Corpul uman este alcatuit din peste 200 de oase ,care formeaza scheletul si care sunt grupate in 3 mari

tipuri:lungi,scurte si late.Oasele contin o cantitate mare de saruri minerale,compozitia lor fiind controlata de sistemul neuroendocrin. Entorsele,luxatiile si fracturile sunt afectiuni ale aparatului locomotor care apar in urma unor traumatisme,mai frecvente in sezonul rece.

Entorse

Dupa o faza imediata de durere vie. care se calmeaza in repaus. Leziunile provocate prin miscarea excesiva si anormala care a prins pe accidentat in dezechilibru muscular. se intelege ansamblul unor leziuni produse intr-o articulatie ca urmare a unei miscari fortate. Primul ajutor consta in imobilizarea membrului in repaus. In entorsa genunchiului se adauga si tumefierea articulatiei provocata de lichidul care se aduna in articulatii. Entorsa se intalneste mai frecvent la adulti si tineri si afecteaza mai des articulatiile membrului inferior: tibiotarsiana si genunchi si mai putin frecvent umarul. etc. ele fiind caracteristice.Sub denumirea de entorsa. la cteva ore. Durerea este in punct fix pe proemionentele osoase din vecinatatea articulatiei. Semnele entorsei sunt usor de retinut. durerea se accentueaza si se asociaza si cu impotenta functionala. cel mai des prin miscarea fortata de torsiune. aplicarea unor comprese reci sau pansament umed compresiv pe articulatia bolnava si recomandarea ca pacientul sa se prezinte la medic care va indica conduita de urmat. cotul. pot fi leziuni foarte usoare. Entorsa provoaca deranjamente ligamentare care merg de la alungire pana la dilacelare si rupere. dar si leziuni foarte grave care compromit soliditatea articulatiei si impun interventia medicului. in care bolnavul isi reia imediat activitatea. pumnul. .

luxatia consta din dislocarea persistenta a suprafetelor ce formeaza o articulatie. Luxatia poate fi insotita uneori de fractura unui os care participa la formarea articulatiei precum si de leziuni tendinoase.Luxatii De cele mai multe ori. avem dea face cu o luxatie deschisa. cu pastrarea usor modificata a suprafetelor articulare. Luxatiile articulare se produc mai frecvent la articulatiile membrelor si mai ales la acelea care sunt putin acoperite de tesut de protectie. Daca luxatia este insotita de o plaga a tesutului de invelis. . fara a incerca reducerea luxatiilor. creind o comunicare intre cavitatea articulara si exterior. atitudinea vicioasa particulara a segmentului de membru afectat. traumatica. Deformarea spatiului articular printr-o deplasare partiala a suprafetelor articulare. datorita dislocarii capetelor osoase. vasculare sau nervoase. si in acelasi timp au miscari mai limitate. Luxatia traumatica se caracterizeaza in general prin urmatoarele semne: durerile sunt iradiate si scad ca intensitate in repaus si se accentueaza la cea mai mica miscare. incercare care poate provoca fracturi sau agravari ale luxatiei. constituie ceea ce numim o subluxatie. Pacientul este trimis urgent la spital pentru efectuarea reducerii luxatiei. insotita de ruptura capsulei si uneori a ligamentelor articulare. Primul ajutor consta in imobilizarea articulatiei in pozitia in care a fost gasita.

in care fragmentele osoase au trecut prin piele si in care focarul fracturii este in aer liber (de unde si riscul de infectie) si fracturile inchise. Este vorba de reasezarea extremitatilor osoase in contact unele cu altele. fie ca aceasta este de origine infectioasa. un hematom. manuala sau chirurgicala. Se face deosebire intre fracturile deschise. o fractura se traduce printr-o durere acuta. o imposibilitate de a realiza unele gesturi. fracturile patologice survin la oasele fragilizate printro leziune preexistenta.Primul scop al tratamentului este acela de a pune osul intr-o pozitie buna printr-o manevra numita reducere.Pe plan clinic. intr-o . In plus. fie tumorala. simptome si semne . la copil exista doua tipuri de fracturi specifice: fractura in lemn verde (osul nu este rupt pe toata circumferinta lui) si fractura in turtita de unt (tasare localizata a osului). in care focarul fracturii nu comunica cu exteriorul. Tratament .Fractura Ruptura a unui os sau a unui cartilagiu tare. Fragmentele osoase pot sa se departeze unele de altele (fractura cu deplasare). pot sa se incalece sau sa se prinda unele de altele. uneori o deformare.

Dupa reducere. atunci incepe reeducarea: reluarea miscarilor. cui. la care este de cele mai multe ori inutila. ajutarea pentru reluarea sprijinului complet. serclaj metalic). sau chirurgicala. cu scopul ca fractura sa se consolideze intr-o pozitie buna. placa cu suruburi. se evalueaza soliditatea osului fracturat dupa aspectul radiologic. restituind osului forma sa initiala. . cu ajutorul unui material extern (fixator extern) sau intern (surub.aliniere perfecta. osul este imobilizat: aceasta contentie poate fi ortopedica. Dupa trecerea perioadei normale de consolidare. Cu exceptia copilului. prin gips sau tractiune. controlata radiologic. refacerea musculaturii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful