APRESIASI SENI

Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun

: : : : : :

Mengenal Kraf Tradisional Lingkaran Tembikar ( Pasu ) Platisin Sarah Nur Suraya binti Yunus 1 IPSI

Bahan yang diguna untuk membuat tembikar ini adalah daripada platisin, ini adalah kerana untuk menggantikan tanah liat yang sukar didapati. Tujuan tajuk tembikar diajar adalah untuk memberi pendedahan tentang kraf tradisional tembikar malaysia kepada murid-murid dan secara tidak langsung akan menyerapkan jati diri dan semangat patriotisma di kalangan murid-murid. Ini adalah kerana persekitaran murid yang tidak memungkinkan mereka mengetahui tentang tembikar kerana persekitaran mereka yang tiada langsung yang membolehkan mereka mengetahui tentang tembikar. Dengan pendedahan ini kraf tembikar tidak akan lenyap oleh perkembangan semasa yang mana tembikar bukanlah satu alatan yang sangat penting dalam penggunaan harian.

APRESIASI SENI

Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun

: : : : : :

Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Corak Dam Kertas Lukisan dan Kertas Warna Mohd Faiz bin Marzuki 2 UIA

Anyaman ini menggunakan kertas lukisan dan kertas warna sebagai media ini adalah kerana agak mudah untuk membuat proses anyaman. Murid memilih warna-warna terang dan kontras ini adalah kerana murid suka menggabungkan pelbagai warna bagi menampakkan corak anyaman. Hasil kerja murid kurang kemas kerana psikomoto murid yang masih perlu latihan menggunting atau memotong bahan. Murid tidak mahir menggunakan alatan seperti gunting. Ini menyebabkan hasil kerja mereka kurang kemas.

Murid menggunakan lidi bagi membina rangka wau. Ini adalah kerana sesuai dengan saiz wau tersebut. . Kerana bentuk wau bulan sering menjadi perlambangan bagi wau. Murid memilih wau bulan ini adalah kerana murid lebih terdedah dengan bentuk wau ini kerana sering melihat bentuk ini dalam promosi atau iklan tentang wau. Murid tidak memasukkan unsur-unsur corak kedalam wau ini kerana masa yang diperuntukkan bagi menghasilkan wau terhad iaitu selama sejam sahaja.APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Mengenal Kraf Tradisional Menggunting dan menampal Wau Kertas dan Lidi Muhaimin bin Sulaiman 3 UIA Wau dipilih bagi tajuk kraf tradisional. Seterusnya murid menggunakan kertas bagi melengkapkan rangka wau.

Oleh sebab itu. Murid cenderung menggunakan warnawarna terang. warna batik Maisarah binti Ghani 4 UM Murid cuba mewarna batik dengan memasukkan unsur ton warna seperti yang sering digunakan oleh pembatik-pembatik canting bagi menimbulkan kepelbagaian warna.APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Mengenal Kraf Tradisional Mewarna Batik Canting Kain yang telah dicanting. corak latar batik yang dipilih kurang menonjolkan motif utama batik. Murid kurang mahir dalam menggunakan pengaruh warna dalam mencorak. . Murid cuba menggunakan campuran warna bagi menghasilkan ton warna pada batik.

Kain yang digunakan adalah kain kapas yang serap warna ini menghasilkan warna corak yang terang dan tidak luntur.APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Mengenal Kraf Tradisional Ikat Celup Batik Pelangi Kain dan Pewarna ( Dye) Mohamad Roshairi bin Zamri 5 UM Murid menggunakan hanya satu warna dalam menghasilkan batik ikat celup. Murid mengikat beberapa bahagian ini menghasilkan cora bulatan. Warna yang dipilih adalah warna merah bagi mendapatkan hasil warna yang cerah dan menarik. Murid menggunakan satu warna untuk menghasilkan pelbagai ton warna dalam corak .

Murid memilih corak huruf bagi membentuk nama dan juga corak tradisional kelarai seperti corak tampok manggis. Ini adalah bertujuan untuk menimbulkan corak yang dihasilkan sewaktu menenun benang tersebut.APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Mengenal Kraf Tradisional Tenunan Pemegang Kunci Benang dan kotak keras Aina Najwa binti Ilias 6 UM Murid menggunakan benang kain bagi membuat pemegang kunci. . Warna yang dipilih adalah warna terang dan kontras.

Penggunaan tapak .APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Membuat Rekaan dan Corak Cappan Corak Bebas Warna dan Kertas Lukisan Mustaqim Bin Yazid 1 IPSI Dalam menghasilkan corak bebas ini murid menggunakan tapak tangan mereka sebagai media utama untuk menghasilkan corak. Corak yang dihasilkan tidak di susun sebaliknya dalam bentuk bebas.

Warna yang digunakan oleh murid ini hanya satu warna sahaja iaitu warna biru. kentang. kentang bawang dan lain-lain yang sesuai. Nama Murid Tahun : : Nuraimi binti Mohd Noor 2 IPSI Murid menggunakan pelepah pisang. APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan : : : : Membuat Rekaan dan Corak Cappan Bunga Kertas lukisan. bawang dan lainlain untuk menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cappan. pelepah pisang. Corakcorak disusun hingga membentuk bunga dan susunan corak tersebut tersusun . water colour.tangan sebagai media telah menghasilkan garis-garis halus yang menarik.

Jalinan yang terdapat pada pelepah pisang menghasilkan kesan yang menarik terhadap cappan yang dihasilkan.dan tidak berselerak. water colour dan lilin Fakhrul Naim Bin Nasarudin 3 UM Hasilan murid ini menggunakan teknik resis iaitu dengan menggunakan lilin murid menitiskan lilin tersebut ke atas kertas lukisan dan . Warna yang dipilih adalah warna kontras iaitu biru dan oren. APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Membuat Rekaan dan Corak Resis Titisan Lilin Kertas lukisan.

water colour dan kertas lukisan Humairah Shahirah binti Nasarudin 4 UKM . hitam dan lain-lain lagi.kemudian disapukan warna. Proses ini diulang beberapa kali bagi mendapatkan pelbagai warna dalam bentuk titisan. Dalam proses ini murid memilih dari warna lutsinar sebagai warna pertama dan diakhiri dengan warna legap seperti warna biru. APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Membuat Rekaan dan Corak Menarik Benang. Murid juga menggabungkan teknik titisan warna hingga menghasilkan satu kesan yang menarik pada warna yang dititis tersebut. Kad ucapan Benang.

Murid menggunakan water colour bagi menghasilkan teknik ini kerana warna seperti pensel adalah sangat tidak sesuai dengan teknik ini. dimana benang ini terlebih dahulu dicelupkan dengan warna yang dipilih setelah itu benang tersebut diletakkan di atas kertas lukisan dengan pelbagai bentuk kemudian dilapiskan lagi dengan sehelai kertas dan ditarik benang tersebut dengan itu terhasillah satu corak yang menari. Hasil daripada tarikkan benang telah menghasilkan campuran warna yang menarik.Murid menghasilkan corak ini dengan menggunakan teknik tarik benang. Warna yang digunakan adalah warna terang. APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan : : : : Membuat Rekaan Corak Filiografi Corak Benang dan kertas keras Gunting Bunga .

APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid : : : : : Membuat Rekaan dan Corak Lipatan dan Guntingan Corak Kertas warna Nurul Alia binti Majid . Garisan-garisan ini seterusnya akan menghasilkan corak yang sangat menarik. Garisan yang dibuat secara berulang kali telah menghasilkan satu jalinan yang menarik.Nama Murid Tahun : : Nurul Wardah binti Asri 5 UM Murid menggunakan benang dan kotak keras bagi menghasilkan filiografi. Corak ini lebih kepada bermain dengan garis yang mana akhirnya menghasilkan satu corak yang menarik. Murid memilih kertas keras yang berwarna hitam ini adalah bertujuan untuk menimbulkan garisan-garisan yang yang dihasilkan oleh benang yang menggunakan warna cerah.

Namun corak yang menggunakan teknik guntingan ini adalah dalam bentuk simetri. APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk : : : Menggambar Lukisan Berkelah Bersama Keluarga . Namun corak yang dihasilkan murid kurang keseragamannya kerana murid kurang mahir dalam menggunting.Tahun : 6 UM Murid menghasilkan corak mengunakan teknik lipatan dan guntingan. Murid menggunting kertas warna bagi menghasilkan corak dan seterusnya menyusun hasil guntingan tersebut dalam susunan berselang seli bagi menghasilkan satu corak yang menarik. Murid menggunakan kertas warna yang berwarna terang serta berkilat bagi menghasilkan kesan yang menarik bagi corak tersebut.

Pengalaman murid tentang aktiviti ini kurang menyebabkan hasilan catannya agak terhad dan idea tidak berkembang bagi menimbulkan situasi yang menarik. APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk : : : Menggambar Tiupan Alam Kita . Bentuk figura yang dihasilkan lebih kepada bentuk mudah. Murid ini tidak menguasai penggunaan perspektif dalam catan. Penggunaan ruang juga tiada yang mana objek yang dilukis kelihatan sama saiz dalam semua kedudukan.Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : Kertas lukisan dan warna Mohamad Aidil bin Kamarudin 1 IPSI Murid menghasilkan catan yang bertajuk Berkelah Bersama Keluarga. Kebanyakkan warna yang digunkan lebih kepada warna alam semulajadi.

Garisan yang dihasilkan melalui teknik tiupan adalah harmoni dan sesuai dengan tema. Warna-warna yang digunakan adalah warna-warna alam seperti. murid menggunakan teknik tiupan dan digabungkan dengan teknik lipat dan gunting. Teknik tiupan menghasilkan satu suasana dan terdapat konsep ruang di dalam lukisan ini.Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : Kertas lukisan. APRESIASI SENI . warna dan straw Sharifah Nur Amalia binti Syed Hassan 2 IPSI Dalam menggambar. hijau coklat dan biru.

Warna yang digunakan adalah warna sejuk dan warna panas. Ini adalah kerana murid kurang berminat terhadap mata pelajaran pendidikan seni. APRESIASI SENI . Namun lukisan yang dihasilkan oleh murid kurang kemas. Di samping itu tiada galakkan dari keluarga. Murid menggunakan kertas warna sebagai bahan utama bagi menghasilkan lukisan ini.Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Menggambar Kolaj Rama-Rama Kertas lukisan dan warna Mohamad Shafik bin Awal 3 UKM Murid menghasilkan lukisan ini dengan menggunakan teknik kolaj.

APRESIASI SENI .Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Menggambar Gurisan Taman Bungaku Kertas lukisan dan warna Nurul Aini binti Junaidi 4 UM Bagi menghasilkan lukisan ini murid menggunakan teknik gurisan. Teknik ini menggunakan bahan daripada oil pastel. kuning. Murid mempelbagaikan jalinan dan garisan di dalam lukisan yang dihasilkan bagi mewujudkan kepelbagaian supaya lukisan tidak nampak bosan. Warna-warna yang dipilih bagi menghasilkan lukisan ini adalah terdiri daripada warna merah. biru dan oren serta warna terakhir yang digunakan adalah warna legap itu warna hitam yang berperanan untuk menimbulkan garisan-garisan yang dibuat.

Bentuk bulat yang dihasilkan dari sambungan tiub getah adalah seimbang dan bulatan yang sempurna dengan ini ia amat sesuai dijadikan gelang. . minyak masak dan tiub getah. Malahan bahan ini boleh di jadikan sebagai cenderahati atau boleh dijual kerana ianya sangat menarik. kain perca dan minyak masak Nurul Sakinah binti Johari 1 UIA Murid membuat gelang daripada bahan seperti kain perca. Corak dan warna yang dihasilkan adalah bergantung kepada warna kain perca.Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Membentuk dan Membuat Binaan Guntingan Perhiasan diri Tiub getah.

APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan dll Nama Murid Tahun : : : : : : Membentuk dan Membuat Binaan Menggunting dan Menyusun Diorama Kertas pasir hitam. daun kering dan lain-lain lagi. ranting kering. Susun atur dalam pelbagai arah dan bentuk akan menimbulkan kesan yang menarik dan tidak membosankan. gam. . Manakala bagi menghasilkan diorama yang menarik murid menggunakan kertas pasir yang berwarna hitam bagi menimbulkan gambar-gambar ikan yang berwarna cerah. Murid menggunakan pelbagai bentuk ikan agar tidak menimbulkan kebosanan disamping menggabungkan pelbagai warna supaya menarik. Bagi menjadikan bahan ini semakin menarik murid menggunakan bahan-bahan daripada alam semulajadai seperti pasir. tali dan gambar ikan Anis Nadiah binti Khalid 2 UPSI Bagi membentuk satu binaan yang menarik tentang suasana di dasar laut murid telah menggunakan pelbagai bahan.

APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Membentuk dan Membuat Binaan Lipatan Beg Kertas Kertas lukisan. Penggunaan teknik resis sebagai corak hiasan bagi beg kertas tersebut menjadikan beg kertas tersebut sangat menarik. Murid mengaplikasikan teknik resis bagi menghasilkan corak seterusnya dibentuk menjadi dimensi baru yang lain iaitu beg kertas yang berfungsi. gam dan tali Mohamad Syahir bin Abdullah 3 UPSI Beg kertas ini dihasilkan menggunakan teknik lipatan. Bahan-bahan yang digunakan ialah kertas dan gam serta tali. Warna yang dipilih adalah warna sejuk. . Murid ini menggabungkan teknik resis pada kertas untuk membuat beg kertas.

Dalam membuat patung ini murid menggabung teknik menjalin iaitu mendandan tali tersebut bagi membentuk kaki anak patung. Warna yang dipilih adalah warna coklat ini adalah kerana pemilihan warna adalah terhad.APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Membentuk dan Membuat Binaan Ikatan Anak Patung Tali benang bulu kambing Nurul Nadiah binti Rashid 4 UPSI Murid menghasilkan anak patung menggunakan bahan daripada tali benang bulu kambing. . Bergantung kepada bahan yang diperolehi. Tali yang berwarna terang digunakan bagi mendapatkan kesan yang menarik pada anak patung tersebut.

Warna yang dipilih adalah warna terang. Ianya berbentuk simetri. .APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Membentuk dan Membuat Binaan Origami Rama-rama Kertas warna Nurul Jannah binti Rohizan 5 UPSI Bentuk rama-rama ini dihasilkan dengan menggunakan teknik origami. Dalam menghasilkan origami ini memerlukan murid melipat dengan betul dan tepat bagi mendapatkan hasil yang kemas. Bentuk yang dihasilkan adalah lebih kepada berbentuk geometri iaitu bersudut.

Murid menghasilkan topeng ini dalam bentuk simetri dan warna yang dipilih adalah warna sejuk dan panas bagi menjadikan topeng ini sangat menarik. gam dan tali Shamimi binti Sulaiman 6 UPSI Murid menghasilkan topeng dengan menggunakan kertas kad manila. Topeng yang dihasilkan oleh murid adalah topeng mudah. Bagi menambahkan kelainan kepada topeng ini murid membuat topeng ini kepada 2 lapisan dan menambah hiasan supaya kelihatan menarik. .APRESIASI SENI Bidang Teknik Tajuk Bahan dan Alatan Nama Murid Tahun : : : : : : Membentuk dan Membuat Binaan Guntingan Topeng Kertas lukisan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful