KELAB CATUR

1. Latar belakang / sejarah persatuan

Kelab Catur SEMEKA telah ditubuhkan beberapa tahun yang lalu. Seiring penubuhannya adalah bermatlamatkan untuk melahirkan pelajar sekolah yang mempunyai kemahiran dalam permainan catur dan sekaligus dapat menjadi pelapis yang boleh mewakili sekolah ke peringkat daerah.

Kelab Catur turut memberi peluang kepada pelajar untuk memupuk kemahiran bermain catur melalui program Pertandingan Catur peringkat sekolah serta mengadakan sesi latihan pada waktu-waktu yang telah ditetapkan.

Kelab Catur SEMEKA dibuka kepada semua pelajar daripada tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Aktiviti ataupun perjumpaan Kelab Catur sering diadakan pada hari Ahad untuk dua minggu sekali. Setiap tahun, terdapat ahli kelab yang berjaya mewakili sekolah di peringkat daerah dan negeri.

2. Struktur Organisasi Kelab Catur 1999

Penaung

: Tn. Hj. Sufaat Tumin

Penasihat : En. Mohamad Mahadi

: En. Azman Adnan

: En. Sairi Jasman

Hasri Ngadiman ( 5 PD 2 ) : Norhailiza Amir Hamzah ( 5 Sains ) Wakil Tingkatan 4 : Iswansah Ibrahim ( 4 Sains ) : Suhaida Basar ( 4 PA2 ) Wakil Tingkatan 3 : Isrizat Taib ( 3 BEST ) : Roziyana Haron ( 3 YKN ) . Shahril Sadikan ( 5 PA1 ) Setiausaha : Zuraidah Paiman ( 5 Sains ) Naib Setiausaha : Suzana Minhaj ( 5 PA1 ) Bendahari : Meszura Sirat ( 5 PA1 ) Wakil Tingkatan 5 : Mohd. Dadi ( 5 PA1 ) Naib Pengerusi : Mohd.Penyelaras : Cik Siti Sarawati Johar Ahli jawatankuasa Pelajar : Pengerusi : Khairul Azhar Md.

( 1 YKN ) 3. Pusingan ketiga dan keempat dilaksanakan pada 01 April 1999.1 Pertandingan Terbuka Catur Peringkat Sekolah SEMEKA 1999 Dilaksanakan sebanyak dua peringkat iaitu pusingan pertama dan kedua iaitu pada 13 Mac 1999. Objektif pertandingan ini ialah : . Aktiviti yang telah dijalankan 3.Wakil Tingkatan 2 : Khairul Nizam Ibrahim ( 2 ADL ) : Afida Abu Talib ( 2 ADL ) Wakil Tingkatan 1 : Rizwan Saharun ( 1 BEST ) : Norhana Mohd. 15 dan 13 tahun. Setiap peserta diberikan sijil penyertaan manakala Johan. 15 dan 13 tahun. manakala perempuan pula bawah 18. Peserta nombor empat dan lima pula akan diberikan cenderamata. Naib Johan dan nombor tiga mengikut kategori masing-masing akan diberikan piala. Pertandingan dibuka kepada semua pelajar dan peserta yang menyertai pertandingan ini adalah seramai 80 orang pelajar lelaki dan perempuan yang dikategorikan kepada Lelaki bawah 18.

. Melahirkan pelapis pemain catur sekolah untuk mewakili sekolah ke peringkat daerah. Seiring pertandingan ini. 13 Mac 1999 -01 April 1999 2 Pertandingan Persahabatan Catur Antara Sekolah. Aktiviti yang dirancangkan sepanjang tahun : BIL AKTIVITI YANG DIRANCANG TARIKH 1 Pertandingan Terbuka Catur Peringkat Sekolah. pelajar yang berkemahiran tinggi akan diberi peluang untuk menyertai pertandingan antara sekolah pula.Melatih pelajar untuk berani mencuba bermain catur. Setiap peserta membayar yuran pendaftaran sebanyak RM 1.00 seorang. Peserta yang menang akan dilatih dengan lebih intensif untuk dihantar sebagai wakil sekolah di peringkat daerah. 4. Memberi peluang kepada pelajar untuk memahirkan diri bermain catur di samping memberikan pendedahan teknik dan kaedah bermain catur secara tidak langsung.

Sepanjang tahun 4 Pertandingan Menghasilkan set permainan catur tercantik. Sekitar November 1999 SEMOGA KELAB CATUR SEMEKA AKAN TERUS BERINISIATIF TINGGI UNTUK MELAHIRKAN PELAPIS PEMAIN CATUR YANG BERUPAYA MUNCUL DI MATA NEGARA……… . 02 – 04 Julai 1999 6 Mengadakan lawatan ke sekolah berasrama penuh di Johor Bahru dan mengadakan perlawanan persahabatan. Sekitar Ogos 1999 7 Mengadakan lawatan sambil belajar ke negeri Kelantan dan Terengganu ( Usahasama dengan Kelab lain ). Jun 1999 5 Menghantar peserta menyertai Pertandingan Catur ke peringkat daerah Pengerang ( MSSD ).Sekitar April dan Mei 1999 3 Latihan permainan secara intensif dua minggu sekali.

2 Memberi peluang kepada pelajar untuk menguji kemahiran dan ketangkasan minda. OBJEKTIF : 4.1 Melatih dan mendedahkan pelajar dengan sikap yakin bermain catur dengan pelajar sekolah lain.PROGRAM TAHUNAN KELAB PERMAINAN 1999 KELAB CATUR 1. 4. Pengerang ) 2. Lelaki dan perempuan bawah 18 ii. PROGRAM : Pertandingan Catur Antara Sekolah ( SEMEKA vs SM Tanjung Datuk. 3. Lelaki dan perempuan bawah 13 4. Kejohanan . Lelaki dan perempuan bawah 15 iii. 4.3 Melahirkan pelapis pelajar yang boleh mewakili sekolah dalam Catur Daerah. MATLAMAT : Melahirkan pelapis pemain catur sekolah untuk ke peringkat yang lebih tinggi. AKTIVITI : Pertandingan mengikut kategori iaitu : i.

TARIKH & J/MASA : 18 April 1999 ( Ahad ) 6. Datuk. SUMBER TENAGA : Guru Penyelaras Kelab Catur SEMEKA dan Guru Penyelaras Kelab Catur SM Tg. 10. SUMBER KOS : Yuran pendaftaran . ANGGARAN KOS : RM 50.Sijil 8.RM 3. PENILAIAN : 11.00 .Hadiah dan cenderamata .00 seorang 9. 7.1 PENILAI : Guru Penyelaras Kelab 11. KAWALAN DAN : Guru Penyelaras Kelab Catur PENYELIAAN 11. SASARAN : Ahli Kelab Catur SEMEKA dan pelajar yang berminat dengan permainan ini.5.2 KUANTITI : Kehadiran Kelab Catur & peserta pertandingan .

1999 Melantik AJK Program Pertandingan di kalangan ahli Kelab Catur dan memilih pemain berdasarkan keputusan pertandingan terbuka catur.04. Guru Penyelaras Kelab - .11.3 KUALITI : Pemain mengetahui kaedah dan teknik yang sesuai dalam permainan catur dan dapat membina keyakinan diri ketika bermain.04. DATUK ) Guru Penyelaras Kelab - 07. DATUK. PELAN TINDAKAN PROGRAM TAHUNAN PELAN TINDAKAN PERTANDINGAN CATUR ANTARA SEKOLAH SEMEKA VS SM TG.04.199 Perbincangan dengan Setiausaha Kokurikulum tentang cadangan untuk mengadakan Pertandingan Antara Sekolah ( SEMEKA vs TG.1999 Perbincangan dengan GPK HEM tentang cadangan untuk mengadakan Pertandingan Catur Antara Sekolah Guru Penyelaras Kelab - 09. 1999 TARIKH AKTIVITI PERSONALIA/TINDAKAN SUMBER CATATAN 06.

04.1999 Mengadakan pra-latihan dan semi latihan permainan catur di kalangan peserta pertandingan.04.1999 Menulis surat kepada Guru Penyelaras Kelab Catur SM Tg. AJK Kelab Catur. Guru Penyelaras Kelab Catur Kertas - 21. peserta dan Guru Penyelaras Kelab . Datuk untuk pernyataan program ini.1999 Menyerahkan kertas kerja kepada GPK HEM untuk disemak .04.00 seorang. Datuk.04. Guru Penyelaras Kelab Kertas Yuran pendaftaran RM 3.- 23.1999 Maklum balas tentang ketetapan tarikh dan jumlah pemain dijangka diterima daripada SM Tg. Guru Penyelaras Kelab Kertas - 13.1999 Cadangan mengadakan pertandingan dijangka menerima respons daripada SM Tg. Datuk.12.04. Guru Penyelaras Kelab dan peserta pertandingan Set permainan catur - . 25.04. Guru Penyelaras Kelab Kertas Menghadkan penyertaan(16 lelaki dan 12 perempuan) 20.1999 Mengadakan perjumpaan dengan AJK Kelab Catur dan berbincang tentang perjalanan program.

05. Guru Penyelaras Kelab Kertas - 30.1999 Perjumpaan peserta pertandingan catur SEMEKA. Tg. ½ akhir dan akhir 04. Datuk.05.04.1999 Menyerahkan surat jemputan kepada Pengetua SEMEKA.1999 Latihan permainan catur di kalangan peserta dan ahli Kelab Catur Guru Penyelaras Kelab & peserta Set Catur & Kertas - 02.28.04. ahli Kelab Catur dengan guru penyelaras untuk sesi post.mortem. Guru Penyelaras Kelab dan Ahli Kelab Catur kertas - . suku akhir. Guru Penyelaras Kelab dan Ahli Kelab Catur Set Permainan catur & kertas Pusingan pertama.1999 Pertandingan Catur Antara SEMEKA dengan SM.

Pertandingan ini disertai oleh pelajar daripada Institut Perguruan GuruMalaysia Kampus Bahasa Melayu.5Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkanstrategi-strategi yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalamkumpulan.3.1Tarikh yang dirancang ialah 17-18 Oktober 2008 iaitu pada hari Sabtusehingga hari Ahad.WP KUALA LUMPUR KERTAS KERJA PERTANDINGAN BOLA SEPAKANTARA KELASKELAB BOLA SEPAK TEMPAT: PADANG INSTITUT PERGURUAN BAHASA MELAYU TARIKH: 17-18 OKTOBER 2009 ANJURAN: KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASAMELAYU MENGADAKAN PERTANDINGAN BOLA SEPAK ANTARA KELASANJURAN KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASAMELAYU1.4.0 OBJEKTIF3.0 PENDAHULUANPertandingan ini adalah satu aktiviti kokorikulum yang dianjurkan oleh kelab bolasepak.7Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek.3Masa pelaksanaan melibatkan waktu pagi dan petang.0 MATLAMATMatlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinandan disiplin dalam sukan yang perlu ada dalam setiap bakal guru. Program ini juga dapat memberikan setiap individu merancangstrategi bagi memperoleh sebuah piala kemenangan.3. KualaLumpur. Setiap kelas semester satu wajib menghantar dua buah wakil kumpulan.3.2.4Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertaiaktiviti ini.3.4.4.aktiviti ini diadakanselaras dengan kehendak Kementerian Pelajaran Malaysia yang inginmewujudkan mdal insan yang seimbang dari segi intelek.3. 59200 KUALA LUMPUR.2Membentuk peserta yang mampu bekerjasama dan mampumenyesuaikan diri dalam sesebuah kumpulan.3Melatih para peserta untuk memupuk sikap toleransi. Ia bertujuanuntuk meningkatkan keyakinan diri serta menguji ketahanan fizikal dan mentalsetiap peserta.bertanggungjawab dalam esebuah pasukan. Institut Perguruan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu. jasmani danemosi melalui penyertaan dalam kokorikulum..4Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 . Aktiviti diadakan dalam program ini agar sifat kerjasama dalamsetiap peserta dapat ditonjolkan dan dapat diaplikasi dalam menempuh cabaranyang mendatang. emosidan sosial.2 Dilaksanakan selama 2 hari4. rohani.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN4.1Memberi peluang kepada peserta merasai pengalaman dalammenyertai sesebuah pertandingan. 3.3.6Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikissikap mementingkan diri sendiri.INSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIAKAMPUS BAHASA MELAYULEMBAH PANTAI. sukan. Pertandingan ini akan diadaka di padang bola sepakdi Institut Perguruan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu.

0PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar danberkesan.3Pemain yang dikenakan kad merah akan digantung satu perlawanan.0 PERASMIANProgram Perkhemahan Bersepadu ini akan dirasmikan oleh Pn. Soriah btAbdullah.2Tidak perlu mengenakan sebarang bayaran.7.2Pemain yang bermain dalam pasukan itu adalah pemain yang didaftarkan. Ia akan berlangsung dipadang institut.0 JAWATANKUASA PENGURUSANPenasihat::Pn. Kerjasama daripada pihak Tuan amat kami hargai dandidahului dengan ucapan .10.5.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN7.5.0SYARAT PERMAINAN10.5. Upacara ini akan dilangsungkan selama sekitar 20 minit keranaPn.5Keputusan pengadil adalah muktamat.4Amalah jual permainan akan menyebabkan pasukan akan disingkirkanterus dari pertandingan.6096.10.10. Format pertandingan adalahsetiap kelas akan bermain dalam peringkat kumpulan dahulu.003Hadiah 5 buah X RM1575.00. Sebarang bentuk rayuan danbantahan tidak akan dilayan melainkan atas ihsan pengadil.5Bebas dari sebarang gangguan luar dan memberikan tumpuansepenuhnya pada peserta dalam aktiviti mereka. gemilang danterbilang.1Setiap kumpulan perlu mengikut masa perlawanan yang ditetapkan.006Rencam (belanja tak terduga)-150. mereka barulah dibenarkan meminjam pemain dari kelas lain.1Kawasan padang yang berdekatan dengan tempat penginapan.6. Oleh itu.0PERBELANJAANBerikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan untuk program ini:BILPERKARAKUANTITIJUMLAH (RM)1Baju Ajk20 orang X RM20400. 10.12. Piala akan diberikan kepada juara kategori perempuan dan lelaki. Juara dan naib juara akan meneruskan ke peringkat seterusnya.5.10.Kumpulan yang tidak hadir akan dikira kalah dengan jaringan tiga gol.00•Jumlah keseluruhan yang perlu dibayar oleh setiap pasukan untukprogram ini ialah sebanyak RM15. Andai sesebuah kelas itu tidakmencukupi. Setiap kelas perlu menghantar duapasukan iaitu pasukan lelaki dan permpuan. Amir AJK Hadiah dan Sijil: Shah Amir bin Shah PutraAJK Pertandingan: Ridwan bin Khamis9. Soriah bt AbdullahPenasihat Kelab: En Rohimi JamelJawatankuasa pelaksanaPengerusi: Mohamd Fahmi Bin Mohamad NohNaib pengerusi: Ahmad Fikri bin HashimSetiausaha: Mohamad Idris Bin SyakawiBendahari: Megat Razman bin IsmailAHLI JAWATANKUASAAJK Makanan: Huzaini B.004MInuman2 bekas besar50.11. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalamaktiviti perkhemahan bersepadu ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharianmereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang.2Jumlah ajk pertandingan:20 orang 8. Soriah bt Abdullah akan diberi peluang memberi ucapan ringkas sekaligusmerasmikan program ini. penbgarah Institut perguruan Bahasa Melayu.•Jumlah wang yang diperlukan mungkin tidak sama dengan anggaran bajetyang disenaraikan kerana terdapat individu yang akan memberi tajaandalam melaksanakan Pertandingn Bola Sepak ini.00Jumlah876.0 TEMPAT (RASIONAL MEMILIH TEMPAT)Rasional pemilihan tempat ini adalah kerana padang Institut BahasaAntarabangsa.0FORMAT PERTANDINGANPertandingan yang diadakan ialah pertandingan 7 sebelah dimana setiappasukan perlu mendaftarkan 10 pemain yakni tujuh pemain akan bermain dantiga lagi akan menjadi pemain simpanan.005Makanan160 X RM 0. Masadalam satu perlawanan adalah selama 10 minit.1Jumlah peserta:140 orang7.002Cenderamata35 orang X RM3105.

Tee Pei Kim5SN22. Abd Muhaimin b Zulkefli2.. Shah Amir bin Shah Putra20.Memperoleh pengalaman yang lebih banyak 6.terima kasih.2..Pengarah.0 TARIKH PELAKSANAAN DAN LOKASI2... Mohamd Fahmi Bin Mohamad Noh10.Melantik pemain-pemain baru untuk pasukan sekolah tahun 20115.Mencungkil bakat-bakat baru dalam permainan catur 5. Megat Razman bin Ismail17.Kampus Bahasa Melayu.Pelajar-pelajar yang berminat dalam permainan catur 4.1.…………………………………….. Besut•Kertas Kerja Kejohanan Sukan Tahunan IPBMM 2007•Kertas Cadangan Program Sukan Rekreasi Pendidikan JasmaniAkademik PPISMP 3A dan 3B KERTAS KERJAPERTANDINGAN CATUR TERTUTUPKALI KE-12SMK TAMAN UNIVERSITI1.0 KEGIATAN1.0 SASARAN3.Membuka peluang kepada pemain catur untuk bertanding4..40pmsabtuPerasmianPerlawanankategoriperempuanRehatPerlawanankategorilelakiPerlawananperse mbahanwakil institutdenganpilihansemester satuHari/masa9am-9. Mohd Syahrul Zaim b Zahari7.Pertandingan Catur Tertutup Kali ke-122.0 AJK PELAKSANAANGuru Penasihat:Encik Zainal bin Mohd Yusof Cik Quek Miow LengPengerusi:Leslie Choong Wee Nam4SN3 Naib Pengerusi:Loh Chun Seng5SN1Ong Hui Yang5SN1Setiausaha:Lim Cai Min3EK1 Naib Setiausaha:Chon Shi Jing5SN2 Navintharan A/L S.... Mohamad Azhan b Desa5.2..Kuala Lumpur.17 April 20102... Mohd Safuan b Abu Bakar Samad9.Kuala Lumpur.0 MATLAMAT4.1. Huzaini b Amir 15.30am9. 59200 KUALA LUMPURHari/masa9am9.... Mohamad Idris Bin Syakawi16.Meningkatkan kemahiran bermain catur 5..1. Amir 19....3.2.35am-10am10am-11am11am12pm12pmAhadPerlawananakhir kategorilelakiPerlawananakhir kategorilelakiPenyampaianhadiah danperasmianpenutupJamuanbersuraiRujukan •Kertas Cadangan Kunjungan Muhibbah JPP IPBMM ke Institut PerguruanSultan Mizan.0 OBJEKTIF5... Mohmad Jamal3KP1AJK .. Huzaini B.. Mohamad Zulhelmi b Mat Rahim18... Catur Penjana Minda” 7..Disediakan oleh.(Mohamad Idris Bin Syakawi)(Pn. Muhamad Irzham b Zakaria12.1..Muhamad Haiqal b.Institut Perguruan Guru Malaysia. Soriah Bt Abdullah)Stiausaha.. Ahmad Fikri bin Hashim14.Mugunen3KP1Bendahari:Wong Lit Yip5SN2 Naib Bendahari:Boo Zhan Hui3ES1AJK Keceriaan:(K)Tan Si Young5SN11...1..Persatuan Bola Sepak.Lembah Pantai 59990. Muhamad b Che Ros11.Dewan Sekolah3. Ridwan bin Khamis LAMPIRAN 1JADUAL PERTANDINGAN BOLA SEPAKANJURAN KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASA MELAYULEMBAH PANTAI...30am9.“Catur Penggerak Minda ...Institut Perguruan Guru Malaysia.Maisara binti Johari Halim Shah3ES13...... Muhammad Muhaimin b Md Zaki6.3..Mengeratkan hubungan silaturahim antara pelajar 4... Muhammad Adhaa b Lamry13.. Al Hafiz b Sapuan3. Mohd Hanif b Zainaldin8....45am-12pm12pm-3pm3pm-6pm6pm6. Ameerul Aswad b Abd Aziz4.1..Lembah Pantai 59990..SENARAI NAMA PESERTA AHLI KELAB BOLA SEPAK INSTITUTPERGURUAN MALAYSAI KAMPUS BAHASA MELAYU 1. Disahkan oleh..0 TEMA6..Kampus Bahasa Melayu.

0 PENGESANANDisediakan oleh .Anggaran PerbelanjaanAnggaran PendapatanAnggaran PerbelanjaranPerkaraRMPerkaraRMYuran Pendaftaran (1×100) 100Jam Catur (350×4) 1400Sumbangan Koko SMKTUN 2010Hadiah (30×15) 450Makanan dan (2×120)Minuman240Risalah 20JUMLAH 2110JUMLAH 21109. Mohd Nasir5SN1Sivaraman A/L Achycounder 5KJ1:TINGKATAN 4Adib Fikri Abdul Manaf4KJ2Lim Cia Hue4SN1:TINGKATAN 3Er Teck Seng3ES1Chan Chun Fong3ES1:TINGKATAN 2 Nurul Ain Zakaria2KP1Anis Ashikin2KP2:TINGKATAN 1Cheah Wan Yee1ES2Jeethindra A/L P Maran1KP1 8.Aidi Azzhar bin Roslan4PA13.Kelab Catur . ______________ ( LIM CAI MIN )Setiausaha .Disemak oleh .1.SMK Taman Universiti. .Pelancaran :(K)Yap Yi Kuen5KJ11.0 PERBELANJAAN8. Hanapi3KP1SafuanAJK Fotografi:Thong Ai Ling5EA1AJK Perhubungan :TINGKATAN 5 Nabilah bt.Leshwyn Raj A/L Jayakumar5KJ1AJK Logistik:(K)Jonathan Goh Jia En5SN1 Nur Nabila bt. ___________________________ ( LESLIE CHOONG WEE NAM )Pengerusi .Chia Wei Jian3ES12.Kelab Catur .SMK Taman Universiti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful