- BARANGAN BUATAN MALAYSIA (a) Kepentingan Pembelian Barangan Tempatan Pendahuluan: - Kempen 'Beli Barangan Malaysia' bertujuan menggalakkan rakyat

membeli barangan tempatan - perlu menyokong kempen tersebut - perlu mengubah sikap dan menerima barangan tempatan - perlu menjadi pengguna yang bijak - terdapat pelbagai kepentingan 1. Menjimatkan perbelanjaan - harga barangan tempatan lebih murah berbanding barangan import - harga motosikal buatan tempatan, iaitu Kriss lebih murah berbanding motosikal import - dapat menjimatkan perbelanjaan untuk membeli barangan lain - dapat menabung untuk masa depan, bak kata peribahasa sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit 2. Industri tempatan semakin berkembang - Banyak industri desa muncul seperti cendawan tumbuh selepas hujan - industri batik, kraf tangan, songket dan tembikar - dapat membantu rakyat hidup selesa 3. Peluang pekerjaan dalam bidang industri tempatan semakin berkembang - rakyat mendapat peluang pekerjaan dan pengangguran dapat dikurangkan - masalah sosial dapat dikurangkan - dapat menjana pendapatan keluarga - rakyat dapat menikmati hidup yang lebih selesa 4. Imej negara dapat ditingkatkan - negara dapat mengeluarkan barangan yang bermutu - mutu barangan buatan tempatan sama dengan mutu barangan import - barangan daripada kulit, seperti kasut, beg, dan dompet - menjadi buah tangan pelancong yang datang ke negara kita - Malaysia dikenali dalam kalangan pelancong kerana menghasilkan pelbagai barangan yang berkualiti 5. Pengaliran mata wang keluar negara dapat dikurangkan - wang dapat digunakan untuk membantu rakyat - kerajaan dapat menyediakan pelbagai kemudahan kepada rakyat seperti jalan raya, kemudahan kesihatan dan pendidikan - rakyat dapat hidup dengan lebih sejahtera - ekonomi negara menjadi lebih stabil Penutup: - banyak memberi kebaikan kepada pelbagai pihak - perlu bekerjasama untuk memajukan industri barangan tempatan - bertanggungjawab untuk memastikan Malaysia duduk sama rendah berdiri sama tinggi dengan negaranegara maju - Belilah barangan buatan Malaysia kerana barang buatan Malaysia kebanggaan kita bersama.

berbangga dengan barangan buatan Malaysia . Kerajaan – mengadakan kempen . makanan dan barangan elektrik .menerangkan kebaikan dalam proses pengajaran dan pembelajaran .perlu menggunakan barang buatan Malaysia dalam kehidupan seharian .menjadi contoh kepada anak-anak dengan menggunakan barangan buatan Malaysia di rumah. contohnya perabot.ibu bapa perlu menunjukkan teladan kepada anak-anak.menggalakkan rakyat membeli barangan buatan Malaysia demi Kerana Mu Malaysia.menjadikan iklan barangan buatan Malaysia sebagai selingan semasa menayangkan sesuatu rancangan .guru adalah suri teladan kepada pelajar . dan kasut Bata .memupuk perasaan cinta akan negara. 3.kerajaan mengadakan promosi barangan buatan Malaysia melalui Karnival Barangan Tempatan . bak kata peribahasa kepimpinan melalui teladan 4. kita perlu berbangga dan menyokong barangan keluaran Malaysia. Media massa sama ada media elektronik atau media cetak .barangan buatan Malaysia berkualiti dan setanding dengan barangan import .membeli dan menggunakan barangan tempatan .anak-anak akan mengikuti jejak langkah ibu bapa. 2.menggalakkan ahli keluarga membeli barangan buatan Malaysia .sebagai rakyat Malaysia. Ibu bapa . pakaian.menjadi teladan kepada pelajar dengan menggunakan barangan buatan Malaysia seperti kereta nasional.menerangkan kebaikan pembelian barangan buatan Malaysia .memupuk perasaan cinta akan negara .contohnya kereta nasional Myvi. Guru .sebagai contoh dalam mata pelajaran bahasa Melayu dan kemahiran hidup . .rakyat akan dapat maklumat terkini berkaitan barangan buatan Malaysia 5.dapat menggalakkan rakyat membeli barangan buatan Malaysia . bak kata peribahasa bagaimana acuan begitulah kuihnya . Diri sendiri .iklan-iklan yang kreatif ini mampu menarik minat rakyat untuk membeli barangan buatan Malaysia . bak kata peribahasa tak kenal maka tak cinta .(b) Usaha-usaha Menggalakkan Pembelian Produk Tempatan Isi-isi: 1.mengadakan Kempen Belilah Barangan Buatan Malaysia secara berterusan atau berketiak ular dan bukannya hangat-hangat tahi ayam .menyiarkan iklan-iklan berkaitan barangan buatan Malaysia .

salah satu penyumbang utama dalam pencemaran alam di negara ini adalah sektor pembalakan yang begitu meluas dan intensif di Sabah. Dalam konteks ini. Kebanyakan kilang atau syarikat perindustrian lebih gemar membuang sisa toksik ke kawasan semulajadi ini kerana mereka tidak mahu mengeluarkan belanja yang banyak untuk membersihkannya terlebih dahulu. Demi merialisasikan (merealisasikan) visi kudsi wawasan 2020. Dikatakan negara kita mempunyai kadar pencemaran alam yang tinggi. Oleh itu. Sesungguhnya pencemaran alam di negara ini berlaku kerana sektor pembalakan hutan. salah satu punca pencemaran adalah aktiviti pembuangan sisa toksik ke dalam sungai. Kita sering membaca di dada-dada akhbar. dan sistem takungan air negara. penggondolan bukit dan pembakaran secara terbuka menceritakan betapa buruknya pencemaran alam itu selain kejadian tanah runtuh yang kerap kali berlaku kebelakangan ini. marilah kita sama-sama memepuk sikap tidak kira dari golongan tua mahupun muda. Namun di sebalik itu. Media massa turut membuat laporan yang memberikan gambaran bahawa pencemaran alam di negara ini begitu kritikal. Kita semua sedia maklum bahawa hutan menjadi salah satu alat penapis pencemaran semulajadi tetapi jika hutan sudah tiada bermakna kita sudah kehilangan sistem yang mampu menapis pencemaran ini.KARANGAN PENCEMARAN ALAM SEKITAR Dasarwasa ini. Maka bayangkanlah betapa dahsyatnya kesan daripada pencemaran air di mana air juga menjadi habitat semulajadi kepada hidupan akuatik dan keperluan asas bagi manusia. Tepuk dada tanya Iman! . Tindakan yang tidak bertanggungjawab ini menyebabkan hampir kesemua saliran di negara ini mengalami pencemaran yang tinggi. pencemaran alam ini telah berlaku dan akan terus berlaku tanpa ada langkah-langkah pencegahan yang konkrit. sama ada kita sedar ataupun tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia. kebaikan dan keburukan yang mewarnai fokus perbincangan yang akan dihuraikan dengan terperinci demi kebaikan bersama. Dalam zaman yang serba canggih ini. Natijahnya. lautan. Sarawak dan Pahang. sistematik dan pragmatik. kita acapkali tersentak oleh permasalahan pencemaran alam sekitar yang beronal yang dicetuskan oleh rakyat kita sendiri. pemahaman tentang punca-punca pencemaran alam amat penting bagi menangani kemelut ini. kadar pencemaran alam dikatakan begitu tinggi walaupun pihak berkuasa cuba menafikannya berkali-kali. Impak-impak negatif seperti pencemaran sungai. Mahukah kita kiranya anak-anak kita di generasi akan datang menanggung parahnya. Usah kita menunding jari menyalah satu sama lain kerana itu bukanlah caara yang matang untuk menyelesaikannya. Aktiviti pembalakan sama ada yang dibenarkan atau haram telah menyebabkan banyak kawasan hutan dalam negara ini hilang dalam sekelip mata sahaja. Hanya kita yang mampu mengatasinya kerana tiada sakit yang tiada penawarnya. Oleh itu.

Pencemaran Sungai Begitulah tajuk-tajuk berita yang acap kali menghiasi dan menguasai dada akhbar-akhbar tempatan. “pencemaran sungai” dapat didefinisikan sebagai perbuatan yang mengotorkan sungai yang jernih sehingga keruh dengan pelbagai betook care. Masalah ini akan menjejaskan tumbesaran bagi tumbuh-tumbuhan yang hidup di dalam sungai. Sampah sarap yang terapung-apung di permukaan sungai itu mempunyai bahan kimia yang akan menyumbang kepada pencemaran sungai. punca yang seterusnya ialah pembuangan sisa toksik daripada kilang-kilang ke dalam sungai. Walaupun isu ini hangat diperkatakan dan meningkatnya kes ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Faktor perdana yang menyumbang kepada pencemaran sungai ialah pembuangan sampah sarap oleh masyarakat. Statistik yang sahih lagi tepat yang telah dikeluarkan oleh Jabatan Air Malaysia pada tahun 2008 jelas menunjukkan kebanyakan kilang yang membuang sisa toksik ke dalam sungai ialah kilang-kilang besar. Kerajaan pernah mengadakan kempen-kempen seperti “Cintailah Sungai Kita” tetapi mendapat sambutan yang dingin daripada segenap lapisan masyarakat. Mengapakah hal ini akan berlaku? Sebabnya ialah tong yang mengisi minyak bagi kapal tersebut telah bocor ataupun pecah.Merujuk kepada laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Sungai Malaysia pada tahun 2007. Hal ini dikatakan demikian kerana jikalau seseorang meminum air sungai yang pH rendah. isu ini juga sering menjadi liputan media massa antarabangsa dan persidangan utama dunia. masakan pokok bergoyong? Tahukah anda faktor-faktor yang menyumbang kepada pencemaran sungai? Segalanya bakal terhurai tirai bicara dibuka. Sisa toksik dari kilang-kilang tersebut akan mencemarkan sungai dengan menurunkan pH air sungai tersebut. Mereka membuang apa-apa sahaja sampah sarap yang mereka ada ke dalam sungai. Hal ini ghalibnya dilakukan oleh masyarakat yang tinggal berhampiran dengan sungai. Mereka malas untuk membuang sampah sarap tersebut ke dalam tong sampah yang sedia ada kerana perlu memakan masa yang banyak dan meletihkan mereka. Ketika ditanya tentang sebab mereka mengalirkan sisa toksik tersebut ke dalam sungai. Phenomena ini boleh dikatakan telah menjadi satu lumrah dalam kehidupan masyarakat. pH air sungai yang rendah amat berbahaya kepada manusia dan hidupan akuatik. Pencemaran yang berlaku sepanjang dasawarsa ini sering meniti dari bibir ke bibir umat manusia di segenap empat pelosok dunia. melepaskan pucuk masing-masing perlu dikikis demi kepentingan bersama. Hal sebegini telah lama berlaku di dalam negara kita. Phenomena yang terjadi ini pasti ada sebabsebab yang munasabahnya kerana kalau angin tidak bertiup. masyarakat telah menganggap sungai sebagai sebuah tong sampah yang besar. Kualiti kehidupan akuatik seperti ikan akan menurun kerana keadaan sungai yang tercemar tidaklah sesuai untuk ikan-ikan tersebut. kesihatan seseorang itu mungkin terjejas dan yang memburukkan keadaan lagi ialah mendatangkan kematian yang tidak diingini sama sekali. Oleh sebab itu. pernahkah terlintas dalam benak anda apakah yang dimaksudkan dengan “pencemaran sungai”? Mengikut penjelasan yang terdapat dalam Kamus Dewan Edisi keempat. mereka mengambil jalan mudah dengan membuangkan sampah sarap tersebut ke dalam sungai yang jernih itu dan mengakibatkan sungai itu menjadi keruh. isu pancemaran sungai sudah menjadi berita basi. Hal ini dikatakan demikian kerana minyak tersebut akan menghalang sinaran matahari daripada . Faktor yang seterusnya ialah tumpahan minyak oleh kapal-kapal. Berita dan paparan media umpama ini bukan sahaja menghiasi dan menguasai dada akhbar-akhbar tempatan. alasan yang diberi ialah mereka tidak ada pilihan lain selain mengairkan sisa toksik tersebut ke dalam sungai tanpa memikirkan impaknya. Pada zaman globalisasi ini. Selain itu. Oleh itu. Minyak yang jisimnya kurang daripada air akan terapung di permukaan air. Sikap sebegini yang mementingkan diri sendiri ibagai enau di dalam belukar. alasan yang diberikan oleh masyarakat yang membuang sampah ke dalam sungai ialah tong sampah yang sedia ada berada jauh dari tempat tinggal mereka.

manalah datangnya ikan. ke lurah sama dituruni” untuk mengatasi kemelut pencemaran air yang dapat diibaratkan seperti duri dalam daging kepada masyarakat dan negara. Secara kesimpulannya. ketam dan udang yang kita makan pada hari ini? Ikan. air sungai tersebut perlu dibersihkan melalui proses yang merumitkan dan memakan kos seperti yang berlaku di negara Jerman. Di negara lain seperti Jerman dan Australia. Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan. ketam. pembukaan Terusan Suez telah memendekkan jarak perjalanan antara Timur dan Barat. Kawasan yang tidak dapat dihubungkan dengan jalan raya dapat dihubungkan dengan menggunakan jalan air. Jikalau air sungai telah tercemar. Kepentingan utamanya ialah sungai memainkan peranannya sebagai medium pengangkutan dan penghubungan. ‘Cintailah Sungai Kita’ . Apakah kepentingan sungai dalam kehidupan seharian kita? Tidak dapat dinafikan bahawa sungai memang mempunyai kepentingan tertentu dalam kehidupan seharian kita. semua pihak harus berganding bahu ibarat “ke bukit sama didaki. Berbalik kepada sejarah dahulu. Sebagai khalifah Allah yang dikurniakan akal fikiran dan bergelar insan kamil. masalah tumpahan minyak ini tidak pernah berlaku dalam negara tersebut kerana mereka mempunyai kapal yang serba canggih dan tong minyak yang baik sekali. sumber protein yang terdapat dalam ikan. Tanpa air sungai. Keadaan ini akan memajukan sistem pengangkutan di negara kita dengan mempunyai pengangkutan darat. pengangkutan udara dan juga pengangkutan air. Persis kata jauhari “sesal dahulu pendapatan. Hal ini dapat meyakinkan rakyat negara kita agar visi kudsi Wawasan 2020 dapat direalisasikan dan menjadi bumi Malaysia duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara gergasi yang lain di persada dunia. Seterusnya. Air yang diminum oleh penduduk bumi kebanyakannya datang dari air sungai. Hal ini secara langsungnya akan menjejaskan proses tumbesaran tumbuhan tersebut kerana tumbuhan itu tidak dapat menjalankan proses pemhasilan makanan. sesal kemudian tiada gunanya”. sungai amat penting kerana membekalkan sumber air dan protein kepada manusia. Sungai amatlah penting sebagai habitat hidupan akuatik seperti ikan. ketam dan udang adalah amat tinggi. Peribahasa ini mengingatkan manusia supaya tidak mencemarkan air sungai yang merupakan habitat hidupan akuatik dan merupakan anugerah istimewa daripada Tuhan yang akan membahagiakan kita pada hari esok agar kita tidak menyesal pada hari kemudiannya. Kita haruslah menjauhkan diri daripada perbuatan mencemarkan sungai agar tidak terjadi fenomena “sudah terhantuk baru tengadah”. Janganlah kita membiarkan masalah ini terus bernanah di dalam negara kita. Hal ini akan menjimatkan masa dan memudahkan perhubungan.sampai ke tumbuh-tumbuhan tersebut. kita bertanggungjawab untuk menjaga sungai yang merupakan anugerah Tuhan yang amat bernilai ini. Marilah kita bersama-sama merealisasikan hasrat dan visi kudsi wawasan 2020. ketam dan udang membekalkan sumber protein yang mencukupi kepada manusia. dan udang.

iaitu manusia tidak dapat menduga segala bencana atau kecemasan yang terdiri daripada menghidap penyakit. Jika manusia dapat mengubah kehidupan mereka dengan berjimat cermat dari segi makanan. Setiap pengguna tidak dapat melepaskan diri daripada kepompong inflasi. “Kehidupan membazir dan tamak akan mendorong manusia ke arah kebinasaan. Wang yang dijimatkan itu dapat dirancang demi masa depan yang lebih cerah. Ketika mengamati berita ini. “sesal dahulu pendapatan. banyak khazanah alam telah diteroka terutamanya bahan galian dan hutan. Bak kata peribahasa. ikut rasa binasa”. kemalangan . pendapatan kita akan habis pada hujung bulan. Tidak dapat dinafikan bahawa amalan berjimat cermat merupakan mangkin yang efektif untuk memelihara dan memulihara alam sekitar. Walhasil. Setiap umat perlu pandai merancang masa depan mereka sejak kecil lagi. Gara-gara manusia mengejar kemewahan hidup dan bersikap boros. Kita perlu berjimat cermat dalam segala perbelanjaan kita dan menyimpan wang untuk kegunaan masa kelak kita.” Hal ini memanifestasikan bahawa betapa pentingnya amalan berjimat cermat dalam kehidupan sehari-harian kita. jimat sebelum habis.” . – Seperti pepatah . Lazimnya mereka tidak bersikap ukur baju pada badan sendiri tetapi membesarkan kerak nasi dalam perbelanjaan.” Tuntasnya. manusia terpaksa bunuh –membunuh dan berperang kerana merebut bekalan air. Oleh itu ketika berbelanja. kita perlu mengingati peribahasa. Hal ini demikian kerana manusia sedang mengeksploitasikan sumber alam semaksimumnya tanpa memikirkan akibat yang bakal dihadapi. kita pasti dapat menyimpan wang yang berlebihan dalam simpanan bank atau melabur dalam skim amanah saham untuk keperluan masa depan. mereka sentiasa berhutang keliling pinggang. sesal kemudian tidak berguna” dan “jangan terhantuk baru tengadah”. Bak kata peribahasa. Sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit. terutama menjalani pembedahan? Adakah kita perlu menghulurkan tangan untuk meminta bantuan? Sebaliknya segala masalah dapat dikekang atau diminimumkan jika kita dapat berjimat cermat dan sentiasa bertabung dalam kehidupan sehari-harian. “ingat sebelum kena. Sebaliknya jika kita sentiasa berbelanja secara hemat tanpa boros. Semua ajaran agama mengajar penganutnya agar berjimat cermat dan tidak membazir dalam kehidupan. kebakaran dan sebagainya. segenap masyarakat diseru supaya mengimplementasikan amalan berjimat cermat dalam rutin hidup mereka untuk menghadapi keperitan itu. Kita perlu sentiasa mengingati peribahasa Melayu. “ikut hati mati. Bagaimana kita dapat merancang masa tua setelah pencen? Bagaimanakah kita dapat membayar kos pendidikan anak kita. amalan berjimat turut menjamin masa depan yang lebih cerah. Jika kita dapat menjimatkan setiap perbelanjaan yang tidak diperlukan. Sehubungan dengan itu. kita dapat mengetahui bahawa mangsa berkenaan tidak mahir mengurus pendapatan mereka. Bayangkan suatu hari nanti. Ternyata amalan berjimat cermat berupaya menguruskan perbelanjaan secara teliti bagai menarik rambut dalam tepung daripada berhutang • Bukan itu sahaja. penggunaan bekalan air dan elektrik serta kertas dan lain-lain lagi. “malang tidak berbau”. kita perlu berjimat cermat dalam penggunaan setiap benda sebagai langkah mencintai alam kita. kita sedang menuju ke arah menyelamatkan bumi kita daripada mengalami kemusnahan. amalan berjimat cermat merupakan tindakan berjaga-jaga untuk membuat persediaan sebelum berlakunya sesuatu kecemasan kerana panas tidak sampai ke petang. Filosofer Laotze berkata. nescaya kita dapat menyimpan sejumlah wang dalam tabung. Saban hari isu ceti haram atau along sering menghiasi dada akhbar sehingga mangsa tersebut membunuh diri malah membunuh sekeluarga kerana tidak larat lagi menghadapi penganiayaan along yang bermaharajalela. wang sering menjadi faktor utama untuk kita menyelesaikan banyak masalah. “Sediakan payung sebelum hujan. negara kita telah dilanda oleh gelombang inflasi secara global. jika kita berbelanja berdasarkan nafsu. Ketika berlakunya sesuatu kecemasan.Kepentingan Amalan Berjimat Cermat Dasawarsa ini. Di manakah kita dapat memperoleh jumlah wang yang banyak untuk menghadapi sesuatu yang tidak diingini.

kehidupan kita akan lebih harmoni. Sehubungan dengan itu. .Natijahnya / Akhirulkalam. amalan berjimat cermat merupakan nilai murni yang diajarkan oleh setiap agama di dunia ini. Berpaksikan amalan ini. sentosa dan bahagia sehingga mewujudkan masyarakat sakinat. kita dapat hidup dengan kesederhanaan tanpa membazir.

terdapat kawasan lapang yang sering dibanjiri oleh orang ramai untuk bermain layang-layang. Lebih-lebih lagi. gasing dan sebagainya. Natijahnya. permainan tradisional merupakan salah satu tarikan dalam industri pelancongan. permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan. Adakah kita sanggup membiarkan khazanah kebudayaan kita ditelan dalam pengedaran zaman dan lenyap . Hal ini bukan sahaja dapat memangkinkan industri pelancongan tetapi juga memperkenalkan kebudayaan kita kepada bangsa lain. Hal ini demikian kerana permainan tradisional adalah ciptaan nenek moyang kita yang melambangkan ciri-ciri kebudayaan bangsa kita. Salah satu khazanah kebudayaan kita yang semakin luntur dalam gaya hidup yang moden ini ialah permainan tradisional kita yang terdiri daripada congkak. permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. Sebagai contohnya. Hal ini berkait rapat dengan perkembangan permainan komputer dan permainan siber yang popular dalam kalangan remaja dan belia kita. Mereka juga berkongsi idea dan pendapat tentang lelayang mereka. “Tak kenal maka tak cinta“. Cara-cara untuk Mengembangkan Permainan Tradisional di Negara Kita Dasawarsa ini. Sehubungan dengan itu. tetapi segala warisan yang baik dan sejati perlu diperkukuh supaya bangsa kita tidak digelar sebagai etnik yang tidak berakar umbi dan sentiasa terhanyut oleh arus globalisasi. “serampang dua mata. Permainan tradisional tidak boleh disamakan dengan permainan elektronik atau permainan siber. tak lekang dek panas.hotel lima bintang dan pusat peranginan yang terkemuka di negara kita patut menyediakan tapak dan alat permainan tradisional kepada pelancong asing kita. terutamanya golongan muda. rakyat kita telah menikmati pelbagai kemajuan dan pembangunan fizikal yang pesat. Rentetan daripada itu. “sesal dahulu pendapatan. permainan tradisional turut dipandang enteng dan dikesisikan oleh masyarakat kita daripada arus perdana. pelbagai kaum dalam masyarakat kita dapat bermain bersama secara beramai-ramai. Oleh itu generasi muda bertanggungjawab untuk melestarikan khazanah ini daripada generasi kepada generasi. seperti peribahasa. Lantaran itu. Ironinya pelbagai warisan nenek moyang kita semakin dipinggirkan oleh masyarakat kita. lazimnya mereka akan berminat dan turut bermain dengan seronoknya terhadap permainan tradisional. Tamsilnya. generasi muda perlu disedarkan tentang kepentingan permainan tradisional kepada bangsa dan negara. Alat permainan tradisional juga merupakan satu seni budaya yang amat unik dan terunggul. permainan tradisional berupaya memukau hati pelancong yang melawat ke Malaysia. “Tak lapuk dek hujan.” Tambahan pula. Oleh itu.” Walaupun zaman beredar. negara kita sedang menempuh arus globalisasi dan modenisasi sehingga mengalami pembangunan yang pesat sekali. Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita. permainan tradisional merupakan khazanah warisan yang tidak ternilai. Seperti peribahasa. apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? Ingatlah peribahasa.Kepentingan permainan tradisional Pada era pascamodenisasi ini. Salah satu kemaslahatan permainan tradisional ialah permainan ini merupakan kebanggaan aset budaya bangsa Malaysia. sesal kemudian tidak berguna. Peminat itu tidak mengira bangsa dan budaya tetapi bersama-sama memperlihatkan lelayang yang beraneka corak . setelah diperkenalkan kepada pelancong. Mereka turut melegakan tekanan dan menghabiskan masa bersama dengan keluarga sendiri. seperti peribahasa. wau bulan telah dihias dengan kertas warnawarni yang dilukis dan digunting dengan cantik nian. Selain menyaksikan pemandangan alam semula jadi yang indah dan menikmati juadah yang lazat di negara kita. wau. Tidak hairanlah akan tercetusnya suasana yang muhibah dan harmoni dalam masyarakat. para pelancong pasti ingin menghayati corak budaya kita yang berwarna-warni. Dengan adanya permainan tradisional itu. hotel.” Ternyata. Senario ini jauh lebih baik daripada individu yang asyik bermain permainan komputer di kamar sendiri tanpa berinteraksi dengan orang lain.

Salah satu contoh yang terbaik ialah Festival Layang-layang Antarabangsa di Pasir Gudang . pihak media perlu menyedarkan orang ramai tentang kepentingan permainan tradisional terhadap masyarakat dan negara. Ingatlah peribahasa. permainan tradisional harus dilestarikan supaya tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. pelajar akan berminat untuk melibati permainan tradisional tersebut. Selain itu. selaras dengan peribahasa.” Sesungguhnya. kita perlu mencari pendekatan yang efisien untuk membangkit permainan tradisional di negara kita semula. khazanah budaya kita pasti akan lenyap di bumi kita. di situ cendawan tumbuh. Jika semua pihak bersikap acuh tak acuh dan hanya melepaskan batuk di tangga. “di mana batang terguling. pertandingan merupakan inisiatif yang dominan untuk membangkit permainan tradisional dalam masyarakat kita. bak kata peribahasa. Pertandingan layang-layang itu berjaya menarik peminat-peminat permainan tersebut dari seluruh dunia untuk mengambil bahagian.dalam bumi kita? Tepuk dada tanya selera. terutamanya media cetak dan media elektronik.” Lantarannya golongan muda pasti terpengaruh oleh kempen tersebut dan berminat terhadap permainan tradisional kita. di situ ada jalan”. Pelbagai aktiviti harus dianjurkan sempena kempen tersebut. pihak Kementerian Kebudayaan dan Kesenian Negara. Kempen Cintai Permainan Tradisional merupakan salah satu alternatif yang ampuh untuk mengembang permainan tradisional di negara kita. iaitu surat khabar dan pihak televisyen. seperti peraduan karang-mengarang. congkak dan lain-lain. pameran. Setelah disuntik ilmu itu. Hal ini demikian kerana sebagai fitrah.” . atas komitmen pihak sekolah. Johor. “Sesal dahulu pendapatan. seperti wau. Selain memperkenalkan sejarah dan cara bermain. pelajar boleh diajar tentang cara membuat alat permainan. Lantarannya. dan peraduan poster dan sebagainya. kebangsaan hingga antarabangsa. “menyelam sambil minum air”. Pihak berkenaan perlu menyiarkan dokumentari dan rencana untuk memperkenalkan permainan tradisional di negara kita. Jabatan Pelancongan Malaysia dan agensi kerajaan boleh bergabung dengan korporat seperti Proton. manusia memang suka bertanding dan berlaga. Sebelum nasi menjadi bubur. TM Net dan Maxis untuk menganjurkan pertandingan permainan tradisional dari peringkat sekolah. Hal ini berjaya mempromosikan pelancongan dan permainan tradisional kepada pelancong asing. sesal kemudian tidak berguna. “ tak kenal maka tak cinta. daerah. cara bermain dan lain-lain lagi. Generasi muda merupakan tunjang yang bakal mewarisi pucuk kepimpinan dan mewarnai masyarakat kita kelak. “di mana ada kemahuan. Nescaya pelibatan pelajar secara langsung dalam permainan tradisional dapat memajukan permainan tersebut di tanah air kita daripada membiarkan seni budaya kita terus lenyap dan pupus begitu sahaja. putera-puteri yang sedang berjuang dalam medan ilmu pengetahuan dapat bergiat aktif dalam permainan tradisional untuk melegakan tekanan sebagai kegiatan riadah. Kempen ini perlu dijalankan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara secara besar-besaran dengan kerjasama pihak media massa. Berpaksikan kelab permainan tradisional. pihak sekolah perlu menjadikan permainan tradisional sebagai kegiatan kokurikulum di sekolah. gasing. seperti peribahasa. Bak kata peribahasa. pihak sekolah harus digalakkan supaya menubuhkan kelab atau persatuan permainan tradisional. Sehubungan dengan itu. Secara intihanya. Sementelahan pula.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful