MODUL KEMAHIRAN BELAJAR

SINOPSIS Modul kemahiran belajar ini sesuai dijalankan kepada semua pelajar tidak kira di sekolah rendah, menengah mahupun di universiti. Pelaksanaan modul ini, pelajar akan dapat mengetahui tentang kekuatan dan kelemahan diri mereka seterusnya dapat menggunakan teknik belajar yang sesuai untuk memperolehi pencapaian akademik yang baik dan cemerlang. Melalui modul ini para pelajar bukan sahaja akan memperolehi teknik belajar yang berkesan, malah dapat mengetahui kekuatan kumpulan masing-masing dalam membantu diri mereka untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran.

OBJEKTIF 1. Ahli dapat mengetahui peri pentingnya mempunyai kaedah kemahiran

mendengar,menghafal dan mengingat untuk pembelajaran yang berkesan. 2. Menjana pemikiran yang kreatif dan kritis dalam pembelajaran.
3. Menggalakkan pelajar menggembleng pelbagai kaedah kemahiran mendengar, menghafal

dan mengingat dalam teknik belajar yang berkesan. 4. Mewujudkan sikap kerjasama para peserta khususnya dalam menimba ilmu pengetahuan. 5. Meningkatkan kemahiran komunikasi para peserta agar dapat mencapai matlamat semasa proses pembelajaran. 6. Melatih pelajar untuk membuat sebarang perancangan dan pelan tindakan berdasarkan kekuatan yang ada pada diri masing-masing sebelum melakukan sesuatu agar tidak merugikan diri sendiri. 7. Meningkatkan kebolehan dan keupayaan diri melalui proses pengulangan sesuatu perkara yang agak sukar dilakukan

pelajar akan bersama-sama menyanyikan lagu dalam kumpulan yang besar untuk menaikkan semangat belajar. Beberapa aktiviti dijalankan dalam dengan pecahan kumpulan ini. 5. Aktiviti energizer berterusan sehingga selesai modul di mana aktiviti ini diselitkan dalam mana-mana aktiviti lain ikut kemahuan fasilitator. MASA • 1 jam 40 minit PERLAKSANAAN MODUL • ENERGIZER: TOM-TOM CHOP!! Masa: 15 minit .KUMPULAN SASARAN • Pelajar-pelajar Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) KAEDAH 1. 3. 4. Aktiviti dimulakan dengan sesi ice-breaking dan energizer dalam kumpulan yang besar. Kumpulan yang besar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang kecil mengikut tema yang telah ditetapkan. 2. Pada akhir modul.

Pertama: Pelajar dikehendaki menepuk sekali dan menyentuh hidung. Menyuntik semangat para peserta untuk mulakan sesi. 3. ii.Alatan dan bahan: Tiada Pelaksanaan Aktiviti: 1. dua mewakili tepukan kedua dan tiga mewakili tepukan ketiga. Menyegarkan minda para peserta. Meningkatkan kefahaman peserta. Setelah jelas aktiviti ini dijalankan mengikut urutan 123321321123 4. Meguji tahap kepekaan dan kecekapan peserta. Fasilitator memberikan arahan serta menunjukkan kepada para peserta tentang cara-cara untuk melakukan aktiviti Tom-tom Chop!! i. 4. Fasilitator harus menjelaskan bahawa aktiviti ini akan berterusan sehingga ke akhir sesi dan akan dijalankan pada bila-bila masa bergantung kepada fasilitator. Fasilitator juga harus menjelaskan satu mewakili tepukan pertama. Kedua: Pelajar dikehendaki menepuk sebanyak dua kali dan menyentuh dagu. 2. • ICE-BREAKING: TANGKAP MUAT . iii. 3. Ketiga: pelajar dikehendaki menepuk sebanyak tiga kali dan menyentuh siku. Falsafah dan pengajaran: 1. 2.

5. 7. Apabila muzik diberhentikan. 4. Muzik dimainkan semula. sekolah rendah dan sekolah menengah pasangan masing-masing dan fasilitator akan memilih beberapa peserta untuk tampil ke hadapan menceritakan tentang pasangannya. para peserta bergerak ikut arah jam dan lawan jam.Masa: 20 minit Alatan dan bahan: Komputer riba (laptop) iringi muzik Pelaksanaan aktiviti: 1. 6. seperti sebelum ini para peserta secara automatik akan bersama pasangan lain yang berhadapan dengan mereka. peserta bernombor genap harus bergerak megikut arah pusingan jam. Muzik dimainkan semula dan para peserta bergerak dengan arah pusingan jam dam lawan jam. 2. Sebaliknya peserta yang bernombor ganjil perlu bergerak mengikut arah lawan jam. Setelah muzik diberhentikan. 8. para peserta secara automatik akan mendapat pasangan masing-masing yang berhadapan dengan mereka. Para peserta harus menghafal tarikh lahir. Seterusnya para peserta bersama pasangan masing-masing dikehendaki menghafal nama penuh peserta dan juga ibu bapa peserta dan fasilitator akan memilih beberapa peserta untuk tampil ke hadapan menceritakan tentang keluarga pasangan masing-masing. 3. . Para peserta dikehendaki membuat satu bulatan yang besar dan membilang dari nombor satu sehingga 6 seterusnya diulang sehingga ke peserta akhir. Apabila muzik dimainkan. 9. Peserta yang bernombor genap dikehendaki membuat satu bulatan besar didalam manakala peserta yang bernombor ganjil membuat bulatan di luar bulatan genap.

Kita perlu berkomunikasi dengan baik agar dapat berinteraksi dengan mudah serta mengeratkan perhubungan. Jika kita bijak menyesuaikan diri dalam pelbagai keadaan dan situasi. AKTIVITI 1: EXCELLENTNYA MINDAKU Masa: 20 minit Alatan dan bahan: Komputer riba (laptop) .10. kita tidak akan rasa dipinggir atau diketepikan. 11. Fasilitator akan meminta maklum balas atau refleksi para peserta tentang aktiviti ini. 4. 3. Seterusnya setiap pasangan harus mencipta satu trademark bersama pasangan masingmasing dan fasilitator akan memilih beberapa pasangan untuk mempersembahkan trademark tersebut. Setelah muzik diberhentikan. 12. Kita perlu pandai mengadaptasi diri dengan pelbagai situasi. para peserta secara automatik bersama pasangan lain yang berhadapan dengan mereka. 2. Falsafah dan pengajaran: 1. Setiap insan ada kelebihan dan kekurangan masing-masing dan kita perlu menerima kelebihan dan kekurangan tersebut.

Nyanyian semakin lama semakin laju. Kumpulan ganjil akan mulakan nyanyian kemudian diteruskan oleh kumpulan genap. Kumpulan yang dapat meneruskan nyanyian tanpa henti akan dikira sebagai pemenang bagi pertandingan ini. 4. . 2. Peserta dapat mengekalkan ingatan mereka kearah ingatan jangka panjang dan disimpan dalam memori mereka.Pelaksanaan: 1. Nyanyian tersebut diteruskan dengan mengulangi semua angka yang telah disebut. Sebelum dijalankan. 6. Fasilitator memberikan serba sedikit arahan aktiviti kali ini yang berbentuk nyanyian dan pertandingan. pertandingan tersebut dimulakan. Pada permulaan aktiviti. Setelah para peserta faham dan mula mengingat lagu tersebut. fasilitator akan mengajar para peserta tentang cara-cara menyanyikan lagu tersebut. 3. 2. Falsafah dan pengajaran: 1. 3. para peserta dibahagikan kepada dua kumpulan kecil yang telah ditetapkan oleh fasilitator iaitu kumpulan genap dan ganjil. Peserta juga akan lebih berhati-hati semasa mengulangi ayat yang mempunyai bunyi yang hampir sama untuk diingati kerana kesalahan yang tidak disengajakan akan menyebabkan ia berulang kembali. Pengulangan kata atau ayat yang dilakukan secara berulang-ulang akan meningkatkan daya ingatan seseorang pelajar bahkan pada masa ini para peserta dapat menunjukkan kemampuan sebenar daya ingatan mereka. 5.

dua orang.Lampiran aktiviti pertama: Excellentnya Mindaku Satu orang pergi. pergi potong lalang. satu orang dengan parang pergi potong lalang Tiga orang pergi. tiga orang. pergi potong lalang. empat orang. dua orang. empat orang. Enam orang. Lima orang. Dua orang. lima orang. pergi potong lalang. dua orang. pergi potong lalang. satu orang dengan parang pergi potong lalang . Empat orang. satu orang dengan parang pergi potong lalang Lima orang pergi. tiga orang. tiga orang. satu orang dengan parang pergi potong lalang Enam orang pergi. satu orang dengan parang pergi potong lalang Empat orang pergi. Tiga orang. dua orang. pergi potong lalang. Satu orang dengan parang pergi potong lalang Dua orang pergi. pergi potong lalang.

pen/pensil. 6. Bergantung kepada kekreatifan para peserta dalam kumpulan masing-masing untuk membentuk BULAN dan BINTANG dengan menggunakan 26 batang mancis tersebut. Setiap kumpulan diberikan 26 batang mancis dan juga sehelai kertas A4. AKTIVITI 2: KECIL-KECIL CILI PADI Masa: 20 minit Alatan dan bahan: Kertas A4. 5. 2. 7. komputer riba (laptop). Dengan menggunakan 26 batang mancis tersebut. 3. 4. para peserta diminta untuk membentuk BULAN di KIRI dan BINTANG di sebelah kanan pada kertas A4 yang diberikan tadi. batang mancis. . setiap peserta wajib memegang sekurang-kurangnya bucu kertas A4 dan perlu berhati-hati agar hasil kerja mereka berada dalam keadaan elok semasa sampai ke hadapan.• Dan seterusnya bergantung kepada kemampuan para peserta serta masa yang telah ditetapkan. Ketika membawa hasil kerja tersebut. Dalam masa yang sama setiap kumpulan perlu menyenaraikan sebanyak mungkin simpulan bahasa dan destinasi pelancongan yang terdapat di Malaysia. Bergantung kepada kekreatifan fasilitator untuk meminta para peserta membentuk enam kumpulan yang terdiri daripada sepuluh orang ahli. Pelaksanaan: 1. Setiap kumpulan diberikan masa kira-kira tujuh hingga sepuluh minit bagi menyiapkan bentuk tersebut dan membawanya ke hadapan di mana fasilitator berada.

9. Jika sebaliknya. 4. fasilitator menanyakan kepada beberapa peserta tentang perjalanan aktiviti tersebut seterusnya membuat refleksi. kumpulan tersebut harus menyusun kembali bentuk tersebut. Falsafah dan pengajaran: 1. Para peserta sedar bahawa sukarnya mengurus masa dengan sistematik dan mereka perlu bijak dalam membahagikan masa. 2. 10.8. Kumpulan yang berjaya menunjukkan hasil kerja mereka terlebih dahulu dan hasil kerja mereka berada dalam keadaan baik akan dikira sebagai pemenang. Menyedarkan para peserta betapa pentingnya kerjasama dalam sesebuah kumpulan bagi menyiapkan tugasan yang diberikan dalam waktu yang singkat. maka kita perlu sentiasa berusaha untuk merebut semua peluang yang ada di hadapan kita bagi membolehkan setiap yang kita inginkan dapat dicapai. 3. Masa tidak akan pernah tunggu kita. ENERGIZER: TITANIC Masa: 15 minit Alatan dan bahan: Komputer riba (laptop) Pelaksanaan: . Kemahiran dan sikap kreatif amat penting untuk membolehkan kita menyiapkan semua tugasan yang baik terutamanya ketika waktu kecemasan. Setelah aktiviti selesai.

2. ke kanan. Mengekalkan semangat para peserta untuk teruskan aktiviti. (contoh: bergerak ke kiri. Akhir aktiviti. 4. para peserta diminta berkongsi serba sedikit tentang aktiviti ini. jatuh. COOLING DOWN: SUNTIKAN SEMANGAT . 2. dalam keasyikan menikmati keindahan di tengah-tengah lautan… Tiba-tiba berlaku sedikit perlanggaran kecil sehingga menyebabkan kebocoran pada kapal tersebut. Para peserta harus sentiasa peka dengan arahan yang diberikan. Menyegarkan kembali minda para peserta. melompat. tenggelam) 3. Menguji tahap kepekaan dan kecekapan para peserta. Para peserta diminta duduk dalam keadaan selesa dan santai sementara fasilitator menerangkan tentang perjalanan aktiviti ini. Semua peserta kelam kabut menyelamatkan diri masing-masing. Bermacam-macam gelagat peserta dapat disaksikan semasa cuba menyelamatkan diri di atas kapal tersebut… Semua pergerakan adalah bergantung kepada fasilitator yang memberikan arahan. 3.1. Falsafah dan pengajaran: 1. terpelanting. Setelah itu fasilitator membayangkan kepada para peserta ke alam fantasi seperti contoh di bawah: Kononnya semua peserta sedang belayar menaiki sebuah kapal besar dalam sebuah percutian di tengah-tengah lautan.

Fasilitator akan memaparkan lirik lagu Pesan Abang pada skrin di hadapan untuk tatapan para peserta. 2.Masa: 10 minit Alatan dan bahan: Komputer riba (laptop). 3. pembesar suara Pelaksanaan: 1. Peserta diminta berdiri dalam bulatan dan berada dalam keadaan santai. Lampiran Coolling Down: Lagu Pesan Abang Adikku muda remaja Awasi bila melangkah Wajahmu manis bak bunga Pasti ramai yang tergoda Tidak dilarang kau bersuka Asal tahu kan batasnya Jangan sampai adik terlupa . Para peserta diminta menyanyikan lagu tersebut beramai-ramai dengan sepenuh hati bersama iringan muzik.

Harapan dan cita-cita Ibu dan ayah Menaruh harapan Agar kau Berjaya Di hari kemudian Bila tiba waktu petang Dari sekolah kau pulang Bergalas buku di pinggang Siapa lihat pasti tertawan Adik masih bersekolah Awas segala dugaan Adik kan ambil ambil periksa Agar senang masa depan (ulang korus hingga akhir) Falsafah dan pengajaran: .

Aktiviti hiburan juga boleh dijadikan sebagai salah satu bentuk motivasi dan perangsang untuk belajar jika digunakan dengan cara yang betul. 3. 2. Penghayatan lirik dan lagu ini boleh meningkatkan motivasi para peserta untuk belajar bersungguh-sungguh. Aktiviti ini akan jadi lebih menarik dengan selingan nyanyian ini.1. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful