PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

1.0 PENGENALAN
Kemahiran asas dapat diklasifikasikan kepada empat komponen yang utama iaitu Pergerakan Asas, Kemahiran Manipulatif, Kemahiran Asas Sukan dan Kemahiran Asas Fizikal. Kemahiran Pergerakan Asas bolleh dibahagikan kepada tiga komponen utama iaitu Kemahiran Lokomotor, Kemahiran Bukan Lokomotor dan Kemahiran Memanipulasikan Alatan. Ilmu dan kemahiran pergerakan asas ini perlu diajar kepada murid-murid sekolah rendah. Selepas mempelajari kemahiran tersebut, kanak-kanak akan lebih bersedia untuk mempelajari kemahiran yang lebih rumit seperti kemahirankemahiran asas sukan.

a) Pergerakan Lokomotor
Pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Terdapat dua jenis lokomotor iaitu Lokomotor Beritma Sekata dan Lokomotor Beritma Tidak Sekata. Kemahiran Lokomotor dibahagikan kepada dua iaitu lima pergerakan Beritma Sekata dan tiga pergerakan Beritma Tidak Sekata. i. Konsep pergerakan lokomotor Pergerakan lokomotor terbahagi kepada beberapa cara iaitu seperti arah, aliran, haluan dan masa. ii. Arah Arah adalah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan iii. Haluan

1

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Haluan ialah pergerkan melibatkan pelbagai bentuk atau corak gerakan. Contohnya adalah seperti samada boleh dalam bentuk lurus, bengkang bengkok, zig zag dan lain-lain Bagi lokomotor beritma sekata ialah :1. 2. 3. 4. 5. Berjalan Berlari Melompat ( mendarat dengan dua kaki ) Hop ( melompat dan mendarat dengan sebelah kaki ) Leap ( melompat serta larian memanjang dilakukan berterusan dengan kaki berselang seli )

Lokomotor Beritma Tidak Sekata ialah : 1. 2. 3. Skip Galop Melongsor

b) Pergerakan Bukan Lokomotor Pergerakan yang statik atau setempat dan tumpuan diberi kepada keseluruhan tubuh badan iaitu aktiviti seperti buka tutup, naik turun dan pusing putar. Pergerakan ini dilakukan tanpa menggerakkan dasar menyokong seseorang individu. Antaranya ialah :1. 2. 3. 4. Meregang Memusing Membongkok Menghayun
2

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

5. 6. 7. 8. 9. 10.

Menolak Menarik Mengilas Bangkit Rebah Berbuai-buai atau bergerak dari kiri ke kanan dan sebaliknya

c) Kemahiran Manipulatif Alatan Kemahiran asas yang menyediakan murid sekolah untuk mempelajari kemahiran asas sukan. Kemahiran ini amat penting bagi murid-murid sekolah kerana ia membolehkan mereka untuk memperlaku, mengawal dan

mengendalikan objek-objek yang berbeza dari segi saiz, bentuk dan komposisi. Pembelajaran kemahiran ini melibatkan objek seperti pundi kacang, bola kecil, bola besar, gelung rotan, tali, batang rotan dan sebagainya. Pada tahun 1988, Thomas, Lee & Thomas telah menyatakan bahawa manipulasi melibatkan tiga aspek iaitu :i. Memberi tenaga kepada objek-objek seperti melontar, menyepak,

memukul, mengumpan dan merejam ii. iii. . Menguasai objek termasuk menangkap dan menyambut Mengawal objek seperti menggelecek dan memantul

3

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

2.0 MATLAMAT
 Pergerakan Asas menyumbangkan sesuatu yang boleh idguna pakai dari segi aspek emosi, jasmani, rohani dan intelek selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)      Menjadi individu yang kreatif berdasarkan pergerakan asas yang dibuat. Membentuk keyakinan diri individu. . Boleh mempelbagaikan kemahiran di samping menggunakan alatan. Membentuk kefahaman tentang menggunakan alatan melalui hubungan dan beban. Dapat meluahkan perasaan melalui pergerakan asas yang dibuat.

3.0 OBJEKTIF
Tugasan ini adalah bertujuan untuk : i. Psikomotor   Melakukan pergerakan manupulasi alatan yang melibatkan aras, daya, arah dan bahagian tubuh badan. Dapat menggabungkan pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manupulasi alatan secara bebas yang melibatkan penggunaan manipulasi alatan.    Melakukan kemahiran pergerakan asas dengan cara betul untuk menjaga postur yang baik. Melakukan sekurang-kurangnya 10 pergerakan lokomotor dengan teknik yang betul melibatkan konsep pergerakan asas. Dapat melakukan pergerakan bukan lokomotor yang melibatkan aras, ekstensi dan perhubungan dengan 5 manipulasi alatan.
4

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Melakukan gerak edar menggunakan konsep pergerakan asas.

ii.   

Kognitif Dapat menyiapkan satu kertas kerja untuk menyempurnakan satu rangkaian pergerakan asas. Dapat memberikan definisi pergerakan asas dengan tepat. Dapat mencipta satu rangkaian pergerakan asas mengikut kreativiti masing-masing.

iii.    

Afektif Menunjukkan sikap dan nilai kerjasama dengan menyumbang idea dan berkongsi bahan bersama rakan-rakan yang lain. Sikap berdisiplin dan mendengar arahan para penguji semasa ujian amali. Melahirkan perasaan positif dalam diri murid-murid dengan

menginterprestasi idea secara simbolik melalui pergerakan. Sentiasa berasa riang, seronok dan yakin semasa melakukan pergerakan dan sentiasa mengisi masa dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah.

4.0 TARIKH
Persembahan Ujian Amali Pergerakan Asas ini akan diadakan pada hari Selasa bertarikh pada 12 Oktober 2010.

5.0 MASA
Ujian Amali Pergerakan Asas berdasarkan Pergerakan Lokomotor, Pergerakan Bukan Lokomotor dan Manipulasi Alatan akan diadakan pada masa 3.30 petang.
5

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

6.0 TEMPAT
Ujian Amali Pergerakan Asas ini akan diadakan bertempat di Gimnasium Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas, Kuala Lumpur.

7.0 KUMPULAN SASARAN
Ujian Amali Pergerakan Asas ini telah mensasarkan murid-murid Tahap 1..

6

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

8.0 PANDUAN PELAKSANAAN demonstrasi
Bagi melaksanakan amali pergerakan asas ini, terdapat 24 stesen yang perlu dilalui oleh setiap pelajar di mana mereka memerlukan perlakuan yang berbeza untuk setiap stesen. Sebanyak 12 stesen telah ditetapkan untuk pergerakan lokomotor manakala 12 stesen lagi untuk pergerakan bukan lokomotor. Aktiviti ini turut melibatkan 5 manipulasi alatan dalam pergerakan yang dilakukan oleh para pelajar di mana mereka boleh menggunakan kreativiti tersendiri untuk mengawal dan menggayakan pergerakan mereka tersebut. a) Prosedur Pelaksanaan Demonstrasi Pergerakan Lokomotor = L Pergerakan Bukan Lokomotor= BL Manipulasi Alatan = MA

Pergerakan Asas

Pergerakan Badan

Huraian

Gambar

7

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

L1

Memanjat

Memanjat tangga menggunakan kaki dan tangan.

Melungsor di L2 Melungsor atas punggung di atas bangku yang curam.

L3

Mengguling

Melakukan gulingan ke hadapan.

8

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Ketingting L4 MA 1(Tali) Ketinting sebelah kaki sahaja sambil memutarkan tali 360* di sisi badan.

Melompat L5 Melompat tinggi melepasi halangan

Berjalan sambil L6 MA 2 (Gelung Rotan) Grapevine mmbuka kaki, silang, membuka dan menutup kaki sambil memutarkan gelung rotan .

9

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Melompat L7 Melompat dekam melepasi bangku panjang.

Berjalan L8 MA3 (Tali) Berjalan langkah pendek. Sambil melilit tali di pergelangan tangan.

L9 MA 4 (Tali)

Skip

Skip sambil berlari menggunakan tali.

10

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Merangkak L10 Merangkak masuk dan keluar melepasi silinder.

L11

Berlari

Berlari tendang belakang.

Berjalan ke L12 Do-si-do depan empat langkah dan dan undur empat langkah.

11

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

L13

Melompat Kucing

Melompat aras tinggi dari satu gelung ke gelung yang lain.

Imbangan dilakukan dengan badan BL1 Imbangan Buaya dibaringkan, menggunakan kekuatan tangan dan kaki.

Melompat dan mendarat setempat sambil BL2 Memusing memusingkan badan 180.

12

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Meringkuk BL3 dan Menegang

Meringkuk dan meregangkan badan sambil baring sisi

Melentikkan badan ke sisi sambil berdiri kaki kangkang, BL4 Melentik badan ke sisi sebelah tangan lurus ke atas dan sebelah lagi pada paras perut.

13

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Badan pada keadaan sama paras dengan BL5 Imbangan Skala Depan satu kaki yang diangkat lurus 90* ke belakang.

Badan pada keadaan sisi. Dua kaki dan BL6 MA 5 (Bola) Imbangan Dengan Tiga Tapak Sokongan satu tangan menyentuh lantai, sebelah lagi diangkat lurus sambil melantun bola.

14

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Membongkokan badan dengan kaki kankang dan BL7 MA 6 (Bola) Membongkok Dan Menegak tangan kanan menyentuh kaki kiri, sambil memutarkan bola diantara dua pergelangan tangan.

Sebelah kaki Imbangan BL8 Dengan Dua Tapak Sokongan dan tangan dijadikan tapak manakala ssebelah lagi diangkat lurus .pada keadaan sisi.

15

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Pada keadaan BL9 Imbangan Skala Sisi sisi, sebelah kaki dijadikan tapak sokongan, sebelah lagi diangkat, kedua-dua tangan diangkat lurus melepasi kepala.

Kedua-dua BL10 Dirian Tangan tapak tangan dijadikan tapak sokongan, kaki diangkat ke atas. Menggunakan bantuan rakan.

16

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Kedua-dua kaki dan tangan diangkat membentuk V BL11 MA 7 (Bola) Imbangan Atas Punggung (V) dan punggung dijadikan tapak sokongan sambil membiarkan bola meleret.

Lutut dijadikan BL12 Imbangan Atas Lutut tapak sokongan, tapak kaki diangkat ke belakang.

b) Pelaksanaan Demonstrasi Mengikut Aras, Arah, Laluan.

Bil

Nama Aktiviti

Aras

Arah

Laluan

Alatan Tangan

Manipulasi Alatan

L1

Memanjat Tangga

Sederhana

Sisi

Lurus

-

-

17

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

BL1

Imbangan Buaya

Rendah

Depan

-

-

-

L2

Melungsor

Sederhana

Depan

Lurus

-

-

BL2

Melompat

Tinggi

Belakang

-

-

-

L3

Mengguling

Sederhana

Depan

Lurus

-

-

BL3

Mengendur dan Menegang

Rendah

Sisi

-

-

-

L4

Ketinting

Tinggi

Belakang Melengkung

Tali

Memutarkan tali.

BL4

Melentik

Sederhana

Sisi

-

-

-

L5

Melompat

Tinggi

Depan

Zig zag

-

-

18

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

BL5

Imbangan Skala Depan

Sederhana

Depan

-

-

-

L6

Grapevine

Sederhana

Sisi

Lurus

Gelung Rotan

Memutarkan gelung rotan

BL6

Imbangan DenganTiga Tapak Sokongan

Sederhana

Sisi

-

Bola

Melantun dan menangkap bola

L7

Melompat

Sederhana

Depan

Zig zag

-

-

BL7

Membongkok Sederhana dan Menegak

Depan

-

Bola

Memutar bola diantara dua pergelangan tangan

L8

Berjalan

Sederhana Belakang Melengkung

Tali

Melilit tali di pergelangan tangan.

BL8

Imbangan Dengan Dua Tapak Sokongan

Sederhana

Depan

-

-

-

19

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

L9

Skip

Tinggi

Depan

Zig zag

Tali

Skipping

NL9

Imbangan Skala Sisi

Sederhana

Sisi

-

-

-

L10 Merangkak Rendah Depan Lurus BL10 Dirian Tangan Tinggi Depan Lurus -

L11

Berlari Tendang Belakang

Sederhana

Depan

Zig Zag

-

-

BL11

Imbangan Atas Pinggul

Sederhana

Depan

-

Bola

Meleretkan bola dari atas kaki

L12

Do-si-do

Sederhana

Depan, Melengkung Belakang

-

-

BL12

Imbangan Atas Lutut

Sederhana

Depan

-

-

-

L13

Melompat

Tinggi

Depan
20

Zig Zag

-

-

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Kucing

c) Pelan Lantai Kedudukan Ujian Amali Pergerakan Asas

Penilai

Bola
lombol

Bangku

Tilam
lombol

Kon palang

21

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Gelung Rotan

Bangku
lombol

Silinder

d) Pelan Lantai Pergerakan Ujian Amali Peti Penilai Lombol Tilam
lombol

Silinder

Bola
lombol

BL2

L1 Bangku Tilam
lombol

L4 MA BL1 Kon palang L5 Kon palang

L3 L2

22

BL3

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Gelung Rotan

BL4

L6 MA

Bangku
lombol

L13 BL9 L10 BL8

L7

Silinder BL12 BL5 L8MA BL6 MA BL11 MA e) Senarai Peralatan Berat Tilam BIL ALATAN Peti Lombol
lombol

L9 MA L11 L12

BL7 MA Silinder BL10 SPESIFIKASI KUANTITI

Bangku gimnastik  Panjang = 3.3 meter 1  Tinggi = 0.3 meter  Lebar = 0.2 meter 2

Kon palang

23

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Silinder  Tinggi = 0.8 meter  Tebal = 0.05 meter  Parameter = 0.85 meter 2 2

Peti lombol

 2 tingkat 3 1

Kon kecil

 Tinggi x Diameter tapak  15 cm x 13 cm 4 6

Kayu panjang

24

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

 Panjang = 90 cm 5

3

Tilam kecil

 Panjang = 2.9 meter  Lebar = 1.4 meter 2 6

f) Senarai Peralatan Tangan BIL ALATAN GAMBAR

25

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

1

Bola

2

Gelung Rotan

3

Tali

9.0 rumusan
Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah Pendidikan Jasmani dan Kesihatan bagi kelas G2.3 iaitu Pn Halimah kerana banyak memberi tunjuk ajar dan sentiasa memberi peluang kepada kami untuk membetulkan setiap kesalahan yang kami hadapi. Tidak dilupakan juga,
26

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

rakan-rakan seperjuangan yang sentiasa disisi dan sentiasa bersama-sama dikala susah dan senang. Pada tugasan kali ini, saya telah menerima satu tugasan kerja kursus projek bagi subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan, kod kursus PJM 3102 dan tugasan ini dikehendaki dilakukan secara individu. Melalui tugasan ini, kami diminta untuk menjalankan satu demonstrasi pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor dengan peralatan dan akan dijalankan pada tarikh yang ditetapkan iaitu 12 dan 13 Oktober 2010. Pada mulanya, saya dan rakan-rakan kurang memahami dengan tugasan yang diberikan. Namun, setelah diberikan penerangan dengan terperinci dan mendalam, kami dapat memahaminya dengan baik. Melalui soalan yang diberikan, kami diminta merancang pergerakan-pergerakan yang sesuai dengan menggunakan alatan yang dipilih. Pelbagai halangan yang saya tempuhi semasa proses merancang pergerakan yang diminta. Tetapi atas bantuan pensyarah, saya dapat melakukannya dengan baik. Selain melakukan 24 pergerakan, saya dan rakanrakan juga diminta menyediakan kertas kerja bagi menjalankan demonstrasi ini. Semasa melakukan tugasan ini, saya telah mendapati bahawa melalui tugasan ini,kami berpeluang menjana idea-idea kreatif bagi menghasilkan satu

demonstrasi yang menarik dan bersesuaian dengan pergerakan serta alat yang dipilih. Secara keseluruhannya, saya dapati bahawa terdapat tiga komponen pergerakan asas yang amat penting dipelajari dalam mata pelajaran Pendidikan Jasmani iaitu lokomotor, bukan lokomotor dan manipulatif alatan. Pergerakan lokomotor adalah bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain dan ia melibatkan arah, aliran, haluan dan masa. Manakala pergerakan bukan lokomotor pula berlaku dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain dan ia lebih menekankan kepada keseimbangan pergerakan
27

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

badan. Seterusnya adalah manipulatif alatan yang menekankan kepada cara untuk menggayakan atau menggunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk sesuatu gerakan.

10.0 BIBLIOGRAFI
BUKU

28

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

Maude, P. (2001). Physical Children, Active Teaching Buckingham: Open University Press. Wee E.H (1994), Pengajian Pendidikan Jasmani, Fajar Bakti Sdn. Bhd: Selangor Helen Ten. H.B (1992). Pengajian Pendidikan Jasmani Kanak-kanak, Fajar Bakti Sdn Bhd: Kuala Lumpur.

Abdul Hafidz Hj Omar, Hussian Ayon & Zalawati Sufian (2004). Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. Dewan Bahasa dan Pustaka: Selangor.

INTERNET www.ipbl.edu.my http://www.sonoma.edu/kinesiology/ppep/activity_locomotor1.shtml http://www.ket.org/artstoolkit/dance/lessonplan/156.htm

29

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

1)MERINGKUK DAN MEREGANG SAMBIL MEMEGANG BOL

2) MELUNSUR -duduk di atas kerusi dan melunsur sambil memegang bola.

3 )MEMUSING -duduk sambil memusingkan badan dan kepit bola dengan kaki.

4 ) MENGGULING -guling balak sambil memegang bola

8) KETINTING 9) MEMBONGKOK -membongkok sambil bermain dengan bola. -ketinting sebelah kaki di dalam gelung rotan sambil memegang bola. 7) MENGHAYUN -menghayunkan kaki kanan dan kaki kiri. 6) BERJALAN -berjalan sambil melakukan kemahiran pada bola. 5)BANGKIT -bangun dari tempat.

10 ) MELOMPAT -lompat kaki mencapai ke dada sambil memegang bola.

11) MENGILAS -berdiri sambil mengilas,tangan memegang bola.

12) GALOP -galop ke hadapan sambil tangan memegang bola.

13) MENOLAK -menolak dinding menggunakan bola.

14) SKIP -skip sambil memegang bola dan terdapat halangan.

19) REBAH -rebah di atas tilam

18) LAYANG -berlari dan melakukan layang sambil melambung bola dan menangkap kembali.

17) BERBUAI-BUAI -Berbuai-buai di parallel bar sambil mengepit bola di kaki. 30

16) BERLARI -berlari sambil sambil melantun bola.

15) MENARIK -menarik menggunakan tali skipping. Tali skipping di kaki dan tarik tali tersebut.

PJM 3102 PERGERAKAN ASAS 2010

31

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful