Casa pasiva = casa economica + casa ecologica Acest tip de casa ,casa pasiva, reprezinta cu siguranta viitorul constructiilor

rezidentiale deoarece inglobeaza doua criterii importante si anume o casa pasiva este o casa economica pentru cel ce o exploateaza si o casa ecologica atat din punctul de vedere al materialelor folosite cat si din punctul de vedere al consumului de energie anual din timpul exploatarii.

Este bine de stiut ca pentru o casa sa se incadreze in categoria caselor pasive principalul criteriu este cel legat de energia consumata.Asadar o casa pasiva trebuie sa consume pentru un metru patrat de spatiu locuit maxim: - 10 W/mp necesar caloric constant; - 15 kWh/mp necesar anual cu încălzirea spatiului; - 42 kWh/mp necesar anual total de energie consumată. Luand in considerare faptul ca pentru o casa normala costurile cele mai ridicate sunt cele cu incalzirea si ventilarea locuintei si faptul ca pentru incalzirea unei case pasive sunt suficiente persoanele care locuiesc acolo si aparatura din casa

(aparate electro-casnice) putem afirma ca o casa pasiva este foarte economica si ofera un confort sporit proprietarilor, atat din punct de vedere termic cat si financiar. Pentru o casa pasiva amplasamentul acesteia joaca un rol capital deoarece se stie ca o casa pasiva se “hraneste” cu energie gratuita de la soare.Asadar spatiile vitrate trbuiesc amplasate pe partea de sud a locuintei pentru a spori aportul de energie solara. Totodata termoizolatia unei case pasive joaca un rol important in constructia acesteia deoarece doar cu pereti,pardoseli si plansee bine izolate termic poti obtine o casa cu un randament termic atat de ridicat. Sistemele de incalzire a apei calde menajere si de producere a electricitatii se bazeaza de asemenea pe radiatia solare fiind realizat fie cu ajutorul ajutorul panourilor solare, panouri fotovoltaice sau turbine eoliene. Consumul redus de energie electrica este obtinut prin utilizarea aparatelor electro-casnice de clasa energetica superioara care au la baza conceperii lor acest criteriu ca criteriu principal. In contextul crizei mondiale si a epuizarii carburantilor fosili (petrol,carbune,gaz) si luand in calcul faptul ca locuintele rezidentiale reprezinta aproximativ 40% din totalul constructiilor, consumul redus de energie pentru incalzirea caselor precum si realizarea de constructii bine izolate termic vor fi elementele cheie pentru continuitatea bunastarii planetei.

Casa pasiva – o casa care va economiste banii
11 Jun 2007 Casa pasiva – aspecte tehnice Cati dintre noi nu si-ar dori o locuinta calduroasa iarna, dar in zilele caniculare de vara in casa sa fie racoare? Si asta cu un consum de energie cat mai mic. Sau, de ce nu, fara nici un consum. Ne putem apropia de atingerea acestui obiectiv prin realizarea unei constructii izolata termic aproape complet, tipul acesta de constructie purtand numele de „casa pasiva”. Intr-o casa pasiva, energia radiatiilor solare captata din exterior, energia termica asigurata de surse interne (fiecare om emite aproximativ 80 W energie termica), energia care provine de la corpurile de iluminat si de la aparatele electrocasnice pastreaza temperatura comfortabila in interiorul casei in anotimpul rece. Pentru a primi sintagma de casa pasiva, necesarul de energie termica al acestei cladiri ar trebui sa fie de maxim 15 kWh/mp anual, spre deosebire de 250-400 kwh/mp anual pentru o cladire obisnuita. Rolul important pe care-l joaca izolatia unei cladiri se vede si din imaginea alaturata. In partea dreapta a imaginii termograma unei case pasive ne arata pierderile mult mai mici de caldura ale acestei cladiri, spre deosebire de pierderile de caldura la o constructie obsnuita (in partea stanga). In Europa unele din primele case pasive au fost construite la Darmstadt-Kranichstein, acestea fiind considerate "locuinte cu energie termica zero".

deci absenta ferestrelor in aceste locuri verii contribuie la incalzirea locuintei. Designul unei cladiri „pasive”. ramane relativ jos pe cer la sud apunand la sud-vest. si a unor ferestre de calitate. energia termica acumulata in conditiile in care fereastra este dispusa spre sud este mai mare decat energia pierduta. . care va fi scaldata de razele soarelui. In imagine se poate vedea cum radiatia solara patrunsa interior realizeaza incalzirea „pasiva” a locuintei. Razele soarelui cad in mai mare masura pe vest. soarele rasare in nord-est. In cazul unui amplasamt optim al cladiri. soarele rasare in sud-est. nord-vest. O casa cu ferestrele mari orientate spre sud beneficiaza astfel din plin de razele soarelui! • Vara in schimb. cu ferestre mari sudice. trebuie sa ia in considerare si urmatoarele aspecte simple: • Iarna. pentru a compensa acest fapt se pot folosi ferestre cu proprietati de izolare mari (pot fi realizate cu trei foi din sticla. Casa pasiva – o casa scaldata in lumina Ferestrele sunt insa si locul pe unde se pierde multa caldura.in este sus pe cer la amiaza si apune in acoperis si pe peretii dinspre est si minimizeaza efectul cu care soarele In cazul unei case pasive deosebit de importanta este arhitectura si orientarea casei: o forma compacta (cat mai putini pereti exteriori) plus ferestre mari cu orientare sudica. iar spatiile dintre foi vor fi umplute cu gaze izolante).

Sursa: CaseSiGradini. construind „o casa imprejurul altei case”.ro . Aspectul tehnic este pronuntat. Aceasta este o structura simpla al carei acoperis din sticla. in zilele reci dar insorite.G. podeaua este confectionata din placi de calcar pentru incalzire prin radiatie. Daca este privita din anumite directii. in mijlocul unei paduri de fag. Putem insa. Probabil este inca destul de costisitor sa construim o locuinta care macar partial sa semene cu o sera in care sa infloreasca portocalii si iarna. Tehnologia utilizata este vizibila: partea dinspre sud este lucioasa. o sera care include casa. inclinat. acoperisul inclinat regleaza in functie de anotimp cantitatea de caldura solara ce patrunde in interior. sa ne apropiem cat mai mult de conceptul de casa pasiva.Chiar si iarna. Arhitectul a creat intr-o zona temperata o locuinta pasiva cu incalzire solara. In cazul in care tot peretele sudic este un spatiu vitrat. intreaga cladire poata indeplini rolul de colector al energiei solare. materialele usoare utilizate in constructie fiind in armonie cu natura. casa seamana cu o sera orientata spre sud. mareste iarna cantitatea de lumina naturala ce patrunde in interior. in limita posibilitatilor financiare. adaugand de fapt un invelis suplimentar. Un exemplu interesant si spectaculos de cladire pasiva este casa lui Thomas Herzog din Regensburg. iar cheltuiala cu incalzirea acestei case sa fie aproape zero. dar se integreaza in mod placut in mediu datorita acoperisului inclinat sustinut de grinzi de lemn si pentru ca produce senzatia ca „rasare” din spatiul inconjurator asemeni unei plante. folosind noile materiale si tehnici de constructie. intreaga structura este asezata pe piloni deasupra solului umed si a radacinilor fagilor. razele soarelui care patrund in interior prin ferestrele mari creeaza efectul de sera. Acesta apropiere traducandu-se pana la urma in facturi cat mai mici platite in viitor pentru incalzirea locuintei. Autor: N.

In rezumat pentru a diminua consumul de energie pentru incalzire. centrala pe gaze naturale) si nici climatizare si care asigura totusi un confort optim in orice sezon datorita tehnicilor numite «pasive».Casa pasiva – Concept O casa pasiva este o casa care nu are nici incalzire centrala (cazan pe lemn. exista trei posibilitati: • producerea de mai multa energie interna • conservarea si diminuarea pierderilor (caldurii) in mediul inconjurator • captarea energiei solare . Consumul energetic pentru a incalzi o casa depinde de factorii urmatori: caldura pierduta in mediul inconjurator. caldura castigata datorita soarelui si caldura castigata datorita productiei interne.

computer etc). ca in final sa se ajunga la certificatul « PassivHaus ». pentru ca daca casa este perfect etansa va fi nevoie sa aducem aer proaspat in casa pentru locuitorii ei. teoretic pot fi independente. Este vorba totusi de o utilizare restrictiva a termenului « casa pasiva » deoarece aceste case depind de un sistem activ pentru functionarea lor. Sunt utilizate sisteme de ventilare mecanica sofisticate cu dublu flux si schimbator de caldura. datorita pozitiei si marimii ferestrelor si datorita aranjarii camerelor. Constructia caselor pasive astazi Incepand cu anii 1990. in scopul de a rezolva problema pierderilor termice datorate ventilarii. fier de calcat. de sistemul de iluminare (becurile clasice) . trebuie sa actionam asupra celorlalte doua posibilitati: conservarea caldurii interne sau captarea caldurii externe (soarelui). de aparatele electromenajere (aragaz. Aceste incercari au fost continuate si in cei 10 ani ce urmau sa vina.Energia interna este produsa de catre locuitorii casei (metabolism). . Pe de alta parte conservarea caldurii poate conduce la supraincalzire daca caldura nu este captata dupa un calcul atent. Captarea caldurii se va face datorita pozitionarii casei in raport cu soarele. Dar daca lucram la etanseitate trebuie sa lucram si la ventilatie. Aceste doua tehnici . Obiectivul fiind de a reduce consumul energetic. incercari au fost facute in Germania cu scopul de a se gasi o solutie tehnica pentru a construi case cu consum energetic redus.dar in practica ele trebuie asociate deoarece captarea caldurii solare este inutila daca nimic nu este facut sa o retina. Conservarea caldurii va reusi daca se va lucra la izolarea peretilor si a ferestrelor. intr-un cuvant daca se va lucra la etanseitate.

are un consum pentru incalzire de 130 kWh/m²/an in comparatie cu 15 kWh/m²/an maxim admis ai casei pasive. in ordine : • etanseitate perfecta • dupa ce etanseitatea a fost realizata vom lucra la ranforsarea izolatiei (35cm-40cm). . Cum sa construim o casa pasiva in Romania? Casa pasiva in Romania trebuie conceputa in sensul « conservarii energiei » iar in functie de caracteristicile locului de constructie se va tine cont de cateva elemente suplimentare cum ar fi orientarea ferestrelor sau protectia lor in perioadele estivale. Etanseitatea Pentru a stabili coeficientul de etanseitate la aer se face un test « blowerdoor» cu ajutorul caruia detectam eventualele «scurgeri de aer cald sau rece». nu doar sticla. foarte bine izolata.aparate menajere.8 w/m2k) • reciclarea caloriilor din aer cu ajutorul unei VMC ( ventilare mecanica controlata ) cu flux dublu si schimbator de caldura + put canadian. izolatie plasata in asa fel incat sa reduca la maxim podurile termice • ferestre triplu vitraj (si profilul.Consumul de energie pentru o casa pasiva • pentru incalzire maxim 15 kWh/m²/an • consumul de energie primara ( energia totala consumata : incalzire-racire. Pentru acest lucru trebuie sa lucram la punctele urmatoare.iluminat etc ) mai putin de 120 kWh/m²/an Daca avem nevoie doar de 15 kWh/m²/an pentru incalzirea casei inseamna ca vom cheltui 100 de euro pe an cu incalzirea in contrast cu 250-350 euro pe luna pentru o casa clasica. O constructie noua. sa respecte U<0. cu zidarie de caramida sau BCA.

Acest consista in: test .

Acest debit de aer corespunde exact volumului de aer care se pierde prin imbinarile elementelor casei ( pereti. .• • suflarea aerului cu presiune aspirarea aerului in depresiune .ferestre. folosirea camerei cu infrarosu pentru detectarea eventualelor scurgeri din exterior spre interor a aerului rece sau cald si folosirea aparatului cu fir incandescent numit anemometru. Se fac apoi mai multe masuratori ale debitului de aer notand valorile necesare pentru a mentine constante o serie de diferente de presiune. pereti–sapanta. pereti–fundatie etc ).

Pentru o casa pasiva. trebuie sa fim atenti ce intelegem prin « etanseitate » pentru ca majoritatea constructiilor sunt din acest punct de vedere adevarate strecuratori ( exemplu legatura dintre perete–acoperis). . da indicele de pierdere n50. Aceasta valoare reprezinta pierderea volumului de aer al cladirii intr-o ora. Noi romanii . ideal ar fi sa nu avem o pierdere mai mare de 0.Raportul dintre debitul de aer stabilit la o diferenta de presiune de 50 Pascal si volumul de aer al cladirii. pentru o diferenta de presiune de 50 Pa.6 pe ora ( n50 < 0.6/h ).

08w/m2k. In orice caz. in functie de materialul izolant ideale sunt grosimile de 35 cm . cu atat mai usor este sa se obtina acest echilibru. Izolatia ideala pentru casa pasiva este celuloza injectata pneumatic ( pentru 40 cm grosime ajungem la 0. Deci cu cat sunt mai multi ocupanti. Aceasta grosime depinde de doi factori : clima suprafata utilizata pentru fiecare locuitor al casei Pentru ca o casa sa fie pasiva trebuie ca. Acest aport intern este energia degajata de aparatele menajere dar si de metabolismul ocupantilor casei. cantitatea de caldura ce se pierde sa fie neglijabila. Totusi avand in vedere ca tendinta actuala este sa se mareasca considerabil suprafata utilizata de fiecare persoana. cantitatea de caldura pierduta sa fie echilibrata cu aportul intern de energie. avem nevoie de pereti foarte eficienti daca casa nu este locuita decat de o persoana pentru 50mp.08 w/m2k ) si spuma izolanta gen Icynene. Ferestrele • • .40 cm cu o valoare Uf=0.Izolatia Nu ne ramane decat sa stabilim grosimea izolatiei pentru ca.

caci un dublu vitraj chiar foarte performant devine punctul slab al casei. Acum trebuie sa ventilam (sa aerisim casa) evitand sa pierdem caloriile adunate prin aportul intern (caldura corpului. Montarea ferestrelor devine deci o operatie complexa ce are nevoie de mai multa seriozitate decat metoda obisnuita : spuma poliuretanica cu kilometru + rauri de silicon. Profilul de inalta performanta termica este foarte diferit de profilul normal pentru ca se multiplica straturile de materiale diferite. caldura aparatelor menajere etc). deci vom folosi o VMC (ventilare mecanica controlata) flux dublu si schimbator de caldura performant + put canadian. Deasemenea ar fi absurd sa punem un triplu vitraj pe un profil care nu este conceput sa izoleze foarte bine.Dupa ce am pus izolatia ne dam seama repede ca trebuie sa facem ceva pentru ferestre. .se intercaleaza in grosimea profilului un strat izolant continuu ce va avea rol de bariera termica. Ventilatia Toate etapele precedente au condus la realizarea unei cutii izoterme. La o casa pasiva nu amelioram doar ferestrele ci si tehnica de montaj.

. Teoretic cu aceste sisteme nu mai avem nevoie de incalzire dar practic pentru zilele geroase ale iernii din Romania este bine sa se foloseasca pentru incalzire cativa m2/camera de banda electrica (costuri energetice foarte mici) sau cum presupunem ca pentru apa calda folosim un boiler solar putem devia apa calda printr-un radiator special care ne va incalzi atat cat avem nevoie si aerul ce iese din putul canadian pentru a atinge o temperatura de confort de -/+ 21C.Din practica am inteles ca o VMC da rezultate cu atat mai bune cu cat casa este mai bine etansata.

.

Din aceste motive o PDC pentru incalzire nu poate fi vanduta din galantare. ceea ce va implica o adevarata revolutie a competentelor din sectorul constructiilor. ANVELOPA TERMICA A UNEI CLADIRI. In urma unei analize la fata locului (studio de fezabilitate) se poate comanda PDC potrivita. localizare. com. Bihor. ALEGEREA PDC PENTRU INCALZIREA SPATIULUI Pentru a putea alege corect o PDC va trebui sa avem in vedere: marimea obiectivului ce urmeaza a fi incalzit (suprafata locuibila si incalzita. aer. Spatiul disponibil (neconstruit) din jurul obiectivului. aer.sol). Totusi tendinta tarilor occidentale este ca in 2020 sa se ajunga la o generalizare a « pasivului ». "casa pasiva" si despre rolul deosebit de important al ventilatiei si aerisirii unor astfel de constructii.Curtea cladirii 300mp. 3. 6. consideram ca acest capitol este cel mai important. 4. combustibil lichid. 5. • posibilitatile de instalare a altor sisteme de incalzire (gaze. • . etc. alternativele: centrala cu gaz lichefiat sau combustibil solid ( lemne si carbune) sau incalzire electrica (in zona nu exista retea de gaze). jud.Astazi in Romania foarte putini sunt constructorii care stiu sa construiasca case pasive. Reglementarea termica din ramura constructiilor din Romania nu impune construirea de astfel de case.sol. in alegerea corecta a PDC ca tip si putere. ROLUL VENTILATIEI Daca s-a inteles tot ce s-a prezentat anterior referitor la PDC.75m. Practic fiecare PDC este dedicata obiectivului respectiv.Lunca. despre "casa eficienta". • existenta altor surse de incalzire (pentru stabilirea regimului de functionare al PDC) • conditiile de alimentare cu energie electrica (retea mono sau trifazica.) . • zona geografica in care se afla obiectivul. pentru cei interesati. Exemplu: Dorim sa alegem o PDC pentru: 1. 2. iar societatile de constructie romanesti nu au tehnica si nu stiu sa construiasca cladiri etanse la aer. puterea electrica maxima permisa pe racordul electric). De asemenea in acest capitol veti gasi date si explicatii despre modul cel mai eficient de a construi un spatiu de locuit. • posibilitatile de la fata locului de valorificare a "sursei reci" (apa. inaltimea medie a incaperilor). inaltime medie a incaperilor H=2. Vor fi prezentate si exemple de calcul de bilant energetic al PDC vs sisteme conventionale de producere a energiei termice pentru incalzire. exista retea trifazica de energie electrica. exista posibilitati de captare a sursei reci: apa freatica.gaz lichefiat. nu sunt prevazute alte surse de incalzire. ALEGEREA SI DIMENSIONAREA PDC. o cladire cu suprafata de 350mp.

O PDC supradimensionata.In cazuri atipice se vor face corectiile necesare. . In curtea obiectivului nu pot fi amplasate captatoare plane (necesita de minim 2 ori suprafata incalzita). Facem mentiunea ca acest sistem se aplica in toata Europa de vest.perete. • Nefiid prevazute alte surse suplimentare de incalzire. De asemenea forajul in sol pentru sondele de adancime in zona este dificil. se supradimensioneaza putera PDC si cu ajutorul unui sistem electronic de reglare a turatiei compresorului se reuseste stabilirea unei trepte "ECO" de functionare. Ca a doua varianta posibila: PDC sol-apa in regim monovalent .5kW. ventiloconvectoare). E preferabil. are un regim incorect de functionare cu porniri si opriri mai dese. • in situatia in care ar fi existat retea de gaze. In aceasta situatie putem alege si sistemul sol-apa sau aer-apa. la pretul actual din Romania al gazelor naturale ( 230euro/1000mc ) ar fi fost recomandata o PDC cu COP cat mai mare pentru ca functionarea ei sa fie mai economica decat o centrala cu gaze si investitia in PDC sa fie rentabila. • In urma verificarii calitatii apei se constata ca aceasta nu indeplineste conditiile de calitate si debit impuse.Alegerea PDC: puterea PDC 18kW (modul de calcul va fi prezentat la capitolul "Dimensionarea PDC"). Astfel la o PDC cu vaporizare directa. • DIMENSIONAREA PDC PENTRU INCALZIREA SPATIILOR Stabilirea necesarului de incalzire se va face in conformitate cu sistemul folosit in acest moment in tarile vest europene. In cele ce urmeaza vom folosi la calculul necesarului termic marimea W/mp . sa subdimensionam (cu anumite limite) decat sa supradimensionam o PDC. • Exista retea trifazica si suporta puterea PDC. Se recomanda sistemul de distributie al caldurii la temperaturi reduse (podea. pe langa faptul ca e mai scumpa. puterea aleasa nu se modifica. Inaltimea se specifica doar in cazurile atipice. Dimensionarea corecta a unei PDC este esentiala pentru durata ei de serviciu . daca nu aven de ales.hotararea pentru aceasta varianta apartine beneficiarului.O PDC subdimensionata functioneaza mai mult si cu pauze mci. • zona aleasa are conform statisticilor climaterice din Europa ( conform documentatiei de firma pe care le detinem) cca.1700 ore necesar incalzire/an. B Recomandam aceste PDC numai in situatii speciale cand nu exista alternative. De exemplu daca o cladire are un necesar termic de 50W/mp si o suprafata locuibila necesara a fi incalzita de 350mp (H=3m) puterea termica a centralei termice (indiferent de tipul ei) va fi de 250mpx50W/mp = 12500W=12. Fata de oricare alt sistem de incalzire existent in zona. EXCEPTIE: PDC cu vaporizare directa si PDC apa-apa de la firma NEURA! Printr-o conceptie absolut originala a acestei firme. existand alternante de straturi (forajul este totusi posibil dar cu cheltuieli mari). orice tip de PDC ( chiar si cu COP mai mic) va fi mai economic. normele si reglementarile legale in domeniu folosind numai acest sistem . Concluzie: fata de cele de mai sus se recomanda o PDC de incalzire aer-apa de 18kW termici cu regim de functionare bivalent monoenergetic. Calculul sarcinii termice necesare se va raporta la metrul patrat de suprafata luandu-se in calcul inaltimea maxima a incaperii H=3m (inaltime tipica majoritatii incaperilor). In situatia lipsei retelei trifazice se pot comanda si PDC monofazice dar cu o plaje de putere mai redusa.

30kW termici (in regim de putere maxima cu COP=4. In acest caz e nevoie de rezervoare de acumulare mai mari. DIMENSIONAREA UNEI PDC PENTRU APA CALDA MENAJERA(ACM) PDC pentru acm pot fi relizate pe baza PDC de incalzire (prin atasarea unui modul) sau pot fi independente. STIEBEL-ELTRON ofera aceste sisteme la "cheie". Va prezentam normele DIN 4701 referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cladirile incalzite din Germania : • 45-60 W/mp constructii noi (reglementare din 2002) • 50-60 W/mp constructii noi (reglementare din 1995) • 70-90 W/mp constructii realizate inainte de 1995 • 120 W/mp constructii vechi realizate fara nici un fel de reglementari In cazul unei cladiri cu izolatie termica foarte slaba investitia intr-o pompa de caldura nu este rentabila.83 ! Este vorba de PDC cu vaporizare directa PRO D 10/20 W capabila sa furnizeze in conditiile mentionate anterior. sol-apa. Va prezentam necesarul de acm conform cu normele germane DIN: .in conditiile unei temperaturi a agentului termic pe tur de 30ºC si a temperaturii susei reci (a solului ) de minim 5ºC se poate ajunge in treapta "ECO" la un COP = 6. interzice montarea PDC de incalzire in astfel de obiective pana la remedierea izolatiei termice. aer-apa). Se pot realiza PDC de mare putere exclusiv pentru acm folosind orice tip de PDC (apa-apa. Puterea de racire este intodeauna mai mare decat puterea de incalzire.D. Datorita pretului relativ ridicat al PDC este neeconomic sa fie incalzite spatii prost izolate care solicita puteri termice ridicate. Agentul frigorific al PRO D 10/20 W este propanul. Compania noastra va poate oferi si dimensiona astfel de sisteme. Politica de promovare a firmei KELVIN P. De obicei aceasta PDC este de tipul aer-apa si investitia este aproape identica cu a unui modul atasat. Un mod deosebit de eficient este cuplarea panourilor solare cu PDC. Toata gama NEURA cu acest sistem ultraperformant se gaseste in oferta noastra de produse.Este preferabil sa izolam mai bine cladirea decat sa marim puterea sursei de incalzire.83). Politica de vanzari a companiei NEURA are in vedere ca pentru primele 10 unitati care se vor monta in RO dimensionarea PDC si a sistemelor de distributie a caldurii sa fie facuta sub supravegherea directa a specialistilor de la NEURA.C. La stabilirea puterii PDC reversibile se va tine seama de puterea de racire ( EER).88) si 16kW termici in regim "ECO" cu COP = 6. In general pentru nevoile de acm ale unei familii se recomanda o PDC dedicata acestui scop.

CASA EFICIENTA Fata de normele DIN pe care le-am prezentat anterior. podeua inferioara. • cca 27% prin peretii exteriori.Rezulta un necesar maxim de cca 50 l/zi persoana la o temperatura de cca. ANVELOPA TERMICA A UNEI CLADIRI Cu aceasta sintagma vom denumi intregul sistem de izolatie termica al unei cladiri: peretii exteriori. • cca 40% prin ferestre si usi exterioare (desi suprafata acestora reprezinta la o cladire normala cca10-15% din suprafata exterioara). 130euro/an!!! . • cca. Imaginati-va o casa de 500mp care se incalzeste cu o centrala termica de numai 5 kW iar daca aceasta mai are si o PDC cu un COP=5. ultimul plafon (la acoperis). usile si ferestrele exterioare. Cum ar trebui sa arate casa visurilor noastre? CASA PASIVA.5 rezulta o putere electrica de incalzire de numai 0.9kW! Costurile de intretinere anuale cu incalzirea fiind de cca.23% prin plafonul superior. 45grade C. o casa pasiva are necesarul de energie de maxim 15kWh/mp an aceasta insemnand o putere de maxim 9W/mp. Orice fel de sistem de incalzire am avea putem reduce consumurile de incalzire in primul rand prin imbunatatirea anvelopei termice. Statisticile din domeniu arata urmatoarele repartizari ale pierderilor: • cca 10% prin podeaua inferioara.

cepheus.de pentru a afla mai multe date despre casa pasiva. Casa numita si " casa de trei litri "(dupa faptul ca fiecare mp poate fi incalzit cu trei litri de motorina pe an) are un nacesar termic de 9-22 W/mp Casa eficienta are un necesar termic de 23-46W/mp Schema de incalzire a unei case pasive .Practic o casa pasiva nu necesita incalzire. Se poate incalzi doar cu un sistem de ventilatie cu recuperarea caldurii din aerul extras din interior Accesati www.

CARE ESTE PRETUL UNOR ASTFEL DE CONSTRUCTII? .

ROLUL VENTILATIEI .

.

C. Sistemele de ventilatie si aerisire sunt prezente in oferta firmei KELVIN P.D. Un efect negativ al realizarii unei anvelope termice bune este lipsa de aer. cu consecinte foarte grave pentru sanatate daca nu se prevede o ventilatie corespunzatoare. Putem sa va oferim si noutati de ultima ora ale concernului STIEBEL-ELTRON cu sisteme de ventilatie simple sau in combinatie cu PDC si chiar cu panouri solare: .Concentratia de CO2 in interiorul unui spatiu de locuit cu si fara ventilatie.

Nu necesita amenajari exterioare (sapaturi. etc). Toate sistemele oferite sunt prevazute cu microprocesoare de ultima generatie pentru comanda si supravegherea ventilatiei si aerisirii locuintei dvs. . foraje.LWZ 161/270 sistem centralizat de aerisire cu recuperare de 90% a caldurii din aerul extras. Sistemul complet LWZ 303 SOL de aerisire. Recomandabil pentru o casa familiala. De asemenea putem sa va oferim modulul complex de ventilatie si aerisire AERO300 de la firma NEURA. apa calda si incalzire (cu agent termic aer si agent termic apa pentru distributie in podea) Este recomandat pentru case eficiente de pana la 200mp.

nici o fereastra catre nord cat mai putine usi exterioare o jumatate de acoperis exact spre sud (pentru panouri solare) se ia in considerare constructia unui singur corp de cladire . Ca sa atingem acest nivel de performanta foarte inalt va asteptati sa creasca substantial costurile constructiei...(citeste mai mult) Niste chestiuni generale referitoare la arhitectura: se ia in considerare o forma compacta cu o amprenta la sol cat mai mica ferestre mari catre sud.. . nu? Ei bine.. e un concept foarte atractiv. costurile nu sunt exagerate atat timp cat arhitectura si orientarea casei sunt facute cu o PLANIFICARE RIGUROASA! . In imagine se poate vedea cum radiatia solara patrunsa in interior realizeaza incalzirea „pasiva” a locuintei.se ia in considerare construirea unui duplex cu doua sau mai multe apartamente intr-o singura cladire.Niciodata sa nu cheltuiesti bani cu incalzirea casei...

care va fi scaldata de razele soarelui. o casa cu consum de energie ZERO nu ar aduce beneficii nici pentru mediul inconjurator. carbuni) ca si surse de energie. eliminandu-se necesitatea unui sistem separat de incalzire. deci absenta ferestrelor in aceste locuri minimizeaza efectul cu care soarele verii contribuie la incalzirea locuintei. Necesarul de caldura este atat de mic incat impactul asupra mediului este neglijabil chiar daca se folosesc combustibili fosili (ulei. sistemul de incalzire poate fi simplificat pas cu pas. pentru a compensa acest fapt se pot folosi ferestre cu proprietati de izolare mari (pot fi realizate cu trei foi din sticla. functionand fara alta sursa de energie. sistemul de ventilatie poate distribui si toata caldura necesara in cladire. energia termica acumulata in conditiile in care fereastra este dispusa spre sud este mai mare decat energia pierduta. gaz. Daca necesarul caloric este redus prin izolatii. Dar cel mai semnificativ prag aprare cand necesarul caloric atinge un maxim de 10 W/mp. aceasta valoare poate fi atinsa foarte usor. sisteme solare pasive si alte metode. iar spatiile dintre foi vor fi umplute cu gaze izolante). soarele rasare in nord-est. dar in zonele cu clima rece. depinde de noi daca vom putea beneficia de avantajele utilizarii ei. superferestre (prin ferestre se pierde 40% din caldura). trebuie sa ia in considereare si urmatoarele aspecte simple: * Iarna. astfel. ramane relativ jos pe cer la sud apunand la sud-vest. definitia pentru CASE PASIVE este ca maximul necesarului caloric trebuie proiectat sub nivelul de10 W/mp. unica in Romania. CASELE PASIVE au un necesar caloric foarte redus pentru a mentine confortul interior in anotimpul rece.Designul unei cladiri „pasive”. utilizand 100% energia solara. De ce Caldura Gratis? Pentru ca energia solara este gratuita. in locul unei CASE PASIVE. Razele soarelui cad in mai mare masura pe acoperis si pe peretii dinspre est si vest. fata de o CASA PASIVA. La fel. recuperarea caldurii. se impune o planificare riguroasa!! Cresterea eficientei energetice sub acest prag de 10 W/mp nu aduce nici un beneficiu in plus. De aceea. Panouri solare SOLARSHEAT ofera solutii de incalzire si ventilatie de ultima generatie. In cazul unui amplasament optim al cladiri. este sus pe cer la amiaza si apune in nord-vest. In zonele cu clima mai calda. cu ferestre mari sudice. Daca necesarul caloric maxim este mai mic de 10 W/mp. si a unor ferestre de calitate. Principala functie a unui sistem de ventilatie este de a mentine o calitate excelenta pentru aerului din interior. soarele rasare in sud-est. Ferestrele sunt insa si locul pe unde se pierde multa caldura. Ganditi-va la urmatorul exemplu: trebuie sa contruiti o casa intr-o zona de clima rece. Necesarul caloric pentru a incalzi casa in anotimpul rece este cel mai mare. Panouri solare SolarSheat reprezinta o solutie inovativa. Costurile de constructie cresc in mod dramatic daca ne propunem sa construim o casa cu consum de energie ZERO. sistemul de ventilatie poate fi folosit si pentru incalzirea spatiului. indiferent de clima si anotimp. O casa cu ferestrele mari orientate spre sud beneficiaza astfel din plin de razele soarelui! * Vara in schimb. de incalzire a aerului in timpul sezonului rece . Cand maximul necesarului caloric este mai mic de 10 W/mp.

iarna. Panouri solare Solarsheat legate la acest recuperator de caldura reusesc sa creasca eficienta sistemului asigurand un aer proaspat si incalzit solar. Acesta permite aerisirea permanenta a locuintei (extrem de importanta pentru sanatate) recuperand caldura din aerul viciat care este evacuat si transferand-o aerului proaspat care intra cu un randament de 85%. Panouri Solarsheat functioneaza si in zilele partial innorate dar randamentul maxim se obtine in zilele insorite cand pot ridica temperatura aerului din spatiul deservit la 20-22 grade Celsius. iar in sezonul de iarna pot furniza caldura necesara pe timpul zilei reducand cu pana la 30% cheltuielile cu incalzirea. in Canada si SUA fiind comercializate pe principiul “do-it-yourself”.(toamna. primavera). . destinata atat locuintelor cat si spatiilor industriale. In perioada de primavara si toamna pot furniza pana la 100% caldura necesara imobilului. Instalarea este rapida si usoara. De ce panouri solare SolarSheat pentru ventilarea aerului? O alta solutie inovativa pentru piata romaneasca il reprezinta sistemul Solarsheat HRV (Heat Recovery Ventilator) . chiar daca temperatura exterioara este sub 0 grade.sistem de ventilatie si incalzire solara cu recuperator de caldura.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful