BAHAGIAN B

1 Anda telah melakukan kerja menukar minyak pelincir pada sebuah kenderaan.
Berdasarkan penyataan dalam jadual 1, pilih dan tulis semula mengikut urutan
langkah kerja yang dilakukan dalam ruang jawapan

.
a. Buka palam salir

1

b. Memeriksa paras minyak pelincir
c. Tanggalkan penapis minyak pelincir
d. Pasang semula palam salir
e. Menadah minyak pelincir yang dikeluarkan.
f. Pasang penapis minyak pelincir
g. Isikan minyak pelincir yang baru

(skor3)

BAHAGIAN B.
2. Rajah diatas menunjukan anda sedang memasang gear imbang masa sebuah injin
Diesel SD 22.Susun semula langkah kerja memasang mengikut urutan yang betul
dengan menulis 1,2,3,4,dan 5 pada ruang jawapan.

.

a. Pusingkan kranksyaf sehingga tanda Y pada gear pandu dapat dilihat.
b. Tentukan kedudukan YY pada gear pemasaan dalam gear pandu bercantum.
c. Ikat gear pemasaan.
d. Pasang gear pemasaan ke kranksyaf pam pemancit.
e. Pusingkan kranksyaf pam pemancit berada pada lejang mampatan.

(skor 3 )

BAHAGIAN B.

3. Anda telah menservis dan memasang pemancit bahan api diesel pada injin.
Rajah diatas menunjukan proses menjujus sistem bahan api diesel.
Pilih mana mana LIMA dan tandakan (/) langkah kerja yang betul dan
Taandakan (x) langkah kerja yang salah diruang jawapan.

a. memasang paip tekanan tinggi pada pemancit.
b. menanggal injab hantaran pada segman no 1 pam pemancit.
c. mengeset tanda imbang masa aci engkol.
d. mengepam pam pindah dan menjujuh tekanan tinggi.
e. mengengkol engine dan menjujuh tekanan tinggi.
f. menghidupkan enjin dan menjujuh tekanan tinggi.

(skor 3)

b. e. f. c. a. Anda telah menservics sebuah motor penghidup. menguji pra beban motor penghidu (skor 3) . Pilih mana mana LIMA dan tandakan (/) langkah kerja yang betul dan (X) langkah kerja yang salah pada petak jawapan. menguji litar terbuka pada plate hujung. memasang bahagian bahagian motor penghidup. menguji keterusan pada gelung angker dan gelung medan.Bahagian B 4 Rajah dibawah menunjukan cerian motor penghidup. merombak bahagian motor penghidup dan menservics. d. menguji litar pintas pada plat hujung.

mengekalkan tekanan 142-284 psi dibawah tekanan pancitan dan pastikan tiada lelehan. ( skor 3 ) . mengepam penguji 4 hingga 6 kali dan perhatikan bentuk semburan. e. memasang pemancit pada penguji pemancit dan jujuh udara. melaras tekanan pemancit dengan mengepam penguji berulangkali. d. membersihkan hujung jarum untuk meninggikan tekanan pancitan. b.BAHAGIAN B 5 Anda telah menguji pemancit bahan api diesel saperti rajah diatas. f. menguji tekanan dengan mengepam perlahah lahan dan catat bacaanb. c. Pilih mana mana LIMA dan tandakan (/) langkah kerja yang betul Dan (X) langkah kerja yang salah. a.

f.3. periksa pegas injap tekanan secara visual. pasangkan penutup radiator padaalat penguji tekanaan dan pamkan . c. periksa keadaan getah penghadang.2. e. Padankan langkah kerja mengikut no 1.4 dan5 turutan yang betul pada ruang jawapan yang disediakan. a. perhatikan bacaan meter dan rujuk spesifikasi. ( skor 3 ) . periksa injap vakum secara visual. b. d. buka tutup radiator.BAHAGIAN 6 Anda telah menguji dan memeriksa penutup tekanan radiator.

menanggalkan penutup tali sawat.3. b. mengeluarkan air dari sistem. (skor 3 ) . a.dan 5 dalam ruang jawapan. menanggalkan tali sawat pemasaan. Rajah diatas menunjukan pam air yang telah anda tanggalkan dari enjin.2. d. c. e.BAHAGIAN B 7. menangalkan pam air.4. menanggalkan tali sawat dan takal pam air. Susunkan LIMA langkah kerja menanggalkan pam air mengikut turutan dengan menulis 1.

melepaskan klip dan membuka tutup pengagih. Anda telah melakukan kerja melaras sistem penyalaan elektronik. mencatatkan bacaan. b. d. e. Pilih mana mana TIGA dan tandakan (/) penyataan yang betul serta (X) Penyataan yang salah pada ruang jawapan yang disediakan. c. (skor 3) .BAHAGIAN B 9. melaraskan sel udara. a. menanggalkan rotor. menguji dengan hidrometer.

........................ .......................................................................................BAHAGIAN B ........................................................................................................................................................................................................................ ....................................... Anda telah memasang semula pengagih berserta kabel voltan tinggi Sistem penyalaan bateri mengunakan titik sesentuh sebuah kenderaan........................................................................................................... Lengkapkan carta alir kerja pepasangan...... c................................................. ......................................................................................................................................................................................... .......................................... Memusing kranksyaf enjin sehingga omboh selinder no 1 Berada di TDC b.............................. ......... ........................................................................................................................................................................................... Pasang semula kabel voltan tinggi mengikut urutan pembakaran...............................................................a....................................... (skor 3) . .................................................... ................................................. ... ...... ............................................................ d.............................................................. ..........

memeriksa secara visual pada stator. menguji litar terbumi pada stator. menguji litar pintas pada rotor.Pilih mana mana (4) empat dan tandakan (/) bagi penyataan Yang betul dan (x) bagi penyataan yang salah diruang jawapan. d. menguji litar terbuka pada stator. b. menguji litar terbuka pada rotor. c. f.Bahagian B 10. e. Anda telah melakukan pengujian pada alternator dengan mengunakan Meter pelbagai. ( skor 3 ) . a. menguji alas mengunakan meter pelbagai.

Terangkan langkah kerja bagi membaiki kerosakan tersebut. ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… . ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… .BAHAGIAN C.didapati Berlaku kerosakan pada motor penghidup. Setelah pemeriksaan dilakukan. ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ( skor 10) m/s 1 BAHAGIAN C. Sebuah enjin tidak boleh diengkol. 1. . ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… . .

. …………………………………………………………………….. membuka . 1 Sebuah kenderaan yang anda pandu terhenti secara tiba tiba. …………………………………………………………………. …………………………………………………………….. Menguji. ... .. Memasang ………………………………………………………………… …………………………………………………………………. ………………………………………………………………………. ………………………………………………………………. …………………………………………………………………. ………………………………………………………………………. ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… ………………………………………………………………….. …………………………………………………………………... ……………………………………………………………. . ……………………………………………………………………… . ………………………………………………………………… ……………………………………………………………….. Setelah diperiksa didapati gelung penyalaan rosak Terangkan langkan kerja untuk menganti gelung penyalaan tersebut. Jawapan. . .BAHAGIAN C.

...... ……………………………………………………………………...................... 3 …………………………………………………………………....... …………………………………………………………………….............BAHAGIAN D 1 Sebuah kenderaan didapati enjinnya tidak boleh dihidupkan a..................................................................... …………………………………………………………………….............. ............................. 2............... …………………………………………………………………….. Jawapan B............kerosakan tersebut........... ……………………………………………………………………............ ……………………………………………………………………...... b............................... ………………………………………………………………….... Jawapan A 1............ ……………………………………………………………………......... nyatakan TIGAkemungkinan yang ianya berlaku............................ Pilih mana mana satu kemungkinan yang dinyatakan di 1(a) dan huraikan bagaimana cara anda menyelesaikan........... …………………………………………………………………….......................... . ……………………………………………………………………............ ( skor 10 ) ................/ ……………………………………………………………………...............................................................

..................................................................... ......................................................................................................................................................................................................................... ............................................................ ..................................................... ............................ ............................................................. ....................................... ................................................................ ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... ... ................................................................................................................................ (skor 10 ) m/s 2 ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... .............................................................................................................................................................................................................................. ......................................................................................................................................... .....................Solaan 2 Anda kerap berjalan diwaktu malam dengan mengunakan kenderaan..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... ............... .......................................................................................................................................... ............................................. ... ............................................................................................. JAWAPAN ............................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................................................................... ......................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................................. ............ .............................................................................................. Kenderaan yang anda gunakan didapati lampu utamanya tidak terang............................................................................................... ................................ Dengan KREATIVITI anda selesaikan masalah tersebut.............................................................. .......................................................................... ................................................ .........

saiz plat dan ketupatan elektrolit. E. D. Tandakan kenyataan yang betul (/) dan tandakan Kenyataan yang salah (x) dalam ruang jawapan. Rajah menunjukan keratan rentas sebuah bateri. Keupayaan sebuah bateri bergantung pada bilangan plat. Menyimpan dan menerima arus yang dibekalkan daripada Sistem pengecas. Terminal negatif lebih besar daripada terminal positif. C. Bateri membekalkan arus pada sistem letrik kenderaan. A.14. B. Terminal nagatif ditandakan ( + ) ( skor 3 ) .

Rajah dibawah menunjukan langkan kerja menanggal cable bateri.Bahagian B 5. . Tandakan ( / ) kenyataan yang betul dan ( X ) bagi kenyataan yang salah.

Tandakan ( / ) kenyataan yang betul dan ( X ) kenyataan Yang salah.Bahagian B 16. D. C. B. A. Ada sedakan. Rajah diatas menunjukan sistem penyalaan eletronik. E. Kurang penyenggaraan. Pembakaran campuran udara bahan api yang sempuran. Nyalaan bunga api yang konsiten . Ada penyemaran . ( skor 3 ) m/s 16 .

Tandaka ( / ) kenyataan yang betul dan ( X ) kenyataan Yang salah diruang jawapan yang disediakan. Pengatur jenis IC dipasang didalam alternator. ( skor 3 ) m/s 17 . C. D. A. Pengatur dipasangkan pada alternator supaya keluaran Arus sentiasa stabil dalam sebarang kendalian engin. Alternator berfungsi untuk menghasilkan arus ulang alik. Rajah diatas menunjukan sabuah alternator. Arus ulang alik ditukar kepada arus melintang. E . B. 17. Arus yang dihasilkan oleh sistem pengecas dipengaruhi Oleh kelajuan enjin.BAHAGIAN B.

A. Litar gegelung stator tertutup. B. 18. Tali sawat tegang. Berus karbon pendek.BAHAGIAN B. ( skor 3 ) m/s 18 . D. E. C. Pepasangan diod terbakar. Fius litar pengatur terbakar. Tandakan ( / ) kenyataan yang betul dan ( X ) kenyataan Yang salah diruang jawapan yang disediakan. Lampu penunjuk cas sentiasa menyala ketika enjin hidup.

Ujian tekanan bukaan.BAHAGIAN B. Tandakan ( / ) kenyataan yang betul dan ( X ) kenyataan Yang salah diruang jawapan yang disediakan. Ujian semburan. ( skor 3 ) m/s19 . C. D. B. Ujian pada pemancit terbagi kepada beberapa jenis ujian. E. A. 19. Ujian kebocoran dan lelehan. Ujian pancutan. Ujian taburan.

BAHAGIAN B. B. Muncung menitis.Semburan menggembang. Bentuk semburan lurus. Bentuk semburan herot. 20. E. D. Tekanan muncung tidak betul. A. ( skor 3 ) m/s . Pemancit injin diesel berlaku kerosakan Tandakan ( / ) kenyataan yang betul dan ( X ) kenyataan Yang salah diruang jawapan yang disediakan. C.

E. SOALAAN 1. SOALAAN 2. Menanggalkan tali sawat pemanasan. C. 3. A. Mengepam pemancit sehingga bahanapi keluar melalui paip leher angsa. F. Periksa pegas injap tekanan secara visual. Mengeluarkan air dari sistem B. Menarik pam pemancit arah keluar dari enjin sehingga bahanapi terhenti Menitis melalui paip leher angsa. ( / ) C. A. Memusingkan kapi sehingga tanda pemasangan sejajar dengan tanda pada penutup hadapan. ( / ) B.( X ) M/S 1 . 4. (X ) F . ( / ) E. B. A. Periksa injap vacuum secara visual. Pasangkan penutup radiator pada alat pengujian tekanan dan pamkan. A. Menolak pam pemancit rapat pada enjin. Menanggalkan penutup tali sawat pemanasan.JAWAPAN BAHAGIAN B AUTOMOTIF ELEKTRIK DAN DIESEL 1. SOALAAN 4. Periksa keadaan getah penghadang. C. SOALAAN 3. D. 2. ( / ) D. D. Menanggalkan tali sawat dan takal pam air. E. Buka penutup radiator. C. Mengeluarkan pepasangan injap hantaran. B. Perhatikan bacaan meter dan rujuk spesifikasi. Menanggalkan pam air. E. Memasang paip leher angsa pada segmen nombor satu pada pam pemancit. D. F.

C. ( / ) C. D. B. ( / ) F. SOALAN 7 A. SOALAN 5 A. (/) (X) (X) (/) (/) (/) 8. E. F. SOALAN 6 A. Ikut gear pemasaan. Pasang semula palam salir E. Memeriksa paras minyak pelincir yang baru 6. Menadah minyak pelincir yang dikeluarkan C. Pasang penapis minyak pelincir F. B. Tanggalkan penapis minyak pelincir D. C. Pusingkan kranksyaf pam pemancit berada pada lejang mampatan Pusingkan kranksyaf sehingga tanda Y pada gear pandu dapat dilihat Tentukan tanda Y pada gear pemasaan dalam gear pandu bercantum Pasang gear pemasaan ke kranksyaf pam pemancit. ( X ) D. A. SOALAN 8 . Isikan minyak pelincir yang baru G. D. B. E. 7.(/) B. Buka palam salir. ( / ) M/S 2 . ( X ) E.5.

E. B. G. H. (/) (X) (/) (X) (/) (X) 13. C. B. D. (X) (/) (/) (X) (/) (/) 11. C. SOALAN 13 A. D. E. B. F. B. C. B. (/) (/) (/) (X) (X) 10. E. D. SOALAN 12 A. Membuka palam salir dan menadah minyak pelincir lama pada takung Menanggal penapis minyak pelincir Menyapu sedikit minyak pelincir pada kedap penapis minyak Memasang dan mengetatkan penapis minyak pelincir dengan tangan Menutup palam salir dan mengisi minyak yang baru Memeriksa paras minyak pelincir 12. SOALAN 10 A. D. F. SOALAN 11 A. (/) (/) (X) (/) (/) (/) (/) (/) M/S 3 . SOALAN 9 A. C. C. F. E.9. F. D. E.

B. SOALAN 17 A. E. D. C. (/) (X) (/) (/) (X) 15. D. C. D. SOALAN 14 A. SOALAN 15 A. (/) (X) (/0 (X) (/) M/S 4 . E.SOALAN 18 A. B. B. (/) (X) (/) (/) (X) 16. C. D. B. C. (/) (/) (X) (/) (/) 18. E. C.14. D. B. (/) (X) (X) (/) (/) 17. E. E. SOALAN 16 A.

( / ) B. ( / ) M/S 5 . ( / ) D. SOALAN 19 A. ( / ) C.19. ( / ) D. ( / ) B. ( / ) 20. ( X ) E. ( X ) C. SOALAN 20 A. ( X ) E.

.............................................................. ................................... ........................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................... (skor 10) M/S 1 ....................................................................................................... ................... ............................................................................................................... .................................................................................................... .............................................................................................................................. ......... Lampu penunjuk cas menyala semasa enjin hidup ............................................................................. ................................................ .......................................................... Terangkan langkah-langkah kerja mengganti dan seterusnya menguji kendalian diod berkenaan..................................................................................................................................... ......................................................... ........................... ................................ ......................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................... ................................................................................. ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... ................................................... ..................................................................................................... .............. Setelah di periksa dengan mengunakan meter pelbagai ........................................................................................................................................................... ........................................... ........................................................................................................................................................................................................ ......................................................................................................................................................................................................... didapati pepesangan diod terbakar pada unit pengecas.............................. ....................................................... ....................................................BAHAGIAN C 1......................................... .......................................................... ........................................................................................................................................................................................... ..........................................................................

.............................................................................................................................................................................. ...................................................................................................................................................................................... ................................................................................................................................ ........... ............................................................................................. .............. ............ ...................................................................................................................................................................... ......................................................... ......................................... ......... ................................................................................................................ ( skor 10 ) m/s ........................................................................................................ ............................................................................................................................................................................................. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah tersebut............................................................................................. ............... .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................BAHAGIAN C 2............................................................................ RUANG JAWAPAN ....................................... ................................. ............................................................................... ................................................................................................................................................................................................... ...................................... .................................................................................................. ..... ................................................................................................................................................... ................ Seorang rakan mengadu enjin keretanya selalu mengalami panas Lampau....................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................. ... ................................................... ...................................................................................................................................................... Setelah diperiksa didapati berlaku kebocoran pada pam air.

promosi rumah kerumah. 7. Longgarkan tali sawat kemudian tanggalkan kapi dari hab pam. Membuat edaran pamplet. SOALAAN 3 1. 9.memasang kain rentang ditempat stregic. Sapukan gam pada permukaan pam dan gasket. Menyediakan ruang rehat bagi pelangan. 3. Meningkatkan kualiti pekerja. 2. 6. 10. 8. m/s 2 . Tanggalkan skru pengikat kapi.Meningkatkan promosi pemasaran. Meningkat mutu kerja. 9. Hidupkan enjin dan pastikan tiada kebocoran air. 2. 7. 6. Keluarkan air dari sistem penyejukan dengan membuka palam salir radiator. Longarkan skru pengikat pam air dan keluarkan pam air. 5. 5. Membuat promosi potongan harga.JAWAPAN BAHAGIAN C SOALAAN 2 1. 3. 8. Masukan air ke dalam radiator. 4.. Pasangkan pam baharu berserta gasket dan ketatkan skru pengikat pam. Menghantar pekerja berkursus. Membuat pengubahsuai dalaman saperti mengecat semula bangkel. Keluarkan gasket lama serta bersihkan kesan gasket pada pam. 4. Pasang tali sawat pada ketegangan yang betul. Jawapan lain yang sesuai.

............................................................................................................................................................................. ............ ...... ........................................................... ............................................ ......................................................................................................................................................................................... ( skor 10 ) m/s 3 ..................................................................... ..................................................................................................................................................................................................................... .............................................................................................................. ........................................................................................ RUANG JAWAPAN.............................................................................................. .............................................. ...................................................... 3...................................................................................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................. ............................. ................................................................. ...............................................................................BAHAGIAN C........ .............................................................................. .......................... .................................................................................................................... .............................................................................................................................................................................. ................................................. Anda sebagai pengurus bengkel harus memikirkan dan merancang untuk Meningkatkan jualan dan menarik minat pelanggan bagi bersaing dengan Pesaing anda.......................................................................................................................................................... ...... ............................................................................................ ....................... Terdapan sebuah bangkel menservics kenderaan yang baru dibuka dan beroperasi Berdekatan dengan bangkel anda.......................................................................

……………………………………………………………………… 2. 1 Sebuah kenderaan menghadapi panas lampau dalam sistem penyejukan. A.. RUANG JAWAPAN A 1 …………………………………………………………………. ………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… B. B. Nyatakan dua kemungkinan yang menyebabkan berlakunya Panas lampau tersebut.BAHAGIAN D. ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ( skor 10 ) m/s 1 .Huraikan salah satu kemungkinan di penyataan 1 A bagaimana Cara anda menyelesaikan masallah tersebut. ………………………………………………………………….

……………………………………………………………. A. Nyatakan dua kemungkinan yang menyebabkan berlakunya perkara tersebut. Huraikan salah satu kemungkinan bagaimana anda menyelesaikannya. …………………………………………………………… …………………………………………………………….. 2. 1. B. ( skor 10 ) . Sebuah kenderaan tidak boleh di angkol semasa suis penyalaan dihidupkan (on). …………………………………………………………… ……………………………………………………………. ……………………………………………………………. ……………………………………………………………. ……………………………………………………… ……………………………………………………… B…………………………………………………………. ……………………………………………………………. ……………………………………………………………. RUANG JAWAPAN. ……………………………………………………………..BAHAGIAN D. …………………………………………………………….. ……………………………………………………………. ……………………………………………………… ……………………………………………………….. ……………………………………………………………. ……………………………………………………………... 2... ……………………………………………………………. A.

Bahagian B 1 Anda telah melakukan kerja menservics sistem penyalaan magneto titik sesentuh Pilih mana-mana lima dan tandakan (/) kerja yang betul serta (x) kerja yang .

Memasang semula titik sesentuh. Menyambungkan suis penyalaan ketika memeriksa titik sesentuh magneto 7. laras kelegaan mengikut spesifikasi 5. Memadankan tanda F pada magneto dengan tanda pada enjin 6. Menanggalkan magneto fari enjin menggunakan puller 3. 1. Menanggalkan titik sesentuh dan gosok kedua permukaan celahannya 4. melaras kelegaan sesentuh (Skor . Memastikan palam pencucuh ditanggalkan . . Rajah dibawah menunjukan kerja menguji gelungsur injap jarum (Nozzle sliding test) yang telah anda lakukan pada pemancit.salah pada ruang jawapan. 3 ) Bahagian B 2. Memeriksa kedua permukaan titik sesentuh secara visual 2.

Condongkan muncung pemancit pada kedudukan lebih kurang 60 darjah dan tarik kuluar injap jarum 1/3 daripada panjangnya e. . Ulangi langkah (d) dengan memusingkan injap jarum setiap kali pada kedudukan yang berbeza. Tukarkan muncung pemancit dan injap jarum sekiranya injap jarum gagal bergerak masuk kedalam muncung pemancit atau tersekat.Susun semula penyataan kerja menguji mengikut urutan yang betul dengan menulis 1. f. c. b.4. Pegang hujung injap jarum d. (3 skor) Bahagian B 4.5 dan6 dalam ruang jawapan.2. Bersihkan injap jarum dan muncung pemancit dengan minyak diesel yang bersih.3. a. Injap jarum akan bergerak masuk ke dalam lubang muncung pemancit secara perlahan lahan dengan sendirinya. Rajah dibawah menunjukak sebahagian kerja pemasaan pam pemancit Enjin diesel yang telah anda lalukan.

B . Pusingkan kapi (cranksyaft pulley) sehingga tanda 8 -10 darjah setenteng dengan tanda pada enjin (mengikut spesifikasi enjin) b.Pilih mana mana enam dan tandakan (/) langkah kerja yang betul dan (x) langkah kerja yang salah. a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful