CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

dan bertindak balas secara luar biasa.satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. seseorang kanak-kanak itu mungkin normal.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. Diskalkulia . cerdas.ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca. Misalnya. . sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri. namun di tetap sukar memahaminya. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. menulis.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya. dan mengeja dalam cara yang biasa.   Disleksia . panas baran. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) .   Dispraksia . Jadi. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal.ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda.  Autisme . mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu.

000 kelahiran. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. kecacatan jantung kongenital. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. dan lidah terjulur. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. and a higher . jangkitan telinga (otitis) berulang. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. rawatan perubatan apabila diperlukan. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. penyakit gastroesophageal reflux. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). hipotonia otot (poor muscle tone). leher pendek. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. penyaringan bagi masaalah biasa. mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. batang hidung leper. persekitaran keluarga yang membantu. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. otot lemah. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. anggota lebih pendek. apnea tidur obstructive sleep apnea. Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. a single flexion furrow of the fifth finger. dan kegagalan thyroid.[3] lentur melampau pada sendi. Campurtangan zaman kanak-kanak awal.

Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21. dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus.XX. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya. kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai . latar belakang genetik. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa). t(14. Barubaru ini.XY. Akibat kegagalan ini. Dalam kes ini. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan. ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46. menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46. dan kesemua sel dalam badan terjejas.e. Trisomi 21 (47.XX atau 46. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. bergantung kepada tahap salinan tambahan. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia. Bagaimanapun.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan. gamete (i.XX.[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza.. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom.[5] Tambahan lagi.+21). Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji. dengan tiga salinan kromosom 21. unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain. dan peluang rawak.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom). embrio kini mempunyai 47 kromosom. seringkali kromosom 14 (45. faktor persekitaran.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21.XX/47.XX. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50).[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher.

kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan. individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun). Punca ini amat jarang.[14] . t(21q. Jarang sekali. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran.[13] Pada 2006.XX. Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46. dan tidak terdapat kadar anggaran kes.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian. dup(21q)).21q)). 45.XX.

METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba. risikonya adalah 1/1490. ucapkan terima kasih. pada usia 40 risikonya adalah 1/60. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . makan sendiri. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. tiada faktor risiko lain diketahui.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. Selain usia ibu. minta maaf dan sebagainya. Bukit Rambai Melaka.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. bersalam. Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down.

• Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. • Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan.3PK). EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan. Rendah. Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif. Menengah. Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . Keperluan Khas Murid. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan.

Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. Guru. Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar. penempatan yang sentral.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga. Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua.

Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: . SD terbahagi tiga—Trisomi. SD tidak boleh diubati. malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Translocation dan Mosaic. • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. Picture Enhance Communication System. Softwares. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa. Tidak kira jenis apa.

radang tenggorok.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. Pilih masa sesuai. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat. Mereka wajar dibantu pada usia awal. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai. Latihan berterusan. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar. terutama ketika mereka masih segar dan aktif. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting. .     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami. Jangan terlalu banyak bertanya. buat aksi atau lakonan. membantu pembesaran kanak-kanak SD. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka.  Disiplin perlu diterap pada usia awal. Sambil bertutur. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka.

berinteraksi dengan mereka. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. sekiranya mendapati anak mereka SD.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. melalui boneka. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. Jadi ahli persatuan SD. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. Dapatkan maklumat mengenainya. dapat dijadikan pendorong. dengan menghubungi pusat SD. lebar Leher pendek dan besar . Beri masa. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. Mereka perlu bergaul. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka. Boneka pilihan atau kesayangan. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua.   Guna setiap peluang. cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian.

untuk mendapatkan tindakbalas . kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait. bakul atau kotak. Permainan membina dan kognitif misalnya.ketawa apabila digeletek .bermain masak-masak .mengutip dan membelek objek . mencantum gambar berdasarkan corak.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak.tertarik kepada semua benda . laci.merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari.menggigit.berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza . sebab dan akibat. Melalui permainan juga. Permainan selidik dan jelajah .bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan . Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan. bentuk atau warna Permainan sosial . membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai.

berlari. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. ―Misalnya. Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. melompat. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan. menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa . untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. pesakit lemah dari segi pergerakan motor. ―Namun. . selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. adalah tidak benar. sindrom down adalah penyakit seumur hidup. Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom.menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. memanjat. Atau jika dulu.meniru gaya cakap . itulah yang dirawat.

. untuk saintis. organ atau tisu haiwan kepada manusia. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia. Namun. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. Sehingga kini juga. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. Sehingga kini. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. Amerika. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. Berbanding xenotransplan sel stem.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. Justeru. Dalam konteks pesakit sindrom down pula. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. Misalnya. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman.

‖ katanya. Jika tiada kemajuan. kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. katanya.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. mungkin satu lagi sesi diperlukan. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). mereka berbeza personaliti. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. Justeru. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. Justeru. Kata Dr Abdul Halim. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. Malah. mereka mungkin memerlukan dua suntikan. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. . Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. Justeru. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. Tambahan lagi.

Sehingga kini. Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. . ia adalah dakwaan yang kurang tepat. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful