRAN 2 ISI KANDUNGAN Halaman 1.0 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful