Osho

Nici o persoana inteligenta nu este interesata in a-i domina pe altii. Ea este interesata in primul rind sa se cunoasca pe sine. Inteligenta superioara este orientata spre mistica, in timp ce mintile mediocre sunt interesate de putere. Puterea poate fi lumeasca, politica, financiara... sau poate fi putere spirituala asupra a milioane de fiinte; dorinta fundamentala este insa aceea de a domina din ce in ce mai multi oameni. Aceasta dorinta apare pentru ca nu va cunoasteti pe voi insiva, pentru ca nu vreti sa acceptati aceasta ignoranta. Sunteti atit de inspaimintati de faptul ca nu va cunoasteti pe voi insiva, va este atit de teama sa recunoasteti ignoranta care domneste in centrul fiintei voastre, incit incercati sa scapati de acest intuneric folosind metode cum ar fi dorinta de bani, de putere, de a fi respectat si onorat. Iar o fiinta al carei interior este plin de intuneric poate intreprinde o serie de actiuni distructive. Creativitatea este de neconceput pentru o asemenea persoana, deoarece creativitatea provine din faptul de a fi mai constient, mai atent, plin de lumina si iubire. Creativitatea nu este deloc intresata in a-l domina pe celalalt. Ce rost ar avea?

Celalalt este celalalt. Nu doresti nici sa domini, nici sa fii dominat. Libertatea este insasi esenta faptului de a fi ceva mai constient.

Libertatea este inflorirea voastra, floarea de lotus care se deschide in soarele diminetii. Si pina cind acest lucru nu se intimpla, nu veti simti acea multumire, acea implinire, acea pace pe care o simtiti cind ajungeti acasa. Fiecare isi poarta casa in interiorul sau. Nu trebuie sa mergeti niciunde, trebuie doar sa renuntati la faptul de a mai pleca undeva, pentru a ramine acolo unde sunteti si asa cum sunteti. Fiti - pur si simplu. Si in acea tacere deplina a fiintei sunt ascunse toate misterele existentei.

OSHO, Viata este acum si aici