You are on page 1of 4

Georeferentierea hartilor in GIS

Ce este georeferentierea? Harta este o reprezentare in plan, micsorata, conventionala si generalizata a suprafetei terestre, realizata pe principii matematice si la o anumita scara, tinand cont de sfericitatea pamantului. Georeferentierea reprezinta atribuirea de coordonate reale si extensie spatiala, cu scopul de a localiza teritoriul cartat pe suprafata terestra. Aceste coordonate pot fi geografice (latitudine, longitudine) sau rectangulare (metri, feet, mile) in functie de proiectia care se va folosi.

Se repeta acest lucru pentru fiecare colt al hartii. rastere..shp) si harta dorita (in cazul de fata L-35-39) 2. in cazul nostru o harta 1:100000 cu nomenclatura L-35-39. Cu ajutorul optiunii Add control points se da primul punct in coltul de jos stanga al hartii L-35-39. 3. Daca sunt aduse mai multe teme (harti. 8. . shapefile-uri) se alege.Pasi de urmat: 1. la Layer. 4. in cadrul meniului Georeferencing. Se da click dreapta pe bara de meniu putin mai la dreapta de Help > se bifeaza optiunea Georeferencing. iar al doilea punct in coltul de jos stanga al patratului corespunzator hartii. Se bifeaza casuta corespunzatoare hartii L-35-39 cu ajutorul optiunii Select Features 6. Pentru ca punctele sa fie alese cat mai corect. se va mari imaginea colturilor respective cu ajutorul optiunii Zoom in Dupa ce toate punctele au fost georeferentiate se selecteaza Georeferencing > Update georeferencing sau se foloseste optiunea Rectify (un fel de Save as). Pentru a vizualiza harta se apasa optiunea Full Extent 7. Cu ajutorul optiunii Add data se aduce pe rand nomenclatorul georeferentiat in proiectie stereografica (100_000.. ceea ce se doreste a se georeferentia . Pentru a vedea care casuta din nomenclator corespunde hartii L-25-29 se da click dreapta pe tema 100_000 si se bifeaza Label Features 5.

Executaţi clic-dreapta pe harta L-35-39şi alegeţi ultima opţiune Properties. Apăsaţi butonul Edit. Se deschide caseta properties La mijlocul paginii se găseşte informaţia despre georeferenţiere. Proiectarea unei harti În acest moment avem harta cu noile coordonate. ni se permite alegerea metodei de transformare (o lăsăm pe cea implicită) şi ni se permite salvarea noii hărţi în locaţia aleasă de noi şi sub numele ales de noi ( ex Stereo L-35-39 în format TIFF)... Ea nu se afişează. Trebuie să-i asociem un sistem de coordonate. Sa presupunem ca folosim proiectia Stereografica 1970. care momentan nu este definită. Această aplicaţie este un manager de fişiere. Navigaţi în locul în care aţi salvat harta L-35-39. Apăsăm butonul Save şi după câteva secunde harta este rectificată şi salvată pe hard-disc în locaţia precizată de noi. asemănător lui Windows Explorer însă ştie să gestioneze fişierele din care sunt alcătuite hărţile.Apelarea funcţiei Rectify Se deschide o fereastră în care ni se precizează mărimea fiecărui pixel (Cell Size) în unităţile introduse. Se deschide o casetă de unde putem alege dacă vrem . Închideţi ArcMap. Acest lucru se face din aplicaţia ArcCatalog.

În acest moment aveţi harta L-35-39 georeferenţiată. În plus. Veţi vedea că nu mai apare mesajul de avertizare cu privire la sistemul de referinţă. De aici alegem un Sistem de coordonate proiectat > National Grids > Stereo 70 Apăsaţi butonul Add. să importăm unul de la o hartă sau să creăm unul nou. în colţul din dreapta-jos valorile coordonatelor sunt urmate de textul Meters. . Deschideţi ArcMap şi cu butonul Add Data aduceţi-o pe spaţiul de lucru. Închideţi ArcCatalog. Vom alege să selectăm unul.să selectăm un sistem de referinţă. Validaţi apoi cu OK cele două casete deschise. Se deschide o casetă de navigare şi selecţie.