You are on page 1of 3

SMK TAMAN PELANGI INDAH JOHOR BAHRU UJIAN 2 2010 AMALAN BAHASA MELAYU TINGKATAN PERALIHAN MASA : 1 JAM

NAMA :______________________________ TINGKATAN :____________

Jawab semua soalan yang diberi pada ruangan jawapan yang disediakan. A. Senaraikan dua contoh makanan bagi setiap rasa makanan di bawah. RASA MAKANAN 1. Masin 2. Tawar 3. Manis 4. Masam 5. Pahit 6. Pedas CONTOH MAKANAN

( 12 markah ) B. Padankan pernyataan jenis pengawetan dengan cara pengawetan makanan. JENIS PENGAWETAN 1. Penyejukbekuan 2. Pengasinan 3. Penjerukan 4. Pengetinan CARA PENGAWETAN Proses yang melibatkan pemanasan makanan pada suhu yang tinggi. Proses makanan direndam dalam larutan seperti cuka, garam dan gula. Proses penyejukbekuan makanan pada suhu yang rendah. Proses pengawetan makanan yang menggunakan garam. ( 8 markah )

C. Baca dan fahami teks yang berikut.

jawab soalan yang berikut. Nyatakan aktiviti manusia yang menyebabkan berlakunya kepupusan haiwan dan tumbuhan. . Beberapa jenis haiwan yang diancam kepupusan adalah seperti orang utan. Lengkapkan nama alat muzik tradisional di bawah. Spesies tumbuhan dan hidupan liar turut terjejas akibat penebangan hutan yang tidak dikawal. ( 10 markah ) 1. Berdasarkan teks di atas. Tumbuh-tumbuhan seperti bunga pakma dan pokok periuk kera juga hampir pupus kerana habitatnya dimusnahkan oleh aktiviti manusia. ____________________________________________________________________ ________________________________________________________________(4m) D. Kita perlu melakukan penanaman semula pokok-pokok hutan untuk mengelakkan kejadian hakisan tanah. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _________________________________________________________________(6m) 2. Petroleum Tenaga angin Tenaga hidro Tenaga suria Tenaga gelombang Gas asli Arang batu Uranium SUMBER YANG TIDAK BOLEH DIBAHARUI SUMBER YANG BOLEH DIBAHARUI a) b) c) d) e) f) g) h) ( 8 markah ) E. Senaraikan sumber yang boleh dihabarui dan sumber yang tidak boleh dihaharui. Antara aktiviti itu ialah pembalakan secara berleluasa.Aktiviti manusia mengolah alam secara tidak terkawal menyebabkan pelbagai haiwan dan tumbuhan diancam kepupusan. memelihara kelembapan dan untuk penyerapan karbon dioksida. penerokaan hutan dan pemburuan secara haram. Nyatakan dua hidupan yang diancam kepupusan di Malaysia. burung kenyalang dan tapir.

Disahkan oleh.G D G O P A S E E B E L G S U A ( 12 markah ) Disediakan oleh. Disemak oleh.. Mohamad) ……………………… (En. Normuzliyatul Aniza Bt. Roslee) ………………………………….Elango a/l Naciappan) Ketua Panitia Bahasa Melayu Ketua Bidang Bahasa . (Pn. ………………………… (Cik Liliana Azuar Bt.