UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ȘTIINȚE EXACTE RECONVERSIE ÎN INFORMATICĂ

REFERAT PLATFORMA MOODLE

CRAIOVA 2012 PLATFORMA MOODLE
1

Ce este Moodle ?
● Moodle este un Sistem de Administrare a Învățării – En. Learning Management System
(LMS). O altă denumire pentru Moodle o reprezintă cea de Mediu de Învățare Virtual– En. Virtual Learning Environment (VLE). Platforma este construită din module, care oferă capabilități diferite de colaborare, comunicare, E-learning și nu numai. Moodle trebuie instalat pe un server pentru a putea fi accesat de la orice calculator conectat la internet. • Scopul principal al platformei este de a oferi un cadru de interacțiune pentru profesori și elevii lor. Moodle este construit respectând principiile direcției Constructiviste a Învățării – conform căreia oamenii ar învăța cel mai bine prin implicare și experiențe. Moodle permite crearea a diferite clase de utilizatori, fiecare clasă având niveluri de permisiuni și acces diferite. De exemplu: Profesori au dreptul de a crea și edita materiale sau secțiuni de informații în timp ce elevii vor putea să interacționeze cu aceste informații fără însă să poată modifica conținutul sau structura materialelor. Fiecare platformă Moodle instalată este monitorizată de către un Administrator. • Peste 34 de milioane de utilizatori din peste 200 de țări folosesc platforma în cadrul a diferite Instituții de Învățământ – de la Școli și Licee până la Universități. Moodle este folosit, la o scară mai mică și în cadrul altor Instituții Publice și Private. Cele mai importante funcționalități ale platformei sunt rezumate în Fig. 3.

Fig. 1). Funcționalitățiile platformei

2

care ajută la construirea de metode de evaluare cantitative și calitative mai sofisticate și mai apropiate nevoilor de astăzi. Moodle se folosește frecvent la anunțuri generale sau răspunsuri la întrebări de interes comun. Bibliotecă de resurse • Schimb de Resurse Împărtășiți cu elevii/studenții resurse interesante descoperite pe internet. De asemenea. Stabilire Orare sau Calendare de desfășurare pentru diferite evenimente (ore de laborator. Managementul informaț iilor Moodle oferă posibilitatea de a stoca și de a accesa dintr-un singur loc informații specifice Instituției (de ex: absențe. platforma poate să scurteze mult procesele organizatorice. Acestea pot 3 . folosind Moolde există încă o modalitate de a observa nivelul mediu de cunoștințe sau implicare a elevilor/studenților. De asemenea. cărți din bibliotecă etc). teme de casa etc. Colaborare Moodle oferă numeroase posibilități de a lucra în grupuri prin instrumente de colaborare care sunt foarte simplu de folosit. Moodle permite pregătirea pentru viitoarele nevoi de a stoca și a analiza diferiți indicatori specifici instituției în scopul îmbunătățirii performanțelor. să se testeze diferite idei sau moduri de abordare a unor referate sau să organizeze dezbateri. Diferite unelte de tip Forum sau Chat permit interacționarea facilă cu elevii. se poate răspunde la întrebări referitoare la teza/examenul ce se apropie sau să se publice materiale despre diferite destinații turistice pentru o excursie etc. Organizare Moodle include numeroase capabilități organizatorice: Rezervări săli de clasă. Programări Întâlniri. Evaluare Moodle pune la dispoziție o suită de instrumente de evaluare diferite. Se pot posta mesajele în Forum-uri iar elevii/studenții care au permisiunea necesară vor putea să consulte informațiile respective. note. Astfel. Există posibilitatea ca împreună cu elevii să se creeze și editeze documente de tip Wiki (documente editabile în grupuri). teste de evaluare.Comunicare și colaborare Se poate folosi cadrul formal de comunicare oferit de Moodle pentru a interacționa extrem de eficient cu elevii.) Utilizată eficient.

PHP și Perl. Apache. folosind serverul web Apache.org Fig. Mac OS X si Netware 6. b. a. • Integrare cursuri/materiale didactice Se poate folosi Moodle pentru a oferi cursuri sau materiale deja realizate care respectă standarde diferite. Versiunea stabila curenta este 2. dar poate rula la fel de bine si pe alte sisteme de operare.1. este disponibil si suporta servere PostgreSQL.1. Oracle si Microsoft SQLServer. atât hardware cât și software. MySQL.2 + sau Moodle 2. materiale audio sau video folositoare pentru a consolida ceea ce s-a discutat în sălile de clasă. Solaris 10.2 .fi: articole. 4 .2) Descărcarea pachetului moodle Moodle este in primul rand dezvoltat pentru Linux. Există așadar un mijloc de a controla relevanța și utilitatea informațiilor cu care aceștia intră în contact. XAMPP vine de la X (numarul mare de sisteme pentru care ofera suport). MySQL si PHP. Instalare. De asemenea. Descarcati pachetul moodle de pe site-ul http://moodle. configurare.Instalarea platformei Moodle folosind suita XAMPP Suita gratuita XAMPP are toate uneltele pentru setarea unui web server si mentenanta acestuia. cum ar fi Windows XP/2000/2003 (wamp). securitate 1. Instalare și configurare Instalarea platformei Moodle necesită anumite pregătiri preliminare.

daca s-a folosit . Fig. sau se pot instala ca servicii Windows (caseta de validare SVC).org/en/xampp-windows. Descarcare XAMPP Pentru început se descarcă xampp-win32-1. cu care se pot opri/porni servere.7.b1. Stabilirea caii După ce instalarea este completa. Primul ecran de configurare va cere adăugarea de comenzi rapide Start/spațiul de lucru? Fig.3.bat. 5 . apoi se face click pe butonul Install și procesul de instalare pentru XAMPP începe după cum se observa în figura de mai jos.4) Stabilirea căii Acum se poate lansa „XAMPP Control Panel”.zip de pe site-ul ApacheFriends (http://www. situat în folderul \XAMPP este executat automat.exe pentru instalare.html ). După ce descărcarea este completă se specifica directorul de instalare.apachefriends.3) Instalare XAMPP b2. fișierul setup_xampp.

Administratorul platformei trebuie să țină cont de aceste măsuri de securitate. • Actualizări regulate ale versiunii instalate. 5) Procesul de instalare Securitate Una dintre problemele oricărui sistem informatic este securitatea. • Cunoașterea procedeului de restaurare a copiei de siguranță.Cont utilizator Pentru a putea accesa resursele aflate pe platforma Moodle este necesară crearea unui cont. Contul poate fi creat de către utilizator prin apăsarea butonului ”Cont nou” de pe site-ul 6 . Moodle nu face excepție de la aceasta regula si se confrunta mereu cu îmbunătățirea sistemului intern de prevenire și detectare a posibilelor masuri de securitate. Pentru a avea un sistem funcțional trebuie luate măsuri importante de securitate. Accesarea resurselor 1.Fig. • Utilizarea de parole puternice pentru admin si profesori. Măsuri simple de securitate: • Copie de rezerva.

uvt.Autentificarea pe platforma (Login) Pentru a putea utiliza platforma Moodle trebuie să accesaţi contul creat . După ce aţi completat cu datele de acces (nume de utilizator şi parolă) veţi fi conduşi către pagina principală . 6) Pagina de acces a platformei Moodle Dacă aţi ales să deschideţi un cont nou veţi fi conduşi către următorul formular: Fig.ro/moodle” .cci. Fig. 7 . utilizatorul va primi un mail de confirmare pe adresa de mail furnizată. el va putea fi accesat prin completarea numelui de utilizator şi a parolei în căsuţele aferente şi apăsarea butonului ”Deschideţi cont”.www. După activarea contului (prin accesarea link-ului din interiorul mail-ului de confirmare). 9) Cont nou 2. După crearea contului.

cursuri la care este înscris plus altele. 8 . Prima pagina are aceleași funcționalități ca și un curs.Profilul meu Profilul meu conține informații despre un utilizator anume. 11) Pagina principală 4. Fig.Fig. în fig. De exemplu.Prima pagina Prima pagina este pagina inițială văzută de oricine accesează un site Moodle. Utilizatorul poate efectua modificări asupra profilului lui ca în figura următoare. înainte sau după logare.activități și diferite blocuri. activități. interese. pot fi adăugate aici resurse. 10) Accesarea contului creat 3.informații ca: locație.11 studentul logat vede lista de cursuri disponibila împărțită pe categorii si câteva blocuri de informare.

Site pages. 9 . Aspectul acestui bloc depinde de tema aleasă pentru site.context și drepturile utilizatorului.Fig.11) Setări generale asupra unui profil 5. Acest meniu include Site home. Conținutul blocului de navigare depinde de setările globale. Profilul meu și Cursurile mele. Blocul de navigare conține un meniu expandabil de tip „tree”. Navigarea intr-un site Moodle Navigarea într-un site Moodle se face cu blocul de navigare și bara de navigare.

Este necesar activarea „butonului de editare” aflat în partea dreapta sus. Bara de navigare informează utilizatorul despre poziția curenta în context. 14) Bara de navigare Organizarea și managementul clasei pe platforma Moodle 1. 10 . acestea fiind adăugate de Dumneavoastră în momentul în care construiţi cursul. Fig.Fig.12) Bloc de navigare neexpandat/expandat Bara de navigare este rândul de link-uri care se afla în partea de sus a site-ului Moodle.Administrarea cursului Atunci când accesaţi platforma de e learning . Pagina de curs este formată din trei arii paralele şi o bară de navigare.„blocks”) pot fi mutate în așa fel încât să permită personalizarea spațiului. printre care enumerăm:  Cele mai recente ştiri  Evenimentele următoare  Activităţi recente  Calendar  Etichete  Meniu blog  Mesaje  Utilizatori online Toate secțiunile individuale (numite „blocuri” . veţi vedea pagina de început a cursului dumneavoastră. pentru a putea gestiona spațiul cursului dumneavoastră. Aria din stânga conţine meniurile de management al cursului:  Participanţi  Activităţi  Căutare în forumuri  Administrare  Categorii de cursuri (cele la care aveţi acces) Aria din mijloc conţine activităţile şi resursele cursului dumneavoastră. cu link-uri către pozițiile precedente. Aria din dreapta conţine o serie de meniuri opţionale.

1. 2. Crearea unui curs nou pe platforma Moodle înseamnă adăugarea lui în lista de cursuri deja existente cu numele complet. 11 . După crearea cursului. Fig. Activarea butonului de editare 2. Acest lucru se face de către administratorul platformei Moodle prin validarea cererii de creare a cursului.devenind astfel accesibil atât de către profesori cât şi de către cursanţi.Fig.Cerere de creare a cursului Puteţi cere să fie creat un curs nou. dumneavoastră ca profesor trebuie să schimbaţi proprietăţile caracteristice (setările/configurările) cursului nou creat. Lista de cursuri și butonul pentru cererea de creare a unui curs „Adaugă curs” După apăsarea butonului veți fi conduși către un formular care conține principalele aspecte care definesc cursul.

4 Meniul „Administrare” ce vă permite modificarea şi gestionarea resurselor din cadrul cursului După accesarea link-ului „Configurări” veţi fi conduşi către următorul formular: 12 . Pentru a seta opţiunile legate de curs accesaţi ”Configurări” din meniul ”Administrare”. Formularul care trebuie completat atunci când se doreşte crearea unui curs nou După ce aţi completat formularul de mai sus apăsaţi butonul ”Salveaza modificarile” din josul paginii şi cererea dumneavoastră va fi transmisă administratorului Moodle.Setări ale cursului Puteţi vedea acum cursul în lista dumneavoastră de cursuri. Primul lucru pe care dumneavoastră ca profesor trebuie să-l faceţi pentru ca cursul să devină vizibil tuturor utilizatorilor este să configuraţi caracteristicile acestuia. Pentru a seta opţiunile legate de curs accesaţi ”Configurări” din meniul ”Administrare”. îl veţi putea vedea în lista de cursuri şi îl veţi putea modifica în funcţie de dorinţele dumneavoastră. aflat în partea dreaptă a paginii principale după accesarea cursului. Fig. 3. 3.Fig. Iniţial va apărea scris cu gri. După ce cursul va fi validat de către acesta. aflat în partea dreaptă a paginii principale după accesarea cursului. fiind invizibil pentru ceilalţi utilizatori.

13 . După ce aţi completat toate câmpurile necesare trebuie să apăsaţi întotdeauna butonul „Salvează schimbările” pentru ca modificările făcute să fie vizibile Apăsaţi butonul „Salvează schimbările” pentru a salva noile setări ale cursului dumneavoastră.Fig. 7. 5. Fereastra „Configurări curs” în care puteţi modifica datele importante ale cursului Fig.

Funcț iile meniului de administrare Funcţiile necesare pentru administrarea cursului sunt accesibile din meniul Administrare Fig. a) Activează modul de editare Editarea poate fi activată fie prin click pe această funcţie. 14 . Atunci când editarea este activată. b) Setări Funcţia Setări permite modificarea caracteristicilor principale ale paginii de curs. În momentul în care editarea este activată.8) Meniu de administrare În continuare vor fi descrise funcţiile meniului Administrare. fie apăsând butonul Activează modulul de editare din partea superioară dreaptă a paginii. desemnate prin următoarele iconiţe.4. în dreptul fiecărui meniu sau activităţi din curs vor apărea funcţiile de editare. utilizând meniurile în cascadă din topicurile sau săptămânile cursului. este de asemenea posibilă adăugarea resurselor sau activităţilor la cursul respectiv.

►Profesorul are control deplin în ceea ce priveşte cursurile sale în alcătuirea acestora.9) Funcția setări c)Asociaza roluri Platforma de elearning are cinci niveluri de acces. de asemenea. majoritatea opţiunilor deschise profesorilor fiind ascunse pentru ei. Administratorul poate. ► Cursanţii pot folosi platforma de elearning numai pentru a învăţa. Lista cu notele poate fi descărcată ca fişier text sau ca tabel Excel. ► Creatorul de cursuri este un fel de profesor-şef. Drepturile profesorului includ: ● controlul setărilor cursului. ► Vizitator. ● supravegherea şi evaluarea de activităţi ale cursanţilor şi consilierea acestora. ● controlul unităţilor de notare pentru diferite activităţi. dar nu poate crea conturi pentru cursanţi. administrarea şi predarea lor. ► Administratorul. care are acces la toate cursurile şi determină felul cum arată site-ul. precum şi notele obţinute de aceştia la activităţile cursului. Administratorul creează cursuri şi autentificări de utilizator. să posteze mesaje de interes general pe modulul de pe pagina login. ● postarea de evenimente pe grupe şi cursuri în calendar.poate vizualiza informațiile publice din cadrul platformei. incluzând cheia de înregistrare. 15 . care are dreptul să creeze cursuri.Fig. Responsabilităţile profesorului în cadrul cursului sunt următoarele: ● Administrarea cursului ● Construirea cursului ● Predarea cursului d) Note Această funcţie listează totalitatea cursanţilor dintr-un curs. Toţi utilizatorii platformei primesc aceste mesaje în e-mail-ul lor. ● adăugarea şi eliminarea de instrumente şi activităţi din curs. ● înregistrarea sau excluderea de cursanţi.

manual sau automat. Obiectivele pentru Cohorte sunt: 1. Simplificarea înscrierilor manuale – în loc de a înscrie cursanţii unul câte unul. va fi posibilă înscrierea unui întreg grup cu un singur click. 11) Funcția grupuri Cohorte O cohortă sau „grup la nivelul site-ului” reprezintă o colecţie de utilizatori care pot fi înscrişi la cursuri printr-o singură acţiune. 16 . 10) Funcția Note e) Grupe Cu ajutorul funcţiei „Creează Grup” din cadrul meniului Grupuri se pot forma echipe de lucru. adăugând utilizatori la grupul nou creat.0 facilitează munca administrativă pe care o presupune crearea de liste de clase. Adăugarea trăsăturii Cohorte la versiunea Moodle 2. Fig.Fig.

Printre beneficiile suplimentare ale trăsăturii Cohorte se numără posibilitatea de a adăuga utilizatori la mai mult de o cohortă. Rapoartele pot fi foarte mari. numele unei cohorte poate fi schimbat.X nu este deloc simplu să se reutilizeze aceste grupuri. pentru vizualizarea fişierelor de tip PDF este necesară existenţa pe computerul utilizatorului a programului Adobe Acrobat Reader. să le decompresaţi în directorul destinaţie. Odată un curs creat sau modificat. prin care sunteţi invitat să alegeţi ce fel de date va conţine copia de rezervă creată. platforma de elearning pune la dispoziţia dumneavoastră o listă de opţiuni. cea mai simplă modalitate este să le compresaţi într-un singur fişier de tip zip (ţineţi cont că dimensiunea maximă a unui fişier ce poate fi încărcat este de 8 MB) iar. descărcaţi sau să mutaţi fişiere. pot fi utilizate pe pagina principală a cursului.după aceea. Această operaţie previne pierderea datelor în cazul în care serverul se defectează. De exemplu. Restaurarea cursului se face pornind de la copia de rezervă care a fost creată şi încărcată ca fişier pe platforma de elearning. este utilă realizarea unei copii de rezervă a cursului respectiv şi descărcarea acesteia în computerul personal. în Moodle 1. deoarece orice activitate este înregistrată aici. Programul de înscrieri cohorte – un nou program de înscrieri prin care utilizatorii dintr-o cohortă sunt sincronizaţi cu înscrierile la un curs (incluzând atribuirea rolurilor şi apartenenţa la grup) 3. ele sunt foarte importante. în dreptul acestora va apărea 17 . atunci. de programele şi pluginurile instalate pe computerul utilizatorului. k) Fișiere Pe platforma de elearning pot fi încărcate toate tipurile de fişiere care.0 este mai mult decât binevenită. Restaurarea se poate face prin ştergerea datelor anterioare din cadrul cursului sau prin adăugarea datelor restaurate la cele deja existente. Dacă este nevoie la un moment dat. acestea conţinând doar grupuri de utilizatori. Dacă doriţi să încărcaţi. precum şi cohorte.2. De asemenea. însă. Atenţie: după selectarea parametrilor doriţi din această pagină şi trimiterea cererii. f) Copii de rezervă și restaurare Deşi aceste funcţii sunt folosite rar. Cohorte este una dintre cele mai solicitate trăsături care lipseau din Moodle şi adăugarea sa la versiunea Moodle 2. fie o anumită dată sau o anumită activitate. j) Întrebări Cu ajutorul acestei funcţii se pot crea categoriile de întrebări şi tipurile de întrebări care vor fi folosite în testele de verificare. permiţând restaurarea datelor pe un nou server. Atunci când creaţi o copie de rezervă. g) Import Cu ajutorul acestei funcţii se pot importa activităţi şi grupuri din cadrul altor cursuri predate. toate informaţiile selectate vor fi şterse din curs! i) Rapoarte Pagina rapoartelor permite verificarea modului în care un cursant (sau toţi cursanţii) frecventează cursul respectiv. fişierele de tip Flash au nevoie de programul Flash Player. Vizualizarea fişierelor depinde. h) Resetare Resetarea permite ştergerea din cursul selectat a informaţiilor legate de utilizatori şi păstrarea în acelaşi timp a activităţilor şi a altor setări. Dacă aţi încărcat fişiere compresate. copia de rezervă mai poate fi utilă pentru a reseta un curs la forma sa iniţială. Sincronizarea cu sisteme externe – unele sisteme externe nu cunosc cursurile propriuzise. după aceea. pe platforma de elearning. Toate aceste programe de vizualizare pot fi descărcate gratuit de pe site-urile producătorilor lor. De aceea. este util să selectaţi în raport fie un cursant. iar profesorii pot adăuga utilizatori individuali la un curs.

Meniurile din zona din mijloc (teme sau săptămâni) sunt stabilite prin variabilele de setare a cursului. Meniurilor din stânga şi din dreapta li se pot asocia roluri. 12) Funcția Fișiere l) Profil Permite modificarea informaţiilor personale conţinute în profilul dumneavoastră. atunci când editarea este activată. pot fi ascunse. Fig.comanda Unzip. Meniul Blocuri Meniurile din zonele din stânga şi din dreapta sunt următoarele: 18 . şterse sau mutate prin intermediul iconiţelor de editare din dreptul lor. Fig. iar acestea pot fi modificate sau ascunse.13. De asemenea pot fi adăugate altele noi din meniul derulant intitulat Blocuri. Meniurile de administrare a cursurilor Meniurile sunt căsuţe separate în interiorul celor trei arii ale platformei de elearning.

forumuri. Meniul Activităţi conţine o listă a tuturor activităţilor disponibile pentru cursul respectiv: chat-uri. ce permite utilizatorilor să caute cuvinte în forumuri. Meniu Blog permite adăugarea de noi intrări. 19 . Meniul Activităţi recente listează toate modificările care s-au înregistrat în curs de la ultima accesare a utilizatorului respectiv. Meniul Categorii de cursuri permite accesul la cursurile predate Zona din dreapta Meniul Cele mai recente ştiri listează ultimele anunţuri adăugate de profesor în forumul de ştiri. Meniul Utilizatori online permite vizualizarea utilizatorilor care au accesat platforma în ultimele 30 minute. Meniul Evenimente următoare este legat de Calendar şi conţine termenele limită. Meniul Administrare conţine funcţiile şi instrumentele de administrare a cursurilor (vezi capitolul Funcţiile meniului Administrare). resurse. Meniul Caută în forumuri conţine un motor simplu de căutare.Zona din stânga Meniul Participanţi conţine un rezumat al tuturor utilizatorilor din cursul respectiv (profesori şi cursanţi). teme. Cu ajutorul meniului Mesaje se pot trimite mesaje anumitor utilizatori. etc. personalizarea blogului vizualizarea propriilor articolelor precum şi a articolelor site-ului. Cu ajutorul acestui meniu se poate verifica dacă cursanţii şi-au trimis temele sau au postat mesaje noi în forum. precum şi notările făcute în calendar. teste .glosare. Meniul Calendar oferă o imagine de ansamblu asupra activităţilor din luna curentă.

Liliana Ursache.Arad 2011 4.0 First Look. 20 .ro/ 3.Cuyahoga Vallery Christian Academy.Matt Riorda.http://docs. 6.moodle. Jason Cole.Helen Foster (2008).moodle.Using Moodle.Evaluare. Mary Coch (2010).Birmingham.org/ 2. 2nd edition 5.Editura O’Reilly Community Press.Utilizare.Cosmin Herman-Moodle Administarre.Packt Publishing.BIBLIOGRAFIE 1. Moodle – An electronic classroom.Moodle 2.Catalin Donici.George Vaju.http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful