ISI KANDUNGAN

BAB
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

PERKARA
Pengenalan Ringkasan Eksekutif Latarbelakang Syarikat Latarbelakang Pemilik Syarikat Latarbelakang Pengurusan Syarikat Rancangan Pentadbiran Rancangan Operasi Pengurusan Umum Pemakanan Rancangan Operasi Sistem Pemeliharaan Ternakan Pengurusan Terperinci Rancangan Pemasaran Modal Permulaan Kesipmulan Penutup

Kundur Farm , Lot 588, Jalan Pilin Kundur Tengah, 74100 Pedas Negeri Sembilan

PENGENALAN
Kundur Farm (KF) (001775665-V) adalah sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan ternakan lembu secara fidlot sepenuhnya dan membekalkan daging segar terus dari ladang kepada pengguna.

Mula beroperasi pada September 2008, KF telah membekalkan lembu hidup kepada penternak-penternak kecil di sekitar Ngeri Sembilan, Selangor, Melaka dan Johor. Pada masa ini KF membekalkan daging segar kepada peniaga-peniaga daging di sekitar Selangor, Melaka dan Kuala Lumpur. KF juga menawarkan perkhidmatan ‘service’ sembelih dan proses pemotongan daging dan tulang dan juga penghantaran secara percuma kepada pelanggan yang datang membeli lembu di ladang. Perkhidmatan sembelihan untuk “korban dan Akikah” pun ada disediakan di sini. Tinja ternakan diproses manjadi baja yang bermutu tinggi. Baja ini dibungkus dengan jenama Kundur Farm Organik dan dipasarkan ke kedai-kedai bunga dan tapak-tapak semaian disamping memenuhi tempahan daripada pengusahapengusaha ladang kelapa sawit di sekitar kawasan tempatan. Objektif utama pihak syarikat adalah untuk mengeluarkan lembu yang berkualiti bagi pasaran tempatan disamping memenuhi permintaan daging segar halal yang semakin mendapat sambutan baik dari semua lapisan masyarakat. Lembu yang di import dari Thailand dianggarkan berat diantara 200 kilogram hingga 600 kilogram dibawa masuk ke Malaysia melalui Kelantan dan di kuarintin di Rantau Panjang selama dua minggu bagi menjalankan pemeriksaan kesihatan

Kundur Farm , Lot 588, Jalan Pilin Kundur Tengah, 74100 Pedas Negeri Sembilan

rusa dan kambing di mana produk-produk ini akan dibeli dari pengusaha-pengusaha kecil tempatan. penyembelihan. dengan anggaran 50 ekor ternakan setiap bulan. murtabak dan lain-lain dengan menggunakan daging yang berkualiti tinggi. ia juga meliputi jualan itik. pemprosesan baja dan jualan daging segar. KF juga akan membuka kedai daging segar dan produk makanan segera dan beku. Latihan yang berbentuk praktikal sedang dirangka bagi menarik minat khususnya belia dan siswazah menganggur. meatball. KF bercadang untuk mewujudkan pusat latihan ternakan lembu fidlot yang boleh melatih belia dan siswazah menganggur. Kundur Farm . ayam kampung. Sebanyak 300 sehingga 600 ekor lembu akan dipelihara secara fidlot setiap tahun. Latihan termasuk pengurusan landang fidlot. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Pada peringkat awal projek sebanyak 50 ekor lembu daging (feeder) dipelihara. Jalan Pilin Kundur Tengah. Lot 588.dan suntikan ubat pencegah penyakit bagi mengelakkan daripada penyebaran virus penyakit yang tidak diingini. Kedai daging tersebut tidak hanya tertumpu kepada jualan daging segar. Antara produk makanan adalah burger.

Status / Saiz Projek : Terdapat 200 ekor lembu pelbagai saiz dan berat yg sedia untuk disembelih & boleh dipelihara utk pembiakkan dari baka Brahman. 10. Negeri Sembilan 5. Selangor. Jenis Perniagaan : Penternakan ternakan lembu secara fidlot dan memasarkan hasil ternakan.BrahmanCross 6. Lokasi Projek : Lot 588. Bidang Usaha : Penternakan 3. 9. berpengalaman dan berkemahiran tinggi dalam bidang mereka. 8. 7. ternakan hidup dan tinja/baja kompos. kenduri. Kundur Farm . Jalan Pilin Kundur Hilir. Peluang : Tapak projek berpotensi kerana ia bebas dari persaingan serta mempunyai sistem perhubungan yang baik serta mempunyai bekalan elektrik. Lot 588. 11. Melaka dan Johor di samping pembekalan lembu hidup untuk peliharaan. Pentadbiran : Syarikat mempunyai tenaga kerja yang mencukupi. Produk : Daging. korban dan akikah. Masa Depan : Dari analisis yang dibuat. 74100 Pedas Negeri Sembilan . syarikat mempunyai masa depan yang baik dan berpotensi untuk dimajukan. 4.RINGKASAN EKSEKUTIF 1.KK Cross. Nama Syarikat : Kundur Farm (KF) 2. Perancangan : Membeli dan menambah bilangan lembu untuk digemukkan disamping pembekalan kepada pelanggan tetap yang telah membuat tempahan. 71400 Pedas. Pemasaran : Membekal kepada penjual daging segar di Kuala Lupur. Jalan Pilin Kundur Tengah.

/Fax No. Nilai Spring Villa. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Negeri Sembilan Lot 588. Akaun Semasa 505103002639 Nilai. Jalan Pilin Kundur Tengah. Jalan BBN 8/78. Negeri Sembilan Alamat Ladang No. 71400 Pedas.LATAR BELAKANG SYARIKAT Nama perniagaan Alamat berdaftar : : Kundur Farm PT 41191. Pendaftaran : : : Tarikh pendaftaran : Status Perniagaan : Jenis Perniagaan : Kundur Farm . Tel. Akaun Cawangan : : : : Malayan Bank Bhd. Jalan Pilin Kundor Hilir. Negeri Sembilan 019 3460006 (nombor operasi semasa) 001775665 – V 20 Jun 2008 Pemilikan Tunggal 1) Menjual ternakan hidup (lembu daging) 2) Mengeluar dan menjual baja kompos Bank Berurusan Jenis Akaun No. Lot 588. 71800 Nilai.

Jalan Pilin Kundur Hilir 71400 Pedas. Lot 588. Jalan Pilin Kundur Tengah. : Lihat pelan di dalam lampiran No. Negeri Sembilan : 17 ekar : 10% kawasan landai. Telefon Taraf Perkahwinan Kemahiran Kedudukan tapak projek Keluasan Tapak Topografi Tapak Plan projek Kundur Farm .LATAR BELAKANG PEMILIK SYARIKAT Nama Penuh No. 80% kawasan bukit. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Negeri Sembilan : 019 3333 777 : Bujang : Pengurusan perniagaan : Lot 588. Kad Pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Alamat Tetap : Megawati Bt Tan Sri Mohd Isa : 810317-05-5048 : 17 Mac 1981 : 28 Tahun : Wanita : PT 4119 Jalan BBN 8/78 Nilai Spring Villa 71800 Nilai.

potongan daging untuk jualan dan pengurusan ternakan ruminan. Kad Pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Jawatan Kemahiran & Pengalaman Nama Penuh No.LATARBELAKANG PENGURUSAN SYARIKAT Nama Penuh No. Lot 588. Jalan Pilin Kundur Tengah. menjadi tenaga pengajar bagi latihan ternakan fidlot. Kad Pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Jawatan Kelulusan & Kemahiran Kundur Farm . 74100 Pedas Negeri Sembilan . Australia) Kursus memulakan perniagaan kedai daging secara komersil (2009) Kursus Asas Penternakan (HS Nada) (2009) Nama Penuh No. Kad Pengenalan Tarikh Lahir Umur Jantina Jawatan Kelulusan & Kemahiran : Mohd Rosman Che Soh : 810107-03-5743 : 07 Januari 1981 : 28 Tahun : Lelaki : Pengurus Besar : Ijazah Kepujian Teknologi Maklumat (UNITAR) Kursus Pembentukan Usahawan MARA (2003) Kursus Latihan Sangkut (Ternakan Fidlot) (2008) Kursus Asas Penternakan (HS Nada) (2008) : Mohd Radzi Yahya : 690910-02-5161 : 10 September 1969 : 39 tahun : Lelaki : Pengurus Operasi : Pengalaman dalam ternakan ruminan selama 20 tahun. : Mohd Razzi Zailan : 860810-23-5339 : 10 Ogos 1986 : 23 Tahun : Lelaki : Pengurus Jualan & Pemasaran : Diploma Pengurusan dan Pemasaran (Curtin University.

RANCANGAN PENTADBIRAN Pengurus Besar (Mohd Rosman Che Soh) Jualan (Mohd Razzi Zailan) Pentadbiran (Megawati) Operasi (Md. Operasi/Ladang • Memastikan ternakan sentiasa berada • • • • • • • dalam keadaan sihat Mendapatkan bekalan bermutu Memastikan bekalan makanan mencukupi Menguruskan penyembelihan ternakan Menguruskan proses baja dar najis ternakan Menguruskan kebun buah-buahan dan ladang secara amnya Arif dalam mengendalikan ternakan Sijil sembelihan yang diiktiraf Jabatan Agama Islam Negeri Kundur Farm .elaun. Jabatan Pentadbiran Tugas-tugas • Menguruskan kewangan syarikat • Memastikan pentadbiran syarikat dan kakitangan berjalan lancer • Mengurusjan kebajikan pekerja (latihan. Jalan Pilin Kundur Tengah. Lot 588. Radzi Yahya) Pekerja Jualan (3 Orang) Kerani Am (1 orang) Carta Organisasi Kundur Farm Pekerja Ladang (1 orang) Bidang Tugas Setiap Jabatan Bil 1. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Jualan & Pemasaran • • Bahagian dan keratan daging Lessen memandu • 3. perubatan dll) • • • Mencari peluang perniagaan Memasarkan produk terus kepada pelanggan Membuat promosi dan pengiklanan produk Mengenalpasti terminal jualan yang berpotensi dan berdaya maju Kemahiran • Mengendalikan komputer • Sistem fail 2.

qurban dan lain-lain • Juala Karkas-membekalkan daging kepada peniagapeniaga pasar. kedai runcit dan pemborong • Jualan Masakan.untuk permintaan kenduri-kendara • Jualan Baja Organik-membekalkan dan memasarkan ke kedai-kedai bunga dan tapak semaian • Jualan Kulit-membekal dan memasarkan kepada pengusaha kulit Kundur Farm . Lot 588.RANCANGAN OPERASI 1. Carta Aliran Proses Belian Baka Lembu • Ternakan untuk dibeli dikenal pasti dari pembekal • Permeriksaan kesihatan dan suntikan vaksin oleh Jabatan Veterinar • Memproses permit Ternakan masuk • Ternakan di tag sebagai pengenalan dan direkodkan • Permeriksaan visual untuk memastikan tiada kecederaan atau kecacatan pada ternakan yang diterima • Ternakan dimasukkan ke kandang megikut purata berat Ternakan di kandang • Ternakan diberi makan dan minum secukupnya untuk digemukkan • Memastikan ternakan sihat dan bebas dari wabak penyakit Jualan • Jualan Hidup-membekalkan kepada penternak lain dan juga untuk tujuan akiaqh. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Jalan Pilin Kundur Tengah.

lembu tersebut akan dijual. Sumber Input Ladang Ladang ini akan memperolehi sumber makanan dari kawasan sekitar dan bandar yang berhampiran.50 dengan anggaran berat 250 300 kg. Syarikat Lazuli Sdn Bhd. Untuk menjamin bekalan yang berterusan. Hampas Kelapa Sawit (PKC) Pembekal yang dikenal pasti adalah:a. rumput serta daun pelepah sawit yang dicincang untuk digemukkan. Vitamin Dan Ubat-ubatan Pembekal yang dikenal pasti adalah:a. Setelah digemukkan selama 2 bulan dengan berat purata 280 –300kg. Anak lembu baka kedah-kelantan (kk) dan Brahman Cross kacukan berumur 2 tahun ke atas(anggaran berat 180 kg) dan dipelihara selama 2 bulan dan dipasarkan pada harga sekitar RM6. diberi makan PKC (palm kernel cake) dan campuran sisa pertanian. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Lot 588. Jabatan Perkhidmatan Haiwan Daerah. Projek telah dimulakan dengan kapisiti sebanyak 30 ekor lembu sepusingan selama 2 bulan dan ianya dibuat sebanyak 4 pusingan setahun. Bukit Minyak Pulau Pinang.50 – RM8. Syarikat-syarikat ini berupaya membekalkan makanan mengikut kuantiti yang diperlukan. Kundur Farm . Kelana Jaya. Jalan Pilin Kundur Tengah. Syarikat-syarikat Swasta.anak lembu akan dibeli dari pembekal swasta dan pemborong. Hasbin Jaya Sdn. Kilang Sawit Felda Pasir Gudang. Selangor b. Johor c. b.Pengurusan Umum Syarikat Kundur Farm menjalankan penternakan secara fidlot.Bhd. lembu akan dikurung sepenuh masa. Menurut sistem ini.

Diimport dari Thailand dan Indonesia Sumber khidmat nasihat dan perkhidmatan veterinary Pengusaha akan mendapat khidmat nasihat dari Jabatan Perkhidmatan Vetrinar daerah Rembau dan Seremban . Khidmat nasihat pemakanan d. Kundur Farm . b. Maju Ternak Sdn. Khidmat kawalan mutu ternakan Sumber kemudahan Kemudahan infrastruktur tidak menjadi masalah kerana kedudukan lokasi projek yang berdekatan dengan jalan besar. Pembekal-pembekal ternakan adalah seperti : i. Kemudahan elektrik dan air disambung terus daripada bekalan yang ada. iv. Perkhidmatan rawatan ternakan c. walau bagaimanapun pembelian generator akan dipertimbangkan pada masa akan datang. NZ Ternak Edar Marketing ii. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Bhd iii. Diantara khidmat nasihat dan perkhidmatan yang diperlukan adalah:a.Bhd. Urusfolio Sdn. Lot 588.Sumber Ternakan Bekalan ternakan akan diperolehi dari agensi kerajaan dan swasta serta dari penternak tempatan. Jalan Pilin Kundur Tengah. Khidmat nasihat dan bimbingan.

Kulit jagung iii. Rumput Napier iv. PKC v. Untuk tujuan ini rumput ‘napier’ sudah pun ditanam 2 ekar. Kundur Farm .PEMAKANAN Makanan Utama Ransuman makanan daripada bahan terbuang seperti: i. rumput juga akan diberikan bagi membekalkan serat. Jalan Pilin Kundur Tengah. Sisa buah-buahan Pembangunan Pastura Selain daripada pemberian makanan ransuman. Hampas soya ii. Lot 588. Tambahan Pelepah kelapa sawit yang dicincang dan sisa buah-buahan yang diambil dari penjual buah. 74100 Pedas Negeri Sembilan .

74100 Pedas Negeri Sembilan .50 – RM 8. Umur: > 2 tahun Berat awal: 200 kg Penternakan secara fidlot di lading Kundur Farm selama 2 bulan sehingga mencapai berat purata 300 kg Ternakan dijual kepada individu atau syarikat yang berminat pada harga RM 7. Lot 588. Carta Alir Ternakan Anak lembu dari luar ladang.Rancangan Operasi sistem pemeliharaan ternakan. Jalan Pilin Kundur Tengah.50 sekilogram Kundur Farm .

Lot 588. sasaran berat hidup yang sesuai untuk pasaran serta keadaan kewangan. Pembersihan kandang dilakukan dengan menggunakan scraper untuk mengurangkan sisa cecair yang keluar mengalir ke dalam kolam takungan. Najis di dalam kandang perlu dibersihkan. iaitu bilangan lembu yang dipelihara.Pengurusan Terperinci Pengurusan yang baik dan cekap merupakan kunci kejayaan terhadap projek fidlot. Pengasingan sisa pepejal pada peringkat awal akan mengurangkan penggunaan air sekaligus mengurangkan beban takungan sisa. Kundur Farm . Pengurusan Makanan Pengurusan makanan melibatkan pengawasan stok makanan. bekalan dan makanan. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Kandang yang bersih akan meningkatkan prestasi ternakan. Keperluan pengurusan asas bagi kebanyakan fidlot merangkumi pengurusan kandang dan kawasan penyediaan dan pemberian makanan. jangka masa penggemukan. mengurangkan bau dan meningkatkan imej syarikat. Bekalan bahan-bahan makanan ternakan yang dibeli ataupun yang didapati secara percuma (misalnya bahan-bahan sampingan pertanian tempatan) perlulah diketahui kandungan nutrien supaya maklumat ini boleh digunakan untuk merumus makanan campuran untuk ternakan fidlot. baka dan jantina lembu. Tinja ternakan akan dikumpulkan untuk diproses sebagai baja kompos. Tanggungjawab utama pengusaha fidlot ialah menyediakan makanan yang segar dan berkualiti mengikut keperluan ternakan dengan kos yang minima. malah akan menggalakkan pembiakan parasit. kebersihan stor makanan dan tempat penyediaan makanan. Pengurusan kandang dan kawasan fidlot Kebersihan dan keadaan kandang kurungan serta kawasan sekelilingnya hendaklah dititikberatkan. pengawasan mutu makanan dan penyediaan makanan ternakan. Jalan Pilin Kundur Tengah. serta penjagaan ternakan. Pengurusan fidlot bergantung kepada beberapa faktor. Baja kompos akan digunakan untuk membaja kawasan pastura. Kawalan Sisa Dari Ladang Kawalan sisa dari ladang akan menggunakan sistem kolam. umur. Najis-najis berlonggok di dalam kandang bukan sahaja akan menyebabkan ternakan tidak selesa.

Oleh itu. berat badan. Pengurusan Ternakan Sekiranya pengurusan kandang dan makanan dilakukan dengan betul. Makanan yang bermutu rendah dan penyediaan makanan yang tidak betul boleh menyebabkan prestasi ternakan menurun. Maklumat ini perlulah dikumpul dan dibuat ringkasan samada sebulan ataupun tiga bulan sekali bagi memudahkan pengusaha atau pihak pengurusan membuat keputusan terhadap jenis baka. Lot 588. berat badan lembu semasa. Takung air juga hendaklah dibersihkan sekurang-kurangnya seminggu sekali supaya air minum sentiasa bersih. Rekod-rekod tentang pengambilan makanan oleh ternakan perlu diambil untuk menentu dan menyelaraskan prestasi ternakan yang dipelihara. latar belakang dan jantina ternakan yang digunakan untuk program fidlot pada masa hadapan. pengurusan ternakan akan menjadi lebih mudah. Kesemua kerja ini perlu dijalankan untuk menentukan keselesaan ternakan agar prestasi yang optimum diperolehi. 74100 Pedas Negeri Sembilan . Selain dari itu maklumat ini diperlukan untuk memudahkan kerja-kerja penakaian bagi ternakan yang berprestasi rendah. Maklumat yang perlu dimasukkan dalam rekod ialah berat badan lembu semasa dibeli. jangka masa menggemuk dan berat badan semasa dijual. Kundur Farm . . Data yang lengkap tentang prestasi ternakan diperlukan untuk pengurusan yang baik. keperluan makanan bagi seekor ternakan perlulah diketahui supaya jumlah makanan harian untuk sekandang ternakan dapat disediakan dengan tepat. kesihatan. berat semasa dimasukkan ke dalam kandang fidlot. Jalan Pilin Kundur Tengah. sebaik-baiknya dengan memberi makan dua atau tiga kali sehari. Tempat makan perlu dibersihkan setiap hari supaya makanan baru tidak bercampur dengan sisa makanan. Makanan perlulah sentiasa disediakan di tempat makanan. jumlah purata berat badan bagi sesuatu jangka masa tertentu (seperti purata tambahan berat badan harian). jumlah dan purata pengambilan bahan kering harian dalam masa sebulan.

Lot 588. Jenis-jenis penyakit yang biasa menyerang lembu pedaging yang dipelihara secara fidlot adalah :a. penyakit kuku dan mulut dan Johnes. Jalan Pilin Kundur Tengah. Program Kesihatan Gerompok Pengambilan sampel darah akan dijalankan pada awal kemasukan ternakan bagi saringan penyakit brucellosis. Pneumonia Ubat-ubat yang diperlukan untuk rawatan bagi penyakit-penyakit lazim lembu pedaging akan disediakan. Sampel tinja juga akan diambil untuk mendapatkan status bebanan kecacingan. Kundur Farm . 74100 Pedas Negeri Sembilan . Pemberian ubat nyahcacing adalah berdasarkan kepada keputusan saringan kecacingan. luka c. Ternakan yang didapati sakit akan diasingkan dan dirawat dengan segera. Cacing d.Rancangan operasi pengurusan kesihatan ternakan Pengurusan Kesihatan Harian Kesihatan merupakan faktor penting dalam penternakan ternakan lembu. Ladang mengunakan konsep ’cegah sebelum kena’. Anorexia b.

Jalan Pilin Kundur Tengah.RANCANGAN PEMASARAN Carta aliran proses tempahan dan jualan lembu Penggemukan Ternakan Tempahan dari Pelanggan Penghantaran Pelanggan akan datang sendiri ke ladang untuk mengangkut ternakan Kundur Farm . 74100 Pedas Negeri Sembilan . Lot 588.

restoran.50 sehingga RM 8. Saiz Pasaran 50 ekor lembu setiap bulan dan lebih kurang 600 ekor setahun. Pesaing Utama Daging import. Strategi promosi  isalah R Laman web Banner Bantuan promosi oleh JPH. penjual sate. Sasaran Pasaran Pelanggan Melayu dan Cina sekitar Rembau dan Pedas Linggi dan peniaga-peniaga daging segar sekitar Selangor. pasar tani. 74100 Pedas Negeri Sembilan . hotel dll. Melaka dan Kuala Lumpur.50 sekilogram. peruncit. Penjualan ternakan tidak mendatangkan masalah kerana pengeluaran daging tempatan hanya dapat menampung kurang dari 20% keperluan negara. Walaupun terdapat penternak-penternak lain yang mengusahakan penternakan lembu pedaging.Strategi pemasaran hasil ladang Produk projek akan dijual ke pasaran tempatan. Kundur Farm . pasaraya. Harga ini dijangka akan meningkat lebih tinggi terutama ketika musim-musim perayaan (Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji). pengeluar kecil dan sederhana disekitar Rembau. FAMA Saluran Pasaran Butcher. Lot 588. pemborong lembu/daging. persaingan daripada mereka tidaklah menjadi masalah kerana permintaan terhadap daging lembu sentiasa meningkat. Untuk memudahkan proses pemasaran lembu yang telah dewasa akan dijual hidup dengan harga RM 7. pasar malam. Jalan Pilin Kundur Tengah.

850.300.00 355. menaik taraf kandang dan kelengkapan. Kos pembangunan : b.500.500.00 RM 206.plug point Menaik Taraf Rumah Pekerja Stor/Rumah Baja/Rumah Kulit Kenderaan Perigi & perparitan Rumah Sembelih & Alatan Kos se unit (RM) Lump sum Angaran Angaran Jumlah Jumlah (RM) terkumpul (RM) Tanah Sendiri 65.920.00 400. 74100 Pedas Negeri Sembilan .000.00 100.350. Jalan Pilin Kundur Tengah.00 206.000.00 Lump sum 20.00 180. Kos tambahan adalah untuk meratakan tanah dan.300.00 RM 572. penyediaan tanah.568. Kos Operasi : Jumlah Kos : 2.000.00 408.00 378.00 7.300.00 206.00 191.00 22.568.250.500.00 413.00 413.9600.500.00 Lump sum 5.000.000.460. Jumlah Modal Permulaan Sendiri a.00 Lump sum 10.300.00 165 ekor x RM1500 60 ekor x Pembelian Baka Brahman RM1850 56 tonne x Makanan PKC/PKE RM410 3 bulan x Gaji Pekerja (4 orang) RM4000 3 bulan x Kos Pelbagai RM500 Ubat & Vitamin Lump sum 3 bulan x Utiliti RM500 Jumlah Kos Operasi Nota : Keuntungan daripada jualan lembu hidup dan daging segar telah digunakan untuk dan menaik taraf ladang dilakukan sedikit-demi sedikit dan digunakan untuk kos operasi.100.000.00 410. Lot 588.00 Jumlah Kos Pembangunan Nota: **Kawasan kandang adalah kawasan berbukit.000.00 Lump sum 10.00 108.00 RM 778 600.00 Lump sum 15.688.00 22.00 Lump sum 80.960.568.00 3.00 70.200. Kos Operasi No 1 2 3 4 5 6 7 Perkara Pembelian Baka KK Kuantiti Jumlah (RM) 247. Kos Pembangunan No 1 2 3 4 5 6 7 8 Perkara Pemilikan Tanah Persediaan Tanah dan Pembinaan Kandang** Wiring/lampu.880.000.00 80.000. 3.500.MODAL PERMULAAN 1. Kundur Farm .00 Jumlah terkumpul (RM) 247.00 1.00 65.

Kaedah ini boleh menjamin bekalan yang konsisten dan menggunakan bahan-bahan sisi pertanian sebagai makanan utama. Jalan Pilin Kundur Tengah. Sistem kumbahan bahan buangan akan dibina mengikut spesifikasi agar sisa najis ternakan tidak mengalir terus ke dalam sungai yang berdekatan. d) Projek lembu pedaging secara fidlot telah terbukti menguntungkan dengan pengurusan yang disyorkan. Tren ini meningkat tetapi hanya pada tahap 24.000 tan metrik sedangkan pengeluaran tempatan adalah sebanyak 15. pasar sehari. Kawasan juga telah dikhususkan sebagai kawasan penternakan. Pada tahun 2002 keperluan daging lembu tempatan hanya pada tahap 15% saradiri sahaja manakala selebihnya Malaysia bergantung kepada import. Jabatan Perkhidmatan Haiwan telah mengakui bahawa pengeluaran lembu secara fidlot adalah kaedah terbaik untuk pengeluaran lembu pedaging secara komersil. Mini market. Pada tahun 2005 penggunaan daging lembu adalah sebanyak 95. pasar tani. projek ini tidak akan mengalami masalah dari segi pemasaran produknya dan berdaya maju dari segi teknikal kerana beberapa faktor yang berikut : a) Permintaan daging lembu di Malaysia sentiasa meningkat . restoran.875 tan metrik sahaja.4% sahaja menjelang tahun 2010. 74100 Pedas Negeri Sembilan . c) Semakin banyak saluran pemasaran daging segar di negara ini. pasar malam. hyper market. Kundur Farm . Kesan Alam Sekitar Projek ini tidak akan mendatangkan masalah kepada penduduk sekitar kerana ianya jauh daripada penempatan penduduk. hotel dan sebagainya. Ini termasuklah di pasar segar. Ini menunjukkan peluang yang begitu luas dan berpotensi untuk pengeluar-pengeluar lembu daging tempatan.KESIMPULAN Secara rasionalnya. Lot 588. b) Dengan peningkatan taraf dan gaya hidup rakyat Malaysia penggunaan daging lembu dijangka terus meningkat.

Lot 588. 74100 Pedas Negeri Sembilan .PENUTUP Berdasarkan kepada analisis ekonomi yang positif dan hasrat kerajaan yang ingin membangunkan program pengeluaran makanan. Kundur Farm . Kemudahan kredit yang diberikan oleh kerajaan dan institusi kewangan menjadi faktor pemangkin kepada perkembangan industri ini. Syarikat yakin projek yang telah dirancang ini akan memberi pulangan yang menguntungkan. prospek industri lembu pedaging mempunyai masa hadapan yang cerah. Selain itu kurangnya saingan dan risiko yang rendah. Jalan Pilin Kundur Tengah. boleh mempercepatkan kemajuan industri lembu pedaging negara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful