lompat kangkang

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Kemahiran Lompat Kangkang Melaksanakan Pengajaran dan Pembelajaran berdasarkan Rancangan Mengajar Tahun 5 di bawah Tunjang Gimnastik Artistik memfokuskan kepada Pola Pergerakan seperti gerak edar dan putaran. Gerak edar bermaksud pergerakan badan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Putaran pula bermaksud pergerakan memusingkan keseluruhan anggota badan. Dalam kemahiran Gerak edar terdapat 3 bahagian gerakan badan iaitu lompat tegak ke hadapan , gelongsor kaki ke sisi bersilang dan lompat kangkang. Dalam Gimnastik Artistik pola pergerakan Gerak edar di bawah tajuk kemahiran Lompat Kangkang , pelajar-pelajar di dedahkah dengan pendedahan aktiviti berikut : - Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi - Langkah kaki kanan ke hadapan - Rapat kaki kiri pada kaki kanan - Lompat sambil mengangkangkan kedua-dua belah kaki. - Cuba sentuh hujung kaki semasa melakukan layangan. - Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. - Berdiri tegak dengan mendepangkan kedua-dua belah tangan ke atas. 3.1 Kemahiran berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi. Sebelum memulakan larian untuk Pola Gerak Edar Lompat Kangkang pelajar-pelajar perlu memahirkan diri dengan kemahiran berdiri tegak ini supaya mereka dapat memfokuskan penumpuan dan keseimbangan terhadap

3 Kemahiran aktiviti Rapat kaki kiri pada kaki kanan Pelajar perlu memahirkan diri untuk menguasai kemahiran ini supaya tumpuan otot . 3. 4. 3.5 Cuba sentuh hujung kaki semasa melakukan layangan.otot utama yang terlibat contohnya Gasteriod dan Quadreceps dapat memberikan hayunan tenaga untuk membuat lompat kangkang.4 Kemahiran Lompat sambil mengangkangkan keduadua belah kaki. 3.2 Kemahiran Langkah kaki kanan ke hadapan Langkah kaki kanan ke hadapan untuk memulakan Pola Gerak Edar kemahiran Lompat Kangkang memberikan momentum dan kuasa pergerakan kepada pelajar-pelajar supaya mereka dapat melakukan kekuatan gerakan otot dan kuasa hayunan untuk kemahiran Lompat Kangkang ini.1 Ansur maju melalui aktiviti lompat ke hadapan dengan .kemahiran Lompat Kangkang ini.0 Ansur Maju aktiviti Lompat Kangkang Ansur Maju amat penting sebelum aktiviti kemahiran dijalankan untuk memberikan keyakinan kepada pelajarpelajar supaya kemahiran yang diajar dapat dilaksanakan dengan sebaik-baiknya.7 Berdiri tegak dengan mendepangkan kedua-dua belah tangan ke atas. 3. 3.6 Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. 4. 3.

Lompat sambil mengangkangkan kedua-dua belah kaki melepasi gulungan tilam.Kaki lonjak dibawa ke hadapan menyertai kaki bebas . . pelajar akan cuba melompat kangkang melepasi rakannya yang membongkok dan cuba sentuh hujung kaki semasa melakukan layangan.di ayun tinggi ke atas.2 Ansur maju melalui aktiviti lompat ke hadapan dengan pendaratan Dua belah kaki Berdiri tegak . 4.Berdiri tegak .Lonjak kedua-dua belah kaki ke atas .Aktiviti dilakukan dengan mendarat dengan sebelah kaki. . Tangan yang bertentangan dengan kaki yang di angkat.Fasa lonjakan kaki bebas dibawa ke hadapan . .Angkat sebelah kaki.Badan dinaikkan kehadapan .kedua-dua tangan di sisi. Tangan yang bertentangan dengan kaki yang di angkat. .Angkat sebelah kaki. .kedua-dua tangan di sisi.pendaratan Sebelah Kaki . .di ayun tinggi ke atas.Lonjak kedua-dua belah kaki ke atas .2 Ansur Maju Fasa Layangan dan Fasa Pendaratan .Hayun kaki bebas dengan pantas .Aktiviti dilakukan dengan mendarat dengan dua belah kaki 4.Secara berpasangan .Tangan dihayun ke atas cuba sentuh hujung kaki .Lompat sambil mengangkangkan kedua-dua belah kaki melepasi gulungan tilam. .Paha pada posisi horizontal dan kekalkan posisi .

Kedua kaki dibawa ke hadapan dan diluruskan untuk mendarat . .semasa melakukan layangan. Murid pernah melakukan pergerakan gerak edar . Murid pernah melakukan pergerakan gerak edar.Semasa menghala ke kawasan mendarat.Berdiri tegak dengan mendepangkan kedua-dua belah tangan ke atas.Mata pandang ke hadapan 5. lompat tegak ke hadapan dan gelongsor kaki ke sisi bersilang dengan tema dan fasa yang betul 3.0 RINGKASAN MENGAJAR TAHUN 5 2007 Nama sekolah : Sekolah Kebangsaan Seberang Perak Tarikh : 22 Oktober 2007 Hari : Selasa Masa : 07:45-08.15 ( 30 minit ) Tahun : 5 Bilangan Murid : Lelaki =15 Perempuan =16 Umur : + 11 Tahun Tunjang pembelajaran : Kemahiran – Gimnastik Artistik Tajuk : Gimnastik Artistik Kemahiran : 6. 2. . . Murid pernah melakukan lompat tegak ke hadapan dan gelongsor kaki ke sisi bersilang dengan teknik yang betul semasa pembelajaran terdahulu. tangan dihayun ke hadapan dan menghala ke bawah untuk bantu sasaran kaki .1 Pergerakan dalam Gimnastik Artistik Kemahiran yang diajar : Lompat Kangkang Pengetahuan sedia ada 1.

lompat tegak ke hadapan dan gelongsor kaki ke sisi bersilang dengan teknik yang betul. murid dapat : Menyatakan dengan betul tiga dari empat soalan-soalan yang berkaitan dengan Lompat Kangkang AFEKTIF : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran. murid dapat : Melakukan aktiviti pergerakan Lompat Kangkang dengan menggunakan keseluruhan anggota badan pada tahap kemampuan diri pelajar tersebut serta melakukan 3 percubaan Lompat Kangkang dengan teknik yang betul sekurang. Keyakinan dan Kerjasama . murid dapat : Mendisiplinkan diri ketika melakukan aktiviti penilaian kendiri dan mempunyai komitmen yang tinggi terhadap kumpulan ketika melakukan aktiviti berkumpulan. Pengabung jalinan : Bahasa Melayu dan Matematik Nilai-nilai Murni : Keberanian .kurangnya 3 kali KOGNITIF : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran. Objektif Pengajaran dan Pembelajaran : PSIKOMOTOR : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran.

Lari skip 1.2.Lari perlahan dalam kawasan yang di tetapkan.ABM / BBM : Carta Bergambar Lompat Kangkang Skital .3 Lateral flexor stretch ( berpasangan ) . Kurangkan ketegangan.1 Tarik kaki dari belakang.2.1 Memanaskan badan : a. Kurangkan tekanan dan tekan kaki berkenaan dengan kuat dan ulang untuk kaki berikutnya. 1. 1. Gulungan tilam alas dan tali LANGKAH FOKUS PEMBELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Set Induksi 3 minit 1.2. Cuba luruskan kaki tersebut.1 Quadriceps stretch 1. .2. ‘slow jog’ b. kemudian tarik kaki berkenaan sekali lagi dengan lebih kuat.iaitu cuba menegakkan .2 Regangan dan kelonggaran 1. Lakukan prosedur untuk kedua-dua belah kaki.2 Adductor stretch 1.Lari lutut tinggi sambil hayun tangan tinggi.2.2 Luruskan kaki ke sisi badan dan paksakan ke arah lantai dan kekalkan 6 –10 saat. Tolak menentang daya rakan. lakukan 6 –10 saat.

Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi 2.2. Ansur maju Lompat ke hadapan a.badan.3 LANGKAH FOKUS PEMBELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Perkembangan Langkah 1 ( 10 minit ) Memperkenalkan Lompat Kangkang Melalui penggunaan Carta.2. Dua belah kaki Guru memperkenalkan Lompat Kangkang kepada pelajar dengan menggunakan carta berkenaan teknik lompatan dan otot-otot yang terlibat. Sebelah Kaki b.2. . Rapat kaki kiri pada kaki kanan 4. Langkah kaki kanan ke hadapan 3. 1. Lari mengelilingi kawasan 20m x 20m Dalam formasi bulatan 1. lakukan 6-10 saat.1 1. Lompat sambil mengangkangkan keduadua belah kaki.2 1.

Fasa layangan d.Kedudukan kepada menghala ke hadapan. Dagu tinggi . Tangan yang bertentangan dengan kaki yang di angkat. . Mendarat dengan kedua-dua belah kaki.di ayun tinggi ke atas. . 6. .kedua-dua tangan di sisi.Lonjak kedua-dua belah kaki ke atas .Mendarat dengan dua belah kaki Carta Gambar teknik Lompat Kangkang Gulungan Tilam LANGKAH FOKUS PEMBELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Perkembangan Langkah 2 10 minit Ansur Maju : c.Berdiri tegak .Hayun kaki bebas dengan pantas . Fasa Pendaratan 5. Cuba sentuh hujung kaki semasa melakukan layangan.Mendarat dengan sebelah kaki ..Fasa lonjakan kaki bebas dibawa ke hadapan .Angkat sebelah kaki.Paha pada posisi horizontal dan kekalkan posisi .

Kedua kaki dibawa ke hadapan dan diluruskan untuk mendarat . tangan dihayun ke hadapan dan menghala ke bawah untuk bantu sasaran kaki . Gasteriod ii.Semasa menghala ke kawasan mendarat. Quadreceps LANGKAH FOKUS PEMBELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Perkembangan Langkah 3 4 minit Pertandingan Lompat Kangkang ( dengan 2 belah kaki ) Dua kumpulan A dan B Lompatan Kangkang -Pemenang kumpulan dinilai melalui Pendaratan dua belah kaki. .Kaki lonjak dibawa ke hadapan menyertai kaki bebas .Berdiri tegak dengan mendepangkan kedua-dua belah tangan ke atas..Tangan dihayun ke atas cuba sentuh hujung kaki semasa melakukan layangan. berdiri tegak dengan mendepangkan ke dua belah tangan berdasarkan jumlah .Badan dinaikkan kehadapan . .Mata pandang ke hadapan Otot utama yang terlibat : i. Hamstring group & rektus femoris iii.

6 Lateral flexor stretch ( berpasangan) .2.kejayaan ahli kumpulan Penutup 3 minit Menyejukkan badan 1. May 25.5 Adductor stretch 1.html Monday. 2009 .Kurangkan ketegangan.blogspot. . http://mohdnorizwansulaiman. Kurangkan tekanan dan tekan kaki berkenaan dengan kuat dan ulang untuk kaki berikutnya.Tolak menentang daya rakan. lakukan 6 –10 saat.2.2. .4 Quadriceps stretch 1.Luruskan kaki ke sisi badan dan paksakan ke arah lantai dan kekalkan 6 –10 saat. lakukan 6-10 saat. kemudian tarik kaki berkenaan sekali lagi dengan lebih kuat. Lakukan prosedur untuk kedua-dua belah kaki.iaitu cuba menegakkan badan.Tarik kaki dari belakang. Cuba luruskan kaki tersebut.com/2009/05/lompat-kangkang. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful