Aplicaţia Adobe Photoshop CS

UTLIZAREA APLICAŢIEI ADOBE PHOTOSHOP

1. INTRODUCERE
Programul Adobe Photosop este un program special utilizat pentru editarea imaginii. Acest lucru presupune modificări de dimensiune, textură, rezoluţie, compoziţie, culoare care se pot realiza asupra imaginilor. Imaginile prelucrate pot fi utilizate atât pentru printuri cât şi pentru introducerea acestora în paginile web. Imaginea, indiferent unde este azi folosită, este rezultatul prelucrării, pregătirii acesteia prin mijloace specifice. Imaginea digitală este imaginea care, prelucrată şi montată ajunge la depăşirea realităţii şi recompunerea sau reconstruirea acesteia. Dincolo de importantele modificări pe care tehnologia digitală le-a adus cu sine, prelucrarea unei imagini, modificarea acesteia presupune şi un bagaj de cunoştinţe în domeniul compoziţiei, fotografiei, cromaticii. A cunoaşte să utilizezi acest program nu este suficient. Trebuie să ştii unde să aplici un anumit filtru, ce cromatică se potriveşte sau cum să se compună imaginea astfel încât să se pună în valoare pe ea şi întreaga pagină. Se pot obţine în acest program de la prelucrări performante de fotografii până la ilustraţii elaborate care se utilizează în design (graphic design, web design).

2. DESCHIDEREA/ÎNCHIDEREA
1

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

APLICAŢIEI ADOBE PHOTOSHOP
1. Din meniul Start – Programs – Adobe Photoshop 2. De pe Desktop, dublu clic pe pictograma .

Pe ecranul monitorului se va deschide aplicaţia care va conţine: bară de meniu, bară de instrumente, bara de opţiuni, status bar şi spaţiul efectiv de lucru.

Bara de meniu

Bara de opţiuni

Bara de instrumente

Status bar (bara de informaţii)

3. DESCHIDEREA UNUI DOCUMENT NOU
2

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

ŞI SALVAREA ACESTUIA
Un document nou se deschide din bara de meniu File – New .

Un document nou se poate deschide şi apăsând combinaţia de taste Ctrl+N. Se va deschide o fereastră în care vor apare câteva opţiuni specifice pe care trebuie să le îndeplinească un document Adobe Photoshop. Salvarea imaginii Închiderea ferestrei fără salvarea modificărilor

Se denumeşte noul document Adâncimea de culoare

Presetări pentru dimensiunile documentului

Introducerea dimensiunilor dorite Alegerea rezoluţei pe care dorim să o aibă documentul Unităţi de măsură specifice

Dimensiunea imaginii

Formatul imaginii

Fundalul imaginii Vom discuta în continuare despre fiecare dintre aceste opţiuni, în parte. 3

4 . Lungime Lăţime Unitate de măsură Dimensiunile imaginii se vor introduce conform respectării unităţilor de măsură care se află în dreptul lor. Stabilirea dimensiunilor imaginii se realizează prin introducerea directă a datelor în căsuţele destinate lungimii şi lăţimii documentului.1 Presetările reprezintă formate de documente digitale care sunt puse la dispoziţia utilizatorului de către această aplicaţie.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 3. Fiecare utilizator va alege unitatea de măsură în care va lucra. Prin accesarea acestei căsuţe vom deschide următoarea fereastră şi vom alege formatul potrivit pentru documentul care urmează a fi deschis.

3.2 Rezoluţia imaginii se exprimă în „pixeli x inch” sau „ppi”. Pixelii reprezintă elemente părate (colorate) din imagine care împreună alcătuiesc rezoluţia imaginii.3 Modurile şi canalele cuprind informaţii despre culoarea şi tonul pixelilor care formează imaginea digitală. Acest format al culorilor este utilizat în special pentru imaginile care urmează a fi introduse în paginile web dar şi pentru imagini 5 . Green( verde) şi Blue (albastru). Modul imaginii este definit de următoarele formate specifice: Formatul (modul) RGB este specific imaginii color obţinută din combinaţia culorilor Red (roşu).Aplicaţia Adobe Photoshop CS Unităţi de măsură 3. Cu cât rezoluţia imaginii este mai mare cu atât pixelii sunt mai mici iar imaginea mai clară. Cu cât numărul de pixeli este mai mare cu atât creşte calitatea dar şi dimensiunea fişierului.

sau tipografie. În funcţie de densitatea acestora. Redarea la 8 biţi este de obicei suficientă pentru a oferi o imagine alb/negru de calitate. 3. 8 biţi descrie 256 de tonuri sau culori posibile Fiecare pixel al unei imagini de 24 de biţi este descris de una dintre cele 16. aici utilizându-se doar pixeli albi şi negri. Fiecare canal RGB este împărţit în 256 de nivele. se pot forma scări de griuri care dau senzaţia de treceri treptate de la alb la negru sau invers. Formatul Grayscale este format din tonuri continue de griuri. Aici griul există şi defineşte tonurile specifice de treceri de la închis la deschis şi invers.4 Adâncimea de culoare este determinată de numărul de biţi pe care îl cuprinde fiecare pixel al imaginii. Acest format este alcătuit din 4 culori primare Cyan (albastru). Magenta (roşu). Formatul Bitmap asigură o imagine care este formată doar din unităţi negre şi albe. Formatul (modul) CMYK este specific imaginii color care poate fi imprimată. Există 256 de tonuri de griuri care alcătuiesc o imagine alb-negru. Între cele două formate se pot converti culorile şi adapta astfel la modul de imagine dorit de utilizator.Aplicaţia Adobe Photoshop CS utilizate la prezentări şi care nu vor fi imprimate pe suport de hârtie ci vor rămâne doar pe ecranul monitorului. Yellow (galben) şi Black (negru) şi reprezintă culorile de bază şi în procesul de imprimare fie că este vorba de imprimantă fie că este vorba de serigrafie. 6 . Totul este doar o iluzie. pe retina ochiului. Formatele de imagine alb-negru sunt definite de modul Bitmap şi cel Grayscale. Fiecare dintre cele trei culori primare asigură o anumită proporţie de culoare reprezentând o anumită cantitate. Fiecare dintre cele trei culori primare este separată în canale.7 milioane de tonuri sau culori posibile.

prin apăsarea tastei Enter sau printr-un simplu clic pe mouse pe butonul proprietăţi ale acestui document. Imaginile cu o adâncime mai mare solicită mai multe date şi deci un volum mai mare de memorie. după cum urmează: se va deschide un document nou. În funcţie de opţiunile stabilite. Din fereastra de sus. în aplicaţia Adobe Photoshop.5 Stabilirea Background-ului (respectiv a fundalului) imaginii reprezintă o opţiune importantă pentru că aici se stabileşte o proprietate a paginii (imaginii) de lucru. Opţiunea Transparent stabileşte utilizarea unui fundal transparent. imaginii Modul imaginii şi adâncimea acesteia Mărimea dimensiunii documentului Spaţiul de lucru 7 . utilizatorul are de ales din următoarea fereastră: Opţiunea White (alb) stabileşte utilizarea unui fundal alb pentru lucrul cu imaginea. 3. vom putea stabili câteva Numele documentului. urmărind paşii de mai sus. Astfel. Opţiunea Background color (fundal color) stabileşte utilizarea unui fundal colorat. ce porneşte de la un fişier RGB pe trei canale.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Redarea la 24 de biţi este utilizată pentru a tipări o imagine de bună calitate cromatică. specific acestei aplicaţii.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Salvarea documentului se face selectând din bara de meniu opţiunea File – Save sau utilizând combinaţia de taste Ctrl+S. Se va deschide fereastra următoare în care se vor stabili de către utilizator câteva opţiuni: Stabilirea căii de salvare a documentului Introducerea numelui documentului Formate specifice de salvare a documentului 8 .

6 Formatele în care se salvează imaginea definesc atât calitatea imaginii cât şi profilul unde se vor putea utiliza. Cel mai larg răspândit format de salvare a imaginii este JPEG (Joint Photographic Expert Group) şi oferă o calitate medie a imaginii dar suportă atât formatul CMYK.7 Salvarea pentru Web a unui document 9 . Pentru redimensionarea imaginilor sunt recomandate formatele PDF. Este recomandat pentru prelucrarea imaginilor şi se salvează pe disk mai uşor şi rapid decât alte formate. 3. prelucrarea de imagini de calitate înaltă şi este formatul preferat pentru transferul de fişiere în diverse platforme IT. PDF (Portable Document Format) este un format universal utilizat pentru transferul documentelor pe web şi la imprimantă. Formatul BMP este specific doar documentelor aflate în modul de culoare Bitmap. Formatul specific de salvare a unui document prelucrat în aplicaţia Adobe Photoshop este PSD (Photoshop Format). Formatul TIFF (Tagged Image Format) este cel mai utilizat atunci când se doreşte obţinerea. documentul PDF nu îşi pierde calitatea imaginii. Acest format suportă păstrarea layerelor la închiderea lui. RGB cât şi Grayscale. Se va deschide o fereastră asemănătoare cu cea de sus în care se va putea modifica atât numele imaginii cât şi formatul imaginii. Atenţie la locul unde se salvează fişierul. Salvarea documentului sub alt nume (redenumirea imaginilor) se face selectând din bara de meniu opţiunea File – Save As (Salvare ca) sau utilizând combinaţia de taste Ctrl+Shift+S. La comprimare. Şi acest format de imagine permite păstrarea imaginii pe mai multe niveluri în acelaşi document şi se pretează la modurile de culoare RGB. PSD sau TIFF. Acest format păstrează nivele de imagini suprapuse dar ocupă pe disk un spaţiu mai mare decât formatul JPEG. Este un format care la comprimare pierde o parte din informaţia din imagine.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 3. Este recomandat pentru salvarea imaginilor pentru web. CMYK şi Grayscale.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Salvarea unui document pentru web înseamnă deschiderea unei ferestre prin care se vor stabili opţiuni specifice pentru web. Fereastra se deschide din meniul File – Save for Web (salvare pentru web) sau din combinaţia de taste Ctrl+Alt+Shift+S. Se va deschide următoarea fereastră din care se vor putea stabili mai multe coordonate specifice imaginii pentru web: Bara de instrumente Stabilirea culorilor Formatul imaginii Paleta de culori Imagine originală Imagine optimizată 10 Dimensiunile imaginii .

11 . Formatul GIF este specific pentru imaginile care nu au tonuri de trecere ci doar suprafeţe plate în timp ce imaginea JPEG oferă treceri de tonuri şi culori mai variate decât imaginea GIF dar şi ocupă un spaţiu mai mare pe disk.8 Deschiderea unui document existent Deschiderea unui document deja existent urmează calea din bara de meniu: File – Open (deschidere) sau se poate deschide cu un simplu dublu clic pe spaţiul care serveşte ca suport pentru imaginea de lucru. 3. astfel pregătite şi optimizate ca să ocupe un spaţiu cât mai mic în structura sitului.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Imaginile care sunt pregătite pentru internet sunt imagini de mici dimensiuni.

cu un clic dreapta şi alegerea opţiunii Open With. Deschiderea unei imagini deja existente se poate face şi prin opţiunea selectării acesteia cu mouse-ul. apoi se selectează aplicaţia Adobe Photoshop. 12 . Se va deschide aceeaşi fereastră ca şi cea analizată mai sus.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Calea de alegere a documentului Introducerea numelui documentului sau selectarea documentului Stabilirea formatului de deschidere a imaginii Opţiunea All formats afişează toate formatele documentelor. Deschiderea unei imagini se poate realiza prin apăsarea tastelor Ctrl+O. afişând deci toate documentele din fişierul deschis.

Răsfoirea printre aceste ferestre se realizează fie prin selectarea.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 3. UTILIZAREA FERESTRELOR MULTIPLE Aplicaţia Adobe Photoshop permite utilizarea mai multor ferestre (documente) deschise în acelaşi program.9 Închiderea documentelor Aplicaţia Adobe Photoshop pune la dipoziţia utilizatorilor mai multe modalităţi de închidere a documentelor. care se află în colţul drept de 4. a acestora din meniul Window fie apăsând tastele Ctrl+Tab. 13 . fie de la . rând pe rând. Închiderea documentelor se realizează fie din meniul File – Close fereastra aplicaţiei Adobe Photoshop de la pictograma sus al feresterei. Prin apăsarea combinaţieide taste Ctrl+W se va închide documentul selectat.

14 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS Afişare documente deschise 5. ÎNCHIDEREA APLICAŢIEI ADOBE PHOTOSHOP Închiderea aplicaţiei se realizează fie pe calea din meniul File – Exit fie utilizând combinaţia de taste Ctrl+Q.

stabilirea calităţii pixelului. Modificarea lungimii şi lăţimii documentului Rezoluţia scade pe măsură ce mărimea imaginii creşte (acelaşi număr de pixeli trebuie să ocupe o suprafaţă mai mare). Dimensiunea imaginii Modificarea numărului de pixeli de pe lungime. lăţime Modificarea rezoluţiei imaginii Modificarea lungimii şi lăţimii documentului prin Modificarea calităţii menţinerea proporţiilor dacă imaginii prin este selectată această căsuţă. de rezoluţie dar se pot face modificări şi asupra proporţiilor imaginii. O imagine imprimată care este 15 . În cazul imaginilor tipărite rezoluţia minimă care se utilizează este de 150 ppi împiedicându-se astfel fenomenul de pixelare a imaginii.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 6. De aici se pot modifica dimensiunile de lungime/lăţime a documentului. MODIFICAREA DATELOR UNUI DOCUMENT EXISTENT Acest lucru se realizează deschizând o fereastră de editare prin calea Image – Size.

6. Se va deschide următoarea fereastră care va permite stabilirea numelui imaginii duplicate şi se va deschide apoi în aplicaţie un nou document cu numele introdus. Pentru a stabili calitatea imaginii sunt recomandate efectuarea unor teste de imprimare care vor asigura astfel un rezultat sigur în ceea ce priveşte calitatea imaginii. Deschiderea ferestrei Image Size nu necesită neapărat realizarea unor modificări aceasta putând să constituie pentru utilizator doar o sursă de informaţii. pentru a fi stabilite elementele de bază care definesc imaginea. Rezoluţia imaginilor utilizate pentru web este suficientă la 72 ppi.Aplicaţia Adobe Photoshop CS pixelată este considerată o imagine de proastă calitate. Documentul deschis va trebui apoi salvat urmând calea stabilită mai sus. Este important de ştiut ce utilizare va avea imaginea prelucrată încă de la deschiderea documentului. fie el nou sau deja existent. 16 .1 Duplicarea imaginii reprezintă realizarea unei copii a acesteia şi se realizează prin calea Image – Duplicate.

Astfel utilizatorul va lucra în faţa monitorului cu o mână pe tastatură şi cealaltă pe mouce având o mai largă posibilitate de utilizare a instrumentelor. astfel încât ferestrele de opţiuni pot fi plasate/mutate în orice loc de pe suprafaţa aplicaţiei. apăsând butonul sau prin dublu clic se poate şi minimaliza această fereastră astfel încât se măreşte spaţiul de lucru atunci când este nevoie. La apăsarea acesteia se selectează automat instrumentul de lucru fără a mai fi nevoie ca acesta să fie selecţionat prin intermediul mouce-lui.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 7. Fiecărui instrument de lucru îi este specifică o anumită tastă de pe tastatură. BARA DE INSTRUMENTE Bara de instrumente a aplicaţiei Adobe Photoshop se găseşte de regulă în partea stângă a ecranului atunci când aplicaţia este deschisă. Vom descrie în continuare fiecare instrument în parte. Acest lucru se realizează trăgând de capătul superior al ferestrei deschise. pentru că acest program dovedeşte o mare flexibilitate în aranjarea şi personalizarea spaţiului de lucru. De regulă. 17 . De aici. În cazul barei de instrumente aceasta dispune de o serie de instrumente care ajută la editarea imaginii.

Fiecare instrument în parte se selectează fie cu ajutorul mouce-ului fie prin apăsarea tastei M iar navigarea prin intermediul tastaturii printre aceste instrumente se face apăsând tastele Shift+M. 18 . Instrumentul de marcaj selecţie (Marquee Tool) este reprezentat de simbolurile: Selecţie rectangulară Selecţie circulară Selecţie rând Selecţie coloană Aceste instrumente selecţionează o parte din imagine (document) şi permite lucrul doar în interiorul selecţiei.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 1 2 3 4 5 6 7 15 16 19 20 23 25 27 28 29 8 9 10 11 12 13 14 18 17 21 22 26 24 1.

specifice opţiunii Fixed Aspect Ratio Stabilirea dimensiunilor în pixeli pentru lăţime/lungime specifice opţiunii Fixed Aspect Ratio Deselectarea zonei se poate realiza fie urmând calea din meniu Select – Deselect fie direct din tastatură apăsând tastele Ctrl+D.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Selecţie rectangulară Selecţie circulară Zone selectate (de lucru) Selectarea unui pătrat perfect se realizează ţinând apăsată şi tastele Alt sau Shift. 2. Există trei posibilităţi oferite de acest instrument care sunt prezentate în următoarea imagine: 19 . Stabilirea de dimensiuni fixe. porţiuni din imagine. De asemenea. în bara de opţiuni se pot stabili şi dimensiuni exacte pentru selecţie. Instrumentul de selecţie Lasso Tool permite de asemenea selectarea anumitor părţi din imagine (document) dar cu deosebirea faţă de precedentul că acesta poate selecta anumite obiecte.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Selectarea din mouce. Aici s-a utilizat instrumentul Poligonal Lasso Tool. pentru a şterge ultimii paşi din selecţie se pasă tastele Delete sau Backspace şi apoi se poate continua selectarea pas cu pas. De asemenea. Selecţia este realizată doar din mouce-ul plimbat pe suprafaţa imaginii şi a rezultat o selecţie liberă. Exemple de tipuri de selecţie: Selecţie deschisă. Selecţie realizată cu instrumentul Lasso Tool. 20 . Pentru a ieşi din întreaga selecţie se apasă tasta Esc. prin linii drepte Selectarea magnetică (pe marginea unui obiect) Selecţiile vor fi compuse din mai multe puncte de legătură iar selecţia va fi închisă fie dând dublu clic pe imagine (având selectat instrumentul de lucru) fie se va uni atunci când vârful instrumentului va afişa un cerc. sau liberă Selectarea poligonală.

Patch Tool. Selecţia deşi are tendinţa de a decupa imaginea pe formă nu este precisă. copiind mereu zona aleasă peste alte părţi din imagine.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Selecţie realizată cu instrumentul Lasso Tool. fiecare în parte. modifică imaginea din punct de vedere cromatic sau compoziţional. pentru a fi aplicată. Instrumentele Healing Brush Tool. Tasta corespunzătoare acestui instrument este L iar navigarea printre instrumentele specifice căsuţei se realizează apăsând combinaţia de taste Shift+L. de un punct de selecţie care va modifica imaginea. 21 . Tasta scurtă pentru acest instrument este C. Color Replacement Tool sunt instrumente care. Astfel Healing Brush are nevoie. 4. Se selectează pur şi simpu zona care doreşte a fi păstrată din imagine şi apoi se aplică tăierea printrun dublu clic. Din bara de opţiuni se pot seta diferite particularităţi ale selecţiei aşa cum s-a arătat şi la primul punct. 3. tăierea imaginii rezultând implicit şi micşorarea dimensiunilor acesteia. Crop Tool (instrumentul de decupare/tăiere) este utilizat la secţionarea.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Patch tool este un instrument de selecţie special care. zona selectată 2. 1. variantă multiplicare aceeaşi selecţie 22 . după ce selecţionează o anumită zonă. variantă multiplicare 3. prin mişcarea zonei selectate în diferite direcţii se automultiplică în interior păstrând zona multiplicată.

Stamp Tool 23 . a. Acest instrument permite utilizarea a mai multor opţiuni aşa cum se vede din bara de opţiuni următoare: Mod de lucru Modificarea dimensiunii razei de aşezare a culorii Proprietăţi ale culorii Transparenţă Exemplu de lucru cu culori dominante de roşu şi albastru.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Color Replacement Tool este instrumentul care schimbă culoarea imaginii acolo unde se aplică. Se remarcă faptul că imaginea îşi modifică doar cromatica nu şi structura.

în diferite părţi. Mărimea diametrului Moduri color de aplicare Opacitatea cu care se a suprafeţei aşează suprafaţa imprimate Suprafeţe prestabilite imprimate 24 . Pattern Stamp Tool se utilizează atunci când dorim să umplem o anumită suprafaţă cu o textură definită (imprimată deja). Clone Stamp Tool copiază o anumită zonă din imagine şi o aplică.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Cele două instrumente se pot selecta din bara de instrumente fie cu mouce-ul fie prin apăsarea tastei S (se umblă printre cele două instrumente cu Shift). în acelaşi document. păstrând mereu distanţa dintre selecţia realizată cu Alt şi locul unde se aplică. Se selecţionează textura din bara de opţiuni şi se aplică în acelaşi fel ca şi Clone Stamp.

fundalul se transformă direct în layer Radiera Magică – şterge porţiuni din imagine şi transformă fundalul imaginii în layer. 25 . 6. Radiera (Eraser Tool) este reprezentată prin simbolurile următoare din bara de instrumente. Zonă ştearsă cu Magic Eraser Radiera poate fi utilizată şi ca pensulă.şterge cu culoarea stabilită ca fundal Radiera de fundal – şterge şi lasă doar fundalul imaginii. Următorul set de instrumente din bara de meniu asigură o anumită calitate a imaginii. Bara de opţiuni a radierei oferă o gamă mare de efecte ce pot fi utilizate. prin ştergerea cu această radieră.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 5. Dacă nu se selectează prin intermediul mouce-ului atunci se poate selecta apăsând tasta E. Radiera normală . Dacă e vorba de un JPEG atunci.

problema rămânând în privinţa: cât de puternic/pregnant să se vadă aceşti pixeli.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Blur Tool este instrumentul care acoperă pixelii. stilizate. De asemenea se pot acoperi anumite defecte la retuşarea imaginilor. Instrumentele mai sus menţionate pot fi selectate fie cu ajutorul mouce-ului fie apăsând tasta R (cu tasta Shift se navighează printre instrumente. Sharpen Tool este opusul instrumentului Blur Tool. Acolo unde imaginea nu este clară acest instrument scoate pixelii în evidenţă. Tasta corespunzătoare acestui instrument este W. respectiv se pot selecţiona cu Shift+R). 26 . Acest instrument permite realizarea de suprafeţe plastice. Instrumentul dispune de diferite calităţi ale „ceţii” pe care o aşează peste imagine. Smudge Tool întinde suprafaţa imaginii ca un deget. îi ascunde. imită întinderea culorii pe suprafaţă. Estomparea pixelilor cu Blur Tool Efect generat de Sharpen Tool (efect dus la extrem până la pixelarea imaginii) Smudge Tool (efectul de „întindere” al culorii) 8. Magic Wand Tool este un instrument care selectează pe principiul culorii. Instrumentul specific de selecţie pentru acest program este Move Tool căruia îi corespunde tasta V şi butonul . aceeaşi culoare dintre toţi pixelii care se leagă. 9. Dacă dorim să selecţionăm o suprafaţă mai mare sau mai multe culori vom ţine apăsată şi tasta Alt.

De asemenea se va alege textura pensulei din meniul de opţiuni. modul de culoare. Aceleaşi lucruri sunt valabile şi în cazul instrumentului Pen Tool. din mouce (paletă grafică) pe imagine sau document. Tasta corespunzătoare acestui instrument este K. Opacitatea Stabilirea mărimii suprafeţei de acoperire cu culoare Utilizatorul are posibilitatea de a alege diferite texturi pentru pensulă. Slice Tool este un instrument de selecţie pentru web. Unul din cele mai uzuale instrumente este Brush Tool şi Pen Tool corespunzătoare pensulei şi creionului din realitatea apropiată.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 10. 11. mărimea acesteia. Este necesar să se aleagă o culoare care va fi aplicată. 27 . Aceste instrumente permit desenarea liberă. Vom vorbi mai detaliat întrun alt capitol. Se poate controla şi transparenţa şi densitatea pensulei virtuale.

oferite de program şi deci pot fi create mai multe tonuri.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Foarte importantă este opţiunea modului (Mode) de culoare pentru că aceeaşi culoare are mai multe opţiuni presetate. Să luăm de exemplu culoarea următoare: Utilizând opţiunea Mode aceasta va fi aşternută pe suprafaţa de lucru în următoarele variante: Normal Dissolve Darken Multiply Color Burn Linear Burn Lighten Screen Color Dodge Linear Dodge 28 .

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Overlay Soft Light Hard Light Vivid Light Pin Light Pin Light Hard Mix Difference Exclusion Hue Saturation Color Luminosity Aplicaţia Adobe Photoshop oferă utilizatorului posibilitatea de a-şi defini propria pensulă de lucru prin modul Define Pattern Brush din Meniul File. Se selectează imaginea sau partea din imagine care doreşte a fi utilizată ca şi pensulă apoi pe calea 29 .

Histroy Brush Tool şi Art History Brush sunt utilizate pentru a şerge urmele lăsate de Brush Tool sau Pencil Tool. Aplicarea pensulei definite Adăugarea pensulei definite în opţiuni. Aceste instrumente utilizează culoarea de fundal. la finalul celor prestabilite. 12. Pensula definită va fi adăugată la opţiunile din Brush Options.Aplicaţia Adobe Photoshop CS arătată mai sus se va deschide următoarea fereastră de opţiuni care va cere definirea numelui pensulei ce urmează a fi utilizată: Aplicarea modificărilor Selecţia care va fi utilizată pe post de pensulă. prezentate de aplicaţie. Numele pensulei care urmează a fi definită Se va selecta o culoare pentru pensula definită în foreground şi se va aplica printrun clic pe suprafaţa dorită. 30 .

Opţiunea Art History Brush dispune de formate speciale de texturi pentru pensulă.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Tasta directă pentru selectarea acestei opţiuni este Y. Gradient Tool este un instrument de umplere în tonuri de degradeu. Modulul de umplere a suprafeţelor este reprezentat de instrumentele Gradient Tool şi Paint Bucket Tool. Instrumentul de lucru va face legătura între cele două culori 31 . Aceste treceri pot fi treptate sau bruşte. 13. Tasta corespunzătoare pentru a selecta unul din cele două instrumente este G.

Opacitate Modul de culoare Transparenţă Tipuri de degradeuri: 32 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS selecţionate de către utilizator: una pentru lucru (foreground) şi una pentru fundal (background). În bara de opţiuni există posibilitatea de a alege între diferite tipuri de degradeuri.

Este utilizat fie pentru a defini culoarea de fond a unui document. pentru instrumentul Paint Bucket Tool există posibilitatea de a utiliza o anumită suprafaţă numită Pattern: Umplere culoare uniformă Umplere Pattern Tipuri de Pattern oferite de aplicaţie 33 . fie pentru a schimba culoarea anumitor suprafeţe. Acest instrument dispune şi de opţiunea de umplere cu texturi prestabilite (Pattern). În bara de opţiuni. fără degrade.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Paint Bucket Tool umple imaginea cu culoare plată.

Stabilirea numelui Pattern-ului Zona utilizată ca Pattern Pattern-ul nou stabilit va fi adăugat la finalul opţiunilor oferite de aplicaţia respectivă şi va oferi informaţii despre imagine: nume. Se va deschide o fereastră de dialog care va solicita introducerea unui nume pentru noul Pattern.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Există şi posibilitatea ca utilizatorul să îşi creeze propria variantă pentru Pattern urmând calea Meniul Edit – Define Pattern. modul culorii. dimensiune în pixeli. Iată cum va arăta o imagine în care am utilizat atât Pattern pus la dispoziţie de aplicaţie cât şi Patternul creat. 34 .

Se va deschide următoarea fereastră de opţiuni: Stabilirea culorii de umplere oferă posibilitatea de a umple cu culoarea de foreground. background. 35 . gri 50%. Anumite porţiuni prea închise din imagini pot fi deschise prin intermediul instrumentului de lucru Dodge Tool. Acesta deschide atât suprafeţele luminate cât şi cele prea închise. negru. Acest instrument închide imaginea în locul unde este aplicat. elimină pixeli supărători.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Meniul Edit pune la dispoziţia utilizatorului posibilitatea de a umple întreaga imagine cu o culoare prin Edit – Fill care poate fi accesat şi prin combinaţia de taste Shift+F5. history. Moduri de culoare Opacitatea culorii de umplere 14. Instrumentele de retuşare vor fi prezentate în continuare. alb. expunerea pe anumite zone. Aceste zone pot fi selecţionate cu unul din instrumentele de selecţie sau pot fi direct aplicate pe imagine. Burn Tool este instrumentul de lucru opus lui Dodge Tool. pattern. Sponge Tool aduce culorile la tonuri apropiate. Acestea acţionează asupra imaginii modificându-i contrastul.

Selectarea Path-urilor se realizează cu instrumentul Path Selection Tool sau Direct Selection Tool (vezi punctul nr. 16. Pen tool construieşte imaginea din puncte de ancoră. În acelaşi document se pot forma mai multe Work Path-uri. Freeform Pen Tool. Imaginile vectoriale sunt construite din puncte ancoră. Se poate selecta prin intermediul mouce-ului sau apăsând tasta A. Pentru ca să observăm formarea unui Work Path se selecţionează Paths din meniul Window. Aplicaţia Adobe Photoshop permite creearea de forme. Convert Point Tool. 36 . logouri prin intermediul setului de instrumente următoare: Pen Tool.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 15. Add Anchor Point Tool. Formele acestea sunt definite ca vectoriale şi deşi nu sunt specificul acestui program se oferă această posibilitate de construcţie. Delete Anchor Point Tool. conectate prin linii şi prin curbe şi sunt controlate prin intermediul instrumentelor prezentate aici. 9 şi 25). Atunci când punctele de ancoră se închid se formază Work Path (suprafaţă de lucru care poate fi selecţionată de mai multe ori în acelaşi document).

Path-urile pot fi multiplicate din căsuţa corespunzătoare simbolului din partea de jos a ferestrei Paths. Tasta F2 îndepărtează de asemenea automat Path-urile .Aplicaţia Adobe Photoshop CS Work Path Ştergerea Path-ului Selectarea interiorului Path-ului se realizează ţinând apăsată tasta Ctrl pe imaginea din fereastra Paths. De asemenea acestea pot fi şterse tot din partea de jos a ferestrei Path de la butonul selecţionate. Se pot realiza o multitudine de selecţii prin acest procedeu (acesta constituind şi unul din avantaje). Path-urile create pot fi mutate pe suprafaţă prin intermediul instrumentului Pen Tool. Această formă poate fi modificată prin adăugarea sau ştergerea punctelor de ancoră 37 prin selectarea path-ului care trebuie îndepărtat (sau prin tragerea efectivă a acestuia peste buton).

Vom discuta în continuare despre aceste instrumente şi opţiunile corespunzătoare. Direct Selection Tool modifică direct pe suprafaţă aranjarea punctelor respectiv întreaga formă.Aplicaţia Adobe Photoshop CS cu Add Anchor Point Tool (adăugare puncte de ancoră) şi Delete Anchor Point Tool (ştergere puncte de ancoră). Shape Tool. pe care le pune la dispoziţia utilizatorului această aplicaţie. Convert Point Tool (convertirea punctelor) oferă posibilitatea de a lucra cu linii curbe prin intermediul unor braţe ajutătoare care se creează atunci când se lucrează pe fiecare punct de ancoră a acestui instrument. Prin apăsarea tastei Alt se poate multiplica forma la care se lucrează (se mută pe suprafaţă forma atunci când în dreptul pointerului apare semnul „+”). se selecţionează cu ajutorul mouce-ului apăsând unul din butoanele următoare: Tasta corespunzătoare acesteui instrument este U. sau formele predefinite. 17. Tasta F4 selecţionează direct punctele de ancoră. Posibilitatea de a alege alte instrumente pentru lucru Posibilitatea de a alege culorile 38 .

(selectarea şi aplicarea instrumentului ) Permite modificări de structură a marginilor formei selecţionate (selectarea şi aplicarea instrumentului ) Pentru instrumentul Nu permite modificarea marginilor formei şi umple forma cu culoarea selecţionată.aceste opţiuni corespund modului în care se afişează instrumentele.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Instrumentul selecţionat . În cazul formei (instrument poligonal = Poligon Tool) există posibilitatea.se stabileşte în pixeli). posibilitatea de a alege modul culorii (Mode) şi aceea de a stabili opacitatea culorii (Opacity). în . bara de opţiuni. Colorează forma dar lasă şi posibilitatea de la lucra nodurile liniei de mărginire. (dreptunghi cu colţuri rotunjite) există în bara de opţiuni posibilitatea de a stabili deschiderea rotunjimii colţurilor (Radius . de a stabili numărul de laturi a acestuia: 39 .

Există o galerie în bara de opţiuni cu aceste forme. Indică forma selecţionată. Pentru fiecare dintre aceste forme prestabilite se deschide un layer specific aşa cum apare în următoarea imagine: Culoarea formei Numele formei . Pentru fiecare formă în parte se va crea automat un layer nou care va indica numele formei introdus automat (numerotat începând cu 1) şi culoarea formei.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Instrumentul Line Tool dispune de opţiunea de a stabili grosimea liniei în pixeli: Modificarea grosimii linei Instrumentul Custom Shape Tool oferă utilizatorului aplicaţiei posibilitatea de a alege dintre mai multe forme prestabilite. 40 .prin dublu clic pe Shape 1 se poate personaliza numele formei în funcţie de opţiunile utilizatorului În acelaşi document pot fi introduse mai multe forme atât prestabilite cât şi create direct de utilizator. Aceste layere se pot şterge ca orice layer obişnuit.

La acţionarea acestui buton (fie din mouse fie apăsând tasta T) se va deschide automat un layer de text care va afişa o iconiţă specifică layer-ului de text şi alăturat prima parte din textul scris peste imagine.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 18. Selectarea culorii 41 . Layer-ul text are particularitatea de a se putea transforma în layer imagine prin selectarea meniului Layer – Rasterize Layer. tipul fontului (normal. Cu acest tip de layer se lucrează la fel ca şi cu un layer obişnuit. Textul poate fi mişcat pe suprafaţa imaginii cu ajutorul instrumentului Move Tool. îngroşat. Bara de opţiuni specifice acestui instrument oferă utilizatorului posibilitatea de a stabili tipul fontului care va fi utilizat. îngroşat şi înclinat). aranjarea textului (filat dreapta. aşezarea textului în diferite forme. Iconiţă specifică pentru layer text Pentru a ieşi din layer-ul text se va selecţiona cu ajutorul mouce-ului doar instrumentul Move Tool. înclinat. alegerea culorii textului. stânga). calitatea vizualizării textului. Introducerea textului într-o imagine se realizează prin selecţionarea instrumentului Text din bara de instrumente care are ca şi corespondent butonul . centru. mărimea acestuia.

prin tastarea butonului din bara de opţiuni. se va deschide următoarea fereastră care prezintă modalităţi de aranjare a textului: 42 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS Stabilirea mărimii fontului Calitatea vizualizării textului Posibilităţi de Forme utilizate aranjare a pentru textului aranjarea textului Stabilirea fontului Calitatea vizualizării textului None Sharp Crisp Strong Smooth Pentru formele utilizate la aranjarea textului.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Printr-un clic se selectează forma dorită. Notes Tool corespunde butonului şi poate fi accesată şi apăsând tasta N. Apoi se apasă butonul OK şi textul se va mula pe formă. Minimalizarea ferestrei Spaţiu pentru notiţe Bara de proprietăţi a acestui instrument permite schimbarea fontului şi mărimii de scriere a acestuia dar şi culoarea notiţei. Se pot introduce diverse notiţe pe suprafaţa imaginii dând clic pe acest buton şi apoi pe imagine şi se va deschide următoarea fereastră. 19. 43 .

Gradient Tool. Va apărea simbolul „mânuţei” şi prin intermediul mouce-ului se va purta imaginea în toate direcţiile. Pentru a stăpâni (vizualiza) suprafeţele mărite exagerat sau cele ale unor imagini foarte mari se utilizează instrumentul Hand Tool căruia îi corespunde butonul şi simbolul H. Tasta poate fi selecţionată şi apăsând I de pe tastatură. Deschiderea notei pentru a putea fi citită Ştergerea notei Ştergerea tuturor notelor din imagine Aceste note nu influenţează în nici un fel imprimarea imaginii (ele nu vor apare pe prdusul final). utilizatorul va accesa acest instrument ţinând apăsată tasta Space pentru a muta imaginea fără a fi nevoit să schimbe instrumentul. Eyedropper Tool are rolul de a selecţiona din imagine o anumită culoare. Acest instrument poate fi selecţionat şi din tastatură apăsând tasta Atunci când este utilizat un anumit instrument de selecţie sau pensula. Este vorba de Brush Tool. 20. Pentru că este unul din cele mai utilizate instrumente există şi câteva avantaje de utilizare a acestui instrument în cazul în care nu se lucrează direct cu el. .Aplicaţia Adobe Photoshop CS Numele celui care introduce notiţa sau numele notiţei Tip font Marime font Culoare font Ştergerea tuturor notelor introduse Notiţele se vor putea şterge din imagine apăsând butonul drept al mouce-ului. Pentru a scăpa de acest instrument se va lua mâna de pe tasta apăsată. 21. Pen Tool care permit 44 . Simbolul corespunzător acestei comenzi este .

Bara de opţiuni pune la dispoziţia utilizatorului raza de selectare a culorii în funcţie de pixeli. Ctrl+”-”. 45 . Pentru potrivirea automată a imaginii/documentului la spaţiul de lucru se apasă combinaţia de taste Ctrl+”0”. Ctrl+”+”. Tasta documentului/imaginii şi are ca şi imagine asociată butonul corespunzătoare activării acestui instrument este Z. Zoom Tool este instrumentul de lucru care permite mărirea/micşorarea . pentru obţinerea acurateţii selecţiei. se utilizează şi combinaţiile de taste: Ctrl+Space. pus la dispoziţie de aplicaţie. Selectarea unui singur punct Media culorii a trei puncte Media culorii a cinci puncte 22. Potrivirea Dimensiunea de Pixeli reali imaginii/ imprimare a documentului la imaginii/ spaţiul de lucrudocumentului. Bara de opţiuni oferă utilizatorului posibilitatea de a selecţiona instrumentul de mărire/micşorare dar şi câteva opţiuni suplimentare.Aplicaţia Adobe Photoshop CS accesarea indirectă a acestui instrument apăsând tasta Alt atunci când e nevoie de utilizarea unei anumite culori din imagine. Pentru micşorarea imaginii în condiţii similare se utilizează tastele Alt+Space. În cazul în care utilizatorul foloseşte un alt instrument (ex: Lasso Tool) pentru a mări o anumită porţiune din imagine.

Set foreground color stabileşte culoarea care urmează a fi utilizată de instrumentele din bara de instrumente: pensulă. Gradient Tool.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Dacă este selectată posibilitatea de mărire (sau invers. Switch foreground and background color Set foreground color Set background color Default foreground and background color Printr-un clic pe una din aceste căsuţe colorate se va deschide o altă fereastră care pune la dispoziţia utilizatorului o gamă largă de culori. CMYK. cea de micşorare) prin ţinerea apăsată a tastei „+” se va putea utiliza inversul instrumentului. HKS (ultimele două mai puţin utilizate). De aici se pot seta culorile RGB. 24 Selectarea culorilor este pusă la dispoziţie de instrumentele Set foreground color şi Set background color. creion. Fereastra de alegerea a culorilor care apare. Set background color stabileşte culoarea de background a unui document (se stabileşte înainte de a se deschide un document nou) sau se utilizează la instrumentul radieră. gradient. în format uzual este următoarea atât pentru culoarea uzuală (foreground) cât şi pentru cea de fundal (background): 46 . dar şi seturile predefinite de culori PANTONE. TOYO. adică micşorarea (respectiv mărirea). 23. Paint Bucket. sau atunci când se elimină anumite bucăţi din imagine este culoarea care rămâne de fond.

Default foreground and background colour aşează pentru foreground negru şi pentru background alb.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Atenţie! La imprimare această culoare nu va fi cea selecţionată! Stabilirea culorilor PANTONE. HKS Posibilităţi de selectare ale culorilor Codul de culori RGB Codul de culori CMYK Codul pentru web al culorii Pentru aflarea codului unei culori se citesc coordonatele pentru RGB sau cele pentru CMYK. Schimbând aceste coordonate se pot modifica şi tonurile unei culori. 25. în funcţie de setul de culori care stă la baza imaginii. până la introducerea unui alt cod de culoare. 47 . 26 Default foreground and background colour şi Switch foreground and background colour resetează culorile punând în cele două căsuţe despre care am vorbit mai sus (Set foreground color şi Set background color) nonculori respectiv inversează culorile originale din cele două căsuţe de culoare. TOYO. Prin activarea butonului Switch foreground and background colour se vor inversa culorile între foreground şi background.

Dacă este vorba de modul de lucru CMYK aici sunt 4 culori utilizate în document. Primul buton reprezintă Modul de lucru normal adică utilizând culorile stabilite în prealabil. Vom discuta mai pe larg despre adugarea şi utilizarea măştilor într-un capitol diferit. 28. Mod de lucru fără bara de meniu (Full screen mode) Mod de lucru cu bara de meniu dar fără partea de sus specifică aplicaţiei (Full Screen Mode with Menu Bar) Mod de lucru normal (Standard Screen Mode) Tasta specifică acestei opţiuni este F şi prin intermediul acesteia se poate „naviga” printre cele trei moduri de lucru. La activarea celui de al doilea buton aplicaţia adaugă o mască. culoare. Următoarele trei butoane care vor fi prezentate în continuare corespund la trei moduri diferite de a „jongla” cu spaţiul de lucru al utilizatorului. Reprezintă două moduri de lucru diferite. Acest canal poate fi dezactivat o dată cu trecerea pe modul normal (adică pe primul buton).Aplicaţia Adobe Photoshop CS Default foreground and background colour poate fi selectat şi din tastatură apăsând tasta D iar Switch foreground and background colour are ca şi tastă corespunzătoare X. 48 . 27. canal de culoare suplimentare.

Având în vedere că aplicaţia Adobe Photoshop permite utilizarea ferestrelor şi opţiunilor din taste pentru un utilizator familiarizat cu acestea nu este o problemă lipsa barei de meniu. 29. sau 8. IMPORTAREA UNEI IMAGINI Importarea unei imagini se realizează din meniul File – Import – PDF Image: PDF = Portable Document Format Prin accesarea acestei comenzi se va deschide o fereastră care va permite importarea unei imagini PDF. în programul Adobe ImageReady şi se face apăsând ultima iconiţă din bara de instrumente: utilizând combinaţia de taste Shift+Ctrl+M.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Cel mai generos spaţiu de lucru al aplicaţei este Full Screen Mode care permite afişarea doar a barei de opţiuni în partea de sus a aplicaţiei. 49 . Ultimul instrument este unul de editare a imaginii afişate.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Stabilirea locaţiei documentului Completarea spaţiului cu numele documentului care trebuie importat 50 .

Selectaţi modul de afişate Preview. Prin scanarea unei imagini se înţelege captarea pe calculator a imaginii virtuale cât mai fidelă faţă de original. Definirea ariei de scanare (aceasta poate fi mai mică decât originalul şi în acest caz va fi introdusă pe calculator doar zona selectată). clară. În cazul rezoluţiei imaginii trebuie făcută precizarea că dacă este vorba de un original de dimensiuni mici. Selectarea opţiunilor de scanare în funcţie de rezultatul pe care dorim să îl obţinem (modul de scanare (hârtie. 3. Originalul trebuie plasat corect pe suprafaţa de scanare a aparatului. Pregătirea pentru următoarea imagine de scanat sau ieşirea din programul de scanare. 8. SCANAREA IMAGINII Importarea scanner-ului se realizează accesând calea din Meniul File – Import – Scanner (numele scannerului utilizat). Se deschide programul de accesare a scanner-ului. rezoluţia de scanare. 7. 6. Apăsarea comenzii Scan. Meniul File – Import – Scanner (numele scannerului utilizat). Pentru scanare se foloseşte o imagine de calitate. modul de imagine (RGB. 2. gradul de iluminare a imaginii. rezoluţia de scanare trebuie să fie cu atât mai mare cu cât imaginea este mai mică. Pentru a realiza o scanare există câţiva paşi care trebuie respectaţi: 1. Culoarea trebuie reprodusă fidel (să respecte culorile originlului).Aplicaţia Adobe Photoshop CS 9. tonalităţi intermediare). film). 4. Grayscale). 5. 51 .

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Se va afişa meniul specific interfeţei de lucru pentru scanner. Mărirea documentului în Print Preview Stabilirea spaţiului de scannare Setare culori: Alb-negru Gri Color Text Rezoluţia Imaginii Setare luminozitate Scannare Setare contrast Preview Formatul culorilor Mărimea imaginii scanate Ieşire din aplicaţie 52 .

Aplicaţia Adobe Photoshop CS 9. Se va deschie următoarea fereastră care va stabili în mod automat formatul imaginii care urmează a fi exportată. Imaginea este pregatită pentru exportare într-un format special AI pentru a fi preluată de programul Adobe Ilustrator. Calea de salvare a imaginii Numele imaginii exportate Formatul în care este salvată imaginea pentru export 11. EXPORTAREA UNEI IMAGINI Exportarea unei imagini se realizează din Meniul File – Export – Paths to Ilustrator. MENIUL EDIT 53 .

de dimensiuni variabile. Se apelează funcţia Stroke şi se introduc setările dorite în fereastra de dialog care s-a deschis.1 Modalităţi de control al paşilor parcuşi de utilizator Aplicaţia Adobe Photoshop pune la dispoziţia utilizatorului posibilitatea de a „şterge” ultimul pas aplicat imaginii prin opţiunile: Meniul Edit – Undo State Change. Stabilirea grosimii marginii Alegerea culorii liniei Locaţia liniei: Înăuntru Centru În afară Modul culorii Stabilirea gradului de opacitate a liniei 54 . Din meniul Edit se poate defini o margine. pentru Step Foward este Shift+Ctrl+Z. pentru selecţie.2 Stroke.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 11. Step Foward. Selectarea acestor opţiuni se pot face şi pe calea alegerii combinaţiilor de taste pentru Undo State Change este Ctrl+Z. pentru Step Backward este Alt+Ctrl+Z. Pas înainte Pas înapoi 11. Step Backward.

întindere în diferite direcţii ţinând cu cursorul mouce-ului pe nodurile formate pe marginea imaginii sau secvenţei selecţionate pentru modificare.3 Free Transform. Ţinând apăsată şi tasta Ctrl există mai multe opţiuni de deformare a imaginii din toate nodurile. turtire cât şi de mărire/micşorare proporţionale prin ţinerea apăsată a tastei Shift. O imagine selectată în întregine (Ctrl+A) sau doar parţial (cu diferite instrumente de selecţie) poate fi rotită executând comanda Edit – Free Transform (transformare liberă). Transformările din colţuri permit modificări atât de alungire.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 11. Tastele corespunzătoare acestei comenzi sunt Ctrl+T. turtire. Nodurile din centrele de pe verticală şi orizontală permit doar mişcări de alungire/turtire a imaginii. Această opţiune permite atât rotirea imaginii cât şi transformarea/deformarea acesteia prin alungire. Introducerea gradelor de rotaţie a imaginii 55 Modificări pe orizontală şi verticală . Bara de opţiuni a acestui instrument permite introducerea directă a coordonatelor unghiului cu care dorim să rotim imaginea.

11.4 Opţiunea Transform pune la dispoziţia utilizatorului o gamă mai largă de modificări care pot fi operate asupra întregii imagini sau doar asupra unor selecţii. 56 . Linie de ghidaj (se trage cu ajutorul mouce-ului) Imagine rotită cu ajutorul liniei de ghidaj.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Dacă dorim să îndreptăm imaginea pe verticală sau pe orizontală în funcţie de particularităţile imaginii (pentru corectarea unei fotografii de exemplu) se vor duce liniile de ghidaj care se aduc pe suprafaţa de lucru din Meniul View – Rulers (Ctrl+R).

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Modificări de proporţii Rotire Deformări pe laterale Distorsionări Deformări de perspectivă Rotirea imaginii sau selecţiei cu 1800 cu 900 în sensul acelor de ceasornic cu 900 în sensul opus acelor de ceasornic Întoarcere orizontală a imaginii Întoarcere verticală a imaginii Scale Rotate Skew Distort Perspective Întoarcere orizontală 57 .

Marginea imaginii a fost obţinută cu ajutorul opţiunii Canavas Size 58 . Dimensiunile actuale ale imaginii Unităţi de măsură a imaginii Culoarea de umplere a extensiei canavasului Direcţii de mărire a spaţiului de lucru a imaginii faţă de aceasta. rezoluţia acesteia aşa cum am discutat despre Image Size întrun capitol anterior. Aplicaţia permite însă şi modificarea prin mărire sau micşorare a Canavasului imaginii: Canavas Size. Canavasul reprezintă suportul imaginii. în momentul în care se doreşte mărirea acestuia dimensiunile imaginii nu se modifică ci doar i se mai adaugă de jur împrejur spaţiu de lucru şi împlicit dimensiunile documentului în sine se măresc (atât în dimensiune cât şi în mărime).1 Canavas Size. Meniul Image lasă utilizatorului posibilitatea de a modifica dimensiunile unei imagini. MENIUL IMAGE 12.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 12.

întoarcerea imaginii în oglindă. răsturnarea ei.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 12. Întoarcere cu 1800 Întoarcere cu 900 în sensul acelor de ceasornic Întoarcere cu 900 în sensul opus acelor de ceasornic Stabilirea exactă a unghiului de întoarcere a imaginii Întoarcerea orizontală a imaginii Întoarcerea verticală (în oglindă) a imaginii 59 .2 Comanda Rotate Canavas permite rotirea imaginii în diferite direcţii.

de modificare a luminozităţii şi contrastului imaginii se poate ajunge la eliminarea unor detalii din zonele de lumină şi umbră.1 Brightness/Contrast.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 13.2 Levels şi Curves.Brightness/Contrast. Cursor de ajustare-intrare Cursor de ajustare-ieşire 60 . Pentru a evita acest lucru se utilizează pentru ajustarea imaginii comanda Image – Adjustments – Levels (Ctrl+L) şi Curves (Ctrl+M). Utilizând opţiunea d emai sus. Există posibilităţi multiple de a lucra cu imaginea. Cea mai uzuală modificare în aspectul unei imagini este cea de contrast pe calea Image – Adjustments . 13. AJUSTAREA TONURILOR ŞI CULORILOR Ajustarea tonurilor şi culorilor reprezintă posibilitatea utilizatorului de Adobe Photoshop de a îmbunătăţi imaginile. 13.

Este instrumentul care permite cel mai mare control asupra tonalităţii şi culorii. ireale. Aplicaţia oferă şi posibilitatea de a echivala tonurile prin Image – Adjustments – Auto Contrast (Auto Levels. Tonuri luminoase Tonuri închise Informaţii de intrare/ieşire Prin manipularea cursoarelor curbelor se pot obţine efecte spectaculoase. Graficul sau curba poate fi adusă la poziţia iniţială apăsând tasta Option+Alt şi apoi butonul Reset din fereastră (va înlocui butonul Cancel). 61 . contrastului şi griurile imaginii. Mult mai spectaculoasă este utilizarea opţiunii Curves (Curbe) care poate schimba radical tonurile imaginii dându-i aspecte curioase. Auto Color) dând imaginii o echivalare directă (fără setările utilizatorului) pentru fiecare opţiune.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Prin mutarea cursoarelor de ajustare se poate acţiona asupra luminozităţii. picturale.

Se pot aplica de mai multe ori acelaşi instrument pentru a obţine efecte mai clare în cazul unor imagini. spectrul cromatic al imaginii se schimbă. 62 .3 Color Balance. Prin deplasarea cursorului spre una din culorile afişate. Îmbunătăţirea culorilor sau schimbarea gamei cromatice a unei imagini se poate realiza cu opţiunea Color Balance (combinaţia de taste Ctrl+B).Aplicaţia Adobe Photoshop CS Posibilităţile de accesare din taste a acestor instrumente sunt: 1. Auto Color . Auto Contrast – Alt + Shift + Ctrl + L 2. Auto Levels – Shift + Ctrl + L 3.Shift + Ctrl +B 13.

Ctrl+U. Se poate alege opţiunea Preview mai ales pentru a vizualiza direct modificările imaginii. Se pot obţine efecte de saturaţie a culorilor.4 Hue/Saturation. tonurilor medii şi a celor luminoase. 13. Modificarea tonurilor se poate realiza şi utilizând Image – Adjustments – Hue/Saturation.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Se pot utiliza pentru ajustarea umbrelor. luminozitate/închis. Se poate deschide fereastra acestui instrument şi prin apăsarea tastelor 63 .

13. 13. Se va deschide următoarea fereastră care permite îmbunătăţirea luminozităţii. contrastul imaginii. Acest instrument poate fi selecţionat prin apăsarea tastelor Shift+Ctrl+U.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 13.7 Opţiunea Match Color se selecţionează pe calea Image – Adjustments. intensitatea culorii.5 Opţiunea Colorise oferă posibilitatea de a lucra cu o gamă restrânsă de tonuri ale aceleiaşi culori. Stabilirea luminozităţii Stabilirea intensităţii culorii Imaginea curentă 64 .6 Opţiunea Desaturate transformă imaginea sau selecţia în alb/negru păstrând însă canalele culorii.

65 . accentuate. Această opţiune se obţine deschizând fereastra Replace Color.8 Replace Color. Culorile imaginii pot fi înlocuite sau modificate. Rând pe rând culorile sunt îmbunătăţite. Tot pentru îmbunătăţirea culorii unei imagini se apelează şi la instrumentul Selective Color.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 13.9 Selective Color. altă culoare. Aici prin intermediul piker-ului se pot selecta culorile din imagine şi apoi modifica/înlocui cu un alt ton. imaginea primind claritate şi calitate. Picker Culoarea selecţionată Modalităţi de ajustare a culorii Culoarea rezultată 13.

Prin cursoarele pe care le oferă se pot produce modificări importante asupra imaginii.10 Chanel Mixer oferă utilizatorului posibilitatea de a modifica gama cromatică a imaginii. pe fiecare canal de culoare în parte (Output Channel) 66 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS Activarea acestei opţiuni permite vizualizarea tuturor modificărilor realizate asupra imaginii 13.

Imaginea primeşte un aer de irealitate. În cazul de faţă s-a utilizat un fitru cald.12 Photo Filter adaugă o dominantă de culoare în imagine sau dă dominanta de culoare în selecţie. Utilizatorul are posibilitatea de a alege culoarea. 67 . Gamele de culori pot fi personalizate prin selectarea altor culori de către utilizator 13. Utilizarea punctelor Inversarea culorilor imaginii Gamele de culori care pot fi utilizate. densitatea acesteia şi calitatea filtrului.11 Gradient Map permite înlocuirea culorilor imaginii cu seturi de culori prestabilite.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 13.

Le vom prezenta pe rând în continuare: Wrming Filter 81 Cooling Filter 80 Cooling Filter 82 Red Yellow Green 68 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS Există mai multe tipuri de filtre şi acestea influenţează în mod hotărâtor imaginea din punct de vedere cromatic.

Oferă mai multe opţiuni pentru acest instrument 69 .13 Opţiunea Shadow/Highlight adaugă imaginii mai multă luminozitate sau umbră (închide imaginea).Aplicaţia Adobe Photoshop CS Cyan Violet Magenta Sepia Deep Emerald Underwater 13.

aplatizarea imaginii este evidentă (pierderea tridimensionalităţii). 13. Prin accesarea din nou a acestui instrument se revine la culorile iniţiale. Tasteleco respunzătoare acestei opţiuni sunt Ctrl+I. 70 . Inversarea culorilor unei imagini se obţine apelând instrumentul Invert. Se găseşte pe calea Image – Adjustments – Equalize.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 13. În acest caz.14 Invert.15 Efectul Equalize aduce tonurile imaginii la acelaşi nivel de intensitate al culorii.

Totuşi această imagine poate fi un bun suport pentru tehnica serigrafică. Pixelii sunt evidenţi iar trecerile din imaginea formată sunt bruşte. 13.17 Nivelul Posterize care se obţine pe calea Image – Adjustments – Posterize lucrează cu niveluri de culoare. Acesastă comandă permite ajustarea 71 .16 Threshold. Tonurile de descompunere a culorilor sunt evidente. Imaginea color poate fi transformată în imagine alb/negru.18 Variations. Una din cele mai bune modalităţi de corectare a imaginii este preluată din meniul Image-Adjustments-Variations. Cu cât tonurile sunt mai puţine cu atât trecerile între culori sunt mai bruşte. 13. fără tonuri de trecere. Stabilirea nivelului de pixeli albi/negri din imagine. Cu cât sunt mai puţine niveluri de culoare (2 minim) cu atât sunt mai puţine culori.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 13. fără treceri de griuri prin opţiunea Image – Adjustments – Threshold.

Există imaginea iniţială şi alăturat imaginea asupra căreia sau aplicat/se aplică schimbările dorite de utilizator. Prin apăsarea icoanei alternative care arată cel mai bine. schimbările se aplică automat. contrastului şi saturaţiei culorilor din întreaga imagine sau doar asupra unei selecţii.Aplicaţia Adobe Photoshop CS balanţei. LAYERE 72 . Mai deschis Imaginea modificată curent Mai închis 14. Meniul are o interfaţă prietenoasă faţă de meniul Curbe sau Niveluri (Levels).

Layerele pot fi asemănate cu folile unei cărţi aşezate una peste alta. Ctrl+] (Bring Foward aducerea layerului cu un layer mai în faţă). Layerele pot fi vizibile sau ascunse. Se vor tipări doar layerele vizibile. pe rând. Măştile layer se ataşază layerului şi controlează care pixeli sunt ascunşi şi care sunt vizibili pe respectivul layer. Fiecare layer din imagine trebuie să aibă aceeaşi rezoluţie şi mod de imagine.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Layerele permit realizarea de fotomontaje digitale complexe. decupaje din imagini sau secvenţe din aceeaşi imagine. Layerele pot fi rearanjate utilizând comanda Layer – Arange şi de aici se va selecţiona comanda dorită. Ctrl+[ (Send Backward – trimiterea layerului cu un layer mai în spate). Prin modificarea opacităţii se permite vizualizarea simultană a mai multor straturi de layere (respectiv imagini). Shift+Ctr+[ (Send to Back . Dacă un layer importat (cu comanda Paste sau Drag and Drop) are rezoluţie mai mică decât layerul nostru atunci imaginea va apărea micşorată iar dacă vom dori să mărim imaginea (comanda Transform) atunci imaginea din noul layer va apărea pixelată şi de calitate redusă. Layerele de ajustare permit ajustarea imaginii fără a modifica permanent pixelii originali.trimiterea layerului în spate). Atunci când este activă iconiţa faptul că layerul este activ. Se pot utiliza mai multe imagini diferite. pot fi modificate (părţile unui layer pot fi transparente). Pentru utilizatorii care doresc să realizeze aceste comenzi din tastatură vor trebui să apese tastele: Shift+Ctrl+[ (Bring to Front – aducerea layerului în faţă). care se văd toate împreună şi care. Minimalizarea feresterei layerului 73 se indică . Opacitatea layerului poate fi schimbată de la 100% (cât este iniţial) până la 1% când layerul devine foarte transparent. Layerele pot fi redenumite printr-un dublu clic pe numarul de layer afişat automat de aplicaţie. Layerele pot fi controlate din paleta şi meniul corespunzător. Dacă se înlătură masca layer suprafaţa originală nu este afectată. La îndepărtarea acestuia layerul original rămâne neafectat.

Acest layer permite reeditarea textului (font. Aplicaţia Adobe Photoshop prin meniul Layer prezintă mai multe modalităţi de manipulare a layerelor. Layerele de fundal sau tip Background stau la baza stivei de layere dar îşi pot schimba poziţia în momentul în care sunt transformate în layer şi redenumit.printr-un clic pe acesta se poate transforma în layer Ştergere layer curent (selectat) Creare layer nou Creare layer nou de ajustare Layerul de text se creează în momentul în care este selectat instrumentul Text şi începem să scriem.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Opţiuni layer Tip de acoperire Păstrarea transparenţei şi fixarea pixelilor Vizibilitate Layer tip text Opacitate layer Opacitate conţinut layer Layer de ajustare Layer activ Layer mască vizibil Efecte de layer Adăugare efecte pentru layer (6 sau 7 efecte) Aplicare mască Creare nou set Layer background . Efecte de layer se utilizează mai ales pentru layerele cu text dar pot fi aplicate oricărui layer. mărime text.Merge Down asigură posibilitatea de a uni (grupa 74 . exceptând layerele de fundal. culoare) printr-un dublu clic pe layerul de text. Prin Layer .

Pentru păstrarea layerelor se va salva imaginea cu formatul PSD sau TIFF. Opţiuni de transparenţă. Comanda care se utilizează în toate cazurile este de Save As. MENIUL SELECT 75 . Imaginea poate fi salvată ca şi JPG. Comanda se poate realiza şi apăsând tastele Ctrl+E. Comanda se poate realiza şi apăsând tastele Shift+Ctrl+E. chiar şi cele invizibile prin comanda Layer – Flatten Image. umbre. Toate layerele pot fi unite. Comanda Merge Visible uneşte toate layerele dar la fel fără a uni şi layerele ascunse. 15. umplere conţinut. Layerele ascunse nu vor putea fi grupate. Efecte de layere (contur. bevel and enboss pentru efecte de tridimensionalitate) Salvarea unei imagini cu layere se poate realiza în mai multe moduri. umplere.Aplicaţia Adobe Photoshop CS layerele).

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

Instrumentele de selecţie Marquee Tool, Lasso Tool, Magic Wand Tool activate într-o imagine desenează prin marginile pe care le determină variate tipuri de selecţie. Meniul Select prezintă mai multe opţiuni în cazul aplicării unei selecţii. Zona selecţionată poate fi deselecţionată prin comanda Select – Deselect sau utilizând combinaţia de taste Ctrl+D. Chiar şi după realizarea mai multor operaţiuni după aplicarea unei selecţii aplicaţia dispune de memorizarea ultimei selecţii care poate fi pusă la dispoziţia utilizatorului pe calea Select – Reselect (combinaţia directă de taste Shift+Ctrl+D). În cazul în care dorim să selecţionăm inversul selecţiei (adică exact ceea ce nu era selecţionat) vom apela tot la meniul Select – Inverse. Această comandă poate fi accesată şi apăsând combinaţia de taste Shift+Ctrl+I. Întregul document poate fi selecţionat pentru a aplica următoarea comandă urmând calea Select – All (sau combinaţia de taste Ctrl+A). 15.1 Color Range. După prezentarea acestor tipuri de bază de selecţii trebuie specificat faptul că există şi tipuri mai speciale de selecţii, în funcţie de culoarea care se doreşte a fi modificată. Trebuie accesat meniul Select – Color Range.

Extinderea razei de selecţia şi implicit a pixelilor.

Zona de selecţie

Următoarea fereastră care se va deschide va permite selectarea unei culori direct de către utilizator (din interiorul ferestrei sau direct din imagine) sau selectarea culorilor de bază din imagine: 76

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

15.2 Feather. În cadrul selecţiilor se pot stabili margini intermediare, care să nu fie tăioase, cu efecte de trecere, contopire (depinde de caz). Acest efect se obţine pe calea Select – Feather (combinaţia de taste Alt + Ctrl + D). Fereastra care se va deschide va permite stabilirea gradului de reducere a selecţiei (cu cât numărul este mai mic cu atât trecerea este mai bruscă).

Zonă de selecţie iniţială

Micşorarea zonei de selecţie, uniformizarea acesteia (nu mai este fragmentată)

Selecţia poate fi modificată şi din alte puncte de vedere, pe calea Select - Modify după cum se poate vedea în figura următoare: 77

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

Margine Calitate Rază de întindere Restrâgere

Vom studia fiecare caz în parte.

Selecţie Border (Margine) determină o margine exterioară în jurul selecţiei

Selecţie Smooth – în cazul aplicării culorii trecerea nu este bruscă

Selecţie Expand – selecţia este extinsă spre

Selecţie Contract – restrângerea selecţiei

spre interior exterior Lărgirea automată a selecţiei se realizează optând spre comanda Select – Grow.

78

După aplicarea comenzii Similar selecţia sa extins pe întreaga zonă care semăna cu cea selecţionată iniţial.3 Select – Similar este comanda care extinde selecţia spre toate zonele similare ca şi culoare cu selecţia iniţială.Aplicaţia Adobe Photoshop CS După aplicarea comenzii Grow selecţia s-a extins pe o zonă vizibil mai largă. 79 . 15.

Întreaga selecţie poate fi modificată ca şi unghi.4 Transform Selection. 80 . aşezare în imagine prin comanda Select – Transform Selection. proporţie.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 15.

Nu este totuşi cel mai utilizat instrument pentru selecţia unei suprafeţe. Vom studia fiecare caz în parte în exemplele care urmează. 81 . 16. Rămâne la latitudinea fiecăruia ce dorim să obţinem din imagine în urma aplicării filtrelor. FILTRELE Filtrele sunt cele mai spectaculoase transformări care se pot aplica imaginilor. se recomandă schimbarea modului imaginii în RGB şi apoi revenirea la modul iniţial.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 16. Imaginile CMYK şi restul modurilor nu au activate toate opţiunile pentru aplicarea/utilizarea filtrelor. Modul care suportă cele mai multe aplicaţii în cazul filtrelor sunt imaginile RGB. Unei imagini îi pot fi aplicate mai multe tipuri de filtre. Imaginea poate deveni atât de distorsionată încât ajunge de nerecunoscut în comparaţie cu originalul sau în unele cazuri mai bună ca şi calitate decât originalul.1 Extragerea unei imagini. La accesarea fiecărui filtru există variate (opţiuni) pentru stabilirea efectului pe care îl dorim. Pentru a selecţiona acest instrument se poate utiliza şi combinaţia de taste Ctrl+Alt+X. Dacă un anumit filtru trebuie neapărat utilizat dar aceasată opţiune nu este activă. Pe de o parte există latura practică prin care acestea pot îmbunătăţi şi corecta imaginea. pe de altă parte efectele care se pot aplica imaginii o poate ridica pe aceasta din urmă până la nivelul de senzaţional. Acest filtru se utilizează pentru selecţionarea anumitor zone din imagine. Filtrele nu se pot aplica toate tuturor modurilor de imagine.

Se poate selecţiona şi cu ajutorul tastelor Ctrl+Shift+X. cum ar fi: Foward Warp Tool Reconstruct Tool Twirl Clockwise Tool Pucker Tool Bloat Tool Push Left Tool 82 . 16.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Instrumente pentru delimitarea zonei care urmează a fi extrase Setări specifice pentru instrumentele de extragere a zonei din imagine Casetă utilizată pentru vizualizarea zonei pregătite pentru extragere. Acest filtru oferă instrumente variate pentru a obţine efecte spectaculoase şi efecte de corectare a imaginii.2 Filter Liquify este un filtru utilizat pentru a obţine diferite efecte asemănătoare undelor apei. care se găsesc în partea stângă a ferestrei care se va deschide la selectarea efectului.

Se va forma astfel o matrice. 83 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS - Miror Tool Turbulance Tool Freeze Masck Tool Thaw Masck Tool Hand Tool Zoom Tool Bară de opţiuni pentru instrumentele specifice acestui filtru Bară de opţiuni pentru măşti Bară de opţiuni pentru vizualizare 16.3 Pattern Maker este filtrul care poate genera diferite suprafeţe care să se repete. Acest filtru poate fi selecţionat şi apăsând tastele Ctrl+Shift+Alt+X.

Fiecare grupă conţine filtre specifice.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Instrument utilizat pentru selecţionarea zonei care urmează a fi multiplicată ca şi modul (pattern). Imaginea asupra căreia se aplică filtrul. Generarea modulului pe întreaga suprafaţă a imaginii. cu opţiuni care pot fi stabilite de utilizator. Imaginea generată de acest filtru va fi următoarea (având în vedere selecţia utilizată): Filtrele sunt aranjate pe diferite grupe. Filtrele prezentate mai sus reprezintă un grad mai mare de complexitate faţă de filtrele care urmează a fi prezentate. 84 .

4 Grupa Artistic conţine filtrele: Aceste filtre transformă imaginile în „creaţii artistice” ale utilizatorului adăugând efecte asemănătoare instrumentelor utilizate în desen.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 16. culoare. Colored Pencil 85 . 1.

Dry Brush 86 . Cutout 3.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 2.

Fresco 87 . Film Grain 5.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 4.

Neon Glow 7. Paint Daubs 88 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS 6.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS 8. Plastic Wrap 89 . Pallete Knife 9.

Rough Pastels 90 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS 10. Poster Edges 11.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS 12. Spoge 91 . Smudge Stick 13.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS 14. Watercolor 92 . Underpainting 15.

respectiv pixelii vizibili). 2.5 Grupa Blur conţine filtre care pot corecta erori de scanare (de exmplu corectează imagini serigrafice acoperind punctele). Aceste filtre marchează claritatea sau neclaritatea imaginii sau a zonei selectate. Average aşează peste imagine o peliculă de „neclaritate”. Blur este filtrul care produce o imagine neclară dar în unele cazuri. corectează neclaritatea fotografiei. corectează pixelii sau transformă imaginea în poster (Smart Blur). 1.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 16. 93 .

Aplicaţia Adobe Photoshop CS 3. Gausian Blur este un filtru care permite setarea neclarităţii imaginii sau corectării acesteia cu o anumită neclaritate. 94 . 4. Blur More adaugă imaginii o cantitate mai mare de neclaritate faţă de filtrul anterior.

trepte de culoare.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 5. rotaţie. Cuprinde atât opţiunile acestuia cât şi altele noi prin care se poate seta gradul de luminozitate. 95 . Pentru a vizualiza stadiul setărilor şi modificărilor este recomandat a se bifa căsuţa Preview. zgomot. Lens Blur este un filtru care prezintă un grad de complexitate mai ridicat faţă de filtrul precedent.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

6. Motion Blur permite adăugarea la o imagine a efectului de blur în mişcare. Este un efect spectaculos dar şi obositor pentru ochi, deoarece imaginea pare că se mişcă şi oferă senzaţia de neclaritate. Ochiul nu poate focaliza imaginea.

7. Radial Blur este filtrul care permite aşezarea în formă de cerc a neclarităţii provocate dar nu oferă un Preview pentru a vizualiza modificările.

96

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

8. Smart Blur permite cu adevărat corectarea unei fotografii lăsând utilizatorului posibilitatea de a corecta pixelii, suprafeţele neclare. Se produce o aplatizare a imaginii (se renunţă la tonuri intermediare).

16.6 Grupa Brush Strokes reprezintă un grup de filtre care dau anumită materialitate imaginii, accentuând detalii cum ar fi colţuri, linie de contur, unghiuri.

97

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

1. Accented Edges este un filtru care accentuează liniile şi unghiurile din imagine, dându-i aparenţa de imagine realizată manual. Aceste efecte particularizează imaginea.

2. Angled Strokes utilizază efectul de linie, imaginea părând a se naşte din linii suprapuse într-un unghi pe care utilizatorul îl poate stabili (direcţia tuşei).

98

99 . 4.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 3. Crosshatch prezintă o textură în formă de cruce şi mult mai dură decât cea anterioară. întunecoase. Dark Strokes este filtrul care include multă linie neagră în imagine până la a provoca suprafeţe negre.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS 5. Spatter este filtrul care încearcă să deformeze imaginea astfel încât să pară a fi sub apă sau deformată de valurile apei. 100 . Ink Outlines este un filtru care încearcă să reproducă efectul de linie de tuş. 6.

8.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 7. 101 . Sprayed Strokes este un filtru care deformează imaginea dând impresia că tabloul a fost vibrat cu ajutorul unei tuşe mai dure. Sumi-e dă efectul de pensulă care zgârie suprafaţa. Dominanta este de negru pentru acest filtru.

dând senzaţia că imaginea străluceşte.7 Grupa Distort utilizază filtre care aduc modificări de proporţii asupra imaginii pentru care sunt aplicate. 102 . 1. Diffuse Glow este un filtru care suprapune peste imagine un anumit tip de luminozitate.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 16.

Displace mută imaginea în altă zonă. Ocean Ripple este efectul care dă imaginii materialitatea de valuri sau imagine care se oglindeşte în apă. 4. Glass este efectul care dă imaginii materialitatea de sticlă mată. 103 . locaţie 3.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 2.

Polar Coordonates este un efect care deformează sever imaginea după două principii. Ripple (efect de valuri) 104 . Pinch exemple.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 5. după cum se vede în imaginile următoare: 7. aplică o deformare specifică asupra imaginii. Analizaţi următoarele 6.

Iată extremele acestui efect în imaginile următoare: 105 . Există câteva coordonate principale (o suprafaţă împărţită pe pătrate) care la mijloc este traversată de o linie. 9. Shear reprezintă un efect care deformează structural imaginea. Modificările care se fac liniei vor fi aplicate imaginii. Spherize este un efect care produce de asemenea deformări asupra structurii imaginii.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 8.

Twirl este filtrul care învârte imaginea în formă de spirală. Wave este filtrul care permite construirea unei imagini care oferă o anumită oglindire în apă sau efect de valuri.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 10. Cu cât spirala este mai accentuată cu atât imaginea este mai deformată. 106 . 11.

ZigZag este un efect ce fragmentează imaginea după anumite opţiuni prestabilite care se află în căsuţa Size din partea de jos a ferestrei.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 12. distrusă ca şi calitate de diferite efecte nefireşti: pixeli.8 Grupa Noise beneficiază de filtre care produc o imagine neconvenţională. 16. 107 .

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

1. Add Noise este efectul care umple de puncte/pixeli imaginea, distrugând claritatea şi calitatea acesteia.

108

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

2. Despeckle este un filtru care bruiază imaginea, uneşte pixelii şi generează pete de culoare. Se aplică direct, fără a deschide o fereastră cu opţiuni pentru setare.

3. Dust/Scratches este un filtru care elimină de la cele mai mici detalii, treptat, până la întreaga formă.

109

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

4. Median este un filtru care se aplică asupra imaginii până la abstractizarea acesteia prin aplatizare şi reducerea culorilor.

16.9 Grupa Pixelate (pixelare) este o grupă care deformează imaginea la nivelul pixelilor sau descompunerii acesteia.

110

2. Punctele generate seamănă cu punctele serigrafice. 111 . Crystalize este filtrul care „cristalizază” imaginea prin intermediul introducerii unui efect de împărţire a suprafeţei prin pete de culoare locală.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 1. Color Halftone este un filtru care transformă imaginea în una bidimensională cu ajutorul ferestrei de opţiuni.

pete de dimensiuni reduse pe imagine.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 3. dă senzaţia de mişcare. Fragment este filtrul care împarte imaginea în mai multe fragmente. 112 . 4. fără a deshide o fereastră de opţiuni. Facet este un filtru care aplică direct. Imaginea este descompusă dar unitară.

113 . 6. nefocalizată. Mosaic este filtrul care descompune imaginea în pătrate.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 5. Imaginea este pixelată. Mezzotint descompune imaginea în diferite puncte cromatice aşa cum lasă opţiunea Type.

reprezintă un grup de filtre care adaugă spectaculozitate 114 .10 Grupul Render imaginilor.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 7. Cu cât punctele sunt mai mari cu atât imaginea devine mai ilizibilă. Pointilize este filtrul care descompune imaginea în cercuri (puncte mărite). 16. Efectul este asemănător cu cel al procedeului pictural pointilist în pictură.

alb/negru. de imagine cu culori inverse faţă de original. fără o fereastră cu opţiuni. 3.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 1. Imaginea este monocromă. Fibers este filtrul care transformă complet imaginea într-o textură cu fibre. 2. într-o imagine cu nori. Difference Clouds oferă imaginii un efect inedit. Clouds este filtrul care transformă automat imaginea. 115 . Imaginea iniţială dispare total.

Lens Flare este un efect care adaugă imaginii un punct de lumină (numit lentilă). sau un centru de interes. 116 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS 4.

Lighting Effects este un filtru care introduce efecte de iluminare. 117 . Sharpen este filtrul care face ca imaginea să devină mai clară faţă de original. cu posibilităţi de ajustare a intensităţii luminii. 16. razei acesteia şi locul în care să fie aşezată în cadrul imaginii.10 Grupul Sharpen 1.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 5. acest lucru presupunând accentuarea cromatică a pixelilor.

Nu este un efect la fel de evident ca şi precedentul. 3. 118 . respectiv linii drepte.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 2. Acest efect controlează atât claritatea pixelilor cât şi contrastul de calitate al culorilor şi modul de aplatizaree a imaginii. Sharpen More este un efect mai puternic de pixelare decât cel Sharpen. Unsharp Mask este un efect mai complex decât celelalte din această grupă care are o fereastră pentru stabilirea opţiunilor şi care oferă în mod clar cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea unei imagini. 4. Sharpen Edges este filtrul care accentuează automat doar anumite porţiuni din imagine.

Fereastra de opţiuni permite stabilirea gradului de detalii şi calitatea trecerilor între nuanţele de basorelief.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 16. 1. Imaginea obţinută este monocromă (alb/negru).11 Grupul Sketch este un complex de filtre care dă efect de schiţă a imaginii în diferite efecte specifice pentru fiecare filtru. Bas Relief este filtrul care dă imaginii efectul de basorelief. 119 .

cu o greutate specifică a texturii.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 2. 120 . efectul de cretă. Imaginea este alb/negru şi prin fereastra de opţiuni permite stabilirea gradului anumitor efecte: aria ocupată de efectul de cărbune de desen. Chalk & Charcoal este filtrul care dă imaginii efecte de cretă şi cărbune de desen.

Chrome este un efect care imprimă imaginii efecte de metalizare/plastifiere. gradul de grosime a liniei cărbunelui de desen. Se poate stabili în fereastra de opţiuni. Charcoal este efectul care reproduce cărbunele de desen.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 3. gradul de detalii şi contrastul imaginii. Imaginea este alb/negru. de către utilizator. Imaginea este alb/negru. 121 . 4.

122 . Fereastra de opţiuni se va deschide la accesarea acestui instrument. Conte Crayon este un efect care dă texturalitate imaginii.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 5. 6. Graphic Pen este un filtru care aplică asupra imaginii efectul grafic al unui creion de grafit. Imaginea este alb/negru.

Tipuri de pattern 8. Note Paper este un efect alb/negru în care imaginea pare a fi imprimată pe hârtie (în relief – numit „efect de timbru sec”). Imaginea este alb/negru. Fereastra de opţiuni este la dispoziţia 123 . Halftone Pattern este filtrul care aplică tipuri diferite de module asupra imaginii.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 7.

9. Photocopy este filtrul care imită aparatul de fotocopiere a imaginilor.Aplicaţia Adobe Photoshop CS utilizatorului. 124 . Imaginea oferită prin fereastra de opţiuni care se deschide este alb/negru.

Imaginea este alb/negru. Reticulation este efectul de reticularizare a imaginii. Plaster este efecul care dă aspect de plastifiere al imaginii. 11. Acest efect are o anumită densitate şi se referă şi nivelul de foreground şi de fundal.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 10. 125 .

Se poate stabili de către utilizator proporţia dintre alb şi negru sau dominanta dintre aceste două nuanţe. 13. 126 . Stamp este efectul care oferă o variantă de ştampilă imaginii selecţionate.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 12. Torn Edges este un efect care dă imaginii senzaţia de vitraliu sau sticlă transparentă.

Water Paper este un efect în care imaginea este color. Efectul este de acuarelă întinsă pe o foaie umedă.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 14. 127 .

. Diffuse este filtrul care face imaginea mai neclară dar îi adaugă şi mai mute tonuri în diferite moduri cum se vede în partea inferioară a ferestrei. Imaginile primesc efecte de tridimensionalitate.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 16. 128 . 1.12 Grupul Stylize este alcătuit din filtre care stilizează imaginea.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS 2. Dominanta cromatică este închisă. 129 . Emboss este unul din cele mai spectaculoase efecte. Imaginea este tridimensională şi marcată de decalaje de culori care pot fi controlate din fereastra de opţiuni. 3. Extrude este un filtru care dă senzaţia de tridimensionalitate prin desprinderea acesteia de fundal prin mai multe cuburi.

Glowing Edges este efectul care nu numai stilizează imaginea dar îi adaugă şi margini care par a stăluci în urma contrastului creat între culorile imaginii şi fundalul întunecat.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 4. 130 . Find Edges este un filtru care se aplică automat şi determină/găseşte prin linie marginile obiectelor din imagine. 5.

Solarize este efectul care se foloseşte pentru a obţine inversul imaginii în culori.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 6. 7. Efectul este de puzzle. 131 . Tiles este efectul care împarte imaginea în pătrate. diferenţiate printr-o culoare de fundal.

Se renunţă şi la tonurile cromatice originale. Imaginea dă senzaţia că este „desenată”. 132 . 9.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 8. Wind este filtrul care lasă imaginea „să fie suflată de vânt”. Trace Contour este efectul care detectează conturul din imagine. Unghiul şi gradele de „suflare” se stabilesc în setările din fereastra de opţiuni.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

16.13 Grupul Texture oferă imaginii texturalitate în diferite variante şi grade.

1. Craquelure este efectul care oferă imaginii impresia de tridimensionalitate prin textura aplicată parcă fundalului imaginii. Suprafaţa documentului pare traversată de canale.

133

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

2. Grain oferă o textură pixelată a imaginii. De data aceasta impresia imaginii rezultate este de bidimensionalitate.

3. Mosaic Tiles este un filtru care oferă o imagine compusă din bucăţi unite prin canale. Efectul este de tridimensionalitate şi este dat de canalele care se diferenţiază de restul bucătilor printr-o culoare mai închisă locală.

134

Aplicaţia Adobe Photoshop CS

4. Patchwork este filtrul care împarte imaginea în bucăţi egale. Prin deschiderea ferestrei de opţiuni se poate stabili dacă imaginea să fie bidimensională sau tridimensională prin gradul de relief selecţionat şi cât de mare să fie modulul pătratului din care imaginea se constituie.

5. Stained Glass este filtrul care imită efectul de vitraliu. Imaginea pare împărţită în bucăţi de sticlă a căror mărime pot fi setate din fereastra de opţiuni care se deschide la accesarea acestui instrument. Efectul generat de acest filtru este de bidimensionalitate.

135

1.14 Filtrele Video sunt filtre care se aplică oricăror tipuri şi moduri de imagini. Texturizer pune la dispoziţia utilizatorului mai multe tipuri de texturi care pot fi aplicate imaginii. este de bidimensionalitate. Imaginea rezultată nu este însă superioară ca şi calitate faţă de imaginea iniţială. 16.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 6. Filtru De-Intelace sunt filtre care elimină anumite porţiuni din imagine şi le reconstruiesc din alte secvenţe tot din imagine prin interpolare sau duplicare. 136 . Efectul obţinut. indiferent de modelul de textură ales.

1. Filtrul NTSC adaptează imaginea pentru acest tip de culori. Nu toate căsuţele trebuie neapărat completate. filtrele care se aplică având structuri şi aplicaţii diferite între ele. Grupul Other nu este un grup unitar. prin selectarea acestei opţiuni. în mod automat. Custom este un filtru care stabileşte gradele de culori prin introducerea de valori în căsuţe. 137 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS 2.

High Pass este efectul care duce imaginea până la o gamă de griuri restrânse. cu iluminări de culoare pe marginile obiectelor din imagine (aici devine pregnant efectul de contrast complementar. orange-albastru în imagine).Aplicaţia Adobe Photoshop CS 2. 138 .

4. 139 . culorile dominante fiind închise. Minimum este filtrul care descompune forma şi culoarea.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 3. iar culorile dominante sunt deschise. Maximum este filtrul care descompune direct proporţional forma şi culoarea.

MENIUL VIEW 140 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS 5. Offset este un filtru care permite repetarea şi aranjarea imaginii pe suprafaţa documentului de lucru prin utilizarea ferestrei de opţiuni. Opţiunea Wrap Arround (imaginea este mutată dar se repetă pe margini) Opţiunea Repeat Edges (se repetă marginile imagnii pentru completarea imaginii) Opţiunea Set to Background (imaginea este mutată doar) 17.

Screen Mode. Zoom Out.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Meniul View prezintă mai multe modalităţi de vizualizare a documentului sau a unor instrumente necesare în timpul lucrului sau pentru anumite opţiuni. 141 . 18. MENIUL WINDOW Meniul Window pune la dispoziţia utilizatorului diferite instrumente de lucru care pot fi accesate şi prin alte metode. Fit on Screen. Pe calea Window – Arange vom avea: Aranjarea în cascadă a documentelor Aranjarea după denumire Aranjarea după icoane Potrivire zoom la fereastră Fereastră nouă pentru acelaşi document Despre câteva ferestre care se pot deschide din acest meniu ne vom ocupa în continuare. Câteva dintre aceste instrumente de lucru au fost prezentate pe parcursul manualului cum ar fi: modalităţi de vizualizare a documentului/imaginii (Zoom In. Actual Pixels. Există diverse posibilităţi de aranjare a spaţiului de lucru. Rulers).

De remarcat că următorul pas care se mai poate face pentru salvarea pentru imprimare a imaginii este transformarea acesteia în modul Grayscale. Canalele de culori sunt ilustrate în fereastra Channels. De asemenea aceste canale de culori pot fi şterse sau modificate. De exemplu dacă ştergem Blue Channel vom avea următoarea imagine: Dacă dorim să aducem din nou această imagine la modul RGB. prin selecţionarea din Mode – RGB Imaginea nu va mai respecta culorile afişate iniţial (ţinând cont de faptul că există şi aici cele patru canale). În momentul în care se şterge una din culorile de bază ale imaginii modul imaginii se schimbă în Multichannel. 142 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS 18. Se pot adăuga mai multe canale de culori.1 Channels. Dacă eliminăm canalul introdus vom obţine o imagine diferită ca şi cromatică de cea anterioară şi se va trece din nou la modul Multichannel.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Opţiuni canal culoare (se deschide printr-un dublu clic pe suprafaţa albastră a canalului selectat de culoare) Canalul de culoare RGB Zone mascate Zone selecţionate Culoare mată Selectarea culorii dorite Adăugare canal culoare Canal de culoare Ştergere canal de culoare Canalele de culori arată cantitatea de culoare primară specifică fiecărei imagini. În acest caz este vorba de modul RGB a imaginii. Peste culorile cunoscute se va aşeza un filtru de culoare. imagine care utilizează canal de culoare cu Masked Areas 143 . Formatul de salvare al imaginii nu va păstra şi canalul nou de culoare. Se pot de asemenea adăuga noi canale de culoare la care se va stabili culoarea şi forma acestuia. eliminarea sau adăugarea unor elemente în fiecare canal de culoare. Se pot lucra individual fiecare din aceste canale în ceea ce priveşte contrastul.

2 Window Info este o fereastră care prezintă codul culorilor de pe suprafaţa de lucru atât în modul RGB cât şi în CMYK şi coordonatele punctului de selecţie pe suprafaţa imaginii.Aplicaţia Adobe Photoshop CS imagine care utilizează canal de culoare cu Selected Areas imagine care utilizează canal de culoare cu Spot Color 50% În general canalele de culori şi respectiv această fereastră este utilizată pentru a îmbunătăţi contrastul imaginii sau pentru a accentua în imagine un anumit canal de culoare respectiv un anumit ton. 144 . 18. pentru a da o culoare dominantă imaginii. Utilizatorul poate jongla cu canalele de culoare dar nu trebuie să piardă din vedere faptul că aceste imagini nu se utilizează pentru imprimare.

4 Window Historiogram reprezintă un grafic cu bare (asemănător ferestrei Levels) care arată numărul relativ de pixeli pentru fiecare din cele 256 de niveluri. Se văd aici informaţii despre fiecare culoare de canal. Această imagine indică suprafeţe scăzute de contrast (zona de mijloc) şi zone de umbră şi lumină bine conturate (marginile historiogramei). Micşorarea automată a imaginii Buton de navigare utilizat pentru mărirea/micşorarea imaginii Arată cât este de mărită imaginea 18.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 18. Ar fi de preferat ca fiecare imagine să aibă suficienţi pixeli pe toată linia historiogramei.3 Window Navigator este o fereastră prin care se poate”naviga” prin imagine. de griuri este slab reprezentată imaginea ar putea fi corectată cu o nouă scanare la care se vor fixa contrastele de scanare. Pentru că zona de contrast a imaginii. 145 . Pentru această opţiune se va extinde fereastra aşa cum se va vedea în imaginea următoare. se poate realiza mărirea şi micşorarea imaginii dar şi manevrarea imaginii mărite în orice direcţie dorim prin acţionarea mouce-ului pe butoanele acestei ferestre.

afişarea tuturor canalelor de culori Se poate vizualiza historiograma fiecărui layer. Se pot salva periodic diverse versiuni ale imaginii cu comanda Save As dar se poate salva şi direct starea curentă a imaginii (pentru a nu pierde varianta la care s-a lucrat în urma blocării programului).5 History. Această fereastră are capaciatatea de a anula rapid ajustări sau modificări în mai multe etape decât permite comanda Edit – Undo (Ctrl+Z) deoarece permite acţiunea multiple undos. Paleta History este configurată iniţial pentru a păstra precedentele 20 de versiuni ale imaginii. este recomandat să se şteargă istoricul 146 . Selectând o versiune anterioară a imaginii se poate reveni rapid la ea. Istoria documentului ocupă o parte din memoria RAM şi dacă. prin selecţionarea acestuia Fereastra permite afişarea color a fiecărui canal de culoare 18. Una din cele mai utilizate ferestre pentru orice tip de document este paleta History. Este foarte important de ştiut că toate imaginile intermediare şi întregul istoric al acesteia se pierd la închiderea documentului.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Stabilirea canalului de culoare Se fixează noi opţiuni: extinderea historiogramei. imaginea prelucrată este mare şi nu se poate realiza următoarea operaţiune în program.

Imaginea iniţială. la care se poate reveni în orice moment cu un clic pe aceasta. Tools. Se va deschide următoarea fereastră alăturată. Buton pentru opţiuni. existentă la foreground Ştergere culoare curentă. 147 . selecţionată Din acest meniu este recomandat ca. Status Bar. Ştergerea ultimului pas realizat Crearea unui nou document cu imaginea curentă Crearea unui nou set Snapshot 18. Se pot scădea de asemenea şi numărul de paşi din această paletă sau din meniul General Preferences.6 Opţiunea Swatches afişează o gamă variată de culori din care se pot selecţiona pentru a lucra ca şi culoare foregound sau pentru fundal.Aplicaţia Adobe Photoshop CS curent al imaginii prin comanda Edit – Purge. pentru buna desfăşurare a prelucrării imaginilor să fie selecţionate următoarele ferestre de instrumente: Options. Adăugare culoare curentă.

Opţiunea Intent este maniera în care sunt definite ajustările privind adaptarea imaginii la diversele game ale spaţiilor utilizate. 148 . Aranjarea imaginii în centrul foii pentru imprimare Prin debifarea Center Image se poate stabili în pagină locul unde va fi imprimată imaginea Print Preview arată cum va fi aranjat documentul pentru imprimare Mărirea/ micşorarea imaginii pe întreaga pagină Bifarea acestei căsuţe arată mai multe opţiuni pentru imprimarea documentului Este indicat ca pentru profilul Printer or Postscript Color Management să fie ales de utilizator pentru imprimare deoarece acesta permite imprimantei să aplice managementul culorii.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 19. TIPĂRIREA UNUI DOCUMENT ÎN ADOBE PHOTOSHOP Pentru tipărirea oricărui document din acest program se va deschide meniul File – Print with Preview sau File. Se poate deschide această fereastră şi cu ajutorul tastelor Alt+Ctrl+P.

2. Următorul pas vizează selectarea opţiunii Print unde se va stabili mărimea pagnii pe care se va imprima şi setări în ceea ce priveşte calitatea hârtiei. Perceptual . Acest intent este recomandat pentru grafica publicitară.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 1. 4. 3. Relative Colorimetric – este capabil să schimbe culori din cadrul spaţiului de culoare sursă care sunt în afara gamei relative a spaţiului de culoare destinaţie (transformă RGB în CMYK direct pentru imprimare). viteza de imprimare. Are dezavantajul că întregul garmut de culori este comprimat astfel încât să se adapteze spaţiului de culoare destinaţie. 149 . Absolute Colorimetric – este utilizat pentru a reproduce fidel culorile imaginii care urmează a fi imprimată. Este configuraţia standard Photoshop. Se va alege imprimanta pe care se va tipări documentul.este utilizat pentru imaginile fotografice pentru că menţine relaţia dintre culori aşa cum sunt percepute de ochiul uman. Saturation – Saturaţie – pentru imprimare se creează culori vii dar se distrug detaliile.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Stabilirea de opţiuni mai complexe pentru setare Setarea imprimantei Setarea numărului de exemplare care trebuie tipărit 150 .

STABILIREA PREFERINŢELOR 20. Acestea se pot personaliza din Edit – Preferences. Dar există şi o fereastră generală (prima fereastră General) afişează toate celelalte ferestre. Fiecare utilizator îşi poate stabili modul de lucru cu instrumentele sau cu spaţiul de lucru. 151 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS 20. Acest meniu poate fi accesat şi din tastatură apăsând Ctrl+Alt+K. Va apare o fereastră specifică care pune la dipoziţia utilizatorului mai multe profile: Pentru fiecare opţiune în parte se va deschide o fereastră.1 Preferences.

Meniul Edit – Keyboard Shortcuts are ca şi combinaţie de taste Alt+Ctrl+Shift+K. La un dublu clic o fereastră similară cu cea de mai jos se va deschide pentru fiecare din meniurile arătate şi va prezenta scurtăturile din tastatură corespunzătoare pentru fiecare comandă sau instrument. Pentru lucrul din tastatură aplicaţia Adobe Photoshop pune la dispoziţia utilizatorului interesat toate Short-cut-urile disponibile dar şi posibilitatea de a-şi adăuga sau schimba opţiunile oferite de această aplicaţie. 20.2 Keyboard Shortcuts.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Există de asemenea pentru fiecare fereastră care stabileşte preferinţele utilizatorului şi o scurtătură din taste asociată cu fiecare meniu în parte după cum reiese din următoarea imagine: Combinaţii de taste pentru fiecare fereastră corespunzătoare unei anumite secţiuni de preferinţe. 152 .

Aplicaţia Adobe Photoshop CS 153 .

Animaţii. IMAGINI PENTRU WEB Imginile pot fi adaptate pentru web adică pentru a fi utilizate în situri şi în diferite documente cum ar fi filmuleţe Flash. Bannere care pot fi introduse pe web. 154 . Cea mai simplă modalitate de a adapta pentru web o imagine este salvarea acesteia în formatul spacific pentru web din File – Save for Web (Shift+Ctrl+Alt+S). 21. Această comandă a fost prezentată pe larg la capitolul salvarea imaginilor (pagina 10). Pentru activarea culorilor pentru web se bifează această căsuţă. 21.1 Culorile specifice pentru web pot fi selecţionate pentru utilizarea acestora ca foreground şi ca fundal (background).1 Slice Tool este instrumentul specific de selecţie a unei porţiuni din imagine care urmează a fi exportată şi inclusă într-o pagină web sau într-un site.Aplicaţia Adobe Photoshop CS 21.

Introducerea denumitrii slice-ului Dimensiunile în pixeli a bucăţii pregătite pentru web Stabilirea tipului fundalului slice-ului poate fi: none (fără nici un tip). o altă culoare (la alegere).Aplicaţia Adobe Photoshop CS Printr-un clic dreapta pe suprafaţa albastră a sliceu-ului se va deschide acest meniu. alb. 155 . Ştergerea slice-ului Editarea bucăţii de slice se face accesând fereastra Edit Slice Options. mat. negru.

156 . imaginile prelucrate sau documentele putând uşor fi transferate dintr-un program în altul. Pe calea View – Clear Slices se pot şterge toate o dată. Există o strânsă legătură între cele două aplicaţii. Pentru lucrul cu fişierele care urmează a fi pregătite pentru web se utilizează şi aplicaţia Adobe ImageReady. Divizare pe orizontală Divizare pe verticală Slice rezultat în urma împărţirii de mai sus. bucăţile decupate.Aplicaţia Adobe Photoshop CS Opţiunea Divide Slice permite împărţirea unei slice în mai multe bucăţi.

Aplicaţia Adobe Photoshop permite creearea unei galerii web personale. 157 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS 21. Locul unde se plasează galeria web – se vor stabili fişierele Stabilirea extensiei fişierelor: htm sau html Din meniul Options se pot selecţiona diferite opţiuni: cum ar fi de exemplu stabilirea banner-ului sitului. Aici se va deschide o nouă fereastră de opţiuni. Acest lucru se face prin accesarea meniului File – Automate – Web Photo Gallery.3 Web Photo Gallery.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS Se vor stabili apoi şi următoarele opţiuni pentru Large Images. Thumbnails Calitatea JPEG-ului va fi medie Cadrul imaginilor va fi o margine de 2 pixeli Rezoluţia a fost fixată pentru un monitor cu rezoluţie mare Mărimea marginii imaginii Se vor seta şi culorile din Custom Colors. Stabilirea culorii de fundal. Stabilirea culorii textului Stabilirea culorii link-ului Stabilirea culorii banner-ului Stabilirea culorii link-ului activ Stabilirea culorii link-ului vizitat 158 .

Galeria de imagini ar trebui să fie afişată automat. Acest site poate fi încărcat şi poate să ruleze pe web. Dacă acest lucru nu se întâmplă galeria foto se poate deschide dând un dublu clic pe documentul index.htm. Situl este generat în mod automat de către aplicaţie.htm. 159 .Aplicaţia Adobe Photoshop CS După stabilirea acestor setări se va apăsa butonul OK şi imaginile pentru galeria web se plasează în folderul Destination (Destinaţie). În folderul Destination se va deschide un fişier intitulat index.

Aplicaţia Adobe Photoshop CS BIBLIOGRAFIE Laurel Hepner. Les Horvath. 2004 David Drebner. Editura Ad Libri. „Tehnici avansate de Design”. Editura Ilex. 2001 Cris Tarantino. Bucureşti. 2004 Mark Galer. Bucureşti. Editura Rockport. „Imaginea digitală”. Editura Corint. 2003 Luanne Seymour Cohen. „Step by Step”. Editura RAO. „Provocative Graphics”. „Design Graphic”. 2004 160 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful